Kίεβο: Nεοναζί βανδάλισαν έκθεση τέχνης του αναρχικού καλλιτέχνη Davyd Chychkan

Tό βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου μια ομάδα από δεκαπέντε κουκουλοφόρους εισέβαλαν στο Ερευνητικό Κέντρο Τέχνης Visual Culture (VCRC) στην ουκρανική πρωτεύουσα. Κτύπησαν ένα φύλακα,άνοιξαν τρύπες τους τοίχους, έκλεψαν τέσσερα έργα τέχνης και κατέστρεψαν άλλα, έριξαν τά φυλλάδια ενημέρωσης του καλλιτέχνη στο έδαφος, και με σπρέι ζωγράφισαν στους τοίχους συνθήματα και σύμβολα όπως «Δόξα στην Ουκρανία » και μια τρίαινα μαζί μέ ένα κελτικό σταυρό, το οποίο είναι ένα από τά σύμβολα τών νεοναζί. Μια κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τόν βανδαλισμό.

post image

Η έκθεση του αναρχικού καλλιτέχνη Davyd Chychkan (αρκετά γνωστός για την αντιφασιστική του δράση) ήταν εμπνευσμένη από την επανάσταση του Μειντάν και την ευκαιρία που χάθηκε για μια κοινωνική επανάσταση στην οποία δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό ενεπλάκησαν πολλές ακροδεξιές και παραστρατιωτικές ομάδες.Η έκθεση θέτει τα ερωτήματα που παραμένουν μετέωρα για περισσότερο από τρία χρόνια: δηλ.τι ήταν αυτό το γεγονός και τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ?.Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη,το Μαϊντάν ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την κοινωνία της Ουκρανίας να ολοκληρώσει μια κοινωνική επανάσταση,η οποία θα σήμαινε όχι μόνο τήν υπεράσπιση της αξιοπρέπειας,αλλά και το μέσο γιά να αποκτήσουν οί πολίτες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.Η έκθεση αποτελείται από 10 εικονιστικά έργα ζωγραφικής (πόστερ) που απεικονίζει διαδηλωτές,άνδρες με στρατιωτικές στολές, και μνημεία της Ουκρανίας συχνά με σουρεαλιστικές συνθέσεις και με συνοδεία κειμένου.Μόνο δύο από τα έργα επέζησαν της επίθεσης,ενώ τρία καταστράφηκαν εντελώς.Το κέντρο υπολογίζει τις ζημιές στά έργα τέχνης 6000 δολ.και τίς ζημιές στο χώρο σε  1.500 $.

Ο Chychkan είναι ένας αναρχικός πού πιστεύει ότι «ό πολιτικός ακτιβισμός είναι αδιαχώριστος από την καλλιτεχνική πρακτική», και έχει γίνει αρκετές φορές στόχος των φασιστών.Στις 2 Φεβρουαρίου, ακροδεξιές ομάδες άρχισαν τίς απειλές σέ κοινωνικά μέσα  ενημέρωσης.Το κέντρο ακύρωσε μια ξενάγηση του καλλιτέχνη πού είχε προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά μια ομάδα τους παρόλα αυτά εμφανίστηκε στο ίδρυμα ξυλοκοπώντας έναν περαστικό,ψεκάζοντας τους επισκέπτες με σπραίυ πιπεριού,και καταστρέφοντας τη διαφήμιση για την έκθεση ζωγραφικής.Παρά τη βία,το κέντρο επέλεξε να ανοίξει εκ νέου στις 7 Φεβρουαρίου κανονικά, και παρά τήν γνωστοποίηση των απειλών και τις διαστάσεις πού πήρε ή είδηση τής πρώτης επίθεσης ή αστυνομία αδιαφόρησε και δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας τής σωματικής ακεραιότητας του καλλιτέχνη και των επισκεπτών .

Εν τω μεταξύ, το κέντρο αποφάσισε να επαναλάβει την έκθεση με τούς βανδαλισμούς σε δημόσια θέα.Η ιστοσελίδα VCRC δηλώνει ότι "Ο εκθεσιακός χώρος,διατηρείται ως έχει μετά το πογκρόμ βίας,και θα χρησιμεύσει ως βάση για προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση,στην οποία ή ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση είναι σήμερα υπό διωγμό στήν Ουκρανία,καθώς και ή κοινωνίας μας γενικότερα».Σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει εκ νέου το χώρο για την ελευθερία του λόγου και την πνευματική συζήτηση,η επαναλειτουργία χθες συνοδεύτηκε με μια διάλεξη από την ουκρανή δικηγόρο και υπέρμαχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ξένια Προκόνοβα,ή οποία είχε προγραμματιστεί γιά να μιλήσει για τις νομικές ενέργειες που μπορούν να ληφθούν μετά την καταστροφή των έργων τέχνης.

 τό βίντεο τής επίθεσης https://www.youtube.com/watch?v=iJmjLOiuqsU

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License