Κόκκινη μεταλλευτική λάσπη έθαψε ένα χωριό στην Κίνα

Τετάρτη, 17 Αύγουστος 2016 20:14

Έχει καταντήσει κοινότυπος ο τίτλος του άρθρου γιατί αυτού του τύπου οι καταστροφές συμβαίνουν κυριολεκτικά κάθε λίγο και λιγάκι. Όχι μόνο στην Κίνα και τη Βραζιλία αλλά και μέσα στην καρδιά του «προηγμένου» δυτικού κόσμου, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, αλλά και στη Σουηδία και την Ισπανία και την Ουγγαρία. Μάλιστα, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή από τη ρήξη του φράγματος αποβλήτων του μεταλλείου Mount Polley στον Καναδά (5/8/2014), η «επετειακή» αρθρογραφία προειδοποιεί οτι το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει οτι παρόμοιες καταστροφές δεν θα ξανασυμβούν. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η Eldorado Gold προσπαθεί να πάρει Άδεια Εγκατάστασης για τρία (3) τεράστια φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων, δυο στις Σκουριές και ένα στον Κοκκινόλακκα, δίπλα στο Στρατώνι και πάνω σε ένα επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα!

Αυτή τη φορά η καταστροφή ήταν στην Κίνα. Σύμφωνα με το ιστολόγιο AZ China, το φράγμα τελμάτων ενός εργοστασίου αλουμινίου στο Luoyang, επαρχία Henan, έσπασε στις 8 Αυγούστου, εξ’αιτίας μιας κατολίσθησης. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν οτι το φράγμα έσπασε ξαφνικά και ιζήματα μαζί με βράχια από την κατολίσθηση silt πήραν την κατηφόρα. Το χωριό, που έχει περίπου 300 κατοίκους, καλύφθηκε πλήρως αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε γιατί έγινε έγκαιρη εκκένωση. Προκλήθηκε τεράστια ζημιά στην αγροτική γη και το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Αναφέρθηκε οτι το φράγμα συγκρατούσε περίπου 2 εκατ. τόνους κόκκινης λάσπης και είχε μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα φράγμα ανάλογο με αυτό που είχε σπάσει το 2010 στην Ουγγαρία,

Το εργοστάσιο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2005, ενώ ήταν στις ειδήσεις το 2012 επειδη κατασκεύαζε παράνομα το φράγμα τελμάτων. Οι κάτοικοι τότε ανησυχούσαν οτι δεν υπήρχαν επαρκή μέτρα ασφαλείας. Όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο.

http://antigoldgr.org/blog/2016/08/17/tailings-dam-failure-china/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License