Δερβενοχώρια :Αφήστε λοιπόν να καούν όλα..

Αφιερωμένο στο διαχρονικό πολιτικό σύστημα των τυφλών των αναίσθητων των τσιγκούνηδων των αθλίων και των αχρείων μαζί και το ομοίως χαρακτηριζόμενο κοινό τους τό ηλίθιο και άψυχο συνοθύλευμα των ψηφοφόρων τους αυτής της χώρας πού νοιάζεται περισσότερο για τά κατοικιδιά της.την ιδιοκτησία της ,την οικονομική της ευμάρεια τον οισοφάγο της και της επάρκεια της καταναλωτικής της αγοραστικής δύναμης.

post image

Δε έχω αυταπάτες ,το κείμενο μιλά σε κάποιο άλλο κοινό και σε άλλη εποχή όταν ακόμη οί λέξεις είχαν αξία και νόημα για κάποιους όταν ή σκέψη και το συναίσθημα ήταν ένα σώμα όπου ένα κομμάτι τής κοινωνίας ακόμη είχε χρώμα είχε πνοή και όραμα.Μέσα σε όλη αυτή όμως την γενική σκατίλα νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ τον θαυμαστό λόγο του Αριστομένη Προβελέγγιου με όσους ακόμα ονειρεύονται και ελπίζουν.

Ωδή στήν Πάρνηθα

( ένα προφητικό κείμενο τού Αριστομένη Προβελέγγιου)

«Οί αυθαίρετες πράξεις πανω στή γή είναι επικίνδυνες καί μοιάζουν έγκλημα απεχθές όταν σέ κουρασμένες κοινωνίες είναι ζωτική ή σχέση μέ τό τοπίο σάν φορέας ύφους επικοινωνίας μνήμης καί καρτερικότητας. Από τήν πανέμορφη περιοχή τών βουνών καί τών πεδίων τής Αττικής πού βλέπω ακόμη από τό παραθυρό μου σώζεται ακόμη ή σιλουέτα τής Πάρνηθας χαμένη στά αποψιλωμένα πιά φαράγγια καί κορφές σκεπασμένη προστατευτικά καί μέ ανεξάντλητη φαντασία από σύνεφφα πού ξαναθυμίζουν όλες τίς κορφές τών χώρων καί τών νοημάτων πού δέν υπάρχουν πιά.Αλοίμονο στίς κοινωνίες πού εμπρήζουν ή αλλοιώνουν καταληστεύουν καί εξευτελίζουν τήν περιβάλλουσα φύση αφομοιωμένη ψυχικά μέ τήν ύπαρξη τού κοινωνικού οράματος. Αν στήν πανέμορφη ανάμνηση τής προσφοράς τους άν στή παραμόρφωση στήν ασέβεια στή διαστροφή στήν εξαφάνιση τών χρυσοκόκκινων δύσεων καί τών οριζόντων μας κλέψετε καί τά σύνεφφα πού κυλάνε στίς πλαγιές της Πάρνηθας δημιουργώντας μορφές γιγάντιες ανεξάντλητες σάν πολιτείες καί χώρες πού καταστράφηκαν καί ξεπουλήθηκαν γιά ευτελή ανταλλάγματα άν εξακολουθήσετε..ή δέν θά ζήσουμε ή δέν θά ζήσετε..»

Αριστομένης Προβελέγγιος

κειμενό του γραμμένο πρίν από 30 χρόνια..αρχιτέκτονας ποιητής καί λογοτέχνης πού κυνηγήθηκε από τήν χούντα καί περιφρονήθηκε από τήν "δημοκρατία" φανατικός εχθρός τής "ανοικοδόμησης" καί τής αντιπαροχής έφυγε από τήν ζωή θλιμμένος αλλά αγαπητός από τούς δικούς του ανθρώπους καί από τήν αναρχική γενιά τής δεκαετίας τού 70..

Εικόνες:


(απόσπασμα από συνέντευξη στο Θανάσαη Λάλα)

Εσείς όταν λέτε «αριστερός» σήμερα τι εννοείτε;

«Εγώ θα έλεγα ότι σήμερα πια λέμε αριστερό έναν άνθρωπο ο οποίος συγκινείται από μια αφήγηση των ηρωικών ημερών της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Διότι δεν ξέρουν οι άνθρωποι ­ και ας τους λες ότι είναι μεγάλη ζημία να μην ξέρουμε ­ την ιστορία των 50 τελευταίων ετών. Εγώ σε άρθρα που έχω γράψει κατά καιρούς κάνω συχνά τον υπαινιγμό ότι δεν αποκλείεται η καταστροφή της πόλης των Αθηνών να είναι μέσα σε ένα σχέδιο που λέει: "Ποτέ πια η Αθήνα πόλη εξέγερσης". Φυσικά δεν έχω αποδείξεις, αλλά το λέω για να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί και να είναι έτσι. Οταν άρχισαν να δίνουν τα δάνεια για τις πολυκατοικίες, χωρίς να τους νοιάζει αν θα σκεπαστεί η Ακρόπολη, όταν άνοιξαν την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κόψανε την Ακρόπολη από τους λόφους του Φιλοπάππου και τη Νυμφών και την Πνύκα, αυτό για μένα ήταν έγκλημα. Θα μπορούσε η αρχαία Αθήνα να μείνει μια κηλίδα με τα βραχάκια της, αφού αυτά λειτουργούσαν σαν σύνολο. Θα μου πείτε και γιατί την καταστρέψανε; Για ποιο λόγο; Μα για να περνάνε γρήγορα, να πηγαίνουν σπίτια τους χωρίς κόπο. Για την ευκολία κάποιων κάφρων απεκόπη η πόλη από το φυσικό της τοπίο;».

Μόνο για την ευκολία μας καταστρέψαμε το φυσικό τοπίο;

«Και για να κάνει ο Καραμανλής περιουσία. Δεν του έδωσαν τα ορεινά, τα πάνω από τη Φιλοθέη; Η Φιλοθέη, η οποία ως συνεταιρισμός δεν είχε δικαίωμα να επεκταθεί, την επεξέτεινε ο Καραμανλής και πήρε την αντιμισθία του. Δεν τολμούν όμως να το πουν. Βγήκαν και τον κλάψανε ως τον τιμιότερο πολιτικό. Είναι γνωστό ότι ο Καραμανλής εξυπηρετούσε τα σχέδια των Εγγλέζων για την Κύπρο και ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Φρειδερίκη ­ αυτό είναι γνωστό σε όλους, αλλά το αποσιωπούμε. Μετά όμως, όταν η Φρειδερίκη κατάλαβε ότι δεν ήταν και εντελώς του χεριού της, άρχισαν να τσακώνονται. Τσακώθηκαν δηλαδή στη μοιρασιά. Μεταξύ άλλων αδίκησαν και τον Στέφανο τον Στεφανόπουλο, ο οποίος ήταν ένας ευγενέστατος άνθρωπος ­ χωρίς μεγάλη ικανότητα πολιτικού, γιατί ήταν άβουλος ­ αλλά μορφωμένος και χαρακτήρας που τον κατηύθυναν τα χριστιανοδημοκρατικά ιδεώδη του».

 

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License