EZLN:ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Το κίνημα αντίστασης ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση

Posted on 24/06/2016 by kleovis

Δεν γνωρίζουμε για το υπόλοιπο της χώρας , αλλά στην πολιτεία Τσιάπας οι παραπάνω χάνουν τον πόλεμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης .

Έχουμε δει ολόκληρες οικογένειες να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς , τόσο στις αγροτικές περιοχές όσο και στις αστικές . Και δεν συζητάμε για την υποστήριξη τύπου » βλέπουμε τις σηκωμένες γροθιές σας » , ή του » λαός ενωμένος ποτέ νικημένος » και άλλων συνθημάτων τα οποία συνεχίζουν να είναι τα ίδια παρά τις ημερολογιακές και γεωγραφικές αποστάσεις διότι από κάτω η αλληλεγγύη συνεχίζει να είναι μια βασική αρχή . Αλλά αν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις μεταξύ των εξεγερμένων εκπαιδευτικών , οι » πολίτες » ( ένας όρος που κρύβει ανισότητα ) ενοχλούνταν και είχαν απηυδήσει , τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει .

Υπάρχουν όλο και περισσότερες οικογένειες που τους βοηθούν , υποστηρίζοντας τους για τις περιοδείες και τις πορείες τους , ανησυχούν όταν τους επιτίθενται , τους προσφέρουν φαγητό , κάτι να πιουν και καταφύγιο .

Το κίνημα αντίστασης ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχει γίνει ένας καθρέφτης για όλο και περισσότερους ανθρώπους ( εννοώντας όχι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις αλλά απλούς καθημερινούς ανθρώπους ) .Είναι σαν η αντίσταση να έχει αφυπνίσει μια συλλογική έννοια του κατεπείγοντος στο πρόσωπο της επικείμενης τραγωδίας . Είναι σαν κάθε κούνημα των γκλομπ της αστυνομίας , κάθε κουτί δακρυγόνων , κάθε πλαστική σφαίρα , και κάθε ένταλμα σύλληψης να έγιναν εύγλωττα συνθήματα : » σήμερα επιτίθεμαι σε αυτήν , αυτόν , αύριο θα έρθω για σένα » . Πιθανόν γι ‘ αυτό , πίσω από κάθε εκπαιδευτικό βρίσκονται ολόκληρες οικογένειες οι οποίες συμπάσχουν με τον σκοπό και των αγώνα τους .

Γιατί ; Γιατί ένα κίνημα το οποίο το πολέμησαν άγρια από όλες τις πλευρές συνεχίζει να μεγαλώνει ; Αν είναι » βάνδαλοι » , » τεμπέληδες » , » τρομοκράτες » , » διεφθαρμένοι » και » ενάντια στην πρόοδο » , τότε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι από τα κάτω , και δεν είναι μικρός ο αριθμός κάπου στη μέση , αλλά πολύ παραπάνω , χαιρετούν τους εκπαιδευτικούς , κάποιες φορές έστω σιωπηρά , γιατί υπερασπίζονται αυτό που θα υπερασπιζόταν ο οποιοσδήποτε .

» Η πραγματικότητα είναι ένα ψέμα » . Αυτό θα μπορούσε να είναι ο επικεφαλίδα του άρθρου που εκδόθηκε στην κακώς ονομαζόμενη εφημερίδα στην Τσιάπα » Cuarto poder » [ Η τέταρτη πολιτεία ] ( μια διέξοδος για τους νοσταλγούς της εποχής με τις επαύλεις και των ανδρών που κουβαλούσαν δίκρανα και μαχαίρια ) όταν » κατήγγειλε » ότι η ομάδα του δρόμου που  γιόρτασε προς συμπαράσταση της εξέγερσης των εκπαιδευτικών στις 9 Ιουνίου στην Τούξτλα Γκουτιέρρες , πρωτεύουσα της πολιτείας Τσιάπα στο νοτιοανατολικό Μεξικό , ήταν προσποιητή . Παραδοσιακοί χορευτές από την Τσιάπα ( parachicos ) , μουσικοί , άνθρωποι σε αναπηρικά καροτσάκια , κρουστά , τύμπανα , σφυρίχτρες και φλάουτα , η καλύτερη τέχνη των Zoque ( ιθαγενείς του Μεξικού ) και χιλιάδες κόσμος αποτίμησαν φόρο τιμής στην αντίσταση των εκπαιδευτικών . Η δήθεν» επιτυχία » του πολέμου των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενάντια CNTE ( εθνικό συνδικάτο των εργαζομένων στην εκπαίδευση )  μπορεί να συνοψιστεί σε μια αφίσα που έλεγε : » Σε ευχαριστώ δάσκαλε που μου έμαθες να αγωνίζομαι . » Μια άλλη έλεγε : » Δεν είμαι δάσκαλος , αλλά είμαι από την Τσιάπα και είμαι ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση . Αλλά αυτό που ενόχλησε τους διευθυντές της » Cuarto poder » ήταν αυτή που έλεγε , σε τόσες πολλές λέξεις ,» αν κάνατε τον guero velasco , κυβερνήτη της ερήμου σε λίγους μήνες η έρημος θα ήταν σπάνια » .

Μετά από τρία χρόνια προάγοντας την υποτιθέμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση , ο κος Nuno δεν μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και το παραμικρό επιχείρημα σε σχέση με την εκπαίδευση υπέρ του τι πραγματικά είναι » η μισθολογική προσαρμογή στο πρόγραμμά του » . Τα επιχειρήματά του ήταν μέχρι στιγμής , τα ίδια με κάθε επόπτη κατά την περίοδο του Porfirio Diaz : υστερικές κραυγές , προσβολές , απειλές , απολύσεις και φυλακίσεις – τα ίδια πράγματα χρησιμοποιημένα  από κάθε θλιβερό και μέτριο υποψήφιο ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της μεταμοντέρνας αστυνομίας .

Τους χτύπησαν , τους ψέκασαν , τους φυλάκισαν , τους απείλησαν , τους πυροβόλησαν αδίκως , τους συκοφάντησαν , και κήρυξαν ένα καθεστώς πολιορκίας  de facto στο Μεξικό . Τι ακολουθεί ; Θα τους εξαφανίσουν ; Θα τους δολοφονήσουν ; Σοβαρά ; Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα γεννηθεί πάνω στο αίμα και τα πτώματα των εκπαιδευτικών ; Θα αντικαταστήσουν τις κατασκηνώσεις των εκπαιδευτικών με κατασκηνώσεις αστυνομικών και στρατού ; Θα υποκαταστήσουν τα μπλόκα της διαμαρτυρίας με τανκς και ξιφολόγχες ;

—Μαθήματα για τον Nuño περί τρομοκρατίας: η ομηρία  (η οποία είναι κράτηση στην φυλακή μελών της ηγεσίας της CNTE ), για οποιοδήποτε είδους τρομοκρατίας (του κράτους αλλά και των θεμελιωδών καθρεφτών του) είναι ένας μηχανισμός να επιβάλεις διάλογο και διαπραγμάτευση. Δεν γνωρίζουμε εάν εκεί πάνω το συνειδητοποιούν, αλλά αποδεικνύεται ότι η άλλη πλευρά (οι εκπαιδευτικοί) είναι εκείνη η οποία αναζητεί διάλογο και διαπραγμάτευση. Ή μήπως το SEP (Τμήμα της Εκπαίδευσης) σχετίστηκε με το ISIS και άρχισε να παίρνει ομήρους μόνο για να σπείρει τρόμο?

—Υπάρχει μια ιστορία που κυκλοφόρησε ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων. Λέγεται ότι προκειμένου να κερδηθεί ο πόλεμος των μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, οι Βορειοαμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν — αυτή είναι η λέξη ειδικώς — σκηνές από ηχηρές νίκες, της αυξανόμενης αδυναμίας του εχθρού, της ηθικής και υλικής δύναμης των αμερικανικών στρατευμάτων. Όπως αποδείχθηκε, η στρατηγική που ονομάστηκε “κερδίζοντας καρδιές και νου,” αρχικά προορίζονταν να διεξαχθεί στο Βιετνάμ, αντί αυτού διεξήχθη στους δρόμους μεγάλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από αυτό τον Απρίλη του  1975—ο οποίος αντηχούσε πίσω σε μιαν άλλη ήττα στον Κόλπο των Χοίρων, at Playa Girón [Bay of Pigs] στην αξιοπρεπή Κούβα τον ίδιο μήνα, αλλά το 1961—ένας επίσημος Βορειοαμερικάνος είπε: “το πρόβλημα είναι ότι κατασκευάζουμε τόσα πολλά ψέμματα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία καταλήγουμε στο τέλος να τα πιστεύουμε κι εμείς οι ίδιοι. Σκηνοθετήσαμε νίκες οι οποίες έκρυψαν την ήττα μας.Αυτός ο σκοπός μας εμπόδισε από το να ακούσουμε τον ήχο της κατάρρευσης μας. Δεν είναι κακό να λες ψέμματα. Το κακό είναι κάποιος να πιστεύει το ίδιο του το ψέμα.” Όπως και να έχει, ξεκάθαρα εμείς οι Ζαπατίστας δεν γνωρίζουμε πολλά για τα ΜΜΕ, αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι κακή επιχειρηματική να ηγείσαι μιας καμπάνιας τύπου για μια ξεδιάντροπη ιδιωτικοποίηση με έναν θλιβερό μέτριο επόπτη ο οποίος θέλει να γίνει αστυνομικός.

—What the teachers [maestros, maestras, maestroas] do is start children off in the first steps of science and art.

I testify.

Meow-Woof.

[i] A derogatory term referencing those who accept gifts or handouts—often a sandwich at a rally—from the political parties in return for support.

[ii] Traditional dancers from Chiapa de Corzo, Chiapas.

[iii] Manuel Velasco Coello is the governor of Chiapas, nicknamed el güero Velasco for his whiteness.

[iv] Aurelio Nuño Mayer is Secretary of the Department of Education.

 

http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2016/06/17/17193/

https://dorsetchiapassolidarity.wordpress.com/2016/06/21/ezln-notes-on-the-war-against-the-teachers/

ne 21, 2016

EZLN: Notes On The War Against The Teachers

Filed under: RepressionZapatistas — Tags: cat-dogCNTEteachers — dorsetchiapassolidarity @ 5:02 am

 

.

EZLN: Notes On The War Against The Teachers

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License