Παρουσίαση δραστηριοτήτων συλλογικής αυτομόρφωσης στην Κατάληψη GARE

ΕΡΕΥΝΑ, ΑΣΚΗΣΗ, ΣΠΟΥΔΗ για την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, την ΙΣΟΤΗΤΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Παρουσίαση εργαστηρίων σπαθασκίας, συζητήσεων επί των επιστημών και πρακτικής του αισθητού

post image

« Η Κατάληψη GARE πραγματοποιήθηκε με μια αντίληψη συλλογικής ανάκτησης, κοινωνικής, οικειοποίησης και οργάνωσης εδάφους ενάντια στον κόσμο της εξουσίας του κράτους και του καπιταλισμού.
Το έδαφος της αντίστασης χτίζεται με υλικούς όρους και αποτελεί ανάχωμα και εφαλτήριο για τον αγώνα με σκοπό το σπάσιμο κάθε τυραννικού θεσμού. »

(Από το ιδρυτικό κείμενο)

ΕΡΕΥΝΑ, ΑΣΚΗΣΗ, ΣΠΟΥΔΗ για την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, την ΙΣΟΤΗΤΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

___________________________________________________________________________________________________________________________________

  Εργαστήρι σπαθασκίας, κάθε Σάββατο 8μμ στην Κατάληψη GARE

Γιατί, άσκηση με το μεσαιωνικό σπαθί;

- Γιατί είναι μια ομαδική πολεμική τέχνη, διαμορφωμένη μέσα στην μακραίωνη εμπειρία των πολέμων πριν την πυρίτιδα. Μαθαίνοντας το σπαθί, προετοιμαζόμαστε για τη συλλογική μάχη. « Η αλληλεγγύη, το όπλο των λαών »

- Γιατί είναι μια μεθοδολογία προετοιμασίας για τη μάχη, που καλλιεργεί την ικανότητα της άμεσης, ταυτόχρονα στρατηγικής και τακτικής αντίληψης. Μαθαίνοντας το σπαθί, μαθαίνουμε να κατευθύνουμε με ακρίβεια τις ρέουσες δυνάμεις. « Όπως κάτω, έτσι και πάνω »

- Γιατί είναι μια μαθητεία στα αγχέμαχα όπλα, στα πιο λαϊκά όπλα. Μαθαίνοντας το σπαθί, χτίζουμε τη βάση για την χρήση κάθε εργαλείου. « Στο πρώτο στάδιο της τέχνης της σπαθασκίας, ακόμα κι ένα φύλλο μπορεί να γίνει ένα κοφτερό όπλο »

- Γιατί είναι μια μαχητική άσκηση με το ηθικό υπόβαθρο του πολέμου. « Τα πρώτα επτά χρόνια, η αίθουσα των όπλων ονομάζεται Λάκος των Λεώντων »

- Γιατί είναι μια άμεση ενδοσκόπηση στον ανθρώπινο ψυχισμό, στην παρουσία του πόνου, του φόβου, του κινδύνου, του θανάτου, της συντροφικότητας, της οργής, της επιθυμίας, της επιβουλής, της έπαρσης και της ταπεινοφροσύνης. « Η έρημος είναι το πεδίο της μάχης »

- Γιατί είναι μια μεθοδική άσκηση εκγύμνασης και ευλιγισίας, που καλλιεργεί συγχρόνως την αντίληψη και την κινητική δυνότητα. « Η σύμφυση της δράσης, της συγκίνησης και της αντίληψης είναι το κατώφλι της ελεύθερης κίνησης »

- Γιατί είναι μια πρακτική κινητοποίησης των οργανικών ικανοτήτων αυτορύθμισης και αυτοΐασης. « Στη φωτιά, η φύση αναγεννιέται ακέραια »

- Γιατί είναι ένας δραστικός τρόπος κινητοποίησης της εμμενούς δημιουργικότητας, του πάθους της ζωής και του συνεκτικού ρυθμού. « Η παρουσία στην κίνηση της ύλης είναι θέμα ρυθμού »

- Γιατί είναι ένας τρόπος απελευθέρωσης της έκφρασης, μέσα από την μεθοδική αποδόμηση των σωματοποιημένων φραγμών και των νοητικών αυτοματισμών. «Στο επόμενο στάδιο της τέχνης της σπαθασκίας, το όπλο δεν βρίσκεται στο χέρι, αλλά στην καρδιά »

- Γιατί μαθαίνουμε να πατάμε με τα πόδια μας στη γη και να βλέπουμε πίσω από τους καθρέφτες. «Δεν ανακάλυψα τίποτα, παρά μόνο φαντασιώσεις »

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Διαλέξεις-συζητήσεις επιστημονικών θεμάτων (μια Κυριακή απόγευμα ανά μήνα, στην Κατάληψη GARE)

 

« Μην μεριμνάτε γι'αυτή την εργαλειακή επιστήμη στ'όνομα της οποίας θέλουν να σας αλυσσοδέσουν. » Μιχαήλ Μπακούνιν

Γιατί να ασχοληθούμε με τις επιστήμες, από ελευθεριακή επαναστατική σκοπιά;

Για να αποδομηθεί η τεχνοκρατική κυριαρχία, αρκεί η ιδεαλιστική άρνησή της;

Οι φυσικές επιστήμες αποτελούν ένα σύνολο εφαρμόσιμων μεθοδολογιών παρατήρησης και ερμηνείας με σκοπό την ανάπτυξη συνεκτικών περιγραφών του κόσμου, τέτοιων που να μπορούν να εξηγήσουν κάθε φαινόμενο μ'έναν ενιαίο τρόπο. Η συλλογική απόπειρα διαμόρφωσης μιας καθολικά ενιαίας γλώσσας για την κατανόηση του κόσμου, συνεπούς προς τα εμπειρικά δεδομένα, αποτελεί ιστορική τομή στην κατεύθυνση της πανανθρώπινης κοινωνικής αυτοδιάθεσης. Εξακολουθεί να αποτελεί όμως, ακόμα, ιστορική βάση της ολοκληρωτικής κυριαρχίας ενάντια στη ζωή. Η υλική αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου λόγου, προσδίδει στους φορείς του τεράστεια φυσική και πολιτική ισχύ.

Ένας πολιτισμικός λόγος που διατείνεται ότι ξέρει τι «δεν γίνεται να μην είναι έτσι» και μάλιστα, με «εμπειρική διαπίστωση», είναι κάτι αρκετά σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια κάποιων προνομιούχων. Ένα ζήτημα λοιπόν, είναι το πραγματικό εύρος ισχύος της επιστήμης. Ένα άλλο ζήτημα είναι τα ανυπέρβλητα όριά του, όπως αποφαίνονται οι ίδιες οι επιστήμες. Ένα τρίτο ζήτημα είναι η αποκαθήλωση των επιστημονικών, πολιτικών, διαμορφωτικών και κατασταλτικών αυθεντιών που σπεκουλάρουν και παραπληροφορούν κατ'επίκληση της επιστήμης. Αυτά τα τρια συνυφασμένα γνωστικά ζητήματα συναποτελούν ένα κρίσιμο πεδίο κοινωνικής ισχύος. Αν στο μεσαίωνα έπρεπε να ασχοληθούμε με την υπόθεση του θεού, για να καρατομήσουμε τους βασιλιάδες, σήμερα, πρέπει να δούμε τι μας λέει η επιστήμη και τι μας λένε γι'αυτήν.

 

Σε ποιές γνωσιολογικές βάσεις θεμελιώνεται η χειραφετητική θεώρηση;

Στην 1η, εισαγωγική, συνάντηση επί των επιστημών, στις 9 Απρίλη, προσπελάσαμε ταχέως την ιστορία των επιστημών, την συνάρτησή τους και τη σχέση τους με τη φιλοσοφία και τη γνωσιολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφερθήκαμε στη σχέση των επιστημών και των πολιτικοοικονομικών συνθηκών και στις ιδεολογικές προβολές προς και από τις επιστήμες, ως εγγενή πολιτισμική δυναμική. Σταθήκαμε στη διάκριση της εμπειριστικής-φαινομεναλιστικής θεώρησης, από την φυσικαλιστική-ιστορική διαλεκτική. Θίξαμε το πρόβλημα του αναγωγισμού, το παρεμφερές πρόβλημα του ουτοπικού ολισμού και τη σύγχρονη επιστημολογία της «ανάδυσης». Τέλος, ανοίξαμε το ζήτημα της σχέσης του γνωστικού υποκειμένου με το φυσικό νόμο. Όλα αυτά, για να εξεταστούν στη συνέχεια των συναντήσεών μας μέσα από ειδικά επιστημονικά θέματα.

Από μια χειραφετητική επαναστατική σκοπιά αναγνωρίζουμε ότι οι γνωστικές γλώσσες, οι κανόνες τους, ο ειρμός τους και οι αποφάνσεις τους είναι άρρηκτα συναρτημένες στις υλικές κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες παρεμβαίνουν. Η κατανόηση των γνωστικών δομών δεν θα μπορούσε να μην εξετάζει τι μας λένε για τα υποκείμενα που τις δημιουργούν και τις χρησιμοποιούν. Τα χάσματα και οι αντιθέσεις των επιστημονικών σχημάτων αποκαλύπτουν τα φυσικά όρια των γνωστικών υποκειμένων.

Έχοντας αφήσει πίσω στην ιστορία εξίσου τον ρεαλισμό και τον σολιψισμό, τον σχολαστικισμό και την αισθησιαρχία, τον ορθολογισμό και τον μυστικισμό, την τελεολογία και τον αγνωστικισμό, τον αναγωγισμό και τον ολισμό, τον επιστημονισμό και την ασυναρτησία, επιχειρούμε να απαλλοτριώσουμε συλλογικά άλλο ένα κομμάτι της διαλεκτικής του γίγνεσθαι. Εκείνο το κομμάτι που οικοδομήθηκε με τη διεκδίκηση της διαλεκτικής της ολότητας.

 

Με ποιό τρόπο θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε για τις επιστήμες;

Στις συναντήσεις επί των επιστημών στην Κατάληψη GARE, τα ερωτήματα διαμορφώνονται συλλογικά κατόπιν ελεύθερων προτάσεων. Σύντροφοι που κατέχουν τις ειδικές επιστημονικές προσεγγίσεις και βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα στο πολιτικό και γνωσιολογικό πλαίσιο των συναντήσεων, θα εκθέτουν το θέμα. Στη συνέχεια θα συζητάμε πάνω στα επιστημονικά δεδομένα και στη σχέση μας με αυτά.

Ανά διαστήματα θα προγραμματίζουμε μια δημόσια εκδήλωση και συζήτηση.

Οπότε, ετούτη η παρουσίαση είναι κι ένα κάλεσμα προς κάθε σύντροφο που θα ήθελε να εκθέσει ένα επιστημονικό θέμα ή γνωσιολογικό ζήτημα σε έναν ανοιχτό διάλογο.

Καταγράφουμε ορισμένα ενδεικτικά ερωτήματα για το ξεκίνημα:

Υπάρχει ο χωροχρόνος αφεαυτού του; Είναι ο χώρος συνεχής ή ασυνεχής και γιατί; Γιατί ο χρόνος έχει μια κατεύθυνση (αν έχει); Από που προέρχονται οι έννοιες ύλη και ενέργεια και τι μπορεί να σημαίνουν; Ποιές είναι οι συνέπειες της κυματικής αντίληψης του κόσμου; Τι σημαίνει «το σωματίδιο του θεού» και μπορεί να υπάρχει έσχατο συστατικό; Υπάρχει χρόνος μηδέν; Τι σημαίνει τάξη και τι χάος; Θα συνθλιβούμε, θα κατακερματιστούμε ή θα καταλήξουμε μια θερμική σούπα; Τι σημαίνει φυσικός νόμος; Ποιό είναι το νόημα της επιλογής; Τι μας λένε οι επιστήμες σήμερα για την ελευθερία; Τι σημαίνει φυσική αυτοοργάνωση; Ποιά είναι η δυναμική της συνεργασίας στην εξέλιξη της ζωής; Υπάρχει εθελούσια γενετική προσαρμογή ή επικρατεί ο δαρβινισμός; Ποιά η σχέση αιτιότητας, τυχαιότητας και γνώσης και ποιές οι συνέπειές της; Κλπ κλπ

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Μεθοδολογία και άσκηση του αισθητού (μια Κυριακή ανά μήνα, στην Κατάληψη GARE)

 Υπάρχει τρόπος το πρόταγμα του αγώνα για αυτονομία να εφαρμοστεί στην σχέση του ατόμου με την υγεία του, εμπλέκοντας δραστικά τις διαφορετικές διαστάσεις της ύπαρξής του;

Ποιά η σχέση της αυτοοργάνωσης της ζωής με την άμεση κινητοποίηση;

Που βρίσκονται τα φυσικά όρια στην δυνατότητα αυτοσυνείδησης του ανθρώπου;

Είναι δυνατόν να αισθανόμαστε τις σκέψεις μας;

Μπορούμε να βιώσουμε την συλλογικότητα μέσα από μια σχέση συγκίνησης με το σώμα μας;

Θα προσεγγίσουμε τους προβληματισμούς μας μέσα από ένα νέο ριζοσπαστικό τρόπο αντίληψης του σώματος. Στην παιδαγωγική του αισθητού συναντιούνται η αντικειμενικότητα με την υποκειμενικότητα, γεφυρώνοντας την απόσταση του πάσχοντος από την υγεία του. Θα κινητοποιήσουμε αντιληπτικές δυνατότητες νοηματικά και αισθητηριακά, για να ανοίξουμε χώρο στο συλλογικό δυναμικό μας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

« Όσο ανακαλύπτουμε την καινοτομία μέσα στις οικείες χειρονομίες, τόσο περισσότερο αναπτύσσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε μέσα στην καθημερινότητά μας .»

« Διαμέσου των λεπτομεριών αποκτάμε πρόσβαση στη σφαιρικότητα. » Danis Bois

Τι σημαίνει μεθοδολογία του αισθητού;

Έχουμε μια πρακτική μέθοδο εκπαίδευσης και αυτοεξέλιξης στην φροντίδα της αισθητηριακής, δραστικής, οργανικής και γνωστικής σχέσης μας με το σώμα μας και με την άμεση εμπειρία μας, μέσα από την σωματική αίσθηση. Η άσκηση του αισθητού είναι ένας τρόπος να επανακατοικήσουμε το σώμα μας και την επαφή μας με τον κόσμο. Η μεθοδολογία του αισθητού είναι ο τρόπος να μπούμε μέσα στην κίνησή μας και στην οργάνωσή της, αντλώντας νόημα και συγκίνηση από αυτήν. Ένας τρόπος να βιώσουμε την βασική κίνηση αυτοοργάνωσης του σώματος. Ένας τρόπος να γίνουμε παρόντες στη σκέψη μας, αισθανόμενοι την διαλληλία της με το σύνολο του σώματος. Ένας τρόπος να μάθουμε να αντλούμε καινοτομικό νόημα και συγκίνηση μέσα στην καθημερινότητά μας. Ένας τρόπος να μάθουμε να επικοινωνούμε μέσα από την σωματική αντήχηση της παρουσίας του άλλου και το αναδυόμενο νόημα της. Ένας βαθυά βιωματικός και ταυτόχρονα επιστημονικός τρόπος να ανακαλύψουμε την συνεκτικότητα της ζωντανής ύλης.

Τι μπορούμε να αντλήσουμε από την μεθοδική άσκηση του αισθητού, από μια ελευθεριακή επαναστατική σκοπιά;

Η πρακτική του αισθητού αποτελεί δεδηλωμένα και μεθοδικά μια παιδαγωγική της αυτονομίας. Παιδαγωγική της αλλαγής στην υπηρεσία της σωματικότητάς μας, της αισθαντικότητάς μας, της σημαίνουσας παρουσίας της ύλης και της κίνησης, της κοινωνικότητάς μας και της ευαισθησία μας. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος να καλλιεργήσουμε την σχέση μας με την αμεσότητα. Ο πιο άμεσος τρόπος αποδόμησης των αυτοματισμών στην αντίληψη, στην σκέψη, στην επιθυμία, την αποστροφή και την αδιαφορία, στην έκφραση και στην κοινωνική διάδραση. Είναι ένα εργαλείο ενίσχυσης του συλλογικού και του κοινωνικού μέσα από την εξέλιξη της άμεσης σωματικότητας του συλλογικού.

Επιπλέον, η πρακτική μεθοδολογία του αισθητού είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο οικειοποίησης και κινητοποίησης του δυναμικού αυτορύθμισης και αυτοΐασης του ανθρώπινου οργανισμού. Ο πιο ευθύς, εύστοχος και ακριβής τρόπος να είμαστε παρόντες κι ενεργοί στην χειραφέτηση της ζωτικότητας, της υγείας μας και της γνωστικής εξέλιξής μας.

Το άμεσο και το διαρκές πρόγραμμα εργασιών στην πρακτική του αισθητού στην Κατάληψη GARE:

Η σπουδή και η άσκηση στο αισθητό, στην Κατάληψη GARE, θα οργανωθεί σε μια ακολουθία εργαστηρίων, με μια ολοήμερη συνάντηση ανά μήνα και μια εβδομαδιαία συνάντηση ομαδικής άσκησης.

Ξεκινάμε με δυο εισαγωγικές συναντήσεις:

« Το νοήμον σώμα, κοινωνικό υποκείμενο της απελευθέρωσης.

Γνώση από τη δράση, από το αντίθετο και από την αυτονομία. » (7/5)

 

« Παθολογίες του μη-είναι. Τυραννία, α-κοινωνικό, αναισθησία. » (4/6)

 

Θα συνεχίζουμε με μια σειρά συναντήσεων «για την κοινότητα της αντίστασης και της απελευθέρωσης», με ειδικές θεματικές:

Η αντίσταση και η ζωή. Το ευάλωτο και η εμπιστοσύνη. Η σχέση με τη σιωπή. Ο αισθητός διάλογος. Η αφομοίωση στο παλιό. Η προσαρμογή στο νέο. Επανάσταση, ουτοπικότητα και καθημερινότητα. Ανακαλύπτοντας συλλογικό σώμα. Η κατοίκηση του χρόνου.

 

 

« Συχνά χρειάζεται να πάμε πολύ μακρυά για να συναντήσουμε τον άλλον εκεί που έχει ανάγκη. » Marc Humpich

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Μεθοδολογία και άσκηση του αισθητού , Κυριακή 7 Μάη 9πμ – 6μμ :

« Το νοήμον σώμα, κοινωνικό υποκείμενο της απελευθέρωσης.

Γνώση από τη δράση, από το αντίθετο και από την αυτονομία. »

 

Πρόγραμμα εργασίας :

9 - 9:30 πμ Προσέλευση.

9:30 – 10 πμ Παρουσίαση προγράμμτος και γνωριμία της ομάδας.

10 πμ – 1 μμ

• Το σώμα, μια νέα πηγή γνώσης. Εισαγωγή στην παιδαγωγική του αισθητού.

• Η φυσιολογία της συγχρονικής σχέσης δράσης και αντίληψης και η σφαιρική αυτοοργάνωση της ανθρώπινης έκφρασης.

• Πειραματική εισαγωγή στην άμεση φαινομενολογία της κίνησης.

3 μμ - 6 μμ

• Όταν η πάσχουσα ύπαρξη αλλάζει στο παρόν, αγγίζοντας τους ιστούς της με έναν τρόπο συνεκτικό. Μια μεθοδολογία εξέλιξης για την αυτονομία.

• Κωδικοποιημένη αισθητηριακή κίνηση. Πρακτική έρευνα στην επανακατοίκηση της ζωντανής ύλης μας.

• Διενεργώς αμοιβαιότητα. Το εξελικτικό δυναμικό της συλλογικής παρουσίας.

• Προς έναν κοινό τόπο ελευθερίας.

______________

* Επισυνάπτουμε ένα κείμενο παρουσίασης της μεθοδολογίας του αισθητού, που συντάχτηκε το 2012, ως εισαγωγή για την πειραματική δοκιμή της μεθόδου στην κοινότητα των Κατηλειμμένων Προσφυγικών και στον Κοινωνικό Χώρο για την Υγεία - Κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ: «Μια συλλογική σχέση προς την αυτονομία - Ξεκινώντας μ'ένα θεραπευτικό άγγιγμα στο βάθος της πάσχουσας ύλης».

 

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License