Αναδημοσίευση από baktirio.

 

baktirio: το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 16/2

#JusticePourTheo 13 νύχτες συνεχιζόμενων εξεγέρσεων στη Γαλλία

Χθες το βράδυ δεκάδες άνθρωποι σε γαλλικές πόλεις κατέλαβαν ξανά τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία και υπέρ της δικαίωσης του Theo. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε Barbes, Rouen, Argenteuil και  Menilmontant. Ήταν η 13η  συνεχόμενη νύχτα όπου οι άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας στη Γαλλία. Ο Theo ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε από μπάτους στην Aulnay Sous Bois στις 2 Φεβρουαρίου. Υπήρξαν μερικά καλέσματα για διαδηλώσεις σήμερα. Δημοσιεύουμε μια σύνοψη των διαδηλώσεων που ανακοινώθηκαν για σήμερα και για τις επόμενες ημέρες

Αρθρο του  Riot Turtle

Αν και η γαλλική αστυνομία είναι ενισχυμένη καθώς η Γαλλία βρίσκεται ακόμα υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το κράτος δεν είναι σε θέση να φιμώσει τον κόσμο που διαμαρτύρεται κατά της αστυνομικής βίας. Χθες ήταν η 13η νύχτα εξέγερσης στη Γαλλία και δε διαφαίνεται τέλος στο ορατό μέλλον. Δημοσιεύουμε μερικές αναφορές σχετικά με τις συνεχόμενες εξεγέρσεις.

Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις σε  Aulnay Sous BoisBobigny, και άλλες πόλεις, χθες κόσμος κατέλαβε τους δρόμους σε Rouen, Lille, Saint Étienne, Toulouse και Barbes. Σε  Argenteuil, Fontenay Sous Bois και σε Menilmontant υπήρξαν σποραδικές δράσεις. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στη Barbes. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν στη διαδήλωση με δακρυγόνα. Νωρίτερα οι μπάτσοι εμπόδισαν την διαδήλωση στη Barbes. Στην Argenteuil οι μπάτσοι κυνηγήθηκαν από τους διαδηλωτές. Ξέσπασαν συγκρούσεις

 Η γαλλία μοιάζει να είναι μια χώρα που έχει μετατρέψει την άρνηση να έρθει αντιμέτωπη με τον ρατσισμό σε εθνικό σπορ. Η εσωτερική διερεύνηση του θέματος στην αστυνομία (στα ελληνικά: ΕΔΕ) απέδωσε  τα τραύματα του Theo σε ατύχημα. Αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν. Μόλις πριν λίγα χρόνια ο Ολάντ, υποψήφιος για την προεδρία, δεσμεύτηκε να απομακρύνει τη λέξη ‘φυλή’ από το γαλλικό σύνταγμα έτσι ώστε να μπορούμε μια για πάντα να πιάσουμε το νόημα της μετα – ρατσιστικής εποχής στη γαλλία και προφανώς να ζήσουμε ‘εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα’. Στις μέρες μας, αυτός που μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ολάντ σε άρνηση είναι ο άνθρωπος που υπάρχει πιθανότητα να είναι ο επόμενος γάλλος πρόεδρος, ο Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι περιέγραψε ανενδοίαστα τη γαλλική αποικιοκρατία ως «διαμοιρασμό του πολιτισμού της». Το φασιστικό εθνικό μέτωπο επίσης παίζει ρόλο κλειδί στη γαλλία και κατάφερε να μεταφέρει στις συζητήσεις μια ακόμα πιο ρατσιστική αφήγηση.

Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από αντιφασίστες (βιντεο παρακάτω) και νέους από τα προάστια, γνωστούς και ως banlieues. Οι Αρχές δε μπορούν να συγκρατήσουν τους διαδηλωτές  μετά τη βίαιη επίθεση που υπέστη ο Theo. Η αστυνομική βία στη Γαλλία (και σε άλλες χώρες) δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Μόλις πριν ένα μήνα ένας φίλος του Theo, o Mohamed, ξυλοκοπήθηκε από τον ίδιο μπάτσο ο οποίος βίασε τον Theo με το γκλομπ του. Υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης οι επιχειρήσεις βάση φυλετικών χαρακτηριστικών και η αστυνομική βία έχουν αυξηθεί ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της οργής γεγονός που οδήγησε σε συνεχιζόμενη εξέγερση. Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας και η προδοσία των «παραδοσιακών» συνδικάτων κατά των διαδηλωτών που διαδήλωναν ενάντια στο νεοφιλελεύθερο νόμο «Khomri» για τα εργασιακά συν κάποια άλλα θέματα συνεχώς αναζωπυρώνουν τη σύγκρουση.

Ο κόσμος έφτασε στα όριά του με την αστυνομική βία και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι ακτιβιστές καλούν σε περισσότερες διαδηλώσεις σήμερα σε  LyonRouenBoulogne-Sur-MerToursCrest και Clermont-Ferrand.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν. Αύριο (17/2) ξεκινά ένα πρόγραμμα 3 ημερών απο ακτιβιστές της ZAD NDDL στην La Wadine. Επίσης κινητοποιήσεις ανακοινώθηκαν στις Brussels (βέλγιο), London (ηνωμ. βασ.), Rouen, Nantes, Marseille και τη Lyon. Το Σάββατο 18/2 καλέστηκαν διαδηλώσεις στις PoitiersIstres, Brussels (βέλγιο), Caen, Grenoble, Perpignan, Montepellier, Clemond-Ferrand, Amiens, Rennes, Angers, Mans, Paris, La Rochelle. Περισσότερες ανακοινώσεις μπορείτε να βρείτε στο Nantes Indymedia.

Στο Berlin  θα υπάρξει διαδήλωση ενάντια στο ευρωπαικό αστυνομικό κογκρέσο στις 18 Φεβρουαρίου. Σύνθημα της διαδήλωσης είναι «έξυπνη αντίσταση».

Σημείωση: Το Enough is Enough δεν έχει διοργανώσει κανένα από αυτά συμβάντα, δημοσιεύονται σε ηπα και ευρώπη, για να μπορεί ο κόσμος να δεί τι συμβαίνει.

 

 

φωτογραφίες και βίντεο

 

Πηγή: enoughisenough14.org

Mετάφραση baktirio

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License