Αιτία, δημιουργικότητα και ελευθερία: Το Κομμουναλιστικό Μοντέλο

απο το Roar Magazine της Eleanor Finley Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Τώρα περισσότερο από ποτέ η ιστορία καλεί για μια δημοκρατία από την βάση σε παγκόσμια κλίμακα. Εάν δούμε προσεκτικά, όλα τα εργαλεία βρίσκονται στα χέρια μας.

 

Είτε ο εικοστός πρώτος αιώνας θα είναι ο πιο ριζοσπαστικό όλων των καιρών ή ο πιο αντιδραστικός... θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το είδος του κοινωνικού κινήματος και το πρόγραμμα που οι κοινωνικοί ριζοσπάστες  θα δημιουργήσουν έξω από τη θεωρία, οργάνωση  και πολιτική του πλούτου που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων ... Η κατεύθυνση που θα επιλέξουμε ... μπορεί κάλλιστα να καθορίσει το μέλλον του είδους μας για τους αιώνες που θα έρθουν.

-  MurrayBookchin ,  Το Κομμουναλιστικό σχέδιο  (2002)

Στον απόηχο της εκλογής του Donald Trump, καταστροφικές εικόνες και αναμνήσεις από το Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πλημμυρίζουν το μυαλό μας. Αντι-ορθολογισμός, ρατσιστική βία, αποδιοπομπαίοι τράγοι, μισογυνισμός και ομοφοβία έχουν εξαπολύσει από τα περιθώρια της κοινωνίας και  εισέρχονται στο πολιτικό ρεύμα.

Εν τω μεταξύ, η ίδια η ανθρωπότητα τρέχει σε ένα αγώνα ζωής -ή- θανάτου ενάντια στο χρόνο. Η κάποτε αδιανόητη αναταραχή της κλιματικής αλλαγής γίνεται τώρα πραγματικότητα, και καμία σοβαρή προσπάθεια που έχει αναληφθεί από ισχυρούς φορείς και τα θεσμικά τους  όργανα ώστε ολιστικά και αποτελεσματικά να μετριαστεί η καταστροφή. Δεδομένου ότι η ισχνή και παράδοξη εποχή του αμερικανικού ρεπουμπλικανισμού έρχεται στο τέλος της, το φυσιολογικό πείραμα ως  τέτοιο είναι αυτό της  δημιουργίας, αυτο-συνείδητων πλασμάτων καθώς η ανθρωπότητα φτάνει σε ένα επικίνδυνο χείλος του γκρεμού.

Ακριβώς επειδή αυτοί οι εφιάλτες έχουν γίνει πραγματικότητα, τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το έργο της δημιουργίας ενός ελεύθερου και δίκαιου πολιτικού - οικονομικού συστήματος. Για το καλό της ανθρωπότητας - και μάλιστα για χάρη όλων των πολύπλοκων μορφών ζωής στη Γη όπως την ξέρουμε - θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε  στο φασισμό που ενσωματώνονται σήμερα στον έθνο-κρατικό καπιταλισμό και να ξεμπλέξουμε το τρομακτικό οικοδόμημα εμπλεκόμενων κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και οικολογικών προβλημάτων. Αλλά πως?

Ως λύση στην παρούσα κατάσταση, ένας αυξανόμενος αριθμός  ανθρώπων στον κόσμο  προτείνουν τον "κοινοτισμός": ως το αντίθετο του καπιταλισμού , του κράτους και της κοινωνικής ιεραρχίας μέσα από τον συνελεύσεις πόλης, χωριών, και  γειτονιών και ομοσπονδίες. Ο Κοινοτισμός είναι μια ζωντανή ιδέα, μια, που βασίζεται στην πλούσια κληρονομιά της πολιτικής ιστορίας και των κοινωνικών κινημάτων.

Η Κομμούνα από την Rojava στους Ζαπατίστας

Ο όρος κοινοτισμός προήλθε από την επαναστατική παρισινή εξέγερση του 1871 και αργότερα αναβίωσε από  το  τέλος του εικοστού  αιώνα, ο πολιτικός φιλόσοφος  Murray Bookchin  (1931-2006). Ο Κοινοτισμός συχνά χρησιμοποιείται εναλλακτικά ως  «δημοτισμός», «ελευθεριακός κοινοτισμός" (ένας όρος που αναπτύχθηκε επίσης από τον Bookchin) και " δημοκρατικό συνομοσπονδισμό » (που επινοήθηκε πρόσφατα από  το  φυλακισμένο Κούρδο πολιτικό ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν).

Παρά το γεγονός ότι κάθε ένας από αυτούς τους όρους  προσπαθεί να περιγράψει την άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο δημοκρατία, ο κοινοτισμό τονίζει τις οργανικές και ζωτικές του διαστάσεις. Οι πρόσωπο με πρόσωπο κοινότητες πολιτών, που ιστορικά ονομάζονται κομμούνες, είναι κάτι περισσότερο από απλά μια δομή ή  λειτουργία της διοίκησης. Μάλλον, είναι κοινωνικές και ηθικές κοινότητες που ενώνουν ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες. Η κοινοτική ζωή είναι  καλή από μόνη της.

Υπάρχουν αμέτρητα ιστορικά προηγούμενα μοντέλων κοινοτιστικών  θεσμικών και ηθικών αρχών. Μικρής κλίμακας και φυλετικής βάσης κοινότητες παρέχουν πολλά τέτοια  παραδείγματα . Στη Βόρεια Αμερική, η Συμπολιτεία των Έξι Εθνών στην περιοχή των Great Leaks, διοικούνταν με συνομοσπονδιακή άμεση δημοκρατία για πάνω από 800 χρόνια. Στον παράκτιο Παναμά, η Κούνα συνεχίσει να διαχειρίζεται ένα οικονομικά ζωντανό νησιωτικό αρχιπέλαγος. Πριν από την καταστροφή που επέφερε ο εποικισμός και η δουλεία, η Ίγκμπο του Δέλτα του Νίγηρα ασκούσε μια ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη μορφή  κοινόχρηστης διαχείρισης. Πιο πρόσφατα, στην Τσιάπας, Μεξικό, τι κίνημα των Ζαπατίστας  έχει  εφεύρει εκ νέου  την προ-Κολομβιανή πολιτική συνέλευση μέσω των εκατοντάδων αυτόνομων  Municipios  (Δήμων)και πέντε περιφερειακών πρωτευουσών που ονομάζεται  Caracoles  (σαλιγκάρια), των οποίων σπείρες συμβολίζουν την ένωση των χωριών.

Κομμουναλιστικοί προκάτοχοι προκύψουν και στις αστικές κοινότητες μεγάλης κλίμακας. Από την κλασική Αθήνα και οι μεσαιωνικές Ιταλικές πόλεις-κράτη, η άμεση δημοκρατία έχει ένα σπίτι στην πόλη. Το 2015, το πολιτικό κίνημα της Βαρκελώνης en Comú που κέρδισε την δημαρχία της πόλης της Βαρκελώνης βασίζεται σε μια μεγάλη, πλούσια πολυεπίπεδη συλλογικότητα συνελεύσεων γειτονιάς. Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο συμβούλιο της πόλης-, και συνεχίζει να σχεδιάζει τις πλατφόρμες και τις πολιτικές μέσα από διαδικασίες συλλογικής σύνθεσης. Στη Βόρεια Συρία, το κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας  έχει  εδραιώσει στην βάση της δημοκρατικής συνομοσπονδίας, ένα δίκτυο συνελεύσεων και συμβουλίων των ανθρώπων που κυβερνούν μαζί με την Ένωση Δημοκρατικού Κόμματος (PYD).

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανάμεσα στις αμέτρητες  πολιτικές παραδόσεις που μαρτυρούν "τον μεγάλη θεωρητικό, οργανωτικό και πολιτικό  πλούτο» που είναι διαθέσιμος για την ενδυνάμωση των ανθρώπων  ενάντια στον γυμνό αυταρχισμό.

ΕΞΟΥΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο πιο θεμελιώδης θεσμός του κοινοτισμού είναι η αστική  συνέλευση. Οι συνελεύσεις  είναι τακτικές κοινοτικές συγκεντρώσεις ανοικτές  σε  όλους τους ενήλικες μέσα στα όρια ενός δεδομένου δήμου - όπως μια πόλη, χωριό ή  δήμος πόλης - για το σκοπό της συζήτησης,  και λήψης αποφάσεων σχετικά με θέματα που αφορούν την κοινότητα στο σύνολό της.

Για να καταλάβουμε πώς οι συνελεύσεις των πολιτών λειτουργούν, πρέπει να κατανοήσουμε τη λεπτή αλλά κρίσιμη διάκριση μεταξύ της διοίκησης και την εξουσία λήψης αποφάσεων. Η διοίκηση περιλαμβάνει καθήκοντα και σχέδια που σχετίζονται με την εκτέλεση της πολιτικής. Η διοίκηση ενός συγκεκριμένου έργου μπορεί να πάρει μικρές αποφάσεις - όπως π.χ. το είδος της πέτρας που θα χρησιμοποιηθεί για μια γέφυρα.

Η εξουσία, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην ικανότητα να κάνει πραγματικότητα την πολιτική και τις σημαντικές αποφάσεις – για το αν πρέπει ή όχι να χτιστεί μια γέφυρα. Στον κοινοτισμό, η εξουσία βρίσκεται μέσα σε αυτό το συλλογικό όργανο, ενώ  μικρότερα, συμβούλια αναλαμβάνουν κατ 'εξουσιοδότηση να τις εκτελέσουν. Εμπειρογνώμονες , όπως μηχανικοί, ή δημόσιοι λειτουργοί υγείας διαδραματίζουν  σημαντικό  ρόλο στις συνελεύσεις για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά είναι το ίδιο το συλλογικό όργανο που έχει την εξουσία  πραγματικά  να πάρει  αποφάσεις.

Με σαφή διάκριση μεταξύ της διοίκησης και της εξουσίας, η φύση των επιμέρους ηγεσιών αλλάζει δραματικά. Οι ηγέτες καλλιεργούν το διάλογο και  εκτελούν τη θέληση της κοινότητας. Οι Ζαπατίστας το εκφράζουν αυτό είναι μέσω του όρου  φορτίο (cargo). Τα μέλη του Συμβουλίου εκτελούν την θέληση της κοινότητάς τους, ηγεσία  σημαίνει  "να υπακούς και όχι να διοικείς, να εκπροσωπείς και να μην υποκαθιστάς ...  να κινήσε προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω."

Μια δεύτερη κρίσιμη διάκριση μεταξύ των από επαγγελματίες πολιτικούς οδηγούμενης πολιτικής, ως συνήθως, και τον κοινοτισμό είναι η ιθαγένεια. Με τη χρήση του όρου «πολίτης», οι κομμουναλιστές αντιτείνονται  στην σκόπιμα  περιοριστική και κενή έννοια της ιδιότητας του πολίτη που επικαλείται το σύγχρονο έθνος-κράτος. Στις κομμουναλιστικές κοινωνίες, η ιθαγένεια απονέμεται σε κάθε ενήλικα που ζει μέσα στο δήμο. Κάθε ενήλικας που ζει εντός του δήμου έχει την εξουσία να συμμετάσχει άμεσα, να ψηφίζει και να αναλαμβάνει εναλλασσόμενα την εκτέλεση των διοικητικών ρόλων. Ακόμα περισσότερο, αυτή η ριζοσπαστική ιδέα της ιθαγένειας βασίζεται στην κατοικία και στις πρόσωπο με πρόσωπο σχέσεις.

Οι Συνελεύσεις των πολιτών είναι μια ζωντανή παράδοση που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε όλη την ιστορία. Αξίζει να σταθούμε εδώ για να εξετάσουμε τους εννοιολογικούς  πόρους που μας άφησε η κλασική  αθηναϊκή δημοκρατία . Βεβαίως, η αθηναϊκή κοινωνία απείχε πολύ από το τέλειο. Όπως και το υπόλοιπο του μεσογειακού κόσμου εκείνη την εποχή, η Αθήνα χτίστηκε πάνω στις πλάτες των σκλάβων και των περιορισμένων στα σπίτια  γυναικών. Παρ 'όλα αυτά, η αθηναϊκή δημοκρατία έως σήμερα είναι το πιο καλά τεκμηριωμένο παράδειγμα της άμεσης, κοινοτικής αυτοδιαχείρισης:

Αγορά : Η κοινή δημόσια πλατεία ή οίκημα όπου συγκεντρώνεται η συνέλευση. Η αγορά είναι το σπίτι για τον δημόσιο εαυτό μας, όπου πάμε για τη λήψη αποφάσεων, επίλυσης προβλημάτων, και  συμμετοχής στην δημόσια συζήτηση.

Εκκλησία : Η γενική συνέλευση, μια κοινότητα πολιτών.

Βουλή : Το διοικητικό όργανο των 500 πολιτών που εναλλάσσετε μία φορά κάθε χρόνο.

Πόλις : Η ίδια η πόλη. Αλλά και πάλι εδώ, ο όρος δεν αναφέρεται σε απλή σημαντικότητα, αλλά μάλλον σε μια πλούσια, multi-ειδών και υλικών κοινότητα. Η πόλις είναι μια οντότητα και  χαρακτήρας από μόνη της.

Παιδία : Συνεχιζόμενη πολιτική και ηθική εκπαίδευση των ατόμων που υποβάλλονται σε αυτή για την επίτευξη αρετής, ή την αριστεία.

Το κλειδί  της κλασικής αθηναϊκής δημοκρατίας είναι ότι η πολιτική συνέλευση είναι οργανική. Πολύ περισσότερο από μια απλή δομή ή ένα σύνολο μηχανισμών, ο κοινοτισμός είναι μια συνέργεια των στοιχείων και των θεσμών που οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο είδος κοινότητας και  διαδικασίας. Ωστόσο, μία συνέλευση απο μόνη της δεν εξαντλεί τις κοινοτικές πολιτικές. Ακριβώς όπως οι κοινότητες είναι κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά αλληλοεξαρτώμενες, σε μια πραγματικά ελεύθερη και ηθική κοινωνία πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα ισχυρό μεταξύ των κοινοτήτων διάλογο και  συνεργασία. Η Συνομοσπονδία επιτρέπει οι αυτόνομες κοινότητες να  « αναβαθμιστούν» για συντονισμό σε ένα  περιφερειακό επίπεδο.

Η Συνομοσπονδία διαφέρει από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία επειδή  βασίζεται σε ανακλητούς αντιπροσώπους και όχι στην ατομική εξουσιοδότηση των εκπροσώπων.  Οι εκπρόσωποι δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό μιας κοινότητας. Αντίθετα, φέρνουν προτάσεις πίσω στην συνέλευση. Χαρτογραφούν τις ηθικές αρχές μιας ομοσπονδίας και καθορίζουν τις αναγκαιότητες για την ένταξη. Με αυτόν τον τρόπο, οι κοινότητες έχουν μια βάση για να κρατήσουν τον εαυτό τους και διαφορετικό υπολογισμό. Χωρίς σαφείς αρχές, βάσει της συζήτησης για δράσεις που βασίζονται στις αρχές της λογικής, του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης.

Στο Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας στην Rojava, Βόρεια Συρία, το Κοινωνικό Συμβόλαιο βασίζεται στους « πυλώνες » του φεμινισμού, της  οικολογίας, της ηθικής οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. Αυτές οι αρχές έχουν απήχηση σε όλο το κίνημα στο σύνολό του, δένοντας μαζί διάφορες οργανώσεις και κοινότητες σε μια κοινή βάση  φεμινισμού, ριζοσπαστικής πολυπολιτισμικότητας και  οικολογικής διαχείρισης.

Μια ελεύθερη κοινωνία

Δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο για ένα δημοτικό κίνημα. Αναμφίβολα, όμως, η υλοποίηση αυτών των ελεύθερων πολιτικών κοινοτήτων μπορεί να επέλθει μόνο με ριζικές αλλαγές στον κοινωνικό,  πολιτιστικό  και οικονομικό ιστό. Οι συμπεριφορές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που τροφοδότησαν την άνοδο του φασισμού σήμερα σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να καταπολεμηθούν με ένα ριζοσπαστικό ανθρωπισμό που γιορτάζει την εθνική, πολιτιστική και πνευματική ποικιλομορφία. Για χιλιετίες, το σεξ και η καταπίεση των δύο φύλων έχουν δυσφημήσει αξίες και κοινωνικές μορφές που αποδίδονται στις γυναίκες. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να αντικατασταθούν από την φεμινιστική ηθική και ευαισθησία της αμοιβαίας φροντίδας.

Ούτε μπορεί η ελευθερία να υλοποιηθεί χωρίς την οικονομική σταθερότητα. Ο καπιταλισμός , μαζί με όλες τις μορφές οικονομικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τα συστήματα παραγωγής και διανομής για τη χρήση και την απόλαυση και όχι για το κέρδος και την πώληση. Οι τεράστιες, συγκεκριμένες ζώνες των " σύγχρονων "  βιομηχανικών  πόλεων πρέπει να αναθεωρηθούν και να αδιαβαθμιστούν  σε  βιωτούς και βιώσιμους αστικούς χώρους. Πρέπει να ασχοληθούμε ουσιαστικά με τα προβλήματα της αστικής ανάπτυξης, τον εξευγενισμό και της ανισότητα που ενσωματώνονται μέσα στον αστικό χώρο.

Ακριβώς όπως οι ατομικότητες δεν μπορούν να διαχωριστούν από την ευρύτερη πολιτική κοινότητα της οποίας είναι ένα μέρος, η ανθρώπινη κοινωνία δεν μπορεί να διαχωριστεί από το περιβάλλον μας μέσα στο φυσικό κόσμο. Οι συνεταιριστική, ανθρωπιστική πολιτική του κοινοτισμού λειτουργεί έτσι χέρι με χέρι με την ριζοσπαστική οικολογική ευαισθησία που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα όντα ως ένα  μοναδικό, αυτο-συνειδητό μέρος της φύσης.

Ενώ διαχειριζόμαστε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες, έχουμε την ικανότητα της ευρύτερης σκέψης προσανατολισμένης στο μέλλον. Η Haudenasaunee (Iroquis) Συμπολιτεία το ονομάζει αυτό «Επτά Γενεών Αρχή» και σύμφωνα με αυτή, όλες οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να γίνονται για λογαριασμό της παρούσης κοινότητας -. η οποία περιλαμβάνει τα ζώα και την ευρύτερη οικολογική κοινότητα - για τις επόμενες επτά γενιές.

Ενώ ακόμη και ένα σύντομο σκίτσο όλων των κοινωνικών αλλαγών που απαιτούνται σήμερα υπερβαίνουν κατά πολύ το πεδίο  ένός σύντομου δοκιμίου,  τα πολλά έργα του Μάρεϊ Μπούκτσιν και άλλων κοινωνικών οικολόγων παρέχουν πλούσιες συζητήσεις σχετικά με την έννοια της απευθείας δημοκρατικής και οικολογικής κοινωνίας. Από το Πράσινο Κίνημα, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, το Occupy Wall Street, στη Χιλή και το Κίνημα των Αγανακτισμένων της Ισπανίας, τα κομμουναλιστικά ιδανικά έπαιξαν επίσης έναν αυξανόμενο ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα αυξανόμενο κίνημα από μόνο του.

Ο Κοινοτισμός δεν είναι μια σκληρή και άκαμπτη ιδεολογία, αλλά μάλλον μια συνεκτική, ξεδιπλώνοντας το σώμα των ιδεών που βασίζονται σε ένα  βασικό  σύνολο αρχών και θεσμών. Είναι, εξ ορισμού, μια διαδικασία - η οποία είναι ανοιχτή και προσαρμόσιμη σε σχεδόν άπειρα  πολιτιστικά , ιστορικά  και οικολογικά πλαίσια. Πράγματι , τα ιστορικά προηγούμενα κοινοτισμό σε φυλετικές δημοκρατίες και συνελεύσεις πόλησ / χωριών μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε γωνιά του  πλανήτη.

Η εποχή των απο επαγκελματίες οδηγούμενη, κρατική «πολιτική» έχει έρθει σε ένα τέλος. Μόνο ο εκδημοκρατισμός σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να αντιταχθεί επιτυχώς στο δυστοπικό μέλλον που προβάλει μπροστά. Όλα τα απαραίτητα εργαλεία είναι στο χέρι μας. Ένας μεγάλος πλούτος πόρων έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια πολλών αγώνων της ανθρωπότητας. Με αυτό - με τον κοινοτισμό - θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουν τον κόσμο πάνω στο δυναμικό της ανθρωπότητας για την αιτία, τη δημιουργικότητα και την ελευθερία.

 

από @Ας μελετήσουμε ιστορία και κοινωνιολογία 16/02/2017 1:59 μμ.


Ο Τάκης Φωτόπουλος, στο βιβλίο του '' Περιεκτική Δημοκρατία '', αναπτύσσει παρόμοιο θέμα κοινωνικής οργάνωσης, διατηρώντας πολλά στοιχεία της αναρχικής θεωρίας όπως :κατάργηση χρήματος, αγοράς, ιδιοκτησίας, κράτους, μισθωτής εργασίας, εξουσίας. Στηρίζεται δε στην αρχή, - από τον  καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του - , στην οικονομική αυτοδυναμία ,στις λαϊκες συνελεύσεις και στη συνομοσπονδία των ανεξάρτητων Δήμων. Το κομμουναλιστικό μοντέλο υπολείπεται εμφανώς της περιεκτικής δημοκρατίας, και δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική επανένωση.  

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License