Η Μάχη της Raqqa: Η επέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.


 

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι οι μαχητές τους πολιορκούν το κατειλημμένο από το ΙΣΙΣ, φράγμα στον Ευφράτη 50 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Raqqa.

«Η απόσταση ανάμεσα στις δυνάμεις μας και το φράγμα είναι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο» δήλωσαν οι ΣΔΔ που έχουν απελευθερώσει δεκάδες χωριά και στρατηγικές περιοχές την τελευταία εβδομάδα συμπεριλαμβανομένης της κωμόπολης Suwaydiya που αποτελούσε το βασικό οχυρό των τζιχαντιστών στην δυτική πλευρά της επαρχίας της Raqqa, και το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού, και οργάνωσης των επιθέσεων και αντεπιθέσεων που πραγματοποιούσε το Ισλαμικό Χαλιφάτο εναντίων των απελευθερωμένων περιοχών

Καθώς οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν όλα τα δυνατά μέσα για να ανακόψουν την προέλασή τους. Αποστολές αυτοκτονίας, παγιδευμένα αυτοκίνητα, βαριά όπλα και τούνελ για να εισβάλουν στις απελευθερωμένες περιοχές.

Στις 5 Νοέμβρη οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπο την ηγεσία των κούρδων πολιτοφυλάκων των YPG/YPJ  ξεκίνησαν την πρώτη φάση της επιχείρησης περικύκλωσης απελευθέρωσης της Raqqa, ενώ η δεύτερη φάση έχει ξεκινήσει από τις 10 Δεκέμβρη. Έως τώρα έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή του ΙΣΙΣ 2.480 τ.χ ,197 χωριά, και δεκάδες στρατηγικοί λόφοι.

 

Η Τουρκία υποχρεώνει τους μισθοφόρους της να φύγουν από τις Jarablusκαι  alRai με κατεύθυνση την alBab

 

MANBIJ- Ο Τουρκικός κατοχικός στρατόςμετακίνησε μισθοφόρους των ομάδων  Failaq al-Sham, Ahrar al-Sham, Arar al-Sharqieh, al-Jabha al-Shamieh και άλλων  που συμμετάσχουν στην υπο Τουρκική ηγεσία επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη  από τις πόλεις Jarablus και al-Rai προς το μέτωπο της al-Bab και και άφησε μέσα στις δύο πόλεις μόνο δικά της στρατεύματα. Σύμφωνα με πηγές από τις δύο πόλεις , από το πρωί της Κυριακής η Τουρκική ΜΙΤ και ο στρατός άρχισαν να προωθούν μεγάλο αριθμό μαχητών προς το μέτωπο και τους αντικατέστησαν με δικές τους νέες στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση προώθησης των ισλαμιστών μαχητών έρχεται ως αποτέλεσμα των βαριών απωλειών που έχει ο Τουρκικός στρατός στο μέτωπο και την κατάρρευση του ηθικού των στρατιωτών. Παρόλα αυτά τα Τουρκικά σχέδια δεν πραγματοποιούνται χωρίς διαμαρτυρίες και αρνήσεις. Πολλοί από τους ισλαμιστές μαχητές αρνούνται να πάνε στο μέτωπο. Ο Τουρκικός στρατός που έχει εισβάλει στα Συριακά εδάφη στις 24 Αυγούστου του περασμένου χρόνου έχει προχωρήσει σε συλλήψεις  εκείνων που αρνήθηκαν τις εντολές του, ενώ συστηματικά προσπαθεί να αλλάξει τον δημογραφικό χάρτη της καταλυμένης περιοχής προχωρώντας σε μαζική εκδίωξη των κατοίκων δεκάδων χωριών, ανοίγοντας τουρκικά σχολεία και στολίζοντας τους δρόμους με τις τουρκικές σημαίες

 

Οι Συριακές  Δημοκρατικές Δυνάμεις καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστάνα. 

 

QAMISHLO, Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατήγγειλαν την περασμένη Κυριακή τον αποκλεισμό τους από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, που υποστηρίζονται από την Ρωσία και την Τουρκία..

Μιλώντας στο Kurdistan24, ο συνταγματάρχης Talal Silo, aως εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των  δημοκρατικών δυνάμεων απο τις συνομιλίες θα καταστήσει αδύνατη την εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης..

«Ο αποκλεισμός μας [SDF] σημαίνει την συνέχιση της Συριακής κρίσης καθώς αποτελούμε την βασική δύναμη καταπολέμησης της τρομοκρατίας.» και συμπλήρωσε ότι αυτή την στιγμή οι Δημοκρατικές Δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 30% του συνολικού Συριακού εδάφους και στις τάξεις τους μάχονται άνθρωποι από όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας..

 “Οι SDF δεν θα δεσμευτούν από τις αποφάσεις και τις συμφωνίες που θα εξαχθούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες» είπε ο εκπρόσωπος  των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Οι μοναδικοί κουρδική παράταξη που έχει καλεστεί να συμμετάσχει είναι  το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (ENKS), που αποτελεί την οργάνωση ομπρέλα μικρότερων πολιτικών κομμάτων των Σύριων Κούρδων  υπο την πλήρη επιρροή και καθοδήγηση των Ιρακινών κούρδων του Μπαρζανί. Από τις ίδιες συνομιλίες έχουν αποκλειστεί οι  YPG, PYD, και TEV-DEM που αποτελούν το κύριο ένοπλο, πολιτικό και κοινωνικό κομμάτι της επανάστασης της Ροτζάβα..

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License