Σπάνιο βίντεο από την κηδεία του Κροπότκιν (1921)

O Πιότρ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν γεννήθηκε ακούσια πρίγκιπας στις 9 Δεκεμβρίου 1842, έφυγε όμως απ’ τη ζωή εκούσια ως αναρχικός ακτιβιστής, επιστήμονας, φιλόσοφος, συγγραφέας και μελετητής στις 8 Φεβρουαρίου 1921 από πνευμονία. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως 13 Φεβρουάριου του 1921, και καταγράφηκε κινηματογραφικά από το “Παράρτημα κοινωνικών χρονικών του πανρωσικού σινεμά και φωτογραφίας”.

[VIDEO]

Μετά τη νεκρική πομπή στην πόλη της Ντμιτροφ της Ρωσίας, όπου και πέθανε, το σώμα του μεταφέρθηκε με τρένο στη Μόσχα για το τελικό αντίο στο Σπίτι των συνδικάτων, (όπου μπορείτε να δείτε στο βίντεο την Έμμα Γκολντμαν και τον Αλεξαντρ Μπέρκμαν) και στη συνέχεια τιμήθηκε από πομπή χιλιάδων αναρχικών στους δρόμους της Μόσχας.

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή του ντοκιμαντέρ είναι τα στιγμιότυπα των αναρχικών πολιτικών κρατουμένων που μεταφέρουν μαύρα πανό στη Μόσχα και οι οποίοι απελευθερώθηκαν προσωρινά από τις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξανάζησαν άλλη μέρα ελεύθεροι έξω απ΄τα κελιά των φυλακών στο υπόλοιπο της ζωής τους.

Η κηδεία του Κροπότκιν ήταν, επίσης, η τελευταία δημόσια διαδήλωση αναρχικών στη Μόσχα η οποία έως το 1988.

Ετάφη στο νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι.

από @ 08/09/2016 5:10 μμ.


A film about Kropotkin's funeral
https://avtonom.org/en/news/film-about-kropotkins-funeral

Emma Goldman
My Disillusionment in Russia: Death And Funeral Of Peter Kropotkin
https://www.marxists.org/reference/archive/goldman/works/1920s/disillusionment/ch26.htm

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License