Τορόντο: Πέρα από τους συμβολισμούς, για μια πόλη αλληλεγγύης.

απο το https://itsgoingdown.org/beyond-symbolism-for-a-solidarity-city/

 

Σήμερα το πρωί, η Εκτελεστική Επιτροπή της πόλης του Μόντρεαλ αναμένεται να κάνει τα πρώτα βήματα για να ανακηρυχθεί το Μόντρεαλ ως μία «Ιερή Πόλη", παρόμοια με τις εκατοντάδες «Ιερών πόλεων» που ήδη υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πιο πρόσφατα στο Τορόντο, Hamilton και το Βανκούβερ.

Η ανακήρυξη του Μόντρεαλ ως μία «Ιερή Πόλη" όμως δεν είναι αρκετή από μόνη της.

"Η πόλη του Μόντρεαλ πρέπει να πάρει πέρα από τους εύκολους συμβολισμούς και να αναλάβει απτά μέτρα για να εξασφαλίσουν την μη συνεργασία με τον Καναδικό Οργανισμό Συνοριακών Υπηρεσιών (CBSA), να τερματίσει τις απελάσεις και να εξασφαλίσει την πρόσβαση χωρίς φόβο των παράτυπων μεταναστών σε όλες τις βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, την εκπαίδευση και τη στέγαση, "λέει η Stacey Gomez, μια κοινοτική ακτιβίστρια με την οργάνωση Solidarity Across Borders, μία οργάνωση  δικαιοσύνης για τους μετανάστες στο Μόντρεαλ που δραστηριοποιείται από το 2004.

Εμπνευσμένη εν μέρει από τις «Ιερές» πόλεις στις ΗΠΑ, αλλά έχοντας ως βασικό κίνητρο την αυτόνομη οργάνωση των μεταναστών χωρίς χαρτιά που αντιστέκονται στις απελάσεις  και τις συλλήψεις, και την δημιουργία και  διατήρηση δικτύων αμοιβαίας βοήθειας και υποστήριξης, η Solidarity Across Borders έχει αγωνιστεί ενεργά από το 2009 για να κάνει Μόντρεαλ μια «Αλληλεγγύη Πόλη".

Περισσότερες  από εξήντα κοινοτικές οργανώσεις  έχουν υπογράψει την καμπάνια για την  «Αλληλέγγυα πόλη", συλλογικά συμφωνώντας τα εξής: 
- Ποτέ να μην ζητούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης.
- Να αντιμετωπίζουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της μετανάστευσης των άλλων ανθρώπων ως αυστηρά εμπιστευτικές, και ποτέ να μην τις  μοιράζονται με τις κυβερνητικές υπηρεσίες. 
- Να μην χρεώνουν τέλη και αμοιβές με βάση την κατάσταση της μετανάστευσης. 
- Να εφαρμόσουν μια πολιτική μη συνεργασίας με τον Καναδικό Οργανισμό Συνοριακών Υπηρεσιών (CBSA), συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού του από τις εγκαταστάσεις τους. 
- Να εργάζονται για να βεβαιώνουν ότι οι κανόνες εργασίας και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εφαρμόζονται εξίσου σε όλους, ανεξάρτητα από την καθεστώς της μετανάστευσης, στις οργανώσεις τους, στους χώρους εργασίας, και τις κοινότητες.

Για την Solidarity Across Borders, η Διακήρυξη της Πόλης της Αλληλεγγύης είναι το βασικό πρότυπο για την πόλη του Μόντρεαλ ως την καλύτερη εκδοχή μιας Ιερής Πόλης. Αυτό περιλαμβάνει τη μη συνεργασία  της αστυνομίας του Μόντρεαλ (SPVM) με το CBSA. Η πόλη του Μόντρεαλ έχει άμεση εξουσία επί του SPVM, που κάθε μέρα  συλλαμβάνει και παραδίνει  μετανάστες χωρίς χαρτιά  στον CBSA, με κατάφωρη παραβίαση του τι στο ελάχιστο μια Ιερή Πόλη υποτίθεται ότι είναι.

"Αν περισσότερες από εξήντα κοινοτικές οργανώσεις του Μόντρεαλ  έχουν ήδη συμφωνήσει να μην συνεργάζονται με το CBSA, στη συνέχεια, μια πραγματική Ιερή ή Αλληλέγγυα Πόλη στο Μόντρεαλ πρέπει να κάνει το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου των υπαλλήλων του CBSA εντός  των συνόρων της πόλης»,  λέει ο Jaggi Singh, επίσης, ένας κοινοτικός ακτιβιστής με την Solidarity Across Borders.

 Ως μέρος της εκστρατείας της Αλληλέγγυας Πόλης, η Solidarity Across Borders ζήτησε την ελεύθερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και νοσοκομεία, κλινικές, και άλλες υπηρεσίες για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Εν ήδει παραδείγματος, χωρίς χαρτιά παιδιά μεταναστών δεν είναι ακόμη σε θέση να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι μετανάστες χωρίς χαρτιά φοβούνται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ή δεν μπορούν να πληρώσουν.

Υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στο Μόντρεαλ, αν δεν είναι περισσότεροι

Πέρα από την κατοχύρωση της πλήρους μη-συνεργασίας με το CBSA, η Solidarity Across Borders τονίζει ότι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα   δημιουργούνται από τις εκμεταλλευτικές και άδικες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Ειδικότερα, επανέλαβε τα κύρια αιτήματά τους για τον τερματισμό των απελάσεων, κρατήσεων και διπλής τιμωρίας, και την εφαρμογή ενός περιεκτικού, ολοκληρωμένου και συνεχούς προγράμματος νομιμοποίησης για τους περισσότερους από 500.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα που ζουν στον Καναδά.

"Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να αντλήσουμε από την παράδοση του αγώνα και της αντίστασης από διαφορετικές εργατικές τάξεις, των μεταναστών, και καταπιεσμένων κοινοτήτων στο Μόντρεαλ και να γίνουμε μια Επαναστατημένη Πόλη που απαιτεί το άνοιγμα των συνόρων και την νομιμοποίηση για όλους,» λέει ο Σινγκ.

"Χωρίς λαϊκή πίεση, οπορτουνιστές πολιτικοί θα είναι ικανοποιημένοι με άδειους συμβολισμούς, χειρονομίες και φωτογραφία-ops», προσθέτει ο Γκόμεζ.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License