Ο αγώνας ενάντια στις μαύρες φιέστες δημάρχων-εργοδοτών συνεχίζεται!Ανταπόκριση από ενημερωτική παρέμβαση στο Μαρούσι

εδώ το κείμενο της παρέμβασης https://orthostasia.wordpress.com/2016/06/14/%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%83-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba/

Μετά τους μαχητικούς εργατικούς αποκλεισμούς και την δυναμική διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους του Ιλίου, κατά την διάρκεια της μαύρης φιέστας του δημάρχων και των τοπικών εργοδοτών το Σάββατο 25/6, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Επόμενος σταθμός το Σάββατο 2 Ιούλη στο Μαρούσι όπου ο δήμαρχος Πατούλης (ο άνθρωπος-Πρόεδρος …των δημάρχων, των γιατρών, των «Μένουμε Ευρώπη» κ.α) μαζί με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού συλλόγου Νικολαράκο οργανώνουν για 3η χρονιά την περίφημη αθλιότητα που ονομάζουν λευκή νύχτα.

Το πρωί της Δευτέρας 27/6, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην τοπική αγορά του Αμαρουσίου. Συνάδελφοι-ισσες με την στήριξη συναγωνιστών-στριων που δρουν στο Μαρούσι και στις γύρω περιοχές, μοιράσαμε την ανακοίνωση της συνάντησής μαγαζί-το-μαγαζί ανοίγοντας πλούσιες κουβέντες με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που απασχολούνται στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Η 3ωρη παρέμβασή μας και οι συζητήσεις με συναδέλφους αλλά και κατοίκους του Αμαρουσίου, μας βοήθησαν να βγάλουμε τα παρακάτω συμπεράσματα.

  • Φέτος, ο δήμαρχος Πατούλης μαζί με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο επιχείρησαν να κρατήσουν «χαμηλούς τόνους» ώστε να μεθοδεύσουν ανενόχλητοι την οργάνωση της «Λευκής Νύχτας». Ακόμα και σήμερα, πολλά είναι τα καταστήματα της περιοχής τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα για την περίφημη «λευκή νύχτα» της 2 Ιούλη. Εκτιμούμε ότι η μεθόδευση αυτή επιχειρεί να αποφύγει τις αναμενόμενες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που οργανώνονται εδώ και 2 χρόνια στις μαύρες εμπορικές φιέστες δημάρχων-εργοδοτών σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, το Συντονιστικό Δράσης ενάντια ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια παρανέβη δυναμικά στην «λευκή νύχτα» του Αμαρουσίου χαλώντας την εορταστική εικόνα που χτίζουν οι εργοδότες πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζομένων στο εμπόριο.
  • Για άλλη μια φορά, έγινε εμφανές το χάσμα μεταξύ των επιδιώξεων των εργοδοτών για κέρδη και των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες σε μικρά και μεγάλα καταστήματα δήλωσαν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους με το βάρβαρο καθεστώς των ελαστικών ωραρίων και των απλήρωτων υπερωριών. Μάλιστα, σε μια σειρά καταστημάτων οι εργοδότες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την υπερωριακή εργασία της «λευκής νύχτας» άλλο με πρόσχημα τα «οικονομικά στενέματα» άλλοι χωρίς κανένα πρόσχημα.
  • Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι αναμενόμενες μικροεντάσεις με μικρούς ή μεγάλους εργοδότες που επιχείρησαν να σταματήσουν την ενημέρωση των συναδέλφων και την απεύθυνσή μας στους περαστικούς. Ο πανικός και ο φόβος τους απέναντι σε μια απλή εργατική παρέμβαση που μοιράζει ανακοινώσεις, αναδεικνύει ταυτόχρονα 3 ζητήματα: την «δημοκρατική ευαισθησία» τους απέναντι στην διαφορετική άποψη, την τραμπούκικη διάθεσή τους απέναντι σ’ όσους και όσες σηκώνουν κεφάλι υπερασπιζόμενοι-ες τα αυτονόητα εργασιακά δίκια τους, την πραγματική αποθρασυνσή τους όσο δεν παίρνουν τις απαραίτητες συλλογικές απαντήσεις από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μέσα στους χώρους δουλειάς. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση μας συνεχίστηκε κανονικά και πολλές φορές βρίσκοντας πραγματικούς συμμάχους  μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.
  • Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά η παράταση ωραρίου μέχρι τα μεσάνυχτα για τα εμπορικά καταστήματα από δημάρχους και εργοδότες γίνεται με το τσαμπουκά και χωρίς κανένα πρόσχημα. Για άλλη μια φορά, η Περιφέρεια Αττικής, υπεύθυνη να εκδίδει άδειες για επιμήκυνση ωραρίου, δεν έχει δώσει καμία άδεια στον τοπικό εμπορικό σύλλογο για την πραγματοποίηση «λευκής νύχτας». Αντίθετα, η Περιφέρεια κρύβεται πίσω την δήθεν πολιτική της απόφαση να μην εκδίδει άδειες χωρίς να ασκεί τον παραμικρό έλεγχο σ’ αυτούς που την παραβιάζουν ενώ ο τοπικός εμπορικός σύλλογος οργανώνει ανενόχλητος άλλη μια «λευκή νύχτα» επιβάλλοντας τους σιδηρούς νόμους της αγοράς και των αφεντικών.
  • Και η ασυδοσία δεν σταματά εδώ. Πολλοί συνάδελφοι και πολλές συναδέλφισσες μας επέστησαν την προσοχή σε ένα παράδοξο που επαναλαμβάνεται και παύει να έχει πλάκα: από τη μια η Περιφέρεια δεν αδειοδοτεί την επιμήκυνση ωραρίου καθιστώντας την τυπικά παράνομη και από την άλλη, η Επιθεώρηση Εργασίας δέχεται (άρα και νομιμοποιεί) καταστάσεις προσωπικού όπου οι εργοδότες δηλώνουν (…όσοι το κάνουν…) απασχόληση προσωπικού σε εμπορικό κατάστημα ως τα μεσάνυχτα!!! Από την πλευρά μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η όποια εργατική νομοθεσία χρίζει υπεράσπισης από τους εργαζόμενους (…γιατί ένα τεράστιο κομμάτι της είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών…) πρέπει να την υπερασπιστούμε χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις των εργοδοτών και των επίσημων κρατικών θεσμών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας. Εν προκειμένω, συμβουλέψαμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απευθυνθούν στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας Νέας Ιωνίας ώστε να ενημερωθούν για τη στάση της. Αναμένουμε με αγωνία την επίσημη απάντησή της…
  • Πολλά είναι τα καταστήματα της τοπικής αγοράς του Αμαρουσίου που απασχολούν μόλις 1 συνάδελφο-ισσα που αναγκάζεται να εργάζεται εβδομαδιαίως πάνω από 56-60 ώρες. Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να απασχοληθούν συνολικά πάνω από 13 ώρες κατά την διάρκεια της περίφημης «λευκής νύχτας»! Κάπως έτσι φαντασιώνονται τις «γιορτές» οι εργοδότες και οι δήμαρχοι!
  • Πληροφορηθήκαμε ότι σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπήρξαν αντιδράσεις από τους ίδιους τους εργοδότες για την «λευκή νύχτα» στις 2/7. Δεν μας απασχολεί τόσο η φύση των επιχειρημάτων από την πλευρά τους, όσο η πίεση που ασκήθηκε από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο ώστε να «συμμορφωθούν» με τις υποδείξεις του. Άραγε πως ονομάζεται η πίεση ενός κλειστού κύκλου συμφερόντων προς τους υπόλοιπους «ανταγωνιστές» ώστε να «συμμορφωθούν» στους δικούς του όρους παιχνιδιού;

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν εν όψει της εργατικής συγκέντρωσης του Σαββάτου 2 Ιούλη στις 18.00 στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License