Παρέμβαση στο μάθημα του Α.Συρίγου

Παρέμβαση στο μάθημα του Α.Συρίγου στο Πάντειο από ελευθεριακά σχήματα Πληροφορικής-ΤΕΙ Πειραιά

ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΥΡΙΓΟ.
ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Άγγελος Συρίγος, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και νυν καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ήρθε σε αντιπαράθεση με φοιτητές που βρίσκονταν στην σχολή με αφορμή κάποια συνθήματα που γράφονταν εκείνη την ώρα στους τοίχους. Η διαφωνία κλιμακώθηκε, αφού ο αξιότιμος κ. Συρίγος δε δίστασε να πιαστεί στα χέρια με τους φοιτητές που πραγματοποιούσαν την παρέμβαση, ενώ από κοντά έτρεξαν και οι παρατρεχάμενοί του για να παραδώσουν στην αστυνομία έναν φοιτητή, με την κατηγορία ότι τον ξυλοκόπησε! Τα αντανακλαστικά της καταστολής ήταν άμεσα φυσικά, αφού κλήθηκαν για να προστατέψουν ένα άτομο που έχει διατελέσει επάξια την θητεία του στον κρατικό μηχανισμό και έτσι σε λίγη ώρα το Πάντειο είχε πλημμυρίσει από ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ.

Η αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό χώρο μπορεί να κρύβει έναν ισχυρό συμβολισμό για ορισμένους και να ολοκλήρωσε την κατασταλτική επίθεση, αλλά η ίδια η καταστολή είχε ξεκινήσει από το καθεστώς φίμωσης και ελέγχου που πήγε να επιβάλει ο ίδιος ο Συρίγος. Η ουσία, τώρα, της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο, αλλά και η εκστρατεία νομιμοποίησης της στα ΜΜΕ, αφορά συνολικά το φοιτητικό κίνημα, αλλά και κάθε αγωνιζόμενο κοινωνικό υποκείμενο, αφού δυνητικά ανοίγει τον δρόμο για καταστολή και περιστολή δικαιωμάτων κατά παραγγελία κάθε νοσταλγού της Χούντας. Επειδή, λοιπόν, δε θεωρούμε το πανεπιστήμιο μια ουδέτερη ζώνη στο πεδίο του ταξικού πολέμου, αποφασίσαμε να δηλώσουμε ότι οι φασίστες, είτε με γραβάτα, είτε με σβάστικα, δε γίνονται ανεκτοί. Και εξηγούμε:

Ο Συρίγος, όχι απλά δεν είναι ένας τυχαίος καθηγητάκος, αλλά είναι διαβόητος για τις ρατσιστικές του απόψεις, που συχνά-πυκνά εκφράζει στην αρθρογραφία του, αλλά και τις φασιστικές του πρακτικές. Μνημονεύουμε την στάση που κράτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, το χειμώνα του 2014 πλάι στον δήμαρχο Αθηνών Γ. Καμίνη όταν κλήθηκε να διαχειριστεί το ζήτημα των 300 Σύρων που διεκδικούσαν βασικά υλικά δικαιώματα, όπως στέγαση και σίτιση, αλλά κυρίως να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες πολέμου για να λάβουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι είχαν προχωρήσει σε δημόσια διαμαρτυρία και απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος. Στο πλευρό των προσφύγων, τότε είχε σταθεί ο κόσμος της αλληλεγγύης και μαζί συγκρούστηκαν με την πολιτική της απομόνωσης και του αποκλεισμού που εφάρμοζε με ζήλο ο Συρίγος.

Το ζήτημα βέβαια λύθηκε για εκείνον, όταν μες στα χαράματα πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική μαζική επιχείρηση «σκούπα», στέλνοντας τα ΜΑΤ να αναγκάσουν τους πρόσφυγες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, να μπουν σε κλούβες με προορισμό τα κρατητήρια του τμήματος Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, για να «καθαρίσει» η πλατεία Συντάγματος. Η βίαιη εκκένωση της πλατείας, την οποία μεθόδευσαν Συρίγος και Καμίνης, συνοδεύτηκε από ένα πλιάτσικο των μπάτσων στα προσωπικά τους αντικείμενα, με αποτέλεσμα να χαθούν επίσημα έγγραφα και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Ο αγώνας των Σύρων και του κινήματος αλληλεγγύης, παρόλα αυτά συνεχίστηκε με την πολιτική στοχοποίηση Καμίνη και Συρίγου (βίντεο ντοκουμέντο από την παρέμβαση του 2014 https://www.youtube.com/watch?v=Nu_mPtd6cP0 ), ενώ μετά από τρεις μήνες πίεσης ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους.

Το φοιτητικό, το κοινωνικό και το εργατικό κίνημα οφείλουν να συγκρούονται καθημερινά, πολιτικά και έμπρακτα, σε κάθε κοινωνικό χώρο, με τον κόσμο της αντίδρασης, οφείλουν να κινητοποιούνται άμεσα και να χτίζουν οριζόντιες και αντικαπιταλιστικές δομές. Είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να φωνάξει πως οι φασίστες δε χωράνε μέσα στις σχολές, πως δε θα ανεχόμαστε την τρομοκρατική και αυθαίρετη πρακτική του κάθε Συρίγου.

Την Παρασκευή 3/3 τα Ελευθεριακά Σχήματα της Πληροφορικής και του ΤΕΙ Πειραιά, μαζί με φοιτητές και φοιτήτριες του Παντείου και άλλων σχολών, συγκεντρωθήκαμε στο Πάντειο, ώστε να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση ενάντια στις φασιστικές πρακτικές, την καταπάτηση του ασύλου και τη ρατσιστική πολιτική του Α. Συρίγου και των πρυτανικών αρχών. Αρχικά, παρευρεθήκαμε στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων Αττικής υποστηρίζοντας το ψήφισμα υπεράσπισης του διωκόμενου φοιτητή, που κατατέθηκε από το Δίκτυο Διοικητικών.
Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς την αίθουσα που δίδασκε ο Συρίγος, προχωρώντας σε δυναμική παρέμβαση με συνθήματα και πανό, με σκοπό τη διακοπή του μαθήματος και την καταγγελία των πρακτικών του. Καθιστούμε σαφές ότι οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολές μας. Δεν έχουμε σκοπό να ανεχτούμε κανένα Συρίγο ποτέ και πουθενά, αντίθετα θα κάνουμε τα πάντα, ώστε καθένας και κάθε μία να είναι ελεύθερος/η να εκφραστεί και να δημιουργήσει για τα συμφέροντα της Κοινωνίας και της απελευθέρωσής της, και όχι για τις ανάγκες των αφεντικών και του Κράτους.

Γιατί αυτά που ενώνουν τον κόσμο της Εργασίας μέσα στις σχολές είναι τα ίδια που τον διαχωρίζουν από τις πρακτικές και την κουλτούρα του Συρίγου. Οπότε, δεν ανεχόμαστε κανέναν Συρίγο να σουλατσάρει και να τραμπουκίζει ανενόχλητος στις σχολές μας, πόσο μάλλον να διδάσκει παραληρώντας για το έθνος-κράτος προκειμένου να προπαγανδίσει τις φασιστικές του αντιλήψεις. Είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να υπενθυμίσει πως το άσυλο κερδήθηκε με αγώνες, και πως τα πανεπιστήμια δεν είναι ο κοινωνικός χώρος των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά ο δικός μας.

-ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ.
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.
-ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ClassROM
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ TEI ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Ακολουθεί στο σύνδεσμο το βίντεο της παρέμβασης:

https://www.youtube.com/watch?v=-xY5hbAJQXA

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License