Διάκριση Εξουσιών και Αναρχία

Απλά Μια Ερώτηση: Πως διασφαλίζεται η διάκριση εξουσιών ή καλύτερα λειτουργιών σε μια μετεπαναστατική Αναρχική Κοινωνία;

Σίγουρα, μετεπαναστατικά, όλες οι εξουσίες θα έχουν καταργηθεί. Η Γενική Συνέλευση κάθε κομμούνας/πολιτείας ή ομοσπονδίας θα έχει μπόλικες αρμοδιότητες καθώς θα είναι το ανώτατο σώμα που λαμβάνει αποφάσεις. Ας υποθέσουμε πως η τεχνολογία θα βοηθήσει να μην είναι δυσχρηστη η ΓΣ. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως, ειναι πως δεν θα υπάρχει διάκριση διαφόρων λειτουργημάτων, πράγμα που οδηγεί στην διαφθορά, διαπλοκή και στην τυρρανία της πλειοψηφίας.

 

Θα ήθελα να ήξερα ποια η απάντηση των αναρχικών για αυτή την ένσταση στην ουτοπία. Ευχαριστώ.

από UtopiaUberAlles 12/10/2016 9:31 μμ.


Μετεπαναστατικά δεν θα υπάρχουν πια ζητήματα να απαντηθούν, θα έχουν απαντηθεί όλα, αλλιώς καμιά επανάσταση δεν θα έχει τελειώσει ποτέ και πουθενά. Αλλά εσύ που ρωτάς τους αναρχικούς να σου πουν τί ακριβώς είσαι; Ένσταση στην ουτοπία; Απάντησε σοβαρότερα τι ακριβώς θέλεις να σου πουν οι αναρχικοί και γιατί και ίσως να συνεχιστεί η συζήτηση.

 

H ομοσπονδία όπως την έχουν σκεφτεί οι αναρχικοί είναι το αντίστροφο των βαθμίδων της ιεραρχημένης οργάνωσης. Δηλαδή η μέγιστη εξουσία επάνω σου είναι της συνέλευσης σου στην οποία συμμετέχεις ισότιμα με όλους στην κοινότητα σου. Οι μόνες αποφάσεις οι οποίες επιβάλλονται σε σένα είναι αυτές που πάρθηκαν από το σώμα στο οποίο ανήκεις και από διαδικασία που δεν έχεις εξαιρεθεί. Οτιδήποτε δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο κλπ ... μπορεί να αποφασίσει μόνο μέσα στα πλαίσια που έχει προσυμφωνηθεί πρωτοβάθμια, τίποτα πάρα πάνω. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά ομοσπονδία που θα αποφασίσει σε κάτι που θα υπερβαίνει την απόφαση της συνέλευσης σου. Με άλλα λόγια, με τις ομοσπονδιακές αποφάσεις δεσμεύεται η πρωτοβάθμια συνέλευση σου, όχι εσύ. Αν δεν είχες την δυνατότητα να συμμετέχεις σε διαδικασία ως προς μια τέτοια απόφαση δεν δεσμεύεσαι ούτε προς την συνέλευση σου. Εδώ να μην παρεξηγηθεί η απουσία με την δέσμευση από διαδικασία που δεν υπήρξε αποκλεισμός. Ας ερχόσουν να πεις την αποψάρα σου, τώρα δεσμευτήκαμε όλοι! ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΣΚΑΒΕ!

από μμ 13/10/2016 10:13 μμ.


Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Μαλλον δεν εξήγησα σωστά τι σκεφτόμουνα. Θα ξαναδοκιμάσω, αλλά πριν το κάνω αυτο θα ηθελα συντομα να δηλώσω πως δεν εχω καμια ενσταση στην Ουτοπία, απλά προσπάθησα να βάλω αστοχα μαλλον, μια λογοτεχνική πινελιά στην ανιαρή ερώτηση μου.

 

Ενώ δεν εχω ένσταση οτι η Ουτοπία ειναι υπαρκτο ενδεχόμενο στον χωροχρόνο, δεν με ικανοποιεί η ανάθεση των πάντων στις ΓΣ. Οι λόγοι ειναι δυο:

α)Θα υπερφορτωθει η ΓΣ, όπως ενας υπολογιστής αν τρέχουν πολλά προγράμματα. Για πολύ πιο απλά θέματα, από την εμπειρία μου, οταν μαζευόμαστε, ξεκινάμε στις 8μμ και πάμε μεχρι τις 2πμ, συχνα μονο με ενα δυο θέματα. Πως θα γίνει αν για ολα τα θεματα μιας κοινοτητας αποφασίζει μια ΓΣ των χιλιων ανθρώπων; Ολη την ώρα θα κάνουμε ΓΣ.

 

β)Η θεωρία πως δεν ψηφίζω αρα δεν δεσμεύομαι, δεν πολυϊσχύει. Οντως έχει εφαρμογή σε πολλά θέματα, αλλά οχι σε όλα. Πχ αποφασίζουμε να μην κατουρούμε στο πηγάδι. Εσυ, ή ο Χ, λεει πως δεν συμμετέχει γιατι οικολογικοι λογοι, πατώτας σε λογους οπως βιοδιασπαται το κατουρημα, πρασινος τερρορισμος κτλ. Οι πολλοί όμως θέτοντας τον κίνδυνο του 0,1% σε διαστημα 10 χρόνων να υπάρξει ξεσπασμα μια λοιμωδους νόσου, επιμένουν. Ο Χ φευγει απο την συνέλευση. Τι θα γίνει τότε; Θα δικαιούται να κατουρήσει στο πηγάδι; Το ίδιο μοντέλο, μπορεί να παίξει και με πολλά αλλα θέματα, απείρως πιο σοβαρά (πχ να κτισει καποιος σε μια παραλία. Ενα κτήριο δεν θα καταστρέψει τη παραλία, ενω αν κτίσουν όλοι θα καταστραφει)

Ωστόσο ο κύριος λόγος ενστασης μου είναι ο

γ)η μη διακριση εξουσιών που προκύπτει απο την λειτουργία της ΓΣ.

Αυτό δημιουργει ενα σωρό επιπλοκές. Καταρχήν είναι οι πιο ποινικές υποθέσεις. Αν η ΓΣ δικάζει τότε θα αγεται καιθα φέρεται από την δημοφιλία των προταγωνιστών. Το πρόβλημα θα είναι εντονο στα ιδιαίτερα ειδεχθή εγκληματα οπου συνηθως ο λαος απαιτεί ..."αίμα". Επιπλέον, η ανυπαρξία "Ανεξάρτητων Αρχών" που οδηγεί στην αδυναμία να βρεις τι πραγματικα συμβαίνει στον κόσμο και δεν θα υπάρχει κανένας φραγμος στην εξουσία της ΓΣ. Ο άνθρωπος θα συνθλιβεί υπό το βάρος της πεφωτισμενης- ταχα- ΓΣ.

 

Ελπίζω να εγινα λιγο πιο κατανοητός αυτή την φορά. :)

από @ 14/10/2016 2:46 μμ.


Αφού πίσω από αυτήν την πολύ αθώα διατύπωση στην οποία η ουτοπία αναφέρεται όχι επιτιμητικά αλλά υποτιμητικά ο σκοπός είναι δια μέσω μιας σικέ μαιευτικής διαλεκτικής να οδηγηθούμε στο " Ω μαλακία. Τελικώς η αναρχία είναι ουτοπία άρα πάμε σε λογικές κάθετης αντιπροσώπευσης δηλαδή σε εξουσία η μορφή της οποίας ( εντελώς τυχαία) μπορεί να χρειαστεί να είναι ένα επαναστατικό κράτος.  

Γιατί δεν το ξεφουρνίζεις από την αρχή άνθρωπε μου να τελειώνουμε; δε γουστάρεις αναρχία. Το καταλάβαμε. 

από μμ 15/10/2016 9:18 μμ.


φίλε καχύποπτε, το σκεπτικό σου είναι λανθασμένο. Καταρχήν αν πράγματι δεν υπήρχε απάντηση στο ερώτημα μου, τοτε οντως και τίμια θα φτάναμε στην εγκατάλειψη της αναρχίας. Οπόταν απο την στιγμή που δεν εχεις απάντηση, δεν καταλαβαίνω γιατι επιμένεις στην Αναρχία. 

 

Ωστόσο δεν προτείνω την εγκατάλειψη του χιλιοτραγουδισμένου ονείρου, απλά εισηγουμε πως η θέση της ΓΣ στην μετεπαναστατική κοινωνία είναι υπερεκτιμημένη σε βαθμό καταστροφικό. Λέω να βρούμε αλλες λυσεις οργάνωσης, που εξακολουθουν και ειναι εντος του πλαισιου των ονείρων μας. ;)

από Utopia_Uber_Alles 16/10/2016 4:56 πμ.


Αυτό το ΓΣ που το βρήκες και μας το πετάς έτσι άγαρμπα; Ο όρος ΓΣ εκτός κι αν τον ορίσουμε εμείς οι κομμουνάριοι συνήθως προέρχεται από ιεραρχημένες δομές. Καμιά σχέση με ελευθεριακές διαδικασίες. Τι θα πει ΓΣ; Δηλαδή υπάρχουν άλλες διαδικασίες αλλά η ΓΣ αποφασίζει για τα "σοβαρά" ζητήματα; Κάποια γραμματεία της κομμούνας κατεβάζει το πλαίσιο και μαζευόμαστε 500 νομάτοι από "τα κάτω" και ψηφίζουμε; Και αφού δεν δουλεύει κι αυτό ας πάμε στο μπολσεβίκικο κόμμα να αποφασίζουν αυτοί που ξέρουν για όλους να τελειώνουμε μωρέ. Μην υπερφορτωθεί η διαδικασία της ΓΣ. Καλά λέει κάποιος για σικέ ερωτοαπαντήσεις αλλά εγώ σαν αγαθός κάθομαι και απαντάω σοβαρά. Αυτό που οι καταστασιακοί και οι λενινιστές λένε κομμούνα είναι η εργαλειακή χρήση του όχλου (το μέσο) για να επιτευχθεί ο κομματικός σκοπός. Εγώ πάντως τον όρο ουτοπία τον χρησιμοποίησα ειρωνικά.
Δεν πρόκειται για καμιά ουτοπία, η αυτοοργάνωση είναι πραγματικότητα, έχει αποδώσει στο μέγιστο για αυτούς που την επιχείρησαν σοβαρά, δηλαδή οι μη-λενινιστές (όπου λενινιστές είναι αυτοί που φροντίζουν να αποτύχει κάθε εγχείρημα ώστε η φυσική κατάληξη να είναι η συσπείρωση υπό το κόμμα), Με τις ελευθεριακές διαδικασίες που λειτουργούν, χωρίς ΓΣ, κάποιοι τρώνε, στεγάζονται, θεραπεύονται, μορφώνονται, εργάζονται, παράγουν, δημιουργούν, και συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνα και καθημερινά δυναμώνουν. Δε ξέρω τι λέει το λενινιστικό κόμμα για την ουτοπία και πως έχει φανταστεί ένα ουτοπικό κράτος χωρίς καπιταλισμό (κάτι σαν φρανκενστάϊν χωρίς κεφάλι φαντάζομαι) αλλά είναι κοινή γνώση ότι αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν για 22,7 χρόνια χωρίς κράτος, χωρίς καπιταλισμό, τρώνε, χτίζουν, χωρίς το κόμμα, χωρίς ΓΣ και ΓΓ, και οι "κομμούνες" τους καλά κρατούν. Δεν υπερφορτώνονται γιατί δεν τολμάνε να πλησιάσουν κομματικοί να τα χαώσουν όλα. Γι αυτό και στη δική μας κομμούνα θα βασιστούμε και θα αποφασίσουμε με βάση αυτό που ιστορικά λειτουργεί κι όχι την αμπελοφιλοσοφία του κάθε κομματικού ουτοπιστή.

από μμ 16/10/2016 10:08 μμ.


Εχω παρατηρήσει ότι όποτε κάποιος κάνει κριτική, σε σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ειρωνίες. Τώρα ο utopia uber alles μας ονόμασε αμπελοφιλόσοφους, μαλλον γιατι δεν φτάνουμε να κατανοήσουμε τα όσα αυτονόητα ξέρει ο ίδιος. Θα ξέρετε το ανέκδοτο με τον μικρό που έφτιαχνε αστυνομικους από πηλό. Ε, με τον ίδιο τρόπο, με τέτοια υλικά, καταπιεστηκες κοινωνίες θα φτιάχνουμε. 

 

Αυτό που θέλω να πω ειναι πως καποιος πρέπει να καλωσορίζει πάντα την κριτική. Αν σου κάνει καποιος κριτική, σε βοηθα. Φυσικά, αλλο κριτική και άλλο ανόητες ύβρις. Τεσπα, αν ενδιαφέρεται κανείς αλλος, ας συνεχίσουμε την κουβέντα, αλλιως καληνυχτα σας. 

από @ 17/10/2016 10 πμ.


Κανείς δεν άσκησε κριτική σε κάποιον εδω μέσα. 

Η φάση είναι ότι απλώς μπαίνουν κάποιοι αντι-αναρχικοί και θέλουν να μας πασάρουν τη θεωρία των μεταβατικών σταδίων από την πίσω πόρτα. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License