H CIA, πριν τα βασανιστήρια, υπέβαλε και σε «σεξουαλικό εξευτελισμό» τους κρατούμενους


Ανεξάντλητες μοιάζουν να είναι οι αμφιλεγόμενες πρακτικές της CIA σε βάρος πολιτικών κρατουμένων, οι οποίες έρχονται στο φως προκαλώντας σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη.

Δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται απόρρητες φωτογραφίες, που δείχνουν εγκλείστους με μελανιές και δεμένα μάτια, υποστηρίζει ότι  οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φωτογράφιζαν γυμνούς τους κρατούμενους, πριν τους στείλουν για βασανιστήρια.

Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίας πρώην Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος έχει δει κάποιες από τις φωτογραφίες, τις οποίες και περιγράφει ως «πολύ φρικτές».

Η πρακτική αυτή της CIA σύμφωνα με τον Guardian δημιουργεί νέα ερωτήματα για τη φαινομενική προθυμία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αυτό που ένας ειδικός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιατρικής περιγράφει ως «σεξουαλικό εξευτελισμό», στις συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατίας μετά από το «χτύπημα» της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κάποιοι περιγράφουν την πρακτική της φωτογράφισης των κρατουμένων γυμνών ως ένα πιθανό έγκλημα πολέμου. Η υπηρεσία μάλιστα, αντίθετα με τις βιντεοσκοπημένες αποδείξεις των βασανιστηρίων που έκανε σε μη καταγεγραμμένες φυλακές, οι οποίες καταστράφηκαν το 2005 από υψηλόβαθμο αξιωματούχο, φέρεται να έχει διατηρήσει τις εν λόγω φωτογραφίες.

Σε κάποιες από αυτές, που παραμένουν απόρρητες, οι κρατούμενοι της CIA είναι δεμένοι, φέρουν εμφανείς μελανιές και έχουν δεμένα τα μάτια. Υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρείται ότι είναι αξιωματούχοι της CIA, δίπλα στους γυμνούς κρατούμενους.

Δεν είναι δημόσια γνωστό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, πόσοι άνθρωποι- στη συντριπτική πλειονότητά τους, αλλά όχι αποκλειστικά, άνδρες- πιάστηκαν στο λεγόμενο δίκτυο«έκτακτων παραδόσεων» της CIA, τις εξωδικαστικές μεταφορές κρατουμένων σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες εφαρμόζουν ακόμη πιο σκληρά βασανιστήρια σε σύγκριση με εκείνα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το πέρασμα των χρόνων, έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 50 άτομα. Επίσης δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς τους στόχους της CIA έχουν φωτογραφηθεί γυμνοί.

Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις γυμνές φωτογραφίες, σύμφωνα με πηγές που έχουν επίγνωση, ήταν να προστατευτεί η CIA από νομικές ή πολιτικές συνέπειες που απορρέουν από τη βάναυση μεταχείριση των κρατουμένων στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών με τις οποίες συνεργαζόταν.

Θεωρούνταν απαραίτητο να γδυθούν οι κρατούμενοι, προκειμένου να καταγραφεί η κατάστασή τους ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση της CIA, ώστε να φαίνεται η διαφορά με το ό,τι θα τους συνέβαινε όταν θα περνούσαν σε ξένα χέρια. Ο Guardian αναφέρει ότι έχει γνώση της ταυτότητας κάποιων εξ αυτών των κρατουμένων που φωτογραφήθηκαν γυμνοί, αλλά επέλεξε να μην αποκαλύψει τα συγκεκριμένα στοιχεία, για να διαφυλάξει την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους.

«Είναι οι γυμνές φωτογραφίες μία μορφή σεξουαλικής επίθεσης; Ναι. Είναι μία μορφή σεξουαλικού εξευτελισμού», δήλωσε ο δρ. Βίνσεντ Ιακοπίνο, των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.«Είναι βάναυσο, απάνθρωπο και ταπεινωτική μεταχείριση, που μπορεί να συνιστά βασανιστήριο»,πρόσθεσε.

Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύει τη φωτογράφιση κρατουμένων που περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπρέπειά τους, με εξαίρεση κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες που έχουν σχέση με την κράτησή τους.

«Η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπιση κρατουμένων που δεν σχετίζεται με την επεξεργασία των φυλακισμένων ή τη διαχείριση κέντρων κράτησης μπορεί να συνιστά παραβίαση ακόμη και της συνθήκης της Γενεύης σε κάποιες περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Ναθάνιελ Ρέιμοντ, ερευνητής της Ανθρωπιστικής Πρωτοβουλίας του Χάρβαρντ και ειδικός στην κακοποίηση κρατουμένων.

«Οποιαδήποτε απόδειξη ότι η CIA ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ φωτογράφισαν ηθελημένα γυμνούς κρατούμενους πρέπει να ερευνηθεί για πιθανή παραβίαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License