Ιστορική ημέρα στην Κολομβία: Επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία


    Η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του για  περίπου 50 χρόνια εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία  τελικά ολοκληρώθηκε.


Οι σε εξέλιξη από το 2012 στην πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα,  διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ενόπλων Επαναστατικών  Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και την κυβέρνηση έχουν οριστικοποιηθεί. Σε κοινή δήλωση ανακοινώθηκε η συμφωνία και το τέλος του πολέμου που ξεκίνησε το 1964.

FARC: Η Κολομβία νίκησε, ο θάνατος έχασε

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία ειρήνης, ο διαπραγματευτής των FARC,  Rodrigo Granda είπε ότι «δεν υπάρχουν θέσεις για  νικητές ή ηττημένους» σε μια ειρήνη που επιτεύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο ηγέτη των FARC Τιμολέων Jimenez, με κωδικό όνομα Timochenco, είπε ότι «μοιράζετε  με τον κολομβιανό λαό» την ευχαρίστηση που νιώθει λόγω του στάδιου που  έχει φθάσει η ειρηνευτική συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις εξελήχθηκαν πάνω σε έξι θεμελιώδεις τομείς.

Οι ιστορικές διαπραγματεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας είχαν επικεντρωθεί στην συζήτηση σχετικά με τα θεμελιώδη ζητήματα όπως η αγροτική μεταρρύθμιση, η δικαιοσύνη για τα θύματα του πολέμου, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση των ανταρτών των FARC  στο πολιτικό τοπίο, τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του εμπόριου των ναρκωτικών και την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τώρα, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το λαό της Κολομβίας σε ένα δημοψήφισμα τον Οκτώβριο, μετά την έγκριση του Κογκρέσου. Ο Alvaro Uribe, ο πρόεδρος της χώρας μεταξύ 2002 και 2010 και αυστηρά ενάντιος στις διαπραγματεύσεις, έχει ήδη αρχίσει προπαγάνδα κατά του δημοψηφίσματος.Οι αντάρτες θα συγκεντρωθούν σε περιοχές υπό τον έλεγχο λατινοαμερικάνων παρατηρητών

Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, οι αντάρτες των FARC  θα συγκεντρωθούν σε θέσεις που καθορίζονται και θα ελέγχονται από περίπου 500 παρατηρητές που θα οριστούν  από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Το υπόλοιπο της συμφωνίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά, καθώς οι αντάρτες σταδιακά θα καταθέσουν τα όπλα υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.
Οι παρατηρητές  του ΟΗΕ είχαν άρχισαν να φτάνουν στην Κολομβία την περασμένη εβδομάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι περισσότεροι από τους επόπτες επιλέχθηκαν από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν δει πολλά πραξικοπήματα και εμφύλιους πολέμους τον 20ο αιώνα.220.000 με 260.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Υπολογίζετε ότι πάνω από 260.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έναρξη των συγκρούσεων το 1964 μεταξύ του κολομβιανού στρατού και των FARC, η οποίες ιδρύθηκαν για να συνεχίσουν την επι  δεκαετίες-μακρά πάλη των κατοίκων τω χωριών το 1964. Περίπου 45.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πολέμου, ενώ 7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν.
Οι συνεδριάσεις για την επίτευξη της ειρήνης είχαν ξεκινήσει στα τέλη του 2012 στην πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ FARC και την κυβέρνηση τις χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά τότε δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License