Επιτέλους ελεύθεροι! Οι αναρχικοί Monica Caballero και Francisco Solar αποφυλακίστηκαν!

https://wccctoronto.wordpress.com/2017/03/08/free-at-last-monica-caballero-and-francisco-solar-onto-the-streets/

Σαντιάγο – Χιλή: Οι αναρχικοί, Monica Caballero και Francisco Solar, έφτασαν σήμερα το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαντιάγο, αφού εκδιώχθηκαν από το ισπανικό κράτος και απελάθηκαν πίσω στην πατρίδα τους.

Η Μόνικα και ο Francisco είχαν κατηγορηθεί σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την τοποθέτηση βόμβας στην Εκκλησία της  Βασιλικής del Pilar στη Σαραγόσα, στις 2η Οκτωβρίου, 2013, και συνελήφθησαν ένα μήνα μετά το περιστατικό. Η Ισπανική ποινική δίωξη ζήτησε αρχικά ποινή 44 χρόνων για τους κατηγορούμενους, αλλά αντ 'αυτού έλαβαν ποινή 12 χρόνων το 2014. Η υπεράσπιση πήρε την υπόθεση της Μόνικα και του Φρανσίσκο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, όπου η ποινή μειώθηκε περαιτέρω σε 4 έτη και έξι μήνες τον περασμένο Δεκέμβριο , αφού έριξε μία από τις αρχικές κατηγορίες. Εκείνη την εποχή, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η πρόθεση των κατηγορούμενων ήταν να προκαλέσουν δομικές ζημιές σε ένα θρησκευτικό σύμβολο και έτσι χρεώθηκαν για απώλειες και τις ζημίες.

Ως τελική προσφυγή, η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα βάσει του ισπανικού Ποινικού Δικαίου Νο 89, το οποίο ορίζει ότι οι αλλοδαποί μπορούν να απελαθούν στη χώρα καταγωγής τους, αφού πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή. Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα την απέλαση της Μόνικα και του Francisco πίσω στην Χιλή, όπου θα παραμείνουν ελεύθεροι από την επιτήρηση, εν αναμονή τυχόν παραβάσεις με τη Χιλιανή δικαιοσύνη. Δεδομένου ότι δεν έχει εκδηλωθεί καμία δίωξη από το Χιλιανό κράτος, είναι σε θέση να περπατήσουν ελεύθερα κατά την άφιξη τους. Ούτε Η Μόνικα και ο Φρανσίσκο αποδέχθηκαν ποτέ τη συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση, και μάλιστα ισχυρίστηκαν οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν μέρος της ευρύτερης κρατικής πολιτικής δίωξης ως αναρχικούς.

Η Monica Caballero και ο Francisco Solar πήγαν για πρώτη φορά στην Ισπανία μετά το τέλος της υπόθεσης των «Χιλιανών Αναρχικών Βομβιστών» όταν κατέπεσε στο δικαστήριο του Σαντιάγο το 2012. Η υπόθεση είχε μεγάλη δημοσιότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη τη Χιλή, όταν για πρώτη ήρθε στο φως το 2010, με την δημόσια  σύλληψη  12 κατηγορούμενων που παρουσιάστηκαν από το κράτος και τα ΜΜΕ ως τρομοκράτες. Αλλά η υπόθεση έπεσε γρήγορα, λόγο των ανεπαρκών και αβάσιμων αποδείξεων που παρουσιάστηκαν από κρατική εισαγγελία στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα την άφεση των αναρχικών συντρόφων, καθώς και μια κυβερνητική κρίση νομιμότητας. Το Δικαστήριο του Santiago  διέταξε η κρατική Εισαγγελία να αποζημιώσει με  460 εκατομμύρια πέσος Χιλής  (περίπου $ 700.000 δολάρια) τους πρώην κατηγορούμενους Αναρχικούς για απώλειες και ζημιές που έχουν υποστεί από το νομικό σύστημα, το οποίο αργότερα επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής. Στον Francisco Solar αποδόθηκαν $ 100 εκατομμύρια πέσος, ενώ στην Monica Caballero αποδόθηκαν  $ 80 εκατομμύρια πέσος.

Σήμερα, η Μόνικα και ο Φρανσίσκο θα είναι σε θέση να περπατήσουν ελεύθερα στους δρόμους του Σαντιάγο και να αρχίσει μια νέα ζωή μαζί με τους φίλους, την οικογένεια και τους συντρόφους τους. Τους χαιρετίζουμε για την γενναία και αξιοπρεπή στάση αντίστασής τους  όλα αυτά τα χρόνια της καταστολής και δίωξης στις φυλακές σε όλο τον κόσμο.

Στην αγάπη και οργή,

Viva la Anarquia!

Συντονιστική Επιτροπή των Γυναικών για ένα ελεύθερο Wallmapu [Toronto]

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License