Λέσβος: Ενημέρωση από συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Μόρια, απειλές και καταγγελίες


Σήμερα το πρωί στις 9 έγινε επέμβαση της αστυνομίας στη no borders kitchen που βρίσκεται στα Τσαμάκια, όπου τους ανακοίνωσαν πως πρέπει να κλείσουν σήμερα την κουζίνα και να φύγουν αφού εκκενώσουν το χώρο γιατί αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς δεν διαθέτουν άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ως σήμερα υπήρξαν αιτήσεις προς τον τοπικό δήμο που είναι αρμόδιος για την έκδοση της ανάλογης άδειας, ο οποίος όμως κωλυσιεργούσε και δεν χορηγούσε την απαραίτητη άδεια παρότι η no borders kitchen είχε την υποστήριξη και από γνώστες ΜΚΟ.

Κατά την διάρκεια της «επίσκεψης» οι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες για εξακρίβωση στοιχείων μόνο από τους ευρωπαίους αλληλέγγυους για να εισπράξουν την άρνηση τους. Ακολούθως αποχώρησαν οι αστυνομικοί εν μέσω απειλών για σύλληψη των αλληλέγγυων αν δεν υπήρχε άμεση αποχώρηση.

Αμέσως καλέστηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης με παρουσία λίγου κόσμου και δικηγορών για να αποτραπεί η εκκένωση της παραλίας (καθώς ακολουθούσε η πορεία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μόρια). Ως τώρα περίπου τις 18:00 δεν έχουν επιστρέψει οι αστυνομικοί στα Τσαμάκια.

Στις 13:30 ξεκίνησε συγκέντρωση  αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονται έγκλειστοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόρια με την συμμέτοχη περίπου 300 ατόμων.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από την πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης κάποιος αλληλέγγυος πετάχτηκε και έγραψε συνθήματα για τους πρόσφυγες πάνω σε μια κλούβα των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί και επέστρεψε στην πορεία/συγκέντρωση

Η διμοιρία που βρίσκονταν εκεί φώναξε αμέσως για ενισχύσεις και εμφανίστηκαν ακόμα 2 διμοιρίες ΜΑΤ και έγινε φανερό από την συμπεριφορά τους πως έψαχναν να τον βρουν μέσα στον αλληλέγγυο κόσμο τον αλληλέγγυο που έγραψε πάνω στην κλούβα. Κάποια στιγμή έκαναν επίθεση στην συγκεντρωμένο κόσμο και άρπαξαν ένα άτομο του @team_platanos που το κατηγορούν για το γράψιμο της κλούβας. Μεταφέρθηκε ως προσαγωγή πρώτα μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόρια και στη συνέχεια στο ΑΤ Μυτιλήνης και για την ώρα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Αυτή τη στιγμή γίνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στον προσαχθέντα έξω από το ΑΤ Μυτιλήνης

Με πληροφορίες της mpalothia από αλληλέγγυους

 

 

 

Ακολουθούν 3 καταγγελίες από τα social media

  • Επίσης υπάρχει σοβαρή καταγγελία στο twitter πως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόρια εσκεμμένα δηλώνουν μεταχρονολογημένες αφίξεις των προσφύγων ώστε να υπάγονται στην πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα πρόσφυγας ανέφερε σε δημοσιογράφο πως ενώ έφτασε στις 20/03 τον δήλωσαν στα έγγραφα του στρατοπέδου πως έφτασε στις 23/03.

 

  • Μια άλλη καταγγελία (προφορική) αναφέρει πως δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση ασύλου με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, και πάντα με χρονικό ορίζοντα ή τη επόμενη μέρα ή όταν τους μεταφέρουν στην Αθήνα.
  • Τέλος σύμφωνα με μαρτυρίες απαγορεύτηκε στους φωτορεπόρτερ η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση  και έξω από το στρατόπεδο συγκέντρωσης (αφού αρχικά είχε απαγορευτεί η είσοδος των φωτορεπόρτερ) με την αστυνομία και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής να δηλώνουν αναρμόδια για αυτή την απόφαση αλλά να την υλοποιούν απέναντι στους φωτορεπόρτερ

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License