Για τον Λόφο του Στρέφη

Ας διεκδικήσουμε την υγεία που μας αξίζει συνθλίβοντας τον μίζερο και ασφυκτικό χαρακτήρα που έχει πάρει ο καταπατημένος από τις καπιταλιστικές προσταγές ζωτικός μας χώρος. Ας ζωντανέψει η περιοχή μας μέσα από την αυτοδιαχείριση και την επανοικειοποίηση του δημόσιου τοπίου.

“Songs of love and sorrow”*

 

Την προηγούμενη Δευτέρα, 11/07, μια τραγελαφική ιστορία εξελίχτηκε στο μπασκετάκι του Λόφου του Στρέφη. Ομάδα ατόμων αποτελούμενη ως επί το πλείστον από μέλη της ΑΔΥΕ «επισκέφτηκε» τη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος υπόσχεται στην αφίσα με τον κύκλο των εκδηλώσεων, να ζωντανέψει τη γειτονιά και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά… Χαρακτηριστικό της παρούσας κυβέρνησης άλλωστε είναι να οικειοποιείται έννοιες και πράξεις ανατροπής, διεκδίκησης και αλληλεγγύης και να τις εγκλωβίζει στα όρια της κανονικότητας. Οι νεκρωμένες αντιλήψεις περί ζωντάνιας της γειτονιάς απέχουν παρασάγγας από την πραγματικά ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου, χωρίς επιβολές και μέσα ελέγχου.

 

Εν μέσω μιας ψευδαίσθησης ζωντάνιας και γιορτινής διάθεσης προκάλεσε δυσαρέσκεια η διαμαρτυρία μας για την τσιμεντοποίηση κομματιού του Λόφου του Στρέφη και η καταγγελία για τραμπουκισμό συντρόφων σε προηγούμενη εκδήλωσή τους (στην πρώτη παρέμβαση που πραγματοποίησαν σύντροφοι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συναυλίας στα πλαίσια της ίδιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι διοργανωτές απώθησαν βίαια τη συντρόφισσα που ήθελε να διαβάσει το κείμενο της διαμαρτυρίας). Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων στην εκδήλωση δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να εκπληρώσουν τον ρόλο του «θεατή», φωτογραφίζοντας και κρατώντας απόσταση από τους διαμαρτυρόμενους, «καταναλώνοντας» τη διεκδίκησή μας, χωρίς να μπορούν να διανοηθούν ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι αυτής. Πολλοί δυσαρεστήθηκαν από τη διακοπή της προγραμματισμένης ροής της βραδιάς, θεωρώντας ότι τους επιβαλλόμαστε, ήμασταν ωστόσο κατακλυσμένοι εμείς οι ίδιοι από τις επιβολές της κυριαρχίας, ξεκινώντας από τον κατακερματισμό του χώρου της γειτονιάς μας, την καταστροφή ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στα Εξάρχεια, γεγονός που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με τη διαμαρτυρία μας.

 

Στο πλαίσιο της διεκδίκησής μας για ανοιχτούς δημόσιους χώρους, που αποτελούν πεδίο μοιράσματος και διαμόρφωσης σχέσεων απελευθερωμένων από διαμεσολαβήσεις, αντιστεκόμαστε στην κατασκευή νέων πεδίων αποκλεισμού και οριοθέτησης της ύπαρξής μας. Δεν μας ξεγελούν τα σχέδια ανάπτυξης και εξευγενισμού της γειτονιάς μας. Η διαρκής υποβάθμιση της περιοχής, η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας και φόβου δίνει χώρο στους τοπικούς άρχοντες για αυξημένη επιτήρηση και καταστολή. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η προσπάθεια σύνδεσης των ατόμων που αντέδρασαν στην τσιμεντοποίηση του Λόφου με «πρεζέμπορους που τους χαλάει την πιάτσα». Σύνδεση που μετατρέπει σε επιτακτική την ανάγκη «καθαρισμού» του Λόφου μέσω της τσιμεντοποίησής του. Ωστόσο η «τσιμεντοποίηση» των Εξαρχείων ξεκινάει από το κομμάτι του Λόφου και συνεχίζεται στη λογική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που έχει κατακλύσει την περιοχή και στη διαρκή της αστυνόμευση.

 

Ας διεκδικήσουμε την υγεία που μας αξίζει συνθλίβοντας τον μίζερο και ασφυκτικό χαρακτήρα που έχει πάρει ο καταπατημένος από τις καπιταλιστικές προσταγές ζωτικός μας χώρος. Ας ζωντανέψει η περιοχή μας μέσα από την αυτοδιαχείριση και την επανοικειοποίηση του δημόσιου τοπίου.

 

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

 

*Οικειοποίηση του τίτλου της μουσικής βραδιάς που διαταράξαμε…

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License