Η Νέα Τάξη Πραγμάτων/Το Μπίγκ Μπάνγκ της συνεχούς ανάπτυξης έφθασε στο τέλος του.

Αν με ρωτούσε κάποιος σε ποια χέρια τελικά να αφήσουμε το μέλλον του πλανήτη θα απαντούσα "σε έναν ανεξάρτητο απλό επιστήμονα,έναν παραδοσιακό αγρότη πούχει ακόμη το γαιδουράκι στο χωράφι σέ έναν φιλόσοφο σαν τον Αllan Watts,ή τον Ντέρεκ Τζένσεν, σε ένα θεραπευτή σαμάνο, σε έναν καλλιτέχνη, ένα ποιητή, έναν ψαρά, έναν τραγουδιστή του δρόμου έναν εραστή του χορού έναν ινδιάνο του Στάντινγκ Ρόκ ή έναν ερευνητή σαν τον Nafeez Mosaddeq Ahmed .."

post image

ό Nafeez Mosaddeq Ahmed  στο τελευταίο του βιβλίο αναλύει την κύρια αιτία τής κατάρευσης της παγκόσμιας οικονομίας,την υπερεξάντληση των φυσικών πόρων από τά ορυκτά καύσιμα και την διαφθορά γύρω από αυτά.Το παγκόσμιο δράμα  εξελίσσεται τώρα με τό τέλος της φθηνής και ανεξάντλητης ενέργειας,και πίσω από την όπερα βίας τρομοκρατίας και δυστυχίας και φανταστικών εχθρών πού ενορχηστρώνουν κυβερνήσεις και συστημικά ΜΜΕ κρύβεται μια αλήθεια πού αποσιωπούν αποκρύπτουν και διαστρεβλώνουν.Οί καινούργιες κινηματικές φωνές πού ζητούν πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων βαφτίζονται προς το παρόν τρελλές,εξτρεμιστικές και οπισθοδρομικές,είναι σίγουρο όμως ότι θα βρούν κάποια στιγμή το αντικρυσμά τους όταν οί ενεργειακοί υπερχρεωμένοι σκλάβοι των σύγχρονων κοινωνιών δεν θα έχουν τίποτα άλλο πιά να καταναλώσουν και οί κυβερνήσεις θα θελήσουν να ωδηγήσουν τά αγριεμένα πλήθη σε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Στους μελλοντικούς αυτοκινητόδρομους  δεν θα υπάρχουν διόδια ούτε θα τρέχουν εκατομμύρια αυτοκίνητα καί φορτηγά ή γιά να προλάβουν τήν αέναη παράδοση εμπορευμάτων στήν άλλη άκρη τού κόσμου ή γιά το τελευταίο ραντεβού της «ανάπτυξης» με το κομμάτι της "φυσικής ζωής" σέ δόσεις  παίζοντας στο ράδιο εθνικά καψουροχαζοτράγουδα με το χιλλιόμετρο καί τό διόδιο, ούτε γελοίοι πρωθυπουργοί θα τρέχουν με μια κορδέλα εγκαινίων παραμάσχαλα,ούτε εθνικοί εργολάβοι του ψευδοπολιτισμού  μιάς στρεβλής οικονομίας ενεργειακών σκλάβων θα σουλατσάρουν οργώνοντας γή υψώνοντας μπάρες και τσιμεντένια τείχη γιατί απλά ή εποχή των σκλάβων της ενέργειας θάχει τελειώσει,(τό πόσο κοντά είναι το ερώτημα )ή έρημος πού θα αφήσει πίσω της ή σημερινή πετρελαιοεξαρτώμενη παγκόσμια οικονομία θά αποκαλύψει ίσως τους δρόμους των ονείρων πού κάποτε περπατούσαμε,και ίσως τον φυσικό χώρο πού όλοι χάσαμε,αλλά το σημαντικότερο την διαπίστωση ότι τελικά χωρίς το πετρέλαιο όλοι είμαστε ίσοι αλλά και τότε  ίσως πάλι νάναι αργά,γιατί ό πλανήτης θα λούζεται στο αίμα από πολέμους ψάχνοντας μάταια να αποκτήσει φτερά για να πετάξει μακριά μας και χωρίς την μαρτυρία ενός σοβαρού ανθρώπινου λόγου να αποτρέψει το κακό.

Τά καθεστωτικά ΜΜΕ  ό παγκόσμιος διαπλεκόμενος έντυπος καί ηλεκτρονικός τύπος και οί συστημικές πηγές πληροφόρησης δεν θέλουν να αγγίξουν την ρίζα του προβλήματος πού ωδηγεί σιγά σιγά την ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια σύρραξη,ή σχέση του ανθρώπου με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει δημιουργήσει ένα κόσμο-φυλακή με τά ηλεκτρόδια τής βιοτεχνολογίας τού τεχνομηχανικού πολιτισμού νά έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ψυχοδιανοητική ζημιά στούς ενεργειακούς σκλάβους τής σύγχρονης οικονομίας.Ο ήρωας τής ταινίας 1984 στό μαρτυρικό κάθισμα τού βασανιστηρίου του και ώς μάρτυρας τής σύγχρονης πράξης τού παγκόσμιου δράματος ίσως καί δέν προλάβει τελικά "στήν σύγχρονη μεταφορά του"νά δεί ούτε τό λυτρωτικό φαντασιακό τρεξιμό του στά απέραντα χωράφια της γής και της ελευθερίας πόσο μάλλον το αληθινό..Τό Μπίνγκ Μπάνγκ της οικονομικής αυτοκρατορίας του «θεικού πετρελαικού ανθρώπου» ολοκληρώνεται αφήνοντας πίσω συντρίμια και ανθρώπους-θηρία,και αν με ρωτούσε κάποιος σε ποια χέρια τελικά θα άφηνα το μέλλον του πλανήτη θα απαντούσα «σε έναν ανεξάρτητο επιστήμονα,σέν έναν φιλόσοφο σαν τον Αllan Watts,σε έναν καλλιτέχνη, ένα ποιητή έναν τραγουδιστή του δρόμου ή έναν ινδιάνο του Στάντινγκ Ρόκ ή έναν ερευνητή σαν τον Nafeez Mosaddeq Ahmed ..

Ο Nafeez Mosaddeq Ahmed είναι ένας Βρετανός ερευνητής δημοσιογράφος που έχει συνδέσει τις τελείες του πάζλ για την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση για χρόνια. Ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του, συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση μας: Falling States, Collapsing Systems(αποτυχημένα κράτη και συστήματα πού καταρρέουν): δηλ.Tά Βιοφυσικά εναύσματα της πολιτικής βίας. Υποστηρίζει ότι το νέο παγκόσμιο δράμα  από διαβρωμένες δημοκρατίες και αποτυχημένα κράτη, μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από μια ριζοσπαστική ματιά στην ιστορία της ενέργειας που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνοούν ή δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν..

Μερικά αποσπάσματα από μια πρόσφατη συνεντευξή του:

«Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει μια «σύγκρουση των πολιτισμών» με το ριζοσπαστικό Ισλάμ , αλλά μια κρίση του πολιτισμού που περιλαμβάνει άκρως αρνητικά κλίματα, δηλητηριασμένους ωκεανούς,παρακμιακά δάση και την κατάρρευση των οικονομιών».

«Ο Τράμπ  είναι οτι συμβαίνει όταν ή ανθρωπότητα δεν μπορεί να καταλάβει τα παγκόσμια προβλήματά της στο διασυνδεδεμένο, η συστηματικό τους πλαίσιο,»

Ο Donald Trump είναι ένα σύμπτωμα της αυτοκρατορικής παρακμής, και δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Το όλο χάος ξεκινά με την μείωση της καθαρής ενέργειας Καθώς ο κόσμος ξεμένει από φθηνά ορυκτά καύσιμα, η βιομηχανία έχει στραφεί στό σεισμικό  σχιστολιθικό αεριο,( fracking)  τά βρώμικα έργα από αμμώδη πίσσα πετρελαίου και πετρέλαιο ανοικτής θάλασσας

Αλλά αυτά τα ακραία καύσιμα, τα οποία απαιτούν πολύπλοκες τεχνολογίες για την εξαγωγή, είναι φτωχά υποκατάστατα για φθηνό πετρέλαιο. Όχι μόνο επιστρέφουν λιγότερη ενέργεια, αλλά και απαιτούν περισσότερα κεφάλαια, νερό και ενέργεια για την εξαγωγή.Η οικονομία μας, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλής ενεργειακές αποδόσεις των φθηνών ορυκτών καυσίμων, και δεν ξέρει πώς να μεταβολίσει το κόστος αυτών των καυσίμων που προσφέρουν τελικά ελάχιστες αποδόσεις.Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές υδρογονανθράκων επίσης, αποσταθεροποιούν το κλίμα, το λιώσιμο των πάγων, την προώθηση ακραίων καιρικών συνθηκών και την τοξίνωση και μόλυνση των ωκεανών Για να απεικονίσουμε τη μεγάλη ενεργειακή πτώση, σκεφτείτε για μια στιγμή  την κατάσταση των πολικών αρκούδων.

Εχουν εξελιχθεί με το κυνήγι φώκιας σε κομμάτια πάγου περίπου 400.000 χρόνια πριν. Σήμερα οί φώκιες παρέχουν το 70 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της μέσης πολικής αρκούδας.Η σύλληψη της φώκιας σε τρύπες πάγου - ένα παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό καθιστικό και καρτερικό – συμψηφίζεται με την υψηλής ενέργεια πού τής επιστρέφεται κάνοντας τήν αυτοκρατορία τής πολικής αρκούδας παχιά και υγιεινή.

Αλλά τι συμβαίνει όταν λιώσει ο πάγος που χρησιμεύει ως ένα τραπέζι κουζίνας για αυτό το «fast food» και πιο δύσκολο για τις πολικές αρκούδες να δειπνήσουν ?

Λοιπόν, οι αρκούδες πρέπει να επεκτείνουν περισσότερη ενέργεια για να πάρουν λιγότερα. Όταν γίνεται πιο «ακριβή» και περίπλοκη ή καθημερινότητα για τίς 26.000 πολικές αρκούδες στον κόσμο , ή αυτοκρατορία καταρέει Μερικές λιμοκτονούν. Κάποιες αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν. Μερικές ζευγαρώνουν με αρκούδες γρίζλι. Άλλες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις μειώσεις των πρωτεϊνών μέ αναζήτηση τροφής από αυγά χήνας και βατόμουρα. Αλλά για αυτό το είδος της τροφής δαπανάται συχνά περισσότερη ενέργεια από όση επιστρέφει .

Σε έναν κόσμο συρρίκνωσης των πάγων και μειωσης των πληθυσμών φώκιας  ό αριθμός των αρκούδων στη νότια θάλασσα Μποφόρ στα ανοικτά των ακτών του Καναδά έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, από  1500 το 2006 σε περίπου 900 αρκούδες σήμερα. Οι πολικές αρκούδες περιμένουν ακόμη πιο άγρια σοκ.

Η ανθρώπινη οικονομία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από την πλούσια τροφή των ορυκτών καυσίμων (80 τοις εκατό τών πηγών ενέργειας), μεγάλωσε ως λίπος σάν τή πολική αρκούδα με σχετικά φθηνή ενέργεια. Όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές, οί ανθρώπινες οικονομίες αφομοιώσαν το πετρέλαιο και επεκτάθηκαν σαν γελοία μπαλόνια, αλλά κάθε φορά που οι τιμές αυξήθηκαν και η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνθηκε, η οικονομία συρρικνώθηκε.Αλλά η τραμπάλα έχει φθάσει στο τέλος της και η οικονομία έχει τώρα πρόβλημα αφομοιώνοντας μια νέα δίαιτα: αντισυμβατικά καυσιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά όλα παρέχουν μειωμένες αποδόσεις και χρηματοδοτούνται μέ  εύκολη πίστωση και άγριο ​​χρέος.

Όπως σημειώνει ο Αχμέτ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κάποτε  προσφέρονταν θεοποιημένη επιστρέφοντας μέ 100 πρός ένα. Για κάθε βαρέλι πού ξοδευόταν από την εύρεση και την εξόρυξη πετρελαίου, η κοινωνία εξασφάλισε ένα υπέρογκο πλεόνασμα ή ό, τι ο οικολόγος Charles Hall περίφημα περιγράφει ως «EROI»: επιστροφή ενέργειας της επένδυσης. Πρωτοφανής καθαρή απόδοση τροφοδότησε το αφύσικο μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης για 100 χρόνια.Αλλά αυτή ή επιστροφή άφθονης ενέργειας  τώρα είναι έτοιμη να πέσει από ένα γκρεμό. Σήμερα, ή καθαρή ενέργεια επιστρέφει κατά μέσο όρο περίπου 15 προς ένα. Μόλις ή επιστροφή πέσει κάτω από 10 ανά βαρέλι της ενέργειας που δαπανάται, τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να παράγουν αρκετά πλεονάσματα για να πληρώσουν για τις τέχνες,την επιστήμη την υγεία την παιδεία την κυβέρνηση και την κοινωνία όπως την ξέρουμε, πόσο μάλλον μια μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεδομένου ότι η ποιότητα των καυσίμων μειώνεται, η παγκόσμια οικονομία, ένα εξαιρετικά τεχνητά κατασκευασμένο δέντρο πού «γονιμοποιηθηκε» από φθηνό πετρέλαιο, «καταχωρεί»την αλλαγή ως «οικονομική στασιμότητα» και σταματά να αυξάνεται.

Στις οικονομικές εφημερίδες, οι λέξεις στασιμότητα και η ανισότητα έχουν γίνει κυρίαρχο λεξιλόγιο της οικονομίας.Σε όλο τον κόσμο «ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ συσχετίζεται άμεσα με τη σταθερή μείωση» στον τομέα της ενέργειας πού επιστρέφει, σημειώνει Ahmed. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώνεται ή  επιβραδύνεται παντού από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.

Ο  κοινωνιολόγος Fred Cottrell προειδοποίησε το 1955 ότι η συρρίκνωση της επιστροφής ενέργειας θα μετατρέψει σε μια κόλαση τον υψηλής ενέργειας πολιτισμό μας: «Η ανάπτυξη της κεντρικής κυβέρνησης θα σταματήσει και θα μαραθεί. Επιπλέον, η πτώση της ενέργειας  θα απελευθερώσει εμφυλιακές συγκρούσεις. Εκείνοι πού έχουν τό μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην αγορά, θα πολεμήσουν να το προστατεύσουν.»

Αυτή η πτώση της ενέργειας  λαμβάνει χώρα ακριβώς την στιγμή πού  η οικονομία ορυκτών καυσίμων του πλανήτη έχει παραβιασει αρκετά βιοφυσικά όρια της οικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος, τον αποδεκατισμό των άγριων πλασμάτων και την αλλοίωση του παγκόσμιου κύκλου του αζώτου από την κατάχρηση λιπασμάτων.

Η κλιματική αλλαγή  πλέον αναιρεί οικονομίες και μετατοπίζει πληθυσμούς. Οί Καύσωνες και ή ξηρασία που κινούνται από τις διασπαστικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να θέσουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού σε κίνδυνο  από την πείνα μέχρι το 2050.Οσο περισσότερο διαταράσσονται τά  συστήματα της γης, τόσο περισσότερο θα αποσταθεροποιήσουν τά  ανθρώπινα συστήματα.

Πάρτε τη Συρία,για παράδειγμα.

Ξεκίνησε από εκεί από την παραγωγή πετρελαίου.Περίπου πριν από μια δεκαετία, μειώθηκε κατά το ήμισυ λόγω εξάντλησης. Κατά τη διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση έχασε μια βασική πηγή εσόδων που χρησιμοποιούνταν για την επιδότηση των τιμών του σίτου.Στη συνέχεια, η αλλαγή του κλίματος ενισχυσε κύκλους ξηρασίας , σκοτώνοντας καλλιεργειες  και εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους.Εκατοντάδες χιλιάδες κλιματικοί  πρόσφυγες  χύθηκαν  μέσα στις πόλεις, ενώ οι τιμές των τροφίμων προκάλεσαν διαμαρτυρίες. αιματηρό εμφύλιο πόλεμο πού τώρα απειλεί να αναστατώσει την  Ευρώπη με τα εκατομμύρια των προσφύγων.

Η πολυπλοκότητα που χτίστηκε ό κόσμος μας από τα ορυκτά καύσιμα, έχει φέρει την ανθρωπότητα σέ μια εύθραυστη θέση, και η πολιτική τάξη του κόσμου εξακολουθεί να διαβάζει τον Δρ Norman Vincent Peale ( αγαπημένο οικονομολόγο της πλάκας και της συνεχούς ανάπτυξης και ινδαλμα του Τράμπ).

Ή να εξετάσουμε,το χάος στη Νιγηρία.Ο πληθυσμός της θα αυξηθεί σε 160000000-250000000 μέχρι το 2025 με μόνο  βασικό  έσοδο της χώρας, το πετρέλαιο,(πρότυπο Βενεζουέλας) την ώρα πού βιώνει μια σοβαρή μείωση της παραγωγής και πού οφείλεται στην εξάντληση αποθεμάτων και την αχαλίνωτη διαφθορά.Εν τω μεταξύ, ή τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram στρατολογεί μέλη από περιοχές που μαστίζονται από την ξηρασία και την έλλειψη τροφίμων. Η πρόγνωση: μια κλιμάκωση της πολιτικής βίας.

Και τι γίνεται στην Ευρωπαική Ηπειρο?Η παραγωγή πετρελαίου κορυφώθηκε στην περιοχή το 2000, και η εξάρτηση της και από τις εισαγωγές σε ξένο πετρέλαιο χτύπησε 87 τοις εκατό το 2014 - το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε σε 25 χρόνια.Η Αδυσώπητη οικονομική στασιμότητα σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία έχει αναβιώσει εθνικιστικά κινήματα,ενώ η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να συντρίψει την ευρωπαική ήπειρο με περισσότερα κύματα κλιματικών προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι το 2030.

Έτσι ό Trump και ή αντι-μουσουλμανική ρητορική είναι αυτό πού συμβαίνει όταν αγνοούμε μια ποιοτική αλλαγή στούς ενεργειακούς πόρους και την μείωση των φυσικών πόρων της Γης.Εν τω μεταξύ τά κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης προτιμάνε να επικεντρώνονται στό χάος και την τρομοκρατία, και να αγνοούν την πολυυδροκέφαλη μηχανή προπαγάνδας πού σιωπηλά τροφοδοτεί αυτά τα θεάματα.

«Τά Ανθρώπινα Συστήματα - κοινωνικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά, και ούτω καθεξής  αποσταθεροποιούνται στο πλαίσιο της κλιμακούμενης διακοπής του συστήματος της Γης πού ενισχύεται από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα»,«Αλλά η αποτυχία να το καταλάβουμε αυτό οδηγεί σε όλο και πιο αντιδραστικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα αυτής της αποσταθεροποίησης.»Αυτό είναι ή πιο αντιδραστική και αρνητική οπισθοχώρηση του ανθρώπου σε σχέση με τον  πλανήτη.

Πριν από χρόνια, ο χριστιανός φιλόσοφος CS Lewis έγραψε ότι «Αν ψάχνετε για την αλήθεια, μπορείτε στο τέλος να βρείτε την άνεση, αν ψάχνετε για την άνεση δεν θα πάρετε ούτε την άνεση ούτε την αλήθεια μόνο μαλακό σαπούνι και ευσεβείς πόθους για να ξεκινήσετε, και στο τέλος την απελπισία. .

Εντέλει:Αν ή πολιτική εκτός από τέχνη τού ψέμματος,οργανώνει καί τή μεθόδευση τής αναβολής και κατάργησης τής ίδιας τής ζωής ή σημερινή πετρελαιοεξαρτώμενη οικονομία χέρι χέρι με τις κυβερνήσεις-επιχειρήσεις οργανώνει την αναίρεση του οικοσυστήματος και εξοπλισμένη μέ την διαχείρηση του φόβου για την ελευθερία τήν βία τού λόγου καί τά πολύπλοκα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συστήματα (μακροοικονομικά θεωρητικά καί ψευτοιδεολογικά)  αποτυγχάνει παταγωδώς μέχρι σήμερα όχι μόνο νά λύσει προβλήματα αλλά νά τά πολλαπλασιάσει σε βαθμό κατάρευσης της ζωής στον πλανήτη, αλλά ή επανάσταση των απλών ανθρώπων θα συμβεί κάποια στιγμή και ίσως είναι κοντά και τά «συστήματά τους» ίσως τότε μας χρειαστούν αλλά τότε όμως δεν θα τά χρειαζόμαστε εμείς…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License