Ποιος ιδιώτης-”χρήστης” του ιντιμέντια “πλήρωσε” για να ζητά ως “συμμέτοχος” και τα “ρέστα”;

Μεγάλη κουβέντα γίνεται στο ιντιμέντια χωρίς τον ξενοδόχο. Ίσως η ομάδα ευθύνης στο ιντιμέντια να ενοχληθεί από την παρούσα υπόμνηση απλών αληθειών που της αποδίδουν τα εύσημα που δικαιούται αλλά ας ακουστούν και μερικές αλήθειες. Και με ένα ευχαριστώ για όσα έχει προσφέρει σε εμάς τους ανάγωγους χρήστες.

Λυπούμαι, αλλά η συζήτηση που άνοιξε το ιντιμέντια και με τον τρόπο που την άνοιξε ήδη το καθιστά ευάλωτο σε κάθε ανεύθυνη επίκριση απέναντι σε μια ανιδιοτελή προσπάθεια που οφείλεται σε κάποιους ανθρώπους που δίνουν κι όχι παίρνουν στο φινάλε-φινάλε. Ο φιλελευθερισμός που διαπνέει του ανθρώπους της διαχείρισης, τούς καθιστά ένα σάκο του μποξ για κάθε ιδιοτελή συγγραφέα που διεκδικεί -χωρίς να έχει κουβαλήσει έστω κι ένα κουβά- μια θέση σε μια επαναστατική επετηρίδα ή αλλιώς ένα τομέα απόδοσης επαναστατικών ενσήμων. Χωρίς ούτε ένα ίχνος ανάληψης ευθύνης και χωρίς ούτε ένα ευχαριστώ, επιδιώκουν αρκετοί, να δίνουν “γραμμές” σε ανθρώπους που έχουν την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης του ιντιμέντια μαζί με τις συνέπειες. Αυτονόητα, σαν να πρόκειται για μια υπηρεσία του δημοσίου και με το άλλοθι της συμμετοχής στο κίνημα ως βασιλιάδες του πληκτρολογίου, ορίζουν εαυτούς ως κριτές ανθρώπων που δεν έχουν νιώσει ούτε μια φορά το μέγεθος της ευθύνης τους. Και σ' αυτό το παρασιτικό-μεταπρατικό παραμύθι “συμμετοχής” το ιντιμέντια έχει βάλει την πινελιά του. Διότι ο φιλελεύθερος ορίζοντας πως “ό,τι μου στείλεις θα το βάλω” αρκεί να εμπίπτει στα προτάγματα που το διαπνέει (αντι- και δε συμμαζεύεται) και στο τέλος θα εισπράξεις και το “ευχαριστώ” που ξεπροβάλει κάθε φορά μαζί με την προέγκριση, είναι αυτός που θολώνει τα νερά μεταξύ του ιδιώτη-χρήστη και του αληθινά εργάτη σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η θολούρα είναι που επιτρέπει στον καθένα χρήστη να ανατέλλει ως παράγοντας πληροφόρησης ή ως “γράφων” Ιστορία. Μήπως μερικοί-μερικοί αντί να γίνονται οι μάγκες του καφενείου και του πληκτρολογίου να πρέπει να αναλάβουν λίγο πιο ενεργά την υπόθεση αυτή χωρίς να επικρίνουν ανθρώπους που πασχίζουν;
Νομίζω ότι το ιντιμέντια δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο καταστάσεις που επιλύονται σε διαδικασίες “πρόσωπο με πρόσωπο”. Αντίθετα συνεπικουρεί παρά την καλή θέλησή του σε μια απρόσωπη διαδικασία περαιτέρω διάλυσης και κατακερματισμού. Αντί να προκύπτουν “ομάδες καλής θέλησης” για να αμβλύνουν τις διαφορές (που φτάνουν στα άκρα) επικρατούν απρόσωπες διαδικασίες όξυνσης. Αντί να προκύπτουν διαδικασίες επίλυσης ιδεολογικών διαφορών που “πρόσωπο με πρόσωπο” αμβλύνονται, επικρατούν οι ομάδες των ολίγων και συνήθως κάποιοι “ολιγάρχες” επιβάλουν τις θελήσεις τους (λέγοντας ακριβώς τα ίδια). Το μέσο, δηλαδή το ιντιμέντια θα μπορούσε να ωφελήσει εφόσον ο καθείς θα αναλάμβανε την ευθύνης της ανάρτησής του. Το δικαίωμα να γράφει ο καθείς την κουτσουλιά του περιορίζει τις δυνατότητες να αναπτύξει ένα λόγο που θα αναμετρηθεί, όχι στο “νήμα”, αλλά σε “πρόσωπο με πρόσωπο” διαδικασίες. Αυτό είναι που μας λείπει αδέρφια κι αξαδέρφια του ιντιμέντια. Το ότι δηλαδή κάθε αδυναμία γίνεται η απεριόριστη δυνατότητά μας. Και η κάθε απεριόριστη δυνατότητα γίνεται η αδυναμία μας.
Να 'στε καλά και σιδεροκέφαλοι με μας που μπλέξατε, με τη θέλησή σας. Και καλά να πάθετε που σας βρίζουμε και ζητάμε και τα ρέστα, χωρίς να πληρώσουμε ούτε μια φορά, εμείς, που έχουμε μόνο δικαιώματα. Απέναντι σε σας που, μόνο υποχρεώσεις έχετε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License