Σχόλια ως προς την αναδημοσίευση άρθρου του Ζιμπέκι

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δυο πολιτικών νοοτροπιών εντοπίζεται στη μορφή οργάνωσής τους: η πυραμιδική μορφή οργάνωσης του MST έρχεται σε αντίθεση με την οριζόντια δομή του αστικού κινήματος.

https://athens.indymedia.org/post/1562196/

 

Αυτονομία στη Βραζιλία: Προς μια Νέα Πολιτική Νοοτροπία

από Raúl Zibechi 18/08/2016

Τώρα που οι παλιοί τρόποι αγώνα δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της στιγμής, βλέπουμε να αναδύεται ήδη μια νέα πολιτική κουλτούρα αυτονομίας και οριζοντιότητας.

Τώρα πια που όλες οι παραδοσιακοί μέθοδοι κατάληψης και διαχείρισης της κρατικής εξουσίας από τους Μαρξιστές βούλιαξαν στον πάτο της ιστορίας ο Ζιμπέκι βάφει το αυγό πιο βαθύ κόκκινο και το παρουσιάζει ως νέο. Η λέξη οριζοντιότητα εκτός της επικεφαλίδας παρουσιάζεται άλλη μια φορά στο κείμενο για την περιγραφή του αστικού κινήματος MPL που "ιδρύθηκε" σε ένα διεθνές φόρουμ για να διεκδικήσει κυρίως την κρατικοποίηση των ΜΜΜ και την μείωση των εισητηρίων στις μεταφορές και τα θεάματα. Αυτό από κάποια τμήματα της αριστεράς παρουσιάζεται σαν πρότυπο κινήματος βάσης που είναι οριζόντιο, ενώ αποδέχεται την ιεραρχία του κράτους αλλά και την διατήρηση των καπιταλιστικών σχέσεων ιδιοκτησίας, εκμετάλλευσης, κλπ. Γιατί να γίνεται αποδεκτή μια τέτοια προσβολή του όρου που εμείς θεωρούμε σαν αρχή της όποιας μας οργάνωσης;

Για τους ακτιβιστές της Λαϊκής Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι Παναμερικανικοί Αγώνες αποτέλεσαν κρίσιμη καμπή, καθώς διαφάνηκε η αδυναμία της κυβέρνησης της Βραζιλίας να διαχειριστεί δημόσια κεφάλαια με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο ή να ανοιχτεί ένας χώρος ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών

Γνώριμος ο λόγος από την τελευταία 20ετία με την παραφιλολογία του Σύριζα που πριν την Βραζιλία αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να γίνει λιγότερο νεοφιλελεύθερος από την νεοφιλελεύθερη δεξιά. Αντίστροφα εδώ ο Σύριζα των κινημάτων και της οριζόντιας (έτισ ισχυριζόντουσαν και στα φόρουμ παλαιότερα) πήρε στα χέρια του κρατικές δομές και τις ιδιωτικοποίησε κι απ'ότι φαίνεται έχει αρκετή δουλειά να κάνει πριν επιστρέψει στον σκουπιδοτενεκέ της πολιτικής ιστορίας.

 

Τον καιρό εκείνο, τα κινήματα πόλεων στο Ρίο, όπως τα φοιτητικά και τα κινήματα ανακατανομής γης, ήταν «εξαιρετικά διασπασμένα», διαχωρισμένα από τον τομέα των ΜΚΟ

Ενώ το οριζόντιο MPL αποσκοπεί να τα ενώσει όλα σε μια σούπα. Το κίνημα MST, παρ'ολη την κάποια ιεραρχημένη συγκρότηση του έχει το άκρως ταξικό και ριζοσπατικό στόχο να αποσπάσει γη από ιδιωτικές εταιρείες και να την πάρουν στα χέρια αγρότες χωρίς γη. Το κίνημα αυτό όπως και ονομάζεται είναι από τους ανθρώπους χωρίς γη. Ο Ζιμπέκι κρίνει ότι η συγκρότηση μετώπου με άλλα κινήματα, κόμματα, και ΜΚΟ είναι ένα βήμα θετικό. Τι να πει κανείς; Και να διαβάζονται στο ιντιμίντια όλα αυτά όχι στην Αυγή ή το πρώτο θέμα (μικρή διαφορά πια).

με τη γενική υποστήριξη επαγγελματικών ενώσεων (συγκεκριμένα γεωγράφων), δημοτικών συμβούλων, το Κίνημα Ακτημόνων Εργατών (MST), την ένωση φαβέλων του Ρίο και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Βραζιλίας.........

πέντε χιλιάδες ακτιβιστές συμμετείχαν στο σεμινάριο με τίτλο «Η Πόλη: Δικαίωμα όλων» στο Σάο Πάολο, μια εκδήλωση που είχε την υποστήριξη του MST, των επαγγελματικών ενώσεων Intersindical και Conlutas, καθώς και του PSOL και άλλων αριστερών κομμάτων.

Η Ανοικτή Πόλη όλους τους καλούς τους χωράει. Πρόταγμα αγώνα οι αθλητικοί αγώνες από φτωχούς εθνικιστές θέαμα φτωχών εθνικιστών. Αγώνας για την πρόσβαση σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες από όλους τους πολίτες που εκπροσωπούνται από αριστερά κόμματα. Μήπως να μεταφράσει στα Βραζιλιάνικα τι εξέλιξη θα προκύψει αν δεν πάρουν την σκούπα να καθαρίσουν τον σταύλο του κινήματος τους;

 

τα πολλά προβλήματα που συνοδεύουν τις μεγάλες διοργανώσεις, από την παραβίαση στεγαστικών και εργατικών ζητημάτων στα εργοστάσια έως την έλλειψη μελετών αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κύρια ενασχόληση των κινημάτων από τα κάτω είναι η διαμόρφωση και δημοσίευση μελετών και εκθέσεων από ειδικούς που ξέρουν από αυτά! Ρε Ζεϊμπέκι πόσα θες για να μας τρελάνεις;

Με βάση την κλίμακα και μόνο της κατασκευαστικής δραστηριότητας (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, στάδια και μεταφορές) εξάγεται το ίδιο συμπέρασμα στο οποίο έφθασε και το Κίνημα για Δωρεάν Εισιτήρια, δηλαδή ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πόλη.

 

Μόνο αυτό, το δικαίωμα των πολιτών παραβιάζεται. Το δικαίωμα στους πεινασμένους στις φαβέλες να φάνε δεν παραβιάζεται, ούτε η λεηλασία από κρατικές αρχές στα σπίτια τους. Τα έργα μόνο παραβιάζουν, θα μπορούσαν να γίνονται με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Όντως, αυτό είμαι μια νέα πολιτική κουλτούρα και μορφή κινημάτων, τύποι σαν τον Ζεμπέκι να λένε ότι λένε και να μην τρώνε σάπιες ντομάτες.

Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος αντικατοπτρίζεται και στο εκλογικό τοπίο του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο ακτιβιστής του PSOL Marcelo Freixo εκλέχθηκε βουλευτής το 2006 με 13.500 ψήφους - Ως αποτέλεσμα του σημαντικού έργου του ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και της μαφίας, η βάση στήριξής του διευρύνθηκε και ο Freixo επανεκλέχθηκε το 2010 με 177.000 ψήφους.- ενώ αντίθετα στηρίχθηκε σε κινήματα βάσης, κοινωνικά δίκτυα νέων, λαϊκούς καλλιτέχνες ...... Ο Freixo επέλεξε το Marcelo Yuka ως υποψήφιο αντιδήμαρχο,

Συνέχισα σαν ηλίθιος να διαβάζω κι'αλλο να δω που αποσκοπεί αυτή η νέα αριστερά των "οριζόντιων" κινημάτων του Ζιμπέκι. Οριζόντια μαζευόμαστε και ψηφίζουμε έναν "δικο μας". Το παιδί του λαού! Πως την λέτε την Κυψέλη εκεί στην Μπραζίλια; Και-τ'ν-Άρτα πως την λέτε; Rio De Naranjas?

 

.....μια πλατφόρμα για την προώθηση δημόσιας συζήτησης γύρω από τα αθλήματα και την κοινωνική κληρονομιά των μεγάλων διοργανώσεων με την υποστήριξη 60 κορυφαίων αθλητών, μεταξύ των οποίων διάσημοι ποδοσφαιριστές όπως οι Kaka, Dunga, Dani Alves και Cafu. Κατά την εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές ,,,,,,

Δε παίζεται το άτομο, πρέπει να του έπεσε όλη η βιβλιοθήκη της Μαρξιστικής διανόησης στο κεφάλι. Η κοινωνική κληρονομιά των εθνικιστικών αθλητικών οργανώσεων και η πλατφόρμα προώθησης της δημόσιας συζήτησης ..... και οι πολίτες μέσα, πάντα πολίτες, αυτά τα εθνικά αταξικά πλάσματα, πλούσιοι και σκλάβοι μαζί ενωμένοι να δούμε την εθνική μας να παίζει μπάλα. Εκεί στην Κομμ-ανταντούρ-δουρου τα μεταφράζετε όλα αυτά;

Τα εισιτήρια για εθνικά και κρατικά πρωταθλήματα είναι υπερβολικά ακριβά και υπερβαίνουν την οικονομική δυνατότητα του “παραδοσιακού” οπαδού».

Ο παραδοσιακός οπαδός των αθλημάτων σαν κυρίαρχη νέα πολιτική κουλτούρα της Βραζιλίας. Αυτό παιδιά είναι "πολιτικό κείμενο" που αναδημοσιεύεται στο ιντιμίντια και συντελεί στην αντιπληροφόρηση. Και δεν έβλεπα ΣΚΑΙ καλύτερα;

Πέρα από την ευαισθητοποίηση, οι Επιτροπές έχουν κινητοποιήσει ένα σημαντικό τμήμα του θιγόμενου πληθυσμού και έχουν διευρύνει τη σφαίρα των δραστηριοτήτων τους, ομοίως με το MPL.

Αυτές οι επιτροπές και τα συντονιστικά που αναφέρονται είναι οριζόντια και από τα κάτω ή ανακοινώνονται από το κόμμα για να πλαισιωθούν από "πολίτες". Όταν ακούω αυτόν τον όρο κάτι παθαίνω. Πολίτης!!! Υποταγμένο κλωτσοσκούφι των κομμάτων, με εθνική ταυτότητα και ταξικά ειρηνική προδιάθεση. Σαν το πόκεμον και χειρότερα, να το πιάνεις και να το σακατεύεις!

 

Θα πρέπει να επισημανθούν δυο πτυχές: πρώτον, υπάρχουν νέα είδη κινημάτων, τα οποία σχηματίστηκαν όταν ήρθε στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα (PT) και αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα διαμόρφωση κρατικής εξουσίας.

Τι είπε τώρα το άτομο! Τα κινήματα τα έκαναν όλα αυτά, διαμόρφωσαν μια νέα κρατική εξουσία; Θα σου ισοπεδώνουν το σπίτι, θα σε σκάνε στα δακρυγόνα, θα σου σπάνε το κεφάλι αλλά οι σύντροφοι θα σου παρέχουν και χαντζαπλάστ! Που είσαι ρε Αλέξη, έχει μείνει πίσω στην "διαμόρφωση της κρατικής εξουσίας".

 

Μια νέα πολιτική νοοτροπία

Δεν είναι καθόλου νέα μεγάλε, ειδικά στην Βραζιλία, την χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό λαού χωρίς ούτε σπιθαμή γης. Και αυτό δεν εμπεριέχει ούτε καν κάποιες φιλές που ζουν μέσα στο δάσος (ιδιοκτησία πολυεθνικών του ξύλου και της σόγιας).

 

η δημιουργία του MPL το 2005, απέρριψαν απερίφραστα την παραδοσιακή γραφειοκρατική νοοτροπία και αντίθετα εστίασαν στην οριζοντιότητα, δηλαδή τη συλλογική ηγεσία, τη συναίνεση, ώστε να αποφεύγονται πλειοψηφικές αποφάσεις, και την αυτονομία από κράτος και κόμματα.

 

Παρ'όλα αυτά η κύρια ενασχόληση του MPL είναι να πιέσει το κράτος να αγοράσει τα ΜΜΜ από τους ιδιώτες, να μειώσει τα εισητήρια, και να παρέχει πρόσβαση στο τουριστικό μέρος της πόλης 24ω την ημέρα. Τι αυτονομία να έχει ένα κίνημα που ο στόχος του είναι ο ρεφορμισμός του κράτους ως προς τις παροχές στους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους;

 

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δυο πολιτικών νοοτροπιών εντοπίζεται στη μορφή οργάνωσής τους: η πυραμιδική μορφή οργάνωσης του MST έρχεται σε αντίθεση με την οριζόντια δομή του αστικού κινήματος.

Αυτό ήταν και το τελειωτικό χτύπημα, η πολιτική νοοτροπία του MST που φεύγει και του MPL που έρχεται. Να χαρούμε δηλαδή που ο Ζειμπέκι για ένα κίνημα εκατοντάδων χιλιάδων που μέχρι και σε καταλήψεις γης και ένοπλη καταστολή έχει εμπλακεί κρίνει ότι επιτέλους ήρθε να αντικατασταθεί με τον ρεφορμισμό των πολιτών που οριζόντια ψηφίζουν τον αγωνιστή τους. Θα έπρεπε να ντρέπεται τόσο ο μεταφραστής όσο και ο αναδημοσιευτής για την έκθεση μας σε τέτοια σκουπίδια.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License