Περού:Ο Αμαζόνιος στα πλοκάμια του φυσικού αερίου της Μ.Βρετανίας

Δέν έφθανε ή λεηλασία και καταστροφή τού Αμαζόνιου γιά τά οφέλη τού παγκόσμιου επιχειρηματικού λόμπι αφαίμαξης τού πλανήτη γιά τά κέρδη τών πολυεθνικών από τίς μεγάλες αγροτικές καί κτηνοτροφικές μονάδες τά φράγματα τά ορυκτά καύσιμα καί τήν ξυλεία ούτε είναι αρκετή ή μόλυνση καί ή οικολογική καταστροφή πούχουν προκαλέσει,ή «οικονομία» απαιτεί μιά νέα θυσία τού Αμαζόνιου,τήν τροφοδοσία σέ «καθαρή ενέργεια» φυσικού αερίου γιά τίς «καθαρές ευρωπαικές χώρες» όπως αυτή τής Μ.Βρετανίας.

post image

Μέσα σε μια καυτή εθνική συζήτηση πάνω στό fracking, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέλαβε το πρώτο φορτίο του φυσικού αερίου της από τόν Περουβιανό Aμαζόνιο. Οί αντιδράσεις της κοινής γνώμης «και της κοινής λογικής» αυξάνουν όμως όπως και οί επικριτικές φωνές πού επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση από τόν συνεχή οικονομικό παραλογισμό,τον κανιβαλισμό των δασών της βροχής για τά οφέλη του σύγχρονου βιομηχανικού τέρατος .

Ενώ πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το φυσικό αέριο  είναι πολύ καθαρότερο από τους «αδελφούς του» τα ορυκτά καύσιμα,τον άνθρακα και το πετρέλαιο,οι διαμάχες γύρω από την απελευθέρωση,τη συγκομιδή και τη χρήση του μεγαλώνουν.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης τής  Γερμανίας περιορίζουν τη χρήση υδραυλικής ρηγμάτωσης αλλά  άλλες,όπως το Ηνωμένο Βασίλειο  συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εξερεύνηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου αλλά όχι όμως τόσο πολύ στο εδαφός της όπου οί κοινωνικές αντιδράσεις είναι πολλές αλλά στον Αμαζόνιο.

Οί εξασθενημένοι από την μακροχρόνια αντιστασή τους ιθαγενείς καί τοπικές κοινότητες αντιμέτωποι με την συνεχή βία και υποβαθμισή τους από τις κυβερνήσεις πολλές φορές αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν την μετωπική επίθεση του παγκόσμιου και ντόπιου βιομηχανικού επεκτατισμού.Είναι ένα πρόσφορο έδαφος για τις «ανεπτυγμένες χώρες» και τόν πιο αιμοσταγή βραχίονα του καπιταλισμού να συνεχίζει να αρπάζει να ληστεύει και να μολύνει και τον πιο απρόσιτο τόπο του πλανήτη αρκεί νά "ελαχιστοποιεί" τίς αντιστάσεις.

Η επέκταση της Διώρυγας του Παναμά επέτρεψε στη χώρα των Άνδεων  να αυξησει τις εξαγωγές των φυσικών πόρων και έτσι,σύμφωνα με την περουβιανή κυβέρνηση,και τα κέρδη της.

Οί Περιβαλλοντικοί αγωνιστές όμως,αντιτίθενται σθεναρά την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα  βλάψει περαιτέρω το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμαζονίου και τους ανθρώπους πού ζούν μέσα στα δάση της βροχής..Το εργοστάσιο φυσικού αερίου Camisea πού προμηθεύει την Μ.Βρετανία βρίσκεται στην καρδιά του περουβιανού Αμαζονίου,γεγονός πού έχει προκαλέσει αρκετές διαδηλώσεις από πολίτες και οικολογικές οργανώσεις στο Η.Β.απαιτώντας άμεσα τό κλεισιμό του.Tόν Οκτώβρη του 12 μια αντάρτικη ομάδα ιθαγενών κατάφερε να καταστρέψει ολοσχερώς τρία ελικόπτερα τής Camisea πυρπολώντας τα ενώ το ιθαγενικό περουβιανό κίνημα αυξάνει τις αντιδράσεις του για την επέκταση τού εργοστάσιου και κοινοποιώντας την εκτόπιση κατοίκων την βία την εξαθλίωση και την καταστολή σε βάρος αρκετών φυλών όπως οί Νάντι.

Μετά τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το 2015, πάνω από το ένα τρίτο της ενέργειας των Βρετανικών νησιών ήρθε από το φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC) ,  αναφέρει ότι οι εκπομπές CO2 από την καύση φυσικού αερίου έχουν σημαντικό χαμηλότερο δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη από τον άνθρακα για μια περίοδο 100 ετών.

Περιβαλλοντικές ομάδες όμως όπως η Greenpeace και το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (ΕΤΑ) αλλά και επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ωστόσο,ότι και άλλα αέρια του θερμοκηπίου που σχετίζονται με το φυσικό αέριο έχουν το ίδιο ή ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το μεθάνιο,το οποίο διαρρέει στην ατμόσφαιρα κατά την παραγωγή, την παράδοση και τη χρήση του φυσικού αερίου, μπορεί να είναι έως και 80 φορές περισσότερο διασπαστικό από το CO2 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών, σύμφωνα με την ΕΤΑ.

Είκοσι πέντε τοις εκατό τής υπερθέρμανσης του πλανήτη που βιώνουμε σήμερα στον πλανήτη μας οφείλεται στο μεθάνιο και ενώ οι επιστήμονες μελετούν την ανάλυση των επιπτώσεων του φυσικού αερίου για το περιβάλλον,το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βυθισμένο σε μια συζήτηση πάνω στήν την πρακτική της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξαγωγή του σχιστολιθικού αερίου επαναλαμβάνοντας δογματικά ότι είναι πεπεισμένη ότι το σχιστολιθικό αέριο μπορεί να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να ενθαρρύνει την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη το «καταναλωτικό κοινό» να ανησυχεί για τα θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικών κινδύνων που συνδέονται με τό fracking.

Ωστόσο, ένα κύμα κινημάτων πολιτών κατά του fracking πού έχουν αναδειχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο,περιβαλλοντικές ομάδες και οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή θα συμβάλει περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θα αυξήσει τον κίνδυνο των μικρών σεισμών γεγονότα πού έχουν ήδη επαληθευτεί από την επιστημονική κοινότητα.

Η Greenpeace πιστεύει ότι η συζήτηση πάνω στή βιωσιμότητα fracking θα επεκτείνει μόνο την εξάρτησή μας πάλι από τα ορυκτά καύσιμα και γι αυτό θα πρέπει να εκτραπούν όλες τις επενδύσεις σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η βρετανική κυβέρνηση στή Μετα –Brexit εποχή πιστεύει ότι το fracking θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από ξένες προμήθειες και τις εισαγωγές ?

Μόνο τα δύο πέμπτα του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε το 2016 προήλθε από εθνικές πηγές καί μέχρι το 2030 το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εισάγει σχεδόν τα τρία τέταρτα του φυσικού της αερίου,ληστεύοντας δηλ. τον Αμαζόνιο και τους λαούς του προκαλώντας ένα ακόμα περιβαλλοντικό τσουνάμι σε μια περιοχή του κόσμου πού θέλει θεραπεία και όχι άλλες πληγές.Ο καταπτοημένος Αμαζόνιος και οί λαοί του από το αυτοκαστροφικό δόγμα τής σημερινής κλεπτοκρατικής οικονομίας χρειάζονται αιμοστατικό βαμβάκι και όχι την διαιώνιση τής συμπεριφοράς ενός επιχειρηματικού στρατού τζιχαντιστών του κέρδους καί τής "νέας σταυροφορίας οικολογικής συμπεριφοράς"..

Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμπεριλάβει το Περού μεταξύ των προμηθευτών της,μετά την επέκταση της Διώρυγας του Παναμά και την αύξηση των ασιατικών τιμών της αγοράς.

Αλλά ή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Survival International έχει προειδοποιήσει ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου στο Περού απειλεί άμεσα αυτόχθονες πληθυσμούς και τη βιοποικιλότητα του Αμαζονίου.

Μέρος του φυσικού αερίου της Camisea στο κεντρικό Περού βρίσκεται εντός των ορίων του ιθαγενικού πολυκαταυλισμού Nahua-Nanti Reserve, ή πατρίδα πολλών απομονωμένων φυλών.

Ο Arlen Ribeira, εκπρόσωπος του Συντονιστή των οργανώσεων των αυτόχθονων της λεκάνης απορροής του Αμαζονίου (COICA) είπε  ότι οι αυτόχθονες κοινότητες από τα εδάφη αυτά δεν λαμβάνουν κανένα όφελος από την πώληση του φυσικού αερίου. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βία την υποβάθμιση την διαφθορά και τη συνεχή λεηλασία των εδαφών τους από το δαιδαλώδες τεχνοκρατικό σύμπλεγμα διεφθαρμένων και άπληστων κυβερνήσεων μαζί με εταιρείες πού φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε παρθένα περιοχή των τροπικών δασών παρακάμπτοντας όλους τους περιβαλλοντικούς νόμους.

Τεχνοκράτες της Ευρώπης λένε ότι ή μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σίγουρα θά βοηθήσει στην αποφυγή της ευρωπαϊκής κατανάλωσης άνθρακα,αλλά δεν είναι  πολύ ενήμεροι για τους κινδύνους που παρουσιάζει η παραγωγή του στίς χώρες καταγωγής ούτε το κακό πού προκαλούν ούτε παίρνουν μαθήματα αυτογνωσίας από τά καταστροφικά αποτελέσματα της εξόρυξης των πάσης φύσεως ορυκτών στο παρελθόν ενώ αγνούν ότι ο αντίκτυπος τών μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ότι οι διαρροές μεθανίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.αλλά και ότι η «πεποίθηση» ότι ή καλά οργανωμένη εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε να έχει ένα αποτύπωμα των εκπομπών ελαφρώς ή αρκετά μικρότερη από αυτή του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου» είναι μια μεγάλη απάτη,ή σχιστολιθική ρηγμάτωση θα προκαλέσει μια αλυσίδα απρόβλεπτης μόλυνσης του νερού του αέρα και του εδάφους πράγμα πού είναι ήδη γνωστό στην πλειοψηφία της Βρετανικής κοινής γνώμης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αυτό τό κατάπτυστο μόρφωμα τής αποικιοκρατίας καί ό παγκόσμιος οικονομικός σερίφης κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των ορυκτών καυσίμων,μια νέα έκθεση αναφέρει ότι τα προγράμματα χρηματοδότησης της αναπτυξιακής πολιτικής της Παγκόσμιας Τράπεζας θά συνεχίσουν να επιδοτούν τους κατασκευαστές των έργων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έργα πού στην πραγματικότητα καταστρέφουν τά δάση και παρακάμπτουν την αλήθεια ότι ή «Προστασία των δασών είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος» μια αλήθεια πού υπηρετούν πιστά για δεκαετίες οί κατοικοί τους στον Αμαζόνιο και αλλού.

Το φυσικό αέριο δεν είναι παρά ένα νέο πεδίο κερδών του αδίστακτου ενεργειακού χρηματιστηρίου ενός κόσμου τού θανάτου μιάς οικονομίας τζιχαντιστών καί ηλίθιων για αυτό και πρέπει να μείνει εκεί βαθιά στο έδαφος μέσα στην μάνα γή.

πηγή Survival International

 

 

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License