Γουατεμάλα: Πορεία προς την πρωτεύουσα για τo δικαίωμα στο νερό

http://ww4report.com/node/14790


Σχεδόν 15.000 συνέκλιναν στην Πόλη της Γουατεμάλας για την Ημέρα της Γης 22 Απριλίου, το αποκορύφωμα μιας  πορείας που διέσχησε ολη τη χώρα και οργανώθηκε από αγροτικές και λαϊκές οργανώσεις για να απαιτηθούν τα τοπικά δικαιώματα για την πρόσβαση στο νερό. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 11η Απριλίου από το Tecun Uman στο νότιο παραθαλάσσιο τμήμα του Σαν Μάρκος, και μέσο Puruhá, Baja Verapaz, στα κεντρικά υψίπεδα. Η πορεία για το νερό, τη Μητέρα Γη, το έδαφος και τη Ζωή καλέστηκε  για να «υπερασπιστούν τους υδάτινους πόρους κατά την αδηφαγία της αγρο-βιομηχανίας και της εξορυκτικής βιομηχανίας," σύμφωνα με μια δήλωση της αυτόχθονης οργάνωσης Winaq. Η δήλωση είπε ότι το κίνημα «καταδικάζει την καταχρηστική, απάνθρωπη και αντιμώρητη χρήση από εταιρείες που συνδέονται με την αγρο-βιομηχανία και την εξόρυξη των μετάλλων, καθώς και την εμπορευματοποίηση του ίδιου του νερού." Η ανακοίνωση κάλεσε για την πρόσβαση στο νερό ως ένα "ένα απο τα στοιχειακά ανθρώπινα δικαιώματα", και ζήτησε να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Γουατεμάλας.
«Έχουμε υποφέρει για πολλά χρόνια από την κλοπή και τη μόλυνση των ποταμών μας," δήλωσε ο Daniel Pascual, επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Αγροτών (CUC). «Υπάρχει μια τεράστια μόλυνση που δημιουργείται από την παραγωγή του Αφρικανικού φοινικέλαιου και την παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Κάθε χρόνο, οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν όλο το νερό, και αφήνουν τους αγρότες σε συνθήκες  παρόμοιες ,ξηρασίας λόγω της εκτροπής των ποταμών. Το νερό είναι ένα σημείο που επηρεάζει κάθε πολίτη, τόσο ιθαγενή και μη ιθαγενή, στην πόλη και στην ύπαιθρο, με χρήματα ή χωρίς χρήματα. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. "
Η πορεία κέρδισε κάποια "υποστήριξη" από τις αρχές της Γουατεμάλας. Μια αντιπροσωπεία από την Εισαγγελία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PDH) συνόδευσε την πορεία στην είσοδό της στην πόλη. Στις 20 Απριλίου, όπως η πορεία πλησίασε την πρωτεύουσα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Marn) θέλωντας να δείξει κάποιο ενδιαφέρον και να προλάβει τα χειρότερα, εξέδωσε "ευρήματα" που υποστηρίζουν τους  ισχυρισμούς των διαδηλωτών οτι τα νερά εκτρέπονται από τις αγροτικές κοινότητες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Σίδνεϊ Samuels στην ανακοίνωση των ευρημάτων δήλωσε :. «Υπάρχουν αμέτρητες βιομηχανίες και αμέτρητες αγροκτήματα που εκτρέπουν ποταμούς Νομίζουμε ότι θα βρούμε μερικές, αλλά όλες οι εκμεταλλεύσεις της νότιας ακτής που καλλιεργούνται από ζαχαροκάλαμο, φοινικέλαιο, μπανάνα και άλλα προϊόντα εκτρέπουν τους  ποταμούς κατά βούληση. "

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License