post image

Λίγο μπάκστορι:

Με τις εφόδους της αστυνομίας στη Βίλλα Αμαλίας και τον γενικό, συνεχή υπερβάλλοντα ζήλο των Μπαλούρδων με τις ευλογίες των Συριζανέλ, Το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι του ΤΕΙ Αθήνας (ή ίσως καλύτερα άτομα προσκείμενα σε αυτό και τη δράση του) έβαψαν με συνθήματα συμπαράστασης από όσο θυμάμαι και είδα το τοιχάκι της Ανατολικής Πύλης, τον τοίχο έξω από την Σίτιση και ακόμα έναντοίχο στην ΣΚΣ (τώρα αν ξεχνώ κάποιο άλλο μέρος θα είναι σε άλλα κτίρια που δεν συχνάζω).

Το χθες, το προχθές και το σήμερα:

Από τη (μεθ)επόμενη μέρα η υπηρεσία συντήρησης του ΤΕΙ άρχισε τη εμφανή προσπάθεια καθαρισμού των τοίχων από τα συνθήματα που ουκ ολίγες φορές υπάρχουν στο ίδρυμα ανά διαστήματα (και καλά κάνουν, η ανάρτηση αυτή δεν σκοπεύει να γίνει μπάτσος κανενός).

Την Δευτέρα 20/3 εμφανίστηκε σε χώρους του ΤΕΙ και σε πίνακες ανακοινώσεων η διμερής αφίσα που επισυνάπτω εδώ, όπου καταγγέλει για φίμωση και εμμονές από πλευρά της διοίκησης, όπως και για συνεργασία αυτής με επιχειρήσεις-πλυντήρια όπως κέτερινγκ κ.α. ακόμη και κάτω από την ομπρέλλα της "Πρακτικής Άσκησης" από μίζες. Και αυτή η καταγγελία ανακοινώνεται πως θα γίνει μέσω ενός Graffiti Jam την επόμενη μέρα (Τρίτη 21/3), όπου όποιος συμφωνεί με όσα λέει η αφίσα μπορεί να φέρει τα σπρέι του και να πράξει αναλόγως.

Η διοίκηση παίρνει πρέφα λοιπόν και στέλνει σε όλα τα σπουδαστικά μέιλ αυτό:

"Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας επισυνάπτουμε αφίσα του αυτοαποκαλούμενου ως  «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΤΕΙ Αθήνας»  που έχει επικολληθεί σ' όλο το Ίδρυμα και προτρέπει  να κάνουν  graffities στον κεντρικό διάδρομο επειδή ενοχλεί  ...η καθαριότητα.

Εμπιστευόμενοι την αλληλεγγύη σας, το μόνο πρόσφορο μέσο δημοκρατικής ακαδημαϊκής άμυνας, σας προσκαλούμε αύριο Τρίτη 21/3/2017 και ώρα 14.15μμ, στον κεντρικό διάδρομο για τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας με σκοπό την αποτροπή της επικείμενης ρύπανσης.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος"

Περιττό να πω ότι όσον αφορά την παρέα που έχω στη σχολή, δεν κοίταξε κανείς το μέιλ αυτό, ούτε καν πρόσεξε τις αφίσες.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρίσκομαι στον διάδρομο την ώρα της όλης μανούρας, οπότε μάλλον θα μάθω/δω αύριο τα αποτελέσματα (την ώρα που γράφεται αυτό το ποστ ξημερώνει Τετάρτη 22/3 οπότε μάλλον θα κάνω update στο θέμα).

Το γαμώτο και το ανούσιο αυτού του ποστ:

Πέρα από μια ελλειπή ενημέρωση που κάνω για το περιστατικό, ήθελα πραγματικά να δω γνώμες περί τέτοιων πρακτικών που από όσο παίρνει το μάτι μου είναι σαν να υπήρχαν από πάντα.

Τα ερωτηματικά που μου δημιούργησε το σκηνικό είναι αρκετά για ξεχωριστά θέματα μεταξύ τους, αλλά θα γράψω τα πιο κύρια κατ' εμέ:

  • Γιατί, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ τέλος πάντων να ανακοινώσεις κάτι τέτοιο με αφίσες στα πιο κεντρικά και μη σημεία του ΤΕΙ χωρίς να περιμένεις κίνηση από την διοίκηση; Μια διοίκηση που ποτέ δεν έκρυψε ούτε τα πλοκάμια με τις φιλελέ παρατάξεις για να κάνουν το κομμάτι τους, ούτε την οξεία αμηχανία που τους διακατέχει για το πειρατικό καφενείο και τις δράσεις του; Πίστευε ο οποιοσδήποτε από το στέκι ότι αυτή είναι μια καλή ιδέα που θα βοηθήσει στην χιλιοειπωμένη "ζύμωση" και το "ξύπνημα" των σπουδαστών; Των ίδιων σπουδαστών που τρώνε κάθε μέρα ό,τι τους χέζει κατευθείαν στο στόμα η ΠΑΣΠ και η ΠΚΣ;
  • Τι εξυπηρετεί αυτή η κίνηση πέρα από τη στοχοποίηση του χώρου και του κινήματος στο ίδρυμα από τους ίδιους τους φοιτητές; Ποια είναι η σχέση αιτίας και πράξης εδώ; Ο Μπρατάκος εμπορεύεται φοιτητές σε εργοδότες και παραμένει δυσκοίλιος με το πειρατικό και τα συνθήματα στους τοίχους (αν και σε αυτά της ΠΚΣ είναι αρκετά πιο ελαστικός, dunno). Ο Μπρατάκος λοιπόν θα σβήσει τα συνθήματα, τα συνθήματα θα ξαναγραφούν όποτε χρειαστούν και έχουν λόγο. Η πρακτική αυτή θυμίζει το πολύ προεφηβεία, που ο μπερδεμένος χώρος δεν ξέρει πως να εκφραστεί και για αυτό σπάει ένα βάζο την αμέσως επομένη που του έφεραν νέο στο σπίτι "γιατί έτσι". Και είναι ωραία τα "γιατί έτσι", αν έχεις για ευαγγέλια τα γραπτά της Γώγου και μισείς τους γονείς σου γιατι "δεν σε νιώθουν", μα εδώ είναι πολιτική, και στην πολιτική οι πράξεις σου έχουν αντίκτυπο όταν έχουν και αφορμές. Άσχετα αν κάποιοι εδώ μέσα βγάζουν σπυριά με τη λέξη πολιτική γιατι μυρίζει "μικροαστίλα". Δεν σπάμε τα μηχανήματα στα μετρό "γιατί έτσι", αλλά γιατί είναι ένα ταξικό μέτρο που φιλτράρει τους φτωχούς έξω από τις συγκοινωνίες και φακελώνει τους υπόλοιπους.
  • Πως περιμένει το στέκι με τέτοια καμώματα να έχει την οποιαδήποτε υποστήριξη από ανένταχτους που είχαν ήδη κριτική σκέψη απέναντι στις επιλογές του; Προσωπικά, δεν έκανα ποτέ κίνηση να μπω στους κύκλους του πειρατικού, λόγω της κλίκας που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί προς τα έξω, όμως οι προβολές ταινιών και οι συζητήσεις είχαν πάντα το ενδιαφέρον τους (αν και δυστυχώς δεν πήγα ποτέ ούτε σε αυτά, για άλλους λόγους, οπότε ό,τι στραβό θα έχει αυτή η παράγραφος θα οφείλεται σε αυτό). Το πειρατικό φαινόταν σαν μια νησίδα πολιτικοποίησης για μια παρέα της ΣΚΣ που έκανε το κομμάτι της κάτω από ένα αλφάδι. Δεν βλέπω καμία απολύτως διαφορά με αντίστοιχα εγχειρήματα που πνίγηκαν στις σκατά μπύρες και στα πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης όταν ξεμένουμε από λόγους για συζήτηση ή ταινίες που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε και μόνοι και μαζί αλλά συνεχίζουμε να πηγαίνουμε γιατί "ο αγώνας αργεί ακόμα, που να πάμε τώρα".

 

Ποιος να μας/σας/τους πάρει σοβαρά;

Εικόνες:

από @stekiotis 23/03/2017 3 μμ.


Δεν θέλω να μπώ στη διαδικασία απάντησης σε μια κρίτικη, άλλωστε οι κριτικές είναι πάντα καλοδεχούμενες και πάντα βοηθάνε. Θέλω όμως να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα που είναι ανακριβής.
 -Πρώτα απ'όλα η ταύτιση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού με το Πειρατικό Καφενείο. Το στέκι καταλήφθηκε το 1987 και το καφενείο τον Μάιο του 2013, και τα δύο λειτουργούν με συνέλευση και οριζόντια δομή χωρίς να έχουν σχέση με κόμματα, θεσμούς και λοιπούς "ειδικούς" αλλά ΔΕΝ είναι ταυτόσημα. Το κάθε ένα έχει ξεχωριστή συνέλευση και διαδικασία όπως και η κατάληψη Allegro(since2014), το Αυτόνομο σχήμα της Σ.Κ.Σ. η lgbtq+ ομάδα τει Αθήνας(2015) και η κατάληψη Laboratory(since2016) που υπάρχουν και λειτουργούν στο χώρο του ιδρύματος. Η ταύτηση αυτή είναι κατι που συναντάμε και πολεμάμε καθημερινα στην μικροκαθημερινότητα του ΤΕΙ, συνήθως γίνεται απο παραταξιακούς, διοικητικούς και απολίτικους κάτω απο την ομπρέλα των "άπλυτων", "μπαχαλάκιδων" κλπ. που στόχο έχουν την αποδόμηση και τον χλευασμό των εγχειρημάτων.
   -Το οτι η διοίκηση είδε την αφίσα μια μέρα πριν, και έβγαλε αυτο το αστείο κάλεσμα για ανθρώπινη σαρανταποδαρούσα, δεν σημαίνει οτι η αφίσα κολλήθηκε μια μέρα πριν. Πιο συγκεκριμένα η αφίσα υπήρχε στους τοίχους και στους πίνακες για δυο εβδομάδες! Ωστόσο το οτι δεν έγινε αντιλιπτή νωρίτερα απο την διοίκηση μάλλον οφείλεται στην απουσία τους απο τους χώρους του ιδρύματος, έξω απο το καβούκι τους. Ας ελπίσουμε οτι πλέον θα διαβάζουν περισσότερες αφίσες, κάτι είναι και αυτό...
 -Για την αναφερθείσα "κλίκα" του καφενείου, λίγο ατυχής χαρακτηρισμός για έναν χώρο που συνευρίσκονται γύρω στους 200+ φοιτητές καθημερινά. Και όσο για το "ναυάγιο" και τις κακές μπύρες, απαντάει η καθημερινή δράση και παρουσία του.
 -Μια τέτοια δράση φυσικά και θα ήταν ανακοινωμένη επειδή είναι πάνω απ'όλα πολιτική δράση, και δεν αποφασίσαμε να "λερώσουμε" τους τοίχους του Ιδρύματος επειδή δεν μας αφήνουν οι γονείς μας να βάψουμε το δωμματιό μας. Και είμασταν ότως εκεί με περισσότερους απο 100 αλληλέγγυους, και τα μόνα δειλά επειχηρήματα που ακούστηκαν απο 5-6 γκριζομάλλιδες που μας πλησίασαν απο τα 30-40 ραμολυμέντα που μαζεύτηκαν για την ανθρωπινη σαρανταποδαρούσα ήταν για τις μάσκες που έπρεπε να φοράμε για να 'μην τα αναπνέουμε αυτά'.
Είναι και διάφορα ακόμα αλλα ξεκινάει η προβολή του Πειρατικού Καφενείου και θέλω να την δω.
Υ.Γ.Εν τέλει λίγο αριστερίστικη προβοκάτσια μυρίζει το κείμενο...

από @καποια 23/03/2017 6:41 μμ.


δεν καταλαβαινω που βρισκεις ακριβως κακη την κινηση.

ημουν παλιος στεκιοτισσα καποτε και η λογικη που κεινουταν και κεινειται το στεκι απο οσο το βλεπω ακομα οταν ερχομαι για καμια βολτα απο το τει ειναι οτι χωροι σαν τα στεκια αποτελουν ενα πεδιο γνωριμιας ανθρωπων και -μπορει- πρωτης επαφης με τον α/α χωρο απο καποιες και καποιους.

Μετα απο την πρωτοβαθμια και την δευτεροβαθμια εκπαιδευση στους χωρους των οποιων δεν πολυδινεται η δυνατοτητα να ανοιξουν χωροι πολιτικοποιησης ή να δημιουργηθουν ομαδοποιησεις, εαν και αυτο συβαινει κατα καιρους βλεπε αντιεκπαιδευτικη επιθεση, η τριτοβαθμια εκπαιδευση δινει την δυνατοτητα σε ανθρωπους που πλεον οριμαζουν λιγο ηλικιακα, ερχονται απο αλλες περιοχες, αυτονομουνται λιγο περισσοτερο, γουατεβερ, να ερθουν οπως προειπα σε μια πρωτη επαφη με τον α/α χωρο. Τα στεκια, ενω δεν λεω οτι καποια δεν κανουν και πιο αναβαθισμενη πολιτικη δουλεια που ξεφευγει απο τα πλαισια ενος ιδρυματος, ειναι χωροι οπου το ατομο βρισκει εμπρακτα τις εννοιες της καταληψης, της αυτοοργανωσης και της οριζοντιοτητας. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα στεκια ακομα και αν καποιες φορες κανουν "light" πολιτικη δουλεια απο θεμα δρασεων η πολιτικης αναλυσης, ειναι παραταυτα ενας "προθαλαμος" πολιτικοποιησης του ατομου.

Πολλα ατομα που εχουν περασει απο στεκια εχουν καταληξει σε συλλογικοτητες και ομαδοποιησεις ή εχουν γινει ατομικοτητες με συμμετοχη στον ευρυτερο α/α χωρο (καποιοι γινανε ανταρτες πολης). Εχουν εμπλουτισει τα πολιτικα σκεπτικα τους και εχουν αναβαθμισει το εμπειρικο τους με αφορμη καποιο στεκι. Γιατι εκει ειναι που, πιθανων, καποια/ος βρισκεται πρωτη φορα σε συνελευση να συνδιαμορφωνει, αφισοκολλει, στηνει μικροφωνικες και μειραζει κειμενο που εχει γραψει και αυτη/ος, κανει παρεμβασεις και μαθαινει να μην στεκεται ουδετερη/ος σε διαφορες πτυχες της καθημερινοτητας του (οπως θεματα και αγωνες που προκυπτουν σε σχολες) αλλα αντ'αυτου να αυτοοργανωνεται με τους διπλα του και να παρεμβαινει.

Ενα graffiti jam δεν ειναι μια δραση που αποσκοπει να πληξει το εχθρο (τα τα τα ταααααν) αλλα να δημιουργησει μια συνθηκη. Μια συνθηκη η οποια θα φερει κοσμο, πολιτικοποιημενο και "απολιτικο" πιο κοντα, για να δει οτι φασεις σαν αυτες γινονται και απο απλα παιδια που το κανουν μονα τους και οχι με χορηγους και διοργανωσεις, οχι με εισοδους και ειδικα διαμορφωμενους χωρους, οχι με εισητιρια και σεκιουρταδες. Μια συνθηκη που θα κανει τους ανθρωπους να συζητησουν, να βαψουν παρεα, να κανουν και να ακουσουν μουσικη οχι απο πεφωτισμεους καλλιτεχναδες αλλα απο καθημερινους απλους ανθρωπους που γουσταρουν να χωθουν να πουν ενα κουπλε. Μια συνθηκη που μπορει να γινει αφορμη καποια/ος να δημιουργησει σχεσεις και να περασει και καλα. Ολες ξερουμε οτι το τει παιρνει μιζες και ξαναβαφει τους τοιχους καπακι. Αρα τι, να ειναι ασπροι αφου θα ξαναβαφτουν ετσι και αλλιως; μιζερια; μπα, εγω ψηνω τετοιες φασεις προσωπικα. Επισης σημαντικο ειναι να αναφερθει οτι σε μια τετοια συνθηκη δεν ειναι ανεκτη η παρουσια φασιστων, σεξιστων και κομματικων παραταξεων και αυτο διαφυλαζεται, για μενα κατι τετοιο ειναι πολυ συμαντικο ειδικα οταν φαινεται στον κοσμο που ερχεται.

υ.ς. το στεκι οπως και καθε στεκι περναει περιοδους εντατικης και οχι τοσο δραστηριοποιησης και αυτο ειναι λογικο. Να θυμησω απλα τις δρασεις για το ζητημα του ρωμανου και κατα την απεργια πεινας και μετεπειτα, οπου υπηρχε ενα τει κατειλημμενο οταν δεν κουνιοταν φυλο στον υπολοιπο χωρο....

 

αυτα

από Κουρσάλ 24/03/2017 9:14 μμ.


@Στεκιότης

"όσο για το "ναυάγιο" και τις κακές μπύρες, απαντάει η καθημερινή δράση και παρουσία του".

Άρα η απάντηση είναι η σιωπή που διακόπτεται από ανώριμες ενέργειες;

"και δεν αποφασίσαμε να "λερώσουμε" τους τοίχους του Ιδρύματος επειδή δεν μας αφήνουν οι γονείς μας να βάψουμε το δωμματιό μας. Και είμασταν ότως εκεί με περισσότερους απο 100 αλληλέγγυους, και τα μόνα δειλά επειχηρήματα που ακούστηκαν απο 5-6 γκριζομάλλιδες που μας πλησίασαν απο τα 30-40 ραμολυμέντα που μαζεύτηκαν".

Το γεγονός ότι σηκώθηκε παρέα που "έτρωγε" τους "άλλους", όποιοι άλλοι κι αν είναι αυτοί(σίστες, τσέοι, στελέχη), δεν σημαίνει ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ότι έχεις το δίκιο με το μέρος σου. Αυτό δεν καταλαβαίνεις. Όπως δεν καταλαβαίνεις στο λαμπορατόριο του Στεκιού ότι η σχολή ΔΕΝ είναι τα 100 άτομα που συμπαραστάθηκαν στο jam. Ακόμα και η γνώμη της "πασπάρας" (που θα εκμεταλλευτεί εκ νέου αυτή τη φιέστα πολιτικής ονείρωξης) επηρεάζει το κίνημα (που θα του γυρίσει μπούμερανγκ). Και το μέλλον και το γόητρο του κινήματος πληγώνεται πολύ ακριβώς με τέτοιες πρακτικές σεχταρισμού και κλικοποίησης. Είτε συχνάζουν 200 άτομα, είτε 1200.

"Υ.Γ.Εν τέλει λίγο αριστερίστικη προβοκάτσια μυρίζει το κείμενο...".

Όταν αρχίσεις και να λες ότι τον Δεκέμβρη του '08 τα έκαιγαν "πράκτορες της ΣΙΑ", να γράψεις και στον Ριζοσπάστη. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια φοβία με τους μπαμπούλες.

 

@καποια

Τα στέκια θα έπρεπε να υπάρχουν ως safe spaces απέναντι σε καθεστωτικά ιδρύματα και γειτονιές, όχι συνοικέσια και λέσχες 14χρονων στο μυαλό. Κανείς δεν θα ακολουθήσει την ελευθεριακή ιδέα από το οποιοδήποτε στέκι γιατί, και πάλι, δεν είμαστε 14χρονα πλέον. Δεν χρειαζόμαστε το στέκι ούτε για να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας, ούτε να έρθουμε σε επαφή με το κίνημα.

"Ενα graffiti jam δεν ειναι μια δραση που αποσκοπει να πληξει το εχθρο (τα τα τα ταααααν) αλλα να δημιουργησει μια συνθηκη. Μια συνθηκη η οποια θα φερει κοσμο, πολιτικοποιημενο και "απολιτικο" πιο κοντα, για να δει οτι φασεις σαν αυτες γινονται και απο απλα παιδια που το κανουν μονα τους και οχι με χορηγους και διοργανωσεις, οχι με εισοδους και ειδικα διαμορφωμενους χωρους, οχι με εισητιρια και σεκιουρταδες.".

Αν προλάβαινες τον Μπρατάκο και έβλεπες, θα καταλάβαινες πως δεν είχε καμία σχέση με φεστιβάλ. Ήταν κυριολεκτικά πόσκα ταγκιές και μερικές μπόμπες στο εσωτερικό μέρος των κτιρίων έξω από τον διάδρομο. ΔΕΝ ήταν τέχνη, ΔΕΝ ήταν έκφραση. Ήταν ένα σωρό παιδιά μιας κλίκας με μαρκαδόρους που γράψανε τσιτάτα με εξαναγκασμένη ρίμα που ονόμασαν όλο αυτό "graffiti jam" και το αποτέλεσμα ήταν ηλίθιο. Όχι άσχημο, όχι ρυπαρό, απλά ηλίθιο- και αυτό γιατί, ξανά-μανά, ήταν μια πράξη αντίδρασης ενός προέφηβου σκεπτικού. Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πόσο ανώριμο είναι αυτό;

"Ολες ξερουμε οτι το τει παιρνει μιζες και ξαναβαφει τους τοιχους καπακι. Αρα τι, να ειναι ασπροι αφου θα ξαναβαφτουν ετσι και αλλιως; μιζερια;".

Είπα εγώ να είναι άδειοι οι τοίχοι; Εγώ είπα να μην είναι μια ντε και καλά φιέστα χτυπήματος στον ώμο από "κινηματική υποχρέωση". Τα συνθήματα για τους ελεγκτές που έγιναν η αφορμή για το jam ήταν το πρέπον και το δικαιολογημένο. Οι ταγκιές και τα καγκουριλίκια της Τρίτης δεν ήταν τίποτα από τα δύο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License