Η τουρκική εισβολή στην Συρία , η επιχείρηση της Μουσούλης και μία συνέντευξη

συλλογή δημοσιεύσεων απο το http://anfenglish.com/

 

Τουρκική εισβολή  από την Jarablus προς το Exterin: 50 χωριά εκκενώθηκαν


Η εισβολή του τουρκικού στρατού και των προσκείμενων σε αυτή συμμοριών  από την Jarablus προς την Rai, και την Exterin συνεχίζετε για σχεδόν 2 μήνες. Με την εισβολή, δεκάδες χωριά έχουν καεί ολοσχερώς και λεηλατήθηκαν και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και μία μη κατοικήσημη ζώνη δημιουργήθηκε με αυτή την αναγκαστική μετακίνηση των ανθρώπων, ενώ την ίδια στιγμή οι εισβολείς υποστήριζαν οτι  τα χωριά "απελευθερώθηκαν". Όσοι δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους στην αρχή συνελήφθησαν, κάποιοι σκοτώθηκαν μετά από ημέρες έντονων βασανιστηρίων, και άλλοι αφέθηκαν  ημέρες αργότερα, πεταμένοι μακριά.

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ

Από την εκδίωξη των Κούρδων απο την περιοχή, μπορεί να δει κανείς ότι ο στόχος της εισβολής τηςΤουρκίας και των συμμαχικών σε αυτήν συμμοριών στην Jarablus είναι να αλλάξει η δημογραφική δομή. Το πρώτο πράγμα που έκαναν μετά την εισβολή στην Jarablus ήταν να εκκενώσουν τις  δύο κουρδικές γειτονιές. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και Δικηγόρος Μαχμούτ Nebo έδωσε την ακόλουθη εντυπωσιακή πληροφορία σχετικά με το θέμα:
"Η Jarablus αποτελείται από τέσσερις συνοικίες. Δύο από αυτές είναι κυρίως κουρδικές, Hara Cebel και Heyya. Το πρώτο πράγμα που έκαναν μετά απο όταν άρχισε η εισβολή ήταν να εκκενώσουν τους Κούρδους σε αυτές τις γειτονιές. Ούτε ένα άτομο δεν  έμεινε εκεί. Όλοι έπρεπε να τρέξουμε. μας  συλλαμβάναν όλους. Υπήρχε μόνο ένας κρεοπώλης που είχε μείνει, στη συνέχεια τον συνέλαβαν και αυτόν. Και συνέλαβαν κάποια μέλη της οικογένειας Berkel. Τώρα φέρνουν εποίκους από έξω για τα σπίτια που εκκενώθηκαν. Έκαναν ανακοινώσεις όπως «Ο Ερντογάν χτίζει σπίτια για πρόσφυγες από τη Συρία», ο τόπος που χτίζουν σπίτια είναι η γειτονιά που αποκαλούν Hara Cebel και εμείς ονομάζουμε Kaş. "

ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

Η εισβολή στο Jarablus ξεκίνησε στοχεύοντας την Rai, και τα χωριά μεταξύ Jarablus και Rai. Το ISIS υποχώρησε από την περιοχή και άφησε τα χωριά στις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και τις συμμορίες. Περιστασιακά, υποστηρίχθηκε ότι το ISIS αντεπιτέθηκε, και χωριά όπως τα Zuğur, Helvaniye, Ereb IZE και Ελ wukuf βομβαρδίστηκαν από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις διέλυσαν τα χωριά  και ανάγκασαν τους κατοίκους των χωριών να μετακινηθούν. Όλα τα υπάρχοντά του λαού κατασχέθηκαν. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα παραδόθηκαν στους Sultan Murad, και εκείνοι μοίρασαν τα «λάφυρα του πολέμου» σε όλες τις ομάδες, υποτίθεται. Αλλά με τον καιρό ήρθε στο φως ότι αυτό δεν ήταν οτι είχε πραγματικά συμβεί, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Feylek Al Sham και Sultan Murad. Η αραβο-Τουρκμενικές συγκρούσεις που τροφοδοτούνται από τις τουρκικές δυνάμεις προκάλεσαν επίσης αυτή την τριβή. Οι πρόσφατες συζητήσεις  είναι σχετικά με αραβικές ομάδες που  εγκαταλείψουν την περιοχή ομαδικά, και αυτός είναι ο λόγος που οι συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ τους στην Jarablus, Rai και Azaz.
Μετά την Rai, οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχες συμμορίες τους στράφηκε προς την γραμμή Ezaz - Exterin  για να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν την εισβολή τους. Η περιοχή μεταξύ Ezaz και Exterin είναι η Shehba. Υπάρχουν περίπου 217 κουρδικά χωριά στην περιοχή. Ο έλεγχος της περιοχής Shehba σημαίνει την στόχευση προς τον έλεγχο του Χαλέπι. Αυτό δείχνει τους στόχους του RTE και της Τουρκίας στο Χαλέπι. Η προώθηση της εισβολής του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών προς αυτούς  συμμοριών  από την Rai προς την Ezaz και την Exterin, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε  να μοιάζει σαν να είχαν τεράστιες συγκρούσεις με το ISIS στα χωριά, ακόμη και αν το ISIS υποχώρησε και δεν αγωνίστηκε. Στη συνέχεια ισχυρίστηκαν οτι το ISIS αντεπιτέθηκε και τα χωριά βομβαρδίστηκαν έντονα με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυροβολικό. Δεκάδες χωριά καταστράφηκαν και τα υπάρχοντά των χωρικών κατασχέθηκαν. Οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν. Περίπου 5.000 άνθρωποι από τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν πέρασαν στην Efrîn. Δύο στρατόπεδα  μεταναστών στην Efrîn έχουν κάνει επείγουσες εκκλήσεις για βοήθεια.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Υπήρχαν περίπου 50 χωριά που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς. Τα χωριά που κάηκαν κάτω και άδειασαν απο τους κατοίκους τους   είναι:
El Rai (Çobanbey), Tel Ahmer, Şabaniyê, Mezaraa Şahin, Tel Battal, El Ahmediyê, Halfetli, Bığeydin, Kara Mezraa, El Xırbe, Hercelê, Havar Kilis, İkide, Şıvarin, Tilil Şam, Selamê, Yazıbağ, Maarin, El Selame, Niyara, Şıvarıx, Brişe, Kefer Qelbin, Kel Cibrin, Sendef, Marae, Delha, Kara köprü, Dudyan, Bınbeyan, Heke, Sendera, Bihurta, Herdanê, Türken Barex, Exterin, El Beride, Mezraet Ela, Kaibe, Sındê, Tel Atiye, Tobran, El Wukuf, Tel Ar, Uveylin, Gidriş, Ziyadiyê, Tel Semir, Qentera, Karagöz, Sendere, Tel Şehir, Kısacık, Tat Humus.
Τα περισσότερα από αυτά τα εκκενωμένα και κατεστραμμένα χωριά είναι κουρδικά χωριά. Τα χωριά αυτά είναι εντελώς ακατοικητα τώρα. Αυτές οι επιθέσεις θυμίζουν τις εκκενώσεις χωριών και πυρπολισμούς στο Βόρειο Κουρδιστάν στη δεκαετία του 1990. Οι ντόπιοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτή την σκληρότητα από τον τουρκικό στρατό και τις σύμμαχες  συμμορίες τους θυμούνται την Οθωμανική  σκληρότητα που άκουσαν από τους πατέρες και τους παππούδες τους.
Τα Yazıbağ, Maarin και Selamê χωριά που δέχθηκαν την εισβολή και εκκενώθηκαν έχουν σύνορα με την Efrîn. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι συναφείς συμμορίες τους, οι οποίοι εισέβαλαν σε αυτά τα χωριά έχουν αρχίσει να σκάβουν οχηροματικές θέσεις σε αυτά τα χωριά και γύρω από τα χωριά στα σύνορα των συνοικιών  Bıbıl, Raco και Siye . Επίσης, προχωρούν στη δημιουργία αποθεμάτων. Αυτό δείχνει ότι κατά την προσεχή περίοδο, έχουν ένα σοβαρό και επικίνδυνο σχέδιο εναντίον της Efrîn και της γύρω περιοχής. Από την άλλη πλευρά, η εισβολή που συνεχίζεται στα βάθη της Shehba και φτάνει στην Exterin θέλει να μεταφέρει αυτές τις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές τους συμμορίες  στο σύνορο μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων. Αυτό δείχνει οτι η  εξουσία που ενέκρινε την εισβολή σχεδιάστηκε στο να φέρει τον τουρκικό στρατό δυνάμεις και τις συμμορίες τους να πολεμίσουν  τις κουρδικές δυνάμεις και το QSD.
                               .......................................................................


Η επιχείρηση της Μουσούλης και η τελευταία κατάσταση στην περιοχή
 
Η απελευθέρωση της Μοσούλης δεν πρόκειται να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν η επιχείρηση ξεκινήσει, η " Υπόθεση Μοσούλη" θα συνεχιστεί. Και σε συνδυασμό, η στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική ένταση θα βαθύνει.
Καθώς οι συζητήσεις σχετικά με την επιχείρηση στην Μοσούλη συνεχίζετε, το ίδιο κάνει και στρατιωτική δραστηριότητα και οι αποστολές στην περιοχή. Ο ιρακινός στρατός έχει ξεκινήσει σημαντική στρατιωτική αποστολή ειδικά από τη γραμμή Κιρκούκ προς το μέτωπο Hawija.
Υπήρξαν έντονες εναέριες επιθέσεις και  δραστηριότητα ελικόπτερων στην ίδια περιοχή χθες (13 Οκτωβρίου), καθώς η Hawija θεωρείται η σημαντικότερη πύλη για την απελευθέρωση της Μοσούλης.
Η αποστολή προς την Hawija είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκην μια επιχείρηση στην Μοσούλη. Κάποιες πηγές λένε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει τις τελευταίες 10 ημέρες του Οκτωβρίου, αλλά οι στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις επί του εδάφους δεν είναι κατάλληλες για αυτή την επιχείρηση ακόμα. Οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη πλήρος εκπληρωθεί.
Μοιάζει οτι η πολιτική συναίνεση και η στρατιωτική προετοιμασία για την απελευθέρωση της Μοσούλης θα πάρει κάποιο χρόνο. Το ζήτημα του πώς η Μοσούλη θα πρέπει να απελευθερωθεί από το ISIS και ποιος θα την ελέγξει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση, δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Το θέμα δεν έχει επιλυθεί στο τραπέζι, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντανακλαστεί στο πεδίο της μάχης. Η στρατιωτική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση δεν έχει σχηματιστεί ακόμα σε κάθε περίπτωση.

OI ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗΣ

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που αποτελούν εμπόδια για τη επιχείρηση της Μοσούλης και επιτρέπουν την εισβολή του ISIS  να συνεχίζετε.
Πρώτο: Σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων, και  πολιτικές και διπλωματικές διαφωνίες.
Δεύτερο: Η απειλή από την Τουρκία και τους τοπικούς εταίρους  τους προς την περιοχή.
Τρίτος: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες στο έδαφος της επιχείρησης. Η προστασία αυτών των αμάχων και τη μετεγκατάσταση τους σε ασφαλείς ζώνες.
Κάποιος μπορεί να απαριθμήσει πολλά άλλα θέματα, ως συνέχιση αυτών των τριών βασικών θεμάτων. Η μεγάλη εικόνα προκύπτει σαφέστερα όταν οι θέσεις του κάθε μέρους αναλύεται περισσότερο.

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Οι προετοιμασίες για την πιθανή επιχείρηση στην  Μοσούλη διενεργείται από το συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι σε επαφή με όλα τα μέρη στην περιοχή, αλλά η διοίκηση της Βαγδάτης αναφέρεται ως πολιτικός υπεύθυνος. Για τις ΗΠΑ, η διεξαγωγή μιας επιχείρησης ενάντια στο ISIS είναι μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση των δυνάμεων της περιοχής γύρω από ένα τραπέζι και να τους «πείσει». Θέλουν μια κοινή επιχείρηση με τους Σιίτες, Σουνίτες, Κούρδους και άλλες δυνάμεις. Θέλουν η Μοσούλη να ελέγχεται από τη Βαγδάτη. Και όπως πάντα, προσπαθούν να θέσουν τους εαυτούς τους ως η «σωτήρια δύναμη» για να εδραιώσεουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Ο συνασπισμός δεν ενεργεί ανεξάρτητα από την πολιτική της Ουάσιγκτον.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

Η κυβέρνηση Abadi εργάζεται φυσικά σε αρμονία με τις ΗΠΑ και το Ιράν. Δέχονται τις Heshti Shabi παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση, σε κάποιο βαθμό. Έχουν επίσης μια συμφωνία με τη διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα. Η Βαγδάτη δέχεται επίσης ορισμένες τοπικές περιφερειακές δυνάμεις που  εκπαιδεύονται από τους αντάρτες του ΡΚΚ να λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Το καθήκον αυτών των δυνάμεων είναι να προστατεύσουν τα εδάφη που ζούν και να απωθήσουν την απειλή του ISIS.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία είναι σε θέση να αποτελέσει μια μεγάλη απειλή για την τρέχουσα κατάσταση στη Μοσούλη και το μέλλον της. Οι στρατιώτες που έχουν τοποθετηθεί στη Bashiqa και οι ομάδες που ονομάζονται Hashdi Vatani έχουν εκπαιδευτεί είναι τόσο επικίνδυνες όσο και το ISIS. Η Τουρκία θέλει η Μοσούλη να επιστραφεί στις σουνιτικές δυνάμεις που ονομάζονται Hashdi Vatani. Αυτές οι ομάδες  ιδεολογικά δεν είναι διαφορετικές από ό, τι το ISIS. Σε αρκετές περιοχές,  είναι αναμεμειγμένες με το ISIS και είναι σε πλήρη συμμαχία.
Ο μόνος σύμμαχος της Άγκυρας στη Μοσούλη είναι η Nuceyfis, η οικογένεια του πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης. Οργάνωσαν τους Hashdi Vatani πάνω στην οικογένεια Nuceyfi και τις επαφές της. Ο πρώην κυβερνήτης της Μοσούλης Asil Nuceyfi είναι ο άνθρωπος που "έδωσε" την πόλη στο ISIS σε μια νύχτα. Ο Asil Nuceyfi είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα μία εβδομάδα πριν παραδώσει την Μοσούλη στο ISIS. Έμεινε στο Hewler, την Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, μετά την κατάληψη της Μοσούλης.
Οι άνδρες που η Τουρκία αποκαλεί "Οι απο την Μουσούλη που εκπαιδεύσαμε" είναι οι Hashdi Vatani, και είναι πιστοί στον πρώην κυβερνήτη Asil Nuceyfi που απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του από τη διοίκηση της Βαγδάτης. Δεν έχουν καμία επίσημη θέση στο Ιράκ. Η Τουρκία θέλει να ελέγχει την Μοσούλη διαμέσου αυτών των ομάδων.
Στη βάση της Τουρκικής πολιτικής για την Μοσούλη, υπάρχουν φυσικά οι Κούρδοι. Η τουρκική διοίκηση θέλει να ενημερώσει τη Συνθήκη της Άγκυρας που έκανε με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1926. Υπάρχει μόνο ένας όρος στο επίκεντρο της παρούσας Συνθήκης: Δεν πρέπει να υπάρχουν Κούρδοι στη Μοσούλη, η πόλη θα πρέπει να παραμείνει στον έλεγχο των σουνιτών Αράβων.
Αλλά στην παρούσα κατάσταση, καμία δύναμη στην περιοχή, ούτε η διοίκηση της Βαγδάτης, το Ιράν, οι ΗΠΑ ή ο Συνασπισμός, θέλουν την Τουρκία να λάβει μέρος στην επιχείρηση της Μοσούλης. Το να μην  συμμετέχει η Τουρκία στην επιχείρηση σημαίνει να χάσει την επιρροή της πάνω από την περιοχή κατα  πολύ. Οι μόνες ομάδες που θέλουν την συμμετοχή της Τουρκίας είναι το KDP και το Nuceyfis. Η συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή, αντίθετα, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το να μην συμμετέχει θα είναι η μεγαλύτερη εμμονή. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία χάνει.

Το IΡAN

Το Ιράν εμπλέκεται στην υπόθεση της Μοσούλη μεσο Βαγδάτης,. Το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τις σουνιτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία για έχουν τον έλεγχο της Μοσούλης. Το Ιράν πρέπει να έχει επιρροή στη Μοσούλη, ακόμη και αν δεν το ελέγχει. Αν χάσουν στη Μοσούλη, θα έχουν χάσει στο Ιράκ εν γένει. Η επιρροή του Ιράν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στη Βαγδάτη, τη Βασόρα και εν μέρει στο Νότιο Κουρδιστάν. Αυτό θα βλάψει τη θέση του Ιράν στην περιοχή. Στην παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχει καμία σοβαρή και ηχηρή αντιπολίτευσης στην παρουσία του Ιράν στη Μοσούλη.

ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Η διοίκηση του Νότιου Κουρδιστάν είναι κατακερματισμένη σχετικά με την επιχείρηση της Μοσούλης. Οι  δυνάμεις του PUK είναι περισσότερο σύμφωνες με τη διοίκηση της Βαγδάτης, ενώ KDP διεξάγει μία απο την  Τουρκία-καθοδηγούμενη πολιτική. Αυτή η θέση του KDP πονάει τους Κούρδους σε γενικές γραμμές. Υπήρξαν ορισμένες συναντήσεις μεταξύ Κούρδων ώστε το KDP να εγκαταλήψει αυτή τη θέση, αλλά αυτές δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα ακόμα. Αν το KDP εξακολουθεί να είναι στη σκιά της Τουρκίας πάνω από τη Μοσούλη, θα χάσουν πολύ. Και αυτό θα είναι επιβλαβές για τους Κούρδους. Μια άλλη προσπάθεια από το KDP είναι να εμποδίσει τις δυνάμεις του ΡΚΚ που συμμετέχουν στην επιχείρηση της Μοσούλης.

Το PKK ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΛΗ

Οι αντάρτες του ΡΚΚ είναι τοποθετημένοι στο Κιρκούκ και προς το νότο. Μαζί τους είναι μια μεγάλη ομάδα των αντάρτικων δυνάμεων για την καταπολέμηση του ISIS στην περιοχή Maxmur. Οι δυνάμεις των ανταρτών που κινήθηκε προς την περιοχή για να απελευθερώσει την Shengal από ISIS παραμένουν στις θέσεις τους. Οι δυνάμεις των ανταρτών δηλώνουν ότι θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση της  Μοσούλης εάν υπάρχει συμφωνία.
Αν υπάρχει μια επιχείρηση στην περιοχή Hawija, οι δυνάμεις των ανταρτών θα διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο εκεί. Αυτό είναι λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ISIS στην περιοχή χωρίς την υποστήρηξη των ανταρτών. Το ίδιο ισχύει και για το μετωπο Tal Afar στην κατεύθυνση προς το Shengal. Λόγω της θέσης τους, είναι επιτακτική ανάγκη ότι οι δυνάμεις του  PKK  ή οι τοπικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από το αντάρτικο να λάβουν μέρος σε αυτή τη επιχείρηση.
Η διοίκηση της Βαγδάτης φημολογείται ότι θέλει το ΡΚΚ να λάβει μέρος στην επιχείρηση. Αλλά η αντιπολίτευση από την Τουρκία και το Ιράν στο θέμα αυτό βάζει Βαγδάτη σε δύσκολη θέση. Κατόπιν πάλι, λέγεται ότι οι δυνάμεις της Shengal που ενώθηκαν στην βάση της ιδεολογίας του Οτσαλάν και σχημάτισαν τις μονάδες άμυνας τους και κάποιες άλλες ομάδες θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση, και ότι προετοιμάζονται για αυτό. Το PKK προσφέρει τις  κουρδικές δυνάμεις αν οι Κούρδοι συμμετέχουν στην επιχείρηση της Μοσούλης στο πλαίσιο ενός «Κοινού Command", αλλά η αρνητική προσέγγιση του KDP προκαλεί τις προϋποθέσεις ώστε οι Κούρδοι να χάσουν αυτή την ευκαιρία. Παρ 'όλα, το ΡΚΚ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει όλες τις εντάσεις με το KDP να μην πέσει στην παγίδα της Άγκυρας.
Στο ΡΚΚ αναφέρονται στην προοπτική τους για το μέλλον της Μοσούλης. Σύμφωνα με αυτή, η διοίκηση θα πρέπει να αφεθεί στους ντόπιους μετά απο όταν η Μοσούλη έχει απελευθερωθεί. Προτείνουν ένα μοντέλο «Δημοκρατικής Μοσούλης» που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες, όπως Σουνίτες, Σιίτες, Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι, και άλλοι για να αποτρέψουν τις τρέχουσες διαφωνίες και συγκρούσεις.
Εν ολίγοις: Η απελευθέρωση της Μοσούλης δεν πρόκειται να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν η επιχείρηση ξεκινήσει, το "Ζήτημα της Μοσούλης " θα συνεχιστεί. Και σε συνδυασμό, η στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική ένταση θα βαθύνει.
                                                                                          ................................................................................

                    Ilham Ehmed: Η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί στην  Efrîn -


 Η Συμπρόεδρος του  Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (MSD), Ilham Ehmed είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι το αντίθετο των γεγονότων στο έδαφος.
Τον τελευταίο καιρό, η Συρία έχει αρχίσει να οδεύει προς την αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα αυτή διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η σχέση και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο δυνάμεων στη Συρία έχουν λήξει από τότε.
Εν τω μεταξύ, το συριακό καθεστώς Μπάαθ άρχισε να προωθήτε στο Χαλέπι και την Χομς, και η Τουρκική εισβολή στην Jarablus  συνεχίζει να επεκτείνεται.
Η Συμπρόεδρος του  Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (MSD), Ilham Ehmed  μίλησε στο ANF σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, τις πρόσφατες εξελίξεις, τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας και Rojava  και τους κινδύνους που περιμένουν την Rojava και την Βόρεια Συρία. Η Ehmed είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο έδαφος έρχεται σε αντίθεση με τις ομιλίες που ακούγονται. Η Ehmed δήλωσε ότι πραγματικός στόχος του Ερντογάν και της  Τουρκίας είναι η γραμμή Χαλέπι-Μοσούλη και ότι το καντόνι της  Efrîn  αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Η Ehmed επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρξει μια επίθεση στο Efrîn οποιαδήποτε στιγμή τώρα, και απηύθυνε έκκληση για την ευαισθητοποίηση σε αυτό το ζήτημα.

Τι δείχνει η σημερινή κατάσταση στη Συρία; Προς τα που κατευθυνονται οι εξελίξεις στη Συρία;

Οι ΗΠΑ είναι στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές. Μια εκεχειρία ανακηρύχθηκε πρόσφατα, όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί κανείς να πει οτι υπήρξε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά επίσης δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι τίποτα δεν συνέβη. Κάποιος μπορεί να πει, τι ήταν αυτό που ξεκίνησε και τελείωσε; Γιατί δεν υπήρξε κάτι που έμοιάζε με μια κατάπαυση του πυρός;
Οι δυνάμεις που συγκρούονται στο πεδίο την υλοποίησαν σε κάποιο βαθμό. Αλλά η εκεχειρία παραβιάστηκε λόγω της πραγματικότητας των εξωτερικά παρεμβαίνοντων δυνάμεων σε ορισμένες περιοχές.
Αλλά στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία ξεκίνησε νέους ελιγμούς στο Χαλέπι μετά απο όταν η κατάπαυση του πυρός έσπασε. Η Ρωσία, το καθεστώς και το Ιράν ξεκίνησαν αυτό τον ελιγμό μαζί. Το Χαλέπι βρίσκεται τώρα σε ένα ορισμένο επίπεδο. Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν προχωρήσει, θέλουν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο.
Η Τουρκία θέλει να προωθηθεί από την πλευρά της Bab έως το Χαλέπι. Ήταν αδύνατο για την Τουρκία να εισβάλει στην Jarablus και την Ράι χωρίς να λάβει το πράσινο φως από τις διεθνείς δυνάμεις. Η Ρωσία, το καθεστώς και το Ιράν έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως σε αυτό. Αυτή η εισβολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων, και συνεχίζετε.
Η Τουρκία το  χρησιμοποιεί αυτό για να φτάσεi στο Χαλέπι. Όσο η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτό το πράσινο φως  τόσο ο πόλεμος στο Χαλέπι δεν θα τελειώσει. Η Τουρκία έχει οικοδομήσει αυτή τη στρατηγική πάνω στην εισβολή στην Bab. Ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι όλο το Χαλέπι. Και υπάρχει το εξής: Όταν δεν μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους, καταφεύγουν στην πολιτική για να κρατήσουν τον πόλεμο σε συνέχεια και να αποτρέψουν τη σταθεροποίηση. Η Τουρκία θέλει να εισβάλει και να πάρει τον έλεγχο όλης της Βόρειας Συρίας, μαζί με το Χαλέπι. Η Τουρκία έχει αυτόν τον στόχο. Θέλουν να γκρεμίσουμε το σύστημα που αναπτύχθηκε στην Rojava. Με αυτό, θέλουν  πραγματικά να ελέγχουν το σύνολο της Συρίας.

Η εισβολή τηςΤουρκίας στην Βόρεια Συρία  συνεχίζεται. Τι στοχεύουν με αυτή την εισβολή;

Η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς γνωρίζουν αυτούς τους στόχου της Τουρκίας. Δεν είναι σαφές κατά πόσον θα δεχτούν, αλλά είναι αδύνατο γι 'αυτούς να το κάνουν. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν ένα σχέδιο και ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του ISIS. Ενέκριναν την εισβολή της Τουρκίας για το λόγο αυτό. Αλλά η Τουρκία τώρα δήθεν μάχεται το ISIS, ενώ συνεχίζουν στην πραγματικότητα την εισβολή τους. το σχέδιο της Τουρκίας είναι να επιτεθεί στις κουρδικές περιοχές, μετά την εκκαθάριση του ISIS απο τις  τρέχουσες θέσεις του. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμμαχικές δυνάμεις θα είναι σε κίνδυνο επίσης. Οι διεθνείς δυνάμεις και οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος.
Υπάρχει μια αντανάκλαση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς πολέμο, η σύγκρουση μεταξύ τους βαθαίνει. . Ορισμένοι κύκλοι εκτίμησαν ότι είμαστε στα πρόθυρα ενός παγκόσμιου πολέμου. Στο έδαφος, είμαστε της γνώμης ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει μια προσπάθεια για να φανεί όπως η Ρωσία είναι η μόνη πλευρά που θέλει το καθεστώς να ελέγχει το Χαλέπι. Το οτι οι ΗΠΑ παραμένουν σιωπηλές επί του θέματος αυτού και οι σχέσεις τους δοκιμάζονται μέχρι το σημείο  ρήξης αυτήν την περίοδο έχει δώσει περισσότερο έδαφος σε αυτήν την προσπάθεια. Άνοιξε το δρόμο στο καθεστως να  έλεγχει το Χαλέπι. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει με το οποία  εξουσία και πλευρά θέλει αυτό.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι Σέβροι και οι Συνθήκες της Λωζάνης  πήραν από αυτούς αυτό που ήδη είχαν. Έχει, επίσης, θέματα με τη συνθήκη του Sykes-Picot. Ο ίδιος δεν αποδέχεται οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες. Ο Ερντογάν επιθυμεί να επιστρέψει στην περίοδο πριν από αυτές τις συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμεί για τη επιστροφή στην κατάσταση πριν από αυτές τις συνθήκες. Στόχος του Ερντογάν στη Συρία  πάει παραπέρα ​​στην ανακήρυξη  του κράτους τουΤουρκμενιστάν. Ναι, θέλει να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής και να τις Τουρκμενοποιήσει. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι  που ο ίδιος αποκαλεί «Τουρκμένους» δεν έχουν τίποτα να κάνουν με Τουρκμένους. Δεν αντιπροσωπεύουν τους Τουρκμένους. Είναι μια ομάδα που έχει σχηματιστεί αυθαίρετα. Υπάρχουν αξιοσέβαστη Τουρκμένοι που αποτελούν μέρος του συστήματος μας. Έχουν μιλήσει για το θέμα αυτό με την έννοια αυτή. Λένε οτι ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει το δικό του Τουρκμενιστάν και ενοχλούνται για το ότι μιλάει για τους Τουρκομάνους.
Ο στόχος του Ερντογάν δεν περιορίζεται μόνο στη Συρία. Θέλει ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Aleppo και Μοσούλη, και την ίδια τη Μοσούλη. Είναι πίσω από αυτό το μεγάλο και φανταστικό σκοπό. Αυτός είναι ο λόγος που λένε καθημερινά σε δηλώσεις ότι θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση της Μοσούλης, ακόμη και αν δεν το ήθελε. Μπορούν να φένονται  να κάνουν δηλώσεις κάθε μέρα όπως "Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην απελευθέρωση της Μοσούλης", "Είμαστε έτοιμοι συμμετάσχουμε στην επιχείρηση για την Raqqa αν οι Κούρδοι δεν αποτελούν μέρος της". Κάνουν δηλώσεις λέγοντας ότι οι Κούρδοι δεν πρέπει να αποτελέσουν μέρος των διεργασιών αυτών. Στην πραγματικότητα, τέτοιες δηλώσεις από τον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του ΑΚΡ αποπροσανατολίζουν απο τους στόχους τους.
Οι διεθνείς δυνάμεις δεν είναι απολύτως θετικές, με το να κάνουν τα στραβά μάτια προς το η Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία. Υπάρχουν αντιδράσεις και ανησυχίες σχετικά με το θέμα αυτό. Αν είχε θεωρηθεί ως κάτι θετικό, η Τουρκία θα ήταν τώρα στο Χαλέπι. Στην Τουρκία επιτράπηκε να εισβάλει σε συριακό έδαφος με έναν ελεγχόμενο τρόπο. Παρακολουθούνται στενά σε κάθε βήμα που κάνουν. Οι σφαγές που διαπράχθηκαν, η λεηλασία και άλλες τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να θέσουν την Τουρκία σε δίκη στο μέλλον. Αλλά δεν είναι σαφές μέχρι πού και προς ποια κατεύθυνση η εκ των προτέρων ελεγχόμενη κίνηση της Τουρκίας θα συνεχιστεί. Και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση με την κατάχρηση ένος κενό πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Πώς η Efrîn εντάσετε στο σχέδιο της Τουρκίας;

Το τουρκικό κράτος έχει σχέδια για να επιτεθεί στην Efrîn. Πιθανότατα εξετάζει μια επίθεση. Έχουμε λάβει πληροφορίες ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Reyhanli για μια επίθεση στην Efrîn πρόσφατα. Έτσι, η Efrîn είναι σε κίνδυνο. Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώποι που ζουν στην Efrîn. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Efrîn πρέπει να σηκωθεί από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βγούμε από αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Η Efrîn μπορεί να το κάνει αυτό ανοίγοντας δρόμους και διευρύνοντας τα περίχωρά της.

Νομίζετε ότι αυτές οι επιθμίες και οι στόχοι της Τουρκίας και τη σχέση της με το ISIS δεν θα αντιμετωπίσει κυρώσεις;

Δύο χρόνια πριν, είχα δηλώσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία. Τα στοιχεία για αυτό είναι όλο και στέρεα. Αρκετά συγκεκριμένα έγγραφα που έχουν προκύψει δείχνουν οτι η Τουρκία έχει ιδρύσει το ISIS, πόσο μάλλον οτι το υποστηρίζουν. Και αυτά είναι αρκετά στοιχεία για μια δίκη. Μια απόφαση  πέρασε στις ΗΠΑ πρόσφατα, παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας. Αυτή ήταν η απόφαση να θέσει αυτές τις χώρες σε δίκη. Τότε οι άνθρωποι άρχισαν την κατάθεση αγωγών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν αυτή η διαδικασία της δίκης για την Τουρκία ακριβώς ακόμα. Ή, αν το έχουν κάνει, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα η Τουρκία να ακολουθήσει μετά τη Σαουδική Αραβία. Νομίζω ότι η κατάσταση της Τουρκίας θα συζητηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Τι είδους Συρίας, οι δυνάμεις με επιρροή στη περιοχή θέλουν;

Ο χάρτης του ποια Συρία θέλουν και ποιές δυνάμεις, δεν είναι απολύτως σαφές ακόμη. Ακόμη και αν είναι, δεν έχει ανακοινωθεί στον συριακό λαό, στους λαούς της περιοχής και του κόσμου. Έτσι, δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ θέλουν μια κατακερματισμένη Συρία, μια ενωμένη Συρία, μια ομοσπονδιακή Συρία, ή μια κεντρική Συρία. Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους  Συρία η Ρωσία θέλει. Στις δηλώσεις τους κατά καιρούς λένε πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, αλλά δεν νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ποιο μοντέλο το θέλουν. Ίσως να είναι, αλλά δεν το έχουν ανακοινώσει στο κοινό ακόμη.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πόλεμος και η κρίση στη Συρία θα συνεχιστεί. Μια λύση θα επιδιωχθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, και όταν η νέα διοίκηση αναλάβει. Έτσι, για τώρα,  δεν μοιάζει να υπάρξει μια σαφή πορεία προς μια λύση και οτι αυτή  θα τηρηθεί πολύ σύντομα.

Ποια είναι η πορεία που οι Κούρδοι και των λαοί της Βόρειας Συρίας να πάρουν σε αυτό το χάος και την κρίση;

Οι Κούρδοι έχουν κόμματα και δυνάμεις που αντιμετωπίζουν αυτή τη βαθιά κρίση και το χάος. Από τη μία πλευρά υπάρχει το ISIS, και απο την άλλη είναι οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους. Αυτοί οι δύο είναι τα μέρη που οι Κούρδοι αντιμετωπίζουν συχνά. Και κατά καιρούς αντιμετωπίζουν το καθεστώς.
Οι Κούρδοι και οι λαοί της περιοχής έχουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα κεντρικό σύστημα, θα πρέπει να επιμείνουν στη δημοκρατία και για ένα αποκεντρωμένο σύστημα. Και πρέπει να λάβουν πρακτικά μέτρα ώστε να είναι μέρος της πολιτικής λύσης. Πρέπει να είναι επίμονοι στα βήματα που παίρνουν. Είτε αυτά τα βήματα οδηγούν στη Raqqa, στη Bab ή το Χαλέπι, πρέπει να είναι τα βήματα που πρέπει  να αναλάβουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξή τους στην πολιτική λύση εκεί. Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό να γίνει έτσι, πρώτα απ 'όλα η Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθεί να αποτρέψει αυτά τα βήματα. Στο πεδίο εφαρμογής δύο, τρεις μήνες δεν φαίνεται να είναι πολύ στο να μπορέσουμε να δώσουμε όνομα σε μία λύση, αλλά σε έξι μήνες ή περισσότερο, μερικές λεπτομέρειες της λύσης θα προκύψουν.
Είμαστε σε διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες να κάνουμε το σχέδιό μας για Ομοσπονδία της  Βόρειας  Συρία αποδεκτ'ο. Έχουμε εξηγήσει στα κόμματα που έχουμε συναντηθεί με αυτά και να τους έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει δεκτό το σχέδιο και να το αναγνωριστούν επίσημα. Ακόμα κι αν δεν το αποδέχονται, περιμένουμε να κάνουν δηλώσεις ότι το σχέδιο είναι καλό. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το καθεστώς. Έτσι συναντιόμαστε με όλες τις δυνάμεις με επιρροή στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία. Έχουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό με αυτές τις δυνάμεις. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές επισημοποίηση μας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το μοντέλο της Βόρειας Συρίας, το ξεπερνά αυτό. Είναι το σύνολο της Συρίας. Ψάχνουμε για μια λύση στο πλήρες ζήτημα  της Συρίας. Αυτή είναι η προσπάθεια που θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε οι ιδιοκτήτες ενός τέτοιου σχεδίου. Οι προσπάθειές μας είναι να λύσουμε το θέμα προς την κατεύθυνση αυτή. Κατά κάποιο τρόπο, προσφέρουμε έναν οδικό χάρτη για μια λύση. Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν θετική προσέγγιση στις πρωτοβουλίες μας. Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει μια θετική προσέγγιση, και να ανταποκριθεί θετικά. Υπάρχουν και άλλες χώρες και δυνάμεις που βλέπουν αυτό ως θετικό. Επειδή δεν είναι ένα σύστημα για να αρνηθούν.

Η ατζέντα άλλαξε ξαφνικά προς στις δυνάμεις της Τουρκίας στο Ιράκ και την Μοσούλη , γιατί;

Η απελευθέρωση της Μοσούλης, ωθώντας το ISIS έξω απο αυτήν είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι ΗΠΑ θέλουν η Μοσούλη να απελευθερωθεί σε αυτήν την περίοδο. Θα είναι καλό για το ηθικό πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο στην απελευθέρωση της Μοσούλης με τις πρακτικές της. Είναι σχεδόν σαν να μην θέλουν η Μοσούλη να καθαρίσει απο το ISIS. Οι δυνάμεις της Τουρκίας στο Ιράκ αποτελούν εμπόδιο στην απελευθέρωση της Μοσούλης από το ISIS. Όλες οι πρακτικές τους αποδεικνίουν αυτό το σημείο. Αλλά παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούν να επιμένουν στη απόφαση να συμμετέχουν στην επιχείρηση της Μοσούλης. Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικούς τρόπους. Και υπήρξαν κάποιες δηλώσεις. Υπήρξαν αναλύσεις ότι η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή για την προστασία του ISIS και των εμίρηδων του. Πολλά μέρη δεν αποδέχονται την επιμονή της Τουρκίας για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση της Μοσούλη. Για παράδειγμα, οι σιίτες δεν το δέχονται αυτό. Το υπόλοιπο των λαών στο Ιράκ δεν θέλει επίσης. Μέχρι τώρα, η Τουρκία υποστήριξε συνεχώς οτι θα πρέπει να συμμετέχουν στην επιχείρηση εφόσον το PKK πρόκειται να μετάσχει. Χρησιμοποίησαν το PKK ως δικαιολογία. Τον τελευταίο καιρό, η συμμετοχή του ΡΚΚ στην επιχείρηση δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Το Ιρακινο κοινοβούλιο εξέδωσε διάταγμα μή αποδοχής  για τις δυνάμεις της Τουρκίας, με την έγκριση από τις ΗΠΑ.
Ποια ήταν η αμυντική δήλωση από την Τουρκία στο πρόσωπο αυτό; Είπαν οτι οι  δυνάμεις τους βρίσκονταν εκεί με την έγκριση των αρχών  του Νότιου Κουρδιστάν. Είπαν ότι ανέμεναν μια κλήση από τις νότιες Κουρδικές αρχές ωστε να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Οι αρχές του Νότιου Κουρδιστάν δεν έχουν κάνει μια σημαντική δήλωση ακόμα. Δεν έχουν κάνει καμία δήλωση σχετικά με το αν αυτό που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι σωστό ή λάθος. Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση από τη συνέλευση Ιρακινών εκπροσώπων είναι θετική. Το διάταγμα αναφέρει ότι θα καταθέσει καταγγελίες σε διεθνή δικαστήρια για όποιον δεχθεί οι δυνάμεις της Τουρκίας που διαμένουν στο Ιράκ και συμμετάσχουν στη επιχείρηση απελευθέρωση της Μοσούλης. Και υπάρχει μια έμφαση ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να θεωρούνται προδότες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License