ΗΠΑ: Τα ιθαγενή έθνη διαδηλώνουν στον Λευκό Οίκο ενάντια στον αγωγό της Dakota

https://popularresistance.org/native-nations-rise-in-march-to-white-house/

Χιλιάδες ιθαγενείς Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν νωρίς την Παρασκευή στην  Government Accountability Office, η έδρα του Army Corps of Engineers, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τελική έγκρισή του για το Dakota Access Pipeline. Πάνω από 150 φυλές ήρθαν από όλη τη χώρα, κάποια  από τον Καναδά και το Μεξικό. Το μήνυμά τους στη διοίκηση Trump: ο αγώνας για την κυριαρχία τους, την προστασία του εδάφους και των υδάτων τους, κατά του σχεδίου αγωγού Ντακότα δεν έχει τελειώσει.

Από το Army Corps of Engineers βάδισαν μέσα από την πόλη με τη νεολαία και τις γυναίκες να δείχνουν το δρόμο. Έφεραν ένα γιγαντιαίο πανό που έγραφαν «Αναγνώριση των Δικαιωμάτων των  Αυτοχθόνων Λαών, εμείς υπάρχουμε, αντιστεκόμαστε, Εμείς Ξεσηκωνόμαστε". Τα τύμπανα τους αντήχησαν δυνατά μέσα από τα συγκεκριμένα φαράγγια των κτιρίων γραφείων. Πολλοί κρατούσαν πολύχρωμα πανό και πλακάτ που έγραφαν «Το νερό είναι ζωή» και «MNI Wiconi».

Πλησίασαν το Trump International Hotel, και 25 μέλη της φυλής γρήγορα  δημιουργήσει ένα μεγάλο Tipi στο πεζοδρόμιο κοντά στις μπροστινές πόρτες, ενώ μια ντουζίνα ανθρώπων  μπήκε μέσα σε αυτό. Ήταν μέσα σε λίγα λεπτά. Πολλοί περισσότεροι ιθαγενείς και αλληλέγγυοι κατέλαβαν και απέκλεισαν την Λεωφόρο Πενσυλβάνια. Κάποιοι κρατούσαν  μια ρεπλίκα ενός μαύρου φιδιού που συμβολίζει τον αγωγό Ντακότα κατά του οποίου  διαμαρτύρονται κατά το τελευταίο έτος. Τμήμα της αστυνομίας Εσωτερικής Ασφάλειας είχαν στήσει οδοφράγματα, αλλά δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Τραγούδια του «Στεκόμαστε με το Standing Rock» και «Το νερό είναι ζωή» επαναλαμβάνονταν δυνατά ενάντια στο καμπαναριό του Trump Hotel. Νεολαίοι σκαρφάλωσαν στην οροφή ενός λεωφορείου και ύψωσαν τις γροθιές της νίκης.

 

Περίπου μισή ώρα αργότερα έφυγαν από το Trump Hotel και βάδισαν προς τον Λευκό Οίκο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Γέροντες της φυλής μίλησαν στους χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν εκεί μετά την πορεία. Το χιονόνερο είχε τελειώσει από τότε και ο ήλιος έσπρωξε μέσα από τα σύννεφα όπως ακριβώς Standing Rock Sioux γενάρχη, ο Dave Archambault ΙΙ, κάλεσε για ενότητα.

Η νεολαία είναι αυτοί που ξεκίνησαν αυτό το κίνημα και είναι σε αυτούς που βασίζω όλες τις αποφάσεις μου », δήλωσε ο γενάρχης της φυλής των Standing Rock Sioux,  Archambault. Κάλεσε για ενότητα εν μέσω διαμάχης ότι η κατασκήνωση Last Child  είχε διαλυθεί και ήταν σε μεγάλο βαθμό σεβαστό.

Ο Archambault ζήτησε επίσης η Κυβέρνηση Trump  να σεβαστεί τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών. «Εμείς αξίζει να συμπεριλαμβανόμαστε, μας αξίζει να είμαστε σεβαστή, μας αξίζει  τα βασικά δικαιώματα μας να λαμβάνονται υπόψην  όταν εταιρείες επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν ενέργειες που μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν τους πολίτες μας», είπε.

Ο Archambault είπε ότι η εξέγερση του Standing Rock ήταν μια νέα κατεύθυνση για το περιβαλλοντικό κίνημα που ξεκίνησε από τους νέους οι οποίοι αντιστέκονται σε μία κατασκευή κάποιας εταιρείας στη γη τους. "Το κίνημα αυτό σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία, όχι μόνο για τη φυλή μας, αλλά και για όλες τις φυλές και για την Αμερική," είπε.

Εκατοντάδες φυλές έχουν συσπειρώθηκαν για την αυτονομία και την κυριαρχία στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα στο Tipi Camp. Η πορεία της Παρασκευής ήταν το αποκορύφωμα της εβδομάδας των περιβαλλοντικών δράσεων.

 

Ιθαγενείς Αμερικάνοι πορεία προς Λευκό Οίκο. Φωτογραφία: John ZANGAS

Αν και ο αγωγός Dakota  έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μπορεί να αρχίσει τη μεταφορά αργού πετρελαίου το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει μια νέα αντίσταση που μορφοποιείτε σε μια εκστρατεία ενάντια στις τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει τον αγωγό.

«Η καρδιά αυτού του κινήματος είναι σήμερα η καρδιά της αντίστασης, δήλωσε ο Archambault.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License