Τα βαλκάνια σε κίνδυνο

δεν είναι παίξε γέλασε

Η ΠΓΔΜ σε κίνδυνο-τα Βαλκάνια σε κίνδυνο

Μετά την άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην αντιπολίτευση η οποία έχει ήδη συνεννοηθεί με την αλβανική πλατφόρμα για την προώθηση των στόχων της, η κυβερνητική κλίκα του Γκρουέφσκι κλιμακώνει τις αντιδράσεις της. Αντιδράσεις που οδηγούν σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού σε εμφύλιο πόλεμο. Παρακρατικοί με την ονομασία  «Λιοντάρια» απειλούν τον αλβανικό πληθυσμό καλώντας τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να απαιτήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο της Αλβανία Νισάνι. Από την άλλη ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις του κράτους σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό κι ο ίδιος ο Γκρουέφσκι κάνει έκκληση στο «λαό» να αντιδράσει στην αντιπολίτευση η οποία έχει δρομολογήσει εξελίξεις που αφορούν τη διχοτόμηση της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις όσο και στημένες να είναι από την κυβερνητική κλίκα και οι οποίες αναφέρουν ότι το 80% το πληθυσμού αντιτίθεται στις αλλαγές αντιπολίτευσης-αλαβανικής πλατφόρμας, προοιωνίζουν μια τραγική κατάληξη για την κρίση η οποία έχει ξεσπάσει εδώ και δυο περίπου χρόνια στη διπλανή μας χώρα.

Δυστυχώς εκδηλώσεις αντίθεσης απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο των διεθνών επεμβάσεων και των εθνικσμών δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα, αντίθετα, φασίζουσες αντιλήψεις «πατριωτικού» χαρασκτήρα αποκτούν ερείσματα. Παραστρατιωτικές ομάδες βετεράνων του UCK αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν σε ένα επόμενο πόλεμο εν όψει ενός πολιτικού εμφυλίου. Ο Ροχραμπάχερ από μακριά γελάει και κάνει ισολογισμούς με τα κεφάλια μας. Κι από κοντά η Ρωσία στο ρόλο του αιώνιου προστάτη των σλάβων…

Κλιμακώνεται η ένταση από τις μητέρες πατρίδες

Κλιμακώνεται η ένταση από τις μητέρες πατρίδες:

αναδημοσίευση

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο κράτος, κυρίαρχο κράτος και ως εκ τούτου έχει κάθε δικαίωμα να καθορίσει τα ιδρύματα που ανήκουν στο κράτος, στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, του πολιτισμού και ούτω καθεξής» είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι σε εμφάνισή του στην τηλεόραση τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Gazeta Express.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει καθήκον να δημιουργήσει στρατό. Ένα κράτος δεν μπορεί να μην εγγυάται την ασφάλεια του, χωρίς τους μηχανισμούς του στρατού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εκεί έχουμε την απαραίτητη και αναγκαία παρουσία του ΝΑΤΟ. Έχουμε την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Νισάνι στην εκπομπή «Πέντε ερωτήσεις από τον Μπαμπαράμο» (“5 Pyetje nga Babaramo”).

«Όπως έχω ακούσει από τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, τη δημιουργία του στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας γίνονται σε πλήρη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Εμείς ως χώρα του ΝΑΤΟ και στο διοικητικό συμβούλιο της Συμμαχίας, θα επιδιώξουμε το ίδιο πράγμα που απαιτεί και το ΝΑΤΟ, τη δημιουργία στρατού που θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και κυρίως με τις ΗΠΑ», είπε ο Νισάνι. (shqiperiaebashkuar.al)

από την άλλη:

Ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, εκδήλωσε την επιθυμία του, να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να λάβει άδεια από τις αρχές της Πρίστινα.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε πολιτική εκδήλωση στο Νόβι Παζάρ, όπου είπε στους δημοσιογράφους ότι «μπορεί να μπει στο Κοσσυφοπέδιο μέσω εναλλακτικών διαβάσεων».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα το πράξει, επειδή «δεν έχει νόημα μια τέτοια πράξη και δεν επιδιώκει να προκαλέσει προβλήματα στους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Klan Kosova» που επικαλείται το σερβικό πρακτορείο ‘beta’, ο Βούτσιτς είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, επιμένει, τόσο πολύ, για το σχηματισμό του λεγόμενου «στρατού (του Κοσσυφοπεδίου)».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License