Τι συμβαίνει στο Calais, συγκεντρωτικό – Απεργία πείνας μεταναστών + videο

Μία αφήγηση από το Δίκτυο Αθήνα Μασσαλία σχετικά με το Calais, την επέμβαση της αστυνομίας και τη διάλυση της ζούγκλας στις αρχές του μήνα και την απεργία πείνας 9 μεταναστών! Μια διεκδίκηση αξιοπρέπειας κι ελευθερίας!

post image

 

 

Τι συμβαίνει στο Calais, συγκεντρωτικό – Απεργία πείνας μεταναστών + videο

 

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση Φρανσουά Ολάντ κι Εμμανουέλ Βαλς έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να διαλύσει τη ‘ Zούγκλα’ στο Calais (jungle de Calais),  υπό το πρόσχημα της ανέγερσης στην  περιοχή ενός προσωρινού κέντρου διαμονής για τους μετανάστες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς μεταναστών, οι οποίοι διαμένουν στη ζούγκλα επί μήνες, προσδοκώντας  να επιβιβαστούν στα φέρυ και να περάσουν στην Αγγλία, αλλά και από την πλευρά πολλών οργανώσεων και αλληλέγγυων. Οι τελευταίοι κατήγγειλαν εκτός των άλλων ότι το κέντρο αυτό χωράει μόνο 1.500 άτομα, τη στιγμή που στο νότιο κομμάτι της ζούγκλας, ζουν πάνω από 2.000 κόσμου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Calais o αριθμός αυτός ξεπερνάει τις 6.000 (8.000 με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας). Αποκορύφωμα των δράσεων κατά της καταστροφής της ζούγκλας, υπήρξε η τεράστια πορεία που διοργανώθηκε στην περιοχή με αλληλέγγυους, οργανώσεις αλλά και κόμματα της αριστεράς (NPA κ.α.)  στις 23 Νοέμβρη 2016. Την πορεία αυτή η οποία ξεκίνησε μέσα απ` την jungle, κατέστειλε άγρια η γαλλική αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις μεταναστών και αλληλέγγυων, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν ένα από τα φέρυ στο λιμάνι του Calais. Πέρα από την καταστολή της αστυνομίας, ηχηρή ήταν και η απάντηση από τους κατοίκους του Calais καθώς κι απ` τους εργαζομένους στα Φέρυ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μία εβδομάδα μετά κατά της ζούγκλας και των μεταναστών, λέγοντας ότι οι τελευταίοι χαλούν τη μόστρα της πόλης τους, μιας πόλης ωστόσο  παραδοσιακά φτωχής, ακόμη και πριν τη δημιουργία του camp εκεί.

 

Στη ζούγκλα πέρα από τις 2.000 κατοικίες που οι ίδιοι μετανάστες έχτισαν μετά τον Απρίλιο του 2015, ζει και δραστηριοποιείται αλληλέγγυος κόσμος, λειτουργούν δύο σχολεία, κουζίνες, κέντρα συνάντησης, ένα κέντρο για τις γυναίκες κι ένα για τα παιδιά, ακόμη και εκκλησία. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, ότι ακόμη και σε τέτοιες σκληρές συνθήκες, οι μετανάστες και οι αλληλέγγυοι είχαν δημιουργήσει ένα είδος κοινότητας το οποίο μπήκε στο στόχαστρο των αρχών και της νέο-φιλελεύθερης πολιτικής του Ολάντ. Κι αν ακόμη η εισαγγελέας του Calais και ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας διαβεβαίωναν ότι θα υπάρξει σεβασμός στους ανθρώπους που διαβιούν εκεί, οι αρχές άρχισαν να καταστρέφουν μανιωδώς τη ζούγκλα μπροστά στα μάτια των κατοίκων της. Σήμερα, δύο βδομάδες  μετά, ο κόσμος παραμένει εκτοπισμένος χωρίς να έχει πλέον στέγη να μείνει κι οι μπουλντόζες έχουν σαρώσει σχεδόν τα πάντα στο νότιο κομμάτι της ζούγκλας όπου ήταν τα παραπήγματα. Συγκεκριμένα από ενημέρωση στις 19 Μαρτίου, παραμένουν ανέγγιχτα οι χώροι λατρείας, ένας χώρος τέχνης, το σχολείο, η εκκλησία, η σκηνή των Γιατρών χωρίς σύνορα και το κέντρο ενημέρωσης. Επίσης, από τις 2 Μαρτίου μέχρι σήμερα, 9 Ιρανοί μετανάστες είναι σε απεργία πείνας ράβοντας και τα στόματα τους! Κάποιοι απ` αυτούς έχουν ήδη νοσηλευτεί και δύο υποχρεώθηκαν να τραφούν εκεί με τη βία! Παρ` όλα ταύτα, οι απεργοί πείνας έχουν μπόλικο κουράγιο και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους :

 

-  να σταματήσει ο διωγμός τους από τη ζούγκλα

- να σταματήσουν οι αστυνομικές και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίων τους

- να γίνουν δεκτοί ως αιτούντες άσυλο στην Μεγάλη Βρετανία

- να μπορούν να μείνουν στη Jungle και  να  παρέμβει για την έξωση τους το ΕΔΔΑ, ο συνήγορος του πολίτη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

- ν` ανοίξουν τα σύνορα

 

"If we die, maybe our voice will be heard and they will finally understand that we are doing this for the whole of the Jungle"

 

Στηρίζουμε τον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας!

Οι διεκδικήσεις τους είναι διεκδικήσεις όλων μας!

Ανοικτά σύνορα για όλους  - Ελεύθερη μετακίνηση κι εγκατάσταση!

Ούτε βήμα πίσω!

 

Δίκτυο Αθήνα – Μασσαλία

 

Για περισσότερες πληροφορίες και βίντεο, δείτε εδώ :

http://www.primitivi.org/spip.php?article710

 

http://www.middleeasteye.net/news/exclusive-meet-refugee-hunger-strikers-willing-die-children-jungle-2041793230

 

Για να υπογράψετε το ψήφισμα αλληλεγγύης (πάνω από 15.000 έχουν υπογράψει), δείτε εδώ :

https://secure.avaaz.org/fr/petitio...

 

 

Εικόνες:

από Δικτυο Αθηνα Μασσαλία 22/03/2016 5:17 μμ.


η πορεία στο Calais ήταν στις 23 Γενάρη

όχι Νοέμβρη, την ίδια μέρα είχε πορεία και στον Εβρο

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License