Ο κούφιος αντι-ιμπεριαλισμός της αριστεράς για τη Συρία

«ο ουσιοκρατικός αντί-ιμπεριαλισμός ορίζεται μόνο σε σχέση με την κυβέρνηση του όποιου ατόμου και όχι με βάση την καθολική αντίθεση προς όλες τις μορφές ιμπεριαλισμού». Αυτός ο αντί-ιμπεριαλισμός δεν σταματά τον ιμπεριαλισμό, το αντίθετο μάλιστα: στρέφει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ενός εναντίον του άλλου..

 

 

 


Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ορισμένα μέλη του Twitter λογομαχούσαν ένθερμα πάνω στην απάντηση της Αριστεράς για τη συνεχιζόμενη συριακή κρίση. Πήρα μέρος σε αυτό, έστω και μόνο εν συντομία και διστακτικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το πιο πιθανό ήταν να μην φέρει κανένα αποτέλεσμα. Εδώ, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό τέτοιου είδους συζητήσεις να συνεχίζονται.


Η έντονη λογομαχία δεν ήταν μεταξύ αντι-ιμπεριαλιστών και φιλο-ιμπεριαλιστών, αλλά μεταξύ εκείνων που δεν μπορούν να δουν πέρα από μια μορφή του ιμπεριαλισμού και εκείνων που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφή ιμπεριαλισμού (ή έστω προσπαθούν). Καίρια για τους σκοπούς μας, οι πρώτοι συνήθως υποτιμούν, ή ηθελημένα αγνοούν, το ρώσικο και τον ιρανικό ιμπεριαλισμό στη Συρία και κάνουν το ίδιο με τις καθημερινές θηριωδίες του καθεστώτος. Οι δεύτεροι βλέπουν ως αποστολή τους να υπενθυμίσουν στους πρώτους αυτό που αμέτρητοι Σύριοι λένε επανειλλημένα για σχεδόν τέσσερα χρόνια,  ότι δηλαδή είναι εντελώς άσκοπο να μιλάμε για αγώνα για την ισότητα και τη δικαιοσύνη, όταν μια φασιστική, νεοφιλελεύθερη και φιλο-ιμπεριαλιστική δικτατορία συντρίπτει όποιον θέλει να πολεμήσει εναντίον της. Εφ' όσον αυτή η ισορροπία εξουσιών παραμένει αμετάβλητη, τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματικότητα.


Αποκαλώ τους πρώτους «ουσιώδεις αντι-ιμπεριαλιστές» και έχω ακόμα προσπαθήσει να δώσω κάποιον ορισμό (http://raseef22.com/en/blog/2016/08/17/syria-is-the-world/) του τι σημαίνει: «ο ουσιώδης αντι-ιμπεριαλισμός ορίζεται μόνο σε σχέση με την κυβέρνηση του όποιου ατόμου και όχι με βάση την καθολική αντίθεση προς όλες τις μορφές ιμπεριαλισμού». Αυτός ο αντι-ιμπεριαλισμός δεν σταματά τον ιμπεριαλισμό, το αντίθετο μάλιστα: στρέφει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ενός εναντίον του άλλου και μερικές φορές μπόρει ακόμα και να χειροκροτήσει τον αντίπαλο αντι-ιμπεριαλισμό απο αυτόν πού τυχαίνει να στηρίζει. Με άλλα λόγια, δίνει προτεραιότητα στις “πολιτικές ταυτότητας” και μπορεί να επιβιώσει μόνο σε μια γκροτέσκα Δυτικο-κεντρική θεώρηση του κόσμου.


Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος της δυτικής Αριστεράς σήμερα που έχει υιοθετήσει ένα πρωτόγονο πλαίσιο το οποίο άρχισε να αποκλείει τις φωνές των Σύριων όταν η επανάσταση τους έγινε άβολη. Χωρίς να αναφέρουμε ονόματα, πολλοί από εμάς μπορούμε να σκεφτούμε μια σειρά σχολιαστών - συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «ειδικών», των οποίων τα διαπιστευτήρια θεωρούνται έγκυρα επειδή είναι λευκοί άνδρες - οι οποίοι αρχικά υποστήριξαν την επανάσταση, αλλά κατέληξαν να την αποκηρύσσουν ή ακόμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υποστηρίζουν τις φασιστικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που σφάζουν στο δρόμο τους προς τη νίκη με την εκκωφαντική σιωπή της ασπόνδυλης «διεθνούς κοινότητας». Αυτό γίνεται όλο και χειρότερο με τη συμμετοχή αξιόλογων προσώπων και κομμάτων της λεγόμενης Παλαιάς Αραβικής Αριστεράς - της ίδιας «Αριστεράς», που με χαρά συντάσσεται με φασιστικά κόμματα υπό το πρόσχημα μιας εξαντλημένης «αντι-ιμπεριαλιστικής» αφήγησης.


Το ερώτημα που μένει στο τέλος όλου αυτού του φιάσκου είναι: τι σημαίνει «αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού» αν ο «ιμπεριαλισμός» είναι αυτός που θα μπορούσε να σώσει τη δική σας ζωή και των αγαπημένων σας; Είναι πραγματικά αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού να καταδικάζονται αποτελεσματικά οι αμέτρητοι Σύριοι οι οποίοι έχουν απευθύνει έκκληση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων τουλάχιστον από το 2013 (μερικοί ήδη από το 2012);


Πού γίνονται οι αντι-ιμπεριαλιστικές μάχες και ποιός παλεύει με ποιον; Μου θυμίζει μια πρόσφατη ισχυρή ομιλία του νικητή των βραβείων BET (http://uk.complex.com/music/2016/06/jesse-williams-powerful-bet-speech-full-transcript), Jesse Williams, η οποία μιλά για τον αγώνα των Αφροαμερικανών, μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει κάποιες οικουμενικές αρχές, όπως δηλαδή ότι «το βάρος των κακοποιημένων δεν υπάρχει για να παρηγορεί τους θεατές». Στη συνέχεια διατύπωσε μια πρόταση που θα έπρεπε να αποτελεί βασική αρχή κάθε φορά που πρόκειται για ανθρώπινο πόνο: «Αν θέλετε να κάνετε κριτική για την αντίσταση, την αντίσταση μας, τότε καλύτερα να έχετε καθιερωμένα πρακτικά κριτικής για την καταπίεση μας.


Δεν επιχειρώ εδώ υπέρ ή κατά μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ιδέα μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, ανησυχίες που ξέρω πολύ καλά ότι έχουν προσφέρει άγρυπνες νύχτες στους συντρόφους στη Συρία. Εγείρεται ωστόσο το ερώτημα του ποιος είναι αντίθετος, και γιατί; Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί εκ μέρους των περισσότερων από εκείνους που υποστηρίζουν την ιδέα είναι ότι είναι μια αντανάκλαση λαϊκιστικών - ή αλλιώς απελπισμένων - συναισθημάτων και ότι προτείνεται με την ελπίδα της αποφυγής αυτού που γνωρίζουμε ότι είναι πίσω από το μεγαλύτερο μέρος του συριακού πόνου: τους βομβαρδισμούς από το καθεστώς στις κατοικημένες περιοχές, που τώρα επιδεινώνονται από τη ρωσική κυβέρνηση.


Πέρα από τη Συρία, η αδυναμία πολλών να βάλουν στην άκρη τις  ξεπερασμένες αφηγήσεις επικαλύπτει την άνοδο του ακροδεξιού αντιδραστικού πρωτογονισμού στη Δύση. Οι συζητήσεις για τη Συρία αγνόησαν τους Σύριους για τόσο πολύ που έγινε εύκολο να μην αντιμετωπιστούν σαν άνθρωποι και να δαιμονοποιηθούν όταν έφτασαν μαζικά στις ακτές της Ευρώπης-Φρούριο.


Με τους Σύριους να εμπλέκονται, καταλαβαίνουμε το πλαίσιο της κρίσης. Είναι καταστροφικό, αλλά ακόμα τόσο προφανές. Μπορεί να εξορθολογιστεί, χωρίς να καταληστεύει τους ανθρώπους που ήδη ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Για την αιώνια ντροπή μας, ωστόσο, δεν ήταν μόνο η ακροδεξιά που λασπολόγησε εκείνους που πήραν τα όπλα εναντίον του Άσαντ. Στην πραγματικότητα, όπως έγραψε πρόσφατα ο συν-συγγραφέας του βιβλίου Burning Country: Syrians in Revolution and War (Φλεγόμενη Χώρα: Σύριοι στην επανάσταση και τον πόλεμο) Robin Yassin-Kassab, «ήταν η αριστερά που διέδωσε την ιδέα ότι οι Σύριοι επαναστάτες ήταν “όλοι Αλ Κάιντα” πριν η δεξιά αποδώσει αυτή τη μομφή στους Σύρους πρόσφυγες.» (https://qunfuz.com/2016/08/09/inland-american-conspiracies/)Πρόκειται για τον θάνατο του διεθνισμού. «Όταν η πρόοδος δεν είναι καθολική, ο αντιδραστισμός εξελίσσεται», έγραψε ο ριζοσπαστικός διανοούμενενος Σύρος Yassin Al-Haj Saleh (http://www.yassinhs.com/2016/02/19/syria-and-the-world-reactionarism-is-back-and-progressing/). Το πρόσφατο άρθρο (aljumhuriya.net/en/eastern-ghouta/the-worlds-naked-disgrace) του Al-Haj Saleh για την επέτειο της χημικής σφαγής στη Ghouta είναι ένα κατηγορητήριο κατά της αριστεράς, και μια επείγουσα έκκληση για ενδελεχή αυτοκριτική.


Οι Σύριοι δεν θα ξεχάσουν πόσο τους έχουν απογοητεύσει οι προοδευτικοί. Όπως ακριβώς οι προοδευτικοί απογοήτευσαν τους Παλαιστίνιους για ένα μεγάλο μέρος της μετά-1948 ιστορίας τους και μόλις πρόσφατα άρχισαν να δέχονται τη ριζοσπαστική αντίληψη ότι οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι που αγωνίζονται εναντίον της οικιστικής αποικιοκρατικής αγριότητας - τόσο πολύ που τους αποκαλούμε ΠΕΠ: Οι προοδευτικοί Εκτός από την Παλαιστίνη – οι ΠΕΠ επανέλαβαν το ίδιο λάθος με τη Συρία.


Απομείναμε να αναρωτιόμαστε πότε θα δούμε το τέλος του ΠΕΣ: Προοδευτικοί Εκτός από τη Συρία.
- Ο Joey Ayoub είναι συντάκτης (MENA) στο Global Voices, καθώς και ερευνητής από τη Βηρυτό του Λιβάνου, σήμερα ζει στο Λονδίνο. Είναι ο ιδρυτής του Χούμους για σκέψη και γράφει κυρίως για τη Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο ανήκουν στον συντάκτη και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη συντακτική πολιτική της Middle East Eye.

πηγή : http://www.middleeasteye.net/columns/left-s-hollow-anti-imperialism-over-syria-1081590395

Μετάφραση : Konrade


Αντί να μιλήσει για την ιμπεριαλιστική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ευτυχώς αμύνεται με κυρώσεις κλπ. κατά της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, που συνεχίζει να πολεμά και να διεκδικεί εδάφη της Ουκρανίας, λέει για την απάντηση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στη Συρία, με συνασπισμό Ρωσίας-Ιράν-Κίνας-Λιβάνου κατά της Αμερικής, που επιδίωκε μονοπώλιο στα εδάφη της Συρίας και ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως στη Λιβύη, με βάση ψεύτικα, κατασκευασμένα στοιχεία.

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ έχουν σαν βασικό στοιχείο την προπαγάνδα, την εξαπάτηση, την ισοπέδωση και την καταλήστευση των λαών.

Εδώ ήδη μας καταλήστεψαν οι Γερμανοί με τη Fraport από το 2015, με τη βοήθεια τότε της Μέρκελ (2015, πέρασε από το κοινοβούλιο), και ο Άδωνις προτείνει να πουλήσουμε όχι μόνο νησιά, αλλά μέχρι και βραχονησίδες (!), σε μια έξαρση αντεθνικού και ιμπεριαλιστικού/ληστρικού παραληρήματος. Κανείς δεν είπε τίποτα για αυτή τη χυδαία θέση αυτού του πολιτικού, που μας ξεπουλάει όλη την ώρα, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, στη βουλή.

Το ζήτημα δεν είναι αριστερά ή δεξιά, για να βρει η προπαγάνδα έδαφος να πατήσει, εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές αντιθέσεις, ή να διχάσει και κοροϊδέψει τις αντίστοιχες θέσεις, αλλά ότι ο ιμπεριαλισμός χτυπάει την πόρτα μας και μας ζητάει ως και βραχονησίδες, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, ενός φασίστα πολιτικού, όχι λιγότερο φασίστα από τους φασιστερούς που φέρανε το τρίτο μνημόνιο και δείρανε συνταξιούχους και μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Καισαριανή, για να μη χαλάσουν τη φιέστα του Τσίπρα ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ. 

Ο ιμπεριαλισμός πρέπει να χτυπηθεί και ηττηθεί στα εδάφη του, στη Συρία, την Ουκρανία (ρωσικός ιμπεριαλισμός), στην Ελλάδα (Fraport, γερμανικός ιμπεριαλισμός) πριν τα καθάρματα τα βρουν μεταξύ τους και μας ξανακαταληστέψουν όλους. Ο ιμπεριαλισμός είναι ο ένας και μόνος εχθρός όλων μας, απέναντι στο αν θα κλέψουν τη ζωή μας για να πλουτίσουν και να γελάσουν που τόσο αφελείς τους αφήσαμε και γελάγαμε καθώς το κάνανε. Και ο φασισμός, της δεξιάς και της φασιστεράς, είναι το μακρύ χέρι του, έτοιμο να πατάξει και εξοντώσει τις αντιδράσεις μας στην καταλήστευσή μας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License