Έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει λεπτομέρειες για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον Κούρδων στην Τουρκία


Κούρδοι  κάτοικοι της Cizre αποχαιρετούν με έναν νεαρό άνδρα που σκοτώθηκε σε προηγούμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. φωτογραφία αρχείου: DHA

 

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Παρασκευή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες για μαζική καταστροφή, δολοφονίες και πολλές άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο του 2015 και Δεκέμβριος 2016 στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ασφάλειας της κυβέρνησης που έχουν επηρεαστεί περισσότερες από 30 πόλεις και γειτονιές και είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό μεταξύ 355.000 και μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, κυρίως κουρδικής καταγωγής.

Η έκθεση περιγράφει την έκταση της καταστροφής στην πόλη της Nusaybin, στην επαρχία Μαρντίν, όπου 1.786 κτίρια φαίνεται να έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιά, και την περιοχή Sur του Ντιγιαρμπακίρ, όπου η τοπική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 70 τοις εκατό των κτιρίων στην ανατολική μέρος της περιοχής έχουν συστηματικά καταστραφεί από βομβαρδισμό.

Η καταστροφή προφανώς συνεχίστηκε ακόμη και μετά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που ακόμα δεν έληξαν, με αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια του μήνα του Αυγούστου το 2016.

Πριν-και-μετά από δορυφορικές εικόνες από Nusaybin και Sur δείχνουν ολόκληρες γειτονιές που ισοπεδώθηκαν.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ "ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, οι οποίες δείχνουν μια τεράστιας κλίμακας καταστροφή του αποθέματος κατοικιών με βαρύ οπλισμό," αναφέρει η έκθεση.

Βαριές καταστροφές αναφέρονται επίσης σε μια σειρά από άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Cizre, στην επαρχία Σιρνάκ, όπου μάρτυρες και  μέλη των οικογενειών των θυμάτων "σκιαγράφησαν μια αποκαλυπτική εικόνα της χονδρικής καταστροφή των γειτονιών», όπου, στις αρχές του 2016, έως και 189 άνδρες, γυναίκες και  παιδιά είχαν παγιδευτεί για εβδομάδες σε υπόγεια χωρίς νερό, τροφή, ιατρική φροντίδα και ηλεκτρισμό προτού σκοτωθούν από φωτιές, που προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς ή τέθηκαν από τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

"Η επακόλουθη κατεδάφιση των κτιρίων κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία και, επομένως, έχει εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη βασική ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των σορών," συνεχίζει η έκθεση.

"Επιπλέον, αντί να ανοίξει μια έρευνα σχετικά με τις συνθήκες γύρω από την αναφερόμενη υπερβολική χρήση βίας, την προσφυγή σε βαρέα όπλα και τους προκύπτοντες θανάτους, οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν για  συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και πήραν καταπιεστικά μέτρα που επηρεάζουν τα μέλη των οικογενειών τους. "

Η έκθεση ανέφερε επίσης πληροφορίες που έλαβε από την κυβέρνηση της Τουρκίας και αναφέρουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) "είχε διεξάγει μια σειρά βίαιων επιθέσεων που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και άλλων ατόμων. Κατά την Τουρκική κυβέρνηση το PKK έχει επίσης εμπλακεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε απαγωγές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, δημιουργία χαρακωμάτων και τοποθέτησης οδοφραγμάτων σε πόλεις και κωμοπόλεις, και την αποτροπή των ιατρικών υπηρεσιών από την παροχή υπηρεσιών υγείας έκτακτης ανάγκης. "

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λέει ότι έχει αναζητήσει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας για σχεδόν ένα χρόνο, για να διερευνήσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελλείψει ουσιαστικής πρόσβασης, η έκθεση - η πρώτη σε μια σειρά - παρήχθη μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης, με τη χρήση τόσο των δημόσιων όσο και εμπιστευτικών πηγών, δορυφορικές εικόνες και συνεντεύξεις για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις επιπτώσεις των πράξεων ασφαλείας στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Η έκθεση, συμπεριλαμβάνει επίσης, έγγραφα αναφορών  βασανιστηρίων, αναγκαστικές εξαφανίσεις, παρότρυνση σε μίσος, την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, τροφή, νερό και τα προς το ζην, και τη βία κατά των γυναικών, καθώς εκφράζει την ανησυχία του «για τις πολιτικές απαλλοτρίωσης μετά τις επιχειρήσεις της  ασφάλειας, "παραθέτοντας μια σειρά από παραδείγματα που περιλαμβάνουν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου» τον Μάρτιο του 2016, η οποία φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα την απαλλοτρίωση έως και 100 τοις εκατό του συνόλου των οικοπέδων στο Sur.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα από αναφορές ότι καμία αξιόπιστη έρευνα έχει διεξαχθεί σε εκατοντάδες εικαζόμενες παράνομες δολοφονίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και τα παιδιά σε μια περίοδο 13 μηνών μεταξύ τα τέλη Ιουλίου 2015 και το τέλος του Αυγούστου του 2016. Φαίνεται ότι όχι μόνο κανένας ύποπτος δεν συνελήφθη και κανένα μεμονωμένο άτομο δεν είχε διωχθεί », ανέφερε οΎπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, Zeid Ra'ad Al Hussein.

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποτύχει να μας επιτρέψει την πρόσβαση, αλλά αμφισβήτησε την ακρίβεια των πολύ σοβαρών καταγγελιών που διατυπώθηκαν στην παρούσα έκθεση. Αλλά η σοβαρότητα των ισχυρισμών, η κλίμακα της καταστροφής και ο εκτοπισμός περισσότερων από 355.000 ανθρώπων σημαίνει ότι μια ανεξάρτητη έρευνα είναι τόσο επείγουσα και απαραίτητη », κατέληξε.

 

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License