Η συνέντευξη της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα (video) -και τα γελοία επιχειρήματα Παρασκευόπουλου

Η υποβάθμιση και ο εξευτελισμός της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι θεσμικοί παράγοντες, τονίστηκε σήμερα ομόφωνα από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, την Μάγδα Φύσσα αλλά και το Παρατηρητήριο της δίκης, Golden Dawn Watch, κατά την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Όλη η συνέντευξη της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα (video) -και τα γελοία επιχειρήματα Παρασκευόπουλου για την διαδικασία.

https://vimeo.com/169098033

  Η υποβάθμιση και ο εξευτελισμός της δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι θεσμικοί παράγοντες, τονίστηκε σήμερα ομόφωνα από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, την Μάγδα Φύσσα αλλά και το Παρατηρητήριο της δίκης, Golden Dawn Watch, κατά την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

 Όλοι όσοι συμμετείχαν, υπογράμμισαν: την αναγκαιότητα μεταφοράς της δίκης σε καταλληλότερο χώρο, την αίθουσα τελετών του Εφετείου, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση δημοσιογράφων και μπλόγκερ, την ασφάλεια μαρτύρων και ακροατηρίου και την ευχέρεια χρήσης τεχνικών μέσων, ενώ εξέθεσαν τις βαρύτατες ευθύνες και τις παλινωδίες για τη μεταφορά που φτάνει σε βαθμό κοροϊδίας εκ μέρους υπουργείου Δικαιοσύνης και διοίκησης του Εφετείου. Επαναλήφθηκε και η θέση της πολιτικής αγωγής για την αποκλειστική απασχόληση των συγκεκριμένων δικαστών με την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικά σημεία από τις τοποθετήσεις:

 

«Μετά από τεσσερισήμιση μήνες αποχής, ο Δικηγορικός Σύλλογος έδωσε τελικά άδεια στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης για να συνεχίσει η δίκη», σημείωσε η συνήγορος της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου. «Όμως, ο αριθμός συνεδριάσεων που ορίστηκαν για τον μήνα Ιούνιο είναι μόλις πέντε, ενώ κατά τη διάρκεια της αποχής υπήρχαν προγραμματισμένες δέκα συνεδριάσεις το μήνα, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δημόσιες διακηρύξεις των θεσμικών οργάνων». «Η αίσθηση της πολιτικής αγωγής είναι ότι εμπαιζόμεθα κι έχουμε γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης [του Εφετείου]».

 

«Η ίδια η παρουσία σας εδώ σήμερα δείχνει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι μια συνηθισμένη ποινική δίκη αλλά έχει πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά που πηγαίνουν σε διεθνές επίπεδο», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ, Άγγελος Βρεττός. «Ως εκ τούτου θα έπρεπε να της δοθεί η ανάλογη αξία και σημασία από τα θεσμικά όργανα - κι εννοούμε και το υπουργείο και την πολιτεία συλλήβδην και την διοίκηση του Εφετείου». «Θα έπρεπε να διεξαχθεί στον φυσικό της χώρο, που δεν είναι άλλος πλην της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών». «Χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δεν αναιρούν τη θεσμική του ευθύνη για ό,τι έχει υποσχεθεί και δεσμευτεί».

 

«Η πολιτική αγωγή δίνει τη μάχη αυτή με αρχές. Δεν επιδιώκεται η καταδίκη κανενός για την ιδεολογία του - η μάχη κατά του φασισμού δίνεται από την κοινωνία έξω από τα δικαστήρια. Η μάχη μέσα στα δικαστήρια δίνεται για να καταδικαστούν όχι ιδεολογίες, όσο απεχθείς και να είναι, αλλά εγκληματικές πράξεις που, φυσικά, απορρέουν από αυτές», είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Κώστας Παπαδάκης. «Δίνουμε τον αγώνα με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων, τα οποία αποτελούν καταχτήσεις του νομικού πολιτισμού». «Αντιμετωπίζουμε μια δίκη η οποία έχει καθυστερήσει απελπιστικά». «Διεξάγεται με περιορισμένη δημοσιότητα· να θυμίσω ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλους τους νόμους των προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίοι καταργούν ή περιορίζουν, κατά περίπτωση, σημαντικά τη δημοσιότητα στη δίκη».

 

«Οι περισσότεροι περίμεναν ότι [η δίκη της Χρυσής Αυγής] θα απασχολούσε την κοινωνία για τις αποκαλύψεις που θα γίνονταν εντός της δικαστικής αίθουσας», είπε η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, μέλος του Παρατηρητηρίου της δίκης (Golden Dawn Watch). «Όμως πρόκειται για μια δίκη που δεν χαίρει ούτε της δημοσιότητας, ούτε της σημασίας που θα έπρεπε· σημασία που υπονόμευσαν οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς». «Στην τελευταία συνεδρίαση διατυπώθηκαν ενστάσεις από την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου και για την αίθουσα και για την μη τήρηση της υπόσχεσης του υπουργείου για τη μεταφορά αλλά και προς τη διοίκηση του Εφετείου για τις λίγες δικασίμους για τον Ιούνιο - μόλις πέντε - τη στιγμή που, έως τη διακοπή του Ιανουαρίου, είχαμε 3 με 4 δικασίμους κάθε εβδομάδα». «Υπάρχουν 69 κατηγορούμενοι από τους οποίους το παρών στην αίθουσα δίνουν μόλις 5 με 6. Στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις δεν ήταν στην αίθουσα ο Γ. Ρουπακιάς». «Έχουν γίνει 63 δικάσιμοι μέσα σ’ ένα χρόνο. Σε αρκετές από αυτές απλώς ανέβηκε η έδρα για να διακόψει και να ορίσει άλλη ημερομηνία».

«Είναι μια κοροϊδία, είναι ένας εμπαιγμός», είπε ο Ανδρέας Τζέλλης, συνήγορος πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα, αναφερόμενος στη στάση των θεσμικά υπευθύνων. «Ακούμε για ‘διαβίβαση αιτημάτων μέσω του διευθύνοντος’ τα οποία δεν φτάνουν ποτέ». «Μας κοροϊδεύουν· αλλά κοροϊδεύουν και κάποια άλλη», ανέφερε, δείχνοντας την Μάγδα Φύσσα. «Πριν από μία βδομάδα, ήμασταν πάλι στα γραφεία κάποιων θεσμικών παραγόντων, στον 7ο όροφο του Εφετείου Αθηνών, με πολύ καλό κλίμα και μιλήσαμε και για 12 δικασίμους [το μήνα]». «Αυτή η προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της δίκης δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να βγουν απ’ τα λαγούμια τους. Ορισμένους, που με την πορεία της δίκης ήταν εξαφανισμένοι, τους ξαναείδαμε ως ‘διαμαρτυρόμενους κατοίκους’ στο Σχιστό, είδαμε τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον παιδιών της ΚΕΕΡΦΑ στον Πειραιά κι ενός συναδέλφου σας [δημοσιογράφου], είδαμε κάτι ‘γιορτές νεολαίας’».

 «Εδώ είμαι ως πολίτης και ως μητέρα του Παύλου», είπε η Μάγδα Φύσσα. «Θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο για την αδικία που ζούμε όλον αυτόν τον καιρό». «Ζητάω, ως μητέρα και ως πολίτης αυτής της χώρας, όποιος αρμόδιος υπάρχει - για μένα, είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κι ο πρωθυπουργός - να μου δώσουν μια απάντηση σε όλο αυτό που γίνεται: γιατί;»

https://omniatv.com/-02 Ιουν 2016

-------------

Εδώ θα πρέπει να τονίσω το δημοσίευμα που προκαλεί κάποια απορία, δημοσίευμα χωρίς καμία ανάλυση και κριτική. Πρόκειται για αστεία νομικά επιχειρήματα όταν εδώ και καιρό το Υπουργείο δικαιοσύνης έχει γονατίσει τελείως μπροστά στα ακροδεξιά κέντρα και ακολουθεί ίδια και απαράλαχτη πολιτική σε σχέση με τις συνθήκες δικαστικής κρίσης, κράτησης,φυλάκισης,βασανισμού πολιτικών κρατουμένων επαναστατικών οργανώσεων ή των φτωχοδιάβολων της παραβατικότητας που γεννά το σύστημα  και η «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί πιστά. Ούτε το κολαστήριο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν λίγο τουλάχιστον καλύτερα.  -Μια απάντηση για τη Μάγδα Φύσσα-https://jailgoldendawn.com/2016/06/03/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ac%ce%b3%ce%b4%ce%b1-%cf%86%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b1/

 Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, δεν τους έχει διαβιβαστεί εγγράφως από προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, όπως επίσης και από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κανένα αίτημα σχετικό με τη διεξαγωγή της δίκης της Χ.Α.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει για άλλη μια φορά ότι εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να παρέμβει, εκτός εάν αυτό ζητηθεί σε περίπτωση που αντικειμενικές αδυναμίες εμποδίζουν τη διεξαγωγή μιας δίκης: Σύμφωνα με τον Ν. 1756/1988, άρ. 18, παρ. 3: «Αν για οποιονδήποτε λόγο η συνεδρίαση του δικαστηρίου στην αίθουσα που έχει οριστεί είναι αδύνατη, ο δικαστής που διευθύνει το δικαστήριο (στην προκειμένη περίπτωση ο διευθύνων το Εφετείο Αθηνών) ορίζει, αν αυτό είναι δυνατό, άλλη αίθουσα συνεδριάσεων του ίδιου καταστήματος, με πράξη του […].

 

Η συνέχιση της συνεδρίασης μπορεί να γίνει και σε άλλη αίθουσα που ορίζει ο δικαστής που διευθύνει τη συνεδρίαση. Αν υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ορίζεται, ύστερα από αίτηση του δικαστή που το διευθύνει (δηλαδή του διευθύνοντος το Εφετείο Αθηνών), από τον υπουργό η αίθουσα άλλου δικαστηρίου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων».

Σύμφωνα με το «ιστορικό» της υπόθεσης ο εκλιπών προϊστάμενος του Εφετείου Αθήνας Δ. Μόκας είχε προβάλει αντιρρήσεις για τη χρήση της αίθουσας και για τον λόγο αυτό μάλιστα είχε ζητήσει ο ίδιος γνωμάτευση της ΓΑΔΑ.

Πράγματι, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του Δ. Μόκα (15/7/2015) που διαβιβάστηκε και στο υπ. Δικαιοσύνης, η Αστυνομική Διεύθυνση επιθεώρησε τον χώρο και υπέδειξε εγγράφως τα μέτρα που όφειλαν να ληφθούν προκειμένου να είναι όλα ασφαλή στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Αμέσως μετά το υπουργείο κατόπιν διαγωνισμού ανέθεσε σε εταιρεία το έργο των επιπλέον μέτρων ασφάλειας, το οποίο παραδόθηκε στις 5/10/2015. Ακολούθησε η εκλογή του νέου προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών Ν. Δαύρου (28-2-2016).

 Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστα Κοσμάτο, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι από την παράδοση της αίθουσας (με τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας) μέχρι και σήμερα, όπως άλλωστε και στην προηγούμενη περίοδο, δεν έχει διαβιβαστεί εγγράφως προς το υπουργείο από προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών κανένα αίτημα σχετικό με τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

 Επίσης κανένα γραπτό αίτημα, είτε προς τον Ν. Δαύρο είτε προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχει υποβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

 Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο καθυστερήσεων, τεχνικών και ουσιαστικών προβλημάτων που συμπωματικά αφορούν ειδικά τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, γίνεται φανερό ότι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει απτό δείγμα πολιτικής βούλησης ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.

 Πολύ περισσότερο όταν, ειδικά για τη δίκη αυτή και την αναγκαιότητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της, είναι απολύτως απίθανο να μιλήσει οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολιτικός φορέας για δήθεν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License