Οικολογικός αντισημιτισμός

Ο όρος «κίνημα» έχει γίνει λάστιχο. Στην πραγματικότητα οποιασδήποτε πολιτικής ταυτότητας ομάδα αυτοκηρυχτεί ως μέλος του κινήματος έτσι θα γίνει και αποδεκτή – τουλάχιστον το πρώτο διάστημα – στα μάτια και τα μυαλά των τρίτων.

Posted on Μάρτιος 14, 2017 by vforvolos

http://vforvolos.espivblogs.net/2017/03/14/οικολογικός-αντισημιτισμός

 

Ο όρος «κίνημα» έχει γίνει λάστιχο. Στην πραγματικότητα οποιασδήποτε πολιτικής ταυτότητας ομάδα αυτοκηρυχτεί ως μέλος του κινήματος έτσι θα γίνει και αποδεκτή – τουλάχιστον το πρώτο διάστημα – στα μάτια και τα μυαλά των τρίτων.

Όμως όπως στα βήματα του πασοκ βάδισε προκυβερνητικά ο συριζα – μέσα σε αυτά τα βήματα περιλαμβάνεται το «είμαι παντου και τα έχω καλά με όλους» – έτσι τώρα στα βήματα του σύριζα βαδίζει και ένα μεγάλο κομμάτι του επονομαζόμενου «κινήματος». Ο συριζα πανταχού παρών και στην κάλπη πληρών, συμμετείχε σε οικολογικά κινήματα, σε αντιρατσιστικά μέτωπα, σε υπερασπίσεις πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σε οποιοδήποτε «κοινωνικό» θέμα μπορούσε να χτυπήσει σε «ευαίσθητες χορδές». Ύστερα εξαργύρωσε τους «αγώνες» και έγινε κυβέρνηση και είναι αυτό που είναι, πιστός υπηρέτης του κρατικού μηχανισμού. Ως συνταγή που πέτυχε την πεπατημένη της σήμερα ακολουθούν και άλλα πολιτικά σχήματα, αυτά που έμειναν άμεσα ή έμμεσα εκτός κοινοβουλίου.

Η συμμετοχή στα διάφορα «κινήματα» καλλιεργεί την εντύπωση πως είναι οι από τα κάτω, πως είναι δίπλα στα καταπιεζόμενα υποκείμενα. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις ιδιωτικοποιήσεις, κάνουν σαφές πως είναι οι κατάλληλοι «αγωνιστές» που θα αναλάβουν να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον. Πως είναι αυτοί που ναι μεν δακρύζουν για μεταναστ[ρι]ες, που διαχωρίζονται από τα νεοναζιστικά μορφώματα, αλλά πρώτο και κύριο μέλημα τους είναι η «διάσωση» του τόπου «μας». «Να μην αφήσουμε την χώρα μας να λεηλατηθεί από τα ξένα συμφέροντα». Αυτοί οι «αγωνιστές» έχουν άποψη για όλα όσα συμβαίνουν και έχουν και τη λύση.

Το γιατί αναδεικνύονται και συντηρούνται πολιτικά τέτοιοι σχηματισμοί είναι ξεκάθαρα κοινωνική αντανάκλαση.

Η συνταγή όπως προαναφέρθηκε του «εθνικοαπελευθερωτικού» μετώπου φαίνεται να λειτουργεί καλά ως τώρα. Η εθνικοπατριωτική αφήγηση του καταστροφικού ευρώ, των αρπακτικών του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η «καημένη ελλαδίτσα μας που όλοι οι ξένοι την ζηλεύουν και θέλουν να την ρημάξουν», δεν είναι αφήγηση που περιορίζεται σε καφενεία αλλά πολιτικό εργαλείο λαϊκισμού που αποδίδει και συσπειρώνει γύρω από την κάλπη πιστούς πατριώτες και πιστές πατριώτισσες που θα αναθέσουν με σιγουριά την διάσωση της πατρίδος από τα ξένα κοράκια στους εθνικοαπελευθερωτές.

Το πρώτο και κύριο εργαλείο που χρησιμοποιείται επί χρόνια στην εθνικοπατριωτική πολιτική προπαγάνδα είναι ο αντισημιτισμός. Ξεκινώντας με το «οι εβραίοι έχουν συγκεντρώσει τον πλούτο όλης της γης», «οι εβραίοι είναι η χειρότερη ράτσα» της «λαϊκής» αφήγησης, όταν φτάνουμε σε επίπεδο πολιτικής τοποθέτησης κανένα μέλος του εθνικοπατριωτικού μετώπου δεν μιλάει επίσημα για τον αντισημιτισμό.

Υπάρχει μια γενική και αόριστη καταδίκη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, κανένα όμως αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό πολιτικό μόρφωμα δεν μιλάει για την εξαφάνιση της ιστορίας όσον αφορά τους χιλιάδες Εβραίους στον ελλαδικό χώρο την εποχή των κρεματόριων. Κανείς δεν αναφέρεται στους έλληνες πατριώτες που έδιναν με ευκολία τη γειτονική τους οικογένεια στους Ναζί για να τους στείλουν στον θάνατο. Κανείς δεν μιλάει για την καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή τη χώρα που θυμόμαστε τους μικρασιάτες πρόσφυγες κανείς δεν θυμάται πώς σβήστηκε στη σιωπή η εξόντωση χιλιάδων Εβραίων.  Όμως πάρα πολύ εύκολα στο παλαιστινιακό ζήτημα χιλιάδες αντιρατσιστές, αντιφασίστες, κινηματίες κάθε είδους δεν στοχοποίησαν στον πολιτικό τους λόγο τον κρατικό μηχανισμό του Ισραήλ, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο ολόκληρο το πακέτο της  ελληνικής «λαϊκής» αφήγησης: για όλα φταίνε οι Εβραίοι.  Για τον καπιταλισμό, για τους πολέμους, για όλα φταίνε οι Εβραίοι.

Εργαλείο δεύτερο του αντισημιτισμού: η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος που φέρει και την υποβάθμισή του συνειδησιακά.

Η γλώσσα της κυριαρχίας είναι από μόνο του ένα εργαλείο χειραγώγησης. Η προσπάθεια να ξεχαστεί το Ολοκάυτωμα δεν θα μπορούσε να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Άλλωστε λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών δεν μπόρεσε να μην αναφέρεται και στα βιβλία της ιστορίας. Ποια σχολικά βιβλία ιστορίας όμως αναφέρονται στην επίσης μαζική εξόντωση στα κρεματόρια τσιγγάνων και ομοφιλόφυλων; Κανένα. Οι αριθμοί των νεκρών δεν ήταν κατά πολύ μικρότεροι, αλλά οι τσιγγάνοι και οι ομοφυλόφυλοι ήταν στο κοινωνικό περιθώριο σχεδόν από πάντα και κανείς δεν μίλησε για αυτούς τους νεκρούς. Σαν προσωπικό βίωμα θυμάμαι από μικρή και πολύ πριν από οποιαδήποτε πρώιμη πολιτικοποίηση περάσει από το μυαλό μου σαν σκέψη, από τη μία να ακούω παντού όταν η κουβέντα είχε να κάνει με οικονομικά πως «οι εβραίοι κινούν τα νήματα και τα χρήματά ΜΑΣ» και από την άλλη ανέκδοτα με σαπούνια για τα κρεματόρια ή το «λίγους έφαγες ρε χίτλερ» (από πιστούς ψηφοφόρους του πασοκ και όχι του λαος πχ) και την αναφορά σε πολεμικούς βομβαρδισμούς ως «ολοκαύτωμα». Σήμερα διαβάζω συνεχώς την επιτηδευμένη σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος σε «κινηματικά» άρθρα και ανακοινώσεις. (Δεν περιμένω από καθεστωτικά μμε ή από επίσημα νεοναζιστικά μορφώματα να μην αναπαράγουν την κυρίαρχη γλώσσα. ). Είναι πολυ βολικό κατηγορώντας έμμεσα και συνομωσιολογικά τους Εβραίους για ό,τι συμβαίνει στο καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλευσης να ξεπλύνεις τον αντισημιτισμό σου. Είναι πολύ βολικό να υποβαθμίσεις το Ολοκαύτωμα για να φτάσει να θεωρείται μια αμφιλεγόμενη αφήγηση (άλλωστε ήδη αμφισβητείται ως γεγονός σε συνομωσιολογικά σενάρια…).

Από χτες (που το αντιλήφθηκα) μέχρι σήμερα παίρνει τεράστιες διαστάσεις ένα δημοσίευμα με τίτλο: «Μαζική εξόντωση Βολιωτών – Δόθηκε το “πράσινο” φως!», που αναφέρεται στην άδεια που πρόσφατα πήρε το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο για «μαζική» καύση rdf (rdf είναι απορρίματα επεξεργασμένα σε μορφή τούβλου). Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα που υπογράφεται από το «κίνημα επιβιώνουμε» (???) παρουσιάζεται το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που θα προκληθεί από την κάυση σκουπιδιών ως Ολοκαύτωμα. Μάλιστα προκειμένου η ανακοίνωση να «ευαισθητοποιήσει» την οικολογική συνείδηση των βολιωτών αναφέρει:  «Στο Βόλο οι πολίτες τιμούν κάθε χρόνο το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ωστόσο σε λίγα χρόνια θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα το τιμούν. Ο λόγος; Οι Βολιώτες θα έχουν το δικό τους Ολοκαύτωμα όταν ολόκληρη η πόλη θα έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων!…Καλούμε και παρακαλούμε τον κο Αγοραστό να σταματήσει άμεσα αυτό το έγκλημα σε βάρος των παιδιών του Βόλου. Να πατήσει φρένο στην επερχόμενη μαζική γενοκτονία, χωρίς καμία δοκιμαστική περίοδο, καθώς δεν υπάρχει ‘χωροχρόνος’ στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση του Βόλου. Κίνημα Επιβιώνουμε » Και επειδή δεν έφτανε η ανακοίνωση ΄το «φλέγον ζήτημα» ανοίχτηκε και στην γνωστή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών avaaz με τίτλο: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σας καλούμε να ακυρώσετε την απόφαση υπέρ της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο.

Είναι σχεδόν αξιοθαύμαστο το πώς σχετικοποιείται το ολοκαύτωμα των Εβραίων σε μια κοινωνία που όχι απλά δεν θυμάται το ολοκαύτωμα, αλλά έχει περάσει στη μούγγα όλη την στάση που κράτησε «δίνοντας» τον εβραίο γείτονα, ή ξεπαστρεύοντας ολόκληρο νεκροταφείο κι όλα καλά. Το αντιρατσισμός κατά το δοκούν αλλά στραβά μάτια για έναν αντισημιτισμό που βρίσκει δρόμο να ξεδιπλωθεί ακόμη και σε ανακοίνωση για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλέσει η ΑΓΕΤ, δεν είναι αφέλεια. Είναι σχετικοποίηση χωρίς προηγούμενο.

Ο αντισημιτισμός διαπερνά ολόκληρο το σώμα της κοινωνίας ανεξάρτητα τι πολιτική ταυτότητα δηλώνει το κάθε άτομο. Αποτελεί βέβαια υποκρισία να δηλώνει κάποιος αντιρατσιστής αλλά να είναι αντισημίτης…

Από την άλλη το ότι ο όρος «κίνημα» ξεπλένει σήμερα εθνοπατριώτες αντιμνημονιακούς για να φτάσουν «καθαροί» και με «κινηματική» στήριξη στις κάλπες και να εξαργυρώσουν τις αντιρατσιστικές τους, αντιφασιστικές τους πρωτοβουλίες και «αγώνες», – είτε καταπιάνονται με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με μαντρωμένους μετανάστες, είτε με την εργασιακή εκμετάλλευση, είτε με εθνικοποιήσεις τραπεζών και κεφαλαίου, ακόμη και με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται στον ελλαδικό χώρο πολιτικά και συλλογικά και συμμετέχουν σε αυτό «κινηματικά» πάντα, – είναι κάτι που μας αφορά άμεσα όλους και όλες. Γιατί χωρίς σιωπηλή συναίνεση και ανοχή δεν θα έβρισκαν τον απαραίτητο ζωτικό και πολιτικό χώρο να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα.

 

V

 

 

από Ρομαντικός 18/03/2017 5:38 μμ.


Σαν Αριστερό αυτή η ανάλυση όχι απλα με καλύπτει, αλλά θέτει όλους μου σχεδόν τους προβληματιμούς και την κριτικη που κάνω σε όλες τις εκφανσεις του πολιτικού χώρου που ανήκω, αυτόν της Αριστεράς.

Αφορμή και πολυ καλα έκανε ο Συντάκτης που μας ενημερώνει για ένα θέμα που δεν γνωρίζουμε είναι ο Βόλος εγώ θα έλεγα ότι τα ίδια, την ίδια αισθητικη πολιτικη αντιληψη δυστυχώς συναντώ χρόνια τώρα.

Ειδικά στα χρόνια της Οικονομικης κρίσης ο πολιτικος μου χώρος θα ήθελα να έχει τουλάχιστον δείξει αντανακλαστικα και όχι να σέρνεται και ακόμα χειρότερο σε κοσμο που κατεβαίνει στον δρόμο, που συμμετέχει σε αγωνες στον χώρος εργασίας του να τον στοιχίζει με τέτοια απαράδεκτη σημειολογια. Μια σημειολογία που αφήνει έδαφος στον φασισμό, στον αντισημιτισμό (είδαμε την τελευταία έρευνα πόσο έχει ανέβει στην Ελλάδα)

Η Αριστερά δεν μπορεί να θυμίζει θρας μεταμεσονύχτια τηλεοπτική ζώνη ακροδεξιών. Το εργατικό κίνημα είτε είναι μπροστά κατα καιρούς το ΠΑΜΕ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Λαε η και ένα κομμάτι ακομα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να δημιουργεί έδαφος για εθνικισμό σεξισμό χυδαιότητα και το χειρότερο να μην καταννοεί κιόλας...

Να φοβαται να βάλει θεματα προσφυγων η σαν την ολμε που αποφευγε να ανοιξει το θέμα με τις έμφυλες ταυτότητες χαιδευοντας στην ουσία την εκκλησία για να επιτυχει μικροπολιτικές σκοπιμόητες

Και φυσικα ο Μιλιταρισμός Δεν είναι δυνατόν την ώρα των εξοπλισμων που φουντωνουν για εξοπλισμούς η αριστερά και χειροτερα ακομα η αντιπολιτευόμενη αριστερά να μας λέει για απειλές τουρκων αναπαραγοντας τα πιο φτιαχτα των πιο συστημικων κυκλων και αντιδραστικων των δελτιων ειδησεων.

ΥΓ Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την φιλοξενια του σχολίου μου Δεν επιδιώκω κανένα ειδος "εισοδισμού" απλά νιώθω θλιψη που βλέπω τέτοιο αρθρο στο indymedia το οποίο καθόλου δεν υποτιμώ αλλά σέβομαι ότι έχει χάσει χρόνια τώρα την συζητηση που διεξαγονταν και με την αριστερά και δεν βλεπω τέτοιο αθρο σε κανενα αριστερό έντυπο η site που φοβάται προφανως μη χάσει "κουκιά" η για να ειμαστε πιο σαφείς τα ψηφαλάκια της χειρότερης έκφανσης "νοικοκυραίων"

 

 

από @ 19/03/2017 12:09 πμ.


Ο κινηματικές χώρος στον οποίο ανηκω δεν έχει καμία σχέση ούτε με το πασοκ ούτε με τον συριζα,δεν συγχέονται ούτε μοιάζουν σε τίποτα.Δεν κατεβαίνει ο χώρος μου στις εκλογές ούτε κι εγώ ψηφιζω.Είμαι από τα κάτω,είμαι έμπρακτα δίπλα στους καταπιεζομενους και είμαι ένας εξ αυτών.Δεν ανηκω σε κίνημα "εθνικό πατριωτικό" αλλά διεθνιστικο.Αυτό το "κίνημα" είναι "αντιφασιστικό" και"αντιρατσιστικο" και μιλάει ανοιχτά για την σοά των εβραίων και την "σιωπιλη συναίνεση και ανοχή" των ντόπιων ελληνορθόδοξων.

Τώρα αν σου πω ότι αυτό που πρατει το κράτος του ισραηλ εις βάρος του παλαιστινιακου λαού με την "σιωπιλη συναίνεση και ανοχή" των πολιτών του είναι "ολοκαύτωμα" και γενοκτονία θα με πεις αντισημιτη;

Αν σου πω ότι μεθαύριο θα πάω σε κάλεσμα φιλοζωικων οργανωσεων για μπλοκάρισμα σφαγειου που θανατώνει τα ζώα με την μέθοδο της τελετουργικής σφαγής κόσερ θα με πεις αντισημιτη;

ΥΓ  οι "μαντρομενοι μετανάστες" είναι φυλακισμένοι προσφυγες

ΥΓ ο αντισημιτισμός "διαπερνά" το δικό μου κύτταρο στο "σώμα της κοινωνίας" μόνο ως αντι-σημιτης και εννοώντας τον σημιτη τον πρωην πρωθυπουργό τους.

 

 

από @ 19/03/2017 2:37 μμ.


στο ΕΠΑΜ που μιλάει για εισβολή μεταναστών απο την οποία (και καλά) κινδυνεύει το "ελληνικό" προλεταριάτο, τι ακριβώς στηρίζουμε αν δεν στηρίζουμε τον ρατσιστικό και εθνικιστικό οχετό ? Όταν η ΛΑΕ έχει συνάψει πολιτική συμμαχία με αυτό το εθνοπατριωτικό και ρατσιστικό ΕΠΑΜ τι ακριβώς στηρίζει ? Την διεθνιστική αλληλεγγύη ? Ποιά ακριβώς διεθνιστική αλληλεγγύη ? Αυτή που λέει "ο καθένας στη χώρα του για να σας είμαστε αλληλέγγυοι με ανακοινώσεις" ? Κι όταν ΛΑΕ και ΕΠΑΜ οσμώνονται σε μέτωπα και διάφορα "κινήματα" (πχ πλειστηριασμοί) με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κομμάτια του "χώρου", τότε παίρνουν ή δεν παίρνουν πολιτική νομιμοποίηση της εθνοπατριωτικής τους προπαγάνδας ? Μας έχετε πρήξει ορίζοντας την κάθε μετωπική σας συνπόρευση ως "κίνημα". Έχει σταματήσει να προκαλεί γέλιο αυτή σας η προσπάθεια να ξαναχτίσετε με τα ίδια εργαλεία ένα νέο σύριζα.

από @αναδημοσίευση 19/03/2017 2:48 μμ.


τα είπες όλα.

Πως να γίνει συζήτηση όταν η αριστερά που "συζητάει", συζητάει όπως η χειρότερη έκφανση "νοικοκυρέων" στην πλειοψηφία της;

Και υπάρχουν αυτοί που δεν κατανοούν, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δεν θέλουν να κατανοούν οι πολλοί, γιατι τότε δεν ειναι εύκολα διαχειρίσιμοι...

Δες το σχόλιο 12.09. Δεν ενοχλείται από τα σφαγεία γενικά, αλλά στοχοποιεί αυτό με την τελετουργική σφαγη κόσερ. Και όπως οι άλλοι σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα, εδώ έχουμε σχετικοποίηση της λέξης "αντισημιτισμός".

 

 

από @αναδημοσίευση 19/03/2017 4:29 μμ.


η απάντησή μου στον ρομαντικό, γιατι την έκοψες; Την ξαναπερνάω.

@ρομαντικός

@αναδημοσίευση

τα είπες όλα.

Πως να γίνει συζήτηση όταν η αριστερά που "συζητάει", συζητάει όπως η χειρότερη έκφανση "νοικοκυρέων" στην πλειοψηφία της;

Και υπάρχουν αυτοί που δεν κατανοούν, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δεν θέλουν να κατανοούν οι πολλοί, γιατι τότε δεν ειναι εύκολα διαχειρίσιμοι...

Δες το σχόλιο 12.09. Δεν ενοχλείται από τα σφαγεία γενικά, αλλά στοχοποιεί αυτό με την τελετουργική σφαγη κόσερ. Και όπως οι άλλοι σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα, εδώ έχουμε σχετικοποίηση της λέξης "αντισημιτισμός".

 

από @αναδημοσίευση 20/03/2017 1:02 μμ.


σου απάντησα ΔΥΟ φορές ότι τα λες όλα στο σχόλιό σου για την αριστερά των ημερών μας (όπως και το σχόλιο 2.37) αλλά το πρώτο πήγε στα κρυμμένα και το δεύτερο ούτε καν στα κρυμμένα.

Επίσης, για το σχόλιο "τσουβάλιασμα", ότι κάνουν στο βόλο με το "ολοκαύτωμα" το κάνεις εσύ με τον αντισημιτισμό, συν ότι από όλα τα σφαγεία, θυμάσαι τα σφαγεία των Εβραίων...

ΔΟ, αυτό θα το περάσεις τώρα; Μια κι έκανα εγώ την αναδημοσίευση, δικαιούμαι να πω δυο κουβέντες έτσι; Κι ούτε αυτό ούτε το προηγούμενο σχόλιο παραβιάζει την πολιτική δημοσίευσης.

 

από @Ρομαντικός 21/03/2017 3:03 μμ.


Σε ευχαριστώ πολυ @αναδημοσίευση για το σχόλιο σου αυτό με το κοζερ είναι ακριβώς αυτά που λεγαμε παρεπιπτόντως το ίδιο ακριβως πετυχα τυχαία σε φασιστοσάιτ που το εκανε share αριστερός και μάλιστα μεγάλης ηλικίας ανθρωπος που φαινονταν με συγκροτημενη σκέψη

Το facebook εκεί να δεις τι ξεβρακωμα πέφτει και τι θλίψη νιώθουμε αριστεροί για αυτά τα σούργελα που νομίζουν ότι είναι και αριστεροι και αντισυστημικοί τρομαρα τους

Συμφωνώ και με τον φίλο @ για την κριτικη που κανει στο ΕΠΑΜ ΛΑΕ

 

Δεν νομίζω ότι μας κοβουν τα σχολια στο indymedia δεν μου εχουν κόψει σχόλιο η δημοσίευση ποτέ απλά πρέπει να έχει προβλημα η ΣΟ τεχνικό το δικό μου αργησε μια μερα και να δημοσιευθει καταννοώ βέβαια την ανάγκη προέγκρισης

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License