Μαρόκο: για το φριχτό θάνατο του ιχθυοπώλη Μόχσιν Φίκρι και τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν

Ιχθυοπώλης συνθλίφτηκε από συμπιεστή ενός απορριματοφόρου, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία συνειδητά, με διαταγή ενός αστυνομικού. Διαδηλώσεις στο Μαρόκο και στην Ευρώπη

Ανακοίνωση του Δημοκρατικού Δρόμου, μετά το θάνατο του Μόχσιν Φίκρι

Στις 28 Οκτώβρη 2016, ο Μόχσιν Φίκρι, ιχθυοπώλης στην Αλ Χοσέιμα, βρήκε τραγικό θάνατο: συνθλίφτηκε από συμπιεστή ενός απορριματοφόρου, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία συνειδητά, με διαταγή ενός αστυνομικού, ενώ ο Μόχσιν Φίκρι προσπαθούσε να περισυλλέξει τα εμπορεύματά του τα οποία είχαν κατασχεθεί και άδικα πετάχτηκαν στο απορριματοφόρο..

Ο Μόχσιν Φίκρι μέσα στο απορριματοφόρο..

Αυτό το στυγερό έγκλημα, το οποίο δίκαια προκαλεί μια μεγάλη αγανάκτηση στις ζωντανές δυνάμεις της χώρας μας, αποτελεί άμεση συνέπεια της ατιμωρησίας των κατασταλτικών μηχανισμών του καθεστώτος και της προστασίας που αυτό παρέχει στα λόμπι που ιδιοποιούνται τον αλιευτικό μας πλούτο. Διαδηλώσεις οργανώνονται αυθόρμητα σε πολλές πόλεις του Μαρόκου.

Το ευρωπαϊκό τμήμα του Δημοκρατικού Δρόμου, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του Μόχσιν Φίκρι, και καθιστά υπεύθυνο για αυτό το έγκλημα το καθεστώς.

Προσχωρεί σε αυτό το μεγάλο κίνημα, εκφράζοντας:

-την αμέριστη αλληλεγγύη του με τους οικείους του Μόχσιν Φίκρι.

-την αγανάκτησή του για την περιφρόνηση της ζωής των πολιτών από το καθεστώς του Μαρόκου.

Από διαδήλωση στο Μαρόκο για το θάνατο του ιχθυοπώλη Μόχσιν Φίκρι

-την απαίτησή του να δικαστούν οι ένοχοι για αυτή τη στέρηση του δικαιώματος και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

Το ευρωπαϊκό τμήμα του Δημοκρατικού Δρόμου απευθύνει κάλεσμα σε όσους τρέφον αισθήματα δικαιοσύνης να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μπροστά από τις πρεσβείες του Μαρόκου στο Παρίσι (31 Οκτώβρη) και τις Βρυξέλλες (1 Νοέμβρη).

30 Οκτώβρη 2016

***

Χαιρετίζουμε το κίνημα διαμαρτυρίας για το θάνατο του Μόχσιν Φίκρι και καλούμε στη δυναμική προσχώρηση σε αυτό με πνεύμα ενότητας

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Δρόμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τον προσανατολισμό του κινήματος διαμαρτυρίας το οποίο ξέσπασε με αφορμή το θάνατο του Μόχσιν Φίκρι στις 28 Οκτώβρη 2016 σε ένα τρομακτικό σκηνικό που συνοψίζει τη στάση του καθεστώτος έναντι των εργαζόμενων μαζών και δηλώνει τα ακόλουθα:

1)εκφράζει την περηφάνεια του για τo τεράστιo λαϊκό ξέσπασμα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις της 30ης Οκτώβρη που διοργάνωσαν οι αγωνιζόμενες λαϊκές μάζες σε δεκάδες πόλεις και χωριά όπως και στη δυτική Ευρώπη (σε 50 περίπου περιοχές), και χαιρετίζει τη συμμετοχή όλων των ζωντανών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε αυτές τις μορφές αγώνα.

2)θεωρεί πως αυτό το ξέσπασμα εμπνέεται από το πνεύμα του ένδοξου κινήματος της 20ής Φλεβάρη (σ.parapoda: του 2011, η Μαροκινή Άνοιξη), όσον αφορά τα συνθήματα που διατυπώθηκαν, το θάρρος που επιδείχτηκε και την πολιτική συνείδηση που εκφράστηκε για την επίτευξη της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ισότητας για όλη την κοινωνία, και όσον αφορά την εκ νέου κάθοδο στο δρόμο ως αγωνιστική μέθοδο και επιλογή για την επίτυξη της επιθυμητής αλλαγής.

Διαδήλωση έξω από το μαροκινό προξενείο στη Λιλ της Γαλλίας (1 Νοέμβρη 2016)

3)εφιστά την προσοχή για μανούβρες από πλευράς καθεστώτος, το οποίο θέλει να γυρίσει σελίδα βρίσκοντας αποδιοπομπαίους τράγους και αποπροσανατολίζοντας, ενώ το βασικό ζήτημα είναι η φιλοδοξία του μαροκινού λαού να απαλλαγεί από την τυρρανία, τη διαφθορά και συνεπώς και από το καθεστώς.

4)καταδικάζει όσα διαδίδουν τα αντιδραστικά ΜΜΕ, τα οποία είναι εχθρικά προς τις φιλοδοξίες του λαού μας, περί βίαιων διαδηλώσεων, εν γνώσει του ότι όλες οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα με απόλυτα ειρηνικό και συντεταγμένο τρόπο παρά την πλήρη απουσία δυνάμεων ασφαλείας· δηλώνει ότι ο λόγος για την αιματοχυσία στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Ιράκ και αλλού είναι ο δυτικός ιμπεριαλισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, στον επιθετικό πόλεμο της οποίας συμμετέχει το μαροκινό καθεστώς, καταστρέφοντας την Υεμένη και κάνοντας το λαό της να πεινά. Βία είναι η καταστολή, η τυρρανία, η λεηλασία και η διαφθορά, την οποία ενθαρρύνει το μαφιόζικο καθεστώς.

5)καλεί τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Δρόμου, τους συμπαθούντεςκαι τους φίλους του να επαγρυπνούν και να αναλάβουν δημιουργική πρωτοβουλία· γρήγορα να αλληλεπιδρούν με τα γεγονότα, και να συμμετέχουν σε αυτά δυναμικά και με πνεύμα ενότητας, σε όλες τις μορφές αγώνα που σχετίζονται με αυτό το κίνημα.

6)δίνει έμφαση στην ενότητα όλων των ζωντανών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου ενάντια στο καθεστώς, και ειδικά την ενότητα των συμμετεχόντων στην ομοσπονδία της δημοκρατικής αριστεράς για ένα Δημοκρατικό Μέτωπο· ενότητα η οποία είναι απαραίτητος όρος για τη σωτηρία του λαού μας από τα μονοπώλια και την εκδίωξη του καθεστώτος.

Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Δρόμου

2 Οκτώβρη 2016

https://parapoda.wordpress.com/2016/11/02/%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%b9%cf%87%cf%84%cf%8c-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%cf%87%ce%b8%cf%85%ce%bf%cf%80/

από @parapoda.wordpress.com 03/11/2016 4:50 μμ.


Η τελευταία φωτογραφία στο κείμενο αφορά διαδήλωση στην Αγκαντίρ (φαίνεται και από τον καιρό ότι δεν αφορά γαλλική πόλη). Η φωτό από τη Λιλ είναι η παρακάτω

Διαδήλωση έξω από το μαροκινό προξενείο στη Λιλ της Γαλλίας (2 Νοέμβρη 2016-πηγή)

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License