Μια πιο νηφάλια (πρόχειρη) άποψη περί «υπαρκτού»


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο στο indy με τίτλο «Η θλιβερή γοητεία του σταλινισμού». Έχωντας περάσει τόσο απ´ τον αναρχικό χώρο, όσο και τον Σταλινικό και τον ανανεωτικό (ιδεολογικά και όχι επίσημα) θέλω να πω 2-3 λογάκια ελπίζωντας να μην χαρακτηριστώ και εγώ ως «κακός Σταλινικός». Για αρχή όσοι δεν έχετε κάνει, διαβάστε το άρθρο για να κατανοούμαστε.

Στο άρθρο ο «Αυτόνομος» μιλάει για την «δυιστική» σκέψη των Σταλινικών. Δεν υπάρχει όμως πιο «δυιστική» σκέψη απ´ τις θέσεις που αναπτύσει παρακάτω. Ο Σταλινικός είναι κατα φύσην «εξουσιομανής», «υποστηρικτής του Ρωσικού ιμπεριαλισμού», «του Άσσαντ» και γενικά είναι «κακός», «άσχημος», «ύπουλος».... είναι ο «Κόπρος του Αυγεία»! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον λεγόμενο (λανθασμένα) «υπαρκτό», όπου όλα ήταν «μαύρα» και πλέον έχει περιοριστεί μόνο ως «φετίχ μερικών ξένο προς τις μάζες».

Πιστεύω οτι οι απόψεις αυτές είναι ακρέες. Οι επιθέσεις στον Στάλιν είναι κυρίως επιθέσεις γενικότερα στον Κομμουνισμό, και καλό είναι να μην συμφωνούμε με τέτοιες θέσεις. Αντιστοίχως και η πολύ λατρεία προς τον Στάλιν είναι όντως σε κάποιο σημείο «ξένο προς τις μάζες» και δημιουργεί προβληματισμό για το τι σοσιαλισμό θέλουμε. Το ίδιο ισχύει και για τον λεγόμενο «υπαρκτό». 70 χρόνια ιστορία είναι ντροπή να τα πετάς στον κάδο, άλλωστε είναι και μάταιο γιατί δεν πετυχαίνουμε κάτι κάνοντας τις «αντιγόνες» του Σοσιαλισμού. Ο Σοσιαλισμός που θέλουμε πρέπει σίγουρα να μην έχει καμία σχέση με την πορεία που είχε στην Ε.Σ.Σ.Δ., (άλλωστε πιστεύω και οι ίδιοι οι θεωρητικοί της αν την βλέπαν θα απελπίζονταν). Το να θεωρεί όμως κάποιος την Ε.Σ.Σ.Δ. την απόλυτη κόλαση, τον κάνει εξ´ ίσου ηλίθιο με αυτούς που την θεωρούνε τον απόλυτο παράδεισο-σοσιαλιστικό πρότυπο.

Οπότε καλό είναι να τιρούμε σε όλα λογικές θέσεις και να αποφεύγουμε τον ««δυιστισμό»». Αυτά για τώρα, κάπως πρόχειρα αλλά περιεκτικά, καλό σας Σ/Κ !

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License