Χιλιάδες Βάσκοι διαδηλώνουν για τα μέλη της ETA στη φυλακή

Δεκάδες χιλιάδες Βάσκοι βγήκαν στους δρόμους του Μπιλμπάο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τα μέλη της ΕΤΑ που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.

 

Με επικεφαλής την Συλλογικότητα Αλληλεγγύης στους Βάσκους Πολιτικούς Κρατούμενους (EPPK), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο για την υποστήριξη των μελών της ΕΤΑ που κρατούνται σήμερα στη φυλακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Gara, τουλάχιστον 78.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την υποστήριξή για τα μέλη της ETA στη φυλακή και διαμαρτυρήθηκαν για την κακομεταχείριση όπου αυτοί οι κρατούμενοι βιώνουν.

Η EPPK είχε παραιτηθεί από την απαίτησή της τα μέλη της ETA να απελευθερωθούν από τη φυλακή, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι κάθε κρατούμενος θα πρέπει να αξιολογείται μεμονωμένα. Σύμφωνα με την Etxerat, μια ένωση των οικογενειών των κρατουμένων, υπάρχουν 279 μέλη της ETA σε 42 φυλακές σε όλη την Ισπανία και 79 μέλη της  ETA στη φυλακή στη Γαλλία. Η Etxerat περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εν λόγω κρατούμενοι ζουν ως πολύ  κακές.

Η ETA ιδρύθηκε το 1959 για την ελευθερία της χώρας των Βάσκων, και είχε ανακοινώσει ότι εγκατέλειψε  τον ένοπλο αγώνα  της το 2011. Τον περασμένο μήνα, Βάσκοι υπερασπιστές της ειρήνης κατάστρεψαν όπλα που πιστεύονταν ότι ανήκουν σε μέλη την ΕΤΑ που συνελήφθηκαν στη νότια Γαλλία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από όταν η αστυνομία συνειδητοποίησε ότι δεν είναι μέλη της ETA.

Από το http://www.anfenglish.com/out-there/thousands-of-basques-march-for-eta-members-in-prison

από στην μεταφραση 15/01/2017 10:38 μμ.


Τον περασμένο μήνα, Βάσκοι υπερασπιστές της ειρήνης κατάστρεψαν όπλα που στην ΕΤΑ, συνελήφθηκαν στη νότια Γαλλία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι όταν η αστυνομία συνειδητοποίησε ότι δεν είναι μέλη της ETA.

(αυτή ειναι η σωστη μεταφραση του αρχικου κειμένου, δεν εψαξα την εγκυρότητα του αλλά αυτό λέει)

από @στη είδηση 16/01/2017 4:08 μμ.


Τον περασμένο μήνα οι Βάσκοι που πήγαν να καταστρέψουν (αποσύρουν) όπλα είχαν δηλώσει δημόσια αυτή τους την πρόθεση, το που και πότε, ώστε να μην κατηγορηθούν ως μέλη (που δεν ήταν). Το αποτέλεσμα ήταν η γαλλική και ισπανική αστυνομία σε μια από κοινού επιχείρηση να τους συλλάβουν.

Τους μετέφεραν στο Παρίσι όπου τους αποδώθηκαν κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή (όχι συμετοχή στην οργάνωση) και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν. Δεν υπήρχε θέμα παραξήγησης από την αστυνομία, γνώριζε πολύ καλά ότι συλλαμβάνει ειρηνιστές και όχι τρομοκράτες. Οι δύο κυβερνήσεις εμποδίζουν συστηματικά τον αφοπλισμό της ΕΤΑ που έχει δηλώσει εδώ και 7 χρόνια ότι επιθημεί να αποσυρθεί από τον ένοπλο αγώνα και να επιδιώξει την ανεξαρτησία μέσω πολιτικού και κοινωνικού αγώνα. Τους συμφέρει να υπάρχει ο μπαμπούλας της ΕΤΑ ακόμα κι ας είναι μια ανενεργή οργάνωση, καθώς η ιστορία θα γράψει στα βιβλία ότι η ΕΤΑ ηττήθηκε κι όχι ότι συνθηκολόγησε με την κυβέρνηση για την ειρήνη.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License