Κριτική στο κείμενο της Συνέλευσης για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων

Σχετικά με το κείμενο της Συνέλευσης υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις-διαφωνίες-ερωτήσεις κριτική πάνω στις θέσεις που διατυπώνει. Όλες μπορούν να συνοψιστούν στο ότι είναι αόριστες εώς και αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες. Αφορά μόνο τα σημεία τα οποία αναφέρονται αριθμημένα. Σε όλες τις υπολοιπες θέσεις υπάρχει συμφωνία, δημιουργείται όμως λόγω των ασυμφιλίωτων αντιφάσεων με αυτές που αναφέρω μια αίσθηση προσχήματος, βιασύνης ή όσον αφορά την υιοθέτηση τους από μέρους της συνέλευσης.

 

 

 

1. "Η απουσία δομών ταξικής αλληλεγγύης και πολιτικής συγκρότησης των καταπιεσμένων στις γειτονιές, η αδυναμία συγκρότησης ενός ταξικού μετώπου Αγώνα που θα μπολιάσει με επαναστατικό όραμα την κοινωνία δίνοντας διεξόδους από την κρίση, δημιουργούν κοινωνικά και πολιτικά κενά."

Θα έπρεπε να δοθούν παραδείγματα

α. τι συνιστά τάξη,  δομή ταξικής αλληλεγγύης και πολιτικής συγκρότησης αφού διεκυκρινιστεί πρώτα πως γίνεται αντιληπτή η έννοια του "καταπιεσμένου" αρχικά και  "της γειτονιάς" ύστερα, και της μεταξύ τους σχέσης (η γειτονιά είναι διαταξική έννοια αντίθετα από ένα χώρο εργασίας όπου είναι ξεκάθαρο με ταξικούς όρους ποιός είναι ο καταπιεσμένος).

β. Επίσης με ποιό τρόπο το όραμα δείχνει διεξόδους από την κρίση. Τελευταίο παράδειγμα αποτυχίας αυτής της λογικής των οραμάτων η εκλογή συριζα στη κυβέρνηση και το κοινωνικό και πολιτικό κενό που δημιούργησε δίνοντας διέξοδο, προσωρινή βέβαια, όχι στην κρίση από τη μεριά των καταπιεσμένων αλλά από τη μεριά των καταπιεστών/εκμεταλλευτών.

γ. με ποιόν τρόπο γίνεται το "μπόλιασμα"

Επίσης η απουσία αυτών των δομών δε δημιουργεί τα κοινωνικά (πόσο μάλλον τα πολιτικά) κενά, αλλά αποτελεί κομμάτι του κοινωνικού κενού που δημιουργεί η πολιτική κατάσταση. Μόνο η παρουσία δημιουργεί όχι η απουσία, ειδικά αφού παρακάτω γίνεται αποδεκτό ότι "στην πολιτική όπως και στη φύση δεν υπάρχουν κενά"...Άρα είναι άλλο το δεν καλύπτω το κενό κι άλλο το δημιουργώ το κενό κι έχει τεράστια σημασία για τις λύσεις που προτείνονται.

Έχει τεράστια σημασία, γιατί βάζει το ερώτημα τι είναι αυτό που μένει κενό κι εγώ πρέπει να καλύψω; Είναι κάτι που αξίζει να καλυφτεί, που εγώ μπορώ και πρέπει να καλύψω ή είναι μια κατάσταση που αφορά τους Ιζνογκούντ του κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος κι όχι όσους αγωνίζονται για ουσιώδη αλλαγή παραδείγματος; 

2."Τα Εξάρχεια αποτέλεσαν χώρο αντίστασης στην Κατοχή, πεδίο αγώνα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών και συνεχίζουν να αποτελούν χώρο του πιο δυναμικού κομματιού της κοινωνίας που εξεγείρεται απέναντι στις δολοφονίες ανυπόταχτων νέων και διαδηλωτών, το πιο ελπιδοφόρο πεδίο έκφρασης της ταξικής αλληλεγγύης."

Είναι λάθος να βαφτίζεται "ταξική αλληλεγγύη" η εξέγερση απέναντι στη δολοφονία ανυπόταχτων νέων. Πρώτον διότι ο ανυπότακτος νέος και διαδηλώτής μπορεί κάλλιστα να μην είναι ταξικά καταπιεσμένος, όπως ο Αλέξης, και δεύτερον διότι οι αλληλέγγυοι μπορεί κάλλιστα να μην είναι ταξικά αλληλέγγυοι, αλλά πολιτικά ή ανθρωπιστικά ή απολίτικα κ.ο.κ. Άρα από που προκύπτει η ταξική ελπίδα; Και γιατί δεν προκύπτει η ταξική ελπίδα από την εξέγερση ενός ανυπότακτου κομματιού της κοινωνίας που εξεγείρεται για οποιονδήποτε λόγο και καίει ένα περιπολικό π.χ;

3.Τα Εξάρχεια σαν χώρος φαντασίας, πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται και να κερδίζουν τόσο σε μορφή (καθιστώντας για αρχή τη γειτονιά βιώσιμη για τους κατοίκους της) όσο και σε περιεχόμενο (πολιτιστικό, κοινωνικό) τις καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας εφαρμόζοντας σχέσεις και δομές Αντιεξουσίας.

Θα έπρεπε να δίνονται παραδείγματα ποιές μορφές και περιεχόμενα μπορούν να ανταγωνιστούν τις καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας χωρίς να συγκρουστούν π.χ με τους μικρομαγαζάτορες/μικροαφεντικά αυτούς τους "εν δυνάμει συμμάχους" της συνέλευσης. Και τι τους καθιστά εν δυνάμει κι όχι φύσει και θέσει; Επίσης θα έπρεπε να διευκρινιστεί γιατί δεν αναφέρεται το "οικονομικό περιεχόμενο και μορφές" δια μέσου των οποίων επιβάλλονται οι "καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας". και πως δύνασαι να αποτελείς δομή αντεξουσίας αποφεύγοντας την οικονομική διάσταση.

4. Όχι φυσικά καθιστώντας την περιοχή μια νησίδα εναλλακτικής «ελευθερίας» αλλά χτίζοντας μια γειτονιά πρότυπο αντίστασης απέναντι στον πόλεμο που μας κήρυξε η τρόικα, αλλά και εναντίον του εγχώριου πολιτικού και οικονομικού συστήματος που συνέπραξε στη γενοκτονία εναντίον του χειμαζόμενης κοινωνίας.

α. Ότιδήποτε κερδίζει σε μορφή και σε περιεχόμενο τις "καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας" αποτελεί νησίδα. Άλλο πράγμα να μην αρκείται κάποιος σε αυτό κι άλλο το να λες ότι δεν είναι νησίδα. Με δεδομένη την αποφυγή ενασχόλησης των δομών αντεξουσίας που προτάσσονται παραπάνω με την οικονομία, εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για τον ορισμό της "νησίδας εναλλακτικής "ελευθερίας"" που εξαντλεί το περιεχόμενο της σε αγώνες "δικαιωμάτων" και "ταυτότητας" κ.ο.κ.

β. Τον πόλεμο δεν τον κήρυξε κάποια τρόικα γενικά κι αόριστα ούτε και ενάντια στην "κοινωνία" γενικά κι αόριστα πάλι. Ο πόλεμος είναι ταξικός. Η χρήση του αντιθετικού συνδέσμου "αλλά" πριν από τον συμπλεκτικό "και" δείχνει από τη μία ότι τον πόλεμο τον κήρυξε η κακή τρόικα από το εξωτερικό και γι' αυτό πρέπει να της επιτεθούμε, αλλά στους δικούς μας εδώ καπιταλιστές και πολιτικούς πρέπει να επιτεθούμε, γιατί παρότι δε μας κύρηξαν τον πόλεμο, συνέπραξαν με τους κακούς ξένους καπιταλιστές στον (διαταξικό) πόλεμο τους εναντίον της κοινωνίας, δλδ. της πατρίδας. Ζήτω το έθνος. Τώρα το γεγονός ότι συμμετέχει η Ελλάδα σε όλους τους θεσμούς που αποτελούν την τρόϊκά είναι ψιλά γράμματα. Εισαγωγή της λενινιστικής θεωρίας του αντιμπεριαλισμού  της εξάρτησης και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Διαλέγετε και παίρνετε.

 

5.Ο αγώνας ενάντια στις ναρκωμαφίες, την κρατική καταστολή και τον κοινωνικό κανιβαλισμό συνοψίζει την τακτική της συνέλευσής μας ορίζοντας παράλληλα αυτές τις έννοιες όχι σαν κάτι διαιρεμένο μεταξύ τους, αλλά σαν τμήμα μιας ενοποιημένης στρατηγικής του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι σε όσους αντιστέκονται.

Άραγε, γιατί ενώ εδώ πολύ σωστά ορίζουν τον αγώνα ενάντια στις ναρκομαφίες ως τμήμα μιας ενοποιημένης στρατηγικής του κράτους και του κεφαλαίου, παραπάνω δεν όρισαν ως τμήμα της ίδιας ενοποιημένης στρατηγικής του κράτους και του κεφαλαίου, την πολιτική της τρόικα και των ελλήνων καπιταλιστών/πολιτικών, χωρίς "αλλά" και αντιθετικούς συνδέσμους...Ρητορικό το ερώτημα. Απαντήθηκε πριν.

6.Η απάθεια σε αυτά τα περιστατικά, όπως ορισμένα καταγράφονται παρακάτω, δε σημαίνει ουδετερότητα αλλά συνενοχή στο μονοπώλιο άσκησης και επιβολής εξουσιαστικών απόψεων και συμπεριφορών.

Η απάθεια καλό είναι να μη μεταφράζεται σε συνενοχή από αναρχικούς ή κομμουνιστές, διότι κινδυνεύουν να μεταλλαχτούν σε τζιχαντιστές της αναρχίας και του κομμουνισμού πρώτον και δεύτερον αν τελικά επιμένουν σε αυτό τον κανόνα, καλό θα είναι να τον εφαρμόζουν πιστά και όχι ιησουίτικα, διότι συνάγεται τότε  η απάθεια, απέναντι ας πούμε σε άλλα περιστατικά, όπως  στη συμμετοχή σε εκλογές αποτελεί συνενοχή σε εξουσιαστικές αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως αυτές που περιγράφονται, από την ίδια τη Συνέλευση, πόσο μάλλον η ίδια η συμμετοχή σε αυτές ως ψηφοφόρος ή ως υποστηρικτής. Πράγμα που οδηγεί σε ερωτήματα ως προς το πως καταφέρνουν να συνυπάρχουν αυτές οι συλλογικότητες τηρώντας παράλληλα και αυτή την αρχή. Μήπως αυτές οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν δομικά το περιεχόμενο και την ουσία του απελευθερωτικού αγώνα;

7. Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος: δηλαδή τα μεμονωμένα άτομα στην αναρχία δεν έχουν το δικαίωμα να συγκρουστούν με δυνάμεις της αριστεράς εάν νιώσουν είτε ότι απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα είτε το πολιτικό τους δίκαιο σε μια συγκυρία; Φυσικά και το έχουν. Αρκεί να έχουν και το πολιτικό μπόι αλλά και το ηθικό ανάστημα για να συμμετέχουν σε μια τέτοια σύγκρουση. Όταν τα κίνητρά τους είναι σάπια, γιατί δεν είναι λαϊκοί αγωνιστές αλλά οπαδοί της βίας και του λιντσαρίσματος τότε και τα αποτελέσματά τους θα είναι αντίστοιχα των πεπραγμένων τους. Η σύγκρουση μεταξύ ιδεολογικών τάσεων και πολιτικών ρευμάτων αν διεξάγεται με όρους γηπεδικής αντιπαράθεσης και μαφιόζικων πρακτικών (π.χ. ενέδρες) αποπολιτικοποιεί το περιεχόμενο της σύγκρουσης και απονοηματοδοτεί τον κοινωνικό και  ταξικό αγώνα λειτουργώντας συκοφαντικά.

Με ποιό μέτρο και ποιό είναι το υποκείμενο και ο χώρος στον οποίο θα μετρηθεί το μπόι και το ανάστημα των "μεμονομένων ατόμων"; Πως είναι σε θέση ο "δικαστής" να γνωρίζει τα κίνητρα αν είναι σάπια έτσι ώστε να περιφρουρήσει το "λαϊκό" χαρακτήρα (που κι αυτός πρέπει να οριστεί) της σύγκρουσης και του αγωνιστή; Ισχύεί αυτή η θέση περί π.χ ενεδρών, και σε φασίστες ή όχι; Γιατί κάποιοι αριστεροί αυτή την κατηγορία εξακόντιζαν σε αναρχικούς, ανοίγωντας το δρόμο στο σαμαρά και στη θεωρία των δύο άκρων, όλα τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το μαχητικό αντιφασισμό. Ότι είναι πόλεμος συμμοριών και συκοφαντεί τον ταξικό και αντιφασιστικό αγώνα. Ή μήπως ο φασισμός δεν είναι ανταγωνιστικό πολιτικό ρεύμα και ιδεολογική τάση;

8.Γιατί ο ρόλος του αναρχικού και του κομμουνιστή αγωνιστή είναι ακόμη και όταν όλα δείχνουν το αντίθετο, αυτός να αποτελεί πυξίδα για τους συντρόφους του, το κίνημα και την κοινωνία. Να αγωνίζεται για τη γειτονιά του, να συγκρούεται με τους ισχυρούς και να πολεμάει για την κοινωνική Επανάσταση.

Ένας αναρχικός που μένει σε πλούσιο προάστιο ας πούμε, ή στη Μανωλάδα και γειτονεύει με ένα τσιφλικά εκμεταλλευτή εργατών γης πως μπορεί να αγωνίζεται για τη γειτονιά του και να συγκρούεται με τους ισχυρούς και να πολεμάει ταυτόχρονα για την κοινωνική Επανάσταση; Γιατί η γειτονιά έχει τόσο σημαντικό ρόλο που διεκδικεί θέση αρχής δίπλα στην κοινωνική απελευθέρωση; Και γιατί να μην είναι το εργοστάσιο ή το σχολείο ή.....;;;; Αποπολιτικοποίηση του χωροχρόνου λέγεται αυτό.

9.Γιατί το να σπάσουμε την απομόνωση δημιουργώντας αυτούς τους δεσμούς αλληλεγγύης είναι η αρχή μιας αφοσίωσης. Ενός ακτιβισμού που δεν είναι «αντί» αλλά που είναι «για» τη ζωή και τη χαρά.

Η αποκοπή του "αντι" από το "για" είναι πλασματική γενικά και προσχηματική εδώ συγκεκριμένα. Όσο δεν αρκεί ένα "αντί" δεν αρκεί και ένα "για" κι αυτό το ξέρει ο καθένας. Ακόμα και η ίδια η συνέλευση που καλεί για "εφαρμογή δομών και σχέσεων "αντιεξουσίας"" στο κείμενο της, ακόμα και κάποιες από τις συνιστώσες της που στο όνομα τους έχουν και το "για" και το "αντί" είτε ως "ενάντια" (στην Ε.Ε) είτε ως "αντεπίθεση" (κόκκινη γραμμή).

 

 

 

 

από ανώνυμος ο Β' 18/10/2016 4:44 μμ.


Κάτι τέτοιες κριτικές γίνονται σε συλλογικότητες (ή/και σε ομαδοποιήσεις συλλ/ήτων) από ανώνυμους, εδώ στο indy, και μετά σκυλιάζουν μερικοί μερικοί να κοπούν οι συζητήσεις...

Ποιος είσαι εσύ που θα κάνεις κριτική? Γιατί δε βάζεις το όνομα σου? Επαναστάτης του πληκτ/γιου είσαι. Φοβάσαι να τα πεις στις συλλογικές διαδικασιες. Και άλλα γνωστά. Και για την ταμπακιέρα... τσιμουδιά!!!

από Αναρχοκομμουνιστής 18/10/2016 5:23 μμ.


 Και χωρίς να εκπροσωπώ προφανώς τη συνέλευση, τοποθετούμαι για τα ερωτήματα που τέθηκαν όπως εγώ καταλαβαίνω τα περιεχόμενα του κειμένου, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις παρατηρήσεις (π.χ. η 1η) θα μπορούσαν να αφορούν οποιοδήποτε κείμενο του κινήματος,καθώς αφορούν τη χρήση όρων που έχουν κατακτηθεί εδώ και χρόνια

1.Οι 'ταξικές δομές αλληλεγγύης' είναι όρος που χρησιμοποιείται ευρύτατα στο κίνημα για να περιγράψει τα σωματεία βάσης,συλλογικές κουζίνες και πρωτοβουλίες για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών,ιατρεία κλπ.Αντίστοιχα ευρύτατα χρησιμοποιούνται οι έννοιες του καταπιεσμένου και της γειτονιάς.Καταπιεσμένοι είναι όσοι στερούνται της δυνατότητας να αποφασίζουν για τη ζωή τους(κοινωνικά καταπιεσμένοι) και της δυνατότητας να ζουν χωρίς να είναι εξαρτημένοι από την μισθωτή εργασία(ταξικά καταπιεσμένοι).Το επαναστατικό όραμα προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με τις ρεφορμιστικές αυταπάτες,στο καθεστώς της γενικευμένης κρίσης αντιπαραβάλλει όχι το 'ξεπέρασμά' της αλλά ένα ανταγωνιστικό κοινωνικο-πολιτικό μοντέλο οργάνωσης.Οι ελλείψεις μας δημιουργούν κενά ως προς τις δυνατότητες της κοινωνικής και ταξικής οριζόντιας οργάνωσης.

2.Μία εξέγερση ξεπερνά ακόμα και τον αρχικό λόγο του ξεσπάσματός της.Το υποκείμενο του Νοέμβρη του 73 ήταν τελικά πολύ ευρύτερο του αρχικού,αντίστοιχα στο Δεκέμβρη του 08 η ταξική οργή βρήκε χώρο για να εκφραστεί έπειτα από την ανάδειξη των νεολαιίστικων αντι-κατασταλτικών αντανακλαστικών.Αν η κοινωνική αλληλεγγύη δεν συνδυάζεται με την ταξική προκύπτει ο φιλελεύθερος δημοκρατισμός των 'δικαιωμάτων'.Ελευθερία χωρίς ισότητα (και το αντίστροφο) είναι κενό γράμμα.

3.Εν δυνάμει σύμμαχοι της συνέλευσης δεν είναι 'τα μικροαφεντικά' ,ακριβώς επειδή  ζητούμενο είναι και ο ανταγωνισμός των κυρίαρχων σχέσεων παραγωγής και κατανάλωσης.Η 'οικονομική διάσταση' δεν αποφεύγεται,είναι ωστόσο  υπερβολικό να ζητιέται σε δάσπαρτα σημεία του κειμένου επιμέρους ανάλυση που θα το μετέτρεπε το βιβλίο.Σε ότι αφορά και το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτείται ξεχωριστή θέση που δεν είναι δυνατόν να γίνει σε μία προκύρηξη.Δεν γράφτηκε βιβλίο για το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων ώστε να είναι απαιτητή μία διεξοδική ανάλυση κάθε επιμέρους στοιχείου.

4.α)Εδώ έχουμε διαφορετική ερμηνεία του τι συνιστά 'νησίδα εναλλακτικής ελευθερίας'.Είναι το περιεχόμενο και οι στοχεύσεις που καθορίζουν τις δομές,το που κατατίθενται.Αποκομμένα από την υπόλοιπη πραγματικότητα τα εγχειρήματα δεν έχουν να προσφέρουν παρά διαφορετικούς-εναλλακτικούς τρόπους ζωής.Συνδεδεμένα με αυτή είναι εργαλεία χειραφέτησης

β)Συμφωνώ στην παρατήρηση για την αποστροφή για την τρόικα,είναι όντως λανθασμένη.Η κάθε τρόικα είναι εργαλείο του πολέμου που διεξάγεται από τα ντόπια και διεθνή αφεντικά,δεν κυρήσσει η ίδια τον πόλεμο.Συμφωνούμε θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί υπόψην η συγκεκριμένη αρχική παρατήρηση,χωρίς να συμμερίζομαι τ και τον τρόπο ''ζήτω..' που στη συνέχεια την κριτικάρεις.

5)Όχι και τόσο ρητορικό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές διαφοροποιήσεις σε συνελεύσεις με τόσο μεγάλη συμμετοχή.Η σύνθεση δεν είναι πάντα εύκολη,καταλήγει και σε λάθη(όπως το παραπάνω) είναι ωστόσο ζωτικής σημασίαςγια τη διαμόρφωση μίας κινηματικής-ελευθεριακής κουλτούρας,αρκεί κάθε φορά να μαθαίνουμε από τα λάθη και να τα διορθώνουμε

6)Η απάθεια απέναντι σε φαινόμενα συνεχής άσκησης εξουσιαστικής βίας αναπόφευκτα οδηγεί και στην αποδοχή αυτής.Είναι ιστορικά και πολιτικά καταγεγραμμένο ότι η άσκηση βίας και οι σκοποί της επιδρούν καθοριστικά στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικο-κοινωνικών σχέσεων.Η σύνδεση με ζητήματα διαπάλης πολιτικής στρατηγικής και τακτικής είναι άστοχη.Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις όταν κριτικάρουμε σωστές ή λανθασμένες πολιτικές θεωρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να επιβληθούν εμπράγματα και διαφορετικές όταν κριτικάρουμε πράξεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς, εκεί υπάρχει η εμπράγματη επιβολή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θεωρητικά-πολιτικά.Καταφέρνουν λοιπόν να συνυπάρχουν αυτές οι συλλογικότητες με τα διαφορετικά πολιτικά περιεχόμενα καθώς παραμένει ελεύθερη η δυνατότητα της πολιτικής διαπάλης εντός της συνέλευσης,καθώς δεν υπάρχει η πρακτική της βίαιης επιβολής περιεχομένων.

7.Εδώ έχουμε την εμφάνιση του υποκειμενισμού.Η ερώτηση θα μπορούσε π.χ. να αφορά σεξιστικές συμπεριφορές,θα μιλούσαμε και πάλι για 'δικαστές' στην περίπτωση που κάποιοι είχαν συστηματικά προχωρήσει σε παρενόχληση γυναικών στην περιοχή των εξαρχείων;Ελπίζω πως δίκαια αποκλείω αυτή την περίπτωση.Ευτυχώς υπάρχει η κρίση,η συλλογικοποίηση και η ζύμωση και όχι κάποιοι 'νόμοι-για-πάσα-χρήση' οι οποίοι πρέπει να διαμορφωθούν ως θέσφατα.Με βάση αυτές τις παραμέτρους είναι εντελώς άστοχη η σύγκριση ενός αριστερού και ενός χρυσαυγίτη.Αν δεν μπορούμε να κάνουμε μία τόσο βασική διάκριση στον αγώνα,τότε χρειάζεται ιδιαίτερη περισυλλογή για την άσκηση βίας και τους σκοπούς της ακόμα και το τι (πολιτικά) είμαστε.Οι φασίστες δεν είναι απλώς ένα 'ανταγωνιστικό πολιτικό ρεύμα' ούτε 'ιδεολογική τάση', είναι η άρνηση ύπαρξης κάθε πολιτικού ρεύματος και ιδεολογικής τάσης,μέσω της συνολικής επιβολής σε κάθε πτυχή του κοινωνικού,είναι η δολοφονική πρακτική κατά μεταναστών,αριστερών και αναρχικών.Στην πραγματικότητα η αντίληψη 'είναι κι αυτοί πολιτικό ρεύμα' έχει όντως ως βάση την 'θεωρία των άκρων'

8.Η γειτονιά δεν ταυτίζεται με το πλούσιο προάστιο ούτε έχει απλώς χωροταξική έννοια.Περιγράφει εκείνους τους τόπους όπου ζει η μεγάλη καταπιεσμένη πλειοψηφία.Προφανώς δεν αποκλείει ο αγώνας σε μία περιοχή τον αγώνα στους χώρους δουλειάς,εκπαίδευσης κτλ.,μάλλον ψείρισμα φράσεων βγάζει η συγκεκριμένη παρατήρηση,παρά ουσία.

9.Το 'αντί' δεν αποκόπτεται από το 'για' γενικώς.Σε ότι αφορά το πρόταγμα είναι απαραίτητο το στοιχείο του 'για' το οποίο και συνήθως λείπει από τις θέσεις μας,σε αντίθεση με το 'αντί' όπου και έχουμε πλούσια παρακαταθήκη (και σωστά).Χρειάζεται ωστόσο εμπλουτισμό,ένα θετικό πρόταγμα που να συνοδεύει την απαραίτητη κριτική και 'αντι'παράθεση.Ίσως να είναι όντως κακοδιατυπωμένο το συγκεκριμένο σημείο,αν δίνει την εντύπωση την οποία αναφέρεις.

 

 Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις στις οποίες υπάρχει συμφωνία όπως αναφέρεις,είναι κατά τη γνώμη μου και οι πλέον σημαντικές για την ύπαρξη αυτού του κειμένου,το οποίο δεν διεκδικεί το ρόλο μίας συνολικής πολιτικο-οικονομικής ανάλυσης αλλά της κριτικής ανάδειξης ενός απαράδεκτου φαινομένου.Για να κριθεί δηλαδή συνολικά πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε υπόψην  τα σημεία στα οποία αναφέρεις ότι συμφωνείς

 

από proletired322 18/10/2016 11:52 μμ.


Μια συνέλευση γειτονιάς γιατί πρέπει να έχει επαναστατικά χαρακτηριστικά και θεωρητικές θέσεις για την τάξη, όπως και γιατί να κρίνεται με βάση αυτά; Για την επαναοικειοποίηση των Εξαρχείων λέει όχι του πλανήτη από τους καπιταλιστές. Άπαξ και οι συμμετέχοντες, μέλη, κάτοικοι, μπορέσουν και πετύχουν τον στόχο τους, ο αγώνας τελειώνει εκεί για την συγκεκριμένη συλλογικότητα. Νησίδα ξε-νησίδα, ρεφορμιστικός είναι ο χαρακτήρας της από την ονομασία και μόνο, γιατί είναι μερικός κι όχι ολικός. Πιο διαταξικές είναι οι μεγάλες εταιρείες και τα εργοστάσια πάντως και λιγότερο τα Εξάρχεια. Αντίθετα η κριτική γίνεται με ένα πολύ διαστρεβλωμένο σκεπτικό όπου κάθε είδους συλλογικότητα θα έπρεπε να είναι μέσο της επίτευξης των πολιτικών στόχων μια πολύ συγκεκριμένης πολιτικής ομαδοποίησης. Με ένα εγχείρημα μπορείς να τα κάνεις όλα, πασπαρτού συλλογικότητες. Τρομερά μπολσεβίκικη άποψη, κανένας σεβασμός στα μέλη που αγωνίζονται μέσω της συγκεκριμένης συλλογικότητας για τον σκοπό της όπως τον περιγράφει. Οι μπολσεβίκοι εντός του εγχειρήματος θα τους εκβιάσουν όλους είναι να ενταχθούν στον δικό τους πολιτικό αγώνα ή να φύγουν. Δεν έχει καμιά σημασία αν σε πολλά αντικείμενα της κριτικής μπορεί να συμφωνώ κι εγώ, σημασία είναι όιτι κρίνεται ένα αντικείμενο με μέτρο άλλου αντικειμένου. Σαν να κρίνεις ένα σπορ αυτοκίνητο για την αδυναμία του να οργώνει το χωράφι.

από ανώνυμου του αναρχικού 19/10/2016 9:58 πμ.


1.  α)Αφού ταξική δομή αλληλεγγύης είναι όλα αυτά, γιατί τότε η κατάληψη του Γκίνη που στέγαζε μετανάστες δεν ήταν ταξική δομή αλληλεγγύης ή μία σύγκρουση με τους μπάτσους δεν είναι πράξη αλληλεγγύης παρά "επιφάσεις" και δεύτερον και σημαντικότερο: Aφού στα Εξάρχεια υπάρχουν όλα αυτα και είναι η κατεξοχήν έδρα τους μάλιστα, γιατί εμφανίστηκαν αυτά τα φαινόμενα ιδιαίτερα εκεί και όχι αλλού; Η πραγματικότητα διαψεύδει την α[πουσία αυτών των δομών ως γενεσιουργό αιτία "πολιτικών κενών".

β) Όσο για τους "κοινωνικά καταπιεσμένους" σημειώνω ότι στον ορισμό σου, μπορεί άνετα να συμπεριληφθεί και το αφεντικό καθώς κι αυτός δεν κάνει ότι του γουστάρει, αλλά ότι τον προστάξει η κίνηση του κεφαλαίου και ο μπάτσος ακόμα, που, ιδιαίτερα τώρα που περνά με πανελλήνιες, ούτε αυτός μπορεί να πέρασε στη σχολή προτίμησης του και γενικά ΑΠΑΝΤΕΣ, μπορεί να είναι "κοινωνικά καταπιεσμένοι" ο καθένας με το δικό του τρόπο. Είναι η περίφημη αλλοτρίωση που λένε οι μαρξιστές. Πως λοιπόν η γειτονιά μπορεί να παράξει "ταξικό μέτωπο αγώνα" ως τέτοια, αφού από τη φύση της είναι  "διαταξική"; Ξέρεις πόσοι μπάτσοι μένουν εξάρχεια; Πόσα αφεντικά; Πόσοι μικροαστοί ελεύθεροι επαγγελματίες και πόσοι συριζομκάδες; Δε συνιστά λοιπόν κι αυτό διαστρέβλωση του περιεχομένου του αγώνα, όταν διαστρεβλώνοεις το περιεχόμενο της έννοιας "ταξικός", χειρότερα από τη Βούλτεψη, βάζοντας ως υποκείμενο του, τάξη άλλη, πέραν αυτής της εργατικής και χώρο άλλο πέραν αυτό της παραγωγής; Είναι άλλο το κόμμα, άλλο η τάξη σύντροφε. Φρόντισε να το καταλαβεις. Υπάρχουν πολλοί αναρχικοί που δεν είναι εργάτες, αλλά μαγαζάτορες. Λοιπόν, αυτοί δε μπορούν να μιλάνε ότι κάνουν ταξικό αγώνα αν θέλουμε να είμαστε σωστοί. Μπορεί να κάνουν αλληλέγγυο αναρχικό αγώνα ως κοινωνικά καταπιεσμένοι, στην εργατική τάξη, πάντως ταξικό αγώνα χωρίς να είσαι εργάτης μισθωτός, δε μπορείς να κάνεις. Γι' αυτό κιόλας ζητάω ορισμό του τι εστί τάξη για να μην αδικώ κανέναν, από αυτούς που κατά τα άλλα επαναλαμβάνουν τη λέξη "ταξικός" με ρυθμό πολυβόλου.

γ)Δε ξέρω για σένα αν το επαναστατικό όραμα δεν έχει σχέση με τις ρεφορμιστικές αυταπάτες, καθότι η κριτική μου είναι στο κείμενο της συνέλευσης, πάντως για τη συνέλευση έχει, (αν δε το γνωρίζεις και όντως δεν είσαι μέλος της συνέλευσης, μάθε ότι ακριβώς αυτές τις "ρεφορμιστικές αυταπάτες" μπόλιασαν κάποιες από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στη συνέλευση είτε με την ψήφο στο συριζα είτε με τη ψήφο στο δημοψήφισμα,) ως  "ενδιάμεσος τακτικός στόχος πάλης". Και ρωτώ κι εγώ πάλι: Μέσα σε αυτές τις "ελλείψεις" μας, που δημιουργούν αυτά τα κενά οριζόντιας οργάνωσης κ.τ.λ, δε συμπεριλαμβάνεται η ανικανότητα (στην καλύτερη περίπτωση) κάποιων συλλογικοτήτων να αναλύσουν την κατάσταση, ώστε να μη γίνονται πελάτες των "εμπόρων ελπίδας" (πάλι στην καλύτερη, γιατί κάποιοι έγιναν και εκπρόσωποι τύπου τους συκοφαντώντας όσους δε ψάρωσαν). Δε διαστρεβλώνουν αυτές το περιεχόμενο του αγώνα;

2. Επειδή όντως μια εξέγερση μπορεί να ξεπερνά τον αρχικό λόγο του ξεσπάσματος της, καλό θα είναι να λάβουμε υπόψην ότι αυτά τα οποία κατακρίνονται ως "αντικοινωνικές" πράξεις το 2008, πλιάτσικα, λεηλασίες κ.τ.λ, είναι μέρος αυτού του "ξεπεράσματος του αρχικού υποκειμένου", από το ίδιο το "διευρυμένο" υποκείμενο της εξέγερσης, στο οποίο ομνύεις. Το ότι ομνύεις σε αυτό, φαίνεται από την αντιστροφή της ιστορίας που κάνεις σχετικά με το πότε εκφράστηκε η "ταξική οργή" σε σχέση με τα "νεολαιϊστικά αντικατασταλτικά αντανακλαστικά". Για πες μου περιστατικά "ταξικής οργής" και περιστατικά "νεολαιϊστικων αντανακλαστικών" στο Δεκέμβρη για να καταλάβω τη διαφορά; Έχε επίσης υπόψη σου ότι η ισότητα και η ελευθερία στον κόσμο που ζούμε και χωρίς επαναστατική ανατροπή, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη μορφή "δικαιωμάτων" κι από τη στιγμή αυτή, και το κάψιμο του Τειρεσία, αν υποθέσουμε ότι είναι στιγμή "ταξικής αλληλεγγύης", γιατί έχω πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο στον τειρεσία περιλαμβάνονταν εργάτες, ειδικά εκείνη την εποχή, δικαίωμα διεκδικούσε...

3. Δυστυχώς, σε διαψεύδει η ίδια η ανακοίνωση που μιλά αδιακρίτως για "μικρομαγαζάτορες". Θα μπορούσε να μπεί έστω και ονομαστικά σε μια πρόταση, δε χρειαζόταν βιβλίο για την οικονομική διάσταση. Ή μάλλον μπήκε αφού όταν μιλάς για μικρομαγαζάτορες συνεπάγεται και η οικονομική διάσταση με όλες τις αποχρώσεις της.

4. α)Ξαναλέω, άλλο το να μην αρκείσαι εσύ στη νησίδα σου, σαν το Τσε Γκεβάρα ένα πράγμα ρε παιδάκι μου που δεν του έφτανε η Κούβα, κι άλλο το ότι αυτή δεν είναι νησίδα. Δεν έχει σχέση το που κατατίθεται το περιεχόμενο και δε πολυπιάνω τι θες να πείς, αλλά η συνέλευση είναι σαφής  "Τα Εξάρχεια σαν χώρος φαντασίας, πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται και να κερδίζουν τόσο σε μορφή (καθιστώντας για αρχή τη γειτονιά βιώσιμη για τους κατοίκους της) όσο και σε περιεχόμενο (πολιτιστικό, κοινωνικό) τις καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας εφαρμόζοντας σχέσεις και δομές Αντιεξουσίας." Πουθενά η λέξη οικονομία. Μόνο φαντασία, πολιτικοποίηση, κοινωνικοποίηση με περιεχόμενο πολιτισμικό, κοινωνικό, πως λέμε καλλιτέχνες, ρακόμελο και γκομενιλίκια, Lifestyle κι άγιος ο Θεός...Το πως γίνεται βιώσιμη μια γειτονιά για τους κατοίκους της, που υποτίθεται είναι ταξικά στον πάτο, χωρίς να γίνεται λόγος για οικονομία, όντως μόνο ένας φιλελές θα μπορούσε να το διανοηθεί. Δεν είναι λοιπόν θέμα ερμηνείας και υποκειμενισμού.

β) Δεν είναι θέμα savoir vivre το περιεχόμενο της κριτικής. Νομοτελειακά καταλήγει αυτό το θεωρητικό σχήμα στο ζήτω το έθνος.

5. Λοιπόν, επειδή γνωρίζω πολύ καλά για ποιό λόγο διατυπώθηκαν τα πράγματα όπως διατυπώθηκαν, κι επειδή κάποια πράγματα απλά είναι ανταγωνιστικά και δε συντίθενται, υπενθυμίζω το μότο της ανακοίνωσης ότι "στην πολιτική και τη φύση δεν υπάρχουν κενά" και ότι η δική σου υποχώρηση συνιστά προέλαση του άλλου όταν τα προτάγματα είναι διαφορετικά. Αν λοιπόν ήταν τόσο αθώα τα πράγματα όσο λες τότε η Συνέλευση θα έπρεπε να πεί, είμαστε κάποιοι άνθρωποι που δε γουστάρουμε να μας τραμπουκίζουν κ.ο.κ και μαζευτήκαμε για να υπερασπιστούμε την ύπαρξη μας και τον τρόπο ζωής του ο καθένας μας. Δε χρειάζονται ούτε να μπλέκονται κινήματα, ούτε πολιτικά προτάγματα, ούτε πολιτικές αναλύσεις με βερμπαλισμούς και πολιτικές νουθεσίες. Τέτοιου είδους συνθέσεις αντιφατικών προταγμάτων και καταστάσεων στο πεδίο της θεωρίας μόνο ο εθνικισμός προσπαθεί ανεπιτυχώς κι αυτός να συνθέσει.

6. Σε defacto αποδοχή, με πολύ τραβηγμένη έννοια, όχι σε dejure. Δηλαδή εγώ εκ των πραγμάτων δε μπορώ να παρέμβω σε κάτι αν δεν είμαι εκεί ή αν δε με αφορά, δε σημαίνει ούτε ότι συμφωνώ ούτε ότι είμαι συνένοχος. Ένα παιδί που πέφτει θύμα παιδεραστίας και δεν αντιδρά την αποδέχεται; Η γνωστή στρεψοδικία των αριστερών σε σχέση με την αποχή στις εκλογές μεταφέρεται κι εδώ. Δε φταίνε αυτοί που ψήφισαν, φταίμε εμείς που δε ψηφίσαμε για τις εμπράγματες υλικές συνέπειες της κάλπης. Ανάλογα με το ποιός βγήκε μας έρχεται από αριστερά ή απο δεξιά αυτή η σοφιστεία των ευθυνόφοβων και των προβάτων.  Η συνενοχή είναι de jure κατηγορία κι έχει να κάνει με τη συνοργάνωση κι ενεργή υποστήριξη. Ωστόσο, αν δεχτούμε ότι ισχύει αυτή η θέση, που εκφράζεις, όχι η σύνδεση της, αλλά η αποσύνδεση αυτής της από ζητήματα διαπάλης στρατηγικής και τακτικής είναι εκ του πονηρού κι όχι απλά άστοχη, γιατί όπως ο ίδιος λες, "είναι ιστορικά και πολιτικά καταγεγραμμένο ότι η άσκηση βίας και οι σκοπί της επιδρούν καθοριστικά στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικο-κοινωνικών σχέσεων".

Άρα πως είναι δυνατόν να αποσυνδεθεί από τα ζητήματα "πολιτικής στρατηγικής και τακτικής" τα οποία τι άλλο είναι παρά "ζητήματα που διαμορφώνουν καθοριστικά συγκεκριμένες πολιτικο-κοινωνικές σχέσεις", οι οποίες "επιβάλλονται εμπράγματα" και επιβάλλον όχι μόνο σωματικόυς"τραυματισμούς" αλλά και ψυχικούς και  θανάτους σε μαζική κλίμακα; Μπορεί το μνημόνιο και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του από το συριζα, να αντιμετωπιστούν...θεωρητικοπολιτικά; Κάποιοι λοιπόν για σένα, είναι πιο τραυματίες από κάποιους άλλους και λες ότι είσαι και αναρχοκομμουνιστής...

Κι ένα δεύτερο, αν δεχτούμε αυτή τη λογική, τότε σημαίνει ότι και όσοι απαθώς δέχονται την αστυνομική βία στις πορείες την αποδέχονται. Άρα η περιφρούρηση θα πρέπει να τους αναλάβει κι αυτούς... 

Και το τρίτο, αν δέχτουμε αυτή τη λογική, σε σχέση με τη συνύπαρξη στη συνέλευση και το "στρογγύλεμα" διατυπώσεων στο όνομα της σύνθεσης που είπες, απλά ότι τα αντίθετα δε συνθέτονται και ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Πόσο μάλλον όταν αυτό που είναι αντίθετο είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της σύνθεσης σε παλιότερο διαλεκτικό στάδιο κι έχει αποτύχει ιστορικά...

7. Επί των σημείων:

α )Ναι, θα μιλούσαμε για δικαστές.

β) και μόνο το γεγονός ότι έβαλες το παράδειγμα της "παρενόχλησης γυναικών" αποδεικνύει ότι τελικά αυτοδιαψεύσεσαι και υπάρχουν και νόμοι για πάσα χρήση που είναι θέσφατα. Εν προκειμένω "απαγορεύεται από τους αναρχικούς η παρενόχληση γυναικών στα εξάρχεια" . Άλλωστε δεν είναι λιγές οι φορές που κάποιοι τέτοιοι τύποι ενοχλητικοί απομακρύνθηκαν με το καλό ή με το άγριο. Απέναντι στο ατέρμονο σχετικισμό των "ζυμώσεων" εγώ λέω, ότι όπως και στην οινοποιϊα έτσι και στην κοινωνία η "ζύμωση" για κάποια πράγματα κάποια στιγμή σταματάει και το δοχείο κλείνει για να πιείς κρασάκι...Γιατί όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει αφενός, αλλά από την άλλη όποιος δε θέλει να πιεί κρασί δέκα χρόνια θα ζυμώνει...

γ)Λες ότι είναι άστοχη η σύγκριση χαίτη (αν κι εγώ μίλησα για φασίστες κι όχι χαίτες) και αριστερού. Ρωτώ: Στο αριστερός, γιατί δε διευκρίνισες ποιός είναι αριστερός ενώ στο φασίστας κατάλαβες χαίτης; Έπειτα λες ότι ο λόγος που δεν πρέπει να γίνεται αυτή η διάκριση είναι επειδή "Οι φασίστες δεν είναι απλώς ένα 'ανταγωνιστικό πολιτικό ρεύμα' ούτε 'ιδεολογική τάση', είναι η άρνηση ύπαρξης κάθε πολιτικού ρεύματος και ιδεολογικής τάσης,μέσω της συνολικής επιβολής σε κάθε πτυχή του κοινωνικού,είναι η δολοφονική πρακτική κατά μεταναστών,αριστερών και αναρχικών." .

Πραγματικά αναρωτιέμαι. Μήπως δεν έχει πάρει τίποτα το αυτί σου ότι η "αριστερή" ΕΣΣΔ έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα; Να πάρε ένα λινκ από τις μπολσεβίκικες Θέσεις με αναφορές στο σοβιετικό ποινικό κώδικα για να μη λες ότι λέω ψέμματα κι ακούσω τίποτα υστερικές κραυγές περί αντικομμουνισμού http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=681&Itemid=29

Εγώ κρατάω τα λόγια του εξής απόσπασμα: "Οπως επισημαίνει ο σοβιετικός νομικός και δημόσιος κατήγορος Ν. Krylenko, σαφή στόχευση αυτού του ποινικού συστήματος αποτελεί η "ελαστικοποίηση" της έννοιας του πολιτικού αδικήματος και της αντεπαναστατικής δράσης, έτσι ώστε να τιμωρούνται και οι "κεκαλυμμένες" (concealed) μορφές αντεπαναστατικής δράσης. Πρόκειται για επιχειρηματολογία όμοια με αυτήν την καταστολής των κομμουνιστικών δραστηριοτήτων στην Δύση."

Αυτά περί "αστοχίας"...

8) α)παρέκαμψες τη Μανωλάδα που επίτηδες ανέφερα

β) αυτή η γειτονιά υπάρχει μόνο στο μυαλό σου. Οι πραγματικές ιστορικές γειτονιές καθαυτές διατρέχονται κάθετα οριζοντίως και διαγωνίως από ταξικές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Αυτή είναι η ουσία και είναι αντιφατικό να μιλάς για γειτονιά γενικώς κι αόριστα και ταυτόχρονα ταξικά. Άλλο πράγμα να πείς ότι είσαι η κ.ο της γειτονιάς. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι άλλο να πείς ότι η κ.ο είναι η γειτονιά. Μετά την αναρχική επανάσταση ίσως όντως οι γειτονιές να είναι "ταξικά" ομογενοποιημένες, δλδ, αταξικές. Τώρα είναι διαιρεμένες καθ' εικόνα των κυρίαρχων πολιτικο-οικονομικών σχέσεων.

9)Απλά δε ξέρω, λόγω της σύνθεσης της συνέλευσης, αν είναι απλώς κακοδιατυπωμένο ή αν απλά πρόκειται περί αναπαραγωγής των αριστερών κλισέ που μιλούν για "στείρο αρνητισμό" εκ μέρους του αναρχικού χώρου από κάποιους που είτε ψώνισαν ελπίδα και την πάτησαν και κάπως έπρεπε να δικαιολογήσουν αυτή τους τη στάση είτε όντως έχουν εντοπίσει αυτή την ανάγκη από αναρχικής σκοπιάς να ξεπεραστεί ο κάθετος "ετεροκαθορισμός" από τη συγκυρία κι εδώ συμφωνούμε μάλλον σε κάποιο βαθμό. Για τους δεύτερους, απλά δείχνω ότι τελικά οι προτάσεις όπως κατατίθενται στο κείμενο της συνέλευσης, αλληλοαναιρούμενες δε μπορούν να σταθούν ως τέτοιες και παραμένουν αρνητικές από αναρχικής σκοπιάς, αλλά πολύ θετικές από μπολσεβίκικης εθνικοαπελευθερωτικής και λαϊκιστικής κομματικής σκοπιάς.  Ας έχουν υπόψην τους πάλι, τη νουθεσία περί πολιτικου κενού.

 

Στον επίλογο σου έχουμε μια θεμελιώδη διαφωνία. Εγώ δε θεωρώ ότι είναι οι "υπόλοιπες θέσεις" στις οποίες συμφωνούμε το πιο σημαντικό σημείο του κειμένου. Διότι πρόκειται απλά για περιγραφή κι απαρίθμηση γεγονότων και το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Ενώ τα σημεία διαφωνίας αποτελούν το πολιτικό πλαίσιο/πρίσμα μέσα από το οποίο ερμηνεύονται και στο οποίο εντάσσονται τα συμβάντα κι αυτό είναι υψιστης πολιτικής σημασίας για την παραγωγή πολιτικών λύσεων των προβλημάτων. Αν είναι αυτός ο σκοπός.

Αν δεν είναι, όπως προείπα, και είναι τα γεγονότα απλά, να κάνουμε μέτωπο από τα κάτω και με τους φασίστες για το παραεμπόριο αφού ο μαγαζάτορας είναι εν δυνάμει σύμμαχος, ή να πάμε να κάνουμε περιπολίες στην πλατεία θεάτρου με τους αγανακτισμένους μαγαζάτορες ενάντια στα ναρκωτικά ή να πάμε στον παντελεήμονα και να πλακώσουμε τους νταβάδες και γενικότερα να βοηθήσουμε στην "αντιεγκληματική" πολιτική απέναντι σε "αντικοινωνικές" πράξεις σε στυλ ΝΟ POLITICA.

Εγώ γιατί δε νομίζω ότι θα ήθελες κάτι τέτοιο; Κάνω λάθος;

 

 

 

από el quinto falimento 19/10/2016 10:48 πμ.


"Μια συνέλευση γειτονιάς γιατί πρέπει να έχει επαναστατικά χαρακτηριστικά και θεωρητικές θέσεις για την τάξη, όπως και γιατί να κρίνεται με βάση αυτά;"

Γιατί τα διεκδικεί η ίδια ότι τα κατέχει.

"Για την επαναοικειοποίηση των Εξαρχείων λέει όχι του πλανήτη από τους καπιταλιστές."

Τα εξάρχεια είναι πάνω στον πλανήτη. Ο καθένας απλώνει μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια του.

"Άπαξ και οι συμμετέχοντες, μέλη, κάτοικοι, μπορέσουν και πετύχουν τον στόχο τους, ο αγώνας τελειώνει εκεί για την συγκεκριμένη συλλογικότητα."

Η συλλογικότητα το ξέρει;

"Πιο διαταξικές είναι οι μεγάλες εταιρείες και τα εργοστάσια πάντως και λιγότερο τα Εξάρχεια."

Μη λες βλακείες.

"Αντίθετα η κριτική γίνεται με ένα πολύ διαστρεβλωμένο σκεπτικό όπου κάθε είδους συλλογικότητα θα έπρεπε να είναι μέσο της επίτευξης των πολιτικών στόχων μια πολύ συγκεκριμένης πολιτικής ομαδοποίησης."

Ξαναλές βλακείες. Η ίδια η συλλογικότητα βάζει πολιτικούς στόχους. Η κριτική είναι πάνω στο κείμενο αυτής της συγκεκριμένης συλλογικότητας, κι όχι "κάθε είδους συλλογικότητας" γενικά κι αόριστα.

"Με ένα εγχείρημα μπορείς να τα κάνεις όλα, πασπαρτού συλλογικότητες."

Αν εσύ βρίσκεις ότι η κριτική αυτή έχει πεδίο εφαρμογής κάθε είδους συλλογικότητες, τότε τόσο το καλύτερο για την κριτική. Αυτή είναι πασπαρτού κι όχι οι συλλογικότητες.

"Τρομερά μπολσεβίκικη άποψη, κανένας σεβασμός στα μέλη που αγωνίζονται μέσω της συγκεκριμένης συλλογικότητας για τον σκοπό της όπως τον περιγράφει."

Ο μέγιστος σεβασμός και καθόλου μπολσεβίκικη η άποψη. Πρώτον δε νομίζω να θίγονται από μπολσεβίκικη κριτική όσοι συνεργάζονται με μπολσεβίκους δεύτερον η κριτική γίνεται πάνω στο σκοπό της συγκεκριμένης συλλογικότητας έτσι όπως τον περιγράφει.

"Οι μπολσεβίκοι εντός του εγχειρήματος θα τους εκβιάσουν όλους είναι να ενταχθούν στον δικό τους πολιτικό αγώνα ή να φύγουν."

Ας προσέχουν, δεν είναι μικρά παιδιά. Οι μπολσεβίκοι δε διαθέτουν τέτοια δύναμη ώστε να είναι σε θέση να εκβιάσουν κανέναν. Μόνο στο μυαλό σου υπάρχει αυτός ο μπαμπούλας.

"Δεν έχει καμιά σημασία αν σε πολλά αντικείμενα της κριτικής μπορεί να συμφωνώ κι εγώ, σημασία είναι όιτι κρίνεται ένα αντικείμενο με μέτρο άλλου αντικειμένου."

Όντως, δεν έχει καμία σημασία, αφού δεν προσφέρεις και κανένα επιχείρημα για τίποτα από τα δύο και γενικότερα για όσα λες.

"Σαν να κρίνεις ένα σπορ αυτοκίνητο για την αδυναμία του να οργώνει το χωράφι."

Αυτό ακριβώς κάνει η τοποθέτηση σου.

 

Αστα λα σαμπντόρια σιέμπρε....

από και φοβάται τα καπέλα... 19/10/2016 11:15 πμ.


"Μια συνέλευση γειτονιάς γιατί πρέπει να έχει επαναστατικά χαρακτηριστικά και θεωρητικές θέσεις για την τάξη, όπως και γιατί να κρίνεται με βάση αυτά;"

Ρε άνθρωπε, μόνο και μόνο τις υπογραφές να δείς, θα δείς ότι δεν είναι μια "συνέλευση γειτονιάς" έτσι απλά, εκτός κι αν το Μαρούσι, η Φιλαδέλφεια, το Γαλάτσι, η Κυψέλη και τα Πετράλωνα είναι περιοχές της γειτονιάς των Εξαρχείων, πως λέμε Νεάπολη ένα πράγμα και η Κόκκινη Γραμμή μένει όλη στα Εξάρχεια. Ρε θα μας τρελάνετε; Δεν είναι Συνέλευση Εξαρχειωτών, είναι Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, το οποιο μπορεί να σημαίνει ότι αυτή η οικειοποίηση μπορεί να γίνει και κόντρα σε όσους μένουν εξάρχεια....

από proletired322 19/10/2016 1:34 μμ.


,,, άρα δεν μιλάμε για "συνέλευση" μιλάμε για ένα συντονιστικό πολιτικών ομάδων, μια άτυπη ομοσπονδία, με συγκεκριμένο σκοπό, την επανοικειοποίηση μιας περιοχής για συγκεκριμένους λόγους. Επειδή καταλαβαίνω πως ευτελίζεται η έννοια συνέλευση σαν εργαλείο, μέσο, οριζόντιας οργάνωσης κοινωνικών και ταξικών υποκειμένων, καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, προσπαθώ να αντιληφθώ από τι είδους πολιτικά υποκείμενα μπορεί να γίνεται αυτό. Θέλετε να μου πείτε ότι το εν λόγω κείμενο κριτικής ασκείται προς ένα δευτεροβάθμιο σχήμα πολιτικών υποκειμένων; Ε, κι εμένα αυτή είναι η κριτική μου! Πολιτικά είναι λίγοι, και διαδικαστικά είναι μπολσεβίκοι που εκφυλίζουν τις ελευθεριακές διαδικασίες. Τις καίνε!

 

ΥΓ Συμμετέχουν και άτομα σε αυτή την "διαδικασία";


Η πρόσφατη αντιφασιστική πορεία στο Παγκράτι και τα όσα έλαβαν χώρα κατά την οργάνωση και την πραγματοποίησή της [κλειστή(;) διαδικασία οργάνωσής της, λειτουργία και κατασταλτική δράση της περιφρούρησης, σύμπραξη(;) αναρχικών(;)-μπολσεβίκων, μπολσεβίκικα συνθήματα κ.ο.κ.] αποτέλεσε την αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο κάποια προϋπάρχοντα ζητήματα που απασχολούν τον ελλαδικό αναρχικό "χώρο" εδώ και πολύ καιρό. Αυτά τα ζητήματα προσωπικά τα κατατάσσω σε τρείς κατηγορίες:

α) Αναρχική οργάνωση και αναρχικός πολιτικός αγώνας

β) Αναρχισμός, βία και λούμπεν στοιχεία

γ) Συνδιοργάνωση κοινών δράσεων και σύμπραξη αναρχικών(;) με μπολσεβίκους

Αυτήν τη στιγμή "τρέχουν" παράλληλα στο indy τουλάχιστον πέντε(!) συζητήσεις με τη θεματική τους να σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα, πράγμα το οποίο καθόλου δε με δυσαρεστεί, αντιθέτως το βρίσκω πολύ θετικό, μιας και πιστεύω ότι ήταν πλέον καιρός να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα ανοιχτά στο τραπέζι, τόσο στο indy, όσο και στις οργανωμένες αναρχικές συλλογικές διαδικασίες και δομές του "χώρου" (όπου και στο βαθμό τέλος πάντων που αυτές υπάρχουν).

Παρατηρώ όμως το εξής φαινόμενο. Οι προαναφερόμενες συζητήσεις εδώ στο indy επικεντρώνονται κυρίως στα δύο πρώτα ζητήματα (α και β), όπου έχουμε εκτενείς τοποθετήσεις και διεξοδική ανάλυση επιχειρημάτων υπό αναρχική σκοπιά από όλες τις πλευρές (έχω τοποθετηθεί σχετικά και εγώ), ενώ για το τρίτο ζήτημα (γ), παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει πάμπολλες τοποθετήσεις και πολλές ερωτήσεις από πολλές/ούς αναρχικές/ούς που ασκούν πολεμική -βασισμένη σε εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία- κατά μιας τέτοιας σύμπραξης, εμφανίζεται να υπάρχει μια σχεδόν παντελής έλλειψη απαντήσεων και επιχειρηματολογίας από μέρους των υπερασπιστών-υποστηρικτών μιας τέτοιας σύμπραξης, από αναρχική σκοπιά. Πέραν από κάτι άναρθρες κραυγές του τύπου "καλύτερα με τους οπλατζήδες παρά με τους μπάχαλους" και κάτι τέτοια, δεν έχει υπάρξει ούτε μια εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία υποστήριξης μιας τέτοιας συνεργασίας-σύμπραξης, από αναρχική σκοπιά.

Ρωτάω λοιπόν και παρακαλώ κάποιαν/ον που υποστηρίζει αυτήν τη σύμπραξη μεταξύ αναρχικών και μπολσεβίκων από αναρχική σκοπιά, να απαντήσει διεξοδικά και με επιχειρήματα στα κάτωθι καλοπροαίρετα και εύλογα ερωτήματα:

1) Τι γυρεύουν οι αναρχικές/οί με τους μπολσεβίκους;

2) Έπαψαν να ισχύουν οι πάγιες και διαχρονικές θέσεις των αναρχικών ότι ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ, κι αν έπαψαν να ισχύουν πότε έγινε αυτό και γιατί;

3) Επάνω σε ποιά διδάγματα της επαναστατικής ιστορίας πατούν κάποιες/οι αναρχικές/οί(;) για να υποστηρίξουν μια σύμπραξη μεταξύ αναρχικών και μπολσεβίκων και πότε, κατά την πρόσφατη επαναστατική ιστορία, μια τέτοια σύμπραξη παρήγαγε θετικά αποτελέσματα τόσο για τους αναρχικούς, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία;

4) Αν κάποιες/οι αναρχικές/οι(;) θεωρούν ότι η αναγωγή των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη της επαναστατικής ιστορίας στο σήμερα είναι άνεϋ νοήματος και αξίας, ας απαντήσουν έστω πάνω σε ποιά νέα δεδομένα στηρίζουν μια τέτοια σύμπραξη σήμερα;

5) Υπάρχει κάποια συμφωνημένη πλατφόρμα κοινής δράσης μεταξύ αναρχικών(;) και μπολσεβίκων κι αν ναι, ποιά είναι αυτή και γιατί δε δημοσιοποιείται;

6) Αν δεν υπάρχει κάποια συμφωνημένη πλατφόρμα κοινής δράσης μεταξύ αναρχικών(;) και μπολσεβίκων, τότε με ποιά λογική και μέσα σε ποιά πλαίσια πραγματοποιείται μια τέτοια σύμπραξη;

7) Γιατί δε βγαίνουν όσες αναρχικές(;) συλλογικότητες στηρίζουν μια τέτοια σύμπραξη μεταξύ αναρχικών και μπολσεβίκων, να τοποθετηθούν δημόσια και με επιχειρήματα γι' αυτήν τη θέση τους;

Υ.Γ.: Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι με ενδιαφέρει η άποψη των αναρχικών επί του θέματος και όχι των μπολσεβίκων.

από @αναρχας 19/10/2016 2:19 μμ.


Με το που διαβασα την πολυ καλη ανακοινωση/τοποθετηση της Συνελευσης αυτης,αμεσως σχεδον σκεφθηκα οτι θα αρχισουν οι σχολιασμοι και οι κριτικες απο οψιμους αναλυτες του πληκτρολογιου…Και τελικα αυτο εγινε…Κατι που να μην ασκησετε κριτικη δε γινεται; Και γιατι κατι μου λεει οτι ειστε και οι ιδιοι ανθρωποι σε ολες τις παρομοιες δημοσιευσεις...;

 

 

από @nestor 19/10/2016 2:46 μμ.


Το κείμενο της συνέλευσης για την επαναοικειοποίηση των Εξαρχείων είναι μια επίδειξη δύναμης συγκεκριμένων ομάδων που προσπαθούν να ηγεμονεύσουν μέσα στον αναρχικό χώρο. Όπως ορθά διατυπώθηκε και από άλλους σχολιαστές σε άλλο ποστ, δεν πρέπει να συσχετίζουμε τις προθέσεις σύσσωμων των ομάδων, μιας και υπάρχουν διαφορετικές τάσεις που χαρακτηρίζουν την εν λόγω συνέλευση.

 

Αφενός, υπάρχουν οι ομάδες εκείνες που διαχρονικά έχουν εκδηλώσει την αποστασιοποίηση τους από φαινόμενα πολιτικής βίας (τα οποία αυθαίρετα τα παρομοιάζουν με απολίτικες και αντι-κοινωνικές πράξεις) και πιστεύουν ότι η σύγκρουση “διώχνει κόσμο” και “δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση επαναστατικού κινήματος”. Λογικές που κατά την γνώμη μου είναι φοβικές και συντηρητικές και δεν αντανακλούν στην πραγματικότητα. Ο αναρχικός χώρος γιγαντώθηκε ποσοτικά σε περιόδους που επέδειξε μαχητικότητα και τροφοδότησε τους κοινωνικούς αγώνες με τα χαρακτηριστικά της φυσικής σύγκρουσης. Ο εξεγερσιακός αγώνας είναι κομμάτι της επαναστατικής προοπτικής και ποτέ στην ιστορία δεν δημιουργήθηκαν επαναστατικά κινήματα χωρίς την συνύπαρξη μαχητικής δράσης και προπαγάνδας. Η εναντίωση στην εξεγερτικότητα είναι μια ξεκάθαρη στάση πολιτικού συμβιβασμού και απονεύρωσης των μαχητικών αντανακλαστικών του αναρχικού αγώνα. Αν κάτι ήταν αξιοσημείωτο στον αναρχικό χώρο στην Ελλάδα ανέκαθεν, ήταν η μαχητικότητα του. Οι ελλείψεις αφορούσαν (και αφορούν) την οργανωτική συγκρότηση, την κωδικοποίηση και επικοινωνία θέσεων, την χάραξη ενιαίας πολιτικής στρατηγικής. Οι ομάδες αυτές, αντί να εστιάσουν στο άνοιγμα ενός ευρύ διαλόγου για τις παθογένειες αυτές, επέλεξαν να συγκρουστούν με την “συγκρουσιακότητα”. Η στρατηγική τους θα κριθεί από τον αδιάψευστο κριτή: την ιστορία.

 

Η δεύτερη τάση της εξαρχειώτικης συνέλευσης, είναι αυτή των νεοφώτιστων αντιιμπεριαλιστών (που λέει και μια ψυχή). Η πρώτη τους (δια)συλλογική εμφάνιση έγινε με την διοργάνωση της πορείας στην γερμανική πρεσβεία, που στοχοποιούσε αποκλειστικά το γερμανικό κεφάλαιο για τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία. Μία τάση που αδυνατεί να ερμηνεύσει τα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κρίσης και την διάταξη του γεωπολιτικού χάρτη και που έχει γίνει έρμαιο του λαϊκισμού της. Οι συγκεκριμένοι (όπως πάλι είχε τονίσει μια ψυχή) προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα “αριστερό αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο” μέσα στον αναρχικό χώρο και να στρέψουν το κίνημα σε μια “αντι-μέρκελ” κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση επικίνδυνη και επιζήμια, καθώς (μάλλον άθελα της) “ξεπλένει” τις ευθύνες της εγχώριας εξουσίας και της εγχώριας αστικής τάξης, μετατοπίζοντας καθολικά το πρόβλημα στους “ξένους δυνάστες”. Αυτή η αντίληψη μπορεί να είναι καινούρια στον αναρχικό χώρο, όχι όμως και γενικότερα. Η κυρίαρχη αφήγηση αναφορικά με την ελληνική κρίση (που δεν πρέπει να την μελετάμε ξεχωριστά αλλά αναπόσπαστα από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού) είναι η “έξωθεν ηγεμόνευση” και οι θεωρίες περί “νεο-αποικισμού” που περισσότερο φλερτάρουν με εθνο-κεντρικές αντιλήψεις, παρά με ταξικά πολιτικά κριτήρια. Θυμίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιου είδους θέσεις ήρθε στο προσκήνιο και σταδιακά αναρριχήθηκε σε κυβερνών κόμμα.

 

Όσον αφορά την συνέλευση ενάντια στην εε, αυτή είναι μια τάση από μόνη της. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν απαρνηθεί τον αναρχισμό και βρίσκονται στον χώρο για άντληση πελατείας. Ο κομμουνισμός τους δεν έχει καμία σχέση με τον ελευθεριακό κομμουνισμό, είναι ένας υβριδιακός συγκερασμός οπορτουνιστικών ρευμάτων και θεωρήσεων. Παρότι νοσταλγοί της ΟΠΛΑ και του ΔΣΕ, αν εξετάσει κανείς την θέση τους για τον ιμπεριαλισμό και την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική αλυσίδα ή την στάση τους αναφορικά με το δημοψήφισμα (και τον μετέπειτα βαθυστόχαστο απολογισμό τους) λενινιστές ή ακόμα σταλινικούς δεν τους λες. Πάντως σε αντίθεση με τους παραπάνω, ατζέντα και στρατηγική έχουν και είναι φανερό ότι η “επανα-οικειοποίηση” εξυπηρετεί (κυρίως) δικές τους σκοπιμότητες. Γιατί αν οι υπόλοιποι στοχεύουν απλά στην αποδυνάμωση των “μπαχαλάκιδων”, η “αντι-εε” το πηγαίνει πολύ πιο μακριά, στην καθυπόταξη όλων όσον έχουν διαφορετική γραμμή από εκείνη. Με άλλα λόγια η αντι-εε προσπαθεί να κάνει τους αναρχικούς μειοψηφία, στον ίδιο τους τον χώρο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η “επανα-οικειοποίηση” είναι μια λυκοσυμμαχία που σύντομα είτε θα διαλυθεί, είτε θα παραμείνουν σε αυτή δυο-τρεις ομάδες. Το τελευταίο της κείμενο κατέδειξε ότι ο αγώνας ενάντια στους ναρκέμπορες βρίσκεται χαμηλά στη λίστα της και ότι πρωτεύον για αυτήν είναι η εκκαθάριση του αναρχικού χώρου. Φυσικά οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό...

 

 

από @ 19/10/2016 3:14 μμ.


Γίνανε ανατροπές.Κάπου ξέχασα και αυτά που ήξερα διαβάζοντας indymedia.Ο ένας τσουβαλιάζει αριστερούς και φασίστες ΟΤΙΝΑΝΑΙ κι ο άλλος λέει δεν είναι συνέλευση γιατί συμμετέχουν πολιτικές ομάδες.Έχετε τρελαθεί εντελώς;Εντάξει η εμπάθεια καταλαβαίνω δημιουργεί προβλήματα αλλά κάπου κι ένα όριο στην τρέλα παιδιά γιατί και οι καιροί είναι δύσκολοι και βαράει κατακούτελα.

από @ο ιδιος 19/10/2016 3:23 μμ.


Νέστωρ με αυτο το πλευρό να κοιμάσαι.Εγώ θεωρώ ότι αυτή η συνέλευση θα γιγαντωθεί και άλλο και πολύ χαιρομε που θα δυσαρεστήσει κάποιους επαναστάτες του πληκτρολοιου σαν εσένα.ενδιαφεροματε ηδη πολλοι να συμετασχουμε.

Μην ξεχνάς και το πιο σημαντικό η συνέλευση αυτή είναι ακόμα στην αρχή της...Έχει ακόμα πολύ πολύ δρόμο μπροστά της οπότε λυπάμαι αλλά θα συνεχίσεις για πολύ ακόμα να γκρινιάζεις εδώ μέσα.

 

Καλή δύναμη σου εύχομαι.

Και εμπρός σύντροφοι στην συνελευση,ήταν αναγκαία και μπραβο τους που την έφτιαξαν.

Κάλιο αργά παρά ποτέ.

από Α-τομο 19/10/2016 3:40 μμ.


 Στη συνέλευση συμμετέχουν συλλογικότητες και άτομα από το κίνημα.Έχει καταφέρει πολλές δράσεις κατά των ναρκεμπόρων,έχει κάνει κινήσεις ενάντια στο κράτος και παίρνει θέση για απαράδεκτες καταστάσεις τις οποίες κάποιοι σιγοντάρουν και καλύπτουν γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.Χαλάει τη σούπα πως να το κάνουμε.Μέχρι τώρα ξέραμε ότι μπορουσε ο καθενας να παει και να ρίξει ένα ξυλικι για να γουσταρει αρκει να δηλωνει εξεγερμενος,μηδενι,αναρχας αναλογα τι βολευει.Μουγκα οι κριτες του κειμενου γι αυτα.Μουγκα και για τους ναρκεμπορους.Να μας πειτε ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ για τους ναρκεμπορους,τι για το κρατος και τι για τα ξυλικια που πεφταν σωρηδον στα εξαρχεια και μετα ακουμε και την κριτικη.Αλλιως αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι ειστε κατι βολεμενοι που δηλωνετε μεν αναρχικοι αλλα στην ουσια μονο μεσα στο ιντυμηντια σας βρισκουμε Και οχι το να βριζεις καποιους που με αποδειξεις αγωνιζονται χωρις να μας λες ποιος ειναι ο δικος σου αγωνας δεν σε κανει αναρχικο.Γκρινιαρη μικροαστο σε κανει.


 Που θέλουν να του επιβληθούν κιόλας αυτοί οι διαβολοι;Τι ειναι τα μπαρ και τα καφενεια;Γιατι για αλλες ομάδες πρόβλημα δεν βλέπω  απο οτι ειδα με τα ονόματά τους υπογράφουν δεν φόρεσαν καπέλο υπογραφή  'αναρχικοί-αναρχικές'.Εκτός αν ο χώρος είναι η ΑΣΜΠΑ οπότε,πάσο,παιδιά στο καλό και να μας γράφετε.Οσοι δεν συμφωνειτε μπορειτε αντι να τους βριζετε ολη μερα στο indymedia να να καλειτε  πορειες που ο καθενας θα κανει οτι του καπνισει(να το λετε εγώ θελω να ερχομαι για το χαμό) να ριχνετε ξυλικια σε μαγαζια κτλ. Πειτε μας τελοσπαντων ποιος ειναι ο αγωνας σας για να συμμετεχει οποιος θέλει να δουμε και στην πραξη ποσο ελευθεριακοι ειστε οχι μόνο στα λόγια.

από @ 19/10/2016 4:08 μμ.


Οι συντάκτες του κειμένου υποβίβασαν τη θέση τους από τη στιγμή που δεν περιορίζονται σε ξύλα και καφρίλες αλλά αναπτύσουν μια αντι-εξεγερτική υστερία που για κάποιες ομάδες που υπογράφουν κιόλας είναι στην ατζέντα τους για πάνω από μια δεκαετία. 

από @αναρχικός προλελε 19/10/2016 4:15 μμ.


Εχω τεραστια προβληματα με την απαντηση σου, νομιζω οτι απλα προσπαθεις να σωσες τα ασωστα (δεν στηριζω ουτε κειμενο ασμπα, ουτε κειμενο αντιμαφια, το ξεκαθαριζω).

Παρ' όλα αυτα θα ηθελα να σταθω σε ενα σημειο που απαντας, εκει στο 6:

Η σύνδεση με ζητήματα διαπάλης πολιτικής στρατηγικής και τακτικής είναι άστοχη.Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις όταν κριτικάρουμε σωστές ή λανθασμένες πολιτικές θεωρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να επιβληθούν εμπράγματα και διαφορετικές όταν κριτικάρουμε πράξεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς, εκεί υπάρχει η εμπράγματη επιβολή που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί θεωρητικά-πολιτικά

 

Δηλαδη με λιγα λογια λες οτι οταν αδιαφορουμε σε ξυλοδαρμους ειμαστε -εμμεσως- συνυπευθηνοι σε αυτους, αλλα οταν ψηφιζουμε δεν ειμαστε -εμμεσως-συνυπευθηνοι σε κατι αντιστοιχο, αλλα απλα διαφερουμε στην πολιτικη στρατηγικη. Να σε ρωτησω εγω λοιπον: Οι εκλογες νομιμοποιουν ναι ή οχι την αστικη δημοκρατια? (ρητωρικη ρωτηση). Η αστικη δημοκρατια δεν ειναι ενα οπλο (τροπος οργανωσηε και αναπαραγωγης) του κεφαλαιου? Ως τετοια δεν ειναι υπευθηνη για χιλιαδες αυτοκτονιες, για την φτωχεια, τη πεινα, τον θανατο?

Αρα οποιος στηριζει και αναπαραγει αυτο το συστημα δεν ειναι -εμμεσως- συνυπευθηνος για ολα τα παραπανω? Τα οποια, εκτος των αλλων, ειναι υπευθηνα ΚΑΙ για την αντικοινωνικη βια που οι απαθεις ειναι συνυπευθηνοι?

Λογικος ακροβατισμος? Αν ναι, σιγουρα ισαξιος με αυτον που κανεις εσυ παραπανω. 

Το θεμα λοιπον περιστρεφεται σε 2 αξονες ως απαντηση:

Α. Αν θεωρω οτι ολοι οσοι ψηιζουν, οτι κι αν ψηφιζουν, ειναι συνυπευθηνοι για την πολιτικη της εκαστοτε κυβερνησης(?),

Οχι, αλλα δεν πιστευω και το οτι ΔΕΝ ειναι, ολοκληρωτικα. Δηλαδη ενας που ψηφιζει κκε, ανταρσυα, μλ, λμ, εεκ κλπ, δεν ειναι συνυπευθηνος για τα μνημονια, τον καπιταλισμο κλπ. Το ζητημα οτι ειναι συνυπευθηνος για την νομιμοποιηση του εκλογικου-αστικου συστηματος που δολοφονει. Μην παει τωρα το θεμα στο ΑΝ θα υπηρχαν πεινα, φτωχεια κλπ με κυβερνησεις ΚΚΕ και ανταρσυα, γιατι η ιστορια εχει απαντησει. Και γιατι μονο και μονο αυτη η κουβεντα νομιμοποιει την ιδια την υπαρξη της αντιπροσωπευσης.

 

Β. Το ζητημα της εμπραγματης επιβολης, οπως το θετεις. Στην προκειμενη περιπτωση, η εμπραγματη επιβολη δεν ειναι να δειρεις οσους ψηφιζουν, οτι και αν ψηφιζουν, αλλά να τους κανεις ξεκαθαρο οτι ειναι συνυπευθηνοι και να ους απομακρινεις από τις μονιμες πολιτικες συμμαχιες που εχεις (δεν μιλαω τωρα για διευριμενα ταξικα μετωπα, εργατικους αγωνες κλπ, αλλά πολιτικούς μονιμους σχηματισμους και συντονισμους).

Αν δεν το κανεις, δεν δικαιουσα ουσιαστικα να κανεις και ολα τα υπολοιπα που αναφερεις παραπανω. Και σιγουρα οχι να κρινεις την "ανοχη" ως "συνενοχη".

από proletired322 19/10/2016 4:33 μμ.


Το επιχείρημα "κάνουμε πράγματα" ενώ εσείς γράφετε εδώ αλλά ΔΕΝ κάνετε πράγματα με ξεπερνάει κατά πολύ. Δεν μπορώ να το απαντήσω, το αφήνω ως έχει, το εμείς και το εσείς. Ατομάρες σε συνελεύσεις που παίρνουν τον λόγο και μιλούν στον πρώτο πληθυντικό (εμείς έτσι κάνουμε, εσύ γιατί διαφωνείς) χόρτασε η ψυχή μας, και ίσως για αυτό είμαστε και tired και δεν κάνουμε και τίποτα και μόνο εδώ γράφουμε, εμείς. Εσύ που κάνεις, ποιός είσαι και εκπροσωπείς στον πληθυντικό αυτούς που κάνουν αλλά δεν γράφουν εδώ; Πως χωριστήκαμε έτσι; Και ο Στάλιν έκανε πράγματα, ισοπέδωσε την μισή Γερμανία, και όλους τους πολιτικούς του εχθρούς, και αλίμονο αν μιλούσε σαν εμείς σε αντιπαράθεση με κάποιον. Θα μετρούσε ώρες ο κάποιος. Ο μπολσεβικισμός του πρακτικισμού, συναντιόμαστε και κάνουμε, χωρίς πολλές πολλές συμφωνίες, ούτε όμως και διαφωνίες (διαφωνείς έφυγες, και μην τολμήσεις και γράψεις κιόλας) έχει σχέση με την συζήτηση. Η απορία μου είναι γιατί στην σύνθεση αυτής της "συνέλευσης" δεν εμπεριέχονται και κόμματα. Τι διαφορά θα είχε; Ή μήπως συμμετέχουν και κόμματα και άλλες πολιτικές οργανώσεις "έμμεσα"; Εγώ δεν διαφωνώ με το αντικείμενο, ούτε την δράση, ούτε καν με τα μέσα, με την σύσταση του υποκειμένου έχω πρόβλημα. Γιατί όσο αυτό γίνεται αποδεκτό ως "συνέλευση" καμιά κοινωνική οργάνωση, χειραφέτηση, αυτοοργάνωση δεν μπορεί να προκύψει.

 

Θα μου πει κάποιος, έξυπνος, αν τα ίδια άτομα συμμετείχαν σε μια συνέλευση με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο και δεν υπέγραφαν ως αυτό που είναι, θα άλλαζε κάτι; Αυτή η ερώτηση θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στους ίδιους αν μπορούν να συμμετέχουν κάπου σαν άτομα και όχι σαν ιδεολογικές ή άλλες οργανώσεις.

από @μαχνο 19/10/2016 5:09 μμ.


Εμενα η ανακοινωση μου αρεσε παρα πολυ.
ως ατομο που εχει τραμπουκιστει σε γενικη απεργια,επειδη τολμησα να κανω παρατηρηση σε καποιους που την πεφταν σε σουπερ μαρκετ με κοσμο μεσα(και οι τοσο επαναστατες φερμαραν κρουασαν φευγοντας) με καλυπτει απολυτα.
οσοι γυρναμε στα εξαρχεια,ξερουμε πανω κατω ποια ειναι η νεολαια που ειναι αγρια,εχει το εξεγερτικο μεσα της και ακομα δεν εχει κατασταλλαξει γενικα.ειναι ακαμπιτες,αντιφασιστες,γουσταρουν και λιγο μπαχαλο.
ξερουμε ομως και συγκεκριμενες παρεες που φερμαρουν κοσμο,ληστευουν ντελιβεραδες,την πεφτουν σε παρτυ και αρπαζουν ταμεια,ξυλοκοπουν ατομα επειδη τους κοιταξαν στραβα.και ολα αυτα δεν τα καναν καποιοι αμφιταλαντευομενοι νεοι,τα κανουν τα ιδια ατομα τα τελευταιο 8-9 χρονια.
κακως καποιοι προσπαθουν να το θεσουν ως ενα πολιτικο πολεμο.δεν ειναι μηδενιστες vs κομμουνιστες,εξεγερτικοι vs θεωρητικοι.
μιλαμε απλα για ατομα του κοινου ποινικοι,που απλα εχουν γκετοποιηθει στα εξαρχεια και εκμεταλευονται τους αγωνες που εχουν απομακρυνει τους μπατσους απο την περιοχη και απο ατομα και συλλογικοτητες ως πολιτικα οντα και ομαδες.
επειδη εχω επαφες με καποιος μηδενιστες,και οι ιδιοι θεωρουν προβληματικο να "εκπροσωπουνται" απο ατομα απολιτικα που απλα πουλανε σαν μηδενισμο τις καφριλες και χωρις κανενα νοημα πραξεις του.
και αρκετες ομαδες απο τις 11 ειναι ετεροκλητες.

από @arsinov 19/10/2016 5:42 μμ.


Δεν διαφωνεί κανείς με την περιθωριοποίηση ατόμων και λογικών όπως αυτών που περιγράφεις. Το πρόβλημα είναι το τσουβάλιασμα. Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια αντι-συγκρουσιακή τάση μέσα στον χώρο, όπου στοχοποιεί κάθε μαχητική πρακτική αγώνα ως "αντικοινωνική" και "αντικινηματική". Σήμερα η "επαναοικειοποίηση" κυνηγά τους μπαχαλέους (που σίγουρα ένα μέρος τους είναι νέοι σε αναζήτηση) και αύριο θα κυνηγά όποιον προωθεί δράσεις συγκρουσιακές.

από @απορων 19/10/2016 5:49 μμ.


διαβαζοντας το κειμενο (https://athens.indymedia.org/post/1563996/) δεν καταλαβαινω το εξης

η συνελευση απαρτιζεται απο τις ομαδες που υπογραφουν,η'

οι ομαδες συνυπογραφουν?

nai

από @nai 19/10/2016 6:47 μμ.


Ναι η συνελευση απαρτιζεται απο τις ομαδες που υπογραφουν.

Δεν ειναι η συνελευση και οι ομαδες.

Οι ομαδες αυτες ειναι η συνελευση για την επαναοικειοποιηση των Εξαρχειων.

από @ελεος 19/10/2016 8:04 μμ.


Από την αρχή αυτής της ιστορίας καποιοι/ες το λέγαμε ότι ο υποτιθέμενος πόλεμος κατά της μαφίας θα χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές εκαθαρίσεις και προσπάθεια επιβολής μιας συγκεκριμένης τάσης στο χώρο του Αθηναϊκού κέντρου. Σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο ψευτοδιαχωρισμός που κάνουν κάποιοι ανάμεσα σε προλετάριους νεολαίους και λούμπεν αντικοινωνικά στοιχεία έχει ως αποκλειστικό κριτηριο το αν ο άλλος δέχεται ή όχι αναρχομπαμπάδες πάνω από το κεφάλι του. Στην αντιφασιστική στο παγκράτι δεν έγινε καμία φέρμα, ούτε ληστεία ντελιβερά ούτε αρπαγή ταμείου. Απλά κάποιοι θεώρησαν ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συγκρουση, αμφισβητώντας έτσι το μονοπωλειο της βίας, όχι μόνο του κράτους και των φασιστών αλλά απ' ότι φαίνεται και της περιφρούρησης. Για να μην αναφέρουμε άλλα πρόσφατα περιστατικά με απίστευτες καφρίλες που έχουν γίνει από τους αντι-μαφίοζους, αντι-αντικοινωνικους κλπ, που θαύτηκαν κάτω από το χαλί. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε με ονόματα ποιες συλλογικότητες υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές εξευγενισμού του χώρου και δαιμονοποίησης των μη αρεστών τάσεων και πρακτικών ως λούμπεν. Ας πάρει ο καθένας το δρόμο του από δω και πέρα. 

από εξαρχειώτης μετανάστης 19/10/2016 8:50 μμ.


Μόνο να σκεφτεί κανείς τι μαλακίες έχουν κάνει στη ζωή τους αυτοί που καταγγέλουν τώρα τους μπάχαλους. Μαλακίες που στοίχησαν στο κίνημα, στους ίδιους και τους κοντινούς τους ανθρώπους. Μια αυτοκριτική δεν ακούστηκε ποτέ από πλευράς τους. Οπως από μένα που γράφω δεν ακούστηκε ποτέ καμιά αυτοκριτική για όσες μαλακίες έχω κάνει. Δε βγάζω την ουρά μου απ'έξω.

Συνάντησα όμως πρόσφατα την αυτοκριτική ενός συντρόφου που συμμετείχε μαλακωδώς στην επίθεση στους αριστεριστές. Χοντρή η μαλακία που έκανε, αλλά απαράμιλλο και το θάρρος του την επόμενη στιγμή αντί να ψάχνει να τη δικαιολογήσει με φούμαρα να κάνει την αυτοκριτική του.

Σε όσα περιγράφονται στο κείμενο συμφωνώ, κι οι ίδιοι που έκαναν τις μαλακίες υπο άλλες συνθήκες θα συμφωνούσαν. Αλλά δε μπορώ να το πάρω στα σοβαρά όσο σκέφτομαι τις φάτσες που το συνυπέγραψαν και όσα έχουν κάνει ο καθένας στη ζωή του στο χώρο. Αν είχαν δείξει το θάρρος του συντρόφου παραπάνω, αν είχαν κάνει την αυτοκριτική τους τότε ναι, θα τους έβγαζα το καπέλο.

Αλλά η υπόθεση βρωμάει μέχρι εδώ στα ξένα που βρίσκομαι ότι κάποιοι διεκδικούν καπετανιλίκια με τις πλάτες άλλων που έχουν αγνές προθέσεις. Αλλη μια μαύρη σελίδα του κινήματος έχει αρχίσει να γράφεται.

 

από @μαχνο 19/10/2016 10:18 μμ.


πως το καταλαβες εσυτο τσουβαλιασμα?
γιατι να μην μιλαει αποκλειστικα για αυτους?
επισης συγγνωμη,ενας αγωνας εναντια στην μαφια που εχει,εναν νεκρος ντιλερα,επιθεση σε αστυνομικο τμημα,ντου στην πλατεια και εκκαθαριση της απο τους μαφιοζους,πορεια με ειδικη περιφρουρηση.πως εννοεις τις συγγρουσιακες δρασεις?
μηπως εχουμε παθει εθισμο στο καγκελακι,λεω εγω τωρα...

από @ 20/10/2016 2:09 πμ.


με τα ζητήματα που θέτει το κείμενο. Κατανοώ επίσης και τον προβληματισμό για σταλινισμό που μπορεί  να περιμένει στη γωνία. Δεν ξέρω πρόσωπα και καταστάσεις για να αξιολογήσω πόσο πιθανό είναι αυτό (όπως σχολιάζει ο @εξαρχειώτης μετανάστης). Το θέμα είναι πως κάτι πρέπει να γίνει για να βγούμε τόσο από την ξεφτίλα της πλατείας και των πέριξ που κυριαρχεί ως τώρα (και τους τελευταίους μήνες άρχισε να αλλάζει) αλλά και από το οργανωτικό τέλμα-ατολμία αυτής της γενιάς του χώρου. Τουλάχιστον αυτοί κάνουν ΚΑΤΙ! και το κάνουν με ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και όχι με Κουκούλα και Καγκελάκι!

υγ είπα πως δεν ξέρω πρόσωπα και καταστάσεις. Αλλά η εμπάθεια της κριτικής μερικών είναι αποκρουστική και αντι-συντροφική.

από proletired322 20/10/2016 2:33 πμ.


δε γνωρίζω για όλα αυτά που φορτώνεις την προκειμένη συνέλευση, αλλά για την πορεία "με ειδική περιφρούρηση" είναι πολύ συγκεκριμένα τα καλέσματα, αν μιλάμε για τις 5/3/2016, και υπάρχουν και στο ημερολόγιο και στο κινηματόραμα. Εκτός από το "συντρόφισσες/οι" δεν βλέπω πως διασταυρώνονται και αν θυμάμαι καλά δεν υπήρχε "καθεαυτό" πολιτική συλλογικότητα που καλούσε. Άλλος λέει για καπετανιλίκια και εκκαθαρίσεις των μη-λούμπεν από τους αντι-λούμπεν. Τι είσαι κι εσύ, ο καπετάν αρχι-λούμπεν; Αν κάποιοι δεν είστε πολιτικά νήπια τότε θα μας μπουν ψύλλοι στ'αυτία με ποιούς ενδέχεται και να συζητάμε εδώ.

 

Για όσους από εμάς αν και όταν ασκούμε κριτική το κάνουμε με εποικοδομητική προοπτική κι όχι για να ζημιωθεί το κίνημα αυτό δεν σημαίνει ότι θα χτίσουμε λυκο-συμμαχίες με τους συνειδητούς εχθρούς του κινήματος. Αν θεωρήσουμε ότι για πολλά χρόνια σημαντικά προβλήματα του κινήματος επαναλαμβάνονται και ανακυκλώνονται χωρίς να παρουσιάζονται εξωτερικής φύσης αίτια, τότε το χειρότερο που θα έπρεπε να κάνουμε είναι λίγο ώς πολύ ξανά τα ίδια που κάναμε. Το οποίο για μένα σημαίνει ότι ο αυτόματος πιλότος "συνέλευση" - όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω - με υπογραφές ετερογενείς και ανισότιμες, αποσκοπεί στον αγώνα που δεν είναι έντιμος. Ανέντιμος είναι ο αγώνας που άλλο ισχυρίζεται και για άλλο σκοπό διεξάγεται. Ο αγώνας που δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ το αντικείμενο του, αλλά που αποσκοπεί στο "εμείς τον κάναμε αυτόν τον αγώνα".

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις γιατί εδώ παρουσιάζονται πολύ παράδοξες τοποθετήσεις, εγώ έχω 2 μεγάλα ερωτήματα. Γιατί γίνεται έτσι, και γιατί άργησε τόσο πολύ να γίνει. Γιατί το πως παίρνει μορφή το υποκείμενο του αγώνα αποτελεί μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός. Ορισμένοι θεωρούν μέσο τις επιλογές της δράσης του υποκειμένου. Με αυτές δεν έχω πρόβλημα, με την μορφή έχω πρόβλημα και θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πολλοί περισσότεροι αν το επιλεγμένο μέσο δεν είχε αυτή τη μορφή. Βέβαια τι σημασία έχει να τα λέμε αυτά εδώ όταν στην προκειμένη περίπτωση κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει κάτι. Πρόκειται για μια ανούσια κριτική που θα πέσει και πάλι στο κενό, ώστε να συνεχίσουν να αναπαράγονται όλα αυτά τα προβλήματα που ενδημούν στο κίνημα. Σαν την κότα με το α-ιστορικό αυγό. Προκαλώ δηλαδή να κατατεθούν όλα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας γιατί να επαναλαμβάνεται συστηματικά και με επιμονή το ίδιο λάθος. Για να προαχθεί η εμμονή με την ορθότητα της αντίληψης του αγώνα; ΚΚΕ φτυστό ακούγεται το σενάριο, ένα ΚΚΕ με λίγο διαφοροποιημένη ρητορική.

από Α-τομο 20/10/2016 3:16 πμ.


 Εγώ ρώτησα πού είναι τελοσπαντων αυτός ο τρόπος που περιγράφετε όπου ο καθένας κάνει ότι του κατέβει σε μια πορεία,ρίχνει κανα ξυλίκι στο διπλανό σας και δεν αντιδράτε κι όλα καλά.Γιατι οι συντάκτες που γράφει και ο αλλος για συγκεκριμενα πραγματα μιλανε οχι για τη συγκρουση γενικα.Να δωσετε το δικο σας παραδειγμα πως και που να ξερουμε γιατι αλλιως μονο ιντερνετικα δεν κανετε και τιποτα δεν ειναι φορουμ η αναρχια,σωστά;Αυτοι που κραζετε εχουν αυτες τους δρασεις και τις αποψεις τους τους ξερουμε.Ειναι μπηξε-δειξε λετε μακρια,οκ που ειστε εσεις που κανετε το σωστο αγωνα;Γιατι τελικα τιποτα δεν υπερασπιζεστε.Οι μεν λενε ετσι θα το παμε, μακρια τα καγκουριλικια, οι αλλοι λενε  βαραμε οτι γουσταρουμε εξεγερση κι ετσι εσείς ΤΙ ΕΙΣΤΕ τελικα,δικηγοροι των δευτερων,δεν εχετε δικη σας προταση;Εκτος αν συμφωνειται οτι καλως πεφτουν ξυλικια ακυρα, κι οτι δεν πειραζει μωρε ας τις φαει και κανας ακυρος,εμεις να μαστε καλα.Τελικα εκτος απο την κριτικη σ αυτους που γραψανε το κειμενο εχετε να πειτε τιποτα αλλο,υπαρχετε δλδ χωρις την αντιθεση σ'αυτους;Γιατι απο τη μια ρωτας πως χωριστηκαμε ετσι κι απο την αλλη η κατηγορια παει σύννεφο.Ερωτηση είναι  ρε proletired κι ο @ κλπ. κι αφηστε το 1944 και τους οχτρους που θα κατακτησουν με τανκς το χωρο, τι κανουμε για πειτε ποια ειναι η σωστη η συνελευση για να παμε να αγωνιστουμε;

από ανωνύμου του αναρχικού 20/10/2016 8:52 πμ.


Μετά τη Συνέλευση που δε μας όριζει για τι πράγμα μιλάει όταν αναφέρεται στις έννοιες που προανέφερα, έχουμε και κάτι τύπους σαν τον proletired322 που δεν έχει ιδέα που παν τα τέσσερα και θέλει απλά και μόνο να την πεί, ανεπιτυχώς, κυνηγώντας τους αφορμαλιστικούς ανεμόμυλους και λενινιστικούς δράκους, λέγοντας ότι ασυναρτησία κατεβάσει η γκλάβα του, χωρίς να στηρίζεται ούτε σε λογικά επιχειρήματα ούτε σε πραγματικά δεδομένα.   Λοιπόν, να τον ενημερώσω ότι μια συνέλευση έτσι όπως την ορίζουν οι αναρχικοί και η ετυμολογία της λέξης θα έλεγα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαδικασία συντονισμού και λήψης  αποφάσεων, δλδ. ένα συντονιστικό έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτο.

Το αν αποτελείται από άτομα ή από συλλογικότητες ή και από τα δύο, όπως αναφέρει κάποιος εδώ μέσα ότι ισχύει και υπάρχει και στην υπογραφή ως "σύντροφοι-ισσες" δεν αλλάζει σε τίποτα το περιεχόμενο της καθότι οι αποφάσεις πέρνονται και η συζήτηση διεξάγονται οριζόντια από τα κοινωνικά και ταξικά υποκείμενα των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων και των αγωνιστών που μπορεί να μην είναι κάτι από τα δύο. Κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει ως αναρχικοί. Ούτε εδώ βρίσκω κάτι μεμπτό.Ειδικά αν υποθέσουμε ότι η απόφαση για το κείμενο πάρθηκε συναινετικά, εξού και οι αντιφάσεις που προανέφερα, για να τους εμπεριέχει όλους για λόγους δημοσίων σχέσεων δηλαδή, όπως λέει ο αναρχοκομμουνιστής, τότε αυτό την καθιστά ακόμα πιο ελευθεριακή ως μορφή, τόσο ελευθεριακή που μπορούν να χωράνε και μπολσεβίκοι σε σημείο να αυτοακυρώνεται ως ως ελευθεριακό πολιτικό περιεχόμενο την ίδια στιγμή που διατηρείται ως ελευθεριακή οργανωτική μορφή. Άδειο κέλυφος δλδ. Όσο άδειο είναι και το δικό σου, που δε ζητάς να συμβαδίζει η μορφή με το περιεχόμενο, αλλά ταυτίζεις το περιεχόμενο με τη μορφή αποκόβωντας σε σημείο εξαφάνισης το πρώτο, κάνοντας ακριβώς αυτό που κατηγορείς ότι κάνει η Συνέλευση από την ανάποδη...

Αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν, ερωτώ: Μήπως τα δευτεροβάθμια σχήματα πολιτικών υποκειμένων των αναρχικών συγκεκριμένα, δεν αποφασίζουν με συνελευσιακές διαδικασίες αλλά με κάτι άλλο; Μήπως η συνέλευση ατόμων των...κοινωνικών και ταξικών υποκειμένων, δλδ... είναι κάτι διαφορετικό από συντονιστικό ατόμων και δε το μάθαμε; Και τέλος, τέλος μήπως μια συνέλευση αυτών, πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από άτυπη; Δλδ. μια συνέλευση στις σκουριές  ή κάποιας ιθαγενικής κοινότητας στο Μεξικό ας πουμε έπρεπε να πάρει άδεια από το πρωτοδικείο ή από την κεντρική επιτροπή κάποιου κόμματος για να είναι "τυπική"(φορμαλιστική) για να την αναγνωρίσεις; Άκου άτυπη, μπολσεβίκε...Δε πατάνε πουθενά αυτά που λες, κι ετσί εσύ ξεφτιλίζεις και την έννοια της συνέλευσης και την κοινή λογική και την έννοια της κριτικής, συκοφαντώντας με μια βλακεία, δυό τρυγόνια...Μια συνέλευση δεν αντλεί "νομιμοποίηση" έξωθεν των υποκειμένων της, όσον αφορά εσένα και δε μπορεί να επιβάλλει νομιμοποίηση έξωθεν των υποκειμένων της, όσον αφορά τη Συνέλευση.

Μη γαμάτε τη συζήτηση οι εμμονικοί πολιτικάντηδες, ουγκανίζοντας εκατέρωθεν και συγκεκριμένα αναφερόμενος σε σένα το νήμα έχει τίτλο "κριτική στο κείμενο της συνέλευσης", δλδ. σε μια εκφρασμένη θέση/περιεχόμενο. Όχι "κριτική στη σύσταση της συνέλευσης". Τράβα αλλού για κατινάζ και κατά προτίμηση στο νήμα για τον Ομπάμα να υπερασπιστείς το συριζα, μη τυχόν και γίνει κανά "μπάχαλο" και χαλάσει την ηρεμία της αγαπημένης σου κυβέρνησης... Πάρε και τους υπόλοιπους ούγκανους των τριών γραμμών και της μασημένης κασέτας της άλλης πλευράς και πηγαίντε να τσακωθείτε εκεί. Είναι πεδίο δόξης λαμπρόν για το είδος σας....

Σεβαστείτε το περιεχόμενο της κουβέντας λοιπόν, μη καλέσω την άτυπη περιφρούρηση... 

από @που τωρα χαμογελα 20/10/2016 9:45 πμ.


οι αναρχικοι απο φιλαδελφεια κ γαλατσι θελουν να ΕΠΑΝοικιοποιηθουν τα εξαρχεια??!!

κ περα απο την πλακα,ατομα (κ)απο τις αλλες ομαδες οταν στο παρελθον

ειχαν γινει κινησεις για την μπατσοκρατια η' τα ναρκωτικα στα εξαρχεια

ελεγαν "ξεκολλατε με τα εξαρχεια,σας εχουν γινει φετιχ..."κλπ

ειναι απο προσωπικη εμπειρια,προφανως κ δεν κατονομαζω,μα...

πως αλλαζει ρε παιδι μου ο ανθρωπος!

anyway,ειναι αληθεια κ το καταθετω μηπως κ βοηθησει την κουβεντα να προσεγγυσει κ απο αλλου το ζητημα

από οne post stand 20/10/2016 10:13 πμ.


προς μάχνο:

Eμένα το κείμενο δε μου άρεσε και τόσο πολύ, ως άτομο που έχω τραμπουκιστεί από αριστερούς, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κι αιτιολόγηση που έγινε η φάση στο Παγκράτι. Ως άτομο που έχει συγκρουστεί με αριστερούς και σωματικά γι' αυτούς τους λόγους. Δε μου αναγνωρίστηκε βίαια το δικαίωμα να μεριμνήσω εγώ για την (αυτο)περιφρούρηση μου/μας.

Ως άτομο που έχω δεί μαζικές συλλήψεις αναρχικών και ανηλεείς ξυλοδαρμούς από τέτοιες λογικές αποστάσεων ( που είδα στη γενική απεργία που αναφέρεις με το σούπερ μάρκετ), από μέρους κάποιων από τους συμμετέχοντες της συνέλευσης επανοικειοποίησης. Και το ειρωνικό είναι ότι κάποιοι άλλοι από τους συμμετέχοντες της επανοικειοποίοησης, στη συγκεκριμένη απεργία, προσπέρασαν το μπλοκ των Ομοσπονδιών για να καλύψουν το κενό που είχαν αφήσει  οι Ομοσπονδίες, με όσους συγκρούονταν...Μάλλον το θεώρησαν ανήθικο. Άβυσσος. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στις συγκρούσεις. Με δεδομένο ότι όσοι ήταν στο δρόμο, (το "κίνημα" δλδ, αφού συμπεριλαμβάνουν και τους αριστερούς και στα συνδικάτα σε αυτό) δεν είχαν πάρει συλλογική απόφαση για σύγκρουση, αντιθέτως είχαν πάρει απόφαση για μη σύγκρουση, πως δικαιολογούν το γεγονός της συμμετοχής τους στις συγκρούσεις; Σύμφωνα με ποιές συλλογικές αποφάσεις το έκαναν αυτό; Της Ομάδας τους; Τότε γιατί ζητάνε τα ρέστα από τους άλλους που κάνουν ακριβώς το ίδιο; Κείμενο αυτοκριτικής ή απολογισμού ή εξήγησης; Ούτε για δείγμα.Θα πρέπει να μυρίσουμε τα χέρια μας ποιά είναι η στάση απέναντι στις συγκρούσεις από τις συλλογικότητες που θέλουν να το έχουν δίπορτο. Κι αν δε τα μυρίσεις σωστά θα πέφτει και καμιά φάπα...

Ως άτομο που έχω σώσει από το λυντσάρισμα ανθρώπους άλλων πεποιθήσεων ΚΚΕδες, μέχρι και γουρούνια που εντοπίστηκαν. Και όχι με τη βία.

Ως άτομο που δεν έχω ψειρίσει ούτε μαϊμού και γενικότερα ως άτομο που δε θα με έλεγες και αντικοινωνικό.

Εσύ τι ακριβώς λες γι' αυτά;

Αν λοιπόν έχεις πράγματι την απορία, γιατί να μην μιλά στο κείμενο της αποκλειστικά για τους ναρκέμπορους κ.τ.λ, είναι προφανές το γιατί. Γιατί αν μιλούσε δε θα ανέφερε καν το αναρχικό κίνημα κι ακόμα καλύτερα αν όπως λες ξέρουν ποιοί ακριβώς τα κάνουν αυτά που αναφέρουν, τότε είναι ακόμα πιο άστοχο το κείμενο να το κάνει, καθώς όπως λεει κι ο παρακάτω στο Παγκράτι δεν είχαμε πουθενά τέτοια φαινόμενα. Ποιά μαγική ικανότητα της συνέλευσης την καθιστά ικανή να αναγνωρίζει μέσα από κουκούλες ή μέσα σε μυαλά, τους "λούμπεν" πριν γίνει η "λουμπενιά";

Και τέλοσπάντων με τις συγκρούσεις για όλα τα υπόλοιπα πλην της μαφίας τι θα γίνει; Δε τους βλέπω και πολύ πρόθυμους. Μάλλον θα περιμένουν να βγεί η Ν.Δ δε έχω άλλη εξήγηση, κι αυτό απαντά και στα περί εθισμού στο καγκελάκι.

προς @ (που δε ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις):

Aν δε ξέρεις να μη παίρνεις βιαστικά θέση. Κι αυτά περί επωνυμίας και ξεκουκούλας δεν ισχύουν. Πρώτον το κείμενο του Σαββάτου μοιράστηκε με πλήρη εξάρτηση...κράνος-παλουκάκι, και δεύτερον μη μπερδεύεις της ψευδωνυμία με την επωνυμία. Δεν είναι επωνυμία το να πείς ότι είσαι ρουβίκωνας, εντιεε, ολυμπιακός, κκε ή οτιδήποτε άλλο. Η κουκούλα και η μάσκα την ίδια λειτουργία επιτελούν. Άσε τις παπαγαλίες, γιατί καρφώνεις τη δική σου εμπάθεια και μόνο.

προς άτομο:

Η σωστή συνέλευση δεν έχει φτιαχτεί ακόμα στο κέντρο ή ακόμα ακριβέστερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάφορες διάσπαρτες σε γειτονιές, στην επαρχία και στην Αθήνα.

 

 

από σκεφτικός απορών 20/10/2016 10:27 πμ.


να θέσω κι εγώ ακόμα ένα: Η "επανοικειοποίηση", προυποθέτει την "αλλοτρίωση" σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν. Μήπως μπορεί η συνέλευση να μας πεί πότε ακριβώς ήταν "οικειοποιημένα" τα εξάρχεια για να καταλάβουμε ακριβώς τι και ποιός ακριβώς θέλει να τα "επανοικειοποιηθεί" και από πότε και ποιός τα "αλλοτρίωσε";

Για την επανοικειοποίηση και της ιστορίας των εξαρχείων αλλά και του κινήματος γενικότερα.

από @ 20/10/2016 11:46 πμ.


οι αναρχικοί και τώρα θέλουν να τα επαναοικειοποιηθούν οι μπολσεβίκοι..βλέπεις το 40 φευγα το εαμ δρούσε στην περιοχή


Αν αφαιρέσουμε τους χαρακτηρισμούς σου "ανώνυμε του αναρχικού" τότε ελάχιστη πολιτική ουσία στραγγίζει από το μήνυμα σου.

 

Θα ασχοληθώ με αυτό το λίγο που θα πρέπει να διευκρινίσω γιατί φαίνεται να μην καταλαβαίνεις και με κάποια άνεση. Η άνεση του να μην καταλαβαίνεις κάτι στηρίζεται στην πλειοψηφική αριστερίστικη λογική, "αφού τόσα χρόνια κάνουμε έτσι και κανείς δεν παραπονιέται, άρα αυτό είναι το σωστό". Δηλαδή το να θεωρείς ότι και λάθος να έχεις υπάρχουν πολλοί για πισινή να στηρίξουν την λανθασμένη σου άποψη. Πάμε λοιπόν και στην επόμενη απάντηση να φέρεις επιχειρήματα κι όχι χαρακτηρισμούς και τον θρασύδειλο στόμφο "εγώ μιλάω εκ μέρους κάποιας πλειοψηφίας".

Αν είναι οριζόντιος ο συντονισμός της συζήτησης σε μορφή συνέλευσης μεταξύ ατόμων, ομάδων, συσπειρώσεων, ομοσπονδιών, και δεν ξέρω εγώ τι σε τι χρόνο γίνεται αυτή η συνέλευση; Συζητιέται το θέμα Α, ποιός το ορίζει σαν θέμα; Αυτός που το πρότεινε είναι έτοιμος να το διαπραγματευτεί, έχει προετοιμάσει το συνολικό σκεπτικό της πρότασης, τα απαραίτητα επιχειρήματα σε ενδεχόμενες αντιρρήσεις, έχει μετρήσει την δυνατότητα του να συμβάλλει στην υλοποίηση της πρότασης, και πολύ καλά κάνει. Έχει δουλέψει για την πρόταση του. Μπορεί σε ζωντανό χρόνο να την διαπραγματευτεί ακόμα και με την παγκόσμια συνομοσπονδία των συνομοσπονδιών. Οι υπόλοιποι είναι πραγματικά έτοιμοι και με οριζόντιο τρόπο να διαπραγματευτούν μια πρόταση ή να αντιπροτείνουν; Αν η αρχική πρόταση γίνεται από άτομο, και όχι εκπρόσωπο ομάδας, ή την ομάδα ολόκληρη, είναι ακόμα πιο άνισα τα πράγματα ως προς αυτόν που δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια τέτοια θεματολογία.

Ένα κλίκ ακόμα πιο σφιχτά η θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελευθεριακής διαδικασίας των ίσων και ισότιμων. Αν μια ομάδα/συλλογικότητα λειτουργεί 10-20-30 χρόνια, έχει αντιμετωπίσει όλων των ειδών τα ζητήματα και τις θεματολογίες, έχει δηλαδή την ωριμότητα να διαπραγματευτεί - απέναντι έχει ένα άτομο παντογνώστη και φιλόσοφο, - και μια νεώτερη όχι και τόσο πολιτικά ζυμωμένη ομάδα, - ή ένα εγχείρημα κοινωνικό/ταξικό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα ιδεολογικού χαρακτήρα, γιατί θα διαλύσει αν το επιχειρήσει, - πως θα συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους; Μπορεί να απαντήσει έστω με ναι/όχι ζωντανά χωρίς να το συζητήσει στο εσωτερικό της; Όχι, αν σέβεται την δική της εσωτερική διαδικασία με βάση την οριζόντια δομή της ή θα πρέπει να διαλύσει ή να παραμείνει βουβή. Ένας εκπρόσωπος που δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να απαντήσει για όλους ούτε ναι ούτε όχι ούτε αντιπρόταση μπορεί να έχει. Καθηλώθηκε. Σαν άτομο μπορεί να έχει πολλά να πει, σαν εκπρόσωπος με σεβασμό στην συλλογική του δομή καταδικάστηκε στην σιωπή.

Εδώ έχουμε πολιτικές ομάδες με σαφέστατο ιδεολογικό υπόβαθρο, ειδικές πολιτικές ομάδες, άλλες νέες, άλλες παλαιότερες, έχουμε οργανώσεις με δομές και υποδομές, έχουμε κοινωνικά εγχειρήματα που έχουν ζωή χρόνων μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε πολιτικά ζητήματα μπορούν να κατακτήσουν κάποια εσωτερική συμφωνία. Και έχουμε και άτομα που ασχέτως των επιχειρημάτων τους δεν μπορούν να έχουν την ίδια δυνατότητα να υλοποιήσουν κάτι στο πεδίο της δράσης όπως μια ομάδα. Την οριζοντιότητα σε αυτή την διαδικασία που την βρήκατε κάποιοι και θέλετε και να την υπερασπιστείτε; Το όλοι το κάναμε για χρόνια, και όλοι είμαστε αναρχικοί, άρα είναι το σωστό, δεν στέκει λογικά σαν επιχείρημα. Να μην αναφέρω το σοφό ρητό για το νησί των λωτοφάγων, κουράζει.

Εδώ για παράδειγμα εσύ ορίζεις το θέμα ως κριτική στο κείμενο, είναι δικό σου, και θες να περιορίσεις την συζήτηση στο δικό σου αντικείμενο. Είναι η συνέλευση "σου" η συζήτηση. Έχουμε όμως τον χρόνο να σκεφτούμε, να συμβουλευτούμε άλλους, και να απαντήσουμε σε δικό μας χρόνο. Ούτε υπάρχει διαιτητής να σφυρίξει την λήξη. Σε αυτή την ισοτιμία αντιδράς κι εσύ και αρκετοί άλλοι που θέλουν να κοπούν οι πολλές πολλές κουβέντες εδώ μέσα. Πιθανολογώ ότι ήσουν ανάμεσα στους συντρόφους/ισες που δεν συμφώνησαν κι έφυγαν και τώρα ψάχνεσαι. Ας πρόσεχες εκεί που πας και συμμετέχεις να βεβαιώσεις ότι είναι όντως οριζόντια η διαδικασία, ελευθεριακή, που σέβεται και την σέβονται, πριν πας. Διαφωνείς με την πλειοψηφία έφυγες, αυτό είναι το κατεστημένο του "συντονιστικού σου".

"proletired322 που δεν έχει ιδέα που παν τα τέσσερα και θέλει απλά και μόνο να την πεί, ανεπιτυχώς, κυνηγώντας τους αφορμαλιστικούς ανεμόμυλους και λενινιστικούς δράκους, λέγοντας ότι ασυναρτησία κατεβάσει η γκλάβα του, χωρίς να στηρίζεται ούτε σε λογικά επιχειρήματα ούτε σε πραγματικά δεδομένα"

Να μας ενημερώσεις ακριβώς που "οι αναρχικοί ορίζουν την συνέλευση" να μάθουμε κι εμείς ποιά είναι η διαδικασία και αν διαφέρει με την ελευθεριακή, της ισοτιμίας και της οριζόντιας συνδιαμόρφωσης, της σύνθεσης και συναίνεσης μεταξύ ομοίων. Γιατί δεν βάζετε "εσείς οι αναρχικοί" και κόμματα μέσα στον συντονισμό σας, γιατί όλα τα άλλα μέσα είναι, κατά την δική σου εξήγηση. Άσε τους αναρχικούς τι λένε και πως κάνεις εσύ μετάφραση της ιεράς γραφής. Εσύ τι λες; Να δώ κι εγώ που πάνε τα 4 όπως λες, γιατί μόνο τα 3 βλέπω. Ηγεμονισμός, ιεραρχία, εξουσία.

Για τα δευτεροβάθμια που αναφέρεις θα επανέλθω σε επόμενο κεφάλαιο γιατί ακόμα δεν έχουμε λήξει πως θα έπρεπε να λειτουργούν πρωτοβάθμια τα σχήματα. Και τους αναρχικούς γιατί τους εμπεριέχεις όταν στο συγκεκριμένο δεν είναι απαραίτητα όλοι αναρχικοί. Αλλιώς θα ήταν συνέλευση αναρχικών.

Άδεια δεν χρειάζεται από το πρωτοδικείο όπως δεν χρειάζεσαι κι εσύ να ασκείς κριτική δημόσια σε συλλογικά υποκείμενα και να προκαλείς να σου απαντήσουν κιόλας. Δηλαδή να εισάγεις θεματολογία σε μια συνέλευση απ'το παράθυρο, χωρίς να είσαι μέσα. Εκτός αν είσαι μέσα και αντί να τα πεις πρωτοβάθμια, την εισάγεις την θεματολογία σαν σούσουρο εκτός διαδικασίας.

"Μη γαμάτε τη συζήτηση οι εμμονικοί πολιτικάντηδες, ουγκανίζοντας εκατέρωθεν και συγκεκριμένα αναφερόμενος σε σένα το νήμα έχει τίτλο "κριτική στο κείμενο της συνέλευσης", δλδ. σε μια εκφρασμένη θέση/περιεχόμενο."

Για το Σύριζα που λες, είσαι σίγουρος ότι δεν συμμετέχει στην συνέλευση της οποίας στο κείμενο ασκείς κριτική; Ένας εκπρόσωπος χρειάζεται σε άμεση επαφή με την πολιτική γραμματεία. Γιατί αν εξαφανίστηκε κάτι από τα Εξάρχεια είναι το σύριζα που δεν έχει μούτρα πια να εμφανιστεί ως τέτοιο. Να θυμίσω σε αυτούς που δεν είναι από εδώ ότι για χρόνια οι αφίσες στα Εξάρχεια που πατάγαμε συνειδητά ήταν του Σύριζα. Δεν ξέρω αν τους τελευταίους 20 μήνες έχετε δει αφίσες Σύριζα. Θα είχαν λόγο να επανοικειοποιηθούν τα Εξάρχεια αυτοί.

από @ (που δε ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις): 20/10/2016 12:54 μμ.


Μπορεί να μοιράστηκε όπως λες με κράνη και παλούκια αλλά όσο και αν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις Ρουβίκωνας, αντι-εε, κκε (το "ολυμπιακός" δείχνει εμπάθεια), κατάληψη τάδε και συλλογικότητα δείνα, είναι ονοματεπώνυμα με τόπο, συνέλευση, πρόσωπα και φάκελο στην ασφάλεια τα οποία μπορείς να βρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Σε αντίθεση με το:

@ κάποιος που δεν ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις

@ one post stand

Μάλιστα εκτίθεσαι για την εμπάθειά σου γιατί αφού εσύ "ξέρεις πρόσωπα και καταστάσεις" (και καλά κάνεις) αναιρείς το επιχείρημά σου περί ανωνυμίας και γελοιοποιείσαι.

- εσύ ανήκεις σε κάποια συλλογικότητα;

- έχεις κάνει κάτι για τα ζητήματα αυτά; (εκτός αν διαφωνείς και με τα θέματα εκτός από τον τρόπο αντιμετώπισης)

- Αν όχι (που εννοείται δεν πειράζει) τι προτείνεις;

- Πως βγαίνεις και μιλάς στους Ελληναράδες και τους "κακούς Δεξιούς" για Κοινωνική Επανάσταση ως μόνη λύση όταν δεν μπορείς να τα βρεις με τους ίδιους τους συντρόφους σου που έχετε το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο και θεωρητικά την ίδια στοχοθεσία; Μήπως τελικά σου αρέσει (και εσένα όπως και πιθανώς και εμένα) το άραγμα και ο Καπιταλισμός και γουστάρεις μόνο να κράζεις;

υγ η επίθεση εννοείται δεν είναι προσωπική καθώς δεν σε ξέρω και μπορεί να σε αδικώ και να έχεις προσφέρει πολλά. Είναι για γενικότερο προβληματισμό.

ειλικρινά συντροφικά


1) ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Για να μπορεί να υπάρξει μια λογική βάση συζήτησης πάνω σε όλα τα ζητήματα που τίθενται τόσο στην παρούσα, όσο και σε άλλες σχετικές συζητήσεις, θεωρώ απαραίτητο να ορίζει η καθεμιά και ο καθένας αυτό που θεωρεί ως αναρχικό πολιτικό αγώνα και πιο συγκεκριμένα το στόχο ενός τέτοιου αγώνα, το ρόλο των αναρχικών σε αυτόν τον αγώνα και το σχέδιο δράσης με βάση το οποίο θα φτάσουμε στην επίτευξη του στόχου. Τη δική μου θέση επ' αυτού την έχω εκφράσει αναλυτικά πάμπολλες φορές σε διάφορες συζητήσεις. Για να γίνει λοιπόν κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η επιχειρηματολογία μου -και για λόγους οικονομίας της συζήτησης- παραπέμπω στο υπ' αριθμόν #1594277 σχόλιό μου με τίτλο «Για την ιστορία του αναρχικού "χώρου" μεταπολιτευτικά. Κριτική-Αυτοκριτική-Στόχοι» (από τη συζήτηση "Κριτική στα γεγονότα της Αντιφασιστικής στο Παγκράτι"). Οποιοσδήποτε σχολιαστής τυχόν θελήσει να κριτικάρει την επιχειρηματολογία μου, θεωρώ αναγκαίο να έχει πρώτα διαβάσει και το προαναφερθέν σχόλιό μου, ώστε να έχει την πλήρη εικόνα της τοποθέτησής μου. Από αυτό το σχόλιό μου αναφέρω εδώ, στην παρούσα φάση, ότι ως στόχο του αναρχικού πολιτικού αγώνα θεωρώ τη δημιουργία αυτόνομων, αυτάρκων, αυτοοργανομένων, συνομοσπονδισμένων, ελευθεριακών κοινοτήτων, των κομμούνων, που τελικό επαναστατικό στόχο τους έχουν την κατάργηση του κράτους και του καπιταλισμού και την επικράτηση της αναρχικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

2) ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΜΑ "ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΟΥΜΑΙ";

Από το "Λεξικό της κοινής νεοελληνικής" του Τριανταφυλλίδη: οικειοποιούμαι: κάνω κτ. δικό μου ή παρουσιάζω για δικό μου κτ. ξένο· (πρβ. σφετερίζομαι, ιδιοποιούμαι)

Από το "Βικιλεξικό": οικειοποιούμαι: κάνω δικό μου κάτι που ανήκει σε άλλον

Από το "lexigram": οικειοποιούμαι: χρησιμοποιώ κάτι ξένο αυθαίρετα, σα να ήταν δικό μου, για ωφέλειά μου (ιδιοποιούμαι) - κάνω δικό μου κάτι ξένο - εκμεταλλεύομαι το κέρδος από κάτι (καρπώνομαι) - οικειοποιούμαι, συνήθως με τη βία ή με δόλο, δικαίωμα που έχει άλλος σε τίτλο ιδιοκτησίας, εξουσίας κτλ. (σφετερίζομαι)...

Συμπέρασμα: Το ρήμα "οικειοποιούμαι" έχει αρνητική και μόνο έννοια και σημαίνει ότι κάνω δικό μου κάτι που ανήκει σε άλλον, ή αλλιώς σφετερίζομαι ή ιδιοποιούμαι κάτι που δεν είναι δικό μου. Κατά συνέπεια ο όρος "επαν-οικειοποίηση" που χρησιμοποιείται στο όνομα της συγκεκριμένης συνέλευσης, σημαίνει ότι ξανακάνω δικό μου κάτι που ανήκει σε άλλον, ή αλλιώς ξανα-σφετερίζομαι ή ξανα-ιδιοποιούμαι κάτι που δεν είναι δικό μου.

Ισχυρίζομαι ότι η χρήση του όρου "επαν-οικειοποίηση" από τη συγκεκριμένη συνέλευση, είναι κατά το πρώτο της συνθετικό ("επαν-") απολύτως ψευδής, γιατί τα Εξάρχεια ποτέ δεν της ανήκαν.

Ισχυρίζομαι ότι η χρήση του όρου "επαν-οικειοποίηση" από τη συγκεκριμένη συνέλευση είναι κατά το δεύτερο συνθετικό της ("οικειοποίηση") απολύτως ορθή, γιατί επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα Εξάρχεια, τα οποία προφανώς και δεν της ανήκουν.

3) ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ "ΑΝΗΚΟΥΝ" ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ;

Ισχυρίζομαι ότι «Τα Εξάρχεια "ανήκουν" στους εξαρχειώτες!», με την ίδια ακριβώς λογική που «Το Αιγαίο "ανήκει" στα ψάρια του!», όπως λέει και το γνωστό παλιό αναρχικό σύνθημα...

4) ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΕΣ;

Εξαρχειώτες είναι αποκλειστικά και μόνο αυτές/οι που κατοικοεδρέυουν στα Εξάρχεια.

Απο το "Λεξικό της κοινής νεοελληνικής": κατοικοεδρεύω: κατοικώ κάπου μόνιμα, εκεί όπου έχω και την έδρα των δραστηριοτήτων μου.

5) ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΕΣ;

Εξαρχειώτες δεν είναι οι περαστικοί από τα Εξάρχεια που πάνε για να διασκεδάσουν, να πιούν τον καφέ τους, τις μπύρες τους, να την πιούν γενικώς, και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους εκτός Εξαρχείων. Εξαρχειώτες δεν είναι όσες/οι επισκέπτονται τα Εξάρχεια για να ασκήσουν το επαναστατικό τους καθήκον συνελευσιαζόμενες/οι στου Γκίνη ή οπουδήποτε αλλού εντός Εξαρχείων, και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους εκτός Εξαρχείων. Εξαρχειώτες δεν είναι όσες/οι επισκέπτονται τα Εξάρχεια για να ασκήσουν την επαναστατική τους γυμναστική, να πορευτούν, να συγκρουστούν, να σπάσουν, να κάψουν, να λεηλατήσουν, και μετά επιστρέφουν στα σπίτια τους εκτός Εξαρχείων. Εξαρχειώτες δεν είναι όσες/οι εργάζονται ή διατηρούν επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, και μετά το πέρας των εργασιών τους επιστρέφουν στα σπίτια τους εκτός Εξαρχείων. Εξαρχειώτες είναι αποκλειστικά και μόνο όσες/οι κατοικοεδρεύουν στα Εξάρχεια!

6) ΠΟΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ;

Πρωτοβάθμια ελευθεριακή συνέλευση είναι αποκλειστικά και μόνο η συνέλευση των ισότιμων ατόμων που δεν εκπροσωπούν τίποτα και κανέναν παρά μόνο τον εαυτό τους και τις ιδέες τους. Στην πρωτοβάθμια ελευθεριακή συνέλευση δε νοείται ούτε δύναται να συμμετέχει καμιά/κανείς ως εκπρόσωπος συλλογικότητας, παράταξης, κόμματος κτλ. Συμμετέχει ως ισότιμο άτομο (αναρχικό, αριστερό, δεξιό, κεντρώο, δεν έχει σημασία) μεταξύ ισότιμων ατόμων, τα οποία όλα μαζί συγκροτούν ισότιμα την οριζόντια πρωτοβάθμια ελευθεριακή συνέλευση.

Ισχυρίζομαι ότι από τη στιγμή που στο κείμενο της συγκεκριμένης συνέλευσης υπογράφουν διάφορες συλλογικότητες, τότε έχουμε ξεκάθαρα να κάνουμε με μια δευτεροβάθμια συνέλευση, σκοπός της οποίας είναι ο συντονισμός των συλλογικοτήτων που την αποτελούν και η κοινή τους δράση.

Επίσης σχυρίζομαι ότι η συγκεκριμένη δευτεροβάθμια συνέλευση δεν είναι ελευθεριακή, αλλά αντιθέτως είναι εξουσιαστική. Εξηγούμαι:

α) Ας αρχίσω με το πιο τρανταχτό, εξόφθαλμο παράδειγμα (που με πρόλαβε και το ανέφερε πρώτος ένας άλλος σχολιαστής): Τι δουλειά έχει η "Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας" και οι "Αναρχικοί από Γαλάτσι" στα Εξάρχεια, τα οποία και θέλουν να οικειοποιηθούν; Από που κι ως που, με πιο ηθικό, αξιακό ή άλλο δικαίωμα επεμβαίνουν οι νεοφιλαδελφειώτες και οι γαλατσιώτες στα Εξάρχεια, επιχειρώντας να τα οικειοποιηθούν και να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους εξαρχειώτες; Φυσικά, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες συλλογικότητες, από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι, ανεξάρτητα από το αν η βάση τους είναι εντός ή εκτός Εξαρχείων, τα μέλη τους δεν είναι αποκλειστικά και μόνο εξαρχειώτες, αλλά μπορούν να είναι και από οποιανδήποτε άλλη περιοχή. Έχει το δικαίωμα ένας ζωγραφιώτης, ένας μαρουσιώτης, ένας πειραιώτης, ένας περιστεριώτης, ένας μαραθωνιώτης κ.ο.κ. να επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα Εξάρχεια και να επιβάλλει τις απόψεις του στους εξαρχειώτες; Απαντώ: Όχι, όλοι αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να οικειοποιούνται τα Εξάρχεια και να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους εξαρχειώτες.

β) Αν ο σκοπός της συνέλευσης είναι αποκλειστικά και μόνο να εκδιωχθούν οι ναρκωμαφίες από τα Εξάρχεια, γιατί δεν ονομάστηκε "Συνέλευση για την εκδίωξη των ναρκωμαφιών από τα Εξάρχεια"; Απαντώ: Γιατί προφανώς σκοπός της συνέλευσης δεν είναι μόνο αυτός, αλλά με πρόσχημα αυτόν το σκοπό οι συγκεκριμένες συλλογικότητες που την απαρτίζουν επιχειρούν, με προδήλως εξουσιαστικό "από τα πάνω" τρόπο, να οικειοποιηθούν τα Εξάρχεια, να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους εξαρχειώτες και να εδραιώσουν τη θέση τους στον ευρύτερο κινηματικό "χώρο", αποκομίζοντας παραταξιακά οφέλη. Μιλάμε για ξεκάθαρη λενινιστική λογική πρωτοπορίας, η οποία προφανώς και ταιριάζει απόλυτα στους πάσης φύσεως μπολσεβίκους, όχι όμως σε όσες/ους θέλουν να νοούνται αναρχικές/οί.

γ) Τι ποσοστό του συνόλου των εξαρχειωτών συμμετέχει σε αυτήν τη συνέλευση; Απαντώ: Απειροελάχιστο! Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που και οι 11 συλλογικότητες που συμμετέχουν στη συνέλευση αποτελούνταν αποκλειστικά και μόνο από εξαρχειώτες, και πάλι το ποσοστό τους θα ήταν μια ισχνή μειοψηφία σε σχέση με το σύνολο των εξαρχειωτών. Έχουμε λοιπόν μια συνέλευση η οποία επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα Εξάρχεια για λογαριασμό των εξαρχειωτών, χωρίς τους εξαρχειώτες!

7) ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ;

Εδώ αναγκαστικά θα παραθέσω ένα ακόμη απόσπασμα από το προαναφερθέν σχόλιό μου στην αρχή του παρόντος, προσαρμοσμένο στο συγκεκριμένο θέμα των Εξαρχείων:

Ο ρόλος των εξαρχειωτών αναρχικών είναι να αποτελέσουν την επαναστατική πρωτοπορία με την αναρχική και όχι με τη λενινιστική έννοια του όρου. Όπως εξαιρετικά έγραψε ένας σύντροφος σε άλλη συζήτηση, η μόνη πρωτοπορία που αποδέχονται οι αναρχικοί/ελευθεριακοί είναι το να ενεργεί κάποιος ως επαναστατικό υποκείμενο χωρίς να περιμένει πρώτα να γίνει όλη η κοινότητα των Εξαρχείων επαναστατική και χωρίς να έχει αξιώσεις επί της κοινότητας των Εξαρχείων, πέρα από το να παραδειγματίσει και να εμπνεύσει αυτόνομη δράση, ήθος, οργάνωση στην κοινότητα, όντας πάντα στην πρώτη γραμμή του εκάστοτε αγώνα καταστροφικού ή δημιουργικού. Όταν δε, αποτυγχάνει στο να δημιουργηθούν όλα τα παραπάνω από μέρους της κοινότητας, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται ακόλουθοι και οπαδοί που της ζητούν να προχωρήσει για λογαριασμό τους, οφείλει τότε αυτή η πρωτοπορία να διαλύεται και να αρνείται το ρόλο του καθοδηγητή, καθότι αρχίζει και η μετάλλαξη της σε πολιτικό φορέα μεσολάβησης και εξουσίας. Οφείλει τότε να πει στην κοινότητα, "πάμε μαζί ή αλλιώς θα μείνουμε και οι δύο εδώ...".

Όπως έχω αναφέρει πολλάκις ο ρόλος των αναρχικών είναι διττός. Απο τη μία να συμμετέχει σε κάθε είδους κοινωνικές διεργασίες (αυτές που ξεπηδούν από τους κάθε είδους καταπιεσμένους αυτής της κοινωνίας ακόμα κι αν δεν έχουν "καθαρά αναρχικά χαρακτηριστικά") παλεύοντας, με όπλο του το ιδεολογικό του υπόβαθρο, για να συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις χωρίς να καπελώνει, να καθοδηγεί ή να κατευθύνει, αλλά συμμετέχοντας ισότιμα. Οφείλει δηλαδή να ακούει και να ακούγεται, να ενημερώνει και να ενημερώνεται, να πείθει και να πείθεται. Ταυτόχρονα, οφείλει συνειδητά να υπηρετεί την όποια ελευθεριακή, οριζόντια, κοινωνική-κοινοτική οργάνωση (συνέλευση), σαν το στρατιωτικό σώμα που υπηρετεί αυτήν την οργάνωση και την περιφρουρεί σύμφωνα με τις εντολές της. Οι αναρχικοί θα πρέπει να είναι οι εγγυητές ότι το μονοπώλιο της βίας ανήκει συλλογικά σε όλη την κοινότητα που λειτουργεί οριζόντια, και δεν υπάρχει ανταγωνιστικά καμιά άλλη βία. Οι αναρχικοί ή θα είναι πιο κάτω κι απ' τους από τα κάτω ή δεν θα είναι αναρχικοί. Δηλαδή θα πρέπει να μάθουν να περιφρουρούν τις ελευθεριακές συνελεύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της συνέλευσης. Αναγκαστικά κι αν συνειδητά επιδιώξεις να βρεθείς πιο κάτω απ' τους από κάτω θα συναντηθείς με τους αγώνες των πιο "αποκατιανών" της κάθε είδους τάξης. Τους πρόσφυγες, τις φτωχές γυναίκες, τους οικονομικά πεταμένους και διωκόμενους, τους LGBTQ χωρίς φράγκα, τους εξαρτημένους που αγωνίζονται για απεξάρτηση, τους άστεγους, τους πεινασμένους, κλπ. Με αυτούς συναντιέσαι με αυτούς οργανώνεσαι. Όχι με τον αγρότη με το τρακτέρ, αλλά με την γυναίκα και την κόρη του εργάτη του αγρότη με το τρακτέρ. Με τον δαρμένο γκέϊ γιό του Πακιστανού εργάτη του αγρότη με το τρακτέρ. Με την δούλα του διωγμένου πολιτικού πρόσφυγα απ'την Τουρκία και την Συρία. Με τον κουτσό και τον καθυστερημένο Αυγανό που προτιμούν να είναι άστεγοι παρά να ενδώσουν στο νταβατζιλίκι του ομοεθνή τους. Και αυτούς τους υπηρετείς και τους περιφρουρείς ώστε να οργανωθούν και να αποφασίζουν οι ίδιοι για την καθημερινότητα τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι εξαρχειώτες αναρχικοί θεωρώ ότι θα έπρεπε να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εξαρχειώτες και να δημιουργηθούν όσες -κατά το δυνατό και απαραίτητο- "ελευθεριακές συνελεύσεις εξαρχειωτών" απαιτούνται, ανά περιοχή, διαμέρισμα, οικοδομικό τετράγωνο ή και γειτονιά των Εξαρχείων. Εν συνεχεία, αυτές και μόνο αυτές οι "ελευθεριακές συνελεύσεις εξαρχειωτών" θα αναλάβουν δράση ώστε να λύσουν τα κάθε είδους προβλήματα της περιοχής τους (ναρκωμαφίες, αντικοινωνική βία, συνθήκες διαβίωσης κ.ο.κ.) και αυτές και μόνο αυτές θα ζητήσουν βοήθεια, για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, από άλλες/ους εκτός της περιοχής τους, αν τυχόν κρίνουν ότι χρειάζονται βοήθεια και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτές και μόνο αυτές θα ορίσουν. Μόνο έτσι μπορούμε σταδιακά να φτάσουμε στη δημιουργία των αυτόνομων, αυτάρκων, αυτοοργανωμένων, συνομοσπονδισμένων ελευθεριακών κοινοτήτων, των κομμούνων που τελικά θα καταργήσουν το κράτος, θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό, ώστε να επικρατήσει η αναρχική-κομμουνιστική κοινωνία.

8) ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ;

Κατ' αρχάς -και σύμφωνα με την ακριβώς προηγούμενη ανάλυσή μου- οι αναρχικοί οφείλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο στον τόπο τους, στον τόπο που κατοικοεδρεύουν. Αυτός ο συγκεντρωτισμός που επικρατεί, τόσο προς την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και ειδικότερα προς τα Εξάρχεια, μόνο βλάπτει και σε τίποτα δεν ευνοεί τον αναρχικό πολιτικό αγώνα. Με απλά λόγια ισχύει το κλασσικό ρητό: Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά!

Από εκεί και πέρα προφανώς και δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή. Όταν βρισκόμαστε λοιπόν σε μιαν άλλη περιοχή, οφείλουμε να σεβόμαστε τους κατοίκους της, να σεβόμαστε τις αποφάσεις των συνελεύσεων τους και το μόνο περισσότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε είναι να παροτρύνουμε όσες και όσους περισσότερους μπορούμε ώστε να κινητοποιηθούν και να οργανωθούν στις δικές τους τοπικές ελευθεριακές συνελεύσεις.

 

 

 

από Αναρχοκομμουνιστής 20/10/2016 5:40 μμ.


 Σε γενικές γραμμές η 'συζήτηση' έχει το γνώριμο μοτίβο των φόρουμ.Αμετροέπεια,απουσία συγκεκριμένων προτάσεων,λάσπη.Ανάμεσά τους θραύσματα κριτικής που ίσως αξίζουν να απαντηθούν

1)α)Οι ταξικές δομές αλληλεγγύης έχουν συγκεκριμένους σκοπούς και μέσα.Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται η άρνηση εισόδου σε συντρόφους σε ένα κτίριο που χρησιμοποιεί όλο το κίνημα και αναιτιολόγητοι ξυλοδαρμοί.Γίνονται μάλιστα 'προφάσεις' όταν η κάλυψη των αναγκών που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν (π.χ. στεγαστικές) μπαίνουν επί μακρόν σε τελευταία μοίρα έως ότου εγκαταλειφθούν εντελώς.Σε ότι αφορά τα εξάρχεια παρά τις πολλές δομές που λειτουργούν υπάρχουν παράγοντες που δεν γίνεται να μη ληφθούν υπόψη.Πρώτον είναι λίγες σε σχέση με το πλήθος του κόσμου που έχει ως σημείο αναφοράς την περιοχή,ένα γενικό πολιτικό έλλειμμα.Έπειτα η παρουσία των ναρκομαφιών.Τέλος η επανάληψη άδικων βίαιων επιθέσεων.Παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περιοχής.Η ύπαρξη δομών δεν συνεπάγεται την απουσία κενών,θα ήταν άτοπο να θεωρήσουμε ότι οι λίγες δομές του κινήματος,επαρκούν για την πληθώρα των κοινωνικών-ταξικών αναγκών

β)Και πάλι είναι κοινό κτήμα στο αντιεξουσιαστικό κίνημα (θα επαναλάβω τα περί 'ψειρίσματος') ότι οι ταξικές αντιθέσεις δεν είναι οι μόνες που παράγουν καταπίεση.Από την πατριαρχία έως τον ρατσισμό και την εκπαιδευτική διαδικασία, υπάρχουν σειρά καταπιέσεων που εντάσσονται στο ευρύτερο εξουσιαστικό πλαίσιο και δεν μπορούν να ιδωθούν αποκλειστικά μέσω του 'ταξικού υποκειμένου',εντός του οποίου μπορεί και να ενυπάρχουν.Γι αυτό και η έννοια της κοινωνικής καταπίεσης ,είναι ιστορικά κατακτημένη στο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό κίνημα.

γ)Η συνέλευση έχει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που έχει κάθε συλλογικό σχήμα που ασχολείται με συγκεκριμένη ατζέντα.Δεν αποτελεί κάποια 'κεντρική πολιτική λύση' για κάθε ζήτημα.Ευτυχώς υπάρχουν πληθώρα σχημάτων τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν έχοντας το καθένα τη θέση του και την αυτονομία του σχετικά και με τα κεντρικά πολιτικά θέματα.Για την διαφοροποίηση μεταξύ της λανθασμένης θεώρησης και της εμπράγματης άμεσης επιβολής έχω ήδη γράψει κι αν δεν θέλουμε να κυνηγάμε την ουρά μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο απαραίτητος πολιτικός διάλογος και αντιπαράθεση ενώ δίπλα ανοίγουν κεφάλια και σαγόνια,είναι εξαιρετικά ελλειπτικός.

2)Πουθενά δεν αναφέρονται ως αντικοινωνικές πράξεις 'τα πλιάτσικα' και προφανώς οι επιθέσεις μαθητών σε τμήματα δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν απλώς ως 'ξεσπάσματα ταξικής οργής'.Είναι αποτέλεσμα και της κοινωνικής καταπίεσης.

3)Και πάλι υπάρχει διαστρέβλωση.Η αναφορά είναι συγκεκριμένη και αφορά άστοχες επιθέσεις και όχι κάποια σύμπραξη με 'το υποκείμενο-μικρομαγαζάτορες'.Κριτικάρει τη λογική 'τζαμαρία να ναι και ότι ναναι' και αυτό είναι αρκετά σαφές στο κείμενο στο σημείο που τίθεται και όχι σε αναφορά για 'συμμαχίες'.

4)α) Αναφορά σε μία πρόταση αντίστασης και σε δομές γίνεται, ως κομμάτι του αγώνα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο. Η πολιτικοποίηση συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα της οικονομίας,σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνει τα ρακόμελα και το lifestyle όπως απαξιωτικά γράφεται.Αντιθέτως στέκεται ανταγωνιστικά απέναντί τους.Ελπίζω να μην ζητιέται να γράφονται μαζί με τις προκυρήξεις και λεξικά βασικών πολιτικών όρων.'Τι είναι καταπίεση.Τι είναι πολιτικοποίηση.Τι είναι κράτος',γιατί τότε ζητιέται επί της ουσίας να μην γράφονται προκυρήξεις για κανένα ζήτημα

β)Οι αλλεπάληλες επαγωγές δεν είναι ζήτημα savoir vivre.Είναι λανθασμένες γιατί έχουν ένα προκατ συμπέρασμα στο οποίο προσπαθούν να φτάσουν με το στανιό,χάνοντας την ουσία της αρχικής κριτικής.

5-6)Αν τα γνώριζες όντως τόσο καλά θα τα είχες θέσει στο αντίστοιχο πεδίο.Σε διαφορετική περίπτωση φαντάζεσαι ότι τα γνωρίζεις πολύ καλά.Προφανώς η συνέλευση δεν αποτελείται από ανθρώπους γενικώς αλλά από ομάδες και συντρόφους οι οποίοι ανήκουν σε ένα κίνημα και σε αυτό απευθύνονται.Τα περί εθνικισμού είναι απλώς  ακατάληπτα και προσβλητικά..Ανέφερα την απάθεια απέναντι σε συγκεκριμένες εξουσιαστικές πρακτικές και τα αρνητικά αποτελέσματά της ως προβληματική που πρέπει να αναδεικνύεται και όχι κάποια βίαιη λύση σε σχέση με αυτή.Αντιθέτως θα ήταν τραγικό να καταλήξει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα,πολιτική κριτική αντιστοιχεί στην απάθεια και όχι ξυλοδαρμοί.Επί της ποια οποιαδήποτε συζήτηση και ποια θέση μπορεί να παραχθεί όταν επί μακρόν δεν γίνεται καν νύξη για αυτά τα φαινόμενα για τα οποία γράφτηκε το κείμενο;Δεν υπάρχουν λοιπόν 'πιο τραυματίες από άλλους' υπάρχουν τραυματίες ως συνέπεια της κρατικής καταστολής και των φασιστικών επιθέσεων(ένα ζήτημα) και τραυματίες ως συνέπεια εξουσιαστικών λογικών δίπλα μας(δεύτερο ζήτημα) Ποια αξία έχουν οι ελευθεριακές διαδικασίες (ότ)αν αποδέχονται την άκριτη άσκηση βίας στο πεδίο που δραστηριοποιούνται;

6γ)Η σύνθεση είναι πάντα μία δύσκολη διαδικασία,ακόμα και ανάμεσα σε όσους έχουν απόλυτα κοινές ιδεολογικο-πολιτικές αναφορές και πόσο μάλλον σε ένα ανοιχτό συνελευσιακό πεδίο.

7)α)-β)Όχι ουδέποτε έχει μιλήσει κανείς για δικαστές κι αποδεικνύεται από το β) όπου αποδέχεσαι ότι έχουν γίνει και σωστά βίαιες απομακρύνεις.Και στη συνέχεια επί της ουσίας ζητάς περισσότερο 'δραστικές' λύσεις.Την ίδια στιγμή δλδ κατηγορείται η συνέλευση γιατί έθεσε το ζήτημα,αλλά και γιατί δεν επενέβη πιο δυναμικά,είναι προφανής η αντίφαση.

γ)Στους φασίστες αναφέρθηκα στη συνέχεια της παράθεσης.Και σύμφωνα με τη δική μου θεώρηση δεν εξισώνονται αριστεροί και φασίστες.Γιατί οικεία μου είναι η κριτική στην ΕΣΣΔ όπως μου είναι οικεία η εικόνα κοινών διαδηλώσεων,σε αντίθεση π.χ. με τους φασίστες.Έχεις διαφορετική άποψη;Πιστεύεις δλδ ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέσα και τον ίδιο τρόπο;Θα πρέπει όντως να επιχειρηματολογήσω γιατί είναι διαφορετική η ιστορική θέση απέναντι σε κομμουνιστές και απέναντι σε φασίστες ανοίγοντας συζήτηση για το αν είναι βάσιμη η καθεστωτική θεωρία των άκρων;

8)α)Παρέλειψα το ερώτημα γιατί δεν το θεώρησα σημαντικό.Προφανώς και στην Μανωλάδα θα απευθυνθείς στους ταξικά οικείους σου στην περιοχή σε όσους διαθέτουν κοινωνικά αντανακλαστικά απέναντι στην ηγεμονία φασιστών-τσιφλικάδων,εξαρχής ποιο είναι το ερώτημα;Δεν θα απευθυνθείς τοπικά, ευρισκόμενος εκεί σε όσους έχουν λόγους να αντιπαρατεθούν;

β)Υπάρχει σίγουρα και στο δικό σου μυαλό,γι αυτό και η αποστροφή-αντιπαραβολή από τη μεριά σου του 'πλούσιου προαστίου'.Δεν υπάρχει ομογενοποίηση υπάρχουν ωστόσο κυρίαρχα ταξικά,κοινωνικά ακόμα και ιστορικά χαρακτηριστικά που έχουν και εδαφική διάσταση.Πρέπει λοιπόν να λαμβάνονται υπόψη οι υπαρκτές αντιθέσεις εντός της γειτονιάς,χωρίς να γινόμαστε τυφλοί και να παραγνωρίζουμε ότι εντός της πόλης υπάρχουν φτωχογειτονιές και πλούσια προάστια ακριβώς κατ'εικόνα των κυρίαρχων πολιτικο-οικονομικών σχέσεων.Δεν είναι απλώς μία ακόμα 'γειτονιά' η Φιλοθέη δίπλα στα Πατήσια.Αναγνωρίζεις τις διαφορές και αν ναι ποιο το νόημα της παρατήρησης;

9)Δεν είναι το μοναδικό κείμενο που έχει γραφτεί αυτό από τη συνέλευση.Υπάρχουν και άλλα στα οποία το 'αντί' (κρατικό-καπιταλιστικό) έχει κυρίαρχη θέση.Αυτό που συνήθως λείπει από τα κείμενα είναι ένα θετικό πρόταγμα κι αυτή η έλλειψη δεν έχει εντοπιστεί από τους αριστερούς.Και πάλι υπάρχει ένα προκατ συμπέρασμα το οποίο πρέπει να 'δικαιωθεί'.

 

 Είναι όντως θεμελιώδης η καταληκτική διαφωνία.Κι αυτό γιατί σε μία υπαρκτή διαδικασία αντιπαραβάλλεται μία φανταστική έχοντας πρώτα απαξιωθεί η πρώτη.Το πολιτικό πρίσμα μέσα από το οποίο αναλύονται τα γεγονότα έχει διαφοροποιήσεις,έχει και μία κοινή αξίωση.Να πάψουν να μπαίνουν κάτω από το χαλί στο κίνημα τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει.Δεν υπάρχει η αξίωση μίας 'συνολικής πολιτικής λύσης' των προβλημάτων, αλλά η κριτική ανάδειξη και η στοιχειώδεις στάση απέναντι σε συγκεκριμένα από αυτά.

 Καταληκτικά μολονότι κρίνεται διαρκώς η συνέλευση για την ανομοιογένειά της την οποία ποτέ δεν αρνήθηκε,δεν έχω δει τίποτα πιο ανομοιογενές από τις σκόρπιες κριτικές στο φόρουμ,απέναντι στη θέση την οποία πήρε.Ελάχιστες λογικές παρατηρήσεις,μπόλικο συναίσθημα και φόβος για 'μπολσεβίκους',ανυπαρξία συγκεκριμένων αντι-προτάσεων,κραυγές και ψίθυροι για 'σκοτεινά σχέδια'.

Τίθεται λοιπόν κάποια πολύ βασικά ερωτήματα προς τους κρίνοντες συνολικά

1)Ποια θέση έχετε πάρει για τα ζητήματα-περιπτώσεις που τίθονται στο κείμενο;

2)Σας απασχολούν ή τα προσπερνάτε και αν σας απασχολούν σε ποιο συλλογικό πεδίο τα έχετε θέσει και με ποια αποτελέσματα,ποια είναι δηλαδή η συγκεκριμένη διακριτή αγωνιστική σας παρουσία για τα ζητήματα των ναρκω-μαφιών και του κοινωνικού κανιβαλλισμού;

3)Για ποιο λόγο είναι αποδεκτή η παρουσία συγκεκριμένων συντρόφων και συλλογικοτήτων σε πληθώρα κινηματικών εκδηλώσεων,στη διοργάνωση π.χ. διαδηλώσεων και σε συνελεύσεις και δεν είναι αποδεκτή όταν εκφράζεται θέση για συγκεκριμένα φαινόμενα;Αγνοείτε αυτή την παρουσία όντας πολύ μακριά από το κίνημα ή έχετε χρηστική αντίληψη για αυτή την παρουσία;

4)Έχουν τη δυνατότητα συλλογικότητες και σύντροφοι να ορίζουν την κοινή τους παρουσία και τα χαρακτηριστικά της μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε ένα συγκεκριμένο μέτωπο αγώνα ή θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την άδεια από τους σχολιαστές του indymedia;

 

 

 

από @@@@@@ 20/10/2016 7:36 μμ.


Η ίδια η χρήση του όρου "κοινωνικός κανιβαλισμός" είναι εντελώς απαράδεκτη από μια αντιεξουσιαστική σκοπιά. Η πρώτη πολιτική χρήση του όρου κανιβαλισμός έγινε από τους αποικιοκράτες ως μομφή απέναντι στους ιθαγενείς που παρουσιάζονταν ως άγριοι, απολίτιστοι και πολιτισμικά κατώτεροι. Ήταν από τις βασικές συνιστώσες της ρατσιστικής ιδεολογίας που προωθήθηκε στην Ευρώπη μετά τον 16ο αιώνα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκείνης της εποχής. Στόχος ήταν μέσω της δαιμονοποίησης να δικαιολογηθεί ο εξανδραποδισμός αν όχι η εξόντωση των πληθυσμών του "Νέου Κόσμου".

Η χρήση του όρου από τη "συνέλευση επανοικειοποίησης των εξαρχείων" έχει προεκτάσεις που παρουσιάζουν μια ορισμένη αναλογία. Αν συνδυαστεί μάλιστα με το τσουβάλιασμα μιας σειράς πρωτοβουλιών και συμπεριφορών ως "αντικοινωνικών πρακτικών" και "αντικινηματικής βίας" είναι φανερό πως στόχος είναι η δαιμονοποίηση των πολιτικών αντιπάλων και των ανεξέλεγκτων προλεταριακών στοιχείων και η αποπολιτικοποίησή τους προκειμένου αυτοί να εξουδετερωθούν.

Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το ότι τσουβαλιάζονται μαζί: μια πολιτική κατάληψη από ένα συγκεκριμένο κομμάτι του χώρου, ανεξάρτητα με τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς με αυτή / τα σπασίματα φαναριών και καρτοτηλεφώνων στις πορείες / η σύγκρουση με την αριστερά -που άκουσον, άκουσον, μπορεί να την κάνουν μόνο οργανωμένοι σύντροφοι, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει λέει να έχουν κάποιο "πολιτικό ανάστημα", ποιος αλήθεια θα το κρίνει αυτό; ο μέγας κριτής της συνέλευσης; μήπως δεν έπρεπε να έχουμε συγκρουστεί πριν 4 χρόνια με την περιφρούρηση της Βουλής από το ΚΚΕ - / την -ανιστόρητη λέει!!!- βεβήλωση κρατικών μνημείων (!!!) /  το σπάσιμο μικρών μαγαζιών / τους ξυλοδαρμούς, το ναρκοεμπόριο κλπ. Αυτή η απαράδεκτη ισοπέδωση δεν είναι καθόλου τυχαία.

Προσπαθεί η εν λόγω συνέλευση να τεθεί ως ο μέγας ταγός και κριτής του τι είναι κινηματική και τι αντικινηματική βία, τι είναι αντικοινωνική πρακτική και τι όχι. Προφανώς αυτή η εξουσία δεν πρόκειται να τους παραχωρηθεί. Δεν θέλουμε άλλη μια διαχωρισμένη εξουσία πάνω από το κεφάλι μας. Αυτή η πρακτική δεν διαφέρει καθόλου από τη χρόνια πρακτική των αριστερών οργανώσεων να καταδικάζουν και να προβοκατορολογούν ενάντια στις πρακτικές πολιτικών ομάδων και προλετάριων, τους οποίους δεν ελέγχουν και οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς τους στόχους (π.χ. της νομιμοποίησης των σταλινικών δολοφόνων της ΟΠΛΑ, της μυστικής αστυνομίας του Ζαχαριάδη που δολοφόνησε πάνω από 100 διαφωνούντες)

από εξαρχειώτης 20/10/2016 7:37 μμ.


αφήστε τα εξάρχεια στην ησυχία τους και κάντε τίποτα στη γειτονιά σας. δε θέλουμε άλλη συγκεντρωμένη μαλακία στα εηλαρχεθα, τραβάτα να "οικειοποιηθείτε" τον δρόμο κάτω από το σπίτι σας και βλέπουμε μετά. μάθατε όλοι την ευκολία των εξαρχείων, είδατε ότι εκεί έχει "ψωμάκι" και έχετε μαζευτεί σαν τα κοράκια και τα ρημάζετε. και μαζί με αυτά ρημάζετε τα πάντα: το λεγόμενο κίνημα, τις σχέσεις μας, τη γειτονιά μας, τις ζωές μας.

και επιτέλους ας μας πει κάποιος: ποιοι είστε εσείς που θέλετε να "επανοικειοποιηθείτε" τα εξάρχεια, τι κάνετε στις ζωές σας, που μένετε και που εργάζεστε, ποια είναι η πολιτική σας δράση (ολόκληρη και όχι καμουφλαρισμένη με τις αντι-αγριονεολαίικες μαλακίες - και για να το πω πιο συγκεκριμένα, ποια η σχέση σας, ω επίδοξοι καθαριστές των εξαρχείων, του χώρου και της γης ολόκληρης, με χουλιγκάνους και, κανονικό, χουλιγκανισμό;), πώς διασκεδάζετε και ποια η σχέση σας με τα ντρόγκια, ω επίδοξοι μπάτσοι των εξαρχείων, πώς και με ποιους τρόπους (όλους τους τρόπους όμως - και είμαι σίγουρος ότι μας κρύβετε πολλούς, κρίνοντας ότι από την τζάμπα μαγκιά και την τετοστερόνη που βρωμάει ενώ περπατάτε, αλλά και πολλά γνωστά-άγνωστα σκηνικά στη γειτονιά) θέλετε να καταφέρετε αυτό που θέλετε, και εν τέλει πότε σας άνηκαν τα εξάρχεια και πότε τα χάσατε, ώστε να τα "επανοικειοποιηθείτε";

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

όπως δε θα έρθω εγώ να "οικειοποιηθώ" τη φιλαδέλφεια, το γαλάτσι, τον πειραιά ή τον χολαργό, έτσι δε θα έρθει κανείς να "οικειοποιηθεί" τους δρόμους και τα στενά που ζω και αναπνέω καθημερινά, επειδή εκεί έμαθε ότι μπορεί γεμίζει τα βαρετά βράδια του πίνοντας ελεύθερα φούντα και φτηνές μπύρες, πουλώντας ταυτόχρονα το μάτσο επαναστατηλίκι του.

ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΗΣΥΧΑ

και ασχοληθείτε με τις γειτονιές σας, τα εξάρχεια έχουν τους δικούς τους κάτοικους, μην ανησυχείτε...

από @ 20/10/2016 8:14 μμ.


γειτονιά λοιπόν. τι ακριβώς σημαίνει γειτονιά; 

σημαίνει ότι δεν έχεις να πληρώσεις έξι νοίκια και νοιάζεται κανείς; όχι

σημαίνει ότι δεν έχεις να φας και νοιάζεται κανείς; πάλι όχι.

σημαίνει ότι σε βλέπουν και σε κουτσομπολεύουν διάφορες κότες; ίσως ναι

σημαίνει ότι ξέρεις τι συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή στο από κάτω τετράγωνο; με την καμία.

υπάρχει γειτονιακή καθαρότητα; με τίποτα.

μεγάλωσες σε μια γειτονιά κι έφυγες. έχεις κάποια καταγωγή; ουσιαστικά όχι.

έχεις ακόμα φίλους εκεί; φυσικά και όχι. και να είχες δεν θα τους ήθελες γιατί στην εποχή μας, ποιος κρατά τους ίδιους φίλους απ' το σχολείο; δεν σε αφήνουν να εξελιχθείς τέτοια κολλήματα.

 

ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ;

 

από @ 20/10/2016 8:21 μμ.


αν γειτονιά σημαίνει ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΟΥ είναι κάπως άκυρο να χρησιμοποιείς πολιτικούς όρους αυτοοργάνωσης για την αισθητική υπεράσπιση της περιοχής που έχεις σημαδέψει με την αγορά κάποιου διαμερίσματος ή την κληρονομιά κάποιου διαμερίσματος. 

τώρα απ' τη μία έχουμε εδώ αυτούς που θέλουν τα Εξάρχεια γειτονιά, επειδή έχουν εκεί την ιδιοκτησία τους, απ' την άλλη έχουμε αυτούς που θέλουν τα Εξάρχεια όπως δεν ήταν ποτέ, με πολιτική καθαρότητα και χωρίς ναρκωτικά, απ' την άλλη έχουμε αυτούς που τα θέλουν επίσης έτσι αλλά με άλλου τύπου πολιτική καθαρότητα, και οι μεν και οι δε έχουν ιδιοκτησίες ή είναι αφεντικά ή είναι τσιράκια αφεντικών που προστατεύουν την "αγέλη", τα μαγαζιά, τα λυκοστέκια με τις λυκοφιλίες, τα νταραβεράκια τους και τις προστασίες τους με τον πολιτικό τους τσαμπουκά υπεράνω όλων.

οκ.

σιχάματα όλοι σας, και μετά εχουμε και τα προβατάκια που ακολουθούν επειδή μασάνε την παραμύθα, ψιλομαστουρωμένα όλα τους επειδή δεν αντέχουν την σκληρή πραγματικότητα και την αντιμετώπισή της.

σκατά γενικώς αλλά πάντα έτσι ήτανε και κάποιοι αντιστέκονται σθεναρά στο να επιτρέψουν να γίνει κάτι διαφορετικό...

 

 

από ανώνυμου του αναρχικού 20/10/2016 8:51 μμ.


κοίτα να δείς. Είναι η τελευταία φορά που σου απαντώ, από ευγένεια, καθώς είσαι μονίμως εκτός θέματος. Δεν πρόκειται να μπω σε καμία ασυνάρτητη κουβεντούλα μαζί σου, περί ανέμων και υδάτων από εδώ και πέρα. 

1. Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα σου ότι "μιλάω εκ μέρους κάποιας πλειοψηφίας", δεν προκύπτει πουθενά από τα γραπτά μου

2.Είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα "αφού τόσα χρόνια κάνουμε έτσι και κανείς δεν παραπονιέται, αρα αυτό είναι το σωστό". Δεν προκύπτει από το κείμενο μου. Ίσα, ίσα είπα :"[...] είτε όντως έχουν εντοπίσει αυτή την ανάγκη από αναρχικής σκοπιάς να ξεπεραστεί ο κάθετος "ετεροκαθορισμός" από τη συγκυρία κι εδώ συμφωνούμε μάλλον σε κάποιο βαθμό."

3.Είναι αυθαίρετο να λες "θεωρώ ότι και λάθος να κάνω  υπάρχουν πολλοί για πισινή να στηρίξουν τη λανθασμένη μου άποψη". Δεν προκύπτει πουθενά ούτε από το κείμενο μου, ούτε με ξέρεις προσωπικά για να μπορείς να ξέρεις τις πισινές μου...

4.Είναι αυθαίρετο να με λες "θρασύδειλο", δεν τσαμπουκαλεύτηκα σέτσι κι αλλιώς πόσο μάλλον με τις πλάτες αλλού. Δεν προκύπτει πουθενά από τα γραπτά μου. Λίγο στόμφο τον έχω.

5.Το θέμα και το χρόνο της συνέλευσης το ορίζει το υποκείμενο που πρωτοβουλιακά ή καθορισμένα εκ των προτέρων (αν είναι τακτική η συνέλευση) την καλεί.

6. Δεν είναι απαραίτητο να έχει προετοιμάσει τίποτα. Μπορεί να αφορά έκτακτο γεγονός.

7.Δε ξέραμε να πρέπει να έχουμε πάρει ντοκτορά για να κάνουμε συνέλευση...

8.Άνισα είναι τα πράγματα έτσι κι αλλιώς με τη λογική σου σε κάθε συνέλευση, ακόμα κι αυτές που ορίζεις εσύ ως "ελευθεριακές" κι εγώ ως "γκρούπ θέραπι" και "φιλολογικό κύκλο". Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες γνώσεις, εμπειρία, βούληση, κ.ο.κ. Έχεις μπερδέψει την ισότητα με την ταυτότητα...Ίσοι όχι ίδιοι...

9.Το αν μπορεί να απαντήσει με ένα ναι ή όχι έχει να κάνει με το ποιό είναι το ερώτημα. Το να συζητήσει στο εσωτερικό της είναι δικό της θέμα, έχει όλο το χρόνο αν έχει προαναγγλεθεί η συνέλευση κι έχει ακόμα περισσότερο αν η συνέλευση δε χρειάζεται να πάρει αποφάσεις, αλλά ασχολείται με ιδεολογικά ζητήματα που δε λύνονται σε μια συνέλευση.

10. Ένας αντιπρόσωπος μπορεί να έχει αντιπρόταση αν η ομάδα του έχει το ζήτημα λυμένο. Αν κάνει το δικό του να τον πουλέψει η ομάδα του. Αν δεν έχει αντιπρόταση επιφυλάσσεται για την απάντηση. Δε συνηθίζονται οι αντιπρόσωποι στις συνελεύσεις των αναρχικών, παρά μόνο σε ήδη λυμένα ζητήματα.

11.Τα άτομα πάνε σε συνέλευση ακριβώς επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν κάποια πράγματα μόνα τους στο πεδίο της δράσης. Αυτό το ρόλο εξυπηρετεί η ύπαρξη της συνέλευσης, αλλά και κάθε αποφασιστικής συλλογικοποίησης. Το ίδιο και οι συλλογικότητες.

12. Οριζοντιότητα στο εσωτερικό της είναι αυτό ακριβώς επειδή όλοι αυτοί μαζί θα συνδιαλλαγούν, θα συναποφασίσουν και θα συμπράξουν ή δε θα συμπράξουν, ισότιμα . Η βούληση του καθενός μετρά το ίδιο και η φυσική του παρουσία. Άλλωστε ποτέ συλλογικότητες που εκπροσωπούν ας πούμε 20 άτομα που δεν ήταν παρόντα δεν υπερίσχυσαν από 21 μεμονωμένους παρόντες....

13.Το θέμα το όρισα εγώ, είναι δικό μου και θέλω να περιοριστεί η συζήτηση στο θέμα. Είναι η συνέλευση μου η συζήτηση. Και καλά κάνει. Αν θες σεβάσου το, αν πάλι δε θες, καταλαβαίνουμε πως εννοείς τις "ελευθεριακές" συνελεύσεις που μας έχεις ζαλίσει.

14. Δε σου αφαίρεσε κανένας το λόγο, στο θέμα της συνέλευσης σου είπα να μείνεις

15. Αυθαίρετο το συμπέρασμα σου ότι θέλω να κοπούν οι πολλές πολλές κουβέντες εδώ μέσα. Αν δε μου αρέσαν οι πολλές πολλές κουβέντες δε θα έγραφα και σεντόνια.

16.Αυθαίρετη η πιθανολόγηση σου μη και σου γκρεμιστεί το παραμύθι με τους αφορμαλιστικούς ανεμόμυλους και λενινιστικούς δράκους. Ευχαριστώ, προσέχω.

17. Αυθαίρετο το συμπέρασμα σου ότι λειτουργούν έτσι τα "συντονιστικά" μου. Δεν προκύπτει από πουθενά από τα γραπτά μου. Εδώ οι συνελεύσεις δεν έχουν λύσει το θέμα του τρόπου λήψης αποφάσεων, το έλυσες εσύ γι΄ αυτές...

18.Αν θες να ενημερωθείς που και πως ορίζουν οι αναρχικοί τη συνέλευση κάνεις τρία πράγματα. Μαθαίνεις την ιστορία του αναρχικού κινήματος, όλων των τάσεων, συμμετέχεις σε συνελεύσεις και μιλάς σε αυτές δε κάθεσαι μούγκα.

19.Κόμματα δε μπαίνουν διότι είναι σχήμα οξύμωρο.

20. Τίποτα δεν είναι ιερό. Καθετί σεβαστό ως έγκυρο πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς την αξία του ως σεβαστού κι έγκυρου.

21.Εκεί πάνε τα 4

22.Βλέπεις μόνο τρία, γιατί κοιτάς σε λάθος μεριά. Έξω από το μυαλό σου είναι η πραγματικότητα.

23.Να επανέλθεις για τα δευτεροβάθμια σε άλλο νήμα, όχι σε άλλο κεφάλαιο.

24. Τους εμπεριέχω διότι εμπεριέχονται στο κείμενο της συνέλευσης που κριτικάρω.

25.Δημόσιο το κείμενο, δημόσια και η κριτική. Καμία θεματολογία δε μπαίνει από το παράθυρο, κατά παράβαση των συνελευσιακών διαδικασιών. Αν τα συζητήσουν τα θέματα στη συνέλευση τους, τότε ακόμα καλύτερο. Μπορεί να βγεί και κάτι καλό. Εσύ άσε τις φτηνιάρικες κατινιές.

26. Την τελευταία παραληρηματική παράγραφο σου δε την πιάνω.

 

Ελπίζω να πήρες τις εκτός θέματος απαντήσεις σου. Δε θα ξαναασχοληθώ μαζί σου. Πάρε και τους άλλους και τσακωθείτε αλλού. Συνεννοείστε μια χαρά...

από καννάβιλος 20/10/2016 8:54 μμ.


και θέλω να επαυξήσω:

 

Η χρηση του όρου "κανιβαλισμός" με αρνητική σημασία είναι προσβλητική για τους κανίβαλους (με τον ίδιο τρόπο που το σύνθημα "Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι' είναι προσβλητικό για τα γουρούνια και τους δολοφόνους).

Ο κανιβαλισμός (η βρώση ανθρώπινου κρέατος από άνθρωπο) είναι μέρος της κουλτούρας διαφόρων φυλών, ενώ εμφανιζόταν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Κατάλοιπο κανιβαλιστικών πρακτικών ενδέχεται να είναι και το μυστήριο της θείας ευχαριστίας στον χριστιανισμό. Δεν βρίσκω τίποτα το επιλήψιμο, για παράδειγμα, στο να οργανωθεί ένα γεύμα με ανθρώπινο κρέας, ανθρώπων που είχαν δηλώσει πριν πεθάνουν ότι επιθυμούν να καταβροχθισθούν από τους φίλους και τους συγγενείς τους. Σίγουρα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα γευστική εμπειρία. Γιατί να θεωρείται κακό;  

Η ευκολία με την οποία αποδίδεται αρνητική χροιά στη λέξη "κανιβαλισμός" είναι ενδεικτική του κνίτικου συντηρητισμού που χαρακτηρίζει αυτή την τάση του χώρου και είναι απόλυτα ταιριαστή με το πουριτανικό κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει εναντίον των θεαματικά κατασκευασμένων βολικών εχθρών της.   

από εξαρχειώτης 20/10/2016 8:55 μμ.


τι σημαίνει γειτονιά. και νομίζω είναι κρίμα να μην έχετε καταλάβει μια ζωή τι σημαίνει γειτονιά.

γειτονιά των εξαρχείων είναι και όσοι έρχονται σε αυτά γιατί παίζουν και ακούν punk.

είναι κι όσοι πιτσιρικάδες έρχονται έρχονται για να βάψουν, να αλητέψουν και να πιουν φτηνές μπίρες ή να δοκιμάσουν μαύρο.

είναι κι όσοι/ες μετανάστες/στριες, τρελοί/ές, τοξικομανείς, άστεγοι/ες έρχονται επειδή στα εξάρχεια νιώθεις περισσότερη ζεστασιά αν είσαι κοινωνικά αποκλεισμένος (όχι πλέον, λέω εγώ).

είναι δηλαδή και αυτοί που πάνε φύσεις κόντρα στο gentrification των εξαρχείων. μαζί με πολλούς ακόμη. και είναι πολύ περισσότερο από τα κοράκια που έρχονται για να εκμεταλλευτούν αυτά που προσφέρει η περιοχή. και αυτά η εκμετάλλευση μπορεί να είναι από διάφορες μπάντες: πολιτικές, εμπορικές, ενίοτε και τα δύο μαζί...

από Για τον εξαρχειώτη 20/10/2016 9:02 μμ.


 Είναι να περνάμε καλά ακούγοντας μουσικές πίνοντας μπύρες και μαύρο και να σκάνε και αποκλεισμένοι(δεν πειράζει που ναι αποκλεισμένοι μαζί θα ξεσκάμε στα εξάρχεια),αλλά όχι και gentrification όχι τίποτα άλλο αλλά θα ακριβύνουν οι μπύρες, ούτε όμως και 'πολιτικές μπάντες', no politica καλύτερα .

Εναλλακτισμός και άγιος ο θεός δηλαδή,πετάχτηκε μία τζίβα μέσα από το pc την ώρα που το διάβαζα


Θα σου φέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις ότι συλλογικότητα ή ομάδα ή οτιδήποτε άλλο δε σημαίνει επωνυμία, ούτε διεύθυνση, αριθμό, αφμ και φάκελο στην ασφάλεια. Ο Μάχνο παραπάνω ανέφερε κάποια πράγματα για τον αγώνα ενάντια στις ναρκωμαφίες. Aν είχες πρόβλημα με την κουκούλα και την ανωνυμία, και την έλλειψη αφμ, οδού και αριθμού, ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΥ και δεν ήταν απλώς καραμέλα,  θα έπρεπε να αναφέρεις δίπλα στο " καγκελάκι" και την εκτέλεση του ναρκέμπορα. Δυστυχώς για σένα και την παραπάνω αφήγηση σου και ευτυχώς για την ίδια την οργάνωση ΕΟΠ και την κοινή λογική, δεν άφησαν τη διεύθυνση και τα ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ τους. Ελπίζω τώρα να ξανασκέφτηκες τις αναγωγές σου και τη σχέση τους με την πραγματικότητα. Κοινη λογική είναι όχι πυρηνική φυσική.

Επίσης δεν είπα πουθενά, ότι εγώ ξέρω πρόσωπα και καταστάσεις, είπα ότι εσύ δε ξέρεις, όπως μας το είπες δύο φορές κι εγώ πως αν δεν ξέρεις να μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Δε καταλαβαίνω πως αυτό δείχνει εμπάθεια και γελοιοποίηση. Κι αυτό κοινη λογική είναι.

Τα υπολοιπα είναι εκτός θέματος. Δεν είναι το ζήτημα ποιός είμαι εγώ που τα λέω, αλλά τι είναι αυτό που λέω. Και δεν είπα και τίποτα ιδιαίτερο. Έτσι κι αλλιώς μόνο λέω, κρίνε αυτό που μπορείς. Εγώ συγκρίνω αυτά που λέει με αυτά που κάνει μια συλλογικότητα, αφού αυτή κάνει. Δε νομίζω να έκραξα πουθενά.

από @@@@@ 20/10/2016 9:30 μμ.


Ότι η χρήση του όρου κανίβαλλος δεν προσβάλει κανέναν απλώς είναι αστεία με τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιείται. 

από καννάβιλος 20/10/2016 9:41 μμ.


αλλά αν είχες να επιλέξεις ιεραπόστολος ή κανίβαλος, δεν θα επέλεγες ασυζητητί κανίβαλος;

από μπαμπινιώτης των Εξαρχείων 20/10/2016 9:57 μμ.


Ο όρος "κοινωνικός κανιβαλισμός" χρησιμοποιήθηκε στο χώρο πρώτη φορά το 2010 για να περιγράψει τη νοοτροπία του ελληναρά που του φταίει ο μετανάστης για την ανεργία, που του φταίνε οι απεργοί για την ταλαιπωρία, που ρουφιανεύει το συνάδελφο για να γίνει αρεστός στα αφεντικά, που του φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι επειδή δεν απολύονται ή οι συνταξιούχοι επειδή παίρνουν σύνταξη.

Ο όρος εισήχθη στην κινηματική ορολογία για να περιγράψει αυτό που έλεγε ο Μπακούνιν: "Ο εργάτης που κοιτάζει το συμφέρον του ατομικά, έξω από τους εργατικούς αγώνες, είναι εν δυνάμει αστός εχθρός του προλεταριάτου".

Η συνέλευση της πλατείας Εξαρχείων είχε εντάξει στον όρο και την έννοια του πρεζέμπορα, σε μια εποχή που μαζεύονταν τα πρεζάκια κατα εκατοντάδες στην πλατεία.

Από κει και πέρα χρησιμοποιείται καταχρηστικά προκειμένου να αντικαταστήσει οποιαδήποτε βρισιά.

από @φεμ 20/10/2016 11:11 μμ.


Ως προς τον κοινωνικό κανιβαλισμό και η/ο @@@@@@ και η/ο Μπαμπινιώτης των Εξαρχείων εχουν δίκιο. Πράγματι  ως όρος αρχικά δεν χρησιμοποιηθηκε ενάντια στο υποπρολεταριατο και η έννοια του, αυτή που έδωσε ο Μπαμπινιώτης παραπάνω, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ηταν εντελώς αντίθετη με αυτή που του δίνεται από κάποιους τωρα. Κοινωνικός κανιβαλισμός, με την έννοια της εχθρότητας μεταξύ καταπιεσμενων, είναι οι επιθέσεις σε τοξικοεξαρτημένους, η δαιμονοποιήση των λούμπεν και της  μικροπαραβατικότητας, η πατριαρχικη επιβολή των παλιων, των σοβαρών, των οργανωμένων κλπ στους νεολαιους και γενικότερα η βίαιη επιβολή των μικροσυμφερόντων του εργατη που έχει κάποια μικρά (μικροαστικά) προνόμια σε αυτόν ή αυτην που έχει λιγότερα ή και τίποτα. Οι λέξεις όμως, δεν έχουν μόνο ένα σταθερο νόημα. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός με την έννοια της "αντικοινωνικής", της μη-κανονικής συμπεριφοράς, που αποτελεί κίνδυνο επειδή ξεφεύγει από την κανονικότητα,   πραγματι παραπέμπει στον ρατσισμό της αποικιοκρατίας, αλλά αυτό είναι κατι που προϋπήρχε, ως πιθανότητα, στον όρο από πριν. Και επειδή ηταν μια έννοια κινηματικα κατοχυρωμένη, χρησιμοποειται τώρα με αυτό τον τρόπο. 

από Μποφόρ 21/10/2016 1:54 πμ.


Θέλετε, δηλαδή, να πιστέψουμε στα σοβαρά ότι δεν συνιστά κοινωνικό κανιβαλισμό το γρονθοκόπημα και το σπάσιμο σαγονιών κτλ ανθρώπων που ερωτοτροπούσαν έξω από ένα μαγαζί; Δεν είναι κοινωνικός κανιβαλισμός το σπάσιμο ενός συνοικιακού μαγαζιού εσωρούχων; Ο τραμπουκισμός διερχόμενων με λάθος ντύσιμο από τη Μεσολογγίου; Κτλ, κτλ, κτλ... Τι είναι ρε παιδιά, ταξικός ή κοινωνικός αγώνας;

Οι μικρο-παραβατικοί, οι τοξικο-εξαρτημένοι, ακόμα και οι άγριοι νεολαίοι, όπως και άλλα κομμάτια του πληθυσμού που περιθωριοποιούνται από το παρόν σύστημα δεν είναι ένα υποκείμενο προς αποθέωση, αλλά κοινωνικές ομάδες -προφανώς όχι αστικές- που μεταλλάσσονται πολλές φορές ανάλογα με τις συνθήκες, -άλλοτε μπορεί να βρεθούν σύμμαχοί μας κι άλλοτε απέναντι, π.χ. στις τάξεις των φασιστών. Όπως δεν ψάχνουμε το μοναδικό, καθαρό επαναστατικό υποκείμενο στο βιομηχανικό προλεταριάτο, έτσι δεν θα το βρούμε και στους λούμπεν. Γι' αυτό ας μην κουνάνε το δάχτυλο μερικοί στα πολιτικά υποκείμενα που ως τέτοια αυτοδικαίως διαχωρίζονται από αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες.

Πολύ θα ήθελα να προτείνετε έναν άλλο όρο εσείς που κατακεραυνώνετε τον "κοινωνικό κανιβαλισμό", και μάλιστα η κριτική σας διανθίζεται με έντονη πολιτική ορθότητα που μπορεί να ξένιζε ακόμα και τον Ζερζάν.

 


ΓΙΑΤΙ Αρχικά να πω ότι το αντικείμενο της συλλογικοποίησης αυτής είναι σημαντικότατο, αν όχι ότι πιο σημαντικό μπορεί το ευρύτερο "κίνημα" να στηρίξει ώστε να συνεχίσει να υπάρχει. Το πρόβλημα έχει ήδη επεκταθεί λόγω της αδυναμίας του κινήματος να το εντοπίσει ως σημαντικό και να δράσει νωρίτερα. Δεν συζητιέται καν το αν πρέπει, αν μπορεί, ή αν είναι σωστό. Αν κάποιοι δεν έχετε προσέξει εντός λεκανοπεδίου για να ξεκινήσει με ασφαλή χαρακτηριστικά μια τοπική δράση, δηλαδή μια πρωτοβουλία να καλέσει τους ενδιαφερόμενους να συναντηθούν και να συζητήσουν πως θα δράσουν, το σημείο συνήθως είναι τα Εξάρχεια. Είτε μιλάμε για αντιφασισμό ή για άλλα ζητήματα, ακόμα και για να προκύψει η ζύμωση για μια κατάληψη σε άλλη περιοχή, η συζήτηση ξεκινάει στα Εξάρχεια. Το πως και το γιατί καλύτερα να μην απαντηθεί εδώ. Για αυτό και η καταστολή (με τις διάφορες μορφές της) επίσης εστιάζει στην ίδια περιοχή.

 

ΠΟΟΙ: Η κριτική για το ποιοί αναλαμβάνουν την δράση νομίζω είναι ανεδαφική από την στιγμή που δεν υπάρχουν επιχειρήματα συστηματικού αποκλεισμού ή περιορισμού σε διαφορετικές προτάσεις παράλληλες και με διαφορετικά χαρακτηριστικά. ΑΥΤΟΙ έτσι επέλεξαν να οργανωθούν και να δράσουν. Εγώ στην γειτονιά μου για ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα αν οι μόνοι που δρούσαν οργανωμένα ήταν το μ-λ ή το ΕΕΚ θα πλαισίωνα κι εγώ την δράση τους αν δεν υπήρχε κάτι καλύτερο. Ναι είναι εξουσιαστές αλλά αν αντιλαμβάνεσαι το αντικείμενο του αγώνα ως σημαντικό πεδίο, και ΔΕΝ μπορείς να οργανωθείς με άλλους με άλλα χαρακτηριστικά η επιλογή να κάτσεις σπίτι και να αφήσεις άλλους να βγάλουν το φίδι απ'την τρύπα σε βαραίνει ατομικά και μόνο. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που τον Οκτώβρη του 44 θα έβγαινα με το ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ στην διαδήλωση νίκης του φασισμού που απαγόρευσε όπως μπόρεσε το ΕΔΕΣ.

ΠΩΣ: Αν δεν ακούγονται άλλες προτάσεις για το πως, μεταξύ αυτών που συμφωνούν με το ΓΙΑΤΙ τι νόημα έχει η κριτική. Αν δεν συμφωνείς με το ΓΙΑΤΙ τι νόημα έχει η κριτική για το ΠΩΣ; Δηλαδή είναι σαν να λέμε ότι δεν συμφωνούμε να βάλουμε γκαζάκια στην πύλη του ψυχιατρείου αλλά μας απασχολεί το πως οργανώνεται η δράση. Συγκεντρωθείτε!

Τώρα τι σχέση έχει ο γλωσσολόγος με τον πολιτικό ορισμό του κανιβαλισμού δεν ξέρω, Μπαμπινιώτη με κουκούλα. Μήπως μιλάμε για κοινωνικό ή ταξικό κανιβαλισμό και όχι τον διαταξικό άνθρωπο που τρώει διαταξικούς ανθρώπους. Μήπως μιλάμε για τον μαλάκα που κάθεται στην γραμμή του ΟΑΕΔ για να ξαφρίσει ένα κινητό, αντί να πάει στο Καστρί να σπάσει καμιά Πόρσε; Μήπως μιλάμε για τον ταξικό κανιβαλισμό που κυριαρχεί στις φτωχογειτονιές μεταξύ των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων; Πως θα ξεκινήσει ένας αγώνας για την ισότητα και την ελευθερία αν δεν έχει πρώτα διασφαλίσει το έδαφος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Είναι σαν να πάς να καλλιεργήσεις ένα κομμάτι γης και έρχονται κάποιοι και ρίχνουν πετρέλαια και μηχανόλαδα στο χώμα. Σκατά θα φας αν φυτέψεις, σκατά θα φας αν δεν τους αντιμετωπίσεις. Τι να λέμε τώρα, σεβασμός στα σκουπίδια, τους παρακρατικούς, και την υπηρεσία διοχέτευσης ουσιών για την νέκρωση των αντανακλαστικών της πιο ζωηρής νεολαίας; Ειλικρινά υπάρχουν κάποιοι εδώ που θεωρούν ότι είναι δικαίωμα τους να σέρνουν τις πιάτσες των υπηρεσιών για να γίνουν λιώμα όπου γουστάρουν; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΛΙΩΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ; Αυτό αν δεν το έχετε/είχατε απαντήσει μέχρι τα 20 έχετε ήδη πρόβλημα!

Ενοχλούν οι υπογραφές, κάποιους, θα προτιμούσαν αναρχικοί/ες σκέτο. Εγώ τουλάχιστον δεν θα πάταγα ούτε σε διαδικασία με τέτοια υπογραφή "πια" ούτε σε δημοσιευμένη δράση. Ασχέτως αν συμφωνώ κατά 50% και πάνω με μερικούς ή λιγότερο με κάποιους άλλους, το ότι είναι μέσα και μάλιστα όλοι μαζί αυτοί με την υπογραφή τους, για μένα αποτελεί εγγύηση ότι δεν πάω στον γάμο του καραγκιόζη. Και θα προσπαθήσω να είμαι εκεί για το ελάχιστο που αναλογεί στην παρουσία μου. Δεν χρειάζεται να ενημερωθώ για την περιφρούρηση ούτε νομίζω θα χρειαστεί να με ενημερώσουν.

Αλλα ζητάει ο αρχικός που όρισε το θέμα εδώ, να του κάνουν διευκρινήσεις για το πως "ένα κοινωνικό σχήμα" που απαρτίζεται και από πολιτικές ομάδες, να ορίσει το "ταξικό". Αν πρόσεξες στις υπογραφές εμπεριέχονται και στέκια. καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενοι ελεύθεροι χώροι, που δεν έχουν εκφράσει ειδικά ιδεολογικά πολιτικά χαρακτηριστικά όπως μια αναρχική ομάδα. Άρα ο γενικότερος σχηματισμός αποκτά αυτά τα ελάχιστα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτών που όρισαν ελάχιστα. Εσύ πως θα προκαλέσεις δηλαδή ιδεολογική ζύμωση και θεώρηση σε ένα πάρκο; Ή μήπως η λέξη τάξη δεν έπρεπε να μπει καθόλου επειδή δεν ορίζεται επακριβώς; Ψειρίζουμε την μαϊμού ή μου φαίνεται; Ντάξυ, κι εγώ μπαίνω στο λούκι να κριτικάρω τους πάντες και τα πάντα, αλλά εδώ θεωρώ ότι δεν χωράει κριτική. Αν οι ορισμοί αυτοί ήταν πιο αναλυτικά διατυπωμένοι τότε δεν θα υπήρχε ο σχηματισμός αυτός, θα ήταν πολύ μικρότερος και μεταξύ πολιτικών ομάδων και μόνο. Ίσως και μεταξύ τους να μην χωρούσαν σε ένα τόσο στενό πλαίσιο. Νομίζω ασχέτως του αν δεν βάζουμε την μαζικότητα σαν προϋπόθεση για κάτι, κάποιες μορφές συνύπαρξης είναι θεμιτές για να ξεκολλήσει το όχημα απ'την λάσπη. Γιατί είναι κολλημένο σε λάσπη, πως να το κάνουμε τώρα. Το να πούμε ποιός φταίει που κολλήσαμε στην λάσπη δεν βοηθάει για να βγείς. Γι αυτό δηλώνω ότι θα κάνω 2 εβδομάδων απεργία, δεν θα γράψω τίποτα εδώ για 2 βδομάδες.


»»»επισης συγγνωμη,ενας αγωνας εναντια στην μαφια που εχει,εναν νεκρος ντιλερα,επιθεση σε αστυνομικο τμημα,ντου στην πλατεια και εκκαθαριση της απο τους μαφιοζους,πορεια με ειδικη περιφρουρηση.πως εννοεις τις συγγρουσιακες δρασεις?
μηπως εχουμε παθει εθισμο στο καγκελακι,λεω εγω τωρα...«««

Ενα κομματι του αναρχικου χωρου προχωρησε τη δραση του στο σημειο του να διεξαγει πορεια με ενοπλη περιφρουρηση (συν ολα τα αλλα) και οι υπερασπιστες του ενοπλου (στα λογια) φοβουνται μην τους στερησουν το ανεξοδο πετριδι. Υπερασπιζοντας μια συγκρουση στην οποια δεν προτιθενται καν να συμμετεχουν, μιας και η συγκρουση περιλαμβανει την αμοιβαια εμπλοκη σ'αυτην, οχι πετριδι και μην τον ειδατε…

από συμφωνώ με τον ανώνυμο του αναρχικού 21/10/2016 9:12 πμ.


είναι αυτή του Proletired322. Μπερδεύει την ισοτιμία με την ισότητα κι αυτά τα δύο με την ταυτότητα. Έτσι δεν είναι παράξενο που αντιλαμβάνεται τη συνέλευση ως αρένα και όχι ως ένα κοινό τόπο, π.χ ως μια βάρκα που όλοι τραβάμε κουπί ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του. Φιλελέδικη αντίληψη.

από @ΓΕΙΤΟΝΑΣ 21/10/2016 10:25 πμ.


ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΦΙΕΣ,ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΠΡΩΤΑ,ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΝΟΜΑ

ΑΛΛΑ ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ...

από . 21/10/2016 11:30 πμ.


Όχι δεν ειναι κανιβαλισμός το σπάσιμο μικρού μαγαζιού. Μπορείς να το πεις άστοχη ενέργεια (αν και αυτό είναι συζητησιμο, πολλοί μικροί μαγαζάτορες είναι οι χειρότεροι εκμεταλλευτές). Δεν είναι κανιβαλισμός ο τραμπουκισμός, είναι τραμπουκισμός. Αν μάλιστα σε αυτά βάλουμε  και το τσουβάλιασμα πολιτικών αντιπάλων η διαστρέβλωση γίνεται πολύ  χειρότερη.

Και αν δεχτούμε αυτού του είδους τη δαιμονοποίηση γιατί να μη συμπεριλάβουμε σε αυτή και την εκτέλεση μαφιοζου πρωι πρωί έξω από παιδικό σταθμό, ή το κάλεσμα σε ένοπλη πορεία, που μόνο ένα μικρό μέρος είναι ενήμερο. Αν το να καβατζωνονται κάποιοι με πέτρες θέτει σε κίνδυνο την πορεία. το να κουβαλάνε άλλοι όπλα τι κάνει; Κλασσική υποκρισία και  εφαρμογή διπλών στάνταρ.

Ο φίλος παραπάνω που τοποθετείται ενάντια στους ιθαγενείς και υπέρ των ιεραποστολων ας το ψάξει λίγο με την ιστορική και θεωρητική του συγκρότηση πριν χρησιμοποιήσει για τον εαυτό του τον όρο αναρχικός ή κομμουνιστής.

 

 

από ανώνυμου του αναρχικού 21/10/2016 11:34 πμ.


 

1) α) Άρνηση εισόδου, αν υπήρξε, έχει υπάρξει και σε άλλες "ταξικές δομές αλληλεγγύης" των εξαρχείων. Και απομάκρυνση συντρόφων ακόμα, που καμία σχέση δεν έχουν με "αντκοινωνικές πρακτικές". Ας μη πω ονόματα. Δεν έγινε ζήτημα όμως. Το αν αποτελούν "προφάσεις" ή μη, δε κρίνεται από το γεγονός ότι εγκαταλείπονται στο τέλος. Πολλές "ταξικές δομές αλληλεγγύης" υπήρξαν βραχύβιες, ήταν "προφάσεις" ή εξάντλησαν τη δυναμική τους;

Το να μου περιγράφεις αυτό που υποτίθεται πρέπει να εξηγήσεις δε λέει τίποτα. Το κείμενο ήταν σαφέστατο. Όλα αυτά που αναφέρεις, ναρκωμαφίες, αντικοινωνικές πρακτικές ήταν άμεσο αποτέλεσμα της απουσίας ταξικών και πολιτικών δομών για τη συνέλευση. Λέει χαρακτηριστικά: "Η απουσία δομών ταξικής αλληλεγγύης και πολιτικής συγκρότησης των καταπιεσμένων στις γειτονιές, η αδυναμία συγκρότησης ενός ταξικού μετώπου Αγώνα που θα μπολιάσει με επαναστατικό όραμα την κοινωνία δίνοντας διεξόδους από την κρίση, δημιουργούν κοινωνικά και πολιτικά κενά". Η παρουσία, λοιπόν, τόσου μεγάλου αριθμού "ταξικών δομών αλληλεγγύης" όσο και τόσο μεγάλου αριθμού πολιτικών συλλογικοτήτων στα Εξάρχεια, που δε νομίζω να αμφισβητήσεις, γιατί θα γελάει ο κόσμος, διαψεύδει από μόνη της το ερμηνευτικό σχήμα της συνέλευσης και αποδομεί και το στόχο της που είναι "Η συγκρότηση του κινήματος". Να λοιπόν ποιός είναι ο ρητός στόχος/καθήκον της συνέλευσης σύμφωνα με τα δικά της λόγια. Από που κι ως που λοιπόν, μια "συνέλευση για την επανοικειοποίηση των εξαρχείων" έχει ως στόχο τη "συγκρότηση του κινήματος"; Ποιού κινήματος, παρεπιπτόντως, μένει να οριστεί. Ας ονομάζονταν αν αυτό είναι ο στόχος "Συνέλευση για την επανοικειοποιηση της αναρχίας ή του κομμουνισμού".

β) συμφωνούμε όσον αφορά το αντιεξουσιαστικό κίνημα. Η συνέλευση όμως δεν αποτελείται μόνο από "αντιεξουσιαστές". Κάποιοι μέσα σε αυτή τα θεωρούν "εποικοδόμημα" και "φιλελιές" κι όταν μιλούν για τάξη εννοούν τάξη.

γ)Δε διαφωνώ σε αυτό. Το θέμα είναι και να μη διεκδικείς ότι προσφέρεις "κεντρική πολιτική λύση" και να μη τις κρύβεις τις αδυναμίες κάτω από το χαλάκι λέγοντας αντιφατικά και αστήρικτα πράγματα με αποτέλεσμα να υπονομεύεις "τη συγκρότηση του κινήματος". Η διαφοροποιηση μεταξύ λανθασμένης θεώρησης και εμπράγματης πολιτικής επιβολής ή θα ισχύει για όλους ή για κανέναν, αφού μας αρέσουν τα δίπολα (κι αναφέρομαι στην αφίσα)...Δε θα πετάς ένα "είσαι εκτός κινήματος" θα ρίχνεις μια παλουκιά  και καθάρισες...

2. Καλό είναι να μη προβάλλουμε τις φαντασιώσεις μας πάνω στην πραγματικότητα. Αναφέρεται ρητά το κείμενο σε σπασμένα φανάρια, στάσεις κ.τ.λ ως αντικοινωνικές πράξεις. Δε νομίζω να το αμφισβητείς αυτό. Το Δεκέμβρη στην Αθήνα δεν υπήρχε φανάρι και στάση ούτε για δείγμα. Είναι χαρακτηριστικό της εποχής, ειδικά τα φανάρια, διότι λόγω σκάνδαλου siemens δε μπορούσαν να τα επισκευάσουν. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται και από άλλους και είδαμε όλοι, έπεφταν κάτι μάπες για τα πλιάτσικα, από ένα σημείο και μετα, και το τονίζω αυτό, και το σημείο αυτό ήταν όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν λόγω γι' αυτά ως πρόβλημα, οπότε έμπρακτα αντιμετωπίστηκαν ως αντικοινωνικές πράξεις τότε, παρότι όντως δεν αναφέρονται ρητά στο κείμενο. Αφαιρώ λοιπόν αυτή την αναφορά σε πλιάτσικα κ.τ.λ και μένω στα φανάρια, στάσεις κ.τ.λ. και τις επιθέσεις στα τμήματα.

Ρωτώ λοιπόν κι αφού κάνεις διαχωρισμό ανάμεσα στις "μαθητικές επιθέσεις στα τμήματα" και "στο σπάσιμο των φαναριών" κ.τ.λ. παρόλο που οι μαθητές τα κατεδάφιζαν. Αν δεν είναι "ξεσπασματα ταξικής οργής" όπως λες, αλλά "κοινωνικής καταπίεσης" πάλι όπως λες, "οι επιθέσεις στα τμήματα" (που κι αυτές δεν αναφέρονται στο κείμενο της συνέλευσης),  τι έχεις να πείς σχετικά με το ότι για το κείμενο της συνέλευσης προκύπτει ότι είναι  "εύκολο ξέσπασμα απολίτικης βίας", αφού δεν "επιχείρησαν τη σύνδεση της βίας με το περιεχόμενο και τους σκοπούς της ταξικής πάλης"; (Γράφει χαρακτηριστικά: "Η επιλογή του εύκολου ξεσπάσματος, χωρίς να επιχειρείται η σύνδεση της βίας με το περιεχόμενο και τους σκοπούς της ταξικής πάλης δεν αποτελεί πολιτική βία."). Άλλο ένα δείγμα πως εννοείται η "τάξη", μάλλον όχι όπως την καταλαβαίνεις εσύ.

3. Κάνεις λάθος και δεν υπάρχει διαστρέβλωση, αν κρίνουμε από αυτά που γράφονται κι αν δε κάνουμε σπέκουλα πάνω στο τι εννοεί ο ποιητής. Η αναφορά του κειμένου είναι συγκεκριμένη και μιλά απλώς για "αντικοινωνικές πράξεις" χωρίς να ορίζει ποιές είναι και για "μικρομαγαζάτορες" ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ που σημαίνει ότι επειδή δε μπορούμε να κάνουμε κι έλεγχο των πινάκων προσωπικού των καταστημάτων, μη και μας πουν τραμπούκους, συμπεριλαμβάνονται και τα μικροαφεντικά. Απέναντι στο όλοι είναι εχθροί μας, στα λόγια, της μιας πλευράς έχουμε το ολοι είναι φίλοι μας, στην πράξη, της άλλης. Μικρομάγαζο ήταν και το Press project...Η ερώτηση μου πάντως και η κριτική δεν είχε να κάνει με τζαμαρίες στο Κερατσίνι κ.τ.λ αλλά ήταν συγκεκριμένη για την περιοχή των Εξαρχείων και είχε να κάνει με τα περιεχόμενα. Ανέτρεξε σε αυτή, μη πας την κουβέντα αλλού.

4.α) Δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε πρόταση και σε δομές μια αοριστολογία "Τα Εξάρχεια σαν χώρος φαντασίας, πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται και να κερδίζουν τόσο σε μορφή (καθιστώντας για αρχή τη γειτονιά βιώσιμη για τους κατοίκους της) όσο και σε περιεχόμενο (πολιτιστικό, κοινωνικό) τις καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας εφαρμόζοντας σχέσεις και δομές Αντιεξουσίας."έχουμε κι ένα ταυτόχρονο αφορισμό "ότι δεν υπάρχουν νησίδες" στον καπιταλισμό, που αντιφάσκει με το περιεχόμενο της αοριστολογίας και που λείπει από αυτή το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ περιεχόμενο των εξαρχείων. Και πιστεύω παρεπιπτόντως, ότι η πολιτικοποίηση περιλαμβάνει και τα ρακόμελα...

β)ορθή η παρατήρηση σου, μόνο που δεν είναι η περίπτωση μας. Η πραγματικότητα του έθνους, δλδ. του κράτους, ως συγκροτητικό στοιχείο της κοινότητας παραμένει είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών είτε εκ "πλατφορμών" (με αφορμή το περιοδικό)...

5-6)Καταρχάς το ότι σου φαίνονται ακατάληπτα και προσβλητικά τα περί εθνικισμού, έχει να κάνει μάλλον με την ταύτιση εθνικισμού-δεξιάς-φασισμού. Χάρην συννενόησης το ξεπερνάω και διορθώνω σε πατριωτισμό, όπως ονομάζουν οι αριστεροί τον εθνικισμό τους. Έτερον εκάτερον. Ελπίζω αυτό να μη σε προσβάλει.

Έπειτα στα περί πεδίου και γνώσης κ.τ.λ. Δε χρειάζεται να τα θέσω στο πεδίο που εννοείς παρότι μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό λόγοι που δε τα θέτει κάποιος, ο πιο απλός η απόσταση, γιατί  αφενός θέτουν στο δικό μου πεδίο οι συλλογικότητες και το λόγο και τη δράση τους μέσω της δημοσιοποίησης τους και αυτό με καθιστά ικανό να γνωρίζω και να κρίνω τα θέματα που συζητάμε κι αφετέρου όσοι έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες σύνθεσης ανομοιογενών πραγμάτων γνωρίζουν τα στρογγυλέματα και το σχολαστικισμό. Κι εγώ έχω συμμετάσχει.

Στην ουσία λοιπόν, όλα όσα λες για την απάθεια, όπως προείπα άλλωστε και απάντηση δεν πήρα, ισχύουν και για την ψήφο, την υποστήριξη της κ.τ.λ και τα αποτελέσματα της. Κι ότι ισχύει "για τα φαινόμενα που θίγει το κείμενο που δε γίνονται καν νύξεις επι μακρόν", όπως λες, το ίδιο ισχύει και για τα αντιεκλογικά κείμενα και τις αντιεκλογικές παρεμβάσεις, στις οποίες παρεπιπτόντως, πρωτοστατούσαν κάποιες από τις συλλογικότητες της συνέλευσης. Δεν έγινε καν νύξη. Προφανώς μετράν αλλιώς τα πράγματα, αν δε βλέπουν αντίφαση, και πολύ θα ήθελα να μάθω το πως για να μπορεί να βγεί μια άκρη. Υπάρχουν λοιπόν τραυματίες και "τραυματίες". Όπως υπάρχουν κι "εκκενώσεις καταλήψεων" κι εκκενώσεις καταλήψεων (θύμα των οποίων έχουν πέσει πάλι κάποιες συλλογικότητες που συμμετέχουν στη συνέλευση, βλ. Πρυτανεία επι ΣΥΡΙΖΑ) κ.ο.κ. Άρα λοιπόν για να συνδέσουμε και το ζήτημα των εξουσιαστικών λογικών και της καταστολής κρατικής και φασιστικών επιθέσεων, που παρουσιάζεις ως διαφορετικές και διαχωρισμένες και να απαντήσω και στο ερώτημα σου. Προφανώς έτσι όπως το θέτεις για κάποιες "ελευθεριακές λογικές", σα τη δική σου, είναι κακό πράγμα και μη ανεκτό η άσκηση άμεσης άκριτης βίας εναντίον σου από κάποιον, αλλά αποδεκτό και ανεκτό η άκριτη άσκηση βίας εναντίον σου από τον ίδιο μέσω αντιπροσώπων...Είτε αυτός λέγεται κυβέρνηση, τροϊκά, μπάτσος κ.τ.λ. Αλλιώς αδυνατώ να ερμηνεύσω τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και νομίζω ότι αυτό απαντά και για την αξία αυτών των διαδικασιών.

Κι απάντηση δεν πήρα για τα υπόλοιπα.

6γ) Σαφώς, αλλά όπως λέει και η αφίσα για τη διαδήλωση του Σαββάτου, κάποια πράγματα είναι "ή εμείς ή αυτοί μέση λύση δεν υπάρχει". Σε συνδυασμό λοιπόν με το κείμενο της συνέλευσης έτσι όπως έχει διατυπωθεί, κάποια πράγματα δε μπορούν να συντεθούν γι' αυτό και τους κάνω τη συγκεκριμένη κριτική. Κάνω λάθος;

 

7)α)-β) Κι όμως, για όποιον δεν έχει πρόβλημα με την ουσία και όχι με το περιτύλιγμα, μπορεί να δεί ένα δικαστή. Συν ότι εγώ προσωπικά το έχω ακούσει β) αποδέχομαι ότι έχουν γίνει και σωστά βίαιες απομακρύνσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως δε στοχοποιήθηκε όποιο αρσενικό κυκλοφορούσε στην περιοχή. Νομίζω γίνομαι κατανοητός.

γ)Εγώ απάντησα στο κριτήριο που ο ίδιος έθεσες. Επιμένεις ακόμα; Αν ναι, φέρε άλλο επιχείρημα συγκεκριμένο να σου απαντήσω.

8) Το ερώτημα είναι γιατί στα εξάρχεια να μη κάνεις το ίδιο, ποιοί είναι αυτοί και τι μένει από τη "γειτονιά" και το "ταξικό" σου, αν αφαιρεθούν όσοι δεν έχουν λόγο να αντιπαρατεθούν, όσοι έχουν λόγω να υποστηρίξουν ή θέλουν να αντιπαρατεθούν για διαφορετικούς κι ανταγωνιστικούς λόγους ο καθένας; Ταξικά ψίχουλα που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε γειτονιά. Άρα γιατί και ως τι ο αναρχικός πρέπει να αγωνίζεται "για τη γειτονιά του"; Ως κάτοικος; Ως γείτονας; Ως αναρχικός; Ως μαγαζάτορας; Ως εργάτης; Ως άνεργος; Ως θαμώνας; Ως εθελοντής; Ως τι;

β) η δική μου αποστροφή για το πλούσιο προάστιο έχει να κάνει όχι με τη γειτονιά του προαστίου, αλλά με το γεγονός ότι ένας αναρχικός κατοικεί εκεί και οι περισσότεροι εκεί πέρα ή όλοι δεν είναι καταπιεσμένοι ταξικά. Με ποιό τρόπο θα κάνει ταξικό αγώνα για τη γειτονιά του; Στη γειτονιά του το καταλαβαίνω; Αλλά "για" τη γειτονιά του, με την καμία. Και το κείμενο αυτό ακριβώς μας λεέι, ότι ο αγώνας "για τη γειτονιά" και όχι "στη γειτονιά", είναι ταξικός αγώνας.

9)Εγώ κάνω κριτική στο συγκεκριμένο κείμενο της συνέλευσης, όπως λέει κι ο τίτλος. Εσύ θες να μου φορέσεις καπέλο ότι κάνω κριτική από δόλια κίνητρα τα οποία δε μπορείς να αποδείξεις κιόλας για το δικό σου προκάτ συμπέρασμα, όπως εκφράζεται στις καταληκτικές σου λέξεις, το οποίο όμως δεν προκύπτει πουθενά από τα λεγόμενα μου που είναι όλα τεκμηριωμένα λέξη, λέξη.. Δε με αφορούν τα άλλα κείμενα της συνέλευσης σε αυτό το νήμα. Ίσως να κριτίκαρα και τα άλλα να έβρισκα ακόμα μεγαλύτερες αντιφάσεις.

Κρίνονται πολιτικά περιεχόμενα, αποτυπωμένα σε δημόσιο λόγο σε χαρτί, όχι ανομοιογένειες και άλλα δαιμόνια.

Τα ερωτήματα σου στο τέλος για ότι με αφορά, αργότερα. Αν κι εγώ από μέρους σου βλέπω λίγες απαντήσεις και πολλές υπεκφυγές. Εσύ συμμετέχεις στη συνέλευση;

από proletired322 21/10/2016 12:57 μμ.


Συνυπογράφεις και ψηφίζεις το πλαίσιο της αρχικής κριτικής, δηλαδή τώρα είστε δύο, κι εγώ είμαι ένας, και μάλιστα με "φιλελέδικη αντίληψη". Επειδή έτσι μάθατε κάποιοι να λειτουργείτε στα ΕΑΑΚ νομίζετε ότι όλες οι γαλέρες είναι ίσες, ή ισότιμες; Δηλαδή εγώ η μειοψηφία που κραυγάζει και η άλλη η σιωπηρή μειοψηφία τι κάνουμε, τρώμε διαγραφή; Γιατί αν δεν συμφωνούμε δηλαδή "για το που πάει αυτή η βάρκα" γιατί να συνεχίσουμε να τραβάμε κουπί; Αναιρείται η "ισοτιμία" αυτών που έχουν άποψη για την πορεία της γαλέρας; Δεν έχω μπερδέψει τίποτα, ισότητα είναι αυτό που σχετίζεται με υλική πραγματικότητα, όχι ιδέες και θέσεις. Ισότητα είναι να φάμε όλοι από 120γρ ψωμί. Ισοτιμία είναι να μετράει εξίσου η τοποθέτηση μας και τα επιχειρήματα μας. Από την στιγμή που αναγνωρίζεις μια πρωτοβάθμια ομαδοποίηση εντός ενός πρωτοβάθμιου σχήματος, δηλαδή παράταξη, η ισοτιμία έχει πάει στο διάολο. Τι να την κάνω εγώ την φέτα το ψωμί που αντιστοιχεί όταν η παράταξη έχει κατεβάσει πλαίσιο; Και για τα ΕΑΑΚ μπορεί αυτό να είναι αποδεκτό, για τους αναρχικούς είναι απαράδεκτο να μιλάνε 20 και να επαναλαμβάνουν την ίδια θέση για να μειώσουν την αξία της μοναδικής. Την φιλελέδικη αντίληψη πρέπει να την δικαιολογήσεις με επιχειρήματα, δεν θα πετάγεσαι εδώ σαν σκόρδο να χαρακτηρίζεις και θα την κάνεις! Και μην ξαναπλώσεις χέρι να ψηφίσεις ανώνυμα μπολσεβίκο γιατί η κάλπη των αναρχικών έχει πιράνχας μέσα. Αυτά τα λίγα για τον "συμφωνώ με τον ανώνυμο του αναρχικού".

 

Άλλη μια ενοιολογική σύγχυση από συμφωνώ με τον ανώνυμο του αναρχικού 21/10/2016 9:12 πμ. είναι αυτή του Proletired322. Μπερδεύει την ισοτιμία με την ισότητα κι αυτά τα δύο με την ταυτότητα. Έτσι δεν είναι παράξενο που αντιλαμβάνεται τη συνέλευση ως αρένα και όχι ως ένα κοινό τόπο, π.χ ως μια βάρκα που όλοι τραβάμε κουπί ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του. Φιλελέδικη αντίληψη.

από πατερίτσα 21/10/2016 7:06 μμ.


Διακρίνω μια έλλειψη αντιληπτικής ικανότητα, φίλε proletired322. Aν όπως λες δε συμφωνείς με το που πάει η βάρκα, δε μπαίνεις μέσα. Κατάλαβες τώρα; Απαξ και μπήκες όμως είσαι ισότιμος, που σημαίνει δεν αλλάζεις αυθαίρετα θεματολογία. Καπίς; Τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε.

Σε όποια πρωτοβάθμια, της πρωτοβάθμιας, ω πρωτοβάθμια  ομαδοποίηση/συνέλευση και να πας αν δε σέβεσαι το θέμα ξέρεις τι γίνεται. Στην καλύτερη γραφικός στη χειρότερη κράξιμο. Έχουμε εμπειρίες και γι' αυτά από τις λαϊκές συνελέυσεις, από τις συνελέυσεις του 15μελούς και από όλων των ειδών τις πρωτοβάθμιες συνελέυσεις, δλδ. μέχρι και την κουβέντα δύο ατόμων.

Φιλελιά είναι αυτό που λες γιατί συνδέεις τη φυσική ανισότητα/διαφορετικότητα των ικανοτήτων με την ανισοτιμία και λες ότι αφού δεν είμαστε όλοι ίσοι στις ικανότητες δηλαδή ίδιοι, δε γίνεται να υπάρξει και ισότητα, άρα δε γίνεται να υπάρξει οριζοντιότητα. Αυτό λένε και οι φιλελέδες για να δικαιολογήσουν την ανισότητα, όχι όμως και την ανισοτιμία. Κάτι για Δαρβινισμό έχει πάρει τ' αυτί σου ή μπα; Άνοιξε κανά βιβλιό φιλελέδικο  λοιπόν δε θα σου κάνω τσάμπα μάθημα γιατί έχοπυμε και δουλειές. 

Αυτό με τα εαακ μου άρεσε. Προφανώς έχεις τραυματικές εμπειρίες από τις συνελέυσεις των σχολών στα πανεπιστήμια,ε; Ρε τι παθαίνει ο άνθρωπος. Τέλοσπάντων, αν δε σου κάνουν τα εαακ μπορείς να πας σε ένα συνέδριο του συριζα. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν συνιστώσες και είναι άτομα οι σύνεδροι, γι' αυτό και είναι τόσο οριζόντια η διαδικασία.Χαχαχαχα....

από οπως και το ζητημα των εξαρχειων 22/10/2016 3:30 πμ.


αλλα και καθε γειτονιας ειναι κοινη μας υποθεση! Δεν ξερω σε ποια κοινοτικη μετεπαναστατικη ουτοπια νομιζετε οτι ζειτε ορισμενοι, οπου ο καθενας ειναι αρμοδιος να επιλυσει τα ζητηματα της περιοχης του, αλλα στην πραγματικοτητα της Καπιταλιστικης βαρβαροτητας σε καθε γειτονια κουμαντο κανουν το Κρατος και το παρακρατος του! Η απελευθερωση των γειτονιων και η αντισταση σ'αυτες ειναι κοινη υποθεση ολων μας! Οπως προ διετιας το ζητημα της φιλαδελφειας και του αλσους απασχολησε ατομα παννεληνιως, ετσι και σημερα το ιδιο γινεται με τα εξαρχεια! Οσον αφορα την επανοικειοποιηση, εγω την αντιλαμβανομαι ως επανοικειοποιηση των εξαρχειων ως ζωτικου κινηματικου χωρου! Προφανως και ο "χωρος" των αθηνων πρεπει να αποκεντρωθει, αλλα μεχρι να γινει αυτο -που δεν ειναι στο χερι μερικων συλλογικοτητων/ατομων που τρεχουν τον αγωνα, αλλα ενος ολοκληρου ανθρωπινου φασματος που στη γειτονια/αφεντικο του ειναι μ@… και στα εξαρχεια μαγκας- τα εξαρχεια δεν πρεπει να αφεθουν στην τυχη τους.

από @A@ 22/10/2016 3:31 πμ.


- Μένοντας στα εξάρχεια πολλά χρόνια...

- Βλέποντας πως πάει η κατάσταση από τότε που η αριστερά έγινε κυβέρνηση...    (και πιο πριν θα συμπλήρωνα)

- Ξέροντας καταστάσεις & συνελεύσεις  προηγούμενων χρόνων...

- Βλέποντας συνελεύσεις να συνυπογράφουν το κείμενο επανοικειοποίσης ενώ δεν έχουν καμμία σχέση με τα εξάρχεια...

- Και μετά από 58 κείμενα - τοποθετήσεις...

Θα έλεγα ότι την ανάλυση του @nestor θα έπρεπε να γίνει αφίσα που θα γεμίσει όλα τα εξάρχεια, γιατί αυτή τη στιγμή συμβαίνει ότι ακριβώς περιγράφει.

Υ.Γ.: Aυτά με λίγα λόγια...

 

από @απορων 22/10/2016 8:38 πμ.


ο ιδιος,μεσες ακρες,κοσμος (κ αν τα ονοματα καποιων ομαδων αλλαζουν-τα προσωπα μενουν)

που τα τελευταια χρονια εχει κανει διαφορες αποπειρες να "βρεθει" κ ολες διαλυθηκαν

κανει αλλη μια-κ τα εξαρχεια ειναι αφορμη κ προσχημα

κ,στο βαθμο που προσπαθει να υπερασπιστει την κινηματικη παραδοση κ κεκτημενα της περιοχης,

μια χαρα,κ προβλημα κανενα

ομως,κ τελευταια μετα το 08,που τα εξαρχεια ειχαν ξαναγεμισει νεολαια(κ οχι μονο) με κινηματικες διαθεσεις

των ιδιων ανθρωπων-ομαδων οι μικροπολιτικες κ οι μικροτητες

αδειασαν τις συνελευσεις κ ξαναστειλαν τον κοσμο σπιτι του

πιστευω αυτο το πολιτικαντικο παιχνιδακι-οτι να'ναι αρκει να μενω στο προσκηνιο

καλο ειναι να τελειωσει

οσοι αηδιαζουν κ φευγουν δυσκολα επιστρεφουν

κ αυτο το κενο(μεταξυ αλλων) το τρωμε τωρα στη μαπα

Κ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ


1) Ο ΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ - ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΟ

Οι αναρχικές/οί δεν αποδέχονται το δόγμα "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" αλλά θεωρούν ότι τα μέσα επιβάλλεται να συμβαδίζουν με το σκοπό. Για περισσότερες λεπτομέρειες παραθέτω ένα πολύ καλό σχετικό κείμενο με τίτλο "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ή αναρχικά μέσα και σκοποί;". Εφόσον λοιπόν ο σκοπός του αναρχικού πολιτικού αγώνα, όπως τον όρισα στο προηγούμενο σχόλιό μου, είναι η δημιουργία αυτόνομων, αυτάρκων, αυτοοργανομένων, συνομοσπονδισμένων, ελευθεριακών κοινοτήτων, των κομμούνων, που τελικό επαναστατικό στόχο τους έχουν την κατάργηση του κράτους και του καπιταλισμού, την απάλειψη κάθε μορφής εξουσιαστικής εκμετάλλευσης και την επικράτηση της αναρχικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και αυτονομίας, τότε τα μέσα του αναρχικού αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να συμβαδίζουν με τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αυτονομίας, να πολεμούν κάθε είδους εξουσιαστικές συμπεριφορές, να ευνοούν τη δημιουργία των αυτόνομων, αυτάρκων, αυτοοργανομένων, συνομοσπονδισμένων ελευθεριακών κομμούνων και να αντιτίθεται στο κράτος και στον καπιταλισμό.

Όπως ανέλυσα στο προηγούμενο σχόλιό μου, η συγκεκριμένη συνέλευση δρα εξουσιαστικά και επιχειρεί -ενίοτε και με τη χρήση βίας- να επιβάλλει "από τα πάνω" τις θέσεις της στους "από κάτω", ορίζοντας αυθαίρετα το τι εστί αντικοινωνική βία με βάση τις δικές της απόψεις και επιχειρώντας με βάση αυτόν τον αυθαίρετο ορισμό να "καθαρίσει" τα Εξάρχεια από κάθε είδους "αντικοινωνικά" στοιχεία, έχοντας ως τελικό στόχο -κατά τον τίτλο της- να οικειοποιηθεί τα Εξάρχεια για λογαριασμό των εξαρχειωτών, χωρίς τους εξαρχειώτες!

Το γεγονός ότι, όπως ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου, αυτή η συνέλευση είναι μια δευτεροβάθμια συνέλευση δεν αποτελεί μομφή αλλά γεγονός. Προφανώς και η ύπαρξη δευτεροβάθμιων συνελέυσεων είναι απαραίτητη για τον συντονισμό των συλλογικοτήτων που τις απαρτίζουν. Ουδέν μεμπτό σε αυτό. Επίσης το γεγονός ότι σε αυτήν τη συνέλευση οι συλλογικότητες που την απαρτίζουν συνυπογράφουν τις δράσεις της επώνυμα, είναι προς τιμήν τους και τίτοτα το μεμπτό δεν υπάρχει ούτε σε αυτό το γεγονός. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τους εξουσιαστικούς σκοπούς και τις δράσεις της συγκεκριμένης συνέλευσης.

2) "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ"

ΚΡΑΤΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το οργανωμένο έγκλημα εμφανίστηκε στο ιστορικό προσκήνιο στις ΗΠΑ, εξαιτίας της απαγόρευσης και της δίωξης ορισμένων ψυχοτρόπων ουσιών.

• Γεννήθηκε κατά την σταδιακή επιβολή της απαγόρευσης του οπίου για κάπνισμα (1875-1902). 
• Ενηλικιώθηκε μετά την πλήρη απαγόρευση των οπιούχων και της κοκαΐνης με το νόμο Harrison (1914).
• Ωρίμασε κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1933). 
• Ισχυροποιήθηκε σε τρομακτικό βαθμό εξαιτίας των διαδοχικών απαγορεύσεων ορισμένων ουσιών (ανάμεσα στις οποίες, κυριαρχική θέση κατέχουν η ηρωίνη και η κοκαΐνη).
• Εξελίχθηκε ως κακοήθης νεοπλασία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Kαι 
• Εμπεδώθηκε ως καθοριστικός παράγοντας της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ζωής. 

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, χάρη στην απαγόρευση ορισμένων ουσιών που σκοπίμως ομαδοποιούνται υπό τον αδόκιμο και παραπλανητικό όρο «ναρκωτικά», δίπλα στη νόμιμη εξουσία του κράτους αναπτύσσεται η παράνομη εξουσία του οργανωμένου εγκλήματος η οποία δρα άλλοτε ως ανταγωνιστής και άλλοτε ως συνεργός της κρατικής εξουσίας που την κυοφόρησε, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας δυναμικής ισορροπίας ανάμεσά στη νόμιμη εξουσία του κράτους και την παράνομη εξουσία του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της μιας και της άλλης, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

• Συνδετικός κρίκος μεταξύ της νόμιμης εξουσίας του κράτους και της παράνομης εξουσίας του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα ενδιάμεσο στρώμα κρατικών υπαλλήλων, κυβερνητικών αξιωματούχων και επαγγελματιών πολιτικών που μισθώνονται από την κρατική εξουσία και εξαγοράζονται από το οργανωμένο έγκλημα. Και
• Μέσο για τη συγκρότηση αυτού του συνδετικού κρίκου είναι η διαφθορά.

Στην αρμοδιότητα της κρατικής εξουσίας ανήκουν όλες οι γενικές και ειδικές ρυθμίσεις που βρίσκονται εντός των ορίων (ή και στις παρυφές) της νομιμότητας, ενώ στην αρμοδιότητα του οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνονται όλοι οι τομείς δραστηριοτήτων που περιχαρακώνονται με απαγορευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις (πορνεία, τυχερά παιχνίδια, όπλα και, κυρίως, ναρκωτικά).

Πεδίο συνεργασίας της κρατικής εξουσίας και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν όλες οι δραστηριότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων της νομιμότητας και εξυπηρετούν πολιτικούς στόχους, ανάμεσα στις οποίες πρωτεύουσα θέση κατέχουν τα όπλα, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία. Σ' αυτό το χώρο, τα όρια μεταξύ νόμιμης και παράνομης εξουσίας γίνονται δυσδιάκριτα και η μία τίθεται στην υπηρεσία της άλλης, με τρόπο ώστε και οι δυο να προσπορίζονται σημαντικά οφέλη σε βάρος της κοινωνίας. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, τα όπλα, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία αναδεικνύονται σε ένα, κρισιμότατο από κοινωνική και πολιτική άποψη, πλέγμα σχέσεων μεταξύ της νόμιμης εξουσίας του κράτους και της παράνομης εξουσίας του οργανωμένου εγκλήματος, που αρχίζουν από τη συνεργασία τους και καταλήγουν στην ταύτισή τους.

Η συνεργασία της κρατικής εξουσίας με το οργανωμένο έγκλημα γέννησε το παρακράτος, έναν ιδιότυπο «θεσμό» που λειτουργεί πέραν των ορίων της νομιμότητας, με καθοδηγητικά όργανα που απαρτίζονται από κρατικούς αξιωματούχους και εκτελεστικά όργανα που στρατολογούνται από τον υπόκοσμο.[...]

(Απόσπασμα από το κείμενο: ΚΡΑΤΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Συμπέρασμα: Η ποινικοποίηση της χρήσης συγκεκριμένων ψυχοτρόπων ουσιών και η προσχηματική κήρυξη του πολέμου κατά των ναρκωτικών έγινε από τους ίδιους τους καπιταλιστές, γιατί προφανώς αυτή η ποινικοποίηση, αυτός ο στημένος πόλεμος, αλλά και η ύπαρξη των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών που γεννήθηκαν από τη μήτρα αυτού του πολέμου (ναρκωμαφίες κτλ.), εξυπηρετεί τα δικά τους καπιταλιστικά συμφέροντα. Οι αναρχικές/οί ως αξιακά εχθροί του καπιταλισμού και του κράτους, επιβάλλεται να πολεμούν συνολικά τον καπιταλισμό και το κράτος και όχι να παίρνουν μέρος στον υποτιθέμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αποδεχόμενοι τους όρους που εξ αρχής έχουν στήσει οι ίδιοι οι καπιταλιστές και το κράτος που τους υπηρετεί με βάση τα συμφέροντά τους, γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δεν πολεμούν ούτε τον καπιταλισμό, ούτε το κράτος (αφού ουσιαστικά επιχειρούν να το υποκαταστήσουν), αλλά ούτε και τη ρίζα του προβλήματος των ναρκωτικών, μετατρεπόμενοι τελικά σε ακίνδυνα και εύκολα διαχειρίσιμα πιόνια στη στημένη σκακιέρα των καπιταλιστών.

3) ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΑΡΚΩΜΑΦΙΕΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΕΣ/ΟΙ, ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΗΣΟΥΝΕ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ;

Απαντώ: Όχι φυσικά! Πρώτα πρώτα παλεύουν ώστε να κινητοποιήσουν τους εξαρχειώτες και να πάρουν την κατάσταση της κοινότητάς τους στα χέρια τους, όπως ανέλυσα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Παράλληλα όσες/οι αναρχικές/οι (εξαρχειώτες ή μη) επιθυμούν να αναλάβουν άμεση δράση κατά των συγκεκριμένων ναρκωμαφιών στα Εξάρχεια αλλά και οπουδήποτε αλλού, μπορούν φυσικά να το κάνουν χωρίς όμως αυτήν τη δράση να τη μετατρέπουν σε σημαία του αναρχικού αγώνα (γιατί, όπως εξήγησα παραπάνω, δεν είναι) και χωρίς να τη δημοσιοποιούν και να τη διαφημίζουν προς ίδιον όφελος. Κατ' αρχάς που ακούστηκε να διαφημίζεις μια δράση κατά μιας οποιασδήποτε επικίνδυνης μαφίας σε στυλ: "ακούσατε-ακούσατε, αύριο θα δράσουμε κατά της μαφίας, να είστε όλοι εκεί!"; Προφανώς και οποιαδήποτε σοβαρή δράση κατά οποιασδήποτε επικίνδυνης μαφίας επιβάλλεται να γίνεται με όρους συνωμοτικότητας. Επιπρόσθετα είναι κόντρα στην αναρχική επαναστατική ηθική να διατυμπανίζεις μια τέτοιου χαρακτήρα δράση για αυτοδιαφήμιση προς ίδιον όφελος. Από πλευράς μου εκφράζω τον απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό μου προς όλες/ους τις/τους αναρχικές/ούς που έδρασαν και δρούν συνωμοτικά κατά των κάθε είδους μαφιών (πορνείας-εμπορίας γυναικών, ανηλίκων, ναρκωτικών κτλ.) χωρίς ποτέ να το διαφημίζουν και χωρίς να το μαθαίνει κανείς...

Υ.Γ.1: Ως εξαρχειώτες/ισες όρισα στο προηγούμενο σχόλιό μου όσες/ους κατοικοεδρεύουν στα Εξάρχεια. Παρά το γεγονός ότι παράθεσα και τον ακριβή ορισμό της λέξης "κατοικοεδρεύω" από το λεξικό, κάποιες/οι έγραψαν αυθαίρετα ότι νοούνται ως εξαρχειώτες όσοι έχουν την ατομική ιδιοκτησία τους στα Εξάρχεια και κάτι τέτοια. Επαναλαμβάνω ότι ως εξαρχειώτες νοούνται όσοι κατοικούν, ζουν και δραστηριοπούνται στα Εξάρχεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας κτλ.

Υ.Γ.2: Επειδή κάποιες/οι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, τονίζω ότι προφανώς και σε δράσεις που αφορούν κεντρικά ζητήματα του αναρχικού κινήματος επιβάλλεται να συμμετέχουμε όσες/οι το δυνατόν περισσότερες/οι, ανεξαρτήτως του τόπου που κατοικοεδρεύουμε. Αν επί παραδείγματι επιχειρηθεί το γκρέμισμα του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια από το κράτος -και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά αυτόνομη, αυτάρκης, αυτοοργανωμένη κομμούνα των Εξαρχείων- τότε οφείλουμε να δώσουμε δυναμικά όλες και όλοι το παρών στη μάχη, ανεξαρτήτως του τόπου που κατοικοεδρεύουμε, για προφανείς λόγους...

Υ.Γ.3: Η δημοσίευση ενός κειμένου από μια συνέλευση, αποτελεί μια δράση της συγκεκριμένης συνέλευσης. Η κριτική σε ένα κείμενο μιας συνέλευσης, αποτελεί κριτική σε μια δράση της συγκεκριμένης συνέλευσης. Από τη στιγμή που ξεκινά μια συζήτηση στο δημόσιο forum του indymedia με σκοπό την κριτική σε μια δράση (δημοσίευση κειμένου) μιας συγκεκριμένης συνέλευσης, είναι αναπόφευκτο και φυσικό επακόλουθο η κριτική να επεκταθεί συνολικά στο χαρακτήρα και στις θέσεις της συγκεκριμένης συνέλευσης, μιας και ο συνολικός χαρακτήρας και οι θέσεις μιας συνέλευσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κάθε είδους δράσεών της. Κόντρα λοιπόν στις εμμονικές κραυγές του αρχικού δημοσιευτή, ισχυρίζομαι ότι η κριτική γενικά στη συγκεκριμένη συνέλευση είναι προφανώς εντός του θέματος της συγκεκριμένης συζήτησης.

από Σοβιέτ 25/10/2016 11:43 μμ.


Μπαίνουν ένα σωρό πλασματικοί αναρχικοί να ξεράσουν χολή επειδή όσα δε φτάνουν τα κάνουν κρεμαστάρια.  Αυτά δυστυχως είναι τα κακά του ίντι. 

 

από @γία δημήτρια 26/10/2016 9:31 πμ.


Δεν μας "βλέπετε πουθενά" γιατί δεν συμμετέχουμε σε οτιδήποτε κάνετε ή είσαστε εσείς.

Έχουμε και μια κάποια αξιοπρέπεια.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License