Iωάννινα, Επιτροπή Κατάληψης Πρυτανείας

Κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ : ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα ως «ενοίκιο» το ποσό των 45 ευρώ για τις υποτυπώδεις παροχές που τους προσφέρονται.  Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το συγκεκριμένο ποσό γίνονται δέκτες απειλών (σημειώματα κάτω από την πόρτα, εκβιασμοί που αφορούν τη στέρηση πτυχίου, διαμονής και μετάθεσης των οφειλών στην εφορία), από τη Μέριμνα και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.  Επιπλέον όσοι φοιτητές κατάφεραν να πάρουν πτυχίο,  μετά από κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εστιακών, αναγκάζονται να δεσμευτούν από τις αρχές του Πανεπιστημίου ότι θα αποπληρώσουν αυτό το ποσό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σε σύγκριση με τα αρκετά τσιμπημένα ενοίκια στην πόλη τα 45 ευρώ ως ποσό ακούγεται  μικρό. Όμως πρέπει να αναλογιστούμε πόσο δυσβάστακτο είναι αυτό το μέτρο για τους εστιακούς φοιτητές και τις οικογένειές τους όταν τα εισοδήματα των περισσότερων είναι ελάχιστα έως και μηδενικά. Η οικονομική δυσφορία των εστιακών φοιτητών αντικατοπτρίζεται από την οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία. Τα τελευταία 7 χρόνια η εφαρμογή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας έχουν χτυπήσει ανεπανόρθωτα τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με αποτέλεσμα να αυξάνεται κάθε χρόνο το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να σπουδάσουν. Πιο συγκεκριμένα οι διοικήσεις-αρχές των πανεπιστημίων έχουν φέρει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο χείλος του γκρεμού υπογράφοντας τους μειωμένους προϋπολογισμούς και χάρισαν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων στην αποπληρωμή του χρέους. Με το άδειασμα των ταμείων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Σύγκλητος αποφάσισε την επιβολή των 45 ευρώ ως ενοίκιο για τους εστιακούς φοιτητές με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων για την συντήρηση των εστιών. Συνεπώς, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου και οι πρυτανικές αρχές εφαρμόζουν πιστά την πολιτική της κυβέρνησης φορτώνοντας τις «τρύπες» του προϋπολογισμού στις πλάτες αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Γιατί δεν πρέπει να πληρώνουμε τα 45 ευρώ; - Αγώνας για να τα καταργήσουμε.

 Η πλειοψηφία των εστιακών δεν μπορεί να πληρώνει το 45άρι, καθώς προέρχεται από τα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας και δεν έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει το μισό της χαρτζιλίκι σε πράγματα που ήδη έχει χιλιοπληρώσει μέσω της φορολογίας των γονιών τους και αρκετές φορές των ίδιων. Την κατάσταση που έχει  δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν την δημιούργησαν οι φοιτητές παρόλα αυτά  καλούνται σήμερα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα πληρώνοντας κάθε είδους παράλο ποσό: συγράμματα,  ενοίκια, αναλώσιμα κ.τ.λ. Αυτό το 45άρι είναι στην ουσία  δίδακτρα όπως και να θέλουν να το παρουσιάσουν, μιας και συνδέεται άμεσα με το πτυχίο.

Αφορά μόνο τους εστιακούν φοιτητές;

Το πόρισμα του εθνικού διαλόγου που έστησε το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η αυτονόμηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός που δίνει το κράτος για την λειτουργία των ιδρυμάτων, τότε η διοίκηση των πανεπιστημίων πρέπει να αναζητήσει χρηματοδότηση από αλλού. Δηλαδή είτε με δίδακτρα από τους φοιτητές, είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με κλεισίματα σχολών και τμημάτων. Όπως πληρώνουν οι εστιακοί φοιτητές τώρα 45 ευρώ έτσι σιγά σιγά θα πληρώνει ο κάθε φοιτητής 45 ευρώ για τις σπουδές τους και χρήματα για την λέσχη. Έτσι όπως πετάγονται κάθε χρόνο φοιτητές από την εστία επειδή τα δωμάτια δεν επαρκούν, έτσι θα πετάγονται φοιτητές από την σχολή τους, είτε επειδή θα κλείνει, είτε επειδή δεν θα έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Τα μέτρα αυτά ερχεται να ανακοινώσει ο υπουργός παιδείας Γαβρόγλου-το όραμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την παιδεία-στα Γιάννενα που ουσιαστικά θα φέρουν κατάργηση του χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Κάτι  ανάλογο ισχύει και για την υπόλοιπη κοινωνία. Συνεχώς εργαζόμενοι απολύονται και πετιούνται στην φτώχια και την εξαθλίωση, η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν με μισθούς πείνας των 200-300 ευρώ, χωρίς δικαιώματα έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών. Το 40% των οικογενειών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας, δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, και τώρα με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα πετάν στο δρόμο, ολόκληρες οικογένειες για χρέη λίγων εκατοντάδων ευρώ. Όλα αυτά για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς, για να κερδοσκοπήσουν μια χούφτα τοκογλύφοι και επιχειρηματίες ώστε να ‘’βγει η οικονομία στις αγορές’’. Μάλιστα αυτά που έχουν κάνει μέχρι τώρα δεν επαρκούν και ετοιμάζουν νέα ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα. Φτώχια, εξαθλίωση και ανεργία, αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν!

Αγώνας μέχρι τέλους για δημόσια δωρεάν παιδεία-ούτε βήμα πίσω

Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και μέσω συνεχών αγώνων οι ανάγκες μας να επιβληθούν στην πράξη! Το φοιτητικό κίνημα είναι αυτό που οφείλει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του, να στηριχτεί στην αυτοοργάνωση, να ενωθεί με την υπόλοιπη κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να συγκρουστεί με τον οποιοδήποτε προσπαθήσει να στερήσει δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Χρειάζονται συνεχείς αγώνες και η κατάσταση να επεξεργαστεί και να λυθεί από τους ίδιους τους φοιτητές.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :                                                                                                         

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 45 ΕΥΡΩ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

ΠΕΜΠΤΗ:

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ.
  • ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 19:30  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • ΠΟΡΕΙΑ 18:00  ΝΑ ‘’ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ’’ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License