Απολογισμός πρώτων ημερών

Στις 4/3 ημέρα Σάββατο, η πρωτοβουλία για δημιουργία κατάληψης στέγης και αγώνα και σύντροφοι συντρόφισσες, καταλάβαμε κτήριο στην ματρόζου 45 ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα εστία αγώνα και να στεγάσουμε κάποιοι και κάποιες από μας τα σώματα μας.
Το κτήριο νομικά ανήκει στο νοσοκομείο του Eυαγγελισμού και κατ' επέκταση στο κράτος. Το κτήριο σάπιζε λόγω ενός παράλογου αυτοκαταστροφικού οικονομικού συστήματος που θέλει άδεια κτήρια και παράλληλα άστεγους ανθρώπους ή ανθρώπους συνωστισμένους σε σπίτια-τρύπες. Εμείς το απαλλοτριώσαμε δημόσια και ανοικτά, το ενεργοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε και να υποκινήσουμε γεγονότα που θα συνεισφέρουν στην ανάτροπή του συστήματος που το άφησε να λιώνει στο βωμό του κέρδους.

Το εγχείρημα στελεχώθηκε από την πρώτη κι όλας μέρα από συντρόφους και συντρόφισσες από την γύρω περιοχή αλλά κι ευρύτερα από γειτονιές της Αθήνας. Το σπίτι βρισκόταν σε κατάσταση διάλυσης και κατέστη βιώσιμο ήδη από την πρώτη μέρα λόγω της αλληλεγγύης του κόσμου. Βιώσιμο αλλά όχι αρκετά ώστε να ζήσουμε την συλλογική ζωή μας.  Είχαμε μια πλήρως ανοικτή κατάληψη προς το κοινωνικό περιβάλλον και δεχτήκαμε αρκετά χαμόγελα και έμπρακτη υποστήριξη, συναίνεση αλλά και καχυποψία. Κανένας δεν μας επιτέθηκε ανοικτά. Η όποια επίθεση εκφράστηκε υπόγεια.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μπάτσοι εμφανίστηκαν και μας συκοφάντησαν σε μαγάζι λέγοντας ότι  θα το σπάσουμε και θα το κλέψουμε. Συνέχεια στην προβοκάτσια έδωσαν αόρατοι γείτονες οι οποίοι διέδωσαν ότι κάποιος από το εγχείρημα μας έχει ανοίξει και κλέψει ραδιόφωνο από αμάξι. Η απάντησή μας στον συνεννοήσιμο κάτοχο που μας ζήτησε τον λόγο ήταν πως αν δεν μπορεί να μας πει ποιος του το είπε ώστε να βρούμε ποιος από μας το έκανε, τότε είτε εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε στην κατάληψη κάποιον που δεν γνωρίζουμε τις κινήσεις του, είτε όλη η γειτονιά μαζί θα συνεχίσουμε να έχουμε κάποιον αντιδραστικό που διαδίδει ψέματα για την κατάληψη προς όφελος των κρατικών συμφερόντων. Ο κάτοχος εν τέλει δεν μας είπε και δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί μας εφόσον είμαστε ανοικτοί για συνεννόηση.

Κλειστή επίσης επίθεση δεχτήκαμε την τρίτη μέρα που κάποιος/α έσπασε το τζάμι στο βαν των καταλήψεων (όχι για να κλέψει, υπήρχε ήδη ανοικτό τζάμι) που ήταν παρκαρισμένο κοντά στην κατάληψη και είχαμε χρησιμοποιήσει για την μεταφορά πραγμάτων.

Αντιληπτοί έχουν γίνει συχνά στον περίγυρω της κατάληψης πολλοί ασφαλίτες, όμως η συνεχής προσέλευση ανθρώπων στο κτήριο τους απομακρύνει.

Εχουμε αποκτήσει διάφορες συσκευές και έπιπλα από άλλο εγκατειλημένο και ήδη ανοιγμένο κτήριο στην γειτονιά, στο οποίο αφήσαμε σημείωμα πως τα πράγματα μεταφέρθηκαν στην κατάληψη και ότι αν τα χρειάζεται καποιος μπορεί να τα βρει εκεί.

 Δεν στηρίζουμε ούτε την ιδιοκτήσια ούτε την κλοπή για προσωπικό όφελος, αν και ξέρουμε ότι η πρώτη είναι υπαίτια για την δεύτερη και ότι τα όρια μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτα. Στηρίζουμε την ιδιοχρησία και την κοινωνική απαλλοτρίωση, δηλαδή την απαλλοτρίωση από το κράτος και τους κεφαλαιοκράτες.

Οι εργασίες προχωράνε και  το εγχείρημα πλαισιώνεται συνεχώς. Οι συνελεύσεις μας έχουν σημαντική προσέλευση και η κατάληψη έχει ξεκινήσει τις  πρώτες της δρασείς.  Στο κτήριο βρίσκεται καθημερινά κόσμος προκειμένου να υπερασπιστεί το εγχείρημα απέναντι σε κάθε μορφή καταστολής ή επίθεσης.

Επιδιώκουμε την  αλληλεπίδραση με τη γειτονιά,την  εμλποκή της σε δραστηριότητες του  εγχειρήματος και την κοινή συμπόρευση  σε τοπικούς και ευρύτερους αγώνες.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το κράτος εισβάλει στα σπίτια μας


Στις 13 Μάρτη το κράτος με μια συντονισμένη εισβολή, εκκένωσε τις καταλήψεις αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Βίλα Ζωγράφου και κατάληψη στέγης μεταναστών/τριών Αλκιβιάδου 9, ενώ ταυτόχρονα παραβίασε το χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Αγρινίου κλέβοντας χρήματα από μέσα.

Αυτό που δηλώνει το κράτος είτε μέσα από την παραφιλολογία των ΜΜΕ είτε με επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού δημοσίας τάξης Ν.Τόσκα, είναι πως υπάρχει σχέδιο για τους χώρους αυτούς, και συγκεκριμένα : για τη Βίλα Ζωγράφου η δημιουργία ωδείου, ενώ για την Αλκιβιάδου 9 η στέγαση ασυνόδευτων ανηλικων προσφυγων.

Η ρητορική του κράτους σχετικά με τις καταλήψεις περιλαμβάνει όρους όπως η παρανομία κι η αυθαιρεσία, ενώ ισχυρίζεται πως ό,τι γίνεται μέσα σ' αυτές δεν έχει καμία σύνδεση με την κοινωνία. Αποφεύγει, όμως, σκόπιμα να αναφέρει ότι η κατειλημμένη Βίλα Ζωγράφου ήταν ένα ζωντανό εγχείρημα όπου οργανώνονταν από πολιτικές διαδικασίες μέχρι καλλιτεχνικές δραστηριότητες και όπου συναντιούνταν και συμμετείχαν ισότιμα στη βάση της αυτοοργάνωσης όσοι την πλαισίωναν, καταληψίες και κάτοικοι της περιοχής.

 Όσο για την Αλκιβιάδου είναι τουλάχιστον γελοία η πρόφαση της στέγασης μεταναστών/τριών να προσπαθεί να δικαιολογήσει την εκκένωση μιας κατάληψης που ήταν ήδη στέγη για αυτούς, επειδή δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Αυτή είναι μια πάγια και γνωστή τακτική του κράτους όταν αποφασίζει να καταστείλλει αυτοοργανωμένους χώρους: αφού τους αδειάσει, δημοσιοποιεί  ξαφνικά ένα δήθεν σχέδιο για  την ανάδιαμορφωση τους που έχει κοινωνική αποδοχή. Κι όλα αυτά γίνονται μόνο για να εξυπηρετήσουν τον πόλεμο ενάντια στους χώρους όπου οργανώνεται η αντίδραση, αφήνοντας εγκαταλελειμένους χώρους που το κράτος αμελεί.

Στην πραγματικότητα, οι καταλήψεις δέχονται επίθεση επειδή είναι απελευθερωμένοι χώροι που αρνούνται τις κρατικές εγγυήσεις για να λειτουργήσουν . Στο εσωτερικό τους ζυμώνονται σχέσεις ισότητας μέσα στις οποίες καταργείται η ιεραρχία, βασικό συστατικό του συστήματος, και αντιεμπορευματικές σχέσεις που δεν ευνοούν σε τίποτα την άντληση κέρδους. Ακόμα οργανώνονται και παράγονται αγώνες που αποτελούν σημεία αιχμής της αντίστασης ενάντια στην καταπίεση που επιβάλλουν κράτος, κεφάλαιο και κυριαρχία.

Αν κάθε εκκένωση είναι επίθεση, κάθε νέα κατάληψη είναι αντ-επίθεση και το αντίστροφο. Κάθε επανακατάληψη και κάθε μία μέρα μαχητικής περιφρούρησης σημαίνει  υπεράσπιση του απελευθερωμένου μας εδάφους. Οι καταλήψεις είναι τα εργαστήρια για τη ζύμωση των ιδεών μας και την εξάπλωση των  ελεύθερων σχέσεων  στους δρόμους και  στις πλατείες των γειτονιών. Οι καταλήψεις στέκονται από την φύση τους ενάντια στο κράτος και την κυριαρχία  αφού  αμφισβητούν έμπρακτα τον έλεγχο και την παντοδυναμία τους αφαιρώντας τους ιδιοκτήσια και πόρους.

Τα πολιτικοποιημένα κινήματα των καταλήψεων δεν ηττήθηκαν μαζικά ποτέ λόγω υπερβολικής κρατικής ισχύος αλλά λόγω κοινωνικής απομόνωσης, έλλειψης συγκρουσιακής υπεράσπισης και έμπρακτης αμφίδρομης αλληλεγγύης. Η ενότητα των καταλήψεων απέναντι στη κρατική καταστολή και η στήριξη και συμμετοχή του κοινωνικού τους περιβάλλοντος είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Διαδικασίες πάντα υπό όρους ισότητας και αυτονομίας.
                           
                                       Αγώνας-Αλληλεγγύη-Πολυμορφία


                                                                                       
                                                                                        Κατάληψη Στέγης και Αγώνα, Ματρόζου 45

matrozou45@riseup.net

 

 *Το πιο πάνω διπλό κείμενο μοιράζεται στις γειτονιές των Πετραλώνων και του Κουκακίου.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License