29η Νοεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

29η Νοεμβρίου

Από το 1977, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών, η 29η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί σημείο αναφοράς για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,στις 29 Νοεμβρίου το 1947, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ελήφθη η ιστορικής σημασίας απόφαση 181, που όριζε πως η περιοχή της Παλαιστίνης θα διαιρούταν και θα δημιουργούνταν ένα ιδιόμορφο καθεστώς δύο ξεχωριστών κρατών.

Δύο διαφορετικά κράτη κατά γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία. Ένα Εβραϊκό (55% της έκτασης) και ένα Αραβικό (43% της έκτασης), έχοντας, όμως κοινή πρωτεύουσα, την Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση ελήφθη με 33 θετικές ψήφους (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία κ.ά.), έναντι 13 αρνητικών (Αραβικές χώρες, Ελλάδα, Τουρκία).

Οι αρνητικές ψήφοι, κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωναν σαφώς πως επιθυμούσαν την δημιουργία ενός και μοναδικού αραβικού, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Νέα από την Παλαιστίνη

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License