30 ιανουαρίου 1972: Domhnach na Fola (Bloody Sunday)

Ματωμένη Κυριακή

30/01/2016kleovis

Πηγή: 30 gennaio 1972: Domhnach na Fola (Bloody Sunday)

Ματωμένη Κυριακή

Το πρωί της  30ης ιανουαρίου από την συνοικία Bogside κινείται ένα μεγάλο πλήθος. Είχε οργανωθεί μια διαδήλωση από την NICRA (Northern Ireland Civil Rights Association) και φοιτητές, εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι republicans ανακινούνται σφιγμένοι μεταξύ τους μες το κρύο εκείνου του χειμώνα για να διεκδικήσουν ισοτιμία δικαιωμάτων με τους αγγλικανούς πιστούς στο στέμμα. Γιατί στην Derry (Londonderry την αποκαλούν οι εισβολείς) του ’72 για να έχεις μιαν δουλειά ή ένα λαϊκό σπίτι, μιαν εργατική κατοικία, υπάρχει μεγάλη διαφορά εάν είσαι καθολικός και προέρχεσαι από ιρλανδούς, ή στις φλέβες σου τρέχει το αίμα των εγγλέζων εποίκων. Μπορεί επίσης να έχει κάποια έννοια το να κατεβαίνεις στην πλατεία, να δείχνεις πως το ρεπουμπλικάνικο κόμμα, το Sinn Fein, έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με εκείνη την χούφτα από ψήφους που οι νομιμόφρονες εκλογικές απάτες του παραχωρούν. Εκείνο λοιπόν το πρωινό από την Bogside δεν ξεκινούν μονάχα τα ξαναμμένα παιδιά του IRA, στις 30 ιανουαρίου είναι όλοι εκεί μαζεμένοι.

Όμως η αγγλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως εκείνη την ημέρα θα δώσει το παράδειγμα. Στο Λονδίνο έχουν κουραστεί με αυτούς τους κακοποιούς του Irish Republican Army που διαρκώς θέτουν υπό αμφισβήτηση την καθεστηκυία τάξη στην Ulster, με επιθέσεις ενάντια στην αστυνομία και τινάζοντας στον αέρα εργοστάσια και οικονομικούς κόμβους της χώρας: στις 30 του γενάρη πυροβολούν. Το πρώτο βρετανικό τάγμα αλεξιπτωτιστών που αποστέλλεται στο Derry για λόγους δημόσιας τάξης, θα αφήσει στην γη 13 πολίτες νεκρούς, ένας άλλος θα πεθάνει ύστερα από λίγο υποκύπτοντας στα τραύματα που του προκάλεσαν οι σφαίρες.

Δεν μας ενδιαφέρει σε αυτό τον χώρο να διατρέξουμε τις έρευνες που το Αγγλικό Στέμμα χρησιμοποίησε για να ξεπλύνει δημόσια την συνείδησή του για εκείνους τους νεκρούς, αλλά μάλλον εκείνην την τροχιά του μίσους, που πονά σαν σφυριά, που κυβερνήσεις και αστυνομίες δεν θα μπορέσουν ποτέ να διαγράψουν. Και το μίσος που παρήγαγαν οι 14 του Derry υπήρξε μεγάλο και είναι μεγάλο και ακόμη σήμερα μεταφέρει τα σημάδια του. Εκεί ανάμεσα στα παιδιά της Bogside κατέστη σαφές πως μια δημοκρατική κάθοδος δεν θα μπορούσε πλέον να έχει κανένα νόημα, και ο αριθμός των μαχητών του IRA αυξήθηκε κατακόρυφα.

Επτά χρόνια αργότερα, στις 27 αυγούστου του 1979, l’IRA τίναξε στον αέρα τον ξάδελφο της Βασίλισσας Lord Luois Mountbatten μαζί με τους τρεις συνοδούς του, και 18 στρατιώτες εγγλέζους στο Warrenpoint, στην κομητεία του Down. Εκείνο το ίδιο βράδυ στο Belfast, κατά μήκος της Falls Road, εμφανίστηκε ένα σύνθημα γραμμένο στον τοίχο που έλεγε: “13 gone and not forgotten, we got 18 and Mountbatten.”

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License