Σλοβενία-Τό ιστορικό αυτόνομο κέντρο Ρόγκ δέχεται επίθεση

Στίς 10 Ιούνη τό αυτόνομο πολιτιστικό κέντρο Ρόγκ μετά από τήν αποτυχημένη προσπάθεια εισβολής τών δυνάμεων ασφαλείας τού Δήμου τής Λουμπλιάνας έγινε καί στόχος 30 νεοναζί πού επιχείρησαν νά διαλύσουν τά οδοφράγματα καί νά εισβάλουν από τήν μπροστινή είσοδο.

post image

Την Δευτέρα 6 Ιούνη στις 03.15 π.μ., η εταιρεία ασφαλείας Valina εισέβαλε στο Rog Factory, το οποίο τυπικά ανήκει στο Δήμο της Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας. Το σχέδιο ήταν να σφραγίσει το μέρος  και να το μετατρέψει σε ένα συγκρότημα κτιρίων για «αξιοποίηση», όλα σύμφωνα με το όραμα «εξευγενισμού της πόλης» του δημάρχου της Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς. Παρά τη βίαιη και βάναυση επίθεση της ασφάλειας, η κοινότητα του Rog Factory κέρδισε την μάχη, κατάφερε να υπερασπιστεί τον χώρο και γύρω στο μεσημέρι οί δυνάμεις ασφαλείας με ηθικό σπασμένο αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Μέσα σε μια ώρα, στήθηκαν οδοφράγματα  γύρω από την περιοχή, και σε μεγάλο βαθμό για την προστασία της κύριας είσόδου, γιατί όπως αναμένεται, θα υπάρξουν καί άλλες απόπειρες έξωσης τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως με τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων.

Μετά από  δεκαετίες παραμέλησης των παλαιών εγκαταστάσεων του (παλιού εργοστασίου κατασκευής ποδηλάτων) από το κράτος και στη συνέχεια από τον δήμο,καλλιτέχνες, ακτιβιστές, φιλόσοφοι, καλλιεργητές, κηπουροί και  καθώς και τα μέλη και άλλων διαφόρων συλλογικοτήτων και ομάδων έχουν δραστηριοποιηθεί εδώ για περισσότερα από 10 χρόνια. Δεδομένου ότι οι κυβερνητικές δομές ενδιαφέρονται περισσότερο για την εκπλήρωση των «υγρών ονείρων» της νεοφιλελεύθερης αγοράς και υπακούοντας στις οδηγίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, τό Αυτόνομο Κέντρο Ρογκ, μέσα σε δέκα χρόνια, ανέλαβε ορισμένες από τις κοινωνικές λειτουργίες που θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα, που παρέχεται από το κράτος. Το Ρογκ βρίσκεται και εργάζεται εκεί όπου το κράτος απέτυχε. Όλες οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες του Ρογκ βασίζονται στην εθελοντική προσέγγιση, και υποστηρίζεται από δωρεές.

Το Rog Factory είναι ένα συγκρότημα από πέντε μικρότερα κτίρια καθώς και το κεντρικό κτίριο και όλα αυτά στεγάζουν συνεχώς διάφορες δραστηριότητες. Οι άνθρωποι έχουν επενδύσει το χρόνο τους στην επισκευή του κτιρίου, έτσι και τώρα ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πολιτισμό, μουσική, τον αθλητισμό, την κοινωνικοποίηση,τήν μόνιμη αγροτική και κηπευτική καλλιέργεια και άλλες δραστηριότητες. Δεδομένου ότι είμαστε στη μέση της περιόδου των εξετάσεων για τους μαθητές, μια αίθουσα μελέτης με βιβλιοθήκη ιδρύθηκε επίσης πρόσφατα. Όλα βασίζονται στην αυτονομία, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια.

Υπήρξαν προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά ο Δήμος της Λιουμπλιάνα αγνοεί συνεχώς τίς δραστηριότητες που ήδη λαμβάνουν χώρα στο εργοστάσιο. Ο στόχος τους είναι να τίς σταματήσουν  δεδομένου ότι αντιτίθενται στις καπιταλιστικές ιδέες τού εξευγενισμού του κέντρου της Λιουμπλιάνας. Ο δήμαρχος θέλει ένα καθαρό χώρο, θέλει τουρίστες και καθεστωτική και συμβατική καλλιτεχνική σκηνή. Με άλλα λόγια: αυτός σίγουρα θέλει να κρατήσει τήν οικονομία να ρέει για την τσέπη του κράτους.. Ως εκ τούτου, στόχος του είναι έξωση των σημερινών χρηστών και την κατεδάφιση όλων των κτιρίων, εκτός από το κεντρικό, το οποίο, υποτίθεται θα ανανεωθεί. Οί εκπρόσωποι του Δήμου κατάφεραν να απεικονίζουν την κοινότητα των Ρογκ ως παράνομη για το ευρύ κοινό, που σημαίνει ότι ο δήμαρχος έχει κάποια υποστήριξη πίσω του από επιχειρηματικούς κύκλους και ΜΜΕ.Εξ αιτίας κουκουλοφόρων μάχιμων υπερασπιστών του κέντρου τούς προσομοιάζουν με ναζί !..ακόμα και με τζιχαντιστές ! ή επίθεση  δηλ. πού δέχτηκε το κέντρο στην μπροστινή είσοδο στις 10 του μηνός από 30 νεοναζί έγινε για πλάκα από «συντρόφους τους» ?!!….

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια σταθερή παρουσία περίπου εκατό άνθρώπων στις εγκαταστάσεις – και γύρω στα διακόσια μάχιμα άτομα έτοιμα και σε αναμονή πρόθυμα να υπερασπιστούν το Ρόγκ με κάθε κόστος. Υπάρχουν διάφορες καθημερινές δραστηριότητες στή Ρογκ, από γυμναστική μέχρι μαθήματα ξένων γλωσσών ραδιοφωνικός σταθμός με μουσική, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις και διαλέξεις.Κόσμος, οργανισμοί και διάφορες συλλογικότητες από τη Σλοβενία ​​και το εξωτερικό στέλνουν την αλληλεγγύη και την συμπαραστασή  τους για στήριξη στον αγώνα της Αυτόνομης Rog Factory. Μερικοί από τους γνωστότερους καλλιτέχνες ετοιμάζουν μια μεγάλη εικαστική έκθεση εντός των εγκαταστάσεων του Ρογκ όπως  επίσης και φεστιβάλ, ενώ ταξιδεύουν για τη Λιουμπλιάνα άτομα και οργανώσεις για να συμμετάσχουν στον αγώνα για τήν Ρογκ.Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ το Ρόγκ διαφημίζεται σε πολλά ταξιδιωτικά φυλλάδια παγκοσμίως σαν το διαμάντι της εναλλακτικής Σλοβενίας και ξεχωριστός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, το κράτος τά ΜΜΕ και οί νεοναζιστικές ομάδες θέλουν να το σβήσουν από τον χάρτη.

Η κοινότητα στην Ρογκ συνεχίζει τονίζοντας ότι το ζήτημα του Ρογκ Factory είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι σίγουρα. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αγώνα για μια καλύτερη, αντι-καπιταλιστική κοινωνία, γι 'αυτό και είναι πολύ πιθανό να  ανοίξει  τον δρόμο για μελλοντικούς αγώνες στην Σλοβενία και αλλού.

facebook/ Ohranimo Tovarno Rog

 

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License