Οι Επαναστατικές Δυνάμεις της Rojava προετοιμάζονται για την επιχείρηση της al-Bab

.

Καθώς οι επιθέσεις από τις απο την Τουρκία υποστηριζόμενες ομάδες που συνδέονται με τον  Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA)  στο δυτικό καντόνι της Rojava,  Afrin συνεχίζoνται, ο δημοσιογράφος Aziz Koyluoglu, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, ανέφερε ότι οι Επαναστατικές Δυνάμεις (RF) συμμάχησαν με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) και ετοιμάζονται για μια επιχείρηση στην αλ-Μπαμπ.
Η επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε από την Τουρκία και τις ομάδες του FSA στη Rojava- Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας τον Αύγουστο μετακόμισε πρόσφατα από την  Marea στις περιοχές Shaykh Issa και Tal Rifaat στο Βόρειο Χαλέπι, οι οποίες ελέγχονται από τις Επαναστατικές Δυνάμεις. Η κίνηση αυτή έχει θεωρηθεί ως μια προσπάθεια από την Τουρκία να «πνίξει την Afrin", ενώ το βλέμμα του κόσμου βρίσκετε στη επιχείρηση της Μοσούλης. Παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τον βαρύ βομβαρδισμό, ο οποίος έχει σκοτώσει δεκάδες μαχητές και πολίτες, οι υποστηριζόμενες απο την Τουρκία  ομάδες, δεν μπόρεσαν να σημειώσουν πρόοδο στην περιοχή και έχει αναφερθεί ότι οι RF αναμένεται να ξεκινήσουν  μία αντεπίθεση.

«Πλησιάζοντας  στο τέλος»

Ενημερώνοντας για τις εξελίξεις από το Afrin, ο δημοσιογράφος Koyluoglu είπε, "Η κατάσταση περιπλέκεται σε όλα τα μέτωπα. Οι πρόσφατες εξελίξεις θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας και της Rojava. Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία προχωρούν στην εφαρμογή πολιτικών που ευνοούν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά η πραγματική κατεύθυνση των γεγονότων πρόκειται να καθοριστεί από τους ανθρώπους της περιοχής. "

«Καμία πρώθηση παρά τις επιθέσεις»

Ο δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι οι συγκρούσεις ήταν συγκεντρωμένες στο νότο της Marea και ότι η Τουρκία είχε στείλει δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύ πυροβολικό στην πόλη για την καταπολέμηση των επαναστατικών δυνάμεων. Ωστόσο, παρόλα αυτά οι υποστηριζόμενοι απο την Τουρκία αντάρτες δεν ήταν σε θέση να προωθηθούν και έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία των πραγμάτων στο έδαφος αναφέρει ο Koyluoglu.

Οι διαπραγμάτευσεις Τουρκίας-Ρωσίας σχετικά με το Χαλέπι

Αξιολογόντας την προσέγγιση και τις διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και την αντανάκλασή τους στην κατάσταση της Rojava, οδημοσιογράφος δήλωσε: «Οι συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας επικεντρώνονται στην απόσυρση των περικυκλωμένων ομάδων [απο τον συριακό στρατό] στο ανατολικό Χαλέπι . Η Τουρκία το θέλει αυτό και έδωσε στη Ρωσία κάποια ελπίδα σχετικά με'αυτό το ζήτημα. Είπαν, «Αν μου επιτρέψετε να εισβάλω στις Jarablus, Marea και al-Bab τότε θα αποσύρω τις ομάδες απο το Χαλέπι.» Αυτή ήταν η συμφωνία και η Ρωσία αποδέχθηκε. Αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Το Al-Nusra, ή (με νέο όνομα  Φατάχ αλ-Σαμ, διτηρεί ακόμα τον έλεγχο στο Χαλέπι και έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσυρθεί. Στην πραγματικότητα, έχουν ξεκινήσει μια νέα επίθεση από το Ιντλίμπ για να σπάσουν τον αποκλεισμό. Αυτό θα δώσει τέλος στη συζήτηση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η Ρωσία επέτρεψε την Τουρκία να επιδράμει έως την Marea. Αλλά θα δούμε αν αποδέχονται τη θέση αυτή ή θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν περαιτέρω. Μοιάζει οτι αυτό δεν θα συμβεί επειδή η συμφωνία Χαλεπίου δεν έχει αποδώσει καρπούς. Η δήλωση της Φατάχ αλ-Σαμ στο Χαλέπι θα είναι το οριακό σημείο της πολιτικής της Ρωσίας με την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν το σχέδιο

Ο Koyluoglu σχολίασε επίσης για τη στάση των ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο αυτό, λέγοντας, "Η πτώση του Χαλεπίου θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες στην πολιτική της Συρίας. Η σουνιτική αντιπολίτευση θα έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ υποστηρίζει την Τουρκία, θέλουν να σπάσουν την πολιορκία [του συριακού Στρατού]  στο Χαλέπι και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία για να αποδυναμώσουν την επιρροή της Ρωσίας. "

Αντι-κίνηση από τη Συρία

Ο Koyluoglu συνέχισε: «Η Τουρκία περισσότερο απο το  άνοιγμα ενός διαδρόμου στο Χαλέπι μέσω Marea για να σπάσει τον αποκλεισμό ήθελε να πολιορκήσει το συριακό στρατό, ωστόσο το καθεστώς έχει κάνει μια αντι-κίνηση με μια στρατιωτική συγκέντρωση στο Βόρειο Χαλέπι εναντίον αυτής της απειλής."

Η Τουρκία έχει δύο στόχους

Ο δημοσιογράφος υποστήριξε, επίσης, ότι η επίθεση της Τουρκίας βασίστηκε σε δύο στόχους, προσθέτοντας, "Θέλουν να αποτραπεί η δημιουργία μιας ομοσπονδιακή δομής αλλάζοντας τη γεωγραφική ακεραιότητα της περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν να προχωρήσουν στην Marea και να μπλοκάρουν τη γραμμή Afrin-.Manbi Ο δεύτερος στόχος είναι να σχηματίσουν ένα διάδρομο ανάμεσα στο κέντρο του Χαλέπι και την al-Zahraa και ένα πέρασμα προς στο Ιντλίμπ από εδώ. Αυτό θα σημαίνει επίσης την περικύκλωση του συριακού στρατού. Η ομάδα Nour al-Din al-Zenki Islamist  [που υποστηρίζεται από την Τουρκία] έκανε αυτή την παραδοχή, όταν αποκάλυψε οτι το σχέδιό τους ήταν «να πολιορκούσουν το ήδη πολιορκημένο Χαλέπι."

Τα σχέδια Α, Β, Γ δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας

Ο Koyluoglu ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή ήταν αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε αποκαλέσει «σχέδιο Β» και είπε: «Το σχέδιο Α απέτυχε. Η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει μέρος στην επιχείρηση στην Μοσούλη. Η πρόσφατη επίθεση στο Κιρκούκ ήταν το σχέδιο Γ της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει θέσει σε ισχύ τα δύο σχέδια τώρα. Οι επιθέσεις στην περιοχή Shahba είναι ένα μέρος αυτού του σχεδίου. Καμία από αυτές δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Η επίθεση στο Κιρκούκ από το Daesh (ISIS) νικήθηκε. Το σχέδιο Β που υλοποιείται στην Rojava έχει επίσης δρομολογηθεί. Η Τουρκία και οι ομάδες που στηρίζει ήθελαν να καταλάβουν την Tal Rifaat και να προωθηθούν στην περιοχή που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς, αλλά αυτό το σχέδιο απέτυχε. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο επιθέσεων και όχι μόνο στην περιοχή της Shahba. Υπάρχουν προετοιμασίες για να καταλάβουν την Ιντλίμπ. "

Η Afrin θα αγωνιστεί

Ο Koyluolgu παρατήρησε επίσης ότι  στρατιωτικές προετοιμασίες είχαν γίνει στο Καντόνι της Afrin  και ότι η αυτόνομη διοίκηση είχε δηλώσει ότι θα αντισταθούν στις επιθέσεις.
Ο δημοσιογράφος ολοκλήρωσε  τονίζοντας  την στρατιωτική συγκέντρωση της Τουρκίας στην περιοχή και δήλωσε ότι η Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις πάλευαν για την μετωπική γραμμή στη Shaykh Issa, αλλά συνάντησαν  την αντίσταση από τις RF, οι οποίες προετοιμάζονταν για μια αντεπίθεση που περιλαμβάνει την αλ-Μπαμπ και την Marea.

Πηγη: DIHA
http://kurdishquestion.com/article/3543-rojava-039-s-revolutionary-forces-preparing-for-al-bab-operation-against-turkish-backed-rebels

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License