Ποιοί είναι οι αναρχικοί

Ενα πρόσφατο βιντεάκι των συντρόφων απο την Αμερική. Σύντομο, χωρίς φλυαρίες, χωρίς λυρικότητα ή εντυπωσιακές ρητορικές, λέει ότι πρέπει να πει, και κυρίως φιλικό. Μου αρέσει. Εσάς πως σας φαίνεται; Γιατί δεν υπαρχει και στην ελλάδα αυτη η νοοτροπία;

https://vimeo.com/202491787

 

Για την ιστορία, το βιντεο αυτό βγήκε μετά την διαδήλωση στο Μπέρκλεϊ, κατά ενός παρανοϊκου ακροδεξιού, του Μιλο Γιαννοπουλο. Εξ αιτιας της διαδήλωσεις και των επεισοδίων, ακυρώθηκε η εκδήλωση του Μιλο και πολλοι κατηγορήσανε τους Αναρχικους ως εναντίον της "Ελεύθερης Εκφρασης". Μια απάντηση, περα απο το βιντεο, δωσανε και εδω: https://crimethinc.com/2017/01/26/this-is-not-a-dialogue-not-just-free-speech-but-freedom-itself

απάντηση την οποία βρήσκω προβληματική, διότι ναι μεν έχουμε αγώνα, πάλη, αλλά πρέπει να έχουμε και τα ηθικά επιχειρήματα, τον ορθολογισμό και την λογική γενικότερα μαζί μας. (που αντικειμενικά τα εχουμε). Και πρέπει να το τονίζουμε αυτό.

Εσείς τι λέτε;

από usa 05/02/2017 10:16 μμ.


Είναι διαφορετικοί οι αναρχικοί στις ΗΠΑ,κυρίως αναρχοκαπιταλιστές και άτομα της Νέας Δεξιάς υπάρχουν εκεί που έχουν γερές βάσεις εδώ και πολλά χρόνια,εφημερίδες,θεωρητικούς,γραφεία και άλλα.Τους αναρχικούς της Ελλάδας τους θεωρούν κρατιστές(επειδή δεν υπερασπίζονται το μικρό κράτος και τις απολύσεις δημοσίου).Καλύτερα να μην γίνονται συγκρίσεις γιατί εκεί δεν θέλουν να ακούνε για αριστερά και κομμουνισμό...

από @να ακούμε 05/02/2017 10:53 μμ.


για υπάρχουσα αριστερά και τον υπάρχοντα κομματικό κομμουνισμό.

Όσο για την περιγραφή των αναρχικών της αμερικής, άλλα ντάλα...

Διαφορές υπάρχουν φυσικά, όπως κι εδώ.

από ελευθεριακος 06/02/2017 4:19 πμ.


φιλε usa δεν ξερω αν οντως τα εννοεις αυτα που γραφεις η αν εισαι αλλο ενα νεοφιλελε τρολακι.
Αν το βιντεο ηταν αυτων που περιγραφεις, δεν θα ειχαν μαυροκοκκινα αλλα μαυροκιτρινα λαβαρα.
Κατα τα αλλα αυτοι που ΕΣΥ περιγραφεις ως "αναρχικους" των ΗΠΑ δεν ειναι αναρχικοι αλλα νεοφιλελεδες καπιταλιστες που προσπαθουν να καρπωθουν τον ελευθεριακο ορο.


Οι αναρχικοι του βιντεο (δηλαδη οι αναρχικοι των ΗΠΑ) αν μπεις και στις σελιδες που παραθετουν στο τελος του βιντεο θα διαπιστωσεις οτι ειναι 100% οπως εμεις εδω.


Δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο λες, usa. Υπάρχει το ρευμα του αναρχοκαπιταλισμου, οπως και εδώ τώρα τελευταία, αλλά ξεκάθαρα δηλώνουν οι Αναρχικοι πως ο αναρχοκαπιταλισμος δεν εχει καμια σχέση με Αναρχία.

 

Απο το FAQ τους:

http://theanarchistlibrary.org/library/the-anarchist-faq-editorial-collective-an-anarchist-faq-07-17

F.1 Are “anarcho”-capitalists really anarchists?

In a word, no

από Αναρχία στην αναρχία 07/02/2017 3:21 πμ.


Ε εντάξει άμα το δηλώνουν οι αναρχικοί έτσι είναι. Βέβαια οι κατηγορούμενοι όπως διαβάσαμε παραπάνω ανταποδίδουν την κατηγορία και αυτή τη φορά όχι με μία λέξη, αλλά με επιχείρημα: "τους αναρχικούς της Ελλάδας τους θεωρούν κρατιστές(επειδή δεν υπερασπίζονται το μικρό κράτος και τις απολύσεις δημοσίου)".

Κάποιοι άλλοι βέβαια γνωρίζουν ελληνικά και αντιλαμβάνονται ότι αναρχία και σύστημα είναι λέξεις αντίθετες (όπως επίσης ότι "αναρχία" και "ισότητα" είναι μάλλον αντίθετες, παρά του τι λένε οι "αναρχικοί" στην πλειοψηφία τους). Σε αυτή την κατηγορία ή σε όσους γνωρίζουν απλά ιστορία, προφανώς ο κουμουνισμός ως πιο αυστηρό σύστημα και ως ο μεγαλύτερος θεωρητικός και φυσικός εχθρός της αναρχίας, είναι και περισσότερο τραγελαφικό να εμφανίζεται ως "αναρχικός". Οι σταλινικές συμπεριφορές των νεομπολσεβίκων στις μέρες μας και οι βρωμερές συμμαχίες τους, αποδεικνύουν το αληθές. Οι αναρχοκαπιτάλες πιο πολύ με τρολ μοιάζουν.


Δεν το δηλώνουν απλά, το εξηγόυν, εδωσα το λινκ. Οποιος θέλει, διαβάζει, οποιος θέλει, μιλά για .

Οι αναρχικοι στην ελλάδα στηρίζουμε το καθολου κρατος και οχι το μικρό- δηθεν- υπερκρατος που θελουνε οι γελοιοι αν.καπ. μιας και στηρίζουν τραμπ, την κουρσα εξοπλισμών κτλ.

Ο κομμουνισμος δεν ειναι αυταρχικος, ο σοβιετικισμος είναι, η λενινιστική μεταφορα της εξουσιας στο ανώτατο σοβιέτ. Μπορεί να υπαρχει και αναρχικος κομμουνισμος, και κομμουνιστικος αναρχισμος και τα πάντα. Το μονο που δεν μπορει να υπάρξει εινια αναρχικος καπιταλισμος.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License