Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #123 και #122 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #123 και #122 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #123 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

https://ese.espiv.net

Απεργιακές κινητοποιήσεις και περιφρουρήσεις, έγιναν την Κυριακή 17 Ιούλη, από τοΣυντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, με κεντρικό σύνθημα: Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, Κυριακές και νύχτες τα μαγαζιά κλειστά. Δείτε το σχετικό κάλεσμα και την αφίσα ΕΔΩΕπακριβώς η ανακοίνωση-κάλεσμα ανέφερε: Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τους ταξικούς αγώνες μας. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Με την από τα κάτω οργάνωσή μας, την ταξική αλληλεγγύη και τη συλλογική αντίσταση μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς… Να πάρουμε πίσω τις κλεμμένες μας Κυριακές. Να βάλουμε φραγμό στη συνολική επίθεση κεφαλαίου και κράτους και να βγούμε μπροστά για να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία πραγματοποίησε στις 17 Ιούλη στην Θεσσαλονίκη, ο Συντονισμός Δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη αργία και τα “απελευθερωμένα ωράρια”. Δείτε την αφίσα κάλεσμα του Συντονισμού Δράσης ΕΔΩ.

Συγκέντρωση-Πορεία την Κυριακή 17/7 στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε και ηΣυλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία, ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά. Στην ανακοίνωση της η συλλογικότητα ανέφερε: Μπροστά στην επόμενη Κυριακή που τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά (την Κυριακή 17/7), πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις με αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων σε εργαζομένους μέσα από τον συντονισμό δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα «απελευθερωμένα ωράρια» αλλά και από τη συλλογικότητα μας, στο Cosmos, στο One Salonica, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές των ανατολικών συνοικιών. Ο αγώνας ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία, κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας των καταπιεσμένων, είναι αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε, οι εκμεταλλευόμενοι/ες τη δύναμή μας, να οργανωθούμε και να παλέψουμε τόσο για την βελτίωση των όρων ζωής μας στο σήμερα, όσο και για έναν κόσμο χωρίς μισθωτή σκλαβιά, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, για μια ζωή που να αξίζει να βιωθεί, για την ελευθερία, για την αναρχία.

Νέες εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα σε Ίλιον και Μαρούσι -σε συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στις “λευκές νύχτες”-πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Στην ενημέρωση από τις εξορμήσεις, το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια αναφέρει: Μέσα στις προηγούμενες ημέρες, το απόγευμα της Τρίτης 12/7 και το πρωινό της Τετάρτης 13/7, προχωρήσαμε σε μαζικές εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα σε Ίλιον και Μαρούσι αντίστοιχα. Έτσι, έπειτα από τις δυο πρόσφατες σημαντικές κινητοποιήσεις μας ενάντια στις “λευκές νύχτες” [στο Ίλιον (25/6) και στο Μαρούσι (2/7)], ήρθαμε σε μια νέα επικοινωνία με συναδέλφισσες και συναδέλφους που εργάζονται εκεί. Μέσα από αυτές τις εξορμήσεις προσπαθήσαμε από τη μία να ενημερώσουμε συνολικά για τη μάχη που δόθηκε και στις δυο περιοχές, και από την άλλη να συζητήσουμε μαζί τους για το όλο αυτό βίωμα και για τη συνέχιση του αγώνα τόσο ενάντια και στις “λευκές νύχτες” και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (σημειώνοντας βέβαια και τη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε την προσεχή Κυριακή 17/7, οπότε τα μαγαζιά θα είναι και πάλι ανοιχτά), όσο και ενάντια στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε. Τέλος, ανάμεσα στις διάφορες ενημερώσεις που λάβαμε όπως παραδείγματος χάρη για τις όποιες αντιδράσεις των εργοδοτών, για τους όποιους ελέγχους -και σε κάποιες περιπτώσεις- και πρόστιμα από την επιθεώρηση εργασίας, ενημερωθήκαμε και για διάφορα κρούσματα απληρωσιάς προς τους εργαζόμενους που είχαν κληθεί για δουλειά τις νύχτες εκείνες.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αρνείται την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης,παρά την δικαίωση της από την επιθεώρηση εργασίας. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και προσθέτει: Την Τετάρτη 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Νέας Ιωνίας για την συνάδελφο, που απολύθηκε εκδικητικά από την BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η εργαζόμενη είχε αρνηθεί να υπογράψει κατάπτυστο ατομικό συμφωνητικό με όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου και γι’ αυτό απολύθηκε. Η συνάδελφος δούλευε με μπλοκάκι στην έδρα και σε εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για 4 χρόνια, με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις. Την μέρα εκείνη το σωματείο πραγματοποίησε κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας, κατά την διάρκεια της εργατικής διαφοράς. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω των εκπροσώπων του, δεν αποδέχτηκε πως η συνάδελφος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας και ισχυρίστηκε πως είναι «δήθεν» συνεργάτιδα της οποίας έληξε η σύμβαση. Η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας δικαίωσε την πλευρά της εργαζόμενης. Παρόλα αυτά η εργοδοσία επιμένει στη στάση της και αρνείται να ανακαλέσει την «εν ψυχρώ» απόλυση της εργαζόμενης, ενώ δε δέχεται καν να πραγματοποιήσει συνάντηση με το σωματείο. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΜΤ, ΕΔΩ.

Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και για την καταβολή δεδουλευμένων, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 13 Ιούνη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ζούρα». Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, την ανάκληση των απολύσεων και τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της επιχείρησης στο Καπανδρίτι.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»την Τρίτη 12 Ιούλη με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 15/7 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τους παιδικούς σταθμούς, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ν. Αχαΐας. Διεκδικούν να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Να υπάρχουν αποκλειστικά δημόσιοι, δωρεάν ασφαλείς και σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση όλων των τροφείων.Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν προσλήψειςμόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.


Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και για άμεσα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra».

Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στα Χανιά. Συγκεκριμένα, νεαρός εργάτης στα έχασε τη ζωή του στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων τη Δευτέρα, όταν καταπλακώθηκε από κλαρκ με το οποίο εκτελούσε εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι,με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Ιούλη οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς εκείνη την ημέρα είχε οριστεί τριμερής συνάντηση. Οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ Καβάλας, που πρόσφατα πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρούν στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που εμπεριέχουν τη μείωση μισθών, τις οποίες ο εργοδότης,γνωστός μαγαλοαπατεώνας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ασκεί πίεση προκειμένου να υπογράψουν. Μάλιστα, το γνωστό λαμόγιο Λαυρεντιάδης, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε πάνω από 30 απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις, σκοπεύοντας να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που αντιδρούν στη μεταφορά τους σε εργολαβικές εταιρείες, που έχει φτιάξει η εργοδοσία, προκειμένου να μειώσει το κόστος εργασίας και να θωρακίσει τα κέρδη της.

 


Να μπλοκάρει δικαστικές διαταγές πληρωμών των εργαζομένων επιχειρεί η διοίκηση τηςεπιχείρηση «Αφοί Καρυπίδη ΑΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»). Ειδικότερα, η εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοί Καρυπίδη ΑΕ» υπέβαλλε αίτηση ανακοπής στο δικαστήριο σε αίτημα προσωρινής διαταγής κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν και που δικαίωναν τους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα δεδουλευμένα 4,5 μηνών.

Απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους,οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το «Intercontinental»,καθώς ο ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» κατέχει μετοχές και του «Intercontinental». Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν καμία δέσμευση στα αιτήματά τους.


Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, προχώρησαν την Τετάρτη 13/7,οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες της επιχείρησης «Μαρινόπουλος».Απαιτούν την άμεση καταβολή ολόκληρου του μισθού και του επιδόματος αδείας, την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας,καθώς και να μην γίνει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με στάσεις εργασίας και απεργίες, με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ και τη μη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση με συνάδελφους που εργάζονται στο Amazon (Πολωνίας) για τις εργασιακές συνθήκες στη συγκεκριμένη εταιρεία και για τις προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης, Η εκδήλωση έγινε την Δευτέρα 18/7 στις 6:30μμ στα γραφεία του Συλλόγου. Οι συνάδελφοι είναι μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής IP (Εργατική Πρωτοβουλία-Πολωνία).

Σε ενημέρωση για την κινητοποίηση στις 2/7/2016 ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ) αναφέρει: Στις 2 του Ιούλη ο Σύλλογος τωνΕργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) οργάνωσε κινητοποίηση έξω απο το ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή το συνέδριο της εργοδοτικής ένωσης ΟΕΦΕ. Δεκάδες συνάδελφοι και αλληλέγγυοι/ες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.Το κείμενο της παρέμβασης ΕΔΩ.

Τέλος, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Μουτζούρας, του ενημερωτικού δελτίου τουΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ(ΣΜΕΔ). Το έντυπο διατίθεταιδωρεάν στα γραφεία του Συλλόγου, σε αυτοοργανωμένους χώρους και σωματεία, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά τη Μουτζούρα εδώ και να την κατεβάσετε σε αρχείο .pdf από εδώ.

Δελτίο Εργατικής Αντιπληροφόρησης #122 από το μπλογκ της ΕΣΕ Αθήνας

 

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο ΣύλλογουςΥπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος μπροστά στην Κυριακή 17 Ιούλη. Η επιστολή έγραφε μεταξύ άλλων τα εξής: Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής σας γνωστοποιούμε και πάλι και μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής ότι συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και γενικότεραενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας. Ο Σύλλογός μας επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε αγωνιστικά με ένα από τα βασικά όπλα μας και πάλι την Απεργία. Να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο εν λόγω αγώνας, παράλληλα με το σύνολο των μαχών που ως εργαζόμενοι καλούμαστε να δίνουμε, όπως πχ για τις νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μέσα στους προσεχείς μήνες. Έτσι, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιστάσεις, σας καλούμε (ως ΟΙΥΕ) να πράξετε το αυτονόητο και να κηρύξετε άμεσα απεργία για την Κυριακή 17/7 για όλο τον κλάδο του εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να δοθεί η μάχη αυτή με όσο το δυνατό πιο καλούς όρους, με καλή προετοιμασία και σε ευρεία κλίμακα. Επίσης, μέσα και από αυτήν την ανοιχτή επιστολή θα θέλαμε να κάνουμε σαφές το ότι παραμένει σε ισχύ και το σταθερό κάλεσμά μας προς το σύνολο των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου για κήρυξη απεργιών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις Κυριακές που μας επιβάλλεται να πάμε για δουλειά στα μαγαζιά, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί και συντονισμένα τη μάχη αυτή. Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε και στο τώρα τον αγώνα μας.Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

 

 

Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας στη ΜΚΟ Άρσις στην Θεσσαλονίκη,πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1/7, το Σάββατο 2/7 & την Κυριακή 3/7,από το Σωματείο Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Θυμίζουμε ότι οι οχτώ εργαζόμενοι στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο (και μέλη του σωματείου) ξεκίνησαν από τις 1/6 επίσχεση εργασίας έως ότου εξοφληθεί το ποσό που η εργοδοσία τους χρωστάει (7,5 μήνες). Οι εργαζόμενες/οι της δομής φιλοξενίας για οικογένειες αιτούντων άσυλο «ΕΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» της ΑΡΣΙΣ, προχώρησαν ξανά σε επίσχεση εργασίας καθώς μετά από την 27/05/16 αναστολή της επίσχεσης εργασίας, η εργοδοσία της ΑΡΣΙΣ δεν κατέβαλε τα δεδουλευμένα τους (τους μισθούς όλου του 2016).
Τονίζουμε, επίσης ότι σε συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ, η εργοδοσία είχε δεσμευτεί σε καταβολή 4-5 μισθών εντός των επόμενων 10 ημερών- προθεσμία που έχει προ πολλού εκπνεύσει… μία ακόμα υπόσχεση που δεν τηρήθηκε από την εργοδοσία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Σε ανταπόκριση από την εργατική συγκέντρωση στο Μαρούσι το Σάββατο 2/7 ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας», ενάντια στον τσαμπουκά δημάρχων και εργοδοτών,η συλλογικότητα “ΟΡΘΟΣΤΑΣΙΑ” αναφέρει: Για 2ο συνεχόμενο Σάββατο, το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια έδωσε δυναμικό παρόν αυτή τη φορά στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου όπου για 3η φορά το χυδαίο δίδυμο Πατούλη-Νικολαράκου, δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου τοπικού εμπορικού συλλόγου, επιχείρησε να οργανώσει την φιέστα της «λευκής νύχτας» πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζόμενων στον κλάδο του εμπορίου. Και αυτή τη φορά όμως, δήμαρχοι και εργοδότες, είχαν δυναμικό αντίλογο στα σχέδιά τους. Η εργατική συγκέντρωση που καλέστηκε στις 6 το απόγευμα στον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου πολύ γρήγορα γέμισε την είσοδο του κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου της Ερμού δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για τη δυναμική της παρέμβασης που θα ακολουθούσε. Μετά από έναν σύντομο κύκλο ενημέρωσης και συντονισμού, τα σωματεία, οι συλλογικότητες, οι συνελεύσεις γειτονιάς, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι που στηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες του Συντονιστικού Δράσης εδώ και 3 χρόνια, συντονίστηκαν προχωρώντας από τις 18.30 σε δεκάδες αποκλεισμούς καταστημάτων ακυρώνοντας στην πράξη την παράταση ωραρίου .Ολόκληρη η ανταπόκριση και φωτογραφίες ΕΔΩ.

Σε αφίσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής(ΣΥΒΧΨΑ) για τον αγώνα στο βιβλιοπωλείο«Πρωτοπορία» αναφέρει: Να δώσει η «Πρωτοπορία» την αποζημίωση απόλυσης στη συνάδελφο που υπέστη βλαπτική-εκδικητική μεταβολή. Η συνάδελφος δούλευε 13 χρόνια στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», στη λιανική πώληση. Ήταν ενεργό μέλος του Συλλόγου μας και για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ. Λίγο καιρό μετά τη λήξη της προστασίας που παρέχει ο νόμος σε όσους συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά όργανα, η εργοδοσία προχώρησε σε βλαπτική-εκδικητική μεταβολή, με στόχο την ηθική, σωματική και ψυχολογική της εξόντωση και την εξώθησητης σε οικειοθελή αποχώρηση. Ξαφνικά η εργαζόμενη έγινε «αόρατη» για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του βιβλιοπωλείου και για τους πελάτες, απομονωμένη, αφού τοποθετήθηκε σε πόστο που δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητά της, όρθια χωρίς σκαμπό (επιδείνωση προβλημάτων υγείας) πάνω από έναν πάγκο. Παρ’ ότι η εργαζόμενη προχώρησε σε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία συνέχισε να αδιαφορεί, να την απαξιώνει, να την ειρωνεύεται, να κάνει σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε βάρος της. Η συνάδελφος έστειλε εξώδικο, αιτούμενη την επαναφορά στο πόστο της. Διαφορετικά, η βλαπτική μεταβολή θεωρείται καταγγελία της σύμβασης από μέρους του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση. Η εργοδοσία δεν ικανοποίησε το αίτημα και ταυτόχρονα αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση. Η εργαζόμενη κατέθεσε αγωγή και ζήτησε παράλληλα τη στήριξη του Συλλόγου μας. Οι διαμαρτυρίες μας θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου!Όλο το κείμενο της αφίσας του ΣΥΒΧΨΑΕΔΩ.

 

Ένα νέο ηλεκτρονικό-έντυπο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες,από την συλλογικότητα “ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΡΑΝΗ”. Στην περίληψη του εντύπου η συλλογικότητα αναφέρει: γίνανε πολλά στο εργοτάξιο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αυτά που δημοσιεύουμε είναι ένα μέρος. Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του και να γράψει για αυτά που έγιναν και τη γνώμη του.Δείτε όλο ΕΔΩ.

Στήριξη αγώνα πρώην πακετά «Μάσα Μπούκα» (Βέροια) & παρέμβαση αλληλεγγύης σε ΒΙΟΜΕ/ΡΟΜΠΕΝ, πραγματοποίησε η τοπική ενωση της ΕΣΕ-Ημαθίας, την Τρίτη 5 Ιούνη.Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΕ-Ημαθίας αναφέρει: Σήμερα(5/7) το πρωϊνό ήταν γεμάτο από εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Το πρωί βρισκόμασταν έξω από την επιθεώρηση εργασίας στη Βέροια, πλάι στο Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών στον κλάδο του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, για να στηρίξουμε τον αγώνα του πρώην πακετά του ταχυφαγείου «Μάσα Μπούκα» που διεκδικεί τα ένσημα και τα δεδουλευμένα του από το πρώην αφεντικό.Αργότερα, βρεθήκαμε λίγο πιο πάνω, μπροστά στην είσοδο του δημαρχείου Βέροιας με πάγκο διανομής προϊόντων ΒΙΟ.ΜΕ και κείμενο αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών ΒΙΟ.ΜΕ και ΡΟΜΠΕΝ που κορυφώνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.Οι εργατικές και κοινωνικές ανάγκες είναι αδιαπραγμάτευτες!Δύναμη στον αγώνα των εργατών ΒΙΟ.ΜΕ/ΡΟΜΠΕΝ στην Αθήνα.

 

Νίκη στον αγώνα του καραβανιού αλληλεγγύης για την αναγνώριση των αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση στήριξης η Αντιεξουσιαστική Κίνηση [[[Ex Portu – Αντιεξουσιαστική Κίνηση]]] Το όραμα μιας κοινωνίας-αναφέρει η ανακοίνωση της Ex Portu – Αντιεξουσιαστικής Κίνησης- χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση παίρνει σάρκα και οστά στο σήμερα από τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ στη Θεσσαλονίκη Και τους ΡΟΜΠΕΝ του ξύλου στην Πατρίδα Ημαθίας. Η αυτοδιαχείριση της παραγωγής από τους εργαζόμενους, βασισμένη στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αποτελεί πλέον έμπρακτη και βιώσιμη εναλλακτική απέναντι στη βίαιη υποτίμηση της εργασίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η νομική εξασφάλιση των συγκεκριμένων εγχειρημάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις μεθοδεύσεις των πρώην αφεντικών αποτελεί δίκαιο, αδιαπραγμάτευτο και αναγκαίο αίτημα τόσο των εργαζομένων όσο και των αλληλέγγυων υποστηρικτών, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση της διεύρυνσής τους. Διαβάστε όλη την ανακοίνωση ΕΔΩ.

Συγκέντρωση ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις στο B-BLUZ ,πραγματοποιήθηκε στις 8/7,στο κέντρο του Χαλανδρίου,από τις συλλογικότητες: Διαπασών,σε τροχιά σύγκρουσης, Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου και Κατάληψη κτήματος Πραποπούλου /Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής. Η σχετική αφίσα κάλεσμα έλεγε: ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ. Ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές απολύσεις, ξεχειλωμένα ωράρια, εξευτελιστικά μεροκάματα, εκφοβισμοί,τραμπουκισμοί και σεξιστική βία. Παλαιότερη ενημέρωση για το ίδιο θέμα, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 

Σε ανακοίνωση της η Συνέλευση Αλληλεγγύης Προλεταριακών Αγώνων, αναφέρει για την δημιουργία της: φτιάξαμε τη Συνέλευση Αλληλεγγύης Προλεταριακών Αγώνων. Μια συνέλευση ανοικτή σε κάθε εργαζόμενη/ο, φοιτήτρια/η και άνεργη/ο που αντιλαμβάνεται εαυτόν ως κομμάτι της εργατικής τάξης. Στηρίζουμε προπαγανδιστικά, οικονομικά αλλά και με τη φυσική μας παρουσία τους ταξικούς αυτούς αγώνες που συναποφασίζουμε ως συνέλευση πως χρίζουν περισσότερης υποστήριξης και πως μπορούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας να βοηθήσουμε ουσιαστικά. Αρκετές/οι από μας συμμετείχαμε και συμμετέχουμε ενεργά σε προλεταριακούς αγώνες. Έχουμε δει το φόβο στα μάτια των αφεντικών στην παραμικρή ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης. Έχουμε δει να τους λούζει κρύος ιδρώτας και να υποχωρούν στα αιτήματα μας. Η συλλογική μας αντίσταση, η από κοινού αντίδραση στα σχέδια τους για περαιτέρω κερδοφορία πάνω στις πλάτες μας, τους φέρνει τρόμο. Ας τους τρομοκρατήσουμε λοιπόν! Ας γίνουμε ο εφιάλτης τους!

 

Αυτό που βιώνουμε καθημερινά είναι τα ατελείωτα χιλιόμετρα που είμαστε αναγκασμένοι να διανύσουμε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (βροχές, καύσωνες) χωρίς ποτέ να υπάρχει παύση της καταμέτρησης σε τέτοιες συνθήκες. Δηλωμένοι από τα αφεντικά σαν 4ωροι απασχολούμενοι, τι κι αν πολλές φορές συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλεύουν 6ωρα ή ακόμα και 8ωρα. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΠρωτοβουλίαΕργαζομένων σε εργολάβους για την Καταμέτρηση του ΔΕΔΔΗΕ. Στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής: Οι καταμετρητές γινόμαστε το «μπαλάκι» εργολάβων και διοικούντων της ΔΕΗ που με βάση τα δικά τους συμφέροντα και με την διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού για το ποιος εργολάβος θα αναλάβει το έργο (συνήθως μια φορά τον χρόνο), καταφέρνουν να ρίχνουν όλο και πιο κάτω τα ήδη πενιχρά μεροκάματα, ενώ ο εργαζόμενος απειλείται συνεχώς με την ανεργία χωρίς κανένα δικαίωμα.Συνάδελφοι στις περιοχές Αθήνα – Πειραιά φτάνουν να πληρώνονται με 3 λεπτά την μέτρηση, με έναν μισθό που σπάνια θα ξεπεράσει τα 350 ευρώ! Και όλα τα παραπάνω χωρίς δώρα και επίδομα αδείας. Όσο για τους συναδέλφους που θα τύχει να αρρωστήσουν ή να πάρουν ένα ρεπό η τακτική το ίδιο επιθετική: Δεν δουλεύεις δεν πληρώνεσαι. Και η ανακοίνωση καταλήγει:Υπάρχει η αναγκαιότητα για ζύμωση και οργάνωση στον χώρο της δουλειάς. Να σταματήσουμε να μένουμε παθητικοί στις επιθέσεις που δεχόμαστε και να σταθούμε όλοι μαζί απέναντι στους εργολάβους και την διοίκηση ΔΕΗ με ταξική συνείδηση και συναδελφική αλληλεγγύη!

Σε 24ωρη απεργία κατήλθαν την Τετάρτη 6 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον «Ηλεκτρικό», το Μετρό και στον ΟΣΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΣΣΤΥ). Επίσης οι εργαζόμενοι στα τραμ έκαναν στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη 7 Ιούλη συνεχίστηκαν οι στάσεις εργασίας σε τραίνα και προαστιακό σιδηρόδρομο. Επιπλέον στο πλαίσιο της απεργίας τους οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να γίνει το άνοιγμα των προσφορών για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΣΣΤΥ.

 

Μία ακόμα παρ’ολίγον εργοδοτική δολοφονία την Δευτέρα 4 Ιούλη, στη μικρή πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ στο Πέραμα. 60χρονος εργατοτεχνίτης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά όπου νοσηλεύεται. Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα πραγματοποίησαν την Τρίτη 5/7 οι μεταλλεργάτες, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το νέο εργατικό «ατύχημα».

 

Άλλο ένα εργατικό «ατύχημα» –για εμάς ένα παρ’ολίγον εργοδοτικό έγκλημα-έγινε τομεσημέρι της Παρασκευής στον οδικό άξονα της Ιονίας οδού στην περιοχή της Κλόκοβας με πέντε εργαζόμενους – τραυματίες που υπέστησαν ηλεκτροπληξία.Ειδικότερα το “ατύχημα”συνέβη στο τμήμα της Ιονίας οδού όπου κατασκευαζόταν τοιχία, όταν φορτηγό τύπου παπαγαλάκι που μετέφερε πάνελ για την κατασκευή τους ήρθε σε επαφή με καλώδια της ΔΕΗ υψηλής τάσης με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να τραυματιστούν ευτυχώς ελαφρά 5 εργαζόμενοι από ηλεκτροπληξία. Οι τέσσερις εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου και ο πέμπτος στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

 

Επίσχεση εργασίας, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Την Τετάρτη πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, για το επίδομα επίσχεσης, που δεν έχει καταβληθεί ακόμη σε όλους τους εργαζόμενους και την Πέμπτη 7/7 πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κατάστημα της επιχείρησης στο Σταυρό, προκειμένου να καταγγείλουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να το λειτουργήσει με απεργοσπαστικό μηχανισμό.

 

Νίκησαν με τον ανυποχώρητο αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».Κατάφεραν να πληρωθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα(δύο μηνών)στους εργαζόμενους της καθαριότητας.Είχε προηγηθεί και άλλος επιτυχημένος αγώνας των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» που ανάγκασε την εργοδοσία να ανακαλέσει δύο απολύσεις.

 

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευής 8 Ιούλη οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της εταιρείας «JCB» στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Οι 100 εργολαβικοί εργαζόμενοισυγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι γιατί, μετά την αλλαγή της σύμβασης και την ανάληψη των τομέων καθαριότητας,σίτισης κλπ. από την εταιρεία «ΑΒΑΞ», πετιούνται στο δρόμο.

 

Τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας με τα ράντζα στα νοσοκομεία, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν». Όπως τονίζουν, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν 140 ράντζα και φορεία στους διαδρόμους καταδικάζοντας σε επικίνδυνη και εξευτελιστική νοσηλεία τους ασθενείς.

 

Με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βέροια και Κατερίνη, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου Μαρινόπουλου,έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα απαιτούν: Να μην υπάρξει καμία απώλεια θέσεων εργασίας,να μην γίνει καμία περικοπή μισθών – δικαιωμάτων και επίσης,να υπάρχει σταθερή εξόφληση των μισθών.

 

Τέλος, μία είδηση από τα διεθνή: Άγρια καταστολή εναντίον απλήρωτων εργαζομένων απότην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να καταστείλει τις αντιδράσεις. Στο βίντεο που παρατίθεται πιο κάτω, φαίνεται ξεκάθαρα η βιαιότητα των αστυνομικών αρχών της χώρας ενάντια στους απλήρωτους εργαζόμενους. ΣτηνΖιμπάμπουε οι απεργίες είναι συνεχείς, καθώς οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα διαμαρτύρονται για τους μη καταβληθέντες μισθούς τους. Χιλιάδες γιατροί και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση το μόνο που προσφέρθηκε να κάνει σε αυτή τη φάση ήταν να δώσει 100 δολάρια υποσχόμενη ότι το επόμενο διάστημα και κλιμακωτά θα καταβληθούν οι μισθοί κανονικά. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, απορρίπτουν αυτή την πρόταση ως ανεπαρκή. Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License