Στις 27 Δεκεμβρίου στην πόλη της Rmeilan (Rimelan), η Συντακτική Συνέλευση της Βόρειας Συρίας ψήφισε για την αφαίρεση του ονόματος "Rojava", που σημαίνει "Δυτικό (Κουρδιστάν), από το ομοσπονδιακό σύστημα, αρχικά είχε ονομαστεί  "Δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα της Βόρειας Συρίας-Rojava και τώρα θα ονομάζεται« Δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα της Βόρειας Συρίας ».

Η κατάργηση του «Rojava» έχει οδηγήσει σε συζητήσεις και εντάσεις μεταξύ Κούρδων και στις τέσσερις κουρδικές περιοχές. Οι αντίπαλοι αυτής της αλλαγής το αντιλήφθηκαν  ως μια υποτιμητική αναδίπλωση των κουρδικών βλέψεων για εθνικά δικαιώματα. Άλλοι έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να πούν ότι απαξιώνει και υποτιμά τις θυσίες του κουρδικού λαού στην Rojava. Οι άνθρωποι που υπερασπίστηκαν την αλλαγή έχουν πει ότι η αφαίρεση ενός εθνικού όρου καθιστά το ομοσπονδιακό σύστημα πιο περιεκτικό και ορθό από την άποψη της ενθυλάκωσης περιοχών εκτός Rojava και οι οποίες δεν  κυριαρχούνται απο κουρδικούς πληθυσμούς.

Η Rojava ως συλλογική και επαναστατική κληρονομιά

Λοιπόν ποιός είναι ο σωστός τρόπος να δούμε την κατάσταση όσον αφορά την πολιτική και ιδεολογική προσέγγιση του συστήματος που χτίζεται εκεί;
Γνωρίζουμε ότι οι κοινότητες, οι κοινωνίες και οι λαοί έχουν μια ισχυρή συλλογική μνήμη. Με αυτή την έννοια η αλλαγή της ονομασίας δεν μπορεί να διαγράψει την "Rojava" από την κοινωνική ζωή και την ιστορία γιατί έχει γίνει μια συλλογική και επαναστατική κληρονομιά - για να χρησιμοποιήσω τους όρους της Hannah Arendt . Για τα τελευταία πέντε χρόνια η Rojava έχει γιορταστεί σε τραγούδια, ιστορίες, ποιήματα, και σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό επίπεδο και διεθνή συνέδρια, εφημερίδες και μεσα ενημέρωσης. Πολλοί άνθρωποι έχουν δώσει ακόμη και το όνομα Rojava στα νεογέννητα παιδιά τους .

Επιπλέον, ο αντίκτυπος και το δυναμικό της Rojava και το έργο της οικοδόμησης ενός«δημοκρατικού έθνους» - από την άποψη της διοίκησης, της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της ισότητας των φύλων και της αυτοάμυνας - δεν είναι και δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη κουρδική γεωγραφία (Cizire, Αΐν αλ-Αράμπ, Afrin). Είναι σημαντικό, όπως το ηγετικό μέλος της ΤΕV-DEM o Aldar Xalil έγραψε στην αραβική εφημερίδα Elaph, να μην αποκλείoυμε τις άλλες εθνοτικές ομάδες, τους πολιτισμούς, τις γλώσσες και τις θρησκείες, οι οποίες βρίσκονται σε συνύπαρξη με τον κουρδικό λαό στην ίδια γεωγραφία. Ο Aldar έγραψε: "Ως εκ τούτου, η μη χρησιμοποίηση του πολιτικού όρου " Rojava " δεν σημαίνει την  διάλυση ή την άρνηση της ύπαρξή της, μάλλον δείχνει μια πραγματική προσπάθεια για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος της επανάστασης της Rojava σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της δημοκρατίας και της  αντίστασης ενάντια στα καταπιεστικά και αντιδραστικάκαθεστώτα και ιδεολογίες. "

Τι σημαίνει το Βόρεια ;

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία της Βόρειας Συρίας, είναι απαραίτητο να ρίξει φως στη φωνή ενός απο τους μάρτυρες της, του Αμπού Λεϊλά, που γνώριζε καλά την κοινωνιολογική πολυπλοκότητα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της αντίστασης στο Κομπάνι ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (IS), ο Αμπού Leyla απέστειλε επιστολή προς την κόρη του, Λεϊλά. Έγραφε: "Αυτός είναι ο δρόμος  μας κόρη μου, ο δρόμος μας είναι ένα καθήκον για την υπεράσπιση, της εργασίας και του αγώνα για να υπάρξει ένα καλύτερο και ελεύθερο μέλλον για εσ'ενα και για όλα τα παιδιά σαν εσένα." Στην επιστολή αυτή, ο Αμπού Λεϊλά επικεντρώθηκε σε ένα "καλύτερο και ελεύθερο μέλλον" για όλες τις μελλοντικές γενιές στη Συρία, πέρα ​​από τις στενά εθνικά τάσεις.

Ο Abu Leyla οδηγούσε ένα τάγμα που ονομάζεται «Βόρειος Ήλιος" τα μέλη του οποίου ήταν Άραβες, Τουρκμένοι, Αρμένιοι, Αλεβίτες και Κούρδοι. Το όνομα του τάγματος είχε επιλεγεί προσεκτικά για να υποδηλώσει ότι είναι φιλόξενο όλων των ανθρώπων στη Βόρεια Συρία. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο -μαζί τις YPG και YPJ- στην απελευθέρωση της Αΐν αλ-Αράμπ (Κομπάνι). Πολλοί Άραβες μαρτύρησαν στο Αΐν αλ-Αράμπ πολεόντας τι ΙΣΙΣ, σε αντάλλαγμα, ο Κούρδος Αμπού Λεϊλά, , μαρτύρησε για την απελευθέρωση της Manbij, η οποία αποτελείται κυρίως από Άραβες.

Σε ένα τηλεφώνημα ο επίσημος εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij (MMC)  Σερβάν Νταρουίς -που ήταν ο καλύτερος φίλος του Leyla και μαζί με αυτον καθιέρωσε το τάγμα του  Βόρειου Ήλιου- μου είπαν ότι το νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα είναι αυτό για το οποίο το τάγμα του Βόριου Ήλιου πολέμισε. "Το έργο μας δεν περιορίζεται μόνο στην υπεράσπιση του λαού κατά της τρομοκρατίας, αλλά για ένα δημοκρατικό σχέδιο. Ένα έργο που μπορεί να ενσαρκώσει τα όνειρα όλων των λαών σε ένα δημοκρατικό σύνταγμα το οποίο περιέχει όλες τις διαφορετικές κοινωνικές συνιστώσες στη Συρία. "

Ο Shervan εξέφρασε την άποψη ότι ένα ομοιογενές πολιτικό όραμα δεν μπορεί να περιέχει όλη την πολυμορφία των πολιτισμών και των γλωσσών στην πόλη Manbij, γιατι η πόλη είναι τόσο πολυπολιτισμική και πολυεθνική. Είπε ότι ο λόγος που οι άνθρωποι της Manbij τόσο επιτυχημένα διαχειρίζονται  την ζωή και την καθημερινότητά τους με δημοκρατικό τρόπο ήταν επειδή, «υπάρχει ένα δημοκρατικό πολιτικό σχέδιο που περιλαμβάνει όλο τον πλούτο και την ποικιλομορφία της πόλης. Τώρα υπάρχει συνεργασία και  αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ανθρώπων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δουλεύουμε στη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος, όχι σε ένα στενό εθνικιστικό όραμα. "

Ποιο είναι το σχέδιο της Βόρειας Συριακής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας;

Ο πυρήνας του έργου του Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος της Βόρειας Συρίας , όπως εκδόθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση στην τελική δήλωση της, είναι το δημοκρατικό έθνος.

Το Δημοκρατικό Έθνος είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε από τον ιδεολογικό ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και έχει ως στόχο να προκαλέσει αδελφότητα,  δημοκρατία,  ειρήνη και  ελευθερία όχι μόνο στο Κουρδιστάν και τους Κούρδους, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μια νοοτροπία και  δομές που σχηματίζονται από  ελεύθερους και ενεργούς πολίτες ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους. Πρόκειται για ένα έργο που πηγαίνει πέρα ​​από "τα περιορισμένα τεχνητά πολιτικά σύνορα που συντάχθηκαν από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις ως επέκταση της πολιτικής του διαίρει και βασίλευε στην κοινωνία".

Ο Οτσαλάν συνεχίζει: «Ο ορισμός ενός δημοκρατικού έθνους που δεν δεσμεύεται από άκαμπτα πολιτικά σύνορα, μία γλώσσα, ένα πολιτισμό, μία θρησκεία και μία ερμηνεία της ιστορίας, σημαίνει πολλαπλότητα και  κοινότητες, καθώς και ελεύθερους και ίσους πολίτες που υπάρχουν - ζούν μαζί σε αλληλεγγύη."
Το έργο αυτό έχει ως στόχο να ενδυναμώσει και να πολιτικοποιήσει όλους τους ανθρώπους σε επίπεδο βάσης. Η δύναμη πηγάζει από τους θεσμούς και τις συνελεύσεις που δημιουργούνται από όλους τους ανθρώπους. Αυτές οι συνελεύσεις συνομοσπονδούν μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Είναι με βάση αυτό το σχεδιάγραμμα που ο λαός της Βόρειας Συρίας έχει ανακυρήξει  ένα ομοσπονδιακό δημοκρατικό σύστημα.

Η Βόρεια Συριακή Δημοκρατική Ομοσπονδία βρίσκεται επίσης σε αντίθεση με το κεντρικό έθνος-κράτος της Δαμασκού. Το έθνος-κράτος της Δαμασκού  βασίζεται στην άρνηση και την περιθωριοποίηση όλων των διαφορετικών γλωσσών, πολιτισμών και θρησκειών της περιοχής, ενώ το ομοσπονδιακό έργο γιορτάζει όλη την πολυμορφία και την πολυφωνία  αγκαλιάζοντας κάθε μοναδική πτυχή των διαφόρων γλωσσών, πολιτισμών, θρησκειών και λαών όλης της Συρίας. Αυτή η διαφορετικότητα αντανακλάται στο κοινωνικό συμβόλαιο, την κοινωνία και την καθημερινή πολιτική.

Ολοκληρώνοντας

Ο εκδημοκρατισμός ξεκινά με τον εκδημοκρατισμό και την ριζοσπαστικοποίηση των όρων. Ως εκ τούτου, οι όροι θα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά για να αποφευχθούν τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Ο εθνικισμός πρέπει να καταπολεμηθεί κάθε φορά που γίνεται ο καθοριστικός παράγοντας για την προώθηση θεσμικών οργάνων για τις πολιτικές και κοινωνικές αποφάσεις. Αυτοί οι όροι θα πρέπει να μνημονεύεται στο ανθρωπιστικό επίπεδο.

Για την προστασία και τη διασφάλιση της κληρονομιάς του Αμπού Leyla και όλων των μαχητών που έχασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία, η  Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρεια Συρίας  θα πρέπει να είναι ο νέος ήλιος που ανατέλλει από το βορρά που μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι που το   «έθνος-κράτος  της Δαμασκού θόλωνε τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Η Rojava θα συνεχίσει να είναι μία από τις λαμπρότερες ακτίνες του ήλιου και θα συνεχίσει να ζει στη συλλογική και την ιστορική μνήμη όλων των λαών που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν σε αυτή την επανάσταση.

Σημείωση: «Rojava" ως όρος και  γεωγραφία είναι ένα συστατικός φορέας της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας και θα αναγνωρίζετε ως τέτοια.
    

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License