Οι Κούρδοι της Συρίας, και οι άλλες επαναστατικές δυνάμεις ενέκριναν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο ομοσπονδιακής διοίκησης


Οι συριακές κουρδικές ομάδες και οι σύμμαχοί τους ενέκριναν ένα σχέδιο για ένα σύστημα ομοσπονδιακής διοίκησης στη βόρεια Συρία αυτή την εβδομάδα. Κούρδη αξιωματούχος, επιβεβαίωσε τα σχέδιά τους για αυτονομία, καθώς η Ρωσία και η Τουρκία επιδιώκουν να αναβιώσουν την διπλωματική διαδικασία.
Ο στόχος είναι να παγιωθεί η αυτονομία των περιοχών της βόρειας Συρίας, όπου οι κουρδικές ομάδες έχουν ήδη χαράξει αυτοδιοικούμενες περιφέρειες από την έναρξη του πολέμου το 2011, αν και οι Κούρδοι ηγέτες δηλώνουν οτι ένα ανεξάρτητο κράτος δεν είναι ο στόχος.

Η αύξηση της επιρροής της των Κούρδων επαναστατών στη βόρεια Συρία έχει θορυβήσει την γειτονική Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται επίσης το ομοσπονδιακό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο. Η κυβέρνηση του  Μπασάρ αλ-Άσαντ αντιτίθεται επίσης στον φεντεραλισμό.
Το σχέδιο αναφέρετε σε ένα σύνταγμα, γνωστό ως το κοινωνικό συμβόλαιο, και  εγκρίθηκε σήμερα Τετάρτη σε μια συνεδρίαση του 151-μελούς συμβουλίου στην πόλη της Rmeilan, σύμφωνα με την Χαντίγια Γιούσεφ, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου.

Πρίν απο την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Κούρδη αγωνήστρια δήλωνε σε ένα γραπτό της μήνυμα
"Περιμένω την κύρωση, διότι έχουμε συζητήσει το περιεχόμενο με όλες τις ομάδες και τις πολιτικές πλευρές επανειλημμένα, και το σχέδιο είχε διατυπωθεί με συναίνεση"  .
"Εμείς θα αποσαφηνίσουμε μέσω της συναίνεσης ... τα μέσα για την εκκίνηση του σχηματισμού των θεσμικών μας οργάνων και του διοικητικού συστήματος, και θα αρχίσουμε τις προετοιμασίες για τις εκλογές», πρόσθεσε. Οι πρώτες εκλογές θα είναι για τις περιφερειακές διοικήσεις, που πρέπει να ακολουθηθούν από τις εκλογές για το  κεντρικό σώμα διοίκησης.

Το Συμβούλιο, που είναι η συντακτική συνέλευση που  περιλαμβάνει τα μέλη όλων των κύριων πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της περιοχής, άρχισε την συνεδρίασή του  την Τρίτη.

Το κουρδικό όνομα "Rojava",  που υπήρχε  ως μέρος του ονόματος  του προτεινόμενου συστήματος της διοίκησης,(Δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα της Ροτζάβα - Βόρειας Συρίας) ανακαλέστηκε και αποσύρθηκε απο την ονομασία που παρέμεινε ως Δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα της Βόρειας Συρίας καθώς μετά απο μακρά συζήτηση  θεωρήθηκε οτι ο κοινωνικοπολιτικός μετασχηματισμός αφορά το σύνολο της Βόρειας Συρίας και βασίζετε στην απόλυτη ισότητα των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων κοινοτήτων που ζούν σε αυτή. Ένας άλλος λόγος για την απόσυρση του Κουρδικού ονόματος της Ροτζάβα ήταν οτι ο συνολικός σχεδιασμός του ομοσπονδιακού συστήματος διοίκησης περιλαμβάνει και τις κατα κύριο λόγο κατοικούμενες απο Άραβες επαρχείες της  Raqqa και Deir ez-Zur

Οι μονομερείς κινήσεις των συριακών κουρδικών ομάδων και των συμμάχων  τους έχουν λάβει χώρα σε ένα πλαίσιο διεθνούς αποτυχίας να προωθηθεί μια πολιτική διευθέτηση του Συριακού πολέμου που πλησιάζει στον έκτο χρόνο του.
Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα οτι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν να επιτύχει μια συμφωνία ειρήνης στη Συρία μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, όπου εξέδωσαν δήλωση που καθορίζει τις αρχές που οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τηρεί.
Η προσπάθεια να αναβιώσει το διπλωματικό κομμάτι ακολουθεί την ήττα των Σύριων ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι - η μεγαλύτερη νίκη του Άσαντ στον πόλεμο. Η κύρια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή, οι YPG, έχουν ως επί το πλείστον αποφύγει την  σύγκρουση με τον Άσαντ, ενώ αποτελεί τη στρατιωτική ραχοκοκαλιά των αυτόνομων κουρδικών περιοχών.

Οι YPG είναι η κυρίαρχη δύναμη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων  που έχουν απελευθερώσει περισσότερα απο 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από το ισλαμικό κράτος .

Οι επαναστατικές  ομάδες που υπογράφουν  το νέο σύνταγμα δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ανέφεραν οτι δεν έχουν προσκληθεί σε μια συνάντηση στο Καζακστάν όπου θα αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπο την κηδεμονία της Ρωσίας Τουρκίας και Ιραν.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε σε οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή συνάντηση, να προτείνουμε τα σχέδιά μας και το όραμά μας για μια λύση στη Συρία", δήλωσε η Fawza Ahmad, μέλος της συστατικής του Συμβουλίου, μιλώντας στο Reuters από τη συνάντηση. Η ίδια σημείωσε ότι οι κουρδικές ομάδες αποκλείστηκαν από τις προηγούμενες τπο τα Ηνωμένα Έθνη  συνομιλίες για τη Συρία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License