596 Α/Μ ΤΠ Κιλκίς Αργυρούπολη: Σοβαρή καταστρατήγηση των διαταγών για Απαλλαγή μετά από 24ωρη υπηρεσία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

596 Α/Μ ΤΠ Κιλκίς Αργυρούπολη: Σοβαρή καταστρατήγηση των διαταγών για Απαλλαγή μετά από 24ωρη υπηρεσία

  Για  μια ακόμη φορά το ζήτημα της Απαλλαγής Υπηρεσίας για τα στελέχη μετά από 24ωρη υπηρεσία έρχεται στο προσκήνιο μέσα από επιστολή καταγγελίας που αποκαλύπτει την σοβαρή παραβίαση των σχετικών διαταγών του ΓΕΣ από τη διοίκηση της μονάδας. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 του ΦΕΚ 1139 τεύχος Β 3 Ιουνίου 2011 (Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα) "οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα και αυτοί που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας". Επίσης σύμφωνα με την Φ.900α/8814/12193/21 Σεπ 2011 απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας η διάρκεια της απαλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού από υπηρεσία είναι 24ωρη και αφορά απαλλαγή από όλες τις δραστηριότητες της επόμενης ημέρας.
Όμως όλα όλες αυτές οι προβλέψεις του Νόμου και των σχετικών διαταγών του ΓΕΣ δεν ισχύουν για το 596 Α/Μ ΤΠ Κιλκίς Αργυρούπολη.  Εκεί, ο νέος διοικητής, Αντισυνταγματάρχης, εφαρμόζει τα δικά του… Σύμφωνα λοιπόν με την νέο καθεστώς που έχει επιβληθεί στη μονάδα, ο Διοικητής θα αποφασίσει «Ποιος, Πότε και Γιατί θα πάρει Απαλλαγή»! Με το έτσι θέλω….  Όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν φτάσει στο αμήν. Και όλα αυτά σε μια καθημερινότητα που χρωματίζεται από απειλές, τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Τα στελέχη που τολμούν να αμφισβητήσουν αυτή την κατάσταση, αφού προηγουμένως έχουν συμπληρώσει ουσιαστικά 31,5 ώρες υπηρεσιών, καλούνται να Απολογηθούν, καθώς ο Διοικητής τους στέλνει εγκαλητήρια. Αντί ο Διοικητής να σεβαστεί τις διαταγές, να αφουγκραστεί τις έννοιες ανθρώπων με σειρά υποχρεώσεων –προσωπικών και οικογενειακών- τους πιέζει και τους φέρεται με εντελώς ανάρμοστο τρόπο. Αντί να σεβαστεί την προσφορά όλου του προσωπικού, που ιδιαίτερα η ενασχόληση του με το Προσφυγικό ζήτημα σήμαινε ένα μεγάλο επιπλέον φόρτο υπηρεσιών, τους εγκαλεί.  Για όλα αυτά που συμβαίνουν η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση, αφού η μονάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια έκτακτη κατάσταση: ούτε στην Πανελλαδική Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2016 συμμετείχε, ούτε υπήρξε κάποια επιπλέον εμπλοκή της που να δικαιολογούσε αυτό το χώσιμο! Όμως, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και στην Ταξιαρχία που υπάγεται το 596 Α/Μ ΤΠ Κιλκίς στην Αργυρούπολη και εν προκειμένω στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Το ερώτημα που θέτουν τα στελέχη είναι γιατί δεν παρεμβαίνει ο Ταξίαρχος. Τα στελέχη στρέφονται προς το ΓΕΣ, ως τελευταία τους ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη και με την απαίτηση να γίνει σεβαστός ο Νόμος. Σε κάθε περίπτωση το ευαισθητοποιημένο Επιτελείο του ΑΓΕΣ Τελλίδη μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρέμβει και να κάνει έναν έλεγχο στις Αναλυτικές Καταστάσεις Υπηρεσιών, που αποδεικνύουν το μέγεθος των χρωστούμενων Απαλλαγών και αποκαλύπτουν τη μεθόδευση της Διοίκησης. Και τα λέμε όλα αυτά γνωρίζοντας ότι  από τις 05.05.2014 έχει γίνει ερώτηση στη Βουλή, με την οποία καλείται το Υπουργείο Άμυνας να απαντήσει στο εξής: Στην πραγματικότητα τα στελέχη των ΕΔ απαλλάσσονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, μόνον κατά 8 ώρες, καθότι καθημερινά εργάζονται επί 8ώρου (σύμφωνα με την Φ.900α/9030/12490/1 Μαρ 2012 απάντηση του ΥΠΕΘΑ) βάσεως, στα πλαίσια των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Κατά συνέπεια η απαλλαγή μετά την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, μολονότι θεωρείται 24ωρη, στην πράξη απαλλάσσει το στρατιωτικό προσωπικό μόνο για τις 8 ώρες του πρωινού της εργάσιμης ημέρας. Επίσης για τις 24ωρες υπηρεσίες που εκτελεί το στρατιωτικό προσωπικό Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες, απαλλάσσεται στην ουσία μόνο επί 8ώρου εντός της επόμενης εβδομάδας, έχοντας εργαστεί επί 24ώρου [τρία (3) 8ωρα] κατά την διάρκεια αργίας (ημέρας πέραν του 5νθημέρου).
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, η αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου απαλλαγών κρίνεται απαραίτητη, για την δικαιότερη αλλά και ουσιαστικότερη μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για την άρση των ως άνω ανακολουθιών και την εμπέδωση του αισθήματος της ουσιαστικής μέριμνας προσωπικού απ’ την πλευρά της υπηρεσίας προς το προσωπικό και σχετικά με τον υπολογισμό της απαλλαγής από την εργασία στην βάση του 8ώρου (όσες είναι και οι ώρες εργασίας σε καθημερινή βάση) μια λύση θα ήταν:
α. Η θεσμοθέτηση 2 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον 16 ώρες εργασίας που εργάζονται τα στελέχη των ΕΔ.
β. Η θεσμοθέτηση 3 απαλλαγών για κάθε 24ωρη υπηρεσία που εκτελείται Σάββατο - Κυριακή και επίσημες αργίες, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικά τα τρία 8ωρα (24 ώρες συνολικά) που εργάζεται το στρατιωτικό προσωπικό τις ημέρες αυτές, ημέρες μεγάλης βαρύτητας καθώς αφορούν εργασία πέραν του 5νθημέρου και των προβλεπόμενων 40 ωρών την εβδομάδα. γ. Η θεσμοθέτηση χορήγησης απαλλαγής από την εργασία (σε ωριαία βάση) για τις συνολικές ώρες εργασίας - απασχόλησης πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα. Εμείς όχι μόνο απαιτούμε την ικανοποίηση των δίκαιων και σοβαρών αυτών αιτημάτων και τη γενικευμένη εφαρμογή τους για όλους, και κυρίως για τους συναδέλφους φαντάρους. ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
diktiospartakos.blogspot.com 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License