(Χανιά) Εμείς λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο

Κείμενο της κατάληψης αναφορικά με την παραχώρηση του κτιρίου από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ξενοδόχο

Το καραβάνι θα προχωρήσει,

οι σκύλοι ας γαβγίζουν (αράβικη παροιμία)

 

Εμείς λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο

 

            Τον τελευταίο μήνα στα Χανιά, έλαβαν χώρο στο δημόσιο λόγο μια σειρά δηλώσεων του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη περί «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Πολυτεχνείου. Δόθηκε δηλαδή το «πράσινο φως» ώστε διάφοροι επιχειρηματίες (εν κρυπτώ φυσικά), να καταθέσουν προτάσεις -μεταξύ άλλων-  και για το κτίριο που χρησιμοποιεί η κατάληψη Rosa Nera.

                Δεν είναι η πρώτη φορά που η εξουσία προσπαθεί να επιτεθεί σε χώρους, οι οποίοι στεγάζουν τις συνελεύσεις πολιτικών συλλογικοτήτων, τις πολιτικές εκδηλώσεις των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων της πόλης, αλλά και μια πληθώρα καλλιτεχνικών ομάδων.

 

Για ποια αξιοποίηση όμως μιλούν;

 

                Για τους καπιταλιστές, πρόοδος σημαίνει εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη. Ο ελεύθερος χώρος παύει να έχει νόημα ως το πεδίο εκείνο που άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν και μοιράζονται τον αγώνα για τη ζωή τους· αντιθέτως αποτελεί έναν τόπο-ευκαιρία για επενδύσεις και συσσώρευση.

 

Όποτε η φοιτητική κοινότητα επιχείρησε αυτόνομα να παίξει ενεργό ρόλο σε θέματα που την αφορούν άμεσα, βρήκε απέναντί από πρυτάνεις, επιχειρηματίες, μπάτσους. Η χρήση του κτιρίου Παπαδοπέτρου που κάλυψε για κάποια χρόνια από πολιτικές και πολιτιστικές ανάγκες των φοιτητών/τριών ενόχλησε τόσο πολύ τον τότε πρύτανη Γρυσπολάκη, ο οποίος ξήλωσε τα κουφώματα, καθιστώντας το ένα νεκρό κτίριο από το 2010. Η ερήμωση από Γαλλικής σχολής στη Χαλέπα το 2012 από τον σημερινό πρύτανη, παρά από αντιδράσεις των φοιτητών, οδήγησε άλλο ένα κτίριο σε αχρηστία. Η κινήσεις αυτές εντάσσονται στην πολιτική των πανεπιστημίων-θερμοκηπίων που θέλουν από σπουδαστές χωρίς ενεργό ρόλο και πολιτική/κοινωνική παρουσία στη ζωή από πόλης.

               

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, από κατ’ευφημισμό πολιτειακός θεσμός βρίσκεται στα χέρια τεχνοκρατών και μάνατζερ οι οποίοι προάγουν μια καθαρά κερδοσκοπική νοοτροπία διαχείρισης του ιδρύματος, υπονομεύοντας τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα από γνώσης. Με πρόφαση την έλλειψη κρατικών πόρων, δικαιολογεί κάθε ιδιωτικοποίηση, κάθε έρευνα για χάρη στρατιωτικών θεσμών (ΝΑΤΟ, πολεμικό ναυτικό κ.ά.), κάθε ρουσφέτι για χάρη των επιχειρηματιών σίτισης ή στέγασης.

           

Για ποια αξιοποίηση μιλάμε;

 

            Η Rosa Nera δεκατρία χρόνια αξιοποιείται κοινωνικά, λειτουργώντας με διαδικασίες οριζόντιες και αδιαμεσολάβητες. Στο κτίριο από κατάληψης έχουν λάβει χώρα αμέτρητες πολιτικές εκδηλώσεις, έχουν φιλοξενηθεί πρόσφυγες, πολιτικές διαδικασίες μετανάστών/ριών, φεμινιστικών και ΛΟΑΤ συλλογικοτήτων, εργατικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές ομάδες, εργαστήρια και αντιεμπορευματικές καλλιτεχνικές παραγωγές. Η Rosa Nera δεκατρία χρόνια αντιμάχεται κάθε έκφανση του φασισμού, του ρατσισμού και του σεξισμού, την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστροφή του περιβάλλοντος, κάθε δεξιό ή αριστερό διαχειριστή της εξουσίας. Προτάσσει την αυτοοργάνωση και έμπρακτα προτείνει την κοινωνική αυτοθέσμιση και αυτοδιαχείρηση απέναντι από κρατικές ή ιδιωτικές επιταγές.

           

13 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνων είναι πολλά για να χωρέσου στις κλίνες σας.

 

πολιτευτές-πρυτάνεις, μανατζαραίοι, ξενοδόχοι και μπάτσοι

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ROSANERA

 

rosanera.squat.gr                                                        Κατάληψη RosaNera, Χανιά, Απρίλης 2017

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License