Γιατί γαμάμε την Παναγία;

Από που προέρχεται η συνήθεια να βρίζομαι τα θεία; Από 'τι γνωρίζω είναι μάλλον ελληνικό φαινόμενο. Ή όχι; απαντάται και σ' άλλες χώρες;

Απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον, βρισιές του στυλ "Γαμώ το Χριστό σου" ή "Γαμώ την Παναγία σου" δεν απαντώντε σε άλλες χώρες· οι Ιταλοί έχουν το "porca madonna" αλλά δεν είναι το ίδιο "ιερόσυλο". Πολλές φορές μου χει γεννηθεί η απορία --έχω δε και μερικές εικασίες τις οποίες επιφυλάσσομαι να διατυπώσω αργότερα -- και μια που αρκετοί από τους συντρόφους και φίλους που συχνάζουν στο Ίντυ φαίνεται να γνωρίζουν αρκετά περί της λαογραφίας και της Ιστορίας της Ελλάδας (τουλάχιστον περισσότερα από μένα) καταθέτω την ερώτηση: από που προέρχεται αυτή η συνήθεια, και ακόμα ξέρει κανείς αν συναντιέται σε καμιά άλλη χώρα; Ευχαριστώ για την οποιαδήποτε βοήθεια.

από Περαστικός 11/11/2003 12:56 πμ.


...από το γεγονός ότι ο Έλληνας είναι κατώτερος άνθρωπος.

από Ορέστης 11/11/2003 1:14 πμ.


Για να καταλάβεις πόσο παλιά είναι.... ...Όταν ξανάρθε από την ΄"εξορία" ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ΙΒ' (ο παππούς του κοκού), οι φιλοβασιλικοί τραγούδαγαν... "Θέλουμε Κωνσταντίνο, μπερμπάντη βασιλιά, να βρίζει το Χριστό μας, μαζί και Παναγιά" ... Πολύ γέλιοοο.... Κι όμως είναι αλήθεια! Δεν ξέρω, ίσως θεωρούμαστε λαός που "δε μασάει Χριστό"!!! Πάντως και στα αρχαία χρόνια θα βρείς τέτοια περιστατικά μυθολογικών ηρώων που... "πολεμούν" ακόμα και τους θεούς και... τους τρέπουν και σε φυγή!

από Κώστας@ 11/11/2003 2:20 πμ.


Γιατί και η Πναγία ΑΝΘΡΩΠΟΣ ήταν και γαμήθηκε από κάποιον για να φέρει στη ζωή το γιό της Ιησού... Δεν γεννήθηκε από καμιά επιφοίτηση του αγίου πνεύματος ούτε έγινε καμιά "άμωμος σύλληψη" και τέτοιες μαλακίες...

από Dr_Absentius 11/11/2003 2:22 πμ.


παλιότερο απ' αυτό. Να μια καλή ερώτηση, ποιά είναι η νωρίτερη καταγραμένη χρήση μιας τέτοιας βρισιάς; Εγώ νομίζω ότι έχει παγανιστική προέλευση, ίσως να την έλεγαν οι ειδωλολάτρες στους Χριστιανούς, τι πιο ενοχλητικό από το να λες στους σεμνότυφους και πουριτανικούς Χριστιανούς "γαμώ την Παναγία σου"; το σύμβολο της αγνότητας και της καθαρότητας; Βέβαια το ποιος εντέλει γάμησε την Παναγία ποιανού είναι άλλη ιστορία ... Αυτή είναι μια από τις εικασίες μου, και βέβαια δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο.

από Dr_Absentius 11/11/2003 2:28 πμ.


υποθέσουμε ότι η Ιστορία του Χριστού έχει κάποια ιστορική βάση τότε σίγουρα με κάποιον γαμήθηκε η μάνα του. Η ερώτησή μου όμως είναι γιατί χρησιμοποιείται μια τέτοια βρισιά από ένα χριστιανικό λαό. Διότι το καταλαβαίνω να βρίζεις τους θεούς των άλλων αλλά να βρίζεις τους δικούς σου θεούς είναι λίγο παράξενο.

από Παπαρασκευαΐδης #@$#>@#> 11/11/2003 3:08 πμ.


κατά βάθος η ψυχή του δεν διαβρώθηκε και δεν ασπάστηκε ποτέ τον χριστιανισμό !!! Πέρα όμως από την πλάκα, η δική μου εξήγηση για το φαινόμενο είναι ότι η αιτία βρίσκεται στους ίδιους τους ιερείς. Τα χειρότερα μπινελίκια τ'ακούς από παπάδες! Ξέρω ένα παπαδοπαίδι που σε ηλικία 8-9 ετών (και σε χωριό), στη φάση δηλαδή που ακούει τα περισσότερα από το σπίτι έριχνε χριστοπαναγίες και έλεγε τη μάνα του πουτάνα !!! Τέλος πάντων, ούτε αυτή είναι σοβαρή εξήγηση, όντως το φαινόμενο είναι περίεργο. Και ένα περιστατικό που περιγράφει το φαινόμενο με γλαφυρότητα: πριν από κάμποσα χρόνια, όταν έκανα μαθήματα οδήγησης, σε μία από τις κλασικές φάσεις (που φταίει κάποιος άλλος βέβαια - τα δέντρα που φυτρώνουν στη μέση του δρόμου, ο μαλάκας που δεν σου «παραχωρεί» την προτεραιότητά του κτλ) αναφωνεί ο δάσκαλος (κλασικός νεοελληνορθόδοξος) με περίσσειο αυθορμητισμό: γαμώ την παναγία, τον χριστό και όλους τους αγίους !!!!!

από AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ AΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ EΛΛΑΔΟΣ 11/11/2003 3:17 πμ.


Αγαπητά μου παιδιά, εν Κυρίω αγαπημένα. Ανέτειλε και εφέτος η κοσμοχαρμόσυνος εορτή των Χριστουγέννων, η Μητρόπολις των εορτών κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Φρικτό και άρρητο το Μυστήριο της Ενσαρκώσεως του Λόγου, μυστήριο ταπεινώσεως και υπέρτατης αγάπης: "'Ανω Υιός και κάτω δούλος. 'Ανω Βασιλεύς και κάτω υπηρέτης. 'Ανω πλούσιος και κάτω ενδεής. 'Ανω θεϊκός θρόνος και κάτω πτωχικό σπήλαιο. 'Ανω ο κόλπος του Πατρός και κάτω η φάτνη αλόγων ζώων". "Τις μη θαυμάσει την του Κυρίου συγκατάβασιν;", αναφωνεί ο 'Αγιος Τιμόθεος, πρεσβύτερος Αντιοχείας. Σήμερα ο άκτιστος Θεός "δι'ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν", από αγάπη, ελεύθερα, έλαβε σάρκα, "ενηθρώπισε, ίνα ημείς θεοποιηθόμεν", (Μ. Αθανάσιος). Η "πεπτωκυια" ανθρώπινη φύση, και μαζί της όλη η κτίση, πανηγυρίζει την απαρχή της σωτηρίας, της απελευθερώσεώς της από τα δεσμά του διαβόλου, της φθοράς και του θανάτου. "Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, Χριστού τεχθέντος εκ της Παρθένου". Και δικαίως: Τί θα ήμασταν χωρίς Εκείνον, το Σαρκωθέντα Λόγο; "Λαός πορευόμενος εν σκότει και σκιά θανάτου", χωρίς ελπίδα αιωνίου ζωής. Έκτοτε, και μέχρι τα τέλη των αιώνων, μέσα στην Αγία Εκκλησία μας, σε κάθε Λειτουργία, ο Χριστός έρχεται και πάλι ταπεινός και πράος, να γεννηθεί, να προσφέρει το 'Αγιο Σώμα Του και το Τίμιο Αίμα Του, και να ενωθεί μαζί μας. Και περιμένει τα δικά μας δώρα: την ταπείνωσή μας, τη συντριβή, την μετάνοια, τη διάθεσή μας να καθαριστούμε από τα πάθη μας, την πίστη, τη σωφροσύνη, την ακακία, τη συμπάθεια προς τον πλησίον μας. Ιδιαιτέρως λοιπόν, την αγία τούτη νύχτα της Θείας Γεννήσεώς Του, έχοντας προετοιμάσει την καρδιά μας με το μυστήριο της μετανοίας και της ιεράς Εξομολογήσεως ας Του την προσφέρουμε ως αίτημα "τόπον εν τω καταλύματι", για να κατοικήσει σε αυτήν, και ας Του χαρίσουμε τα πνευματικά δώρα μας. "Ούτω Χριστόν θεοπρεπώς εναγκαλισώμεθα", λέγει ο Μ. Αθανάσιος. Είθε τα φετινά Χριστούγεννα να είναι, για τον καθένα από μας ξεχωριστά, γεμάτα Χριστό, αναγεννημένα, λυτρωτικά! ΣΑΣ ΠΑΩ !!!

από Dr_Absentius 11/11/2003 3:45 πμ.


χριστοπαναγία του αποπάνω μου εγώ θα φταίω; Τέτοια μάλλον τους έλεγαν και τους ειδωλολάτρες και τους άρχιζαν κι αυτοί στις Χριστοπαναγίες. Έτσι πρέπει να ξεκίνησε η φάση άκου που σου λέω.

από bar|emai 11/11/2003 5:10 πμ.


ante min gamiso kamia panagia kai kanoume 2 fores xristougena!!!!!!!! prosopika atheos brizo sixna oxi eskemena xristous kai panagies alla gemizi to stoma sou re atherfe

από Armada 11/11/2003 9:17 πμ.


Καλή ερώτηση... Ίσως γιατί η ορθοδοξία ήταν τόσο δυνατή εδώ παλιότερα.Δράση και αντίδραση. Ένας γνήσιος άπιστος δεν θα βρίσει ιερά πρόσωπα, γιατί δεν του λένε απολύτως τίποτα, τον αφήνουν αδιάφορο. Εννοώ πως ένας λαός που αγαπά και σέβεται τόσο πολύ τα θεία πρόσωπα, και προστρέχει στη βοήθειά τους σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του, είναι πιθανό να νιώθει εξαρτημένος από αυτά, καταπιεσμένος, κάπου βαθιά να τα μισεί για την εξουσία τους στη ζωή του, όπως νομίζει...Η Παναγία κι ο Χριστός είναι σύμβολα εξουσίας, ανώτερα κι απ΄τους βασιλείς ή αυτοκράτορες - πόσες φορές οι Έλληνες δεν καταρράκωσαν με απόλαυση τα είδωλα που οι ίδιοι ανέδειξαν; Κι αν υπάρχει κι η αθυροστομία ως χαρακτηριστικό των Ελλήνων... Τώρα, αν βρίζουν άλλού έτσι: Δε ξέρω. Όπου κι αν πήγα στο εξωτερικό, κανείς δεν γαμούσε τα θεία. Οι Αμερικανοί σίγουρα δεν το κάνουν,τους είναι εντελώς αδιανόητο, αν και είδα χτες στο βιντεο την ταινία του Σπάϊκ Λι "25η ώρα", στην οποία άκουσα για πρώτη, κι ίσως για τελευταία φορά, ένα "γαμώ το Χριστό" από τον πρωταγωνιστή! Απορώ πώς δεν τον έχουν ακόμα κάψει στη πυρά τον Λι, οι φανατικοί αμερικάνοι Χριστιανοί...

από Ανδρέας 11/11/2003 11:29 πμ.


Συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος της, με την τοποθέτηση του "Αrmada", αποδίδοντας τη βλασφημία στο νόμο της διαλεκτικής: Όσο μεγαλώνει η ευσέβεια, τόσο μεγαλώνει και...ο πειρασμός! Και αυτό ισχύει, τόσο για τους Άγγλους με το "God Damn!", όσο και για εμάς. Στη Βουλγαρία που έκανα κάποτε φοιτητής, η θρησκεία τελούσε υπό καταπίεση και η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν άθρησκοι. Ε λοιπόν, ουδείς βλαστημούσε. Θυμάμαι τον - άθεο -βούλγαρο συγκάτοικό μου να απορεί πραγματικά για τις βρισιές ενάντια στο Χριστό και την Παναγία, θεωρώντας τις ακατανόητες, δεδομένου μάλιστα ότι οι Έλληνες υποτίθεται ότι "κρατούσαμε τις παραδόσεις". Χειρότεροι απ' όλους στις βλαστήμιες, ήταν ωστόσο οι Λατινοαμερικανοί. Εκείνοι είχαν ένα ολόκληρο...ποίημα για την Παναγία, της οποίας έσερναν τα εξ αμάξης για να μην πω και τίποτα χειρότερο! Και σημειωτέον: Οι Λατινοαμερικάνοι, ήσαν κατά τα άλλα ιδιαίτερα ευσεβείς, λόγω της προοδευτικής στάσης που κρατούσε η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

από Yi@nnis 11/11/2003 12:24 μμ.


Apo Agglous kai pio poly Irlandous, akouo syxna to 'Fucking Christ'.

από Koyrkoymentalas 11/11/2003 1:02 μμ.


synhtheia, kapoy th briskoyme, kai kapoy apla .. kanoyme malakia poy brizoyme ta theia! Synhthiza poly na brizw xristoys, panagies klp. Eixe thn idia shmasia me to na elega ..a to malaka! Edw kai 3 xronia eimai katoikos N Zhlandias. H monh fora poy exw brisei (2-3 fores) einai otan odhgw monos kai kapoios odhgos kanei malakies! Pianw ton eayto moy na kathgorei ton eayto moy! Einai megalh hlithiothta na brizoyme ta theia. Den pisteyw se theo alla opws kai naxei einai teleiws anohto. O Ellhnas einai poly idiomorfh periptwsh. Oi antitheseis synyparxoyn mesa toy. Makari na yphrxe h diathesh gia aytokritikh, tha lynotane to prama. Alla ti na ginei oloi eimaste oi magkes, ta sainia kai ta lamogia! Paidia, edw sthn gamhmenh jenitia(pragmatika moy leipei h pragmatikh Ellada) exw ginei kalyteros Ellhnas.

από γαμώ τα Θεία μου 11/11/2003 1:39 μμ.


Επισκέφτηκα κάποτε το Άγιο Όρος και συνάντησα κάποιον καλόγερο σούπερ ρεμάλι που είχε το "γαμώ το Χριστό μου" καραμέλα, όπως έχουμε πολλοί από εμάς το "μαλάκας", "μαλακία" κτλ. Όταν κάποιος θρησκευόμενος επισκέπτης διαμαρτυρήθηκε έντονα για το θέμα, τελειώνοντας με τη φράση "για το όνομα της Παναγίας", ο καλόγερος κόντεψε να βγάλει αφρούς, είχε πετάξει το σκουφί του κάτω και το πατούσε, είδαμε και πάθαμε να τον ηρεμήσουμε (είχαμε γαμηθεί κι από τα γέλια βέβαια). Και λέει το ασύλληπτο: "Για το κωλόπαιδο τον πούστη το Χριστό, να λέτε ό,τι θέτε, την Παναγία να μην την ξαναπιάσετε στο στόμα σας" !!!!!! Τέζα εμείς.....

από Κοκός 11/11/2003 1:49 μμ.


Το βρισίδι έχει να κάνει με ξέσπασμα της εσωτερικής μας οργής. Όσο πιο πολύ θυμωμένος ή εκνευρισμένος νοιώθει κανείς, τόσο βαρύτερη βρισιά έχει ανάγκη να πει για να ξεδώσει. Όμως οι βρισιές είναι σαν τη φαγούρα. Όσο πιο πολύ ξύνεσαι τόσο πιο πολύ σε τρώει. Όσο πιο πολύ βρίζεις, τόσο πιο βαριές κουβέντες θέλεις να πεις για να "σε πιάσουν" ρε παιδί μου, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Ε στα Βαλκάνια -ως άξεστες φάρες που είμαστε- το μπινελίκι πάει σύννεφο αιώνες τώρα. Δεν είναι λογικό να είναι χοντρύτερο;; Για σκεφτείτε και κάτι Ρουμανίες ή Σερβίες όπου το "γαμώ τη μάνα σου" το λένε ακόμα και φίλοι μεταξύ τους...

από RED ALERT 11/11/2003 2:33 μμ.


Νομίζω ότι είναι ιταλικό.

από Εγω 11/11/2003 2:55 μμ.


Θα συμφωνησω με τον bariemai.Ασε που σιγα μην ειναι οι Ελληνες χριστιανοι!Δε νομιζω να ρωτησαν κανεναν αν και σε τι πιστευει πριν το γραψουν στην ταυτοτητα του...Ε,και οταν εχεις μερικους μαλακες ηθικολογους και καλα να στα πρηζουν ολη την ωρα στο ονομα της θρησκειας,να μην το ριξεις το καντηλι σου???????????

από ισχυρομνήμων 11/11/2003 3:43 μμ.


...ακόμη κι από αυτούς που την χρησιμοποιούν, είναι ότι το "γαμώ την Παναγία σου" -και όλα τα συναφή- δεν κατευθύνονται εναντίον της Παναγίας ή του θεϊκού προσώπου που αναφέρεται στη βρισιά... Το νόημα της βρισιάς είναι "γαμώ τη δική σου Παναγία" όχι την ίδια την Παναγία. Γαμώ δηλαδή ότι είναι για σένα ιερό, αυτό που πιστεύεις και ασπάζεσαι... Από μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι αυτή η βρισιά συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι ο λαός που την χρησιμοποιεί τοποθετεί ψηλά τη θρησκεία στην κλίμακα των αξιών του... Μια δεύτερη ανάγνωση βέβαια θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα, καθώς στην πράξη και στο αποτέλεσμα εμπλέκονται πολλά παράδοξα... Υ.Γ. Πολύ ενδιαφέρον έχει το πώς από αιδημοσύνη την πληρώνει καμιά φορά η Παναχαϊκή και η Παναγιώτα...

από ΥποσκαπτιΞ 11/11/2003 4:22 μμ.


...να συμπληρωσω οτι καμμια φορα την πληρωνει και η.....πατατα ,η πανακοτα κλπ. αληθεια,πως μπορεις να γαμησεις κατι που δεν υπαρχει ? και επισης.... μηπως πισω απο την παναγια βρισκεται κανα οιδιποδειο ? ξερετε,η παναγια ως "μαμα" και τα ρεστα.....

από ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 11/11/2003 5:44 μμ.


ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΣΙΜΟΣ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ (ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ)ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΑΝ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΘΕΟ. ΥΠΟΣΚΑΠΤΙΞ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΡΙΑ

από B.L.R. από ΣΟ Ιντυ 11/11/2003 5:45 μμ.


Μα καλά, ρε ευλογημένε, όλα τα άλλα. Αλλά και το περιστέρι;;;;

από Paratiritis 11/11/2003 7:03 μμ.


Apla gia na voithisw ton filo mas anaferw oti oi geitones Servoi kai Slavomakedones (mporei kai Boulgaroi-den eimai apolyta sigouros) se stigmes tsantilas einai poly pithano na fwnaksoun: "Jebem ti Bog!" (metafrasi:"Gamw ton Theo sou!"). Episis oi Mavrovounioi, prohwrwntas....ena vima parapera, einai poly pithano na fwnaksoun "Jebem tvoj Sveti Nikola!" (metafrasi: "Sou gamw ton...Ai-Nikola!")ypo paromoies synthikes. Telika auti i Valkania psyhi einai ontws poly "efeuretiki".....

από Dr_Absentius 11/11/2003 8:18 μμ.


Βεβαίως και λέγεται αυτό το "fucking Christ" αλλά νομίζω ότι είναι διαφορετικό από το δικό μας "γαμώ το Χριστό σου". Γενικά στα αγγλικά το "fucking" χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση, ώστε το "fucking Christ" σημαίνει "Χριστέ μου" εμφατικά. Είναι βέβηλο μεν αλλά όχι τόσο ιερόσυλο όπως "γαμώ την Παναγία σου"[0] κατά τη γνώμη μου. Ο ισχυρομνήμων σωστά επισημαίνει ότι δεν είναι βρισιά ακριβώς που βρίζει τα θεία εν γένει αλλά τα ιερά και όσια του αντιπάλου σου προσωπικά. Γι αυτό και γω το 'χω συνδέσει με κάποια παγανιστική παράδοση, μου φαίνεται λογικό να βρίσεις τις θεότητες που λατρεύει ο γείτονάς σου όταν είναι διαφορετικές από τις δικές σου, είναι σημαντικό το "σου" στο τέλος της βρισιάς. Παρατηρητή, ευχαριστώ για την πληροφορία σου, ώστε να γαμάς αγίους είναι μάλλον βαλκανικό παρά καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Δεν τό 'ξερα. Όσο για τον Άη Νικόλα, στα δικά μου τα μέρη μπορείς να γαμήσεις όποιο άγιο γουστάρεις, πχ τον Άγιο Παντελεήμονα. ====================================================================== [0] Μια που μιλάμε ανεκδοτολογικά, το καλύτερο που 'χω ακούσει     εγώ είναι "Γαμώ την Παναγία σου, μα πολλές φορές!".

από Paratiritis 11/11/2003 8:21 μμ.


Dr_Absentius! Ontas Servos kata to imisi, ehw entryfisei arketa sta valkanologika....:-)))

από ΑΝΩΠΟΛΙΤΗΣ 11/11/2003 8:50 μμ.


ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΤΗ ΒΡΙΣΙΑ "ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΟΛΟΥΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ Σ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΦΟΥΪΤ ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΛΕΣ "ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΤΩΡΑ ΒΡΗΚΕ ΝΑ ΠΑΘΩ ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΟΛΟΥΣ;"

από toni rigatoni 11/11/2003 9:45 μμ.


το μόνο που θα είχα να προσθέσω είναι η τάση αυτολογοκρισίας που συναντάται αρκετές φορές -ιδίως από πιτσιρικάδες- με αποτέλεσμα φράσεις όπως Γαμώ την ΠΑΝΑχαϊκή σου! Γαμώ τον ΧΡΙστόφορο Κολόμβο (προφανής αντιιμπεριαλισμός) και το κρυπτικο Γαμώ την ΠΑΝΑκόλα σου! τι είναι η πανακόλα? καμιά ιδέα?

από Part|san 11/11/2003 9:49 μμ.


Ma yparxei pio apolaustika apoenoxopoihtikh vrisia apo ayth? Prwta ap ola sokarei toys semnous plin arrwstous k ypokrites xristianous,deyteron apodeiknyei asyneidhta oti den apodexomaste ws "8eia" ayta ta proswpa(toulaxiston egw den ta apodexomai k katopin analyshs ws 8eika) k triton i vrisia inai mia ektonwsi ena anwdyno 3espasma..epivalletai na vrizoume otan piezomaste otidipote mas "varainei" k mas katapiezei..k ena apo ayta einai "h Tyrrania tou enos(?) k alh8inou(?) Theou" Makarioi oi ptwxoi tw pneumati..eidika makarioi gi aytous pou toys kyvernoun..

από 613 The Evil 11/11/2003 10:06 μμ.


To partheno einai pio gluko, pws na to kanoume! LOL Tespa, Sumfwnw me Armada ki allous, oute egw vrizw xristopanagies, theous klp, nomizw pws tous dinw aksia etsi kai den to thelw. Nai atheos eimai kai malista agria. (Agria??? :-)) Pantws osoi thelete vrizete agious, xristous, leipsana, ekklisiea, papades, eksallou tsampa einai xexexe! Oso anafora to vrisimo pou rixnoun oi Valkanioi, thumamai apo palia mou ekane entipwsi to poso vrizame otan paizame podosfairo stin plateia tou xwriou mou. Paidia dimotikou metamorfwmena se ntalikierides ena prama. Kamia fora mou erxetai na vrisw to mmm tis manas kamianou filou mou alla spania mou ksefeugei. Genika omws apo vrisies allo tipota, oreksi na exei kaneis na ftiaxnei. Prwsopika exw pei diafora koufa. Mia fora evrisa kai tis manas mou to m, polu gelio milame meta. Y.G.: Akous parthena i Panagia, me tosa proforika ga*isia pou trwei kathe mera? Imarton! LOL

από πολίτης ... 12/11/2003 5:35 πμ.


... να αμβισβητεί τους πάντες και τα πάντα. Είναι εκείνος που βρίζει τον θεό που "πιστεύει" και την άλλη στιγμή που έχει ανάγκη μία εξωσυμπαντική θεότητα την δωροδοκεί για να τον βγάλει από τη σύσκολη θέση. Είναι εκείνος που τρέχει στον Χ πολιτικό για να του κάνει μία (ή πολλές) εκδούλευση και από την άλλη μόλις κάτι τον ζορίσει (το κόμμα του, ο βουλευτής του, η κυβέρνησή "του") τους στέλνει στο διάολο. Είναι εκείνος που τα θηλυκά "των άλλων" τα ονομάζει γκόμενες και μουνάκια αλλά τα "δικά του" (μητέρα, αδελφή, κόρη, και ίσως σύζυγο) τα ονομάζει γυναίκες. Είναι εκείνος που βαθιά μέσα του ξέρει ότι δεν υπάρχει εξ' αποκαλύψεως θεός. Είναι εκείνος που ουσιαστικά δεν δέχεται δόγματα. Είναι αμβισβητίας !!! ΑΛΛΑ ... σήμερα ... είναι σχιζοφρενής. Τον εκπαιδεύσαν αιώνες να είναι προσωπολάτρης, να πιστεύει σε προφήτες και σε αγίους. ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ σε κόμματα, σε ιδεολογίες, σε θρησκείες, σε πρόσωπα, σε, σε, σε, σε, ... ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ !!! Όμως βαθιά μέσα του έχει την αμβισβήτηση και μόλις ζορίζεται γαμεί θεούς και δαίμονες, φίλους και εχθρούς, γυναίκες και άνδρες, φυτά και ζώα, υλικά και άυλα ...

από .. 12/11/2003 11:08 πμ.


post image
απο ξεκινησε το κακο τεκνο μου .. απο την Εθνικη νεολαια ελλαδος.

Εικόνες:

από χαλκοκουρούνα 12/11/2003 1:40 μμ.


... γαμάμε (παναγίες, χριστούς, σόγια, καντήλια, αδελφές, μπουγαδοκόφινα, σπίτια κ.ο.κ.), όχι τόσο γιατί είμαστε γαμήκουλες, μιας και αυτή η επίδειξη επιδόσεων είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο, ενώ οι βρισιές παλιότερες. υποπτεύομαι πως η ύβρις βρίσκεται στην υπέρβαση, μιας και παραδοσιακά, η κοινωνία μας, όπως όλες όσες βρίσκονται στη λεκάνη της μεσογείου είναι πουριτανική, με συνέπεια η αναφορά και μόνο στο γαμήσι να θεωρείται υπέρβαση, πόσο μάλλον όταν αναφέρεται στο θείο... τώρα, σε σχέση με την παναγία, για τους μεσογειακούς λαούς πάντα, και χωρίς πολλές και κουραστικές αναλύσεις και αναφορές στους επιμέρους μύθους, η παναγία ενσαρκώνει το τρίπτυχο, μητέρα, νύμφη κι αδελφή... κοινώς, γαμείς το σύμπαν του άλλου...

από 00000 12/11/2003 1:48 μμ.


Γιατί αλλιώς , αν γαμούσαμε τον Θεό, τον Χριστό συνέχεια, τον Αγιο τάδε, θα μας περνούσαν για "αδερφές", πράγμα που είναι χειρότερο ως γνωστόν από μία ετεροφυλική επείδειξη, με την πλέον γνωστή γυναίκα.

από ΑΚΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ 12/11/2003 4:12 μμ.


ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ..........ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΡΑΚΑΤΑΛΑΒΕ............ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΒΛΑΨΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΓΑΜΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΓΑΜΑΝΕ ΑΙΩΝΙΑ ΑΦΙΣΤΕ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΜΙΣΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

από -+- 12/11/2003 4:34 μμ.


καλη ερωτηση δεν το ειχα σκεφτει...αν ξερει καποιοs αs απαντησει.Αλλα υποθετω μαλλον γιατι μαs αρεσει.......

από ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΚΑΡΟΛ 12/11/2003 5:25 μμ.


πρέπει να σου πω Dr ότι το porca madonna και το αντίστοιχο porco dio είναι οι πλέον ιερόσυλες βρισιές των ιταλών. Εξού και το porca miseria, κάτι σαν τη δική μας Παναχαϊκή. Σε μας δεν φαίνεται τόσο χοντρό, αλλά το αντίστοιχο είναι γεγονός για τους ιταλούς. Επομένως μάλλον η όλη συμπεριφορά είναι κοινό στοιχείο του χριστιανισμού. Το βρίσιμο των ιερών δηλαδή. Προσπαθώ να θυμηθώ κάτι που είχα διαβάσει. Όταν το θυμηθώ θα επιστρέψω.

από Dr_Absentius 12/11/2003 11:54 μμ.


ψάξτο λιγάκι, να σου πώ την αλήθεια είσουν από αυτούς που περίμενα να απαντήσουν. Άντε να χαρεις και το νέο σου νικ.

από Ασπρη πέτρα 13/11/2003 12:29 πμ.


"Γαμώ τόν άξονα τού κόσμου καί τήν Αγία μετάληψη" Ιδιαίτερα βλάσφημο θεωρώ τό πρώτο μέρος. Ελπίζω νά μή χρειασθεί νά τήν μεταχειρισθώ ποτέ.

από ισχυρομνήμων 13/11/2003 2:45 πμ.


..."την Παναγία ΜΟΥ" που ενίοτε προφέρεται από τα χείλη των ασεβών... Μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα δύο-τρεις διακριτές χρήσεις: -ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ: όταν είμαστε θυμωμένοι με κάποιον αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και τόσο επιθετικοί μαζί του, οπότε στρέφουμε τη βρισιά προς τον εαυτό μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας: π.χ. "γιατί δεν πήγες την ώρα που σου είπα την ...Παναγία μου" (παραλείπω το γαμώ διότι γραμμένο καταντάει αντιαισθητικό!) -ΤΗΣ ΓΚΑΝΤΕΜΙΑΣ σε ένδειξη αγανάκτησης με τον εαυτό μας ή με την τύχη μας ("Τι μαλάκας είμαι/Τι αμαρτίες πληρώνω ... την Παναγία μου" όπου εδώ συναντά το GOD DUM IT από το οποίο προέρχεται και ο γκαντέμης...) -ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ σε ένδειξη αγανάκτησης με την αναποτελεσματικότητα των ιδεών μας, και όταν (γιατί δε δουλεύει τώρα ...την Παναγία μου;)πρβλ. την προσφιλή σε παλιούς κνίτες φράση "και πότε θα γίνει η επανάσταση γαμώ το Λένιν μου μέσα;" Εδώ τίθεται ένα εξίσου ενδιαφέρον θέμα: ο ρόλος της αντήχησης στους δύο εναλλακτικούς τύπους βρισιάς: γαμώ+ιερό πρόσωπο+μου+γαμώ ή γαμώ+ιερό πρόσωπο+μου+μέσα

από ισχυρομνήμων 13/11/2003 2:48 πμ.


βεβαιώνω ότι εις τη Γαλλική τα γαμοσταυρίδια είναι όχι μόνο άγνωστα αλλά και ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ.

ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ ΒΛΑΣΤΗΜΑΝΕ ΤΑ ΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΑΠΟΡΩ ΑΠΟΡΩ ΑΠΟΡΩ! ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΠΕΡΙ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΒΛΑΣΤΗΜΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΧΩΡΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΑΝΙΚΑ

από παναχαϊκάριος 13/11/2003 3:37 πμ.


...αυτή η βρισιά με την παναχαϊκή. Πρέπει να μην είμεθα κάποιοι τόσο σεμνότυφοι και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: γαμώ την παναγία (και ουχί την παναχαϊκή) Επίσης είναι ομαδικιστικό (κατά το ρατσιστικό) να βρίζεις μόνο την παναχαϊκή. Υπάρχουν και άλλες ομάδες από Π. Γιατί δε λέτε "γαμώ την παναθηναϊκή ομάδα"; (Τόση ώρα έψαχνα για μια θηλυκή ομάδα που να ξεκινάει με Παν και δεν έβρισκα γι' αυτό έγραψα τη μαλακία με την παράφραση του ΠΑΟ. Μάλλον κατάλαβα γιατί οι σεμνότυφοι διάλεξαν την παναχαϊκή... γιατί δεν ταιριάζει άλλη) :-)) Να μην πω τώρα τίποτα για το βενιζέλο που πάει να μας ρίξει στη δέλτα (γαμώ την παναγία του κι αυτού) :-)

από που να τον παρει ο μπόγιας 13/11/2003 4:12 πμ.


Ο αρχάγγελος Μιχαήλ όταν κάνει τούρλες κοντρολάρεται από τα φτερά Αυτά για να αποκαθίσταται η αλήθεια

από Khayman 13/11/2003 11:51 πμ.


Εγω προσπαθώ να μην αφήνω κανέναν παραπονεμένο. Χρησιμοποιώ ως εκ τούτου το "γαμώ το χριστό, την παναγία και όλους τους αποστόλους" αρκετές φορές την ημέρα, ακόμα και σε στιγμές ηρεμίας. Ειναι σαν τη σοκολάτα, γεμίζει το στόμα. Οσον αφορά κάποιον/α που είπε παραπάνω πως ένας γνήσιος άθεος δεν βρίζει τα "θεία" καθ'οτι δεν τον αφορούν, αντιλέγω πως αφ'ενος μέν δεν υπάρχει γνήσιος και νόθος αθεος (...), αφ'ετερου δε η ανωθεν κραυγή χρησιμοποιείται και ως εορτασμό της απελευθέρωσης του ατόμου απο τα εκ γενετής δεσμά της θρησκείας. Αλλωστε ειναι διασκεδαστικό να πικάρεις την σεμνοτυφία ορισμένων. Δοκιμάζεις τα αντανακλαστικά τους. ΥΓ : Δεν έχω ακούσει ποτέ κρητικό να βρίζει τα θεία. Ισχύει αυτό ή ειναι ιδέα μου; Ο παππούς μου συνήθιζε να σε περιπτώσεις εκνευρισμού να χρησιμοποιεί τη φράση "ωφου ηντα παθα ο δύσμοιρος ο στσυλοφαωμένος", η οποία με το γνωστό τραγουδιστό σύρσιμο της τελευταίας λέξης προκαλούσε στους μη κρητικούς γέλιο μέχρι δακρύων (τουλάχιστον εγώ λυνόμουν κυριολεκτικά).

από ΥποσκαπτιΞ 13/11/2003 12:05 μμ.


ειναι αληθεια οτι οι κρητικοι δεν πιανουμε και πολυ την "παρθενα" στο στομα μας.......αλλα ετσι και την πιασουμε της δινουμε και καταλαβαινει η κρητη ειχε παντα λυρικοτερους τροπους εκφρασης....

από ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΚΑΡΟΛ 13/11/2003 4:34 μμ.


Αγαπητέ Dr_Absebtius, μαλλον θα σε απογοητεύσω τελικά, καθώς δεν μπόρεσα να βρω κάτι συνοπτικό. Τέλος πάντων, ας γράψω ό,τι μου έρχεται στο κεφάλι και ελπίζω ότι δεν διαστρεβλώνω πολύ αυτά στα οποία στηρίζομαι. Είναι ενδιαφέροντα δύο στοιχεία από τα παραπάνω που γράφτηκαν. Το πρώτο, αυτό που λέει ο ισχυρομνήμων, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της «παναγίας μου» και της «παναγίας σου». Είναι μάλλον γεγονός ότι η πρώτη μορφή είναι και πιο σπάνια, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί. Το δεύτερο είναι ότι οι παρατηρήσεις μου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μια εθνογραφική μελέτη για την Κρήτη. Αυτό είναι αστείο σε σχέση με όσα είπε ο Khayman και ο ΥπασπιστίΞ. Όχι ότι θέλω να μπω σε κόντρες ποιος βρίζει τα θεία περισσότερο ή λιγότερο. Το θέμα είναι ούτως ή άλλως ευρύτερο. Λοιπόν, αγνοώντας συγκεκριμένες ιστορίες, αφήνοντας δηλαδή στην άκρη την προσπάθεια να δούμε αν οι βρισιές αυτές ήταν συνηθέστερες ή όχι στο παρελθόν, το ζήτημα διαφωτίζεται μάλλον από τη σχέση των μεσογειακών λαών με τη συγγένεια και τη διαμόρφωση ομάδων. Χωρίς να θέλω να πέσω σε στερεότυπα για μεσογειακό ταπεραμέντο και τα λοιπά, δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που οι βρισιές στην Ελλάδα, την Ιταλία και, τολμώ να πω, στην Ισπανία είναι αρκετά όμοιες. Θα περιοριστώ πάντως στην Ελλάδα. Αυτό που δίνει ίσως ένα στίγμα, για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά αυτή, είναι πιθανότατα η γενική πρακτική των Ελλήνων να βρίζουν στοιχεία που ενώνουν τους ανθρώπους σε ομάδες: «το σόι σου», «την πίστη σου», ακόμη και «την Παναχαϊκή σου». Υπάρχουν βέβαια και τα «της μάνας σου», «την αδελφή σου» κτλ. αλλά νομίζω εξηγούνται με την ίδια λογική. Η λογική αυτή είναι μάλλον η προσβολή του γενικού στοιχείου που ενώνει και δίνει υπόσταση στην τιμή του προσβαλλόμενου. Η προσβολή όλων αυτών των στοιχείων δηλαδή έχει στόχο την ταυτότητα που δίνει στο άτομο το κοινωνικό του κύρος. (Παρενθετικά, θα είχε ενδιαφέρον να δει κανείς πώς έβριζαν οι Έλληνες τους Εβραίους, οι οποίοι στο λαϊκό τουλάχιστον πλαίσιο δεν λάμβαναν το κύρος τους από τη θρησκεία τους.) Το θέμα της συγκεκριμένης διατύπωσης, δηλαδή της προσβολής μέσω της γενετήσιας πράξης (κάτι που διαφέρει ας πούμε στο porca madonna), έχει μάλλον να κάνει με το γενικότερο στοιχείο της σεξουαλικότητας που διατρέχει την ελληνική κοινωνία. Εννοώ τις μεταφορές που διαμορφώνουν έννοιες στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν έντονα σεξουαλικές συνδηλώσεις. Ας μην επεκταθούμε, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε για τι μιλάμε. Στο πλαίσιο αυτό η διαφορά μεταξύ «παναγίας μου» και «παναγίας σου» είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Καθώς το πρώτο, στην περίπτωση τουλάχιστον του κρητικού χωριού που ξέρω, αναφερόταν μόνο σε περιστάσεις όπου το υποκείμενο ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Και μάλιστα σε περιστάσεις για τις οποίες έφταιγε ο ίδιος (φυσικά μιλάμε μόνο για άντρες, πρόκειται για ορεινή κοινότητα της δεκαετίας του ’70). Η βρισιά λοιπόν της παναγίας, του χριστού και τα λοιπά εντάσσεται μάλλον σε μια προσβολή ενός στοιχείου που θεωρούνταν τιμητικό. Σήμερα βέβαια έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη συνδήλωση. Ελπίζω η ταπεινότης μου να βοήθησε λίγο. Συγγνώμη αν έθρεψα μεγαλύτερες ελπίδες. ΥΓ. Η μελέτη στην οποία αναφέρομαι είναι το: Herzfeld, Michael, 1985. The Poetics of Manhood: contest and identity in a Cretan mountain village. Princeton: Princeton University Press.

από Dr_Absentius 13/11/2003 8:43 μμ.


πολύ ενδιαφέρον. Θα ψάξω να το βρώ το βιβλίο (νομίζω τό χει πάρει το μάτι μου σε κάποια ράφια.) Ξέρει κανείς πόσο πίσω πάει αυτή η συνήθεια; Όσο για την Κρήτη, ξέρω γω είναι μεγάλο νησί και σε διαφορετικά μέρη του μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές συνήθιες, αλλά δεν θα έλεγα ότι οι Κρητικοί δεν βρίζουν. Δεν Θα το έλεγα καθόλου ... Ο παπούς σου Khayman ήταν μάλλον "η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα", που έλεγε και κάποιος τις προάλλες¨ ;ο). Να σας το πώ και αλιώς, μην κοιτάτε εμένα που είμαι ευγενικός και γλυκομίλητος, εγώ αποτελώ εξαίρεση ...

από χαλκοκουρούνα 13/11/2003 9:35 μμ.


... πόσο παλιά είναι η συνήθεια αβσέντι, ξέρω όμως ότι παλιά υπήρχαν πινακίδες στα αστικά λεωφορεία με την επιγραφή "χριστιανοί μην βρίζετε τα θεία"... να ρωτήσω κι εγώ κάτι τώρα, πότε βρίζουμε περισσότερο, εντός ή εκτός δικτύου;

από Mpelalhs 13/11/2003 11:25 μμ.


Η βρισιά είναι εκτόνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες "κακές λεξούλες" αρχίζουν ή έχουν μέσα τους το μι και το πι και σε μικρότερο βαθμό το γάμα. Για να το αποδείξω ελπίζω να μην περιμένετε να παραθέσω το σχετικό αλφαβητικό ανθολόγιο. Βέβαια, αν βρίζει κανείς τα θεία είναι στοιχείο βίαιης λεκτικής εκτόνωσης που ωστόσο έχει κάποια λογική... Είναι μία πράξη ασυνείδητης αντίστασης ενάντια στη μοίρα των ανθρώπων και αυτών που την κυβερνούν, είτε είναι υπερβατικά όντα είτε εγκόσμια (π.χ. Το "γαμώ τα υπουργεία μου" το λένε απείρως περισσότεροι άνθρωποι από τους αντικρατιστές...) Στα καρναβάλια διαφόρων ιστορικών εποχών και ιδιαίτερα κατά το μεσαίωνα, γινόταν μέχρι και διαγωνισμός στην πλατεία του χωριού για το ποιος θα πει την πιο βαριά βρισιά που αφορούσε στα θεία. Σε ορισμένα χωριά της Ιταλίας ήταν θεσμός το έθιμο του αθυρόστομου παπά. Μέσα στις εκκλησίες κάποιος ντυνόταν παπάς και έκανε "λειτουργίες" γεμάτες βωμολοχίες "ευλογώντας το ποίμνιό του και σιχτιρίζοντάς το " και όλα αυτά με την ανοχή της εκκλησίας. Ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο είναι γνωστή η «γιορτή των τρελών» κατά την πρωτοχρονιά ή άλλης ημέρας του Δωδεκαήμερου. Σε αυτές τις γιορτές κατώτεροι κληρικοί εξέλεγαν έναν «επίσκοπο» μέσα στις εκκλησίες ο οποίος έδινε το σήμα για την γιορτή. Και τι έκαναν; Χόρευαν στη μέση του ναού έξαλα μουτζουρωμένοι, έτρωγαν λουκάνικα ή παίζανε ζάρια μέσα στο ιερό, τραγουδούσαν αθυρόστομα τραγούδια κ.α. Από τον 13ο και 14ο αιώνα μας έχουν μείνει αρκετά κείμενα- παρωδίες της Θείας Λειτουργίας που το βρίσιμο και ο μαγαρισμός των αγίων σπάει κοκάλα. Τι ίδιο συνέβαινε και στο Βυζάντιο με πιο γνωστή την «Ακολουθία του Σπανού» που αποτελεί την πιο βωμολοχική ίσως παρωδία της Θ. Λειτουργίας. Και για να επανέλθουμε στο «γαμώ τα υπουργεία» και στο βρίσιμο της εγκόσμιας εξουσίας, φυσικά και οι πρόγονοί μας τόσο στο βυζάντιο όπως και στη δύση τις ημέρες του καρναβαλιού δεν άφηναν τίποτα όρθιο. Για ποιο λόγο γινόταν αυτό; Όπως είναι γνωστό, το καρναβάλι λειτουργούσε ως "αντιστροφή" της πραγματικότητας και ως φαλλική εορτή, πριν από τις νηστείες του Πάσχα. Αποτελούσε βαλβίδα εκτόνωσης διαταξικών εντάσεων και ενάντια στο βλοσυρό πρόσωπο του χριστιανισμού, αλλά και της εξουσίας. Οπότε μάλλον και το βρίσιμο της «Παναγίας όπως και των λοιπών Θείων» εκφράζει την πιο σημαντική ψυχική αντίσταση του ανθρώπου στην καταπίεση από «θεούς και ανθρώπους». Είναι μία παράλογη υπέρβαση της μηδαμινότητας του ακόμα και αν «γαμάει τον ίδιο του τον Δημιουργό». Φυσικά οι περισσότεροι θα το μετανιώσουν ειλικρινά κάποια στιγμή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνουν όταν το απαιτεί η περίσταση… Ελπίζω «Δρ. Ασέβιους» να βρεις ενδιαφέρουσα αυτή τη συμβολή :)

από nobo 14/11/2003 12:24 πμ.


Sth North Agglia padws xrhsimopietai poli sixna i ekfrash fucking hell! pou proferetai vevaia fucking 'ell! Pithanon na metafrazetai : thn kolash mou

από Γ. 14/11/2003 12:25 πμ.


Πάντως αυτός που λέει "... την παναγία μου/σου" είναι οπωσδήποτε λίγο χριστιανός ή τελοσπάντων έχει αναφορές στο χριστιανισμό. Θα λέγατε ποτέ "...τον αλλάχ μου" σ' ένα μουσουλμάνο; Δεν έχει πολύ νόημα... και δεν είναι και δίκαιο. Είναι λίγο "δικό μου παιχνίδι είναι, ό,τι θέλω το κάνω, άμα μου τη δώσει το σπάω". Αν ήμουν 100% άθεος, δε θα ένιωθα καλά να βρίζω την παναγία και δε θα το φχαριστιόμουνα. Είναι απλά κάτι ιερό για τους άλλους. Ίσως βέβαια στέκει ένας έλληνας 1000% άθεος που τρώει τους χριστιανούς υποκριτές πολλά χρόνια στη μάπα να τους πει τελικά "... την παναγία σας ρεεεεε!". Αλλά αυτός είναι όπως έλεγα παραπάνω άθεος που ορίζεται κυρίως με αναφορά στο χριστιανισμό.

από Dr_Asebius 14/11/2003 2:10 πμ.


αγαπητέ Μπελαλή, ευχαριστώ. Και ψιλοδικαιώνει την εικασία μου οτι έχει σχέση με την ειδωλολατρεία, εφόσον σχετίζεται με τις απόκρειες οι οποίες ως γνωστόν κατάγονται από τις Διονυσικακές εορτές (ή όχι;) Η λειτουργεία του σπανού, έ; Καμιά ιδέα που θα μπορούσε κάποιος να βρεί ένα αντίτυπο;

από περίεργος 14/11/2003 3:01 πμ.


βασικά την παναγία την γαμάμε γιατί είναι ωραία γκόμενα (τι χιούμορ)...

από χαλκοκουρούνα 14/11/2003 3:14 μμ.


... στο ιντυ και είδα να μοστράρουν δύο κείμενα (του ιδίου βεβαίως βεβαίως καλλιτέχνη), που στο ένα αναγορευόμαστε όλοι αδιακρίτως σε motherfuckers και στο άλλο μας περιποιούνται τη μάνα (μπράβο κουράγιο ο λεβέντης, μόνο που τουλάχιστον τη δικιά μου δεν θα την καταφέρει, διότι αφενός έχει γούστο και αφετέρου βαράει άσχημα όταν τα παίρνει)... για να αφήσω τις σάχλες και να περάσω στο προκείμενο, αυτό το Motherfucker είναι η χειρότερη βρισιά για τα αμερικανάκια, για χριστούς και παναγίες αγρόν ηγόραζον... με λίγα λόγια, η κοινωνία και η κουλτούρα του κάθε λαού ορίζει το ανώτατο ιερό και κατά ευθεία αναλογία την βαρύτητα της ιεροσυλίας όταν αυτό το ιερό θίγεται...

Δοκίμιό μου, "περί Γαμώ την Παναγία μου/σου/του". Ισως έχετε δίκιο. Μπορεί να υπάρχει εμμονή στην Παναγία για πρακτικούς λόγους. Πρώτον γιατί (γούστα είναι αυτά) θεωρείται ωραία και αειπάρθενος (η γνωστή εμμονή με τις παρθένες) και δεύτερον διότι είναι η μόνη γυναίκα που είναι πανταχού παρούσα (και ως γνωστόν άμα δεν κρατιέσαι).

από ΥποσκαπτιΞ 14/11/2003 3:43 μμ.


...θα πεσει ο ουρανος και θα μας πλακωσει....διαβαστε αστεριξ και οβελιξ..... παντως εγω την παναγια δεν τη γαμω.....το "γαμω την παναγια μου" ειναι μια εκφραση συμφωνα με την οποια δεν λαμβανεται υποψιν η γνωμη της συνουσιαζομενης η οποια μπορει και να μην θελει να μετασχει στο οργιο θα προτιμουσα πρωτα να βρεθουμε ,να πιουμε κανα ποτακι,να παμε κανα σινεμα να δουμε τον τελευταιο πειρασμο και μετα να παμε σπιτι κι αν γουσταρει και αυτη τοτε να την γαμησω την παναγια.με το ζορι ποτε. συντροφοι,σεβαστειτε τις ορεξεις της συνουσιαζομενης.....μπορει να μην θελει....αν θελει ,ε τοτε καλα οργια.

από ψυχραιμία 14/11/2003 5:27 μμ.


κάποιοι από σας απο πάνω νιώθετε εθνικά 'υπερήφανοι' λέγοντας πόσο ξεχωρίζουμε εμεις εδώ στο ελλάντα που βρίζουμε τα ιερά και τα όσια περισσότερο από τους άλλους (!!??) Εγώ άμα ακούω τη φράση 'ο έλληνας από τη φύση του' βγάζω σπυράκια. Αν κατάλαβα στο θέμα αυτό υποτίθεται ότι εμεις οι έλληνες είμαστε πιο βέβηλοι, πιο ιερόσυλοι και γι'αυτό εμείς οι αντι-κομφορμιστές εδώ στο indy το γουστάρουμε να αυτο-χαϊδευόμαστε. Τι παει να πει είμαστε; Ρε παιδιά συνέλθετε... Ντάξει ξεκινήσε για πλάκα το θέμα, είχε μέχρι ενος σημείου ενδιαφέρον αλλά μην το παρατραβάτε..¨Αμα πάρουμε σοβαρά μερικές αναλύσεις τότε τι να λέμε για τους ελληναράδες που μιλάνε για την 'φύση του έλληνα'. Αφήστε τις φύσες και τις παραφύσες!

από Αρετέμιος 14/11/2003 5:40 μμ.


Στήν πίστιν καί στήν ζωήν τής 'Ορθοδόξού 'Εκκλησίας κατέχει ή Θεοτόκος τήν πλέον έξέχουσαν καί μοναδικήν θέσιν, μετά τόν θεάνθρωπον Υίόν της 'Ιησοϋν Χριστόν. `Η 'Εκκλησία καί οί πιστοί της τήν έξυμνοϋν ώς "τήν τιμιωτέραν τών χερουβιμ καί ένδοξοτέραν ασυγκρίτως τών Σεραφίμ, τήν άδιαφθόρως Θεόν Λόγου τεκουσαν, τήν οντως Θεοτόκον". Καί ειναι εύλογος ή άποδιδομένη αυτή στήν Μαρίαν Θεοτόκον τιμή, διότι η σχέση της πρός τό χριστολογικό καί τό σωτηριολογικό δόγμα τής 'Εκκλησίας είναι άμεσος καί έμφανής. Η Μαρία έγέννησε τόν Υίόν καί Λόγον τοϋ Θεου καί εδωσε σ' Αiιτόν τήν σάρκα, τό δικό της σωμα. `Ο άπόστολος Παϋλος, έρμηνεύων τό μυστήριού τής σωτηρίας, άναφέρει ότι ό `Ιησοϋς Χριστός έσωσε τόν κόσμού διά τής σαρκώσεως, καί κυρίως διά τοϋ σταυρικοϋ πάθους καί διά τής άναστάσεώς του. `Η "άπαξ" δέ συντελεσθεισα θυσία έπί τοϋ Σταυροϋ "διά τής προσφορας τοϋ σώμακτος τοϋ Ιησοθ Χριστοϋ" λαμβάνει χώραν καί στό "διηνεκές" διά τής άναιμάκτου θυσίας τοϋ αυτοϋ σώματος τοϋ Χριστοϋ κατά τήν Θείαν Εύχαριστίαν (βλ. 'Εβρ. 10, 10 έξ.). ` Ο αυτός άπόστολος Παϋλος, σέ μίαν Θεόπνευστού έμβάθυνσιν, ταυτίζει τό υπό της Θεοτόκον ληφθέν σωμα τοϋ 'Ιησοϋ Χριστοϋ πρός αϋτήν τήν `Εκκλησίαν, τής όποίας ήμεϊς εϊμεθα μέλη διά τής κοινωνίας; τοϋ σώματας τούτου τοϋ Χριστοϋ κατά τήν τέλεσιν υπό τής 'Εκκλησίας τής Θείας Εύχαριστίας ('Εφεσ. 1,23 Κολ. 1,18). Σέ τελική άνάλυση δηλ, ήμεϊς, οί 'Ορθόδοξοι, γινόμεθα, διά τής κοινωνίας τοϋ σώματος τοϋ Χριστοϋ κατά τήν Θείαν Ευχαριστίαν, πραγματικά τέκνα τής Θεοτόκου, διότι μετέχομεν τής σαρκός τοϋ Κυρίου, τήν όποίαν εδωσε σ' Αϋτόν ή Παναγία. "Ετσι ή Θεοτόκος εϊναι ή Μητέρα όχι μόνον τοϋ 'Ιησοϋ Χριστοϋ, άλλά καί δική μας Μητέρα διά τοϋ Υϊοϋ της, ό `Οποιος μάς προσφέρει, διά τής Θείας Ευχαριστίας, τήν έξ Αυτής ληφθεϊσαν σάρκα Τον "εις άφεσιν άμαρτιών καί εις ζωήν αιωνιον", καί γίνεται ετσι "ό πρωτότοκος άδελφός μας" (Ρωμ. 8,29). `Ημεις, οί 'Ορθόδοξοι, έχομεν -λοιπόν- δύο πραγματικές Μητέρες: τήν κατα σάρκα Μητέρα, ή όποία μάς εγέννησε, καί τήν κατά πνεϋμα Μητέρα, ή όποία μάς άνεγέννησε διά τής ζωής καί τοϋ άπολυτρωτικοϋ έργου τοϋ Υϊοϋ Της. Πόσυ βαθιά δέ ειναι ριζωμένη ή πίστις αϋτή σέ μάς στούς 'Ορθοδόξους, οτι δηλ. ή Θεοτόκος δέν ειναι άπλως μία `Αγία ή `Υπεραγία, άλλ' είναι ή πραγματική -κατά πνεύμα- Μητέρα μας, μαρτυρεϊ ή άπεραντοσύνη άγάπης καί σεβασμοϋ καί έμπιστοσύνης, πού τρέφουμε πρός Αϋτήν μέ άπειρες έκδηλώσεις όμαδικης άλλά καί άτομικής άφοσιώσεως ευγνωμοσύνης καί έπικλήσεως στίς ποικίλες άνάγκες μας, όπου διαρκως έναλλάσσομε καί ταυτίζομε τά όνόματα τών δύο Μητέρων μας: "Μάνα μου", "Παναγία μου", βοήθησε με κλπ. Αυτό έδω εϊναι τό μυστήριον τής περιχωρητικής σχέσεως τοϋ Υϊοϋ του Θεοϋ πρός τήν Μητέρα Του, Μαρίαν: 'Εκεϊνος παρέλαβεν έκ Θνητής Μητρός θνητήν σάρκα, τήν όποίαν, -ομως-, διά τής Θεότητός Του, άνέστησε καί κατέστησεν άθάνατον, γιά νά ζήσομε καί ήμεϊς, διά τής μεταλήψεως κατά τήν Θείαν Ευχαριστίαν, αιωνίως "Σωμα Χριστοϋ μεταλάβετε πηγής άθανάτου γευσασθε". Μετά τήν διευκρινιση γιά τήν θεμελιωδη θέστιν της Θεοτόκου στό μυστήριον τής ένανθρωπήσεως του Θείου Λόγου γιά τήν σωτηρίαν των 'Ανθρώπων, μποροϋμε τωρα να έπισημάνομε καί μερικά άκόμη πρόσθετα στοιχεϊα έκ τής προσωπικότητάς της. Τήν Θεοτοκον συναντουμεν στήν άρχήν της ζωης καί τοϋ δημοσίου βίου τοϋ Υϊου της Ιησου Χριστοϋ " περαιτέρω δέ παραμερίζεται έκ του ιστορικού προσκηνίου καί ό φακός ρίπτεται στό πρόσωπον και στήν δράσιν τοϋ 'Ιησοϋ Χριστοϋ" γιά τελευταία δέ φορά τήν συναντωμεν νά ειναι παρουσα "παρά τω σταυρω του 'Ιησού" ('Ιω, 19,25) έκτοτε δέ έκλείπουν οι ιστυρικές μαρτυρίες καί μόνον υπό εϋσεβων παραδόσεων πληροφορούμεθα περί τής ζωής της. Τά έλάχιστα -ομως- στοιχεια, πού διαθέτομε περί τής Θεοτόκου, καί κυρίως ή ζωή καί τό έργού τού Υϊού της, τό όποϊον άντανακλά καί τήν προσωπικότητα τής Μητρός Του, είναι ίκανά , γιά νά μάς δώσουν μίαν αυθεντικήν σκιαγράφησιν τής ζωής τής Μαρίας. 'Η ζωή τής Μαρίας παρουσιάζει άντιστοιχίες πρός έκείνην του Υϊοϋ της, 'Ιησου Χριστου. 'Ο,τι διέκρινε τόν 'Ιησοϋν Χριστόν ηταν ή άνεύ όρων έπιτέλεσις τοϋ θελήματος τοϋ Θεοϋ, σέ άντίθεση πρός τούς 'Ανθρώπους, οι όποιοι είναι "άνθρωπάρεσκοι'; δηλ. "ποιουν τά θελήματα των ανθρώπων" (βλ. 'Ιω. 4,34 Μτθ. 16,23 'Εφεσ. 6,6 κ.ά.). Τόν αυτόν δέ τρόπον ζωής πραγμάτωσε καί ή Μητέρα τού 'Ιησού: Όλη της ή ζωή υπήρξε μία διαρκής πορεία υποταγής στό Θεό καί υπακοής στό Θέλημά Του καί, παρά τίς όδυνηρές δοκιμασίες πού έζησε, ουδέποτε όλιγοψύχησεν ή έξετράπη, άλλ' έπετέλεσε τό Θέλημα τοϋ Θεοϋ γιά τήν σωτηυίαν τωνν Ανθρωπων μέ απόλυτον άμοσίωσιν καί μαρτυρικήν υποταγήν έτσι, ωστε κατέστη ή Παναγία ή Κλίμακα καθόδου τού Υϊοϋ τοiι Θεου πρός ήμάς καί άνόδου ήμών πρός τόν Θεόν καί τήν παραδείσιον μακαριότητα. Τά Ευαγέλια διαγράφουν τήν πορείαν αυτήν υπακοής στό θέλημα τοϋ Θεοϊι τής Μαρίας στήν άρχήν της ένανθρωπήσεως του Υϊού τού Θεοίι, μέ τό: "Ιδού ή δουλη Κυριου γένοιτό μοι κατά τό ρήμά σου"(Λουκ. 1,38), ή όποία καταλήγει κάτω άπό τόν σταυρόν του Γολγοθά, οπου συμβιώνει μέ τόν Υϊόν της τό δράμα του μαρτύρίου του. 'Αλλά καί μετά τήν άνάστασιν τού Χριστοϋ παρέμεινεν ή Θεοτόκος στόν στενόν κύκλού των 'Αποστόλων, οι όποίοι τήν περιέβαλαν μέ απειρον σεβασμόν ως τήν Μητέρα τοϋ Κυρίου. `Υπο τήν άποψηι δέ αυτή τής υπακοής στό Θεό καί τής έπιτελέσεως τοϋ θελήματός του άποτελεϊ ή Θεοτόκος το μοναδικό καί αιώνιο προτυτο τοϋ πιστου, τό δέ παράδειγμά της ήκολούθησαν όλοι οι "Αγιοι καί οι μάρτυρες τής 'Εκκλησίας δι' ολων τών αιώνων καί μέχρι σήμερα. 'Εκ των άνωτέρω καθίσταται προφυνές οτι, ο,τι προσδίδει ιδιαιτέραν καί μοναδικήν θέσιν στήν Θεοτόκον, ειναι η στενή σχέσις της πρός τόν Υϊόν της Ιησούν Χριστόν καί πρός τό άπολυτρωτικόν του έργον γι' αυτό καί ή Μαρία τιμάται οχι μόνον άπό ήμάς τούς 'Ορθοδόξους, άλλά καί άπό ολην τήν Χριστιανοσύνην, καί ϊδιαιτέρcυς άπό τους Ρωμαιοκαθολικους, καίτοι σέ κάποιυ παραλλαγή, ό Υϊός τοϊι Θεοϊι ήλθε πρός ήμάς οχι οπως διέρχεται μιά άκτίνα του 'Ηλίου άπό τό τζάμι, άλλά ώς "Ανθρωπος, Όπως καί ήμεϊς. Καί τό 'Ανθρωπινόν του έδωκε σ' Αυτόν ή Μητέρα του, Μαρία έκ τής δικής της σαρκός, ή οποία καί τόν βάστασε στίς άγκάλες της καί τόν έξέθρεψε, οπως μεγαλώνει καί καθε άλλο παιδί στήν άγκαλιά τής Μητέρας του. "Οχι μόνον σωμυτικως, άλλά καί πνευματικως είναι ό 'Ιησοϋς ο πραγματικός Υϊός της Μαρίας. Ο 'Ιησοϋς Χριστός ϋπήρξε ή μοναδική σέ υπεροχή καί μεγαλειο ψυχικο-πνευματικη προσωπικοτης στην ζωη της ανθρωποτητος...

από η Παναγία 14/11/2003 5:56 μμ.


να πάψετε να ασχολείστε μαζί μου; Όλοι σας έχετε βαλθεί να με γαμήσετε, σώνει και ντε. Σιγά, ρε. Έκανε κι η μύγα κώλο....

από NewYorker 14/11/2003 9:34 μμ.


Πολλα και διαφορα ακουσαμε εδω, για την Μιριαμ, αυτη την Εβραια γυναικα που γεννησε τον Γιεσουα μπαρ Γιοσεφ, τον Ιησου, γυιο του Ιωσηφ, του μαραγκου απο την Ναζαρετ. Αλλα τι ξερουμε γι αυτην, πραγματικα; Σχεδον τιποτε. Οι μονες πληροφοριες που εχουμε ειναι στα Τεσσερα Ευαγγελια, που, ετσι κι αλλιως, μας δινουν αντιφατικες πληροφοριες. Χρονολογικα, το πρωτο ευαγγελιο ειναι του Μαρκου, κι αυτο δεν μας λεει τιποτε, ουτε για την γεννηση, ουτε για Βηθλεεμ, ουτε για φατνες. Για την Μιριαμ, τιποτε. Και στο τελος, οταν πεθαινει ο Ιησους στον σταυρο, οι γυναικες στην σταυρωση ηταν η Μαρια η Μαγδαληνη, η Μαρια του Ιακωβου, και η Σαλωμη. Το επομενο ειναι κατα Ματθαιου. Αυτο δεν λεει τιποτε για κρινους και αρχαγγελους. Λεει μονο οτι, ο Ιωσηφ ανακαλυψε οτι η γυναικα του ηταν ηδη εγγυος, και ηθελε να την διωξει, αλλα ο αγγελος εμφανιστηκε σε ονειρο του (οχι δηλαδη προσωπικα), και τον επεισε οτι ηταν εγγυος απο το Αγιο Πνευμα. Μετα πανε στην Βηθλεεμ, και στην Αιγυπτο. Απο εκει και υστερα, εξαφανιζεται η Μιριαμ, και στο τελος, στην σταυρωση, οι γυναικες στον Γολγοθα ειναι η Μαρια η Μαγδαληνη, και η Μαρια του Ιακωβου, και η μητερα των γυιων του Ζεβεδαιου. Α, ναι. Λεει οτι ο Ιωσηφ δεν ειχε σεξ μαζι της, παρα αφου γεννησε τον πρωτοτοκο. Παμε παρακατω, στον Λουκα, που γραφτηκε αργοτερα, 50 και χρονια μετα την σταυρωση, οχι σαν αυτοπτης μαρτυς, αλλα σε μορφη γραμματος προς καποιον Θεοφιλο, στον οποιο εξηγει ο Λουκας τι εγινε με τον Ιησου. Τωρα αρχιζουμε να πλαθουμε πραγματικα τα παραμυθια, με την Αννα και τον Ζαχαρια, και πως η Μιριαμ ειδε τον αγγελο, που της ειπε τα καλα νεα, οτι ηταν εγγυος. Απο κει παμε στην Βηθλεεμ, και στους αγγελους, και τους βοσκους, και τις φατνες. Το μονο που λειπει ειναι ο Αι Βασιλης. Τιποτε δεν ακουμε για την Μιριαμ, εκτος απο το κεφαλαιο 8, στιχο 19, οπου βλεπουμε τον Ιησου να κανει μαθηματα στην ομηγυρι. Ερχονται, λοιπον, η μανα του και τα αδελφια του να τον δουν, αλλα εχει μεγαλο συνωστισμο, και δεν μπορουν να φτασουν μπροστα μπροστα. Ερχονται οι μαθητες στον Ιησου, και του λενε, εδω ειναι η μανα σου και τα αδελφια σου, και θελουν να σε δουνε. Να τι λεει, το Ευαγγελιο. Παρεγενετω δε προς αυτον η μητηρ και οι αδελφοι αυτου και ουκ εδυναντο συντυχειν αυτοι δια τον οχλον. Απηγγειλε δε αυτω Η μητηρ σου και οι αδελφοι σου εστηκασιν εξω ιδειν θελοντες σε. Ο δε αποκριθεις ειπεν προς αυτους. Μητηρ μου και αδελφοι μου ουτοι εισιν οι των λογων του θεου ακουοντες και ποιουντες. Μαλιστα. Διορθωστε με αν κανω λαθος, αλλα δεν βλεπω εγω πουθενα την στενη οικογενειακη σχεση αναμεσα σε μανα και γυιο που μας τσαμπουναει αυτος ο Αρτεμιος παραπανω. Και δεν τα λεω εγω αυτα, τα βλεπουμε μεσα στα Ευαγγελια. Συνεχιζοντας στον Λουκα, πουθενα η Μιριαμ. Στην σταυρωση ηταν οι γυναικες, λεει, που ηταν μαζι του στην Γαλιλαια, αλλα ο Λουκας δεν λεει ονοματα. Μετα την ανασταση, στον ταφο ειναι η Μαρια η Μαγδαληνη, η Μαρια του Ιακωβου (σταθερες αυτες), καποια Ιωαννα, και αλλες ανωνυμες γυναικες. Η μανα του πουθενα. Και φτανουμε στο τελος στον Ιωαννη, που γραφτηκε 70 χρονια μετα την σταυρωση. Εκει πια ξεφευγουμε εντελως απο την φατνη και την γεννηση και τους κρινους Εχουμε τον καθαρο Λογο, και το Φως, και η Μιριαμ δεν βρισκεται πουθενα. Εν αρχη ην ο λογος, και ο λογος ην προς τον Θεον, και Θεος ην ο Λογος… Και ο Λογος σαρξ εγενετο, και εσκηνωσεν εν ημιν, και εθεασαμεθα την δοξαν αυτου. Δοξα ως μονογενους παρα πατρος, πληρης χαριτος και αληθειας. Ο Ιωαννης, δηλαδη, παραμεριζει την Μιριαμ, σαν να ειναι απλως αυτη ενα αναγκαιο κακο, και δεν αναφερει τιποτε για λεπτομερειες συλληψης η γεννας. Στο τελος στην σταυρωση, εχουμε τις σταθερες Μαριες στον σταυρο, την Μαρια την Μαγδαληνη (που βρισκεται εκει και στα τεσσερα ευαγγελια), την Μαρια του Κλωπα, και, ω του θαυματος, την μητερα του και την θεια του (λεει το ευαγγελιο, την αδελφη της μητερας του, που δεν εμφανιζεται πουθενα αλλου). Και εχουμε και μια γραμμη, που φαινεται σαν να εχει προστεθει σαν δευτερευουσα σκεψη, οπου ο Ιησους (απο τον σταυρο κιολα) κανει σχεδια γαι τα γεραματα της μανας του. Ηταν εκει και ο μαθητης, ον Ιησους ηγαπα, προφανως ο Ιωαννης, και λεει Γυναι ιδου ο υιος σου, και στον Ιωαννη ιδου η μητηρ σου. Και αφου τα κανονιζει τα επιγεια ο Ιησους, ειναι ετοιμος για να τελειωσει την δουλεια του και να επιστρεψει στο σπιτι του εν ουρανω. Ξεχασαμε τιποτε; Και βεβαια. Ειναι μια σκηνη σαυτο το δραμα, στο δευτερο κεφαλαιο κατα Ιωαννου, που μας δινει μια σχετικα καλη ιδεα, για την σχεση του Ιησου και της μανας του. Ειναι το πρωτο θαυμα, στον γαμο της Κανα της Γαλιλαιας, μιση ωρα δρομο με τα ποδια απο την Ναζαρετ. Ειναι καλεσμενοι, και η Μιριαμ και ο Ιησους. Παραδοσιακα, οι γυναικες και οι αντρες καθονται χωριστα. Οταν βλεπει η Μιριαμ οτι τελειωσε το κρασι, σηκωνεται απο εκει που καθεται με τις αλλες γυναικες, παει στον γυιο της, τον σκουνταει στον ωμο και του λεει, Τους τελειωσε το κρασι. Και απανταει ο Ιησους, Τι εμοι και σοι, γυναι; ουπω ηκει η ωρα μου. Δηλαδη, Τι θελεις εσυ απο μενα, ρε γυναικα; δεν εχει ερθει ακομα η ωρα μου, δεν ειμαι ετοιμος για θαυματα. Σαν την μανα του παιδιου, που ειναι καλος μαθητης στο σχολειο, ετσι και η Μιριαμ θελει να τον σπρωξει, να δειξει στον κοσμο τον κανακαρη της. Κι αυτος, βεβαια, αντιστεκεται, δεν θελει. Και τι κανει η Μιριαμ; Δεν του δινει σημασια, παει στους υπηρετες και τους λεει, Καντε οτι σας πει. Τον αναγκαζει, δηλαδη, δημοσια, να προχωρησει με το θαυμα. Δεν βλεπω πουθενα εγω αυτην την υποταγη, που μας λεει ο τυπος αυτος ο Αρτεμιος. Βλεπω μια μανα σαν τς αλλες, που δεν μας αφηνουν ησυχους, ακομα κι οταν ειμαστε ενηλικοι. Στον γαμο της Κανα ο Ιησους ηταν ηδη τριαντα χρονων, κι ακομα τον σπρωχνει η μανα του. Επομενως, δεν το βρισκω τοσο παραξενο οταν, αργοτερα, ουτε να την δει δεν θελει. Αυτα, ω πιστοι, ειναι ολα οσα ξερουμε για αυτην την Εβραια μανα, που της συρατε τοσα και τοσα, και τιποτε παραπανω. Τα υπολοιπα ειναι χριστιανικες προπαγανδες.

από Δαναός 14/11/2003 9:51 μμ.


post image
Η Μαριάμ, σύμφωνα με τα γραπτά της Νεκρής Θάλασσας ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι που το αφιέρωσαν στο ναό - όχι όπως πιστεύεται - αλλά για να την περιορίσουν, αφού όλοι στην γενέτειρά της ήξεραν ότι ήταν... λίγο ζωηρούλα... Εκεί γνωρίστηκε με το Ρωμαίο Ανθύπατο "Πάνθηρα", ο οποίος και ήταν η κρυφή της επιθυμία... Τη συνέχεια μπορείτε να τη φανταστείται... Χριστούγεννα !!!

Εικόνες:

από Dr_Absentius 14/11/2003 11:19 μμ.


για το κατά πόσο ο Ιησούς ήταν καν πραγματικό πρόσωπο. Δεν έχω πρόσβαση στην (επί χάρτου) βιβλιοθήκη μου, αλλά τρια βιβλία που μούρχονται στο μυαλό είναι τα (τίτλοι από μνήμης) 1) Jesus Three Hundred Years BC 2) Homer and the gospel of Mark 3) The Jesus puzle: Did Christianity begin with a mythical Jesus? Ο συγγραφέας του 3) μάλιστα έχει και μια ιστοσελίδα που ασχολείται με το θέμα και περιέχει πολύ από το υλικό του βιβλίου: http://www.humanists.net/jesuspuzzle/home.htm Σ' αυτή τη σελίδα θα βρείτε πολύ υλικό μαζί με τους πραγματικούς τίτλους των βιβλίων που ανέφερα, βιβλιοκριτικές, άρθρα για την ιστορικότητα του Ιησού και πολλά άλλα. Περιέχει ακόμα και μια μυθηστοριματική απόδοση του (3)!

από Παγανιστής 15/11/2003 2:55 πμ.


post image
Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω συζητήσεις επί συζητήσεων, να διαβάζω κείμενα επί κειμένων για το «αν ο Χριστός ήταν ή όχι Έλληνας», «τί γνώμη είχε ο Χριστός για τους Έλληνες», «ποιά η παιδική ζωή του Χριστού», «τα είχε ή όχι ο Χριστός με την Μαγδαληνή;» κοκ. Επειδή, σε λίγο κάποιοι θα αναρωτιούνται για το «τί είδους ρούχα φορούσε ο Χριστός», «τί φαγητά του άρεσαν» και «με ποιόν τρόπο μετακινείτο από πόλη σε πόλη ο Χριστός;»: Με τα πόδια, με γαϊδουράκι, με διαστημικό όχημα ή μήπως «έμπαινε» στο αιθερικό πεδίο και πεταγόταν μέχρι την Ινδία για πρωινό καφέ κι επέστρεφε στην Παλαιστίνη για μεσημεριανό; Επειδή, τέλος, στον Γολγοθά δεν σταυρώθηκε κάποιος θεός, αλλά η Λογική: Ο Ένας και Μοναδικός Θεός (πατέρας) έστειλε τον Ένα και Μοναδικό Θεό (υιό) να σταυρωθεί για ηθική αυτουργία του Ενός και Μοναδικού Θεού (πατερο-υιού) στην διάπραξη αμαρτημάτων. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ιστορική ύπαρξη του προσώπου που ονομάζουμε σήμερα «Ιησούς Χριστός», καθώς η οποιαδήποτε έρευνα για τον λεγόμενο Χριστό έχει κάποιο νόημα, εφόσον αφορά την ιστορική του ύπαρξη ή όχι. Και αυτό επειδή η ίδια η Χ.Ο.Ε. δίνει βαρύτητα στο θέμα. Αν δεν έδινε δεν θα είχε κάποιο νόημα ούτε αυτού του είδους η έρευνα. Προσωπικά, ως Έλλην Εθνικός δεν χρειάζεται να προσπαθήσω ιδιαιτέρως για να κατανοήσω ότι όλοι οι Θεοί, Έλληνες και αλλογενείς, δεν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι και ότι πρόκειται για Έννοιες σύμφωνα με τις οποίες τέθηκε και τίθεται σε τάξη ο Κόσμος (ταξιθέτες). Αυτός ο Κόσμος, που είναι ο ίδιος για όλους και ο οποίος δεν δημιουργήθηκε ούτε από Θεό, ούτε από άνθρωπο και ήταν, είναι και θα είναι πυρ αείζωον, που ανάβει με μέτρο και σβύνει με μέτρο (Ηράκλειτος). Η Ιστορία, βεβαίως, έχει απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα εδώ και αρκετά χρόνια (περίπου έναν αιώνα) με τρόπο κατηγορηματικό: Πρόσωπο με το όνομα Ιησούς Χριστός ή Ιησούς Ναζωραίος ή ... ή ... ή ..., ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ. Ας εξετάσουμε, εν συντομία, τις αποδείξεις του παραπάνω κατηγορηματικού συμπεράσματος, σύμφωνα με τις αρχές που ακολουθεί η Ιστορία ως επιστήμη: 1. Πηγή σύγχρονη. 2. Πηγή αυτόπτης. 3. Πηγή ανεξάρτητη. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι αναζητείται η ιστορική ύπαρξη του προσώπου με το προσωνύμιο «Χριστός» και όχι η ιστορική ύπαρξη των οπαδών αυτού, δηλαδή των χριστιανών. Κατά την εποχή που λέγεται ότι έδρασε ο λεγόμενος Χριστός υπήρχε μια μεγάλη ομάδα γνωστών κι αξιόλογων ιστορικών (42) που τα έργα τους γεμίζουν αρκετές βιβλιοθήκες (παραθέτω τα ονόματά τους στα αγγλικά, καθώς η βιβλιογραφία μου είναι στα αγγλικά): 1. Apollonius 2. Appian 3. Appion of Alexandria 4. Arrian 5. Aulus Gellius 6. Columella 7. Damis 8. Dio Chrysostom 9. Dion Pruseus 10. Epictetus 11. Favorinus 12. Florus Lucius 13. Hermogones 14. Josephus 15. Justus of Tiberius 16. Juvenal 17. Lucanus 18. Lucian 19. Lysias 20. Martial 21. Paterculus 22. Pausanias 23. Persius 24. Petronius 25. Phaedrus 26. Philo 27. Phlegon 28. Pliny Elder 29. Pliny Younger 30. Plutarch 31. Pomponius Mela 32. Ptolemy 33. Quintilian 34. Quintius Curtius 35. Seneca 36. Silius Italicus 37. Statius 38. Suetonius 39. Tacitus 40. Theon of Smyrna 41. Valerius Flaccus 42. Valerius Maximus. Αναφορά στον λεγόμενο Χριστό βρίσκουμε μόνον σε τρεις από τους παραπάνω ιστορικούς και ιδιαιτέρως περιωρισμένη. Επιπλέον, από αυτές τις τρεις αναφορές, οι δύο είναι πλαστές και η μία δεν αναφέρεται σ' αυτόν. Αναλυτικά: Φλάβιος Ιώσηπος Ο εβραίος ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος (Josephus) έζησε από το 38 - 107 μ.α.χ.χ. (μετά την απαρχή της χριστιανικής χρονολόγησης) και έγραψε δύο σημαντικά έργα: «Περί του Ιουδαϊκού πολέμου» και «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία». Στο δεύτερο έργο του, (βιβλίο 18, κεφ. 3), ο Ιησούς αναφέρεται σε μία μόνο παράγραφο ως εξής (Flavium Testamentum): «Περίπου εκείνη την εποχή ζούσε ο Ιησούς, ένας σοφός άνθρωπος, αν κάποιος μπορεί να τον πει άνθρωπο, καθώς είχε πετύχει θαυμαστά κατορθώματα και ήταν ο δάσκαλος πολλών ανθρώπων που διψούσαν για καινοτομίες. Πήρε με το μέρος του πολλούς από τους Εβραίους, αλλά και πολλούς από τους Έλληνες. Ήταν ο Μεσσίας. Όταν ο Πιλάτος τον κατεδίκασε στον σταυρό, μετά από κατηγορία των αρχών μας (των Ιουδαίων), αυτοί που τον αγάπησαν από την αρχή δεν σταμάτησαν να είναι προσκολλημένοι σ’ αυτόν. Την τρίτη ημέρα εμφανίσθηκε σ’ αυτούς επανερχόμενος στη ζωή, καθώς οι ιερές προφητείες είχαν προείπει γι’ αυτό και για μυριάδες άλλα θαυμαστά πράγματα που αφορούσαν αυτόν. Και η φυλή (ομάδα) των χριστιανών, όπως ονομάσθηκαν μετά απ’ αυτόν, δεν έχει εξαφανισθεί μέχρι σήμερα». Ωστόσο, η παραπάνω παράγραφος θεωρείται ως μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε κατά την αντιγραφή του έργου του, επειδή: 1. Η παραπάνω παράγραφος είναι άγνωστη (δεν αναφέρεται) από κανέναν χριστιανό απολογητή του 2ου αιώνα μ.α.χ.χ. (Τερτυλλιανός, Ωριγένης, Ιουστίνος), ενώ αναφέρεται για πρώτη φορά από τον χριστιανό απολογητή, πατέρα της εκκλησιαστικής ιστορίας, Ευσέβιο Καισαρείας τον 3ο αιώνα μ.α.χ.χ. Έτσι, η «παρεμβολή» αυτής της παραγράφου τοποθετείται μεταξύ 2ου - 3ου αιώνα μ.α.χ.χ. (για την ακρίβεια πιστεύεται ότι την έκανε ο Ευσέβιος). 2. Ο χριστιανός απολογητής Ωριγένης αναφέρει ότι ο Φλάβιος Ιώσηπος ΔΕΝ αναγνώριζε τον Ιησού σαν Μεσσία, αν και στην εξεταζόμενη παράγραφο υπάρχει η φράση «Ήταν ο Μεσσίας» («Κατά Κέλσου», Ι,47). 3. Ο Ιώσηπος ήταν περιγραφικότατος για τις υπόλοιπες και μάλιστα ασήμαντες προσωπικότητες της εποχής που περιγράφει στο έργο του και για τον λεγόμενο Ιησού αφιερώνει μία μόνον παράγραφο. 4. Ο Ιώσηπος ήταν φαρισαίος. Ένας φαρισαίος δεν ήταν δυνατόν να αναγνωρίσει σ’ έναν άνθρωπο, που καταδικάσθηκε για παράβαση του Μωσαϊκού Νόμου, τον Μεσσία. 5. Η θέση της παραγράφου στο κείμενο δεν είναι σίγουρη. Ο Ευσέβιος Καισαρείας («Εκκλησιαστική Ιστορία», ΙΙ, vi) την τοποθετεί πριν τις σημειώσεις του Ιωσήπου που αφορούν τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ σήμερα αυτή η παράγραφος είναι μετά απ’ αυτές τις σημειώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιφανείς χριστιανοί απολογητές (όπως ο καθηγητής Αγουρίδης) ΔΕΝ δέχονται την παραπάνω παράγραφο ως ιστορική απόδειξη, καθώς είναι πασιφανέστατη η πλαστότητά της. Μία δεύτερη παράγραφος (και τελευταία) που υπάρχει στο ίδιο έργο του Ιωσήπου και μπορεί να σχετίζεται με το θέμα, (βιβλίο 20, κεφ. 8) είναι: «...έτσι αυτός (ο Άννας, γιος του Άννα του ανωτάτου ιερέα) κάλεσε το δικαστήριο των Σανχεντρίν και έφερε ενώπιον του τον αδελφό τού Ιησού, που λεγόταν Χριστός και του οποίου το όνομα ήταν Ιάκωβος και μερικούς άλλους (ή κάποιους από τους συντρόφους του) και όταν κατασκεύασε κάποια κατηγορία εναντίον τους, του παρέδωσε προς λιθοβολισμό». Και αυτή η παράγραφος θεωρείται ως μεταγενέστερη προσθήκη - αλλά πολύ πιο πριν από την πρώτη παράγραφο, καθώς σ' αυτήν αναφέρεται ο Ωριγένης, ενώ στην πρώτη και σημαντικότερη όχι - επειδή: 1. Δεν αναφέρονται τα ονόματα των υπολοίπων που υποτίθεται εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο (θυμηθείτε ότι ο Ιώσηπος είναι λεπτομερέστατος στο έργο του). Γενικά η παράγραφος δείχνει να είναι «γραμμένη στο πόδι και φευγαλέα». 2. Από μόνη της, η παράγραφος δεν στέκεται, καθώς η ιστορική αναφορά σ' ένα σημαντικό πρόσωπο είναι πάντοτε ευθεία κι όχι έμμεση. Φαντασθείτε για παράδειγμα, ένας ιστορικός να έκανε αναφορά όχι άμεσα στον Ναπολέοντα, αλλά έμμεσα μέσω της Ιωσηφίνας. Έτσι, η απόρριψη της πρώτης παραγράφου, οδηγεί αναγκαστικά και στην απόρριψη αυτής. Κορνήλιος Τάκιτος Η επόμενη αναφορά γίνεται στα «Χρονικά» (15.44) του Ρωμαίου ιστορικού Κορνήλιου Τάκιτου (55-120 μ.α.χ.χ.): «...το όνομά τους (των χριστιανών) προέκυψε από τον Χριστό, ο οποίος επί βασιλείας Τιβέριου, θανατώθηκε με καταδικαστική απόφαση του Έπαρχου Πόντιου Πιλάτου». Ο Τάκιτος συνέγραφε τα χρονικά του ανατρέχοντας στα ρωμαϊκά αρχεία. Έτσι, αυτή η παράγραφος θεωρείται ως μεταγενέστερη προσθήκη, επειδή: 1. Στα ρωμαϊκά αρχεία, αν αναφερόταν ο λεγόμενος Χριστός, αποκλείεται να αναφερόταν σαν Χριστός, τίτλο που του έδωσαν οι οπαδοί του, αλλά θα αναφερόταν με το όνομά του. 2. Επίσης στα ρωμαϊκά αρχεία, ο Πόντιος Πιλάτος θα εμφανιζόταν με το αξίωμα που πράγματι είχε, «Νομάρχης». Και όχι μ’ ένα αξίωμα που δεν είχε, «Έπαρχος». Σουιτώνιος Τρίτη και τελευταία αξιόλογη αναφορά ανευρίσκεται στον Σουιτώνιο, στο έργο «Οι ζωές των Καισάρων», στο βιβλίο «Κλαύδιος» (5.25.4): «Από τη στιγμή που οι Εβραίοι, σε σταθερή βάση, δημιουργούσαν ταραχές προκαλούμενες από τον Χρήστο (ο Κλαύδιος το 49 μ.α.χ.χ.) τους έδιωξε από την Ρώμη». Η παράγραφος αυτή είναι γνήσια, αλλά δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη του λεγόμενου Χριστού, επειδή: 1. Ο Σουιτώνιος αναφέρεται σε κάποιον Χρήστο (Chrestus) και όχι Χριστό, υπονοώντας ότι υπήρχε κάποιος ονόματι Χρήστος που ξεσήκωνε τους Εβραίους στη Ρώμη. 2. Αν και ο Σουιτώνιος αναφέρεται σε Εβραίους, ωστόσο ακόμα και να αναφέρεται στους χριστιανούς της Ρώμης, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του λεγόμενου Χριστού. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν χριστιανοί στη Ρώμη. Υπόλοιπες αναφορές Οι υπόλοιπες αναφορές, που ακολουθούν, δεν θεωρούνται αξιόλογες, ωστόσο τις αναφέρω προς ενημέρωση: 1. Thallus, ένας απελεύθερος Σαμαρείτης επί αυτοκράτορος Τιβέριου έγραψε την Ιστορία της Ελλάδος και της Ασίας περί το 52 μ.α.χ.χ. Σ’ αυτό το έργο του αναφέρει και μια έκλειψη ηλίου. Το έργο του δεν έχει διασωθεί. Το 221 μ.α.χ.χ., ένας χριστιανός συγγραφέας, ο Sextus Julius Africanus έγραψε ότι «ο Thallus στο τρίτο του βιβλίο εξήγησε το σκοτάδι (μετά την σταύρωση του Ιησού) σαν μια έκλειψη ηλίου». Δεν αναφέρει το όνομα του λεγόμενου Ιησού και ταυτόχρονα δεν είναι ούτε σύγχρονη, ούτε αυτόπτης, ούτε ανεξάρτητη πηγή. 2. Mara Bar - Serapion, έγραψε περίπου το 73 μ.α.χ.χ: «Τί κέρδισαν οι Εβραίοι σταυρώνοντας τον σοφό βασιλιά τους; ...Έζησε σύμφωνα με την διδασκαλία του». Δεν αναφέρει το όνομα του λεγόμενου Ιησού και ταυτόχρονα δεν είναι ούτε σύγχρονη, ούτε αυτόπτης πηγή. 3. Gaius Plinius Caecilius Secundus (Pliny the Younger) έγραψε το 112 μ.α.χ.χ., ότι οι χριστιανοί τραγουδούσαν «έναν ύμνο στο Χριστό σαν σε θεό».Δεν είναι ούτε σύγχρονη, ούτε αυτόπτης πηγή. 4. Lucian έγραψε το 175 μ.α.χ.χ. για «τον άνδρα που σταυρώθηκε στην Παλαιστίνη, επειδή παρουσίασε μια νέα λατρεία στον κόσμο». Δεν αναφέρει το όνομα του λεγόμενου Ιησού και ταυτόχρονα δεν είναι ούτε σύγχρονη, ούτε αυτόπτης πηγή. 5. Ταλμούδ. Πέρα από το γεγονός ότι τόσο το Παλαιστινιακό, όσο και το Βαβυλωνιακό Ταλμούδ άρχισαν να γράφονται μετά τον 2ο αιώνα μ.α.χ.χ. και ολοκληρώθηκαν μέχρι τον 6ο αιώνα μ.α.χ.χ., τα ονόματα Jeshu, που βρίσκουμε σ’ αυτά αναφέρονται ως Ben Pandera και Ben Stada και αντιστοιχούν στον Janneus, τον Σαδδουκαίο βασιλιά της Ιουδαίας, που βασίλευσε μεταξύ 106 - 79 π.α.χ.χ. και στον Simeon ben Shetach, που έζησε το 90 π.α.χ.χ. Τα Ταλμούδ δεν είναι ούτε σύγχρονη, ούτε αυτόπτης πηγή και ελάχιστη σχέση μπορεί να έχουν με τον υποτιθέμενο Χριστό (πάντως η αγωνία των χριστιανών να αποδείξουν την ύπαρξη του λεγόμενου Χριστού είναι αξιοσημείωτη, καθώς καταφεύγουν ακόμα και σε γραπτά των «αγαπημένων» τους Εβραίων). Φανταστικές αποδείξεις Τέλος, στην Ιστορία αναφέρεται και αριθμός φανταστικών αποδείξεων της ύπαρξης του λεγόμενου Χριστού με προεξέχουσα αυτήν του Publius Lentulus.Πρόκειται για τον «σικέ» διοικητή της Ιουδαίας προ Πόντιου Πιλάτου, ο οποίος σε επιστολή στην Σύγκλητο περιέγραφε ακόμα και τα σωματικά χαρακτηριστικά του λεγόμενου Χριστού !!! Μία «απόδειξη» που κατάφερε να βγάλει «έξω από τα ρούχα της» ακόμα και την Καθολική Εκκλησία!!!! Έτσι, και το σχετικό «κράξιμο» στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια http://www.newadvent.org/cathen/09154a.htm: «Ο Πούμπλιος Λέντουλος είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, που λέγεται ότι υπήρξε κυβερνήτης της Ιουδαίας πριν από τον Πόντιο, και ότι είχε απευθύνει την ακόλουθη επιστολή στην ρωμαϊκή Σύγκλητο...»

Εικόνες:

από ΟΝΟΜΑ? 15/11/2003 11:47 πμ.


ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ - ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ - ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΒΡΙΣΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙ "ΓΑΜΟ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ" ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ: 1)ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥΤΑΝΑ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ 2)ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ 3)ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙΑΖΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ :) 4)ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΗΚΕ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟΣ :)) 5)ΜΠΟΡΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΚΟΜΕΝΟ ΕΝΑΝ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΒΑΖΕ ΝΑ ΓΑΜΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ!!! :))))) . . . ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ... ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ.... ΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΑΝΑ ΣΟΥ Η ΠΟΥΤΑΝΑ! *ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΗΚΕΣ ΒΕΒΑΙΑ... ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΕΣΥ...

από βόγιας 15/11/2003 1:21 μμ.


ο ίδιος ο μπόγιας δεν αντέχει άλλο και αποκαλύπτει παραπάνω τους λόγους που τον κάνουν να μισεί το ιντυμίντια επειδή του βρίζει την παναγία που την θεωρεί μητέρα του. Η αληθινή μητέρα του μπόγια έκανε όλα τα παραπάνω που ο ίδιος γράφει. Το παιδί στη συνέχεια μεγάλωσε (όσο μεγάλωσε) με απίστευτα κόμπλεξ και μίσησε την ίδια του την μητέρα. Αναπόφευκτο ήταν ν'αναζητήσει μια άλλη μητέρα για να θεωρεί δικιά του και έτσι το έριξε στον χριστιανισμό. Ένα μεγάλο συγγνώμη για τον μπόγια. Τα παιδιά με τέτοιο βαρύ ιστορικό και τέτοια ψυχολογικά προβλήματα δεν πρέπει να τα μισούμε αλλά να τα βοηθούμε όσο μπορούμε.

από loulou 15/11/2003 4:38 μμ.


Βασικά ο Θεός είναι gay κι εμενα μ'αρέσει να γαμώ το Χριστό.Κατά τ'άλλα, καλή αντάμωση την Δευτέρα με το σύνθημα που μας ενώνει <ΜΠΑΤΣΟΙ,ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ,ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ>. Να'στε καλά ,γέλασα πολύ με τα αρθράκια

Θα ήθελα να εκτρέψω λίγο το θέμα θέτοντας ένα σημείο που ίσως να σηκώνει λίγη κουβέντα. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ; Είμαι σίγουρος πως αρκετοί βρέθηκαν στην θέση του μπόγια (που μπορεί να πετάει μολότωφ στους μπάτσους μεθαύριο) και απλώς έκρυψαν την αγανάκτηση τους για να μην τους πάρει η ομήγυρη στο ψιλό. Από προσωπική εμπειρία σε ένα λαιβ του Πανούση πριν από χρόνια ήμουν με κάτι πανκιά από τις Σέρρες. Μόλις ο Πανούσης τραγούδησε το κομμάτι "Και εγώ σε αγαπώ γαμώ το Χριστό μου...", τα παιδιά σχεδόν χλωμιάσανε. Και ας ήταν η νύχτα να τους κρύβει τον πόνο. Χάλασε η διάθεση τους και φύγανε από την συναυλία. Λαογραφικά, να προσθέσω ότι υπάρχει και το ανέκδοτο με το "Γαμώ το σακουλάκι μου" που αποδίδεται σε αυτόν που δεν τον άφηναν να βρίζει τους αγίους και έτσι για αντίδραση γέμισε ένα σακούλι με ζωγραφιές αγίων. φιλικά,

από Mpelalhs 16/11/2003 1:07 πμ.


Συγνώμη αλλά τα πήρα στο κρανίο με ορισμένες "συνεισφορές" στην κουβέντα. Το να βρίζεις τα πιστεύω του άλλου εφόσον δεν περιορίζουν την δική σου ελευθερία ή των συνανθρώπων σου και δεν σε προσβάλλουν προσωπικά, δεν είναι ούτε αναρχική ούτε απελευθερωμένη στάση. Είναι περιορισμός της ελευθερίας του άλλου. Είτε κάποιος πιστεύει στο Χριστό, είτε στον Βούδα είτε στη γλάστρα που έχει στο μπαλκόνι του, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ. Δηλαδή σε μία υποτιθέμενη ελευθεριακή κοινωνία θα μπορεί να χλευάζει κάποιος την υπαρξιακή αγωνία ορισμένων συνανθρώπων του (που μεταφράζεται σε θρησκευτικό συναίσθημα) απλά και μόνο επειδή δεν συμφωνεί; Και σε τελευταία ανάλυση ποιός είπε ότι ο αναρχικός πρέπει να είναι οπωσδήποτε και άθεος; Ο Μπακούνιν μπορεί να το υποστήριζε, ο Τολστόι όμως όχι. Συνέλθετε φίλοι, αναρχία σημαίνει πρώτα απ όλα σεβασμός του άλλου όσο διαφορετικός από εμάς και αν είναι. Η εκκλησία από την άλλη πλευρά είναι ένας κοσμικός θεσμός που φυσικά αναπαράγει την καταπίεση... Αυτός είναι ο στόχος και οχι η χριστιανική πίστη που τα κύρια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα (όσο ουτοπικά και αν είναι) είναι η αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους, η κοινωνία της ισότητας και της αλληλεγγύης. Η Εκκλησία είναι απλά η άρνηση του χριστιανισμού και θα έπρεπε να είναι στόχος και των ελευθεριακών όπως και των ίδιων των χριστιανών. Υπόψιν, τα παραπάνω τα γράφει ένας άθεος.... Προς τον Dr. Absentious Πράγματι, από ότι υποστηρίζεται ευρύτατα, η καρναβαλική παράδοση κατάγεται από ειδωλολατρικές και ιδιαίτερα από παγανιστικές πρακτικές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κατάγεται από τα «Σατουρνάλια» στην Αρχαία Ρώμη (17-23 Δεκεμβρίου) όπου οι δούλοι έπαιρναν τη θέση των αφεντικών τους και τους υπηρετούσαν (ένα ενδιαφέρον σημείο της «αντιστροφής» ως δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση του Status Quo) Δυστυχώς τη «Λειτουργία του Σπανού» την ψάχνω και γω…Πάντως ήταν δημοφιλής μέχρι και τον περασμένο αιώνα στην Ελλάδα και κυκλοφορούσε με τη μορφή λαϊκής φυλλάδας, είτε προφορικά. Αν τη βρεις κάπου εσύ…θα σου είμαι υποχρεωμένος…

από troxos 16/11/2003 5:01 μμ.


kati pou akousa ap ton patera mou 'gamw ton ihsou xrhsto sou' to opoio nomizw oti einai kai to kleidi gia na vroume thn apanthsh oson afora thn anthrwpinh symperifora sth sygekrimenh periptwsh. aploustata o vrisths , estw kai stigmiaia kai me elaxisth aformh, anazhtei thn epakriveia ypsisth ennoia- ews thn ierothtta -pou mporei na yparxei sthn anthrwpinh syneidhsh. metathetontas to logo tou se kolosiaia yperfysika pleon megethh thewrei oti dinei mesw ths deousas ypervolhs thn poiothta kai thn posothta tou epeixhroumenou na ekfrastei synaisthhmatos. (me shmantiko to symvolismo ths megalhs thelhshs etoimhs na sygroustei me nomous anthrwpwn kai thewn) kolwntwnas ths apo dipla to rhma ths genethsias prakshs me thn kathara sexistikh ennoia epivolhs eksousias exei dwsei kai to arnhtiko prosimo pou thelei kai o stoxos exei epitefxthei. ta pa kala;

από Thalia 16/11/2003 7:49 μμ.


An einae na xanavalete,syntrofoi,fotografies, tha parakalouse na epideixetae kalitero gousto. Yparxoun katapliktikes gothic fotografies apo sxetika periodika,satanikes kae sadomazoxistikes istoselides klp. Episis gia na apofygoume sexistikes diakriseis, kalo einae na apeikonizetae ki ena adriko prosopo, symbolo tou ierou-satanikou.

από Λουκος 16/11/2003 8:11 μμ.


Δεν καττίποτα σύντροφοι αλλά διαφονώ. Γιατί να βρίζουμε ξένους θεους. Μπορούμε να πούμε άνετα ένα... γαμώ το μαρξ, Γαμώ τη Ρόζα, Γαμώ το Γκορμπατσόφ και τον Ανδρουλάκη μαζί, γαμώ και όλο το ΚΣ. Ας μπινελικόνουμε σοσιαλιστικά

από Jesus 17/11/2003 5:52 μμ.


Kathe mera vrizete thn mana mou!! Ti sas eftaikse re paidia????

καταθέτω τις εμπειρίες μου από παλαιότερες επισκέψεις μου στα επτάνησα. 1. Τσακώνεται ο γαμπρός με την πεθερά σε χωριό της νότιας Κέρκυρας. Εκείνος νευριασμένος της λέει: "Σκάσε γαμώ τους αγίους πάντες μην τους πω έναν-έναν". 2. Τουριστική παραλία στο νησί των Φαιάκων. Κοπέλα σερβίρει σε πιτσαρία. Σκοντάφτει και της φεύγει ο δίσκος. Αναφωνεί: "Γαμώ ένα λεωφορείο αγίους και τον Αη Σπυρίδωνα εισπράκτορα". 3. Το τυπικό "Γαμώ τον Αη" στην πόλη της κέρκυρας. Κανείς δε ρωτάει ποιον άγιο εννοεί. 4. Παρέα στην Κεφαλλονιά που λέει τόσο συχνά "Γαμώ το Χριστό μου" ώστε έχει αναγκαστεί να το κωδικοποιήσει με μια χειρονομία. Μέχρι να καταλάβω γιατί σηκώνουν κάθε 4 δευτερόλεπτα τα χέρια τους προς τον ουρανό...

από bill 07/12/2003 7:43 μμ.


Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον, τουλάχιστον λαογραφικά. Τα όσα ειπώθηκαν περί "έμφυτης αντίδρασης" του "Έλληνα" στα πάντα δε μου ακούγονται και πολύ σοβαρά - μόνο στον Έλληνα υπάρχει (αν υπάρχει) κάτι τέτοιο; Κάπου είχα διαβάσει νομίζω ότι υποτίθεται πως έχει να κάνει με την αρχαία ελληνική θρησκεία. Επειδή ήταν πολυθεϊστική, ο πιστός είχε την πολυτέλεια να "εγκαταλείψει" μία θεότητα γιατί μπορούσε να βρει προστασία από μία άλλη. Αλλά και πάλι, ούτε αυτή η άποψη πρέπει να στέκει, γιατί και οι υπόλοιποι λαοί πουθεϊστικοί ήταν. Οπότε, αυτό απλώς το καταθέτω. Ούτως ή άλλως, υπάρχουν πολύ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ θέματα να ασχοληθούμε - κάτι που μάλλον έχουν καταλάβει και όσοι σχολίασαν πάνω στο θέμα.

από km@ 07/12/2003 8:39 μμ.


Ίσως να έπρεπε να αναζητήσουμε κείμενα της εκκλησίας που καταδικάζουν τη βλασφημία (από κείμενα των συνόδων μέχρι εκκλησιαστικά "ποινολόγια" για τη συμπεριφορά των πιστών) για να προσεγγίσουμε χρονολογικά την έναρξη του φαινομένου. Έγώ δεν έχω πρόσβαση σε τέτοιου τύπου υλικό. Μπορώ όμως να ψάξω στον Αριστοφάνη και σε άλλα αρχαιοελληνικά κείμενα που είναι κοντινά στην καθημερινή γλώσσα για αντίστοιχα φαινόμενα στην προχριστιανική εποχή. Αν και με τη σεξουαλική ζωή των θεών της αρχαίας ελλάδας κάθε τέτοια αναφορά φαντάζει λογική και αυτονόητη.

από Πατριαρχικος 08/12/2003 1:19 πμ.


Με ολο το συμπαθειο, -Γαμω το Χριστο σου,στο ονομα του οποιου χιλιαδες "φωτεινα' και προοδευτικα μυαλα αποκεφαλιστηκαν ή καηκαν στην πυρα κατα τον Μεσαιωνα.. -Γαμω την Παναγια σου,για τα εκατομμυρια αυτοχθονες γνησιους-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ (ινδιανους κατα το ηλιθιο καθολικο-ορθοδοξο μυαλουδακι σας..!!!??!!) -Γαμω την Αγια Τριαδα σου,για τον αφανισμο δεκαδων και εκατονταδων Μεγαλων Πολιτισμων- (...Που η σχεση τους με τον "Μέγα νεοελληνικό" πολιτισμό---- του "Νινο,του Ευαγγελατου,της Στεφανιδου,της Λαμπιρη,της Μπεζαντακου,της Λαιδης Αντζελα,του Μιστερ-μις-γαβ-γαβ Φλωρινιωτη,της Ελενιτσας Μενεγακη,του ΛεΠα,του Α.Μικρουτσικου,του Πετρου Κωστοπουλου,της γκλαμουριάς,της καθε ειδους λουγκρας και πουτανας...του επιπεδου κουλτουρας της Μεσης κυρα-Κατινας,ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ-ΑΝΕΡΓΗ,ΜΕ ΑΝΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟ,ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ "ΕΦΑΓΕ ΨΩΜΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ",ΠΟΥ'ΧΕ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ Ή ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!!!!! Που δεν ειναι Ρατσιστρια,αλλα επειδη ο ανειδικευτος εργατης αντρας της δεν μπορει να σταυρωσει δουλεια,της φταινε ολοι οι ξενοι... -----ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ!!!!) ...ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ,ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ (ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΚΟΡΤΕΣ!!),ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ... ΓΙΆΥΤΟ................. ΓΑΜΩ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΙΤΕΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΣΑΣ....!!!! ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΑΘΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ-ΔΙΑΛΕΧΤΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ-ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ!!!!!!!!

από the cure 08/12/2003 1:46 πμ.


XRHSIMOPOIHSA TO KEIMENO SOY SAN APANTHSH SE ENAN MALAKA XRISTIANO (166278). OI XRISTIANOI EINA GIA TA LIONTARIA EXOYN PROKALESEI POLLA DEINA KAI PREPEI NA PLHRWSOYNE SE AYTON TON KOSMO... H ELLADA TOY XISTODOYLOY KAI TIS LOYKA PREPEI NA GREMISTEI AS TH BOHTHISOYME NA PAEI STO DIAOLO

από Cabal 08/12/2003 2:38 πμ.


h ekklhsia (kai ka8e ekklhsia ,oxi mono xristianikh) einai karkinwma kai prepei na katastrafei alla yposthrizw to dikaiwma tou ka8enos na pisteyei oti 8elei, an kai den 8ewrw ton eayto mou oute xristiano oute a8eo, mallon adiaforo. Polloi xristianoi ekanan aisxh alla to idio kai indouistes ,inkas, dwdeka8eistes klp. Den eftaige h idia h 8rhskeia alla o 8ryskeytikos fontamentalismos pou proagei to ierateio gia na elegxei tis mazes. Symfwnw se ola ta pio panw gia Xristodoulo kai Louka , oxi epeidh einai xristianoi alla epeidh einai en dynamh afentika kai e3ousiastes ekmetalleyomenoi th 8rhskeia. Kai mhn 3exnate, to podosfairo einai to opio tou laou:-)

από Dr_Absentius 09/12/2003 9:09 μμ.


και γω σε κάτι τέτοιο ήλπιζα. Ότι πχ θα ερχόταν κάποιος/α να πει "Βρήκα αναφορά στο τάδε μεσαιωνικό ελληνικό κείμενο για εξύβριση των θείων". Η ιδέα να ψάξεις για στηλιτεύσεις τέτοιων πρακτικών από την εκλησσία είναι πολύ καλή και αναρωτιέμαι γιατί δεν το σκέφτηκα και γω (αλλά αυτό μου συμβαίνει με όλες τις καλές ιδέες :)). Γενικά που θα έψαχνε κανεις να βρεί τέτοια κείμενα (εννοώ μεσσαιωνικά εκλησιαστικά κείμενα); Και κάτι κάπως άσχετο: πως θα τα ψάξεις τα έργα του Αριστοφάνη; με το χέρι/μάτι ή έχεις ηλεκτρονική πρόσβση; Ρωτάω γιατί καιρό τώρα χαλβαδιάζω τα κείμενα του Περσέα, και μου την σπάει που έχουν περιορισμούς στην πρόσβαση (δεν μπορείς να τα καταεβάσεις στο μηχάνημά σου να τα κοιτάξεις με την ησυχία σου και να τα επεξεργαστείς με τα προγράμματά σου κτλπ). Σκέφτομαι λοιπόν να οργανωθεί μια φάση που μαζευόμαστε πολοί και κατεβάζουμε όλα τα κείμενα και μετά τα ανεβάζουμε σε κάποια σελίδα ώστε να μπορεί ο κόσμος να κάνει ότι γουστάρει μ' αυτά: να τα διαβάσει, να τα αντιγράψει κοκ. Προς bill: και βέβαια υπάρχουν και πιο σοβαρά θέματα να συζητήσουμε και το κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε βρε αδερφέ να συζητάμε κι όλη την ώρα για τα σοβαρά προβλήματα του κινήματος ή και γω δεν ξέρω τι. Χρειάζομαστε και λίγο χαλάρωση που και που, δεν νομίζεις;

από ptou re pousth 10/12/2003 1:39 πμ.


den xerw giati vrizoume thn panagia gamw to xristo mou.auto pou xerw einai oti an den goustareis thn gamas mhn th gamas.mounia yparxoun polla.egw prwsopika arxisa thn gamaw afou piga se ena church club kai eida mia photografia ths.epatha plaka.opws vlepete loipon egw exw pathos me to maraki.AAAAAAAAAAAAAAX GAMW THN PANAGIA MOU.

από Jeggins 10/12/2003 1:45 πμ.


Επειδη τυγχαινει να εχω ψιλοασχοληθει με το θεμα (σε στιγμες "χαλαρης" φιλοσοφικης αναζητησης) ειμαι της αποψης οτι προερχεται λογω της αντιθεσης μεταξυ αρχαιας ελληνικης φιλοσοφιας και χριστιανισμου (η αντιθεση μεταξυ διαρκους αναζητησης της αιτιας και της ουσιας των πραγματων απο την μια και τον δογματισμο απο την αλλη) και λογω της αντιπαλοτητας μεταξυ χριστιανων και ειδολολατρων που διατηρηθηκε και στο βυζαντιο με την μια η την αλλη πλευρα να διωκεται ανα διαστηματα. Οποτε για εναν ειδολωλατρη μια τετοια βρισια ειναι οτι πιο προσβλητικο μπορει να πει σε ενα χριστιανο. Παρομοιες περιπτωσεις μπορει να υπηρχαν και σε εποχες κοντρας μεταξυ διαφορετικων θρησκειων. Οποτε μπορει να προερχεται και απο μουσουλμανους αυτη η βρισια. Στην Κυπρο αλλωστε δεν χρησημοποιουνται οι χριστοπαναγιες αλλα το συγγενολοϊ, αν θυμαμαι καλα ομως, παλια ειχα ακουσει και βρισιες για μωαμεθ και αλλαχ, (ποτε ομως χριστοπαναγιες) οποτε η αποψη οτι προερχεται απο "αλλοθρησκους" μου φαινεται λογικη. Υ.Γ.γιια να χαλαρωσουμε και λιγακι: παει ενας πιστος στον παραδεισο, ολοι ντυμενοι με τα ασπρα πανοφωρια τους εκτος την παναγια που ειναι γυμνη, παραξενευεται ο τυπος και τη ρωταει το γιατι. οποτε απανταει: Ε! Γ... την παναγια μου ο ενας Γ... την παναγια μου ο αλλος προλαβαινω να ντυθω; (Δεν ειναι και το καλυτερο ανεκδοτο που εχω ακουσει αλλα ειναι σχετικο με το θεμα μας)

από km@ 11/12/2003 7:50 μμ.


και μέχρι στιγμής πενιχρά τα αποτελέσματα από τους Βατράχους. Αν έχεις καλύτερη ιδέα ενημέρωσε... Αλήθεια κανένας εθελοντής για εκκλησιαστικά κείμενα;

από * 12/12/2003 1:23 πμ.


To pio extreme to xo akousei sti zakyntho (pou exei poliouxo ton agio dionisio kai filasontai kai ta leipsana tou stin ekklisia stin poli). Tis meres tou eortasmou tou onomatos tou loipon i pio dimofilis vrisia einai: Gamo ton Agio Dionisio ton poustara pou einai mes'stin kasa tou!

από Dr_Absentius 12/12/2003 4:52 πμ.


που έχει το σύνολο της αρχαιοελληνικής βιλιογραφίας ονλάιν, αλλά δεν είναι και τόσο ευκολόχρηστη γιατί σου τα δίνει τα κείμενα μια παράγραφο την σελίδα και δεν μπορείς αυτόματα να τα κάνεις νταουνλόαντ πρέπει να το κάνεις παράγραφο την παράγραφο! Αν θες ρίξε μια ματιά στη συζήτηση που είχα άρχισει σ' αυτό το ποστ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=141437#141663 και το όλο θρεντ που ήταν σχετικά με τους αρχαίους μπάτσους είναι ενδιαφέρων αν έχεις χρόνο σίγουρα θα βρείς ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτό τον καιρό είμαι πνιγμένος αλλά αν υπάρξει ενδιαφέρον για μια τέτοια φάση θα βρώ κάποιο χρόνο γύρω στα Χριστούγεννα.

από τετράγωνος 12/12/2003 11:18 πμ.


Οποιος δεν πιστεύει, βρίζει τα θεία για να προσβάλλει όσους πιστεύουν, γιατί οι Ελληνες είναι κάφροι και άνθρωποι χωρίς παιδεία. Οποιος πιστεύει βλαστημά γιατί είναι αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων να βρίζουν αυτούς στους οποίους προστρέχουν για βοήθεια στην ανάγκη. Βρίζουμε τους Αμερικάνους, αλλά μόλις δούμε τα σκούρα με κανένα "κακό" γείτονα τρέχουμε κλαίγοντας να ζητήσουμε την "προστασία" και τη διαμεσολάβησή τους. Ξεκοκκαλίζουμε τα κονδύλια της ΕΕ αλλά τους βρίζουμε πατόκορφα πρωί - βράδι. Ζούμε από τον τουρισμό αλλά βρίζουμε τους τουρίστες και τους κερνάμε κανα κολοβακτηρίδιο με τν πρώτη ευκαιρία. Οι περισσότεροι οικονομικοί πόροι της Ελλάδας προέρχοντραι από Τουρισμό-Ναυτιλία-ΕΕ αλλά είμαστε οι πιό άγριοι πολέμιοι της ... παγκοσμιοποίησης. Οτι μας συμβεί "βόηθα παναγιά μου" και να οι λαμπάδες και τα τρισάγια, και με την πρώτη ευκαιρία γαμοσταυρίδια. Κωλολαός...:)

από ΜΑΥΡΟΣ ΚΙ ΑΝΑΡΧΟΣ 12/12/2003 12:44 μμ.


Ψάχνοντας σχετικά με τους Ζαπατίστας και την ιστορία του Αιμιλιάνο Ζαπάτα παρατήρησα το εξής παράδοξο: Η σημαία που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Ζαπάτα, ήταν ένα μαύρο πανί με μια νεκροκεφαλή με σταυρωτά κόκκαλα (πειρατική) ΜΑΖΙ με την εικόνα της παναγίας (μαντόνας) και φυσικά το σύνθημα "Tierra y Libertad" (αν το γράφω σωστά). Θα φροντίσω να scannaro και να ανεβάσω τη φωτογραφία για περεταίρω συζήτηση για τη σχέση παναγίας (και θρησκείας γενικότερα) με τα εκάστοτε εξεγερτικά κινήματα.

s

από c 08/03/2004 6:54 πμ.


c

από provokator 08/03/2004 12:57 μμ.


Gi autous pou psaxnoun gia keimena klassikon kai talaiporountai sto Perseus, proteino na riksoun mia matia edo http://classics.mit.edu/Browse/index.html ,einai mia kali pigi tou MIT, me kales metafraseis...

από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 08/03/2004 3:20 μμ.


ΚΑΤΩ ΤΟ ΒΡΩΜΟΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΑΧΑΙΚΑΡΑ. ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ STATE. ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΟΚΟΠΗ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΡΙΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΩΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΓΑΜΩ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ :D

από ΟΡΑ ΜΗΔΕΝ 08/03/2004 3:31 μμ.


post image
GUERILLAS F.C.

Εικόνες:

από eagle 08/03/2004 3:40 μμ.


kalo meshmeri se olous sas. proswpika sebomai kai ektimw to proswpo ths Panagias kai ola ta Iera Proswpa ka8ws kai olous esas tous synomilites mou. diabasa sxedon oles tis apopseis pou kataxwrithikan se ayto to forum. to thema xefeygei apo to sygkekrimeno erwthma tou opoiou parepimptontws den briskw kai thn ousia. Ti8entai para polla zhthmata, apo thn par8enia ths Panagias mexri kai tis istorikes anafores gia to proswpo tou Xristou, apo thn egkyrothta twn evaggeliwn mexri thn sxesh Ihsou kai Marias kai polla alla. FYSIKA einai dikaiwma tou kathenos anafaireto na pistevei OTI THELEI, na sevetai OTI THELEI ktl ktl.. Panw omws apo ola ayta yparxei h istorikh alhtheia, thn opoia enas kaloproairetos thn anazhta diarkws ka8ws episis kai to gegonos oti pera apo ta pragmata pou mporei kapoios na ermhneysei me to sofo myalo tou, to entoutois periorismeno kai anhmporo na xwresei th gnwsh twn pantwn, yparxoun kai alla pragmata pou xefeygoun ths logikhs kai einai oxi paraloga alla YPERLOGA, dhladh panw apo th logikh. se ayto akrivws to stavrodromi brisketai ena allo ergaleio pou mono ayto pistopoiei thn orthothta ths logikhs kai ayto einai h PISTH. exallou akomi kai sth mathimatiki epistimi blepoume thn arrhkth synergasia PISTHS kai LOGIKHS. Pistevoume mia protash ws AXIWMA kai den thn apodeiknyoume, enw taytoxrona exoume to THEWRHMA gia to opoio fysika zhtame kai apodeixeis. Ayto ws paradeigma aplws. Sigoura sto onoma tou Xristou kai tou Xristianismou, exoun ginei kai ginontai egklimata, adikies kai ena swro kapileies kai paraptwmata. omws agaphtoi mou filoi, as mh ksexnoume pws ola ayta apoteloun erga anthrwpwn gia ta opoia kamia eythini den exoun ta Iera Proswpa. H arxh pisteve kai mh ereyna den apotelei fysika meros twn logwn tou Xristou. antithetws ston dyspisto (kai oxi apisto) 8wma meta thn anastash Tou, anaferei xarakthristika. "Deyro psilafison kai mh ginou apistos alla pistos" (Ela kai akoumpise tis pliges mou kai mh ginesai apistos alla pistos). kai se alla shmeia pali leei: zhteite kai eyrhsetai... o zhtwn eyrhsei... kai to krouonti anoighsetai.. (dhladh zhtate kai tah breite... opoios zhta tha brei... kai opoios mou xtypaei thn porta tah tou anoiksw..) k.a. Ta themata einai anexantlhta. Osoi eimaste kaloproairetoi san to 8wma, as psaxoume kai tote tha broume kai tha pistepsoume. An pali kapoioi, den 8eloun as einai oloi kala. Apo proswpikh empeiria gnwrizw pws panta yparxei kapoia stigmh sth zwh tou anthrwpou pou o 8eos mas milaei entona kai ayto pistevw gia olous. Efxaristw pou me akousate. Kali anazhthsh.

από gog magog in bromine chambers 08/03/2004 6:27 μμ.


...να προσθεσω οτι στην Πατρα λενε και το: "Ωρε! Αϊ γαμω τον Αγιαντρεα". Παντως το "Γαμω την Παναγια μου" ή "γαααμω-τη-μπαναγιιιια-μου!!!!", θα συμφωνησω οτι γεμιζει το στομα σου ρε παιδι μου. ΥΓ. ΠΑΝΑΧΑ, ΖΟΥΜΕ, ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ :) (ο καθενας με τον πονο του...)

από O 8ean8rwpos 11/03/2004 1:07 μμ.


den eipe le3h gia tous kakous Rwmaious katakthtes Alla proteine na rihtei deuterh psaria(apo mikro paidi, den sou eixe kanei kamia entupwsh auto????????) file Engle o 8eos mazi sou

από provokator 11/03/2004 1:58 μμ.


Mia arketa sobari pigi gia ton xristianismo me anafores malista stous perifimous Papirous tis nekras thalassas(i scrolls of Qumran) einai to biblio tis Lilis Zografou "Antignosi" fisika ean exete tetoia dinatotita einai kalitero na psaksete kateutheian tis piges pou xrisimopoiei i idia(apo Iosipo mexri tous papirous pou anefera pio pano)alla epeidi kati tetoio einai gia ligous,to en logo biblio parathetei arketa endiaferonta stoixeia.... Ki opos anaferei ki o Tsiforos gia tous Evraious..."Mas staurosan ton Xristo....tous gamisame tin panagia"

από Dr_Absentius 11/03/2004 5:29 μμ.


υπάρχει μια εκτενής ξενόγλωσση βιβλιογραφία για το θέμα της ιστορικότητας του Ιησού σε διάφορες ποιοτικές βαθμίδες από σοβαρά ιστορικά συγγράμματα μέχρι βιβλία του επιπέδου φον νταίνικεν (πχ, ο Ιησούς ήταν εξωγήινος ή ινδός γκουρού ή ο θείος μου ο Μπάμπης που πήγε πίσω στο χρόνο και τους έκανε πλάκα). Πριν κάμποσο καιρό είχα κολήσει με το θέμα της ιστορικότητας του Ιησού και τα 'χα ψιλοψάξει. Πολύ υλικό υπάρχει δωρεάν και στο διαδίκτυο, το πρόβλημα βέβαια, όπως πάντα στο διαδίκτυο εξάλλου, είναι πως να ξεχωρίσεις τήν "ίρα από το σιτάρι". Για τις πηγές, που είναι λίγο ως πολύ προσιτές σε κάποιον που ξέρει αρκετά αρχαία ελληνικά (με τη σημαντική εξαίρεση πολλών από τα χειρογράφα του Κουμράν πάντως), το βασικό πρόβλημα είναι της ερμηνείας και όχι της απλής ανάγνωσης. Από μια δεδομένη πηγή το δύσκολο δεν είναι να την διαβάσεις, αλλά να ξεχωρίσεις τι είναι προπαγάνδα, τι είναι συκοφαντία, τι μυθοπλασία και ποιο το ψήγμα της ιστορικής αλήθειας που ίσως να περιέχει. Πολλές φορές η "έμεσση" άντληση πληροφορίας είναι το μόνο που μπορούμε να πάρουμε από μια συγκεκριμένη πηγή (πχ αν χρησιμοποιεί αυτή την έκφαραση δεν μπορεί να έγραφε τον πρώτο αιώνα). Η εντύπωσή μου είναι ότι με δεδομένες τις υπάρχουσες πηγές μπορούμε με αρκετή βεβαιότητα να συμπεράνουμε ότι τα ευαγγέλια και οι πράξεις των αποστόλων είναι βασικά μυθιστορήματα που μπορεί να βασίζονται σε ιστορίες για κάποιο υπαρκτό πρόσωπο αλλά ούτε αυτό είναι σίγουρο. Οι ιστορίες για τον Ιησού μπορεί να βασίζονται στην "προφορική παράδοση" για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή να είναι συγκερασμός διάφορων μύθων που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή ή και να είναι απλά και μόνο αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα του "ευαγγελίου του Μάρκου" που απλά έγραψε ένα "midrash" δηλαδή ένα θρησκευτικό μυθιστόρημα που ανακατεύει διάφορα βιβλικά μοτίβα σε νέες καταστάσεις. Φαίνεται πως τα midrash ήταν πολύ της μόδας την εποχή που έγαφε ο "Μάρκος". Είχα δώσει πρίν λίγο καιρό, μια κάποια σχετική βιβλιογραφία σ' αυτό το πόστ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=168065#168395 Τα λέμε. ΥΓ: Ωραίο αυτό του Τσιφόρου.

από προβοκατωρ! 11/03/2004 6:52 μμ.


Δοκτωρ, Συμφωνω οτι ενα απο τα βασικα προβληματα ιστορικης αναλυσης των πηγων ειναι η ερμηνεια-κατι αλλωστε που συμβαινει εξ ισου αν οχι περισσοτερο εντονα και σε πολυ πιο συγχρονες πηγες που απο τελουν την βαση ολης της αριστερης κοσμοθεωριας-. Φαντασου λοιπον οταν μιλαμε για πολυ νωριτερα. Εγω πιστευω πως για καθαρα πρακτικους λογους εδραιωσης μιας νεας κοσμοθεωριας πρεπει να υπηρχε η βαση ενος υπαρκτου προσωπου, παρ ολα αυτα δεν νομιζω οτι αυτο ειναι απο τα πιο σημαντικα ζητηματα. Περαν της ερμηνειας, ενα απο τα πιο σημαντικα ερωτηματα που τιθεται σε σχεση με την εμφανιση του χριστιανισμου ειναι γιατι υπαρχει αυτο το μεγαλο κενο αναμεσα στην ιστορικη η οχι, υπαρξη του χριστου και την θεμελιωση της χριστιανικης θεωριας πολλα χρονια αργοτερα με πρωτεργατη τον γνωστο και μη εξαιρεταιο Παυλο. Πως ειναι δυνατον να υπαρχει τοσο μεγαλη καθυστερηση και η εδραιωση του ως θρησκεια να ερχεται σχεδον 2 αιωνες μετα. Ενδεικτικοτατο ειναι και το ερωτημα του γιατι ενω ο χριστος( επαναλαμβανω οτι θεωρουμε καλοπιστοι την υπαρξη του ,με οποιαδηποτε μορφη, θα επεκταθω στην συνεχεια επ αυτου)κυνηγηθηκε και εξοργισε με τις αποψεις του, εμφανιζεται ο Παυλος και με ελαχιστες παραλλαγες(ποσο σημαντικες ομως πρεπει να ηταν για να υπαρχει τετοια διαφορα αντιμετωπισης)οχι μονο δεν κυνηγιεται αλλα κυκλοφορει με συνοδεια ρωμαιων και εβραιων για να τον προστατεψουν απο την πληθωρα των εχθρων του που ανηκουν ομως στην αντιθετη οχθη απο αυτους που κυνηγησαν τον χριστο-οι οποιοι οπως ανεφερα τωρα ειναι προστατες της ΣΧΕΔΟΝ ιδιας θεωριας. Δεν θα επεκταθω στον εντοπισμο αυτων των διαφορων οι οποιες ομως ειναι καθοριστικες για να εχουν τετοια αποτελεσματα. Οι προοδευτικες αρχικα αποψεις που συμφωνουμε η διαφωνουμε ερχοντουσαν ομως αναμφιβολα σε ρηξη με την κοσμοθεωρια της εποχης, μετατρεπονται σε αναχρονιστικη εδραιωση της υαρχοθσης εξουσιας. Εμφανιζονται αναφορες για τυφλη πιστη και υποταγη στο αφεντικο, το κοσμικο ομως και οχι το θειο,διαφορα ουσιωδης για ευνοητους λογους.Το αφεντικο αυτο αναλογα με την περισταση μετονομαζεται σε εργοδοτη αντρα κυβερνητη κ.ο.κ. Για να επανερθω τωρα στον ρολο του ιστορικου-εαν τελικα υπηρξε τετοιος-χριστου,εμφανιζονται καποια πολυ σημαντικα στοιχεια στους περιφημους παπυρους και πηγες της εποχης που ειναι περαν της ερμηνειας. Αυτα που γνωριζουμε σιγουρα λοιπον ειναι τα εξης- -Υπηρχαν την εποχη που τοποθετειται ο χριστος πληθωρα θρησκευτικων αιρεσεων με τις πιο αξιομισιτες απο το εβραικο καθεστως αυτες που ειχαν παρει στοιχεια απο τις παγανιστικες αρχαιοελληνικες θεωριες -μια απο αυτες αξιζει πραγματικα την προσοχη μας... -ο εκαστωτε αρχηγος της αποκαλειται Μεσσιας! -κυκλοφορουν σε πυρηνες των 12-13 ατομων και ζουν σε κοινωβια με κυρια χαρακτηριστικα την κοινοκτημοσυνη και την αγαπη για τον πλησιον...-κατι θυμιζοθν ολα αυτα...- -χαρακτηριστικο οτι ντυνονται με ασπρα και διατηρουν διαφορες τελετες-καπως μυστικιστικες- μια εκ των οποιων ειναι και η ομαδικη δειπνηση μια συγκεκριμενη μερα της ανοιξης-συμφωνα με τουσ μελετητες μαλιστα ηταν και πεμπτη αλλα δεν εχει τοση σημασια-κατα την διαρκεια του οποιου λαμβαινουν χωρα αλλες τελετες οπως το συμβολικο πλυσιμο των μελων της ομαδας απο τον Μεσσια-παλι κατι θυμιζει αυτο αλλα δεν μπορω να θυμηθω τι- Οι ομοιοτητες συναχιζονται αλλα δεν μπορω να συνεχισω απο μνημης και δεν εχει νοημα ν αρχισω ν αντιγραφω στοιχεια...Οι παραλληλισμοι ομως της ορολογιας και των συνηθειων της εν λογω σεχτας ειναι πραγματικα εντυπωσιακοι.... Εντυπωσιακες ειναι επισης οι ομοιωτητες αναμεσα στα χριστιανικα "μυστηρια" και τις παγανιστικες τελετες, ιδιαιτερως μαλιστα οταν ειναι σαφες οτι η αρχουσα θρησκευτικη εβραικη ταξη προβληματιζοταν εντονα και εψαχνε λυσεις για το φαινομενο με τεραστιες διαστασεις της επιροης και προσχωρησης εβραιων σε αυτες τισ παγανιστικες λατρειες. Εδω να τονισω οτι δεν μ αρεσουν καθολου οι θεωριες συνομωσιας και τις περισσοτερες φορες τις βρισκω ανοητες ομως η εξουσια και επιροη επιβολης που εδωσε σε συγκεκριμενους ανθρωπους η εμφανιση των θρησκειων-της πλειοψηφειας τουλαχιστον και οχι μονο του χριστιανισμου-σε αναγκαζει να αναζητεις κινητρα, ιδιαιτερως οταν οπως ανεφερα παραπανω εχουμε ως κυριο εκφραστη εναν πολεμιο-Σαουλ-που ξαφνικα ειδε την "αληθεια" και διαμορφωνοντας υπαρχουσες και προγενεστερες κοσμοθεωριες ,οχι μονο δεν κυνηγιεται οπως οι "προκατοχοι" του αλλα προστατευεται με καθε μεσο-και με ολα-.... Το κειμενο ειναι προς αναζητηση και οχι καθοδηγηση.... ΥΓ-ολοι εσεις που ειστε περηφανοι για τους αρχαιους προγονους αλλα και την χριστιανικη σας ταυτοτητα καλα θα κανετε να χτυπησετε την κεφαλα σας στον τοιχο γιατι το σχημα ειναι κατι παραπανω απο οξυμορον αφου μιλαμε για δυο λυσσαλεα αντικρουομενες "παραταξεις".......

από προβοκατωρ 11/03/2004 7:01 μμ.


Συγνωμη για την σημαντικοτατη παραληψη,μολις το προσεξα,η οργανωση στην οποια αναφερομαι και της οποιας η μελετη πραγματικα θα σας εξεπληξει ειναι ο Εσσαισμος-θελει διαλυτικα- και τα μελη της οι Εσσαιοι οι οποιοι κατα εναν εντυπωσιακο τροπο δεν αναφερονται σε κανενα απο τα Ιερα βιβλια,που αντιθετως αναλωνονται σε λεπτομερεις περιγραφεις πληθωρας ομαδων και οργανωσεων....

από προβοκατωρ 11/03/2004 7:03 μμ.


ο Εσσαιισμος και οι Εσσαιοι δεν θελουν διαλυτικα....

από Ιουσας Ισκαριωτης 11/03/2004 7:37 μμ.


Μου εκανε μεγαλη εντυπωση η αναφορα των Εσσαιων και θα ηθελα να προσθεσω καποια στοιχεια... Οι Εσσαιοι δεν ειναι μια μικρη οργανωση αλλα συμφωνα με μελετητες της εποχης οπως ο Φιλων η ο Ιωσσηπος-αλλα και αλλοθς-ειναι μια απο τις σημαντικοτερες μαζι με τους Φαρισσαιους και τους Σαδδουκαιους.Πραγμα που κανει ακομα πιο περιεργη την μη αναφορα τους απο τα Ιερα βιβλια και τους μελετητες της εκκλησιας που ο μονος που δεχονται επισημα ως εσσαιο ειναι ο Προδρομος. Θεωρουνται ανθρωποι του Συμβουλιου του θεου οι οποιοι οποια συμπτωσις,ειναι δωδεκα!αποκαλουνται και "ταγμα των φτωχων" ενω στους παπυρους της νεκρας θαλασσας-περιοχη οπου ζουσαν οι εσσαιοι-αναφερεται και η συγκεντρωση στρατου-εναντιων ποιανου αραγε?-. Επισης απο πολλους μελετητες, ως μαχητικο τους κομματι θεωρουνται οι ζηλωτες που πιστευαν στην ενοπλη ανατροπη της αρχουσας ταξης-ρωμαικης μα και εβραικης- Κατα Ματθαιο, ο Ιησους απαγορευει τον ορκο,μια απο τις βασικες αρχες των εσσαιων που θεωρουν τον ορκο ατιμια. Οι Εσσαιοι βλεπουν στον ναο τους φαρισσαιους και τους σαδδουκαιους που θεωρουν εχθρους και επιτιθονται ταχτικα σε ναους-κι ο Ιησους επιτεθηκε σε Ναο Μια απο τις χαρακτηριστικες Εσσαιικες τελετουργιες ειναι η Βαφτιση,κατι ιδιαιτερο χαρακτηριστικο αφου η ιουδαικη θρησκεια θεωρει το πλυσιμο ειδωλολατρεια.ο Ιησους εμφανιζεται στην ενηλικη ζωη του με βαφτιση Η λευκη στολη οπως αναφερει και ο προβοκατωρ καθως και η τελετοθργεια του Μθστικου δειπνου που γινεται ομως την παραμονη του εβραικου Πασχα-οχι πεμπτη-το οποιο οπως ειναι γνωστο πεφτει παντα τεταρτη-Το μυστικο δειπνο κατα τας γραφας εγινε τριτη Απαρνηση των χρηματων καθως και ολων των υλικων αγαθων,πραγμα που επισης ειναι αντιθετο μετην ιουδαικη θρησκεια Χαρακτηριστικο επισης σημειο για την ενοπλη αντισταση των Εσσαιων και της πιστης σε αυτης για την ανατροπη της αρχουσας ταξης αποτελει-περα απο τα γνωστα για τους ζηλωτες στοιχεια-και ο Ιουδας ο Ισκαριωτης(δηλαδη Ιουδας ο ανταρτης)ο οποιος ηρθε σε ριξει με τον Ιησου γιατι θεωρησε οτι μαλακωνει... Αυτα, θα συμβουλευτω και τα βιβλια μου και αν δω οτι υπαρχει συμμετοχη στην συζητηση θα επανερθω...

από χαλκοκουρούνα 11/03/2004 9:39 μμ.


ως χειρόγραφα της νεκράς θάλασσας σχετικά με τη μελέτη των χειρογράφων, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του μάντσεστερ, John Allegro, ήταν ο μόνος "λαϊκός" που είχε πρόσβαση σ' αυτά, την εποχή που αποτελούσε μέλος της διεθνούς ομάδας μελετητών, η οποία απαρτίζονταν σχεδόν εξ' ολοκλήρου από δομινικανούς και από ιησουίτες της βιβλικής σχολής της ιερουσαλήμ. μια μέρα, μιλώντας μπροστά σε κοινό δήλωσε ότι "οι επιστήμονες που μελέτησαν τα χειρόγραφα της νεκράς θάλασσας δεν είπαν ποτέ τίποτε από αυτά που πραγματικά υπήρχαν στο κείμενο. διότι ήταν σχεδόν όλοι τους ιερείς, κυρίως ιησουίτες, και φοβούνται αυτό που ανακάλυψαν. ήταν πολύ πιο τρανταχτό απ' ότι υποπτευόντουσαν. είναι μια βόμβα που θα έκανε τη χριστιανική θρησκεία να σειστεί συθέμελα"...

από blackmaskdub 03/07/2004 7:03 μμ.


vafaculo maria dhladh to eleytera to ante kai gamhsou re panagia :/

από akhs pri3arhidakhs 03/07/2004 7:10 μμ.


Vsk den 3erw giati vrizoume panagies. Egw pantws to kanw apo sini8eia k oxi vsk den me noiazei an vrizun k oi alloi. Kala kanoun. Oloi ton pairnoume, pou ine to kako ?:) Episis, to porca madonna ehei akrivws to idio noima me to gamw tin panagia mou k einai e3isou prosvlitiko gia tous italous, h mallon perissotero mias pou oi italoi den binelikonontai olh mera, en anti8esh me tous [gamw ta paidia] ellhnes. GEIA SAS.

από αντιρατσίστας 03/07/2004 8:08 μμ.


"ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ε;;; Παρακαλώ σύντροφε, αλλά ας λέιπουν οι ρατσισμοί! Τί θα πεί δηλ. ότι οι έλληνες είναι "και γαμώ τα παιδιά"!! Δηλ. οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Κινέζοι κλπ. τί είναι; Εκτός, αν είσαι κάποιος κρυπτοφασίστας και γουστάρεις κι εσύ διακρίσεις και τη βρίσκεις με τη... "μαγκιά της Φυλής"!!! Αντε από δω, ρε...

από Μπάμπης 03/07/2004 8:37 μμ.


...οι πρώτοι Χριστιανοί. Οι πρωτοχριστιανικές κοινότητες είχαν κοινοβιακά χαρακτηριστικά και το φαινόμενο της ανταλλαγής ερωτικών παρτεναίρ ήταν πολύ συνηθισμένο. Ο απόστολος Παύλος, μεγάλη λούγκρα, που θεωρείται ιδρυτής της εκκλησίας (δηλαδή αυτός που άρχισε να βάζει κανόνες στην πίστη με τις επιστολές του) καθόρισε συμπεριφορές, κανονικότητες κλπ. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε όταν το κωλόπαιδο ο Κωνσταντίνος και η, ζωηρή, μάνα του Ελένη έκαναν τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Ποιός το αποκλείει οι βρισιές των νεοελλήνων να έλκουν την καταγωγή τους από τις αλλαξοκωλιές των πρώτων χριστιανών; Σε ένα τέτοιο χριστιανικό "οργιάκι" σκέφτεστε τι σουξέ θα είχε η μάνα του εκλιπόντος ηγέτη;

από ψ 16/07/2004 7 μμ.


δφζσσδδδδδδαα

από πλασιέ εσωρούχων 17/07/2004 11:16 μμ.


Οι μεξικάνοι που έχουν κάθε δικαίωμα να γαμούν χριστοπαναγίες λόγω κατάκτησης, δημιούργησαν μια καταπληκτική φίρμα εσωρούχων με τίτλο vive maria. Όσοι από σας τη βρίσκουν με την προσβολή των ταμβού, μπορούν να κάνουν δώρο στους αγαπημένους τους ντεσού της παραπάνω εταιρίας. Δείγμα παραθέτω στη συνέχεια.

από πλασιέ 17/07/2004 11:19 μμ.


post image
...

Εικόνες:

από ο ίδιος 17/07/2004 11:22 μμ.


post image
και σε ανδρικά εσώρουχα με τον χριστό, αγγέλους, άγιο πνεύμα, σταυρό.

Εικόνες:

από atheos 05/10/2007 9:35 μμ.


Γεια σας ειμαι αγνωστικιστης και δεν εχω βρισει αγιο, παναγια, αλλαχ, βουδα κτλπ μετα τα φοιτητικα μου χρονια.
Ο συγχρονος ελληνας εκτος απο τα "θεια" βριζει τουρκους, αλβανους ρωσους κτλπ
και γενικα δεν αποτελει παραδειγμα προς μιμιση.


Σε γενικες γραμμες πιστευω οτι τα θεια τα βριζουν πιο πολυ για να δειξουν "νταηλικι" ή τιποτα 20χρονα για να προκαλεσουν με τις "ψαγμενες" αποψεις τους.(Που σιγα τη μαλακια δλδ η μιση ελλαδα κατω των 50 αθεη ειναι.).
Αν σας εκφραζει βεβαια συνεχιστε αλλα δειχτε σεβασμο αν υποψιαζεστε οτι καποιος αναμεσα σας ειναι θρησκος.

από γιατι 05/10/2007 10:22 μμ.


γιατι να "δειξουμε σεβασμο"; τι ειναι; αναπηρος;

...

από ασταρώθ και βελζεβούλ 05/10/2007 11:38 μμ.


Υπό μία έννοια , ο θρήσκος είναι ανάπηρος (πνευματικά) ........

Τώρα , εγώ προσωπικά είμαι κάπου μεταξύ αγνωστικισμού και αθεϊας αλλά ταυτόχρονα βρίζω τα θεία και πολλές φορές τα βρίζω χυδαία... Δεν ξέρω ρε γμτ , έτσι μου βγαίνει. Βέβαια , δεν το κάνω ποτέ μπροστά σε κόσμο για να προκαλέσω και να θίξω καμιά θείτσα ή κανά μαλάκα θρήσκο ελληνάρα.
Λέτε γιατρέ να έχω κάποιο βαθύτερο ψυχολογικό πρόβλημα δήλαδη ??

από πολεμος πατηρ παντων 05/10/2007 11:50 μμ.


η συγκρουση υπαρχει παντου, σε μια χειρονομια, σ ενα βλεμα, ακομα και η παραμικρη αψιμαχια μπορει να κερδισει εναν πολεμο. μη φοβασαι να εκδηλωνεσαι τεκνον μου, αρκετα μας εχουν ανεβει στο σβερκο...


Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση.

 
Να θυμίσω ότι υπάρχει και η απίστευτη πορτογεζικη βρισιά.

Δεν ξέρω πως γράφεται στα πορτογεζικα αλλά θα την γράψω στο περίπου όπως την άκουσα «Πουτα κιουπαρία νταφιντα πουερτρο.. πορκο»

 Και σημαίνει «σου γαμώ αυτό που σε πέταξε στο χώμα γουρούνι»

 Ούτε καν σου γαμώ το μουνί της μάνας σου.


Ούτε καν το μουνί που σε έφερε στη γή

Αλλά προτιμαται το ουδέτερο,  το "αυτό",  και βεβαια όχι που σε έφερε, αλλά που σε …πέταξε, όχι στη ζωή η στη γή  (γένους θηλυκού και τα δύο ουσιαστικά αλλά στο ουδέτερο ξανά)…  στο χώμα.

Φοβερή βρισιά για τα θηλυκά τα οποία παράλληλα τα εξαΰλώνει και δεν υπάρχουν ουτε καν στη γλώσσα -σαν γένος- αλλά μόνο στο ουδέτερο την στιγμή που τα βριζει χυδαια. Βριζει δηλαδη την αρχή της ζωής που ειναι το θυλικό. Και το βριζει σαν πηγή ζωής οχι στο θιλικο αλλά στο ουδετερο. (τρομεη τεχνη εχει χρησιμοποιησει ο ποιητής 

(γκεμπελικη λογική εχουν οι βρισιές, πετα λασπη κατι θα μεινει, κατηγορα κατι ολο και κατι θα μεινει, βρομισε κατι, ολο και λιγη μυροδιά θα μεινει)

Από αυτή τη βρισιά και μόνο νομίζω ότι εύκολα γίνεται όλο και πιο κατανοητό –χρονια τώρα δηλαδή- ότι οι βρισιές στην πλειονότητα τους έχουν σεξιστικό χαρακτήρα αναφέρονται στο γαμήσι γαμάω πηδάω, στις γυναίκες και εστιάζουν στον κώλο τους και το μουνί τους. Στους δυνατούς που υποτάσσουν. Στην δύναμη της εξουσίας … του πούτσου.

 

Γνωστή βρισιά συναντάτε και σε απειλητική μορφή αλλά και σε υποτιθέμενο χιουμορακι/αστειο)

«Θα σου σκίσω τον κώλο , θα σου σκίσω το μουνί»   κλπ   το κοινωνικό μήνυμα : (γαμάω, με βία, κάνω τον άλλο να πονάει,  καταστρέφω το κακό σκίζω ένα μουνί )

Το σεχ-βια-καταστολή-βιασμός  κλπ είναι η τεχνική για να υποτάσσονται οι γυναίκες.

Επίσης γνωστό «Αμ τα θέλει ο κώλος της» η τα αλλά κοινωνικά αποφθέγματα που θέλουν την γυναίκα αντιφατική και ψευτρα σε αυτό που αισθάνεται όπως το  γνωστό «όταν η γυναίκα λέει όχι σημαίνει ναι» 

 

Οι «αρσερνικές» βρισιές τώρα  όπως «στα αρχίδια μου» , «σε γράφω στον πούτσο μου»  κλπ έχουν πάντα να κάνουν με το υπέρτατο όν,  το πούτσο που ζει μόνιμα καυλωμένο έτοιμο να γαμήσει και να δείρει…!!!

 
Οι βρισιές  σχετίζονται κύριος με κατι κακό βρόμικο , και αυτό είναι το γαμήσι και ότι συνεπάγεται αυτό. Υποσυνείδητα  λοιπόν και μέσα στους αιώνες και στη γλώσσα μας, τα πιο όμορφα στη ζωή, περνάνε αμέσως αμέσως σε μια βρόμικη κακή επικίνδυνη υποταγμένη τάση.  Αυτοί που γαμάνε είναι οι δυνατοί (αρσενικά) και γαμάνε τους κατώτερους (άνδρες γυναίκες ομοφυλόφιλους παιδιά σκυλιά γατιά καναρίνια κλπ)

 Etsi kai Το γαμώ την παναγία  δεν νομίζω ότι ξεφεύγει και ιδιαίτερα απο αυτη την φασιζουσα λογική και νοοτροπία.  Πάλη δηλαδή έρχεται  κάποιος γαμιάς που γαμάει τη γυναίκα κατά κύριο λόγο αλλά παράλληλα και το σύμβολο της οποία θρησκείας. Στην ουσία όμως απώτερος σκοπός είναι και πάλι το θηλυκό …

Το γαμισι ειναι κακό η γυναικα καό κλπ κλπ (μονο ο γαμιά ειναι ο καλός της παρέας)

 Όπως λέγεται εξ αλλου ευρεως στην κοινωνία μας Οι περισσότεροι από αυτούς πάντως από αρχαιότατων χρόνων πήδαγαν αγοράκια και κοριτσάκια είτε για να τα διδάξουν είτε για να διδαχτούν.  Τι νομίζει κανείς/α ότι ήταν και τίποτα αυτοί οι αρχαίοι, πούστηδες και παιδεραστές ήταν και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες –εκτός από τις εκλεκτές που επέλεγαν τους γαμιάδες τους- βλέπε εταίρες-  όλες οι υπόλοιπες γυναίκες ηταν σκλάβες… στα σπίτια τους… με σκλάβους στην δούλεψη τους.

 
Οι όποιες βρισιές δεν έχουν τίποτα επιλήψιμο ειτε όταν λέγονται ειτε όταν γράφονται.(ισως ,γιατι τελικά ετσι και αλλοιώς αναπαραγονται) Όταν χρησιμοποιούνται όμως για να χτυπήσουν στην καρδιά του στόχου ε τότε και ο χρήστης της γλώσσας και οι ίδιες οι λέξεις είναι επικίνδυνες… ακόμη και το μαυρο χιουμορακι… (που έπεσε και εδώ μέσα) κρύβει σεξισμό ρατσισμό κλπ κλπ και υποθάλπει και προωθεί ποικιλοτρόπως τα ανάλογα κοινωνικά χαρίσματα και λογικές.

 
Να χέσω(*)  το κράτος και την εξουσία τους, να χέσω τους ηλίθιους που μας χειραγωγούν τις ζωές,  να χέσω τον πατέρα και τη μάνα μας, να χέσω την κοινωνία τους… όλη… από αυτούς που ψηφίσαν μέχρι το κάθε  είδος ξεφτίλα φορτηγατζή…
Να χεσω το είδος μου…  να χέσω τη σεμνότητα μας.

 (*) όπου η λέξη «χέσω» αν αντικατασταθεί με το «γαμάω»  αμέσως και εύκολα το καλύτερο που αισθανόμαστε και που εκφράζουμε μεταλλάσσεται στο χειρότερο.

από . 06/10/2007 1:24 μμ.


"Πουτα κιουπαρία νταφιντα πουερτρο.. πορκο"  Πόρκο έχει να κάνει με γουρούνι ή γουρουνιά και πούτα είναι η πουτάνα. Το μουνί ποια λέξη είναι στα πορτογαλέζικα και ποια λέξη είναι η άρνηση και το γαμάω;

από εχει σημασία; 06/10/2007 1:36 μμ.


Μπορεί να έχω μπλέξει τις βρισιές. Αλλά τουλάχιστον μια από αυτές είχε την μετάφραση «σου γαμώ αυτό που σε πέταξε στο χώμα γουρούνι»

Δεν έχει σημασία όμως. Το θηλυκό βάλλεται έτσι και αλλιώς…πρωτίστως…

από . 06/10/2007 2 μμ.


σου γαμώ την πουτάνα που σε πέταξε στο χώμα,γουρούνι,οπότε έχεις στηρίξει το συλλογισμό σε λάθος προκείμενες,γιατί το γαμάει το μουνί. Αλλά αφού θεωρεί τη γυναίκα πουτάνα, τι είδους επίδοση ή εκδίκηση είναι αυτή; Αν το θηλυκό βάλλεται πρωτίστως σωματικά, τότε το αρσενικό βάλλεται πρωτίστως νοητικά.Είναι απλά ηλίθιο.

από ante pame parakato 06/10/2007 2:33 μμ.


Τώρα μου θυμίζεις εκείνο το ανέκδοτο. 

 

«Κάποιου του έδειχναν το δάσος και αυτός κοίταγε το δάχτυλο…»

 

Η πορτογεζικη βρισιά κοινός ειναι το αντίστοιχο σου γαμώ το μουνί της μάνας σου. Έτσι και αλλιώς συμπεραίνεται ότι σου γαμώ πουτάνα αυτό που σε πέταξε στο χώμα.

Σου εξήγησα όμως για την βρισιά εκτός αν δεν το καταλαβαίνεις.

 

Πουτάνα- θηλυκό -γαμώ-αυτο--πέταξε -στο χώμα.

 

Ας προχωρήσουμε όμως μην κολλήσουμε εδώ. Κρίμα είναι

από o idios/a 06/10/2007 2:37 μμ.


Πάντως το θηλυκό βάλλεται πρωτίστως και σωματικά και νοητικά κλπ κλπ

Το αρσενικό βάλλεται τελικά; Εκτός των περί ψυχολογικών συμπλεγμάτων που σχετίζονται άμεσα με το κοινωνικά άστατους. Η μήπως βάλλεται μόνο όπου μας βολεύει; Είναι απλά θέμα οπτικής γωνίας που κοιτάμε τα δεδομένα.

 


Από λάθος γράφτηκε έτσι αλλά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε αστατους   όπως αρσενικό στατους

ελπίζω να καταλαβαινεις τι ενοώ

"Η πορτογεζικη βρισιά κοινός ειναι το αντίστοιχο σου γαμώ το μουνί της μάνας σου. Έτσι και αλλιώς συμπεραίνεται ότι σου γαμώ πουτάνα αυτό που σε πέταξε στο χώμα." Σόρρυ, αλλά εσύ έχεις καταλάβει ποια είναι η πουτάνα; Η μάνα που τον πέταξε ή ο ίδιος στον οποίον απευθύνεται η βρισιά. Ας αρχίσουμε από τα στοιχειώδη..... 

από b@h 06/10/2007 5:14 μμ.


EINAI KAI POLY GAMIADES! MPOROUN KAI GAMOUN AERA KOPANISTO!

από Tar 15/10/2007 8:32 μμ.


post image
φώτο από www

Εικόνες:


Πιστεύεις δηλαδή, πως "ο φόβος και οι ενοχές τους" είναι η "φωνή" ενός είδους υποσυνείδητου γι'αυτούς ?

Μιλώντας (για αυτούς) με αριθμούς πλειοψηφίας, θεωρώ πως στο υποσεινήδητό τους υπάρχουν μόνο σκατά και €uro, ..., η δε κοσμοαντίληψή τους κυβερνιέται από τη κουτοπονηριά

Τα έχουν ήδη όλα πρώτα αυτοί γαμήσει ...

από αντιχριστος κερατας 15/10/2007 11 μμ.


       Την εποχη της ελληνικης επαναστασης και απο ποιο πριν οι τραγοι (ρασοφοροι) εκτος το οτι ξεπουλαγαν τον αγωνα οποτε ειχαν ευκαιρια,ηταν και σε πληρη συνεργασια με το σουλτανο.καιγανε ελληνικα σχολεια που διδασκαν θετικες επιστημες και λιθοβολισαν τους δασκαλους με την προφαση οτι ηταν παγανιστες ,αθεοι κτλ.μονον οι διαθηκες και τα ευαγγελια ηταν αρεστα σε αυτους..
        Αλλοι τραγοι ειχαν ακομη και ιδιωτικους στρατους για την καταστολη της επαναστασης(δεσποτης Θεσσαλιας).
         Οι ποιο πολλοι τραγοπαππες ενω εβλεπαν την ταξικη διαφορα ,τη διαθεση για εξεγερσεις αλλα και τον ενοπλο αγωνα στον ελλαδικο χωρο.....καναν τουμπεκι και ελεγαν στις λειτουργιες τους(εκκλησιαστικες) οτι ''δεν ειναι η ωρα των οπλων'', ''πρεπει να κανουμε κουραγιο και να ακολουθουμε το δρομο το χριστου,της αληθειας και της αγαπης''.(ε βεβαια αφου τρωγανε και πινανε μαζι με τον σουλτανο...) μεχρι που καπου ο ραγιας ειπε....ΓΑΜΩ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΟΥ δε μου αρκει αλλο Αυτος...Η πιστη δε μου δινει αυτο που θελω.Θελω κατι αλλο...θελω.......ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!Χρειαστηκε να παρουν τα κεφαλια απο αρκετα  τραγια στην αρχη της επαναστασης!!!Αναλογιστειτε οτι οι παππαδες επαιζαν μεγαλο ρολο στις αποφασεις των τοτε χωριων και λογο της ιδιοτητας του δε μπορουσε ευκολα κανεις να τον προσβαλει.
           Ωστοσο για τον Π.Π.Γερμανο που σηκωσε το λαβαρο της επαναστασης εγινε κατω απο την απειλη της σπαθας εξεγερμενων.....(τα κρυφα σχολεια δεν ειναι ουτε καν να τα αφηγουμαστε για παραμυθακια σε μικρα παιδια)

            Αργοτερα η ιστορια θα αποδειξει περιτρανα την αλητεια τους και σε αλλους σταθμους της,οπως τη συνεργασια της εκκλησιας με ναζιδες,χουντες και....''συγχρονες δικτατοριες''.Παντα ομως με την ιδια τακτικη, δηλαδη κρατοντας τα ζωα στο μαντρι με ταξη, ασφαλεια και δωστου!!!''Ο χριστουλης'', ''η παναγιουλα'',''η παραβολη'',''το διδαγμα'',''αγαπη'',''υπομονη'',''ειναι θελημα θεου''......και αλλες τετοιες πιπες
           Εμενα αυτη ειναι η αποψη μου γιατι βριζουμε τα ''ιερα'',γιατι καπου καπου και η υπομονη εχει τα ορια της.Παραληψη θα ηταν ομως να μην αναφερω για καποιους ελαχιστους και ''αρχιδατους'' παπαδες που ειχαν συμετασχει σε αγωνες εναντια στους  εκαστοτε κατακτητες.Δυστηχως πολλοι λιγοι.............
         

post image

Εικόνες:

από Tar 16/10/2007 4:32 πμ.


post image
Και αυτό από Θεσσαλονίκη λογοκριμένο...

Εικόνες:


post image

Εικόνες:

από Tar 05/06/2009 4:13 πμ.


post image

Εικόνες:

.

από Tar 05/06/2009 4:25 πμ.


post image

Εικόνες:

από A 05/06/2009 5 πμ.


paidia mou elege ena tipaki prin xronia ton eixe paei i mana tou na exomologithei..
tou leei o papas vrizeis
vizw leei autos
vrizeis kai ta thia leei o papas
ee...nai merikes fores apanta
na se rwtisw twra paidaki mou otan ta vrizeis ta niotheis kiolas....
gelame akomi me auto....

από @ 05/06/2009 2:22 μμ.


Από τον Ηρόδοτο, Ιστορία Β΄(Ευτέρπη) σχετικά με έναν πολύ καλό Φαραώ των Αιγυπτίων, τον Μυκερίνο, που είχε διαδεχτεί δυο Φαραώ σκληρότατους προς τον λαό και τους ιερείς του.

"Έπειτα από τον θάνατον της κόρης του.....του ήλθε χρησμός από την πόλιν Βουτούν, ότι έμελλε να ζήσει μόνον έξ χρόνια και κατά το έβδομον ν΄αποθάνει. Και επειδή αυτό τον επίκρανε πολύ, έστειλε εις το μαντείον δια να παραπονεθεί και παρεπονείτο, ότι ενώ ο πατέρας του και ο θείος του έκλεισαν τους ναούς και αδιαφορούσαν δια τους Θεούς, και δεν έφθανεν αυτό, αλλά και επίεζαν τους ανθρώπους, αυτός τουναντίον, αν και είναι ευσεβής, μέλλει να αποθάνει. Τότε του ήλθεν από το μαντείον δεύτερος χρησμός, ο οποίος έλεγεν, ότι ακριβώς δια τον λόγον τούτον συντομεύεται η ζωή του. Διότι δεν έκαμεν ό,τι ώφειλε να κάμει. Διότι η Αίγυπτος ήτο γραμμένον να υποφέρει εκατόν πενήντα χρόνια, και οι μεν δύο προκάτοχοί του βασιλείς το ενόησαν, έκλεισαν τους ναούς και επίεσαν τον λαόν, εκείνος δε όχι." !!!!!!!!


από Έλλην 21/02/2015 8:23 πμ.


διάβαζα στην wikipedia ότι το ΑΡΑΜΑΙΚΟ Γιέσουα ήταν το πραγματικό όνομα του Ιησού και φαντάστηκα ότι είναι ψεύτικο το κείμενο. Ρώτησα καθηγητές θεολογίας και μου είπαν ότι η θέση της επίσημης εκκλησίας είναι αυτή... =/ μόνο λαικοί ή απλοί ιερείς ή στατιστικά λίγοι ανώτεροι κληρικοί ισχυρίζονται ότι τον έλεγαν Ιάσων, αλλα και αυτό επειδη μοιάζει με το Γιέσουα πάλι. Το Ιησούς δεν είναι ελληνική λέξη, μα ελληνική εκδοχή της αραμαικής αρχικής. Πολλοί λένει ότι το πρόθεμα "μαρ" είναι ελληνικό ή λατινικό, όμως μίλησα με καθηγητή γλωσσολογίας και μου είπε ότι ο ήχος "μαρ" υπάρχει και στην γλώσσα ινουίτ και στα Κινεζικά, και σε όλες τις γλώσσες, για την ακρίβεια δεν υπάρχει φυλή που να μην έχει τον ήχο "μαρ". Η γλωσσολογία μου εξήγησε είναι επιστήμη, άρα ακολουθούμε την επιστημονική μέθοδο συλλέγοντας δεδομένα, και δεν παραθέτουμε απλά της ανάγκες πχ ελληνοποίησης ή τα πάθη μας. Όλα τα δεδομένα υποδεικνύει ότι το Μαριάμ είναι το πραγματικό-αρχικό όνομα της Μαρίας. Το να ισχυρίζεσαι ότι όποιος έγραφε στην παγκόσμια τότε γλώσσα τα Ελληνικά Αλεξανδρινα ήταν Έλληνας, είναι σα να λες σήμερα όλους τους αγγλομαθείς Άγγλους. Τελικά ο Ιησούς έιναι Εβραίος ή όχι; Είναι αυτάρεσκο να είσαι αθάνατος, μα είναι ηθικό να ακολουθείς μια βολική πίστη που προσφέρει απλόχερα αθανασία; Δεν είναι πολύ βολικό; Δεν ξέρω, απλά ρωτάω.... 

από @ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ 12/07/2015 4:02 μμ.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια συζήτηση ξεκίνησε το 2003 και ακόμα συνεχίζει στο 2015. Δεν θέλω να βαρύνω το θέμα με άσχετες πληροφορίες, ούτως ή άλλως, πιστεύω ότι μετά απο τόσο καιρό θα έχει πλέον λήξει. Θα ήθελα να αναφέρω οτι το βρίσιμο τον Θείων προέρχεται απο την ανάγκη του μη θρησκεύομενου ανθρώπου να καταπατήσει την ανάγκη των θρησκευόμενων ανθρώπων να πιστεύουν σε έναν θεό, μια ανώτερη δύναμη. Το βρίσιμο της Παναγίας και του Χριστόυ και γενικά των θειων προσώπων είναι τρόπος διαμαρτυρίας κατά της ηλιθιότητας της θρησκείας και απλά στοχεύει στο να θήξει τον θρησκευόμενο άνθρωπο.

Υ.Γ. Είμαι άθεος.

από Σπυρίδων Βλιώρας 07/08/2016 7:53 μμ.


Ο άθεος από πάνω ξεχνά τον σταυρό στην Σημαία της Ελλάδας, το Ορθόδοξο Σύνταγμα της Ελλάδας και τα θρησκευτικά της Β Λυκείου που θάβουν κάθε δόγμα πλην της εθνικής εβραϊκής αίρεσης. Η εθνικοποίηση του θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος πίστης δεν αιτιολογείται λόγω πλειοψηφικής υπεροχής και παράδοσης. Υπάρχουν πολλά πιστεύω. Τα ατομικά δικαιώματα δεν νομιμοποιείται κανείς να τα ιεραρχεί αξιακά και κρατικά βάση πλειοψηφίας.

 

Υ.Γ. Είμαι ομοφυλόφιλος.


Κυρίες και κύριοι και μικρά παιδιά, μάλλον δεν έχετε μιλήσει ποτέ με Σέρβο, για να καταλάβετε τι σημαίνει βρισιά...

από ! 07/08/2016 10:29 μμ.


κάνουν πράξεις τα λόγια τελευταία, με τους "εκπροσώπους" της παναγίας επί γης, γιατί η εικόνα του γκρεμισμενου Ορφανοτροφείου δεν ξεχνιέται εύκολα.

Όταν το κράτος και οι φορείς του σου πετάνε κατάμουτρα τη βία τους για εκφοβισμό, ας περιμένουν και τις ανάλογες αντιδράσεις - στην πράξη και όχι στα λόγια.

από @νάρχας 08/08/2016 12:28 πμ.


΄να επιστρέφεται και υπό πολλαπλάσια μορφή η βία που υφιστάμεθα


Το ερώτημα, γιατι «γαμάμε την Παναγιά» που τεθηκε πριν 13 χρόνια, το 2003, δεν μπόρεσε να απαντηθεί στα πραγματικά του πλαίσια τότε, καθώς δεν υπήρχαν οι ειδήσεις, που γενήθηκαν από τα γεγονότα αργότερα, τα οποία άνοιξαν το παράθυρο του ιστορικού χωροχρόνου και μας έδειξαν τις ιστορικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα. Αν δούμε κάτω από αυτό το πρίσμα των ειδήσεων την πραγματική κίνηση, τότε μπορούμε να εξηγήσουμε πολλές μορφές επικοινωνίας, ακόμα και εκείνες που θεωρούμε δεύτερες και τρίτες, όπως π.χ. την μορφή αυτής της βρισιάς. Γιαυτό και απελευθερώνουμε τον προβληματισμό.

Στο συζήτηση παραπάνω, αναφέρθηκαν διάφορες εξηγήσεις, πολλές από αυτές έχουν «ψυχαναλυτικό» χαρακτήρα, αλλά και ιδεολογικό. Θα ξεκινήσουμε από την εικασία του ερωτώντος, ότι η βρισιά θα μπορούσε να συσχετίζεται – άγνωστο με ποιον τρόπο - με το αρχαίο ελληνικο πάνθεο ή την αρχαία ελληνική θρησκευτική παράδοση.

Η εικασία, ότι η βρισιά συνδέεται με την αρχαία ελληνικη παράδοση είναι αυθαίρετη, καθώς όλοι γνωρίζουμε, ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός καταστράφηκε συθέμελα από την χριστιανική κρατική κυριαρχία, ότι δεν έμεινε ούτε ένα μόριο από εκείνο τον πολιτισμο ή την θρησκευτική μορφή στον ελληνικό χώρο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε έστω και για την τιμή των όπλων τον κόπο, να αναζητήσουμε κάποιες παρακείμενες. Αλλά ακόμα και αν δισώζοταν κάτι, τότε γιατί δεν έχουμε την μορφή: «ο Απόλλων γαμά την Παναγία» ή «ο Δίας γαμά τον Χριστό»; Γιατί δεν υπάρχει η δράση των ανταγωνιστικών αναγλήφων; Που θα εξέφραζε την αντίθεση χριστιανισμού-δωδεκαθεισμού.  Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ότι μια τέτοια απόπειρα σύνδεσης απλώς μας δίνει πακέτο έναν επίπεδο και κατασκευασμένο εθνισμό και «δηλώνει» υποδόρια κάποια διασύνδεση του τότε με το τώρα . Αυτό το κρατάμε.

Ένα άλλο επιχείρημα που αναφέρθηκε σε παραλλαγες, το οποίο θέλησε να εξηγήσει γιατί στην σύγχρονη ελληνική παράδοση επιβιώνει η θρησκευτική βρισιά, είναι, ότι με μια τέτοια βρισιά εκφράζεται η αντίθεση στην θρησκεία γενικά και ειδικά στην χριστιανική της μορφή. Ότι δηλαδή, εκφράζεται μια προοδευτικότητα από θέσεις διαφωτισμού. Ωστόσο, αν έλεγξουμε το επιχείρημα αυτό στον ευρωπαικό χώρο, θα διαπιστώσουμε ότι δεν ισχύει. 

Στην Γαλλια, όπου υπάρχει, - από την γαλλικη επάνάσταση και δώθε  - μια πλειοψηφία πληθυσμού που βρίσκεται σε αντίθεση με την χριστιανική θρησκεία/εκκλησία, δεν υπάρχει μια τέτοια μορφή επιθετικότητας. Η αντιθρησκευτικότητα των γάλλων δεν είναι παθητική, ώστε  να μπορούσε να δικαιλογηθεί η απουσία αυτής της βρισιάς. Είναι επιθετική. Εντυπωσιακό ωστόσο είναι, ότι ενώ η γαλλική επανάσταση, η μάνα της εθνογένεσης, είχε ένα απέραντο αντιθρησκευτικό βάθος, το σύμβολο του πίνακα που εικονίζει μια γυναίκα να κρατά την σημαία και να οδηγεί την επανάσταση, έχει το όνομα «Μιριάμ», επιπρόσθετα και οι ιστορικά ασφαλείς πληροφορίες μας λενε, ότι πριν την γαλλικη επανάσταση στο Παρίσι, έχουμε ξαφνικά πολλά ονόματα κοριτσιών με το όνομα αυτό, το οποίο μετά την επανάσταση απλώνεται αλμωτωδώς στο Παρίσι και σε όλη την Γαλλία. Φαίνεται μέσα από αυτά τα γεγονότα, ότι υπάρχει μια διασύνδεση του ανάγλυφου/εύπλαστου γλυπτού της «Παναγιάς» με την γαλλική επανάσταση χωρίς το θρησκευτικό της περίβλημα. Το ότι η μορφή της Γυναίκας συνδέεται με την εθνογένεση, μαρτυρά και η διαφορετική αξία που τής δίνεται στην Δύση και την Ανατολή. Ενώ στην ανατολική ρωμαική αυτοκρατορία, η λατρεία της Παναγιάς δεν υπάρχει, στην δυτική εκκλησία – μετά την κατάρευση της δυτικής ρωμαικής αυτοκρατορίας - με τα χρόνια αρχίζει να εμφανίζεται στην εκκλησία μια ξεχωριστή λατρεία της Παναγιάς πριν ακόμα μπουν στο δρόμο τους οι εθνικές συγκροτήσεις, και μετατραπεί το ανάγλυφο σε έλλογη εθνική αναφορά. Το σύμβολο λοιπόν είναι στοιχείο αυθεντικών ιστορικών διαδικασιών και αφορά την εθνογένεση, και δεν συνδέεται με το θρησκευτικό του περίβλημα που εκπνέει, αφού και χώρες μη χριστιανικές, έχουν στο φαντασιακό του πληθυσμού τους την Γυναίκα αυτή, παράδειγμα η Τουρκία. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η απουσία αυτής της βρισιάς στις άλλες χώρες, αφού η λειτουργία της γυναικείας μορφής έχει περάσει στο κοινό φαντασιακό υπόστρωμα της κοινότητας και συμβολίζει την αφαιρετική ταυτότητα της κοινωνίας - χωρίς θρησκευτική λειτουργία.

Ανέφερα παραπάνω, ότι η Γυναίκα που παρουσιάζεται στο φαντασιακό των πληθυσμών, δεν σχετίζεται με το θρησκευτικό της περίβλημα, και ως παράδειγμα έδωσα την Τουρκία, παρόλο που η θρησκευτική συνείδηση του πληθυσμού της δεν είναι χριστιανική. Η εξήγηση όμως είναι απλή, καθώς και στο ισλαμ η Παναγία έχει τη θέση της (το όνομα Μαρία είναι αραβικό). Αναφέρεται στο Κοράνι κάμποσες φορές, με σεβασμό και μέσα στα πλαίσια της ισλαμικής θρησκείας. Από την άλλη όμως, η απουσία συγκρότησης αραβικού έθνους θέτει ανοιχτά ζητήματα κατά πόσο η θρησκευτική μοφή βοηθά ή καταπολεμά αυτό το φαινόμενο. Πολύ περισσότερο, που η θρησκεία καθαυτή φαίνεται να σφαιτερίζεται το φαινόμενο.

Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι στην Ελλάδα απουσιάζει αυτή η μορφή, ή καλύτερα να πούμε, ότι απουσίαζε. Η  θρησκευτική συνείδηση που καλιεργείται ανέκαθεν με όλα τα μέσα, και η κρατική της μορφή, αποτελεί μια συνεχής προσπάθεια να αντισταθμιστεί αυτή η στειρότητα, που συνδέεται με τον ιστορικό τρόπο συγκρότητης της χώρας. Πολλοί ίσως αναρωτηθούν τι είναι αυτή η «ζωντανή Γυναίκα», που έχει διαφορετικές όψεις στους διάφορους λαούς: συνοπτικά είναι μια μορφή που παράγουν οι άνθρωποι μιας κοινωνίας/κοινότητας όταν αγωνίζονται από τους εαυτούς τους, για να στεριώσουν την ιστορική τους προοπτική ως κοινότητα. Αν παραχθεί αυτή η μορφή, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί, παρά μόνο με πραγματική καταστροφή της κοινωνίας/των ανθρώπων της. Στην χώρα μας – από όσο γνωρίζουμε -αυτή η μορφή παράχθηκε στην διάρκεια της εξέγερσης του 2008. Παρά τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές και διαμάχες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε  αυτή την εμφάνιση που γενήθηκε μέσα στην εξέγερση. Στην ουσία επαναλήφθηκε με διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, η ιστορική στιγμή της Γαλλίας. Οι συνέπειες για τον ελληνικό σχηματισμό είναι τουλάχιστον σημαντικές.

 

 

από Σπυρίδων Βλιώρας 16/08/2016 6:38 μμ.


Γράφεις ότι οι άθεοι Γάλλοι είναι ήπιοι με τους Χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Σωστά, είμαστε μη φονικοί σαν εσάς, οι γαλλοχριστιανοί ναζί και οι ισλαμοφονιάδες είναι πιο ακραίοι. Κατανοώ πως έχεις θηλυκές ορμόνες και φλυαρείς, μα διάβασε το Charlie Hebdo και δες τις εικόνες που μιλάς για ηρεμία των Γάλλων. Μιλάς πολύ μα δεν επικαλείσαι στατιστικά δεδομένα, παρά μία τρολ ψευτογυναικεία πονηριά. Δεν είσαι γυναίκα παρά ένα χριστιανοτρόλ.


Συνόψιση:  από την λαϊκή βρισιά «γαμώ την παναγιά μου/σου/του» - μια δευτερεύουσα λαϊκή επικοινωνία -  ανασύραμε την συσχέτιση που παραπέμπει στην απουσία πραγματικής εθνογέννεσης, την απουσία της αισθητικής ταυτότητας του σύγχρονου έθνους, μιας ταυτότητας που γεννιέται στο διασυνειδησιακό υπόστρωμα μιας κοινότητας/κοινωνίας, και δώσαμε ιστορικά παραδείγματα πραγματικών εθνών-κρατών. Στη συνέχεια επισημάναμε την εμφάνιση του συμβόλου στην διάρκεια της εξέγερσης του 2008. Η συσχέτιση της Γυναίκας με την εξέγερση του 2008, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις, αποτελεί κάτι που δεν θα αφήσει στη θέση του τον ελληνικό σχηματισμό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό μάς το  διδάσκει η Ιστορία.

Η ανάλυση είναι αντικειμενική και τα πολιτικά συμπεράσματα υποκειμενικά. Αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική και κοινωνική διαδικασία, και να σκεφτούν σοβαρά ότι «παίζουν με την φωτιά», και οτι η ιστορική δυναμική, όταν εμφανίζονται και πλάθονται μορφές – και μάλιστα από την νεολαία – μπορεί να καταστρέψει παλιούς σχηματισμούς ή να γεννήσει νέους.

Το ερώτημα που τέθηκε από την στρατοκρατία του ελληνικού Θέματος είναι: πως μπορεί να εμφανίστηκε ένα εθνοσύμβολο, όταν η πλειοψηφία του λαού δεν συμμετείχε στην εξέγερση; Το ερώτημα είναι έλλογο, αν θεωρήσουμε, ότι μια τέτοια διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ακρίβεια ενός μηχανισμού. Η διαδικασία όμως δεν είναι ντετερμινιστική, γιαυτό άλλωστε ξεκίνησε η προβληματική και η έρευνα. Αν προϋπόθεση της εμφάνισης του «φαντάσματος» ήταν η άσκηση εξέγερσης από την πλειοψηφία, τότε, όπως αποδεικνύει και η ιστορική εμπειρία (εμφάνιση έθνους/κράτους), αυτη η προϋπόθεση θα ήταν μια άλλη περιγραφή για την βία γενικά ή την ανύψωση της βίας σε νέο κράτος. Πως σχετίζεται όμως πραγματικά το ανάγλυφο με το κράτος;

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια η εν λόγω μορφή να συσχετιστεί μέσω κατασκευασμένων αισθητικών τρόπων  με την οργανωμένη σε βία κράτος ή καλύτερα με το έθνος-κράτος (βλ. παραστάσεις με σπαθιά ή ποιήματα με όψεις σπαθιών και βία), η ιστορικότητα της μορφής μάς αποδεικνύει το αντίθετο: τα αγαλματίδια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, και τα οποία χρονολογούνται 5 με 10 χιλ. χρόνια πίσω, παριστάνουν την λεγόμενη θεά της γονιμότητας ή της ζωής, και δεν φέρουν ούτε «στολές», ούτε κάποιο είδος όπλου. Καθώς δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα γονιμότητας εκείνα τα χρόνια, ώστε να γεννηθεί κάποια θεά αναπαραγωγής που να αντιπαλεύει το πρόβλημα, φαίνεται ότι ο διαχωρισμός του κοινοτικού ανθρώπου από την υπόλοιπη φύση να συντελείται μέσα από την συνείδηση της αναπαραγωγής, την κατάφαση ζωής - κόντρα στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες- με την μορφοποίηση/ανθρωποποίηση της γόνιμης φύσης. Σαφώς και αυτά τα αρχαιλογικά ευρήματα συνηγορούν για την σχέση που αναδείξαμε, υπογραμμίζουν δε, τον αντιστρατοκρατικό χαρακτήρα της μορφής.

Το ερώτημα που τίθεται είναι επομένως το εξείς: αν ο διαχωρισμός στην συνείδηση γίνεται στη βάση του «ανθρώπινο είδος-περιβάλλον/φύση» - όπως γίνεται στις πρώτες κοινότητες-,  τότε ο διαχωρισμός στη διάρκεια της εθνογέννεσης δεν γίνεται μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο είδος; Δεν αναδεικνύεται ένας ρατσιστικός διαχωρισμός, που λέγεται και εθνικισμός; Ένας φασιστικός χωρισμός μέσα στο είδος;

Αν πάλι διατηρείται ο βασικός χαρακτήρας του ειδώλου –της γονιμότητας και της ζωής -, όπως κληρονομείται από τις πρώτες κοινότητες, τότε γιατί εμφανίζεται στην εθνογέννεση/έθνος-κράτος, η Γυναίκα αυτή; Και δη στη διάρκεια της εξέγερσης του 2008;!

από μην είσαι χαζός 22/08/2016 10:48 πμ.


post image

επέτρεπε και κουλούς τίτλους μου στρεβλώνουν το όνομα του εχθρού. Γίνεσαι απλοϊκός δεξιός λαπάς με τόση αυστηρότητα. Έχουμε πόλεμο . Μας στρεβλώνουν συνέχεια , διάβασε τι γράφουν, άρα ανταπανταμε στα πυρά. θα μπλέξουμε τις αιρέσεις τους. Πιάνει περισσότερο να περιπλέκεις την γνώμη που ήδη αγαπα ο εχθρός, παρά το να είσαι εν ώρα μάχης καλό και έντιμο παιδί να κατσεις να σε γαμησουν. πολλά που λέω ως στρεβλωτής ειναι λάθος. προσπαθώ να κινητοποιήσω τον αναρχικό με τα σημεία που διαφωνεί  στον λόγο μου, και να σακατέψω σε συχνά μα οχι πάντα φιλική παγίδα τον δεξιό . Ασχολούμαι με στατιστική ανάλυση ερευνών επαγγελματικά. Αποτέλεσμα δεν έχεις όταν λες ότι έχεις στο μυαλό σου. Αυτό το κάνουν άτομα που δεν έχουν διαχειριστική ενσυναίσθηση, μιλάμε για ευφυίες νηπιακές που έχουν δυστυχώς και ενήλικες. Σημασία έχει να κινητοποιήσεις τον άλλο. Οι άλλοι δεν κινητοποιούνται μόνο με αλήθειες. Φυσικά ούτε το ψέμα γίνεται ανεκτό διότι είναι εμφανές. Οι περίπλοκη τίτλων ή ανάμιξη αριστερών και ναζιστικών στοιχείων, προκαλεί δυσαρεστημένη συμφωνία και διαφωνία σε σημεία.  Αυτό θέλουμε. Την κινητοποίηση εχθρών και φίλων. Στατιστικά τα ελεγχόμενα παράδοξα μα ελεγχόμενα κείμενα αποδίδουν . Όταν γράφεις υπέρ της αριστεράς και του αναρχισμού με υφακι συνετό αλά δεξιά, ενισχύεις την δεξιά. Στα παράδοξα κείμενα δεν υπογράφω ως αναρχικός ούτε κάνω ζημιά σε εμάς. Εσύ θες να είσαι καλό και ηθικό παιδί ή να νικάς; Αν θες να κοιμίσεις συνέχισε να σβήνεις τα περιπλεγμένα κείμενα και γράφε με υφακι δεξιάς κουλτούρας απλώς αναρχοαριστερά. Ως στατιστικολόγος μελετώ δεδομένα και αποτελέσματα, όχι τι μου αρέσει ή τι θέλω. Σε ένα κείμενο έχει μεγαλύτερη σημασία το ύφος παρά τα επιμέρους στοιχεία. Ο αναρχικός συνθέτει κειμένο με αναρχικό ύφος, και δεν μιλά σαν φλωράκι της δεξιάς που απλώς παραθέτει με ηθικό και συνετό τρόπο αναρχικές ιδέες. Δεν πιάνει αυτό αδερφέ. Έχω ασχοληθεί με πειράματα συμπεριφορικά. Κινητοποιείς. περισσότερο όταν εμπεριέχεις στοιχεία του εχθρού δοσμένα παραδόξως. Στοχεύεις πάντα στον νεαρό αναγνώστη που διαμορφώνει άποψη και όχι στον γέρο που έχει παγιωθει. 14-16 ετών είναι η ηλικία που στοχεύεις. Αν δεν έχεις στόχο, απλά δεν πετυχαίνεις τίποτα. Αν στοχεύεις στους γέρους πχ άτομα 26 ετών και άνω, πάλι ως ηλίθιος χάνεις χρόνο. στα 26 το άτομο παγιωνει, στατιστικά πολύ λίγοι αλλάζουν γνώμη στα 26, στα 33 ειδικά αυτό στατιστικά τείνει να γίνει ακόμη πιο απόλυτο. Δεν στοχεύεις σε λόγο φλωρικο και καθαρό. Μέσα ο λόγος σου μπορεί να έχει ειρωνεία προς τις δικιές σου θέσεις όπως και του εχθρού. Νικάς όταν ταρακουνας τον νέο. Εσύ σαν φλώρος θες να τον πάρεις από το χέρι τον αναγνώστη. Εγώ τον φέρνω στη. μεριά μας, αλλά που και που τον σπρωχω προς αριστερά μα και δεξιά. Αυτό έχει μεγαλύτερη στατιστική απόδοση, διότι ο άλλος νοιώθει κάπως παράδοξα και ξυπνά. Το καλύτερο κειμένο εμπεριέχει 80% σωστή άποψη, 15% λάθος άποψη και 5% θόρυβο - δηλαδή τυχαιότητα - πράγματα άσχετα. Μελέτα William Shakespeare. Δεν λέω τι μου αρέσει μα τι στατιστικά αποδίδει. Η δεξιά έχει πολύ κόσμο άρα στατιστικά μέσω φυσικών διαφωνιών προκύπτει το επιθυμητό 80% κομματικός λόγος 15% λόγος υπέρ του εχθρού 5% κοτσάνες τυχαιότητα και θορυβολογία. Αν δεν γράφεις με την συνταγή 80%,15%,5% μας βλέπω αδύναμους μόνιμα. Φυσικά όταν λες περίπλοκης ηθικής πράγματα υπογραφεις. συχνά ως ο εχθρός ή κάτι σίγουρα μη αρεστό 

Εικόνες:


Στον χριστιανισμό, δικαιούμαστε να βρίσουμε τα θεία και να μετανοήσουμε, εκτος αν βρισουμε το αγιο πνευμα- αυτο δεν συγχωρείται.

 

«Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον» 12:31 Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, πᾶσα ἁμαρτία καὶ βλασφημία ἀφεθήσεται τοῖς ἀνθρώποις, ἡ δὲ τοῦ Πνεύματος βλασφημία οὐκ ἀφεθήσεται τοῖς ἀνθρώποις· (Γι’ αυτό σας λέω, κάθε αμαρτία και βλαστήμια θα συγχωρεθεί στους ανθρώπους, αλλά η βλασφημία στο Πνεύμα δε θα συγχωρεθεί.)

 

από μύθος 24/08/2016 8:13 μμ.


ότι μόνο οι Έλληνες βρίζουν τα θεία. 

ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ?


Πραγματικά σημαντικές οι επισημάνσεις σου, και χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιες ανεπτυγμένες μεθοδολογίες, που χρησιμοποιούν και την δομή του κειμένου για περάσουν την πληροφορία και να επιδράσουν στον ζελέ! Θα τις πάρω υπόψιν μου σε άλλη περίπτωση, τώρα θα συνεχίσω κοιμισμένα, διότι αφενός μεν ο καθένας με τις δυνατότητες του, αφετέρου δε η φύση ετούτης της παρέμβασης είναι τέτοια. Αναδείξαμε μια πληρφορία και την σημασία της, την αξιολογήσαμε, δείξαμε και την μήτρα της, και την κομίσαμε εδω – στο σπίτι της - στην αντιπληροφόρηση. Και εξηγώ: για την ανάλυση, δεν έχει καμμία, μα καμμία σημασία, αν ο αναγνώστης είναι μεταξύ 17,5 και 17,6 ετών ή 92,3 και δύο ημερών, ούτε τι κατασκευές και ερείπια κουβαλά στο κεφάλι του. Ποσώς μας ενδιαφέρει η ιδεολογική/κομματική του τοποθέτηση και η κρατική ή ημικρατική/παρακρατική του δράση ή άλλη μορφή κοινωνικής δράσης του. Η ανάλυση, για να μετατραπεί σε υπερκείμενο – το αντικειμενικό συμφέρον της πληροφορίας δηλαδή, η δράση της - απαιτεί την συνανάγνωση της πληροφορίας από τον κομιστή μέσα από την δημόσια έκθεσή της, σαρώνοντας – ως συλλογική νοητική αναπαραγωγή πλέον - το διασυνειδησιακό της δοσμένης κοινωνικής λογικής. Δεν στοχεύει ή δεν αποβλέπει η ανάλυση στην πειθώ ή στο «κέρδισμα» με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο που αναφέρεις – δεν έχει τέτοια λειτουργία -  αλλά στον θρυμματισμό τελικά των κατασκευών με φυσικό τρόπο (ο φυσικός τρόπος είναι άλλο θέμα, και δεν τον διαπραγματευόμαστε εδώ), μέσα από το συλλογικό υπερκείμενο που παράγεται κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, καθώς αποκτά έτσι λόγο η μορφή. Και βέβαια, όλα αυτά, ακριβώς επειδή πρόκειται για φυσική αποτύπωση που πάραξε η εξέγερση του 2008. Και εννοείται, το υπερκείμενο αυτό, δεν θα υπήρχε χωρίς την εξέγερση του 2008.

Στην κατάλληλη στιγμή θα απαντήσω το ερώτημα που έθεσα παραπάνω.

ΥΓ

το φάντασμα στο «κομμουνιστικό μανιφέστο», παρόλο που θεωρείται λογοτεχνική μεταφορά, θεωρώ ότι έχει τις αναφορές που περιέγραψα παραπάνω. Κατά πόσο όμως παράχθηκε πραγματικά από το ιστορικό εργατικό κίνημα ως φυσική αισθητική αποτύπωση, δεν το γνωρίζουμε, εφόσον δεν κληροδοτήθηκε καμμία συγκεκριμένη μορφή με οποιοδήποτε τρόπο, θα μπορούσε να ήταν απλώς μια προπαγανδιστική νύξη με υπονοούμενο στις μορφές που αναφέραμε -μια προπαγανδιστική ένδειξη υπεροχής τού τότε εργατικού κινήματος.

από @. 31/08/2016 9:39 μμ.


πληροφορίες ή αναλύσεις από το ινδιμεντια μας, τότε νομίζω ότι πρέπει να αναφέρεις την πηγή σου. Αντε κοπρίτη - είσαι και πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας - , που εκμεταλλεύεσαι συσχεστίσεις που συζητάμε, και δεν λες τιποτε για το ξεκάφρωμα.

από @ 04/09/2016 2:17 μμ.


γαμω τη μανα σου σε ενα αυτοκινητο, η αντικειμενο, αφου δεν εχει μανα βριζουμε κατι που δεν υπαρχει.. ε το ιδιο πραγμα

από Tadashi 24/10/2016 10:37 πμ.


post image

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Θεός δεν είναι ένα ανθρωπάκι που ανθρωπομορφικά αγαπά, κλάνει, διδάσκει, τιμωρεί, θυμώνει, πλάθει, γεννά, σκοτώνει, ανέχεται κτλ. ούτε δύναται να έχει μία ιστορία χωροχρονικά συνεπή με την ανθρώπινη έννοια ώστε αυτή να μπορεί να ειπωθεί λεκτικά ή να γραφεί σε βιβλίο. Ο Θεός είναι η κβαντική θεωρία πεδίου (βλέπε: "An Introduction to Quantum Field Theory" των Michael E. Peskin και Daniel V. Schroeder), αλλά δεν είναι άντρας ή γυναίκα για να του αρμόζει άρθρο, ούτε είναι "Θεός" αφού δεν μας έπλασε συνειδητά ούτε η ανθρωπομορφική συνείδηση επειδή μας είναι κατανοητή σημαίνει ότι είναι συμπαντική. Ο Θεός δεν υπάρχει. Όλα είναι λάθος στην φράση "ο Θεός", και το "ο" και το "Θεός". Το Σύμπαν μας αποτελεί έναν επιτρεπτό και επιλύσιμο μαθηματικό φορμαλισμό μέσα σε άπειρους άλλους - βλέπε βιβλία του καθηγητή Max Tegmark. Το Σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από το τίποτα όπως ειρωνικά λένε οι αμαθημάτιστοι εχθροί της αστροφυσικής, αλλά αποτελεί χωροχρονικό θραύσμα ενός γερασμένου υπεραραιού προγονικού σύμπαντος το οποίο διεστάλη στο όριο της επιτρεπόμενης κβαντικής αποσυνοχής και κατόπιν εξεράγη. Μία κυματοσυνάρτηση αδυνατεί να απλώνει στο άπειρο, διότι συναποτελείται από δομοστοιχεία (δυνητικά σωματίδια) διαστάσεων Planck, τα οποία της θέτουν μαθηματικούς περιορισμούς, κι αν υπάρξει υπέρβασή τους έχουμε νέες μεγάλες εκρήξεις. Η Γαμωπαναγία και ο Πρώκτιησους αποτελούν απλοϊκό τρόπο συμπτυγμένης έκφρασης των άνωθεν εννοιών. Ο γραφικός χωριάτης Έλληνας, ο Χρυσαυγίτης και ο Νεο-Δημοκράτης δε με στεναχωρούν με τις μεταφυσικές αρλούμπες τους, διότι δεν αιτιολογούν κάποια βαθύτερη αιτιότητα της ανωτερότητας της Εβραϊκής μεταφυσικής βάσης ένατι της κβαντικής θεωρίας πεδίου και της αστροφυσικής. Αυτό που με ενοχλεί εντόνως είναι ότι η μητέρα μου όντας μαθηματικός και στοχαστικά πλήρως αντιμεταφυσική ανέχεται την γαμημένη Shinto παράδοση. Αν παράδοση ήταν η μαλακία, καιρός πια είναι να γίνει η λογική! Ευγένεια ψυχής ΔΕΝ είναι να κάθεσαι να σε γαμήσουν!

Εικόνες:


post image

Σωστά, το Σύμπαν αποτελεί έναν υποστατό και εφαρμόσιμο ρέοντα τοπολογικό φορμαλισμό, μέσα σε άπειρους άλλους. Έχει πιθανοτικό απώτερο παρελθόν και μέλλον, πιθανοτικό και όχι μοναδικό λόγω του κβαντικού θορύβου που συσσωρεύεται διαρκώς. Το δικό μας Σύμπαν έχει αρχή και τέλος μεγαλοεκρηκτικό (θεωρείται όμως ότι συνδέεται πιθανοτικά με προγονικά και παράγωγα σύμπαντα), όμως η συμπαντοσειρά μας αποτελεί αέναο εφαρμόσιμο φορμαλισμό. Η πιθανοτική τοπολογική γεωμετρία του Σύμπαντος ρέει διότι το Σύμπαν δεν αποτελεί εξίσωση της κλασικής ευκλείδειας γεωμετρίας που είναι ακίνητη, αλλά η εξίσωση που το περιγράφει βασίζεται στην άλγεβρα ρευμάτων και την αέναα αναρρυθμιζόμενη S-matrix γεωμετρία.

Εικόνες:

.

από @marifa 30/10/2016 2:12 πμ.


και ποιος έφτιαξε αυτες τις κυματοσυναρτησεις  και τα πιθανοτικα δομοστοιχεια και τις γεωμετριες;

Ποιος έφτιαξε το μαθηματικα επιτρεπτο φορμαλισμο; Αυτος δεν υπήρχε πριν ανακαλυφθει; Και ποιος έφτιαξε τα 4 συμπαντα;

Και ποιος έφτιαξε τον θεο;

Οι αποξενωμενες εξηγησεις τυπου επιστημης δεν μας πανε ουτε νανοχιλιοστο πιο περα απο τις θεολογικες εξηγησεις. Μια εκκοσμικευμενη θεολογια, που νομιζει οτι επειδη αλλαξε τις εννοιες και μασκαρευτικε μπορει να μας παραπλανησει.

 

από γειωση 30/10/2016 11:05 πμ.


αυτα που λες τα επινοησε ο ανθρωπος προσπαθωντας να βγαλει νοημα και ακρη σε κατι που δεν ειναι φτιαγμενος να κατανοησει.βλεπεις εχεις 5 αισθησεις και μεσω αυτων απλα δεν μπορεις να αισθανθεις και να κατανοησεις πληρως την τετραδιαστατη πραγματικη μορφη ενος αντικειμενου στο 4 διαστατο συμπαν,παρα να το περιγραψεις μαθηματικα.προσωπικα πιστευω οτι αυτη η αναζητηση δε θα αποδωσει ποτε ξεκαθαρο αποτελεσμα γιατι απλα ειναι περαν των δυνατοτητων του ανθρωπου.ας αφησουμε τους εγωισμους,δεν πειραζει που δεν μπορουμε να τα καταλαβουμε ολα,εχουμε πολλα προβληματα να λυσουμε που βρισκονται μεσα στο τρισδιαστατο ευκλειδειο πεδιο που μπορουμε αμεσα να αντιληφθουμε με τις αισθησεις.


οταν πριν δεν υπηρχε τιποτε; Πως δημιουργηθηκε το τιποτε; Ή Πως δημιουργηθηκε το παντα και το ανεκαθεν; Τι ειναι η μη αρχη; Δεν εχει και μεγαλη σημασια αν δωσουμε υποκειμενικο ή αντικειμενο χαρακτηρα στο ερωτημα, και αντι να πουμε "πως δημιουργηθηκε", πουμε "ποιος το εφτιαξε", νομιζω;

και πως ειναι δυνατον ρε γειωση, κατι που δεν ειναι φτιαγμενο για να κατανοησει κατι αλλο, να προσπαθει να βγαλει νοημα και ακρη για αυτο το κατι αλλο, για το οποιο δεν ειναι φτιαγμενο να κατανοησει;

Λεω: Ή  δεν ειναι φτιαγμενο για να κατανοησει και τοτε δεν υπαρχει καμια αναφορα και καμια προσπαθεια, ή ειναι φτιαγμενο να κατανοησει και βρισκεται καθοδον να κατανοησει και κατανοει. Και τα δυο δεν γινεται, νομιζω.

Παρολο αυτα, στη συνεχεια το χαλαρωνεις, και λες τα μαθηματικα ειναι το υποκαταστατο της ελλειψης αισθησεων. Τα μαθηματικα δεν ειναι φυσικη εκδηλωση του ανθρωπου; Ο,τι ειναι του μυαλου ειναι υποκαταστατο αισθησεων; Το μυαλο ειναι η βαση της αποξενωσης δηλαδη; Ξανα θετεις την παραπανω αντιφαση: και  αποξενωση μεν, και φυσικο δεδομενο του ανθρωπου δε, και δεν ειναι φταιγμενο να κατανοησει και κατανοει με συγκεκριμενο τροπο.

Αν και εντοπιζεις το προβλημα, το εξοστρακιζεις. Λεω: να αλλαξουμε τον τροπο.

Βεβαιως και ολα πρεπει να τα καταλαβουμε, αλλιως πως θα λυσουμε τα προβληματα; Θα τα λυσουμε αξιωματικα οπως ειναι φτιαγμενο και το ευκλειδειο πεδίο;

από γειωση 31/10/2016 6 μμ.


αν αυτο ειναι εξω απο οποιοδηποτε ανθρωπινο αντιληπτικο πεδιο,πως ετσι αυθαιρετα εσυ θα του δωσεις ταυτοτητα,σκοπο κλπ?

αν ηταν φτιαγμενος,θα ειχε και τα καταλληλα οργανα να τα αντιληφθει.η επιστημες(τεχνικες και θεωρητικες)εδωσαν στον ανθρωπο τη δυνατοτητα να παρει μια μυρωδια για το τι υπαρχει περαν του αντιληπτικου πεδιου των αισθησεων.αυτα ομως ειναι αποτελεσματα της ανθρωπινης συνειδησης οχι καποιας θεικης.ο ιδιος ο ανθρωπος ηφηυρε αυτη τη δυνατοτητα,δεν του δοθηκε by default.

επειδη ομως ξερουμε οτι οι ανθρωπινες αισθησεις σφαλλουν,ακομη και στο ευκλειδειο 3σδιαστατο πεδιο πχ δεν μπορουμε να αντιληφθουμε αμεσα την καμπυλοτητα της γης,χρειαζομαστε τα μαθηματικα για να σιγουρευτουμε.(μπορουμε ομως να κανουμε την εμμεση εμπειρικη παρατηρηση-του ερατοσθενη αν δεν κανω λαθος-και να επιβεβαιωθουμε  νοητικα με τα μαθηματικα.εχουμε μαζι δηλαδη και επιστημονικη και εμπειρικη γνωση.αλλα ακομη και η επιστημονικη γνωση δεν ειναι αλαθητη γιατι εχει ως θεμελιο την εμπειρια η οποια ειναι δεδομενο οτι ειναι ατελης,λογω των ατελων δυνατοτητων των αισθητηριακων μας οργανων!αρα καπου μπορει να σφαλλει,διορθωνεται και ετσι προχωραει η επιστημη...

οταν το αντικειμενο μελετης ομως παυει να ειναι προσιτο και αμεσα κατανοητο απο τον ανθρωπο και χρειαζεται τεραστια και πολυπλοκα μηχανηματα που προσπαθουν να προσομοιωσουν πολλες φορες ανορθοδοξα την αμεση εμπειρια,τοτε τα πραγματα δυσκολευουν.ισως η εξελιξη στης ερευνες να σταματαει να εχει το φρενηρη ρυθμο που εχει μεχρι τωρα.και εκει φτανουμε σε αυτο που προτεινεις,να αλλαξουμε τροπο.αλλα δεν μπορω να διανοηθω καποιον.δεν νομιζω να εχουμε καποιο κρυφο αισθητηριο οργανο που δεν το εχουμε ανακαλυψει ακομα.να ειναι μια διαφορετικη "καινουργια" νοητικη λειτουργια?αυτο προς το παρον ειναι μια μεταφυσικη υποθεση.

ενα παραδειγμα που λεω σε παρεες αν πιασουμε τετοιες συζητησεις.πως μπορεις να συλλαβεις οτι ενα αντικειμενο αν επιταχυνθει με την ταχυτητα του φωτος εχει απειρη μαζα?δεν μπορεις γιατι οι αισθησεις δεν μπορουν να το συλλαβουν.γιατι η μαζα ειναι ενα μετρο που χτιστηκε με τη λογικη του τρισδιαστατου κοσμου.σε εναν τετραδιαστατο κοσμο ομως η ιδιοτητα αυτη εχει αλλη λογικη.μαλλον ζουμε κα αντιλαμβανομαστε μια τρισδιαστατη αφαιρεση απο ενα τετραδιασταστο(?) ολο.οντως ειναι ενδιαφερον και ιντριγκαρει γιαυτο ασχολειται τοσος κοσμος,απλα σαν προτεραιοτητα θεωρω πως στο μικροκοσμο μας εχουμε πολλα να αντιμετωπισουμε και να λυσουμε.αργοτερα,παμε για αλλα δε διαφωνω

από τον Κβάντο 03/11/2016 8:16 πμ.


post image

Μελέτα Max Tegmark. Όλοι οι υλοποιήσιμοι φορμαλισμοί υπάρχουν αέναα μα ως ασύνδετοι κόσμοι. Το τίποτα διαρκεί για μηδενικό χρόνο και έχει μηδενική μάζα και όγκο, δηλαδή δεν υπάρχει. Το τίποτα δεν είναι ο κενός χώρος που βρίθει από δυνητικά σωματιδια. Η στατική ευκλείδεια γεωμετρία ταυτίζεται με ανυπαρξία όσον αφορά την φυσική, διότι δεν εμπεριέχει μεταβολές, επαναρρυθμίσεις και ροές σχέσεων. Μελέτα "renormalization" (επανακανονικοποίηση) και "group theory" (θεωρία ομάδων). Βλέπε διαλέξεις περί renormalization στο YouTube από Yale , Princeton, Stanford, Harvard, CalTech, MIT ή ρώτα καθηγητή φυσικό του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Ένα σύστημα επανακανονικοποιήσιμο αποτελεί ρέουσα τοπολογική εφαρμογή, δηλαδή ένα σύστημα S-matrix συνεχών "επαναρρυθμίσεων" (σύστημα μη πάγιων ομαδικών σχέσων). Δες διάλεξη του Νομπελίστα Steven Weinberg, γράψε στο YouTube "Steven Weinberg CERN". Μέσα στην συσκευή Gargamelle του CERN αποδείχθηκαν χειροπιαστά τα ουδέτερα ρεύματα και η ηλεκτρασθενής αλληλεπίδραση.

 

 

 

Οποιοσδήποτε φορμαλισμός είναι τοπολογικά επανακανονικοποιήσιμος, δηλαδή αφορά "ρέουσα τοπολογική εφαρμογή" - μη στατική, υπάρχει εγγενώς ως φυσικό σύστημα χωρίς να αλληλεπιδρά με άσχετους φορμαλισμούς άλλων συμπαντοσειρών. Υπάρχει εγγενώς. Το κάθε υποσύμπαν δύναται να έχει αρχή και τέλος μέσα σε έναν από τους άπειρους υποστατούς ρέοντες και επανακανονικοποιήσιμους τοπολογικούς φορμαλισμούς, όμως πιθανοτικά (βλέπε probability theory, many worlds interpretation) συνδέεται με προγονικά και παράγωγα σύμπαντα, τις δικής του όμως συμπαντοσειράς - του ίδιου φορμαλισμού. Όταν συγκρίνουμε συμπαντογενεές (δηλαδή εναλλακτικά σύμπαντα του παρελθόντος ή του μέλλοντος με ίδιο βαθμό συγγένειας σε σχέση με εμάς) έχει σημασία η χρονική τους απόσταση από το τωρινό μας Σύμπαν. Όσο πιο απομακρυσμένη μία συμπαντογενεά από την δικιά μας είναι, τόσο περισσότερα εναλλακτικά σύμπαντα θεουρούνται αποδεκτά ως συγγενικά μας. Από κάποιον απομακρυσμένο βαθμό συγγένειας και άνω, τα αποδεκτά σύμπαντα είναι αφάνταστα άπειρα. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα άπειρα, μελέτα σχετικά ή ρώτα οποιονδήποτε μαθηματικό (βασική γνώση).

 

Ο Sigmund Freud και η Helene Ahrweiler όπως και εσύ, σκεπτόμενοι με μεθοδολογία αρχαϊκή που άρχισε να ξεφτίζει σιγά σιγά από την Αναγέννηση, ταυτίζετε την ρητορικά λογική εξήγηση με την στατιστικά μετρήσιμη. Οι ρητορικά λογικές εξηγήσεις είναι πιο εύπεπτες όταν απαντούν υπερσύνθετα ερωτήματα, διότι συχνά είναι biased/προκατειλημμένες βάση υπάρχουσας γνώσης. Οι στατιστικά και χειροπιαστά μετρήσιμες απαντήσεις είναι υπερσύνθετες μαθηματικά, και ρητορικά non-intuitive/μη διαισθητικά αντιλήψιμες. Οι ρητορικά λογικές εξηγήσεις των φαινομένων κάποιες φορές καταλήγουν και σε σωστά συμπεράσματα, διότι είναι χτισμένες πάνω σε αυτά, όμως οι εσφαλμένοι φαντασιακοί μηχανισμοί γεννούν σφάλματα και αδιέξοδα θεμελιώδους αιτιότητας (εσφαλμένες συνενώσεις περιπτώσεων, παρανοήσεις εφαρμογής κτλ. πχ. βλέπε gestalt psychology).

 

Μαθηματικά απλώς μελετάς και επιλύεις, δεν υπάρχει ρητορικό μονοπάτι. Επίσης για να στατιστικοποιήσεις σωματιδιακά δεδομένα του φυσικού κόσμου στο CERN, απαιτούνται γνώσεις στατιστικής, μαθηματικών και φυσικής. Δεν υφίσταται κάποια ρητορική παράκαμψη. Ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται περισσότερο συναισθηματικά και προκατειλημμένα/biased βάση της κοινής λογικής. Το μεταιχμιακό σύστημα (βλέπε λέξη) είναι πιο ενεργό στον μέσο άνθρωπο σε σχέση με τον μετωπιαίο φλοιό, άρα όσες γνώμες είναι εύπεπτες και παραδοσιακές, είναι αρεστές στις μάζες, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της ανθρώπινης βιολογίας και όχι λόγω της φυσικής πραγματικότητας.

Εικόνες:

από 2019 25/05/2019 7:34 μμ.


Νιώθω βαθιά θλίψη που γυρνάω μετά από χρόνια και αντικρίζω αυτή τη νεκρά.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License