Η ισότητα των φύλων που χτίστηκε από τους Κούρδους στην Τουρκία απειλείται με καταστολή

απο το http://ekurd.net/gender-equality-kurds-turkey-2016-12-08

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-Αμέντ,  - Σε μια περιοχή όπου η πατριαρχία είναι γενικά ο κανόνας, η κουρδική κοινωνία έχει από καιρό ξεχωρίσει ως εξαίρεση.

Μια σύζυγος που ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της μπορεί να αποζημιωθεί ακόμα και τον μισό μισθό του συζήγου της, ως μέρος της τιμωρίας του.
Οι Κουρδικές πόλεις πρέπει, κατά γενική συμφωνία, έχουν συν-δημάρχους, ένας άνδρας, μία γυναίκα. Όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να λειτουργούν στην βάση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων. Οι νέες προσλήψεις για τους δήμους και την κάληψη των  θέσεων εργασίας πάνε στις γυναίκες μέχρι το εργατικό δυναμικό είναι το μισοίάνντρες και μισές γυναίκες.Στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συμβούλια και τις επιτροπές υπάρχουν άνδρες και γυναίκες ως συν-στελέχη, με μία εξαίρεση: Τμήμα Υποθέσεων Γυναικών. Κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις γυναίκες μπορεί να γίνει μόνο από γυναίκες.
Ακόμη και οι κουρδικές μονάδες ανταρτών έχουν ενσωματωθεί πλήρως με το φύλο: οι γυναίκες καταλαμβάνουν τους ίδιους ρόλους μάχης με τους άνδρες, και όταν ο στρατός πηγαίνει στον πόλεμο, στέλνει μια γυναίκα να διοικήσει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες του.
Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτή την πτυχή της κουρδικής ζωής, στην Τουρκία, τουλάχιστον: Έχει, στην πραγματικότητα τεθεί εκτός νόμου ως μέρος της καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Μαζί με τη σύλληψη των Κούρδων πολιτικών ηγετών, η κυβέρνηση στοχοποιεί τα μέτρα προορίζονται για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Αυτό ήταν ο κόσμος όπως οραματίστηκε το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, ή P.K.K. Το P.K.K. μπορεί να είναι μια τρομοκρατική οργάνωση κατά την άποψη της τουρκικής κυβέρνησης, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έχει επίσης εδώ και πολύ καιρό ανάγει τα δικαιώματα των γυναικών σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του πλατφόρμας.
Αυτή  η πλατφόρμα είναι αυτό που τα κύρια νόμιμα πολιτικά κόμματα έχουν πράγματι θέσει σε εφαρμογή σε πολλές  κουρδικές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας. Σε αυτή την περιοχή, τη φιλοσοφία του P.K.K. απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα, το φιλοκουρδικό κόμμα H.D.P.  κέρδισε 50 έδρες στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας και τα τοπικά  αδελφά κόμματά του έχουν κερδίσει τις δημαρχιακές εκλογές σε 103 δήμους.

Νωρίς το Νοέμβριο, όμως, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μία επιχείρηση καταστολής του  H.D.P. - Το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές της χώρας, όπου κέρδισε έξι εκατομμύρια ψήφους - φυλακίζοντας 10 από τους βουλευτές του, συμπεριλαμβανομένων των αρσενικών και θηλυκών συν-ηγετών του.
Οι Τουρκικές αρχές συνέχισαν με τη σύλληψη συν-δημάρχων σε όλες τις κουρδικές περιοχές, και  τον διορισμό κυβερνητικών διαχειριστών στη θέση τους. Μέχρι στιγμής,  διαχειριστές  έχουν διοριστεί απο την κυβέρνηση για να αναλάβουν τη διοίκηση των δήμων σε 40 από τις 103 κοινότητες που ΄έχουν εκλέξει εκπροσώπους του H.D.P.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που οι διαχειριστές έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες είναι να αρχίσουν να διαλύουν τις συν-στελεχώσεις, το κλείσιμο ορισμένων κοινωνικών κέντρων  γυναικών και να χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση της αποζημίωσης της γυαίκας που υπέστει κακομεταχείρηση απο τον συζηγό της.

"Αυτή η καταστολή  στην πραγματικότητα στοχεύει στις γυναίκες και στο κλείσιμο των γυναικείων οργανώσεων", δήλωσε η Feleknas Uca, μέλος του  Κοινοβουλίου από το Ντιγιαρμπακίρ. "Είναι ένα πλήγμα κατά της ελευθερίας των γυναικών.

Ο μετασχηματισμός των δικαιωμάτων των δύο φύλων τις κουρδικές περιοχές της ανατολικής Τουρκίας πηγαίνει πίσω περισσότερο από μια δεκαετία, αν και κέρδισε έδαφος στην κυβέρνηση, όταν το H.D.P.  είχε έντονη προυσία σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Ενώ κατα κύριο λόγο είναι προ- κουρδικό, το κόμμα περιλαμβάνει επίσης εθνοτικα τούρκους ως μέλη. Μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του H.D.P.  προέρχεται από την ιδεολογία του P.K.K., του οποίου ο ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από νωρίς προώθησε τις γυναίκες ως ισότιμους εταίρους  με τους άνδρες, ακόμα και στο πεδίο της μάχης.

Για πολλές αριστερές γυναίκες στην Τουρκία και τη Δύση, το P.K.K.  θεωρείται ένας ηρωικός υπέρμαχος της ισότητας των φύλων,  που, σε αντίθεση με άλλες επαναστατικές ομάδες, έχει καταφέρει να θέσει τις αρχές του στην πράξη, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στα σπίτια.
Αυτό έχει συμβεί σε μια κοινωνία που παραδοσιακά ήταν έντονα πατριαρχική, όπου η πολυγαμία ήταν κοινή, τα εγκλήματα τιμής αποδεκτά και τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους πατέρες τους. Οι έγκυες γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα παρουσίας στο κοινό, και οι γυναίκες προειδοποιούνται να μην φαίνεται οτι γελούν.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που το H.D.P. έκανε ήταν να αποφανθεί ότι κανένας άνθρωπος που είχε περισσότερες από μία συζύγους δεν θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα ή να κατέχει θέσεις στο κόμμα οποιουδήποτε είδους. Συζύγος ο οποίος καταδικάστηκε για βίαιη συμπεριφορά ομοίως  αποκλείεται από το κόμμα. Αλλά η μεγαλύτερη καινοτομία ήταν οι θέσεις συν-ηγεσίας σε κάθε επίπεδο, καθώς και η αρχή ότι οι γυναίκες θα πέρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τα θέματα των γυναικών.

"Αυτό έχει προκαλέσει μια μεταμόρφωση, δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι επίπεδο", δήλωσε η Meral Danis Bestas, μέλος του  Κοινοβουλίου από τα Άδανα της νότιας Τουρκίας.
Η έμφαση στην ισότητα των φύλων έχει φτάσει βαθιά στα κουρδικα σπίτια και την οικογενειακής ζωή. Πολλά πολιτικά κινήματα ασπάζονται τα ίσα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες αρχίζουν το πλύσιμο των πιάτων.
Ένας Κούρδος δημοσιογράφος, ο Σεντάτ Γιλμάζ, είπε ότι οι αλλαγές στάσης ήταν περισσότερο από ό, τι  στα λόγια. Όταν πρωτοήρθε στο σπίτι του σε ένα αγροτικό χωριό  από το κολέγιο και άρχισε να κάνει τα πιάτα με τη μητέρα του, ο θείος του τους έπιασε  μια μέρα και  τους επέπληξε. "Σε στείλαμε στο κολέγιο για να μάθεις πώς να είσαι  ένας άντρας», είπε.
"Η μητέρα μου προσποιήθηκε οτι συμφωνεί μαζί του, αλλά θα μπορούσα να πω ότι δεν ήταν ικανοποιημένη», είπε ο κ Γιλμάζ.
"Δεν μπορώ να πω ό, τι όλα είναι ισότημα μέσα στο σπίτι τώρα," είπε ο κ Bestas. «Αλλά οι γυναίκες είναι πλέον άνετες στο να λένε,« Αν είμαι στην κουζίνα, θα πρέπει να είσαι στην κουζίνα επίσης. »« Και όταν η γυναίκα είναι το στήριγμα της οικογένειας, οι σύζυγοι αναμένεται να κάνουν τη μερίδα του λέοντος από τις δουλειές του σπιτιού όταν δεν το κάνουν, οι γυναίκες μπορούν να πάνε σε ένα κέντρο γυναικών για να διαμαρτυρηθούν επισήμως.
"Στο σπίτι ο πατέρα μου με συμβουλεύει για τα πάντα τώρα», δήλωσε η Pelin Uces, 26χρονών, φοιτήτρια στις διεθνείς σχέσεις. "Συζητάμε την πολιτική, μπορώ να τον αντιμετωπίσω ανοιχτά και τώρα η οικογένεια μου μας θέλει να είμαστε πιο ισχυρές. Μου λένε, «πάρε άδεια οδηγού, ώστε να μπορείς να σταθείς μόνη σου."
Κα Uces, που φοράει στενά ρούχα, ψηλά τακούνια και βαρύ μακιγιάζ, δύσκολα δείχνει την  επαναστατική της μεριά.

Κάθεται σε μια καφετέρια στο Ντιγιαρμπακίρ με δύο φίλους, ανταλλάσσοντας ιστορίες πολέμου που είχαν ακούσει για κούρδες γυναίκες που ήταν αντάρτες - "Οι γυναίκες κάνουν τους καλύτερες ελεύθερους σκοπευτές», δήλωσε η κα Uces. Κάθε μία από αυτές, παρόμοια ντυμένες, είχε επίσης βελόνες του πλεξίματος, κάνοντας κασκόλ και πουλόβερ καθώς συζητούσαν. "Ο στρατός μας έχει γυναίκες αντάρτες,« είπε ένας από τους φίλους της. «Οι Τούρκοι δεν το έχουν αυτό."

Η Arzu Demir, η οποία έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με τις Κούρδες αντάρτισες, λέει ότι η γυναικεία παρουσία στις κουρδικές στρατιωτικές μονάδες ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της κατάκτησης των ίσων δικαιωμάτων γενικότερα.
"Η δύναμή τους προέρχεται από το να είναι οργανωμένες, και επειδή είναι οπλισμένες», είπε. "Υπάρχουν πάντα οι άνδρες που σκέφτονται ότι οι γυναίκες είναι δούλοι, αλλά όταν οι γυναίκες είναι μια ένοπλη δύναμη, οι άνδρες τις φοβούνται."
Και τα δύο από τα βιβλία της έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία, και η κα Ντεμίρ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για αυτά. Έχουν όμως γίνει επίσης φοβερά δημοφιλή, πηγαίνοντας σε πολλαπλές εκτυπώσεις και κάνοντας λίστες best-seller ακόμα και στη δυτική Τουρκία μεταξύ της εθνότητας τωνΤούρκων.

Η Vahap Coskun, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Ντίκλ στο Ντιγιαρμπακίρ και κριτικός του P.K.K., παραδέχεται ότι η προώθηση των των γυναικών  απο τα κουρδικά κόμματα »είχε αντίκτυπο πολύ πέρα από την περιοχή των περιφερειών τους.
"Έχει επίσης επηρεάσει πάρα πολύ και άλλα πολιτικά κόμματα στο να δηλώνουν περισσότερες γυναίκες ως υποψηφίους, στη δυτική Τουρκία », ανέφερε. "Έχει επίσης αυξήσει την  ορατότητα των γυναικών στην κοινωνική ζωή, καθώς και την επιρροή των γυναικών στην πολιτική ζωή."

Ενώ κανένα άλλο εθνικό κόμμα δεν έχει τις γυναίκες να κατέχουν το 50 τοις εκατό των θέσεων, όπως το H.D.P., οι γυναίκες πολιτική υποψήφιοι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στο συντηρητικό, φιλο-ισλαμικό κυβερνών κόμμα του A.K.P. .
Η βουλευτής Bestas, είπε ότι αναμένεται ότι υπο το καθεστώςέκτακτης ανάγκης η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναιρεί πολλές από τις συγκεκριμένες προόδους που οι γυναίκες των Κούρδων έχουν καταφέρει. Το να γυρίσουν οι συνήθειες πίσω θα είναι πολύ πιο δύσκολο, είπε. "Αυτή η καταστολή δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αλλάξει τις αρχές μας."

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License